Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Prevzem stanovanja


jaja3
09.01.2008, 07:40
V novogradnji imam jutri prevzem stanovanja, pri katerem se bo pisal zapisnik. Ce prav razumem, moram vse napake odkriti v tisti uri in zahtevati popravilo, sicer ostanejo moj problem.
Prosim za nasvet, na kaj moram biti pozorna - ima kdo od vas s tem kaksne koristne izkusnje ? Jasno mi je, da moram pogledat omete, vrata, okna, keramiko, parket - pa kaj se ?

mrjerry
09.01.2008, 08:14
Ocitne napake moras odkriti takoj, za skrite napake pa je stvar drugacna. Vsekakor po spisku preveri naslednje:

1. Ometi, parket, ploscice - kvaliteta polaganja, lakiranja, ali je kje kaj razpokano, v neravnini. Pozornost predvsem v vogalih.
2. Vrata - odpiranje, zapiranje, zaklepanje...
3. Okna, isto.
4. Elektrika - s seboj imej kaksno enostavno stvar, ki jo prikljucis v elektricno vticnico da preveris, kako dela. Magari mobitel in polnilec. Preveri, ali delajo zarnice. Najbolje, da cimprej vse prizges in jih pustis prizgane. Ce ti kaksna na primer utripa, to ni v redu.
5. Voda - ali tece, kako tece, koliko casa traja, da dobis vroco vodo... Iz vseh pip. Preglej, ali kje kaj kaplja, pusca... Predvsem bodi pozorna na sifone v kuhinji - odtocne cevi so zadnje case iz kaksne ne pretirano robustne plastike... ce tam karkoli kaplja... you know the drill.

Kar se tice skritih napak - ce lahko izkazes, da ti kot laik taksnih napak nisi mogla odkriti pri prevzemu stanovanja, lahko taksne napake uveljavljas takrat, ko se pokazejo. Oziroma zacnejo vsi roki zastaranja teci od takrat. Ti pac ne mores lupiti sten da ugotovis, da je izolacija kot mora biti, da radiatorji res oddajajo toliko toplote kot bi morali, da kaksna v steno vgrajena cev pusca, da parket ni pravilno polozen in se bo toliko in toliko casa zaradi vlage napihne... Vse to so stvari, ki jih uveljavljas takrat, ko se pojavijo.

jaja3
09.01.2008, 08:29
Hvala za vse tole...
Pravkar sem izvedela, da v stanovanju se ni prikljucena elektrika - v kopalnici pa ni okna, torej bom pregledovala z baterijo in po moznosti kaj spregledala - ali lahko to uveljavljam kasneje ?
Kar pa zadeva preizkusanje pip - v kuhinji pipe se ni, torej je ne morem preizkusiti. Kako lahko take stvari, ce ugotovim napake, uveljavljam kasneje ? Zadostuje, ce jih damo v zapisnik ?

mrjerry
09.01.2008, 08:38
V zapisnik das, da tega in tega ni bilo mogoce preveriti, zato se glede tega se ne mores izjasniti. Ce izvajalec se ni izpolnil vseh svojih obveznosti pac ne mores v naprej podpisati, da jih je izpolnil tako kot je treba. Ce te to res skrbi je pa moznost tudi ta, da se poskusis pozanimati pri kaksnem strokovnjaku. To so lahko kaksni sodni izvedenci, za to specializirani pravniki, lahko pa tudi kaksni projektanti... Ce recimo poznas kakega strojnika ali gradbenika, ki se ukvarja s strojnimi instalacijami ali cem podobnim, ga lahko vzames s sabo na pregled. Ce ima vsaj nekaj izkusenj v gradnji stavb, bo zelo verjetno vedel, kako in kam pogledati.

Problema se lahko lotis tudi z druge strani. Pozanimaj se, kako poteka postopek uveljavljanja kakrsnihkoli napak. Ugotovi, kaksni so roki in kaksne papirje potrebujes za to. Iz tega ven bos lahko ocenila, kako naj poteka postopek prevzema.

Skoda, ker to sprasujes zadnji dan pred prevzemom...

Aja se to... Poznam cloveka, ki je stanovanje pregledoval slabo uro. Pregledoval bi ga dalj, pa ni imel casa.
Kasneje so mu povedali, da si je vzel dalec najvec casa v celi stavbi. Zato se ne pusti po desetih minutah priganjati, ces da imajo se cel blok za postimat.

jaja3
09.01.2008, 08:47
ja, vem, da je tole v zadnjem trenutku, ampak prevzem je bil predviden v prvi polovici januarja, obvestila so baje poslali 20.12., pa so se menda izgubila - in tako sem danes izvedela, da je to to.
si bom zagotovo vzela cas - pa tudi sicer je receno, da je za pregled okvirno predvidena ena ura

hvala :)

mrjerry
09.01.2008, 09:34
Potem se drzi ene ure. To ti pomaga pri skritih napakah, ker se lahko sklicujes na to, da kot laik v tem casu nisi mogla vsega pregledati.

V bistvu, ce zelo poenostavim, je zadeva taksna. Kar se tice same estetike in osnovnih funkcionalnosti , lahko v eni uri pregledas vse. Kar se tice pa kaksnih bolj tehnicnih stvari, se pa tako ali tako zdaj se ne bodo poznale. Traja lahko leto do dve, da se pokaze vse. Za prijavo taksnih napak pa zacnejo roki tect od dneva odkritja napake, ce se ne motim. Torej ni panike ;)

Mowgli
09.01.2008, 09:58
Jerry je dal super izhodišče. Morda si naredi spisek, po katerem boš stanovanje natančno pregledovala (tla, stene, okna, vrata, vtičnice, odtoki, ...) Na licu mesta sicer pozabiš na marsikaj, sploh če te kdo priganja.
Npr. razpoke lahko nastanejo tudi "z zamudo" in so skrita napaka, ki jo lahko uveljavljaš tudi kasneje. Glede elektrike vsekakor naredi opombo v zapisniku.

mrjerry
09.01.2008, 11:48
Mogoce se to... Ce zapres okna in vhodna vrata, ne bi smelo biti prepiha. Prepih je sicer zelo tezko zaznati, ker ga v bistvu dojames sele, ko te zacne pri odprtih radiatorjih zebst v noge...

Pa seveda hrupa okolice se pri kvalitetnih sodobnih oknih ne sme slisati. In to nic, razen ce se res skoncentriras nanj.

jaja3
09.01.2008, 12:16
:) hvala. sem prebrala popis tehnicnih lastnosti stanovanja in sem si naredila seznam tock za pregled.

se eno vprasanje: kaksen je postopek za priklop elektrike ? prejle sem klicala elektro, pa so mi nalozili, da moram prinest gradbeno dovoljenje, mapno kopijo in kupoprodajno pogodbo, da traja 3 tedne in stane pribl. 400 evrov... upam, da smo se samo slabo razumeli - to menda ne more biti to, ce je vsa napeljava ze v bloku in me morajo samo se vklopiti ? ali pac ? :nonono:

mrjerry
09.01.2008, 12:50
Morda najbolje da se naredis neumno in vprasas pri prevzemu.

jaja3
09.01.2008, 13:11
:d ja... bom tako "blond", da bo kar bolelo :rolling:

jaja3
10.01.2008, 13:30
Evo, samo porocam, da je ogled za mano, odkrila sem nekaj manjsih napak, ki jih bodo odpravili v 10 dneh, takrat imamo se en ogled in potem, ce bo vse ok, placilo in predajo kljucev :)
Hvala se enkrat za vso pomoc.

Mowgli
10.01.2008, 13:32
Juhuhu, kdaj bo vselitveni žur? :clown:

Katrin
10.01.2008, 22:09
Najprej vselitveni žur, potem pa javljaj napake :)