Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Junkiji, droge in vaš pogled na našo zadeto družbo...


Snif
26.01.2008, 00:05
Bolj, ko opazujem našo družbo ugotavljam, da je odvisna od različnih substanc do različnih navad in ritualov brez katerih se življenje zdi nemogoče. Kakšen je vaš pogled na odvisnost? V naši družbi se malo govori o drogah (legalnih in ileganih) in ostale odvisnosti (recimo za primer vzemimo hazarderstvo), vsekakor pa vemo, da problemi ostajajo in vsi samo zatiskamo oči. Težko nam je pogledati nekoga, k je odvsen od alkohola oz. drugih drog ali nasploh odvisen. Če se samo spomnim režočega odvisnika, ki ne more drugače kot po novo dozo se vprašam zakaj družba to dopušča? Je naša družba res tako kruta do posameznika, da si z drogami celi rane? Ali pa so nekateri samo preobčutljivi in jih komentarji in dejanja prizadanejo bolj?

Za razmislek in komentar še:

A walk with a junky in warsaw part 1 (http://www.youtube.com/watch?v=HvVWZSx1WLg)
A walk with a junky in warsaw part 2 (http://www.youtube.com/watch?v=FP80Fjh7Ktg)

(zgleda dovolj realistično, da si lahko predstavljamo kako to izgleda - ogled na vašo odgovornost -> da ne bo potem pritožb. )

Babi2
26.01.2008, 08:12
Odvisnost od drog je problem, ki ima tendenco, da se pri vsakem posamezniku reši sam po sebi.

Problem je le v tem, da dokler zasvojenost traja (dokler je zasvojenec živ), povzroča škodo svoji okolici na različne načine.

Snif
26.01.2008, 14:10
Tudi pri mladostnikih, ki mogoče niti ne vedo za posledice in pristanejo na tabletah in kasneje na čim tršem?
Vem, da kot posameznik težko pomagaš odvisniku in najlažje je, če se obrneš stran in rečeš to se mene ne tiče. Drugo stran pa spoznaš, ko imaš opravka z nekom, ki je na drogi. Nekateri si niti ne predstavljate kako daleč so pripravljeni iti in kaj se vam osebno lahko zgodi tudi, če ste samo mimoidoči. Zelo hitro se to tudi prenese v družino, ko otrok ali partner pristane na drogi in potem to ni več problem, ki se pomete pod preprogo ampak osebni problem za katerega spet drugi rečejo to se mene ne tiče. Začaran krog brez izhoda?

nejc
26.01.2008, 15:25
Ne moreš pomagati človeku, ki si ne želi pomoči.

monster
26.01.2008, 15:26
tr00 nejc :approve:

Babi2
26.01.2008, 15:52
Tudi pri mladostnikih, ki mogoče niti ne vedo za posledice in pristanejo na tabletah in kasneje na čim tršem?

Glede na to, da se to nikakor ne zgodi vsem, ampak le nekaterim, lahko to vzameš tudi kot naravno selekcijo.

Nekateri si niti ne predstavljate kako daleč so pripravljeni iti in kaj se vam osebno lahko zgodi tudi, če ste samo mimoidoči.
Ja, saj zato pa pravim, da je problem le to, da odvisniki na različne načine ogrožajo svojo okolico (družino in širše).

šnela
26.01.2008, 16:49
O Babi2 in vsi ostali. Odvisniki ogrožajo svojo okolico? Ne morem verjet, da kljub vsemu še vedno obstaja na svetu človek, s tako ozkim pogledom. Se morda kdaj vprašate, kaj je pa njega OGROŽALO, da je sploh postal odvisnik? In ne mi rečt, da ste se vi pač odločili rečt temu sranju 'ne', ker bi bilo naravnost primitivno. Ne zagovarjam nikogar. Zavedam pa se, da je odvisnost bolezen in ne nekaj, kar bi si nekdo izbral za prosti čas ali zato, da bi hotel ogrožati koga. In vzroke za vse splošno zadevanje (na katerkol način) je treba iskat drugje. Je kriva družba, je kirv posameznik? Vsi.

Katrin
26.01.2008, 16:52
Agree.

nejc
26.01.2008, 18:33
@šnela:
Kriv je posameznik.

Da postaneš odvisen, moraš sam izkusiti substanco, ki ji prej ali slej podležeš.

Odvisniki ogrožajo svojo okolico? Precej odvisnosti ogroža okolico in najbližje in zaradi precej odvisnosti okolica in najbližji trpijo. Recimo povečana agresivnost pri alkoholiku, zdravstvene težave kadilcev in alkoholikov, hitro propadanje uživalcev trdih drog,...

Tvoj način iskanja krivde v družbi je le način opravičevanja posameznika. S tem posamezniku ne pomagaš. Posameznik zasvojenec se mora zavedati, da je krivda za njegovo stanje v njem samem in da je hkrati le on rešitev.

šnela
26.01.2008, 20:15
nejc, ne moreš kriviti posameznika in se obešat na njegovo voljo oziroma nemoč rečt drogam ne. zakaj se eni zasvojijo, zakaj eni sploh ne poskusjo? to je polona že rekla: to je stvar posameznika, AMPAK vsak posameznik ma za sabo neko zgodbo, življenje in na podlagi tega pač deluje, eksistira.
Vse, kar hočem povedat, je to, da obtoževanje NIKAKOR NI rešitev.

Babi2
26.01.2008, 20:47
Šnela in Polona, ne vem, kje sta opazili obtoževanje? Nekateri pač iščejo razloge za svoje težave, neuspehe ipd. vedno nekje zunaj sebe ("družba je kriva"), nekateri pa mislimo, da ni vedno tako. Saj vendar vsi živimo v isti družbi, vsi se vsak dan srečujemo z manjšimi ali večjimi težavami, se z njimi spopadamo, včasih zmagamo, včasih tudi ne. Imamo tudi dneve, ko smo "na tleh". Skratka - če bi bila za to, da obstajajo odvisniki, kriva izključno družba, je ne bi bilo več, saj bi bili odvisniki lahko vsi, družba pa bi s tem razpadla.
Lahko tudi rečeta, da je odvisnost bolezen - pogosto neozdravljiva (tako jo naša družba tudi tretira), pri tem pa že spet lahko ugotovim, da gre pač za naravno selekcijo.
Da pa odvisniki ogrožajo svoje najbližje in drugo okolico, pa vama menda ja ni treba posebej razlagati?:dontknow:

Tanatie
27.01.2008, 08:06
men je zlo zal ampak prevec posplosujete...tema je nesmiselna, ker ma vsak svoje razloge zakaj postane odvisnik...lahko je to druzba, druzina, osebne tezave, bezanje pred svetom, lahko je pa cist preprosto dolgcas al pa firbec...in ja, res je da bo junkie, ki je dost zabredu naredu vse da nardi dnar ampak spet to ne pomen nujno da bo sel okol ropat oz. tut ce bo sel to ne pomeni da bo prsu do babice pa jo bo po glavi udaru...dnar se da tut na lazje nacine dobit, ce ti gre dost za nohte...tko kot pri vseh ostalih ljudeh je tudi med junkieji velika razlika...

nejc
27.01.2008, 08:47
@šnela, ne obtožujem. Le vsak mora za svoja dejanja nositi odgovornost. Tudi ti verjetno nosiš odgovornost za svoja dejanja. Prelagat odgovornost na družbo odvisniku ne pomaga.

@Polona84: Očitno se na tvojo srečo še nisi pobliže srečala z odvisnostjo ali odvisniki. Ne ogrožajo vse odvisnosti okolice enako močno ali na enak način. Alkohol zna še pri tako dobrih in mirnih ljudeh povdariti agresivnost(ki običajno izhaja iz nemoči). Zaradi hazarderja zna neka družina ostati brez vsega premoženja. Zarad trdih drog folk dela nemogoče stvari, kajenje lahko pripelje do hudih oblik bolezni(alkohol tudi), s posledicami katerih morajo živeti tudi najbližji.

@Tanatie: Razlogi, zakaj je nekdo postal junki, niso pomembni zavoljo te teme. Se pa strinjam, da so odvisnosti različne in da tudi odvisniki različno kažejo znake odvisnosti. Ampak vsem je skupno to, da sami nosijo odgovornost, da so se za takšen način življenja odločili in vsem je uživanje substance bežanje od realnosti. Naj gre za hazarderja, heroinskega odvisnika ali za kadilca (različno izrazito bežanje).

nejc
27.01.2008, 08:50
zato pravim da je treba prej kaj naredit na tem, ne pa se obrnit stran pa se delat kot da nč ni!!
S tem se pa absolutno strinjam.

Vse preveč odvisnosti, recimo kajenje in alkoholizem, se v slovenski družbi sprejemata oz. si ljudje zapirajo oči pred njima.

Ampak, kot sem napisal že v prvem postu. Človeku, ki si ne želi pomoči, ne moreš pomagat.

Takšnemu človeku lahko le postaviš ultimat, če si v poziciji za kaj takšnega, odločitev je seveda njegova. Žal je tako. Nič drugega ne pomaga.

Babi2
27.01.2008, 10:08
Dobr ogrožanje-kriminal, kakršnokoli nasilje.....sej ne rečem da tega ni, ampak to je res tist zgolj že čisto na koncu!

Tule se pa žal motiš. Za primer bom povedala situacijo, ki se dogaja mojim prijateljem:
Vsa (širša) družina - oče, mati in starejša sestra s svojo družino, ki živijo vsi v isti hiši, vendar vsak v svojem stanovanju, že dobro leto trpi zaradi mlajšega (mladoletnega) odvisnika. Kako?
Najprej tako, da nič v hiši ni varno pred njim, saj je prodal ali poskušal prodati že praktično vse, kar lahko odnese in ima vsaj minimalno vrednost in možnost prodaje - da o tem, da noben evro v nobeni denarnici ni varen pred njim, najbrž ni treba govoriti.
Potem tako, da s svojimi izpadi (zaenkrat "le" verbalno nasilnimi) spravlja ob živce prav tako vse.
Potem tako, da sta oba - oče in mati - od sekirancije že krepko zbolela (saj najbrž ni sporno, da težke psihične stiske vplivajo na zdravje?).
Potem tako, da jih je del prijateljev, znancev, sosedov, sodelavcev, zaradi njihove "omadeževanosti z odvisnikom" bolj ali manj izključil iz svojega socialnega kroga.
Pa še kaj bi se našlo ...
In bojim se, da še niso čisto na koncu s trpljenjem, storiti pa ne morejo praktično nič.
In da se razumemo - ne gre za kakšno družino, ki bi v prejšnjih letih zanemarjala svoje otroke, dajala slab vzgled, kjer bi otroci doživljali osebne stiske zaradi stanja v družini itd.

monster
27.01.2008, 11:31
polona :) ... nikogar ne moreš kamorkoli "poslat" - tud mladoletnega mulca ne :(
če bi pa samo kluftanje pomagalo pri đankijih, bi bilo delo z njmi enostavno :)

zdravljenje je vedno prostovoljna zadeva ... drgač je samo odrivanje zadeve v kot.

monster
27.01.2008, 11:34
aja? preko Reto centra? Ne bo držalo ... odšla je verjetno prostovoljno, vendar ji je verjetno nekdo razložil druge možnosti (zavod, cesta, ...) in je "pod prisilo" izbrala manjše zlo ;)

monster
27.01.2008, 11:37
...aja, pa še to. Govorimo o mladoletnici? Ker potem velja zgornji scenarij. Za polnoletne pa samo čista prostovoljnost. Kdo pa bi te 18letnega poslal? Starši? :d

monster
27.01.2008, 11:43
ja. mogoče. teoretično.

samo fora je v tem, da tudi pri nas 12letne dečve služijo za hors s prostitucijo. In 15letnega mulca poskušaj nekako obvladati, ko se ti zadeva na polno in pokrade vse iz bajte ...

Se pa strinjam, da je veliko v domačih vrednotah :)

monster
27.01.2008, 11:44
nevem kolk je bla stara, tm bliz 16 se mi zdi, mogoče 17

mhm. potem je bila garant ta dilema: bejbi, al te pošljemo v vzgojni zavod al pa greš v komuno ... :)

nattka
27.01.2008, 11:46
No jz pa mislim da noben izmed nas nima pravice obsojat odvisnikov-takih ali drugačnih....Kdo je kriv? Družba, sej mal poglejte naokoli kako te drugi sprejemajo če si drugačen, vsi imamo ene ideale v glavi, kaj je popolno, kaj je normalno, kaj je prov.... v bistvu pa noben izmed ns pojma nima!! Zakaj se nekdo zateče k drogi,alkoholu...zato ker ga je tja pahnila družba-in če s tem ko se zadane/zapije dobi občutek da je on prav tako človek kot tudi vsi drugi....uredu, če je srečen takrat, če pozabi na težave....ima pač svoj način kako biti srečen-na nek način bi se temu lahko tako reklo!!! Zakaj eni probajo drogo in se zasvojijo, zakaj drugi probajo drogo pa se ne zasvojijo...zakaj eni sploh ne probajo droge...to je stvar posameznika!!! Glede ogrožanja drugih...nevem točno kaj mislite s tem...mene še noben odvisnik ni ogrožal-razn ko se kak vinjen po cesti vozi-ampak ta verjetno ni odvisnik!!! To je stvar ki se lahko vsakmu zgodi....meja med probavanjem in odvisnostjo je zelo tanka!! Tko da vsi ki pijemo alkohol....lahko postanemo odvisni, samo da se nam v življenju zgodi kaj takega kar nas bo strlo...

sicer imam o določenih stvareh svoje mnenje, ker imam od marsikoga od vas vsak 2x toliko let ... in s tem tudi življenjskih izkušenj ... ki so jasno drugačne od vaših ...
ampak "kriva družba" je naprtitev odgovornosti za lastne spodrsljaje in lastne napake drugim, s tem tudi meni ... ki s tem nimam nič in tudi ne prevzemam nobene kolektivne odgovornosti ...

poleg tega je v tem postu kar nekaj nejasnosti, ki meni, ki sem rahlo bukova stara dama ;) ne grejo ravno skupaj ...
ne moreš v prvem delu trditi, da je kriva družba, potem pa da je to stvar posameznika ... torej ali je "naša stvar" pa jo bomo skupaj popravili, ampak tako da se boš TI držal NAŠIH pravil ... ali pa je to TVOJA stvar, a potem se nikar ne obešaj name in mi ne odtalaj del krivde ...

kaj so droge in kaj posledice uživanja drog vedo že zelo majhni otroci ( verjemi, ker delam z njimi) ...
da pa so eni nabolj pametni na svetu, da se jih ne prime nobena beseda, da mislijo da nad njimi ni nikogar ... to je pa tudi dejstvo ...
in seveda ogrožajo ... tebe ne, ker še pojma nimaš kako zelo te lahko ogrožajo ...

prvič, so še kako lahko nasilni ...
še kako so lahko zgled nekomu, ki tudi sam bojuje bitko neodločenosti, občutka manjvrednosti, ali pa superiornosti ... kradejo tujo lastnino ... preprodajajo droge ... se prostituirajo ... in tako naprej in tako naprej ...

uničijo najprej sebe, potem pa še okolico okoli sebe ... in ja, prej jih postaviš na hkladno, prej se od njih ogradiš, prej lahko začnejo razmišljati o tem kam tonejo ...

in ko govorimo o drugačnost, potem imam v mislih invalide, slepe, gluhe ... to je drugačnost, ki se jo moramo naučiti sprejemati ...
kar pa se odvisnikov tiče ... s kakšno pravico iščejo toleranco ... in to od nas, ki se v vsakodnevnem lajfu borimo, da bi čimveč mladih poučili, kako hudičev žegen so opojne substance ...

ne, prav nič se mi ne smilijo ...

monster
27.01.2008, 11:59
nattka žijo ;)

podpišem tvoj post.

in btw polona: alkoholiki na cesti za volanom SO odvisniki in nevarni. Kaj pa drugega? Veseli strici, ki grejo z veselice, mimogrede pa pošljejo v smrt par ljudi? :o

monster
27.01.2008, 12:13
ja. pa poglejmo s te strani polona :) res je ... pa kaj bomo vse potopili v narodno tradicijo tega, da se nagne kak kozarček? :o ...alko vpliva na reflekse in presojo in NE sodi za volan!

Alkoholna odvisnost je pa sploh lepo prikrita in ne tako očitna. Saj gospod samo vsak dan spije dva viskija po naporni službi ...saj se ne valja po jarkih in ni pijanec ... a res? dejte dejte ...

monster
27.01.2008, 12:20
ah dej no ... gospod ima na voljo veliko drugih variant, ne pa da se vda viskiju, ker je bila služba naporna ;)

v tej "naporni" službi leži luškan izgovor, ki ga dobro poznajo vsi tisti dedci, ki ta trenutek podpirajo šanke po državi. Ene je razočaral izpad slovenije na EP v rokometu, drugemu je žena rekla, naj odneses mseti, tretji je razočaran kar tako ... :)

To so IZGOVORI klasičnih odvisnikov :approve:

monster
27.01.2008, 12:22
...ja, če je to metoda za možgane na off dat, potem si na poti ja. Kakopak ... še tip te pusti in zgubiš službo, pa boš hotla dat mozak na off ves čas :)

monster
27.01.2008, 12:23
buahaha, najlažje ... so fakin what!

najlažje je bit ****** ceu lajf ... najlažje ...

monster
27.01.2008, 12:28
pa koliko bejbi! Še marsikaj drugega je šlo po žilah ... na začetku faksa sem bil skor alkoholik, ker smo se radi betonirali s slamerji ali pa z vodko v piru :)

samo ne mi govort, ako na izi je enga spit, ker to poslušam pri unih, ki se morajo zdraviti zaradi alkota :)

Tanatie
27.01.2008, 12:33
ne vem monst...poznam par ljudi ki jim tole zdravljenje ni odgovarjalo...metadon je zame pesek v oci, razne tabletne variante so pa ful prevec nasilne...da se tut sam spucat, je pa seveda fajn ce mu nekdo pri tem pomaga, magari s prisilo...da se tut bit tist en teden z njim, ga met skos na oceh, tok da si mal poslihta stvari v glavi pa na novo postavi prioritete...

monster
27.01.2008, 12:36
kdo govori o metadonu?

polona ...lahke poti niso v redu, tiste težke so ok ;)

monster
27.01.2008, 12:41
aja tanatie, pa tale metoda enega tedna imeti na očeh, mi jo boš enkrat podrobno razložil, zna biti precej revolucionarna :veryevil:

monster
27.01.2008, 12:45
Zanimivo je, da folk, ki se rekreativno ukvarja z drogami, pokadi kak jointek tu in tam, čvapne tabletko ali pa se občasno zatolče z alkotom do fundamenta, ima zelo popreproščene poglede na to, kako bi se v primeru, da nekaj "zagusti", znebil odvisnosti. Bistvene napake:
- potrebno je malo dobre volje in nekaj trdne volje
- z razumom popucati malo po sebi
- če bom nekaj časa brez droge, bom izgubil interes za njo ...

lupčki in lubice ... bulshitek ;)

nattka
27.01.2008, 13:18
nattka: stvar posameznika je ali proba neko drogo ali ne!! Da pa redno probava mora bit pa kj druzga tut zravn....razočaranje,tragedija...karkol....za take stvari smo pa večinoma krivi ljudje! Jz sem še mlada, se mam še velik za naučit, vem....ampak poanta je v življenju nisem probala droge...ok razn cigareta in alkohola, mam pa prjatle k so mi rekl zakaj kadijo travo, zakaj vzamejo x....ker so jim tastari kj težil, pa se ga raj zadanejo da pozabjo, al pa ker je fotr pjanc...ga vsi čudn gledajo, pol pa še sam tja zatava... take stvari.... ok verjetno obstajajo tudi taki k so probal iz radovednosti, pa jih je mal zanesl-tega ne razumem, sam za večino so pa krive težave s katerimi se ne znajo drugače sočit kokr pa da se zadanejo... a me kdo saj mal razume kaj hočem povedat?

moram nekako dodati, da še nikogar nisem srečala srečala, ki bi reku ...
kadim, ker sem mislu da bom frajer ...
pijem, ker sem ful frajer ...
drogiram se, ker sem mislu, da je to kul ...
varam, ker sem egoist in hočem, kar želim ... pa če ti je prav ali ne ...

ne, vsi imajo izgovore v smislu: tastari, ki jim težijo ... naporno službo ... tečno ženo ... nerazumevanje šefa ...
ne ne ljubček ... vsi delamo za majhen denar ... vsi smo mel tastare, ki težijo ... verjemi, da moji bolj kot vaši ... vsi imamo partnerje s tisoč napakami ...

razlika je le v tem, da eni življenje krojijo po svoji meri, s trdnimi odločitvami in samoodpovedovanjem ... drugi pa imajo vedno v rokavu dežurnega krivca ...

zanimiv paradoks ane ... ko vas vzagajamo ... težimo, to je potem razlog, da se zadaneš ...
če bi nam bilo vseeno, vam pa tastari niso v oporo, pa imate spet razlog, ane ...

poznam punco, ki je pri svojih 26 rekla ... ta teden sem bla pa pridna ... sem se sam 3x napila ????
in veš kaj je zanimivo ... na vseh protestih jo boš našla ... od metelkove do podpore kaj ti vem komu ...
mama ji prigovarja naj se k sebi spravi, fantje se jo izogibajo ... ona pa na vse reče : sam vsi mi težijo ...
yep right ...

nattka
27.01.2008, 13:28
ah dej no ... gospod ima na voljo veliko drugih variant, ne pa da se vda viskiju, ker je bila služba naporna ;)

v tej "naporni" službi leži luškan izgovor, ki ga dobro poznajo vsi tisti dedci, ki ta trenutek podpirajo šanke po državi. Ene je razočaral izpad slovenije na EP v rokometu, drugemu je žena rekla, naj odneses mseti, tretji je razočaran kar tako ... :)

To so IZGOVORI klasičnih odvisnikov :approve:

:approve::approve:
klasični izgovori klasičnih odvisnikov ... počutijo se ogrožene, brez da bi jim kdorkoli želel kaj slabega ...
življenje pač ni ležanje na plaži z možgani na off ... pa čivavo ...

nejc
27.01.2008, 13:39
...ker so jim tastari kj težil, pa se ga raj zadanejo da pozabjo, al pa ker je fotr pjanc...Ti je že monster pisal.

Najlažje je vzet neki in s tem "rešit" problem! Zakaj bi se za rešitev trudil?:dontknow::veryevil:

Kaj nastane s časom? Problem ne izgine. Dobi nove razsežnosti. Za vsako novo razsežnost zopet vzameš neki, da jo "rešiš" itd.

monster
27.01.2008, 13:40
veliko ljudi, mladih in starih, se v svojem okolju spopada z različnimi težavami, tudi zelo velikimi ... pa so vsi đankiji? vsi pijanci? ... lastna volja, lastna odločitev ...

monster
27.01.2008, 14:05
ne razumem te več polona ...

torej je vse v dobri vzgoji? So torej đankiji tisti, ki niso imeli toplega doma? Reveži brez ljubezni ...?

Ojej ... ne drži niti pod razno.

monster
27.01.2008, 14:29
itaq :)

lastno glavo imaš pa, da lahko nosiš kapo?

otroci pri 8-9 letih ne glede na vzgojo, če niso ravno "volčji otroci" prekleto dobro vse to vedo ;)

monster
27.01.2008, 14:44
tko enostavno ne gre polona :)

marsikaj ... prav gotovo pa se ne gremo igrice o iskanju krivde iz leta 2 ali 3 ;)

vzgoja je generalka brez popravnega izpita. mogoče si boš želela za svojo hčerko, da bo zdravnica ali vsaj profesorica, v resnici pa bo kelnarca ... :) ... ljudje si po 12letu precej sami izbiramo svoje poti, če dobimo pametne napotke je toliko bolje, ni pa nujni pogoj ... drugače bi dobra vzgojna knjiga rešila vse težave ;)

spomni se iz srednješolske psihologije, ko so ti tupili v glavo, da obstaja dednost, okolje in samoaktivacija :)

nattka
27.01.2008, 14:46
pravzaprav je vsak odgovoren za svoja dejanja ...
če te nekdo posvari, ne pomeni da teži, ampak da iz ali lastnih ali tujih izkušenj ve, kako zadeve stojijo ...

ne moremo početi stvari, ki škodijo nam, naši okolici ... celi družbi ... se za to odločiti prostovoljno iz samo nam znanih razlogov ... pri tem pa krivdo naprtiti staršem učiteljem, partnerju pa ne vem komu še ...

če nekdo misli, da se njemu ne more zgoditi odvisnost in kjub vsem opozorilom vzame drogo ali se napija, potem mora s tako isto odločnostjo sprejeti še posledice ...

če se hočemo v življenju obvarovati odvisnosti, sploh najhujših, moram najprej razčistiti sami s seboj ... kaj bomo sploh tolerirali in do česa bomo prizanesljivi ... in do česa ne ...
torej postavimo mejo, kaj je za nas sprejemljivo in tako označimo sami sebi, kaj sploh hočemo ...
potem si postavimo v življenju smiselne cilje ... recimo če želim doštudirati, ker bom samo z diplomo lahko delala kar želim ... potem bom pač pazila da ne zanosim, da ne padem v alkohol, čudno družbo ali droge ...

saj to je izi ane ... ne pa da 22 letna punca, ki je prežurala zadnjih 5 let, seksala nezaščiteno z vsakim, ki se ni branu ... joka ker se ji je svet podrl ... saj nima ne službe ne šole ... pa noseča ...
ali pa đanki v družbi "razumevajočih" frendov razlaga ... kako so ga tastari čist zafrustrirali, pa zdej mora kadit travo ...

torej,tudi če delam v lekarni, mi ni treba zato vsako tableto v usta dat ... da bi spoznala stranske učinke ...
razen seveda, če sem bolj pametna od tistih, ki se na stvari spoznajo ... samo potem nima pravice jokati, kako je svet krut ...

monster
27.01.2008, 14:59
madonca polonca, kok časa si pa ti tuki na forumu? itaq, da ja. pa drgač delam z đankiji, da ne bo pomote :d

monster
27.01.2008, 15:02
pa res :)

sori ... Jan 2008 ...vidm ja.

No, če te kej zanima, lohk tudi na OS ;)

Snif
27.01.2008, 15:18
Zanimiva razmišljanja. Hvala, ker ste se razpisali na to temo! :)

monster
27.01.2008, 15:22
np Šnifman

Tanatie
28.01.2008, 12:30
prov, nabijam krneki...hotu sm sicer rect da ma vsak svoje razloge in da se da nehat na vec nacinov ampak zgleda se motim...

Luka2k
28.01.2008, 12:48
Nekoč sem nekje prebral:
Življenje je juha in mamile so sol, ki dajo juhici malce boljši okus. Če preveč soliš, si juhico pokvariš...

Droge so čist ok, če jih jemlje oseba z razpucanim podstrešjem in z odgovornostjo. Na veliko žalost človeštva pa je takih ljudi zelo malo. Žalostno je to, da večina ljudi jemlje mamile (pijejo alkohol, itd.) ne zaradi popestritve, ampak zaradi bežanja od težav v življenju.

Tanatie
28.01.2008, 13:01
problem je ker mas v glavi vedno vse pod kontrolo, tut ce nimas...mozgani so ena zanimiva stvar k zna marsikej blokirat...

nattka
28.01.2008, 14:41
ma jz k kj spijem...nimam nobene blokade v glav....no razn tiste k je treba met!!! ;)


mislim, da je tanatie ravno na to mislil ...;)

Tanatie
28.01.2008, 18:14
tut heroin se da v teoriji jemat brez da si odvisen...sam teorija je neki praksa te z***e:)

Romul
05.02.2008, 18:40
Pomoje kr prvic ratas odvisn,sam da "rabs" najprej enkrat na mesec al pa se to ne,pol pa vse pogostej dokler ne prids na vsak dan...sranje je k enkrat poznas filing in je sam vprasanje cajta pa situacije,kdaj bos spet...

keyCaSh
09.04.2008, 17:19
Sam neki bom povedu... tist k kadi travo ni ĐANKI;) drgač pa...tist k ni dožveu kakih trših drog..pa bil v tem neki časa...pol škoda da tle komentira kej..vrjemte mi

monster
09.04.2008, 18:25
itaq key ... tudi sam podpiram idejo, da samo kirurg, ki je preživel na lastni koži operacijo glave, lahko pripomne kako o takšnih operacijah ;)

aja ..btw: ne verjamem ti niti malo :)

keyCaSh
09.04.2008, 19:09
itaq key ... tudi sam podpiram idejo, da samo kirurg, ki je preživel na lastni koži operacijo glave, lahko pripomne kako o takšnih operacijah ;)

aja ..btw: ne verjamem ti niti malo :)
Ja tko je to an;)
Kaj mi ne vrjameš da nis đanki če kadiš weed?:dontknow::veryevil:

monster
09.04.2008, 19:15
daj še kaj povej no :)

keyCaSh
10.04.2008, 00:14
mah...nisi resn:veryevil::p:dontknow:

Smaug
10.04.2008, 08:17
Hm, nisem sel brati teme, ampak predvidevam, da se nihce ni lotil drog in odvisnosti nasega vsakdana, ki jih tretiramo ne samo kot uzitek, ampak nekaj, brez cesar se tezko vklopimo v druzbo. Pa velika vecina teh stvari nima nikakrsne pozitivne plati (zacensi s TV-jem).

skypeace
10.04.2008, 11:55
nadaljuje se z internetom :)

Od kdaj smo rabli tako količino informacij ;)

amaze646
10.04.2008, 14:07
Imam prijatla, ki je bil vcasih tezek đanki. Več let je bil na heroinu. Ko je prislo do situacije, da so ga komaj resili se je v njem sprozilo nekaj in se je odlocil, da se bo ozdravil. Bila je trnova pot, ampak mu je uspelo. Sedaj je ze 3 leto brez heroina. Ce ga vprasas, ce se ima zeljo, da bi se ga svasnil bo odgovoril, da zelja ne mine. Tega, da naj se nekdo odvadi ne mores cloveku vbit v glavo, dokler tega ne spozna sam.

keyCaSh
10.04.2008, 14:07
Mah to so izgovori...vsak k hoče sam uzame drogo tako al pa drugačno..neglede na informacije...informacije so še tolk bolš..usaj veš..kaj nardit v primerih ko pride zarat droge do kakih napadov karkol..(npr. na knofih..limona..itd.)..tko da če nimaš v glav..maš pa v nogah:rolling:

monster
10.04.2008, 17:02
Močno dvomim, da bom uspel slediti tako visoko argumentirani in razumljivi debati kolege Keycasha, zato se začasno umirjam in umikam ...imejte se lepo :)

p.s. bom pa z velikim užitkom bral in se malček smejal zraven :rolling:

keyCaSh
10.04.2008, 19:35
Močno dvomim, da bom uspel slediti tako visoko argumentirani in razumljivi debati kolege Keycasha, zato se začasno umirjam in umikam ...imejte se lepo :)

p.s. bom pa z velikim užitkom bral in se malček smejal zraven :rolling:
hahah:rolling::rolling::rolling: valda:approve::2thumbs::veryevil:

keyCaSh
10.04.2008, 19:43
btw...si biu kdaj na kakršni koli drogi mal dlje časa...cca pol leta? Js vem kak je to...sam nism biu na horsu..ker me ne privlači ta droga sploh!..biu sm pa na speedu..cca. pol leta..pa itak koka umes..pa bonboni..ni fajn..sploh ko se enkrat usega navlečeš..pol si sam agresivn..pa raz***an..sam je fora.da..se da odvadit...vsega..sam je vse odvisn kak karakter si...ne rečem pa da ni to težko dosežt....;)

monster
10.04.2008, 21:41
dej nehi, celega pol leta :o ...we're not worthy ...

meni je to vse tako novo, ker sem včeraj priplaval po prežganki in zdaj čakam, da me kak mulc malo pouči :veryevil:

pejt vse tole razlagat babici, da bosta skupaj gledala zelene slone ...

logika, da lahko samo nekdo, ki je kdaj eksperimentiral ali bil navlečen, drugim soli pamet, je tako prežvečena tema, da pušča v ustih slab okus. :)

p.s. dve leti ...ok?

keyCaSh
11.04.2008, 10:06
dej nehi, celega pol leta :o ...we're not worthy ...

meni je to vse tako novo, ker sem včeraj priplaval po prežganki in zdaj čakam, da me kak mulc malo pouči :veryevil:

pejt vse tole razlagat babici, da bosta skupaj gledala zelene slone ...

logika, da lahko samo nekdo, ki je kdaj eksperimentiral ali bil navlečen, drugim soli pamet, je tako prežvečena tema, da pušča v ustih slab okus. :)

p.s. dve leti ...ok?
Ja dobr..****a kako naj vem kaj si ti dožvel? Pol pa tak veš kak je;) :rolling: mulc..fak no comment:2thumbs:..drgač..pa pust žalitve zdej..pa babice..če js o teb ne pišem takih stvari..
p.s. ja poznam take na forumih znajo bit usi pogumni..pa pustmo zdej to:)

monster
11.04.2008, 17:54
dejmo ja pustit :)

KissMe
11.04.2008, 18:07
Če koga zanima pa če si hoče razširit oz. zožit obzorje glede drog, toplo priporočam knjigo Živeti s heroinom (Vito Flaker). Zelo zanimivo branje, ki odpira oči.

monster
11.04.2008, 18:12
če smo pri knjigah:

Zlatko Blažič: Zgodovina moje heroinske odvisnosti

KissMe
11.04.2008, 18:29
Hm.. pa še ena mi je bla všeč: Kodrlajsasti piton, pa ne vem zdele trenutno kdo je napisal... 2 avtorja sta

monster
11.04.2008, 19:12
marko ješe in branko gradišnik ;)

pk
17.04.2008, 19:52
ko se vozim v službo, je na vlaku nekaj srednješolcev, li en drugemu razlagajo, kdo je bil kjerkoli že bolj zadet, vmes si potalajo kakšen džoint. menda jim v šoli povejo, kdaj bojo urinski testi in tako imajo dovolj časa, da splanirajo, kako se jim bojo izognili. še največkrat je rešitev špricanje. ne, ob takih pogovorih mi ni niti do nasmeška ne do prinesljivosti:sleepy:

monster
17.04.2008, 19:57
pk ... resnično :(

KissMe
17.04.2008, 20:09
ko se vozim v službo, je na vlaku nekaj srednješolcev, li en drugemu razlagajo, kdo je bil kjerkoli že bolj zadet, vmes si potalajo kakšen džoint. menda jim v šoli povejo, kdaj bojo urinski testi in tako imajo dovolj časa, da splanirajo, kako se jim bojo izognili. še največkrat je rešitev špricanje. ne, ob takih pogovorih mi ni niti do nasmeška ne do prinesljivosti:sleepy:

Hm, men je pa mal čudn da majo urinske teste v šoli... Sej ne rečem, velik srednjih šol je res "leglo" takih in drugačnih drog (po mojem je največ marihuane), sam to se mi pa vseen mal preveč poseganje v zasebnost zdi. Nej mal več delajo na preventivi.

šnela
19.04.2008, 18:31
Kar se tiče marihuane, ne vem, zakaj tolk panike. Res je, da mladi (v mislih mam otroke) to definitivno zlorabljajo, kar seveda ni kul, ampak poznam pa par odraslih ljudi, ki so čist skulirani, majo družine in dokaj ugledne službe, pa rečmo dvakrat na let kakšnega zvijejo.
Sam s temi urinskimi pregledi ne bojo nč dosegel, frocovje se bo še naprej zakajal (huh, ko bi blo sam to), jemal sintetiko, grel žlice itd. Kaj bi bla pa preventiva, pa nažalost ne vem :(

Btw, Kiss me, kul podpis :p

monster
19.04.2008, 18:50
dvakrat na leto ..ja ;)

dvakrat na dan? hmmm ...

mrjerry
21.04.2008, 07:05
V srednjih solah ni urinskih testov.

pk
21.04.2008, 20:55
:nonono: monster ve o čem pišem

šnela
21.04.2008, 21:06
Saj nihče ne pravi, da je treba podpirati odvisnike od katerekoli droge, gre le za to, da se jih na nek način razume in se jih poskuša spraviti na 'normalen' tir življenja alpa jih napotit do takih ustanov, kjer mu bojo znal pomagat. Ne, ni smešno, da se to zares dogaja, da je tega ogromno. Je pa tuki bistveno vprašanje 'Zakaj?'.
Glede urinskih testov pa ne vem, kako je s tem ...

KissMe
21.04.2008, 21:15
Btw, Kiss me, kul podpis :p

hvala:):2thumbs:

Ja, tud js poznam ljudi, ki občasno kadijo marihuano, pa nimajo nobenih problemov. Sam takih primerov rajši ne bi predstavljala srednješolcem (oz. otrokom in mladini), ker potem se lahko zanašajo na to, da to "itak ni nič takega" in to ima lahko hude posledice. Po drugi strani pa drog ne bi smeli predstavljati kot bav-bav, ker tudi to lahko potegne. Treba je biti bolj realen in objektiven, se veliko pogovarjati o tem, pa sploh ne bo več tako zanimivo.

šnela
21.04.2008, 21:18
Ne strinjam se s tem, da bi bil cilj, da imajo otroci (pa tudi odrasli) droge za 'nezanimive'. Bolj smiselno se mi zdi, da se nekako dopove, da tak lajf odvisniški pač ni kul. Ker ni.

KissMe
21.04.2008, 21:31
No, nisem mislila, da bi bil to glavni cilj, ampak dejstvo je, da ljudje, ki doživljajo dovolj zadovoljstva in lepih stvari v treznem življenju, ne oz. težje zapadejo v odvisnost, ker ne potrebujejo nadomestila. Zato je za preventivo pomembno tud to, da se otroke/mladostnike vključuje v razne dejavnosti, pri katerih so uspešni, da razvijajo socialne veščine, da se znajo vklapljat v družbo, da imajo družino, ki jih podpira... Preventiva mora biti dosti bolj celostna, kot pa samo delavnice, kjer otroci izvejo, da ti od drog odmirajo možgani in da so junkiji nesrečni.
No... in zarad tega je bolj priročno delat urinske teste in zganjat represijo... logično...

keyCaSh
21.04.2008, 22:06
Saj nihče ne pravi, da je treba podpirati odvisnike od katerekoli droge, gre le za to, da se jih na nek način razume in se jih poskuša spraviti na 'normalen' tir življenja alpa jih napotit do takih ustanov, kjer mu bojo znal pomagat. Ne, ni smešno, da se to zares dogaja, da je tega ogromno. Je pa tuki bistveno vprašanje 'Zakaj?'.
Glede urinskih testov pa ne vem, kako je s tem ...
Čist preprosto.. dolgčas;)

Dalmatinec
07.05.2008, 06:58
O Babi2 in vsi ostali. Odvisniki ogrožajo svojo okolico? Ne morem verjet, da kljub vsemu še vedno obstaja na svetu človek, s tako ozkim pogledom. Se morda kdaj vprašate, kaj je pa njega OGROŽALO, da je sploh postal odvisnik? In ne mi rečt, da ste se vi pač odločili rečt temu sranju 'ne', ker bi bilo naravnost primitivno. Ne zagovarjam nikogar. Zavedam pa se, da je odvisnost bolezen in ne nekaj, kar bi si nekdo izbral za prosti čas ali zato, da bi hotel ogrožati koga. In vzroke za vse splošno zadevanje (na katerkol način) je treba iskat drugje. Je kriva družba, je kirv posameznik? Vsi.
Ne me yebat s takimi!:mad: Poznam kup ljudi, ki so bili tako v svoji mladosti kot tudi kasneje na kakršenkoli način ogroženi, pa so še, to se dogaja tudi meni in mojim bližnjim, pa ne posegamo po mamilih! Vse to nakladanje je rezultat današnje pomehkužene družbe, ki stremi k temu, da je treba povsod in z vsakomur dandanes ravnat v rokavicah ter ujčkat! Vsak ve, da so mamila zlo in vsak ma možnost preprosto reči NE! In vsa ta nakladancija glede ogroženosti je brezvezna. Nihče nikogar v nič ne sili in mularija je bistveno manj ogrožena na vseh ravneh kot je bla nekoč, pa nekoč niso segali niti pol tolko po mamilih in počeli takih lumparij!:censored: Pomehkuženo je vse, zatoo pa je tako!

šnela
12.05.2008, 13:09
Bistveno manj ogrožena? Jst bi temu, kar se dogaja danes, rekla, da je neprimerljivo bolj ogrožena in terorizirana z vseh strani. Hors, koka, iksi in te stvari so samo ENA izmed stvari, kamor se ljudje zatekamo. Nekateri pač izberejo 'družbeno bolj sprejemljive' droge.

KissMe
13.05.2008, 16:42
šnela, se strinjam. Tolk, kot je dons mladina ogrožena na čustvenem, socialnem in duševnem področju, po mojem ni bla nikol. Odnosi med ljudmi so nikakvi, čeprav so najbolj pomembna stvar v življenju.

AnKaa
22.05.2008, 13:19
Ljudje posegajo po drogah iz različnih razlogov.

Še največji razlog pa se mi zdi ta, da imajo ljudje preprosto premalo zanimacij, posledično pa jim je dolgčas, katerega filajo z raznoraznimi substancami.

Jaz ne bi enačila nekoga, ki vzame recimo koko vsake toliko časa, zato da si 'začini' dogajanje in nekoga, ki se zadeva s koko zato, ker nima kaj bolj pametnega za počet oz. nekoga, ki mu nekaj očitno manjka v življenju pa si to pomanjkanje polni z drogo.

Dejstvo je, da je večini mladostnikov danes dolgčas. Posedajo po kafičih, pred bloki in jamrajo kako zelo tečno je, kako se nič ne dogaja itd.
In taki pol pohajo travco, kockajo, pijejo ipd. cele dneve, ker jim ta daje tisto nekaj, kar jim zapolni dolgčas.

Medtem, ko le peščica njihovih vrstnikov ta čas, ko se ga oni zadevajo in posedajo, trenira v teretani, bere svojo najljubšo knjigo, piše poezijo al pa karkoli pač, kar jih dela zadovoljne, jih čustveno in psihično zadovolji do te mere, da nimajo potrebe po destruktivnih substancah.

In kaj naj mi kot družba storimo?

Otroke bi bilo treba že od malega navajat na delo, jim naložiti neke obveznosti in odgovornosti, katere bi preprečile, da bi otrok sploh pomislil na to, da mu je dolgcajt ter da nima kam sam s sabo.

Današnja mladina pa ima preprosto polno rit vsega, zato se jim več nič ne zdi dovolj zanimivo, kar bi jim dajalo nekega adrenalina, kar bi jim dajalo nek poseben filing.
In ta filing pač poiščejo v takih in drugačnih drogah....

monster
22.05.2008, 15:39
AnKaa, če bo vsak tvoj naslednji post v tem stilu, potem iskrena dobrodošlica :approve:

keyCaSh
22.05.2008, 15:47
AnKaa imaš prav:approve:;)

Luka2k
22.05.2008, 17:45
Načeloma se strinjam z Ankoo, je pa treba tudi upoštevati nekatere dejavnosti, ki jih včasih bolje (ali lažje) izvajamo pod vplivom substanc. Meni na primer jako sede kakega namotat ob kreiranju digitalnih umetnin... Enostavno bolj padem not in imam ideje, do katerih ne bi prišel (tako hitro?) v treznem stanju.
Nekateri tudi potegnejo kako lajnico ko se učijo pozno v noč ali lovijo roke, pa jim nič ne fali...

Treba je ločiti med uporabo in zlorabo, čeprav je za uporabo treba imeti pospravljeno podstrešje, če ne kaj hitro pride do zlorabe.

AnKaa
22.05.2008, 19:21
Načeloma se strinjam z Ankoo, je pa treba tudi upoštevati nekatere dejavnosti, ki jih včasih bolje (ali lažje) izvajamo pod vplivom substanc. Meni na primer jako sede kakega namotat ob kreiranju digitalnih umetnin... Enostavno bolj padem not in imam ideje, do katerih ne bi prišel (tako hitro?) v treznem stanju.
Nekateri tudi potegnejo kako lajnico ko se učijo pozno v noč ali lovijo roke, pa jim nič ne fali...

Treba je ločiti med uporabo in zlorabo, čeprav je za uporabo treba imeti pospravljeno podstrešje, če ne kaj hitro pride do zlorabe.

Nisi dobro prebral očitno.

Ker sem povdarila to, kar ti pišeš. Skadiš enga, da si 'začiniš' doživljanje, življenje nasplošno.
Tudi jaz rada kakšnega zvijem.;)

Droga pač ni za vsakega, kot si napisal v zadnjem stavku. Se strinjam.

PS: Hvala za dobrodošlico.;)

Dalmatinec
23.05.2008, 07:21
Ljudje posegajo po drogah iz različnih razlogov.

Še največji razlog pa se mi zdi ta, da imajo ljudje preprosto premalo zanimacij, posledično pa jim je dolgčas, katerega filajo z raznoraznimi substancami.

Jaz ne bi enačila nekoga, ki vzame recimo koko vsake toliko časa, zato da si 'začini' dogajanje in nekoga, ki se zadeva s koko zato, ker nima kaj bolj pametnega za počet oz. nekoga, ki mu nekaj očitno manjka v življenju pa si to pomanjkanje polni z drogo.

Dejstvo je, da je večini mladostnikov danes dolgčas. Posedajo po kafičih, pred bloki in jamrajo kako zelo tečno je, kako se nič ne dogaja itd.
In taki pol pohajo travco, kockajo, pijejo ipd. cele dneve, ker jim ta daje tisto nekaj, kar jim zapolni dolgčas.

Medtem, ko le peščica njihovih vrstnikov ta čas, ko se ga oni zadevajo in posedajo, trenira v teretani, bere svojo najljubšo knjigo, piše poezijo al pa karkoli pač, kar jih dela zadovoljne, jih čustveno in psihično zadovolji do te mere, da nimajo potrebe po destruktivnih substancah.

In kaj naj mi kot družba storimo?

Otroke bi bilo treba že od malega navajat na delo, jim naložiti neke obveznosti in odgovornosti, katere bi preprečile, da bi otrok sploh pomislil na to, da mu je dolgcajt ter da nima kam sam s sabo.

Današnja mladina pa ima preprosto polno rit vsega, zato se jim več nič ne zdi dovolj zanimivo, kar bi jim dajalo nekega adrenalina, kar bi jim dajalo nek poseben filing.
In ta filing pač poiščejo v takih in drugačnih drogah....:2thumbs::2thumbs::2thumbs:

Andreea
24.05.2008, 20:01
bulšiting. vsaka uporaba droge je tudi zloraba, četudi hočejo nekateri to ločevat.

če spiješ 2-x na leto en pir (skadiš, se ga navlečeš...) zato, da "se sprostiš" oz. "dosežeš višje stanje", je to zloraba.

ker si revše in drekec, ker se ne moreš sprostit brez substance.

Dalmatinec
24.05.2008, 22:14
ker si revše in drekec, ker se ne moreš sprostit brez substance.
a si ti kakšen rugljev sorodnik?:d

Andreea
24.05.2008, 23:14
saj zato ga ne marate - ker resnica boli :p
;)

kvečjemu bi lahko bila sorodnica :p

Dalmatinec
25.05.2008, 08:58
saj zato ga ne marate - ker resnica boli :p
;)

kvečjemu bi lahko bila sorodnica :p
jaz ga še kako cenim, da se razumeva...

AnKaa
25.05.2008, 10:31
bulšiting. vsaka uporaba droge je tudi zloraba, četudi hočejo nekateri to ločevat.

če spiješ 2-x na leto en pir (skadiš, se ga navlečeš...) zato, da "se sprostiš" oz. "dosežeš višje stanje", je to zloraba.

ker si revše in drekec, ker se ne moreš sprostit brez substance.

No, no...prosim lepo, brez žaljivk.

Označila si celo nacijo za revšete in drekce, vključno s tabo.

Ker skoraj ne verjamem, da sama v življenju nisi spila piva, kofeta ali Martinija.

In več kot očitno ne ločiš med rabo in zlorabo....

KissMe
25.05.2008, 17:21
Z moraliziranjem kdo je revše in drekec zagotovo ne narediš nič dobrega! (Razen mogoče pokažeš dober primer slabe prakse :veryevil:)

Andreea
25.05.2008, 17:27
Saj ni point v moraliziranju - kot sem rekla, mene to sploh ne moti.

Samo da je pri drogah tako. Ali se drogiraš, ali se pa ne. Vmesna možnost ne obstaja.

In glede na to, da je vprašanje, kakšen je naš pogled na tako družbo in ljudi, sem odgovorila in dovolj jasno izrazila svoje mnenje.

Drogirajo se šibki ljudje, ki ne morejo prenesti bremena življenja. Najsi bo to dolgočasenje, "ogroženost", pritisk vrstnikov, itd.

Luka2k
25.05.2008, 19:34
Ah, kako je lepo živeti v črnobelem svetu...

Teo
25.05.2008, 19:54
Drugs are good, and when you do them, people think that you're cool

mnvcT9OYpsc

Andreea
25.05.2008, 20:15
Drugs are good, and when you do them, people think that you're cool

:clapping:

paradox
25.05.2008, 21:38
Ah, kako je lepo živeti v črnobelem svetu...
... a resno mislis, da vsi ne vidijo sivih 'pik' :clown:;)...we are all deceived on some level - our senses take care of that if nothing else, but some just can't accept that their perception can be also faulty...

http://www.michaelbach.de/ot/lum_herGrid/hermannGrid.gif

keyCaSh
26.05.2008, 10:51
Drogirajo se šibki ljudje, ki ne morejo prenesti bremena življenja. Najsi bo to dolgočasenje, "ogroženost", pritisk vrstnikov, itd.
Ni nujno;)

Andreea
26.05.2008, 13:46
ok, po odgovoru sklepam, da tudi sam konzumiraš :d

in zakaj? imaš razlog sploh?:dontknow:

keyCaSh
04.06.2008, 08:02
Lahko na ZS tle nebom nč komentiru..;):angel:

Andreea
04.06.2008, 10:07
zakaj pa ne bi rad javno komentiral? saj drogiranje, če to počneš redko in pod nadzorom (kakšnim že?), bojda ni nič takega, kajne? :dontknow:

to je super in hvalevredno in to počnejo kul ljudje...

vse droge v vsako slovensko vas! :approve:

keyCaSh
04.06.2008, 10:11
zakaj pa ne bi rad javno komentiral? saj drogiranje, če to počneš redko in pod nadzorom (kakšnim že?), bojda ni nič takega, kajne? :dontknow:

to je super in hvalevredno in to počnejo kul ljudje...

vse droge v vsako slovensko vas! :approve:
čaki mal...mim ga sekaš...to ti praviš ;) drugače pa ne smatram kajenje marihuane za drogiranje...

Andreea
04.06.2008, 12:34
no ja - mucek :veryevil:
TI si omenjal neko "strašno, 2 leti trajajočo odvisnost" :dontknow:
menda ne od marihuane.

drugače pa - marihuana je prepovedana DROGA. razen če si konzumiral THC v obliki tablet iz zdravstvenih razlogov pod nadzorom dohtarjev (glede na to, da omenjaš kajenje, o tem močno dvomim) :d
ko te bojo policaji s pendreki lovili po njivi, jih najbrž ne bo zanimalo, če ti milsiš, da travca ni droga :dontknow:
s strani inštituta za varovanje zdravja:
Kot poudarja vodja Informacijske enote za prepovedane droge Mercedes Lovrečič, je kanabis oziroma marihuana uvrščen med prepovedane droge, vsebuje na stotine kemičnih snovi in nekatere od njih so zelo škodljive za zdravje posameznika. Ob kajenju marihuane se sprošča še več teh snovi, ki vplivajo na kratkotrajni spomin, pozornost, presojo in zaznavanje, povečujejo tveganje za respiratorne infekcije, raka in srčno-žilna obolenja, sprožajo psihoze in shizofrenijo ter povzročajo porast težav na socialnem in pravnem nivoju, vplivajo lahko tudi na pojav amotivacijskega sindroma (apatija, upad interesov)...

...pri prejemanju THC se pojavlja toleranca, zato je treba odmerek zviševati, s tem pa je več stranskih učinkov...

ampak sem bla resnično prepričana, da to že vsi vemo, da je trava droga in povzroča odvisnost - če drugega ne, psihično :d

keyCaSh
04.06.2008, 15:04
Ma kaki policaji pa kake njive :d
2 letno odvisnost?...dej še enkrat preber mal bolj...
lahka je 100 krat v zakoniku tko..še useen nebo to zame droga..je pa res...povzroča psihično odvisnost..pa še to čist odvisno od človeka..:p
..:veryevil:
aja pa btw use tist kar si napisala..stranske učinke al karkoli...tud to je odvisn od človeka do človeka...nimam nikakršnih problemov zarat tega...pa poznam dost ljudi..na visokem nivoju ki konzumirajo in jim tudi nič ne manka..je res da škodi telesu...sam kaj je pa še kej zdravga sploh?

Andreea
04.06.2008, 16:38
prav, pa pol letno odvisnost :nonono: hvalevredno, da ni trajalo 2 leti

stranske učinke al karkoli...tud to je odvisn od človeka do človeka...
niso to "stranski učinki al karkol". so dokazani stranski učinki. :d
ja, je odvisno od človeka do človeka. tudi po večletnem nažiranju z alkoholom, bo nekdo fasal cirozo po 5ih letih, drugi po 10ih, tretjega bo po povozil avto, ker je nasekan lutal po cesti. kar je konec koncev isti šit, ane? vsi crknejo zaradi istega vzroka

nimam nikakršnih problemov zarat tega...
ŠE :veryevil: :rolling:
pejd poslušat mariota špinela od mlakarja :d

ni potrebno 100x v zakoniku - ganđa je droga tudi za zdravnike in tiste, ki se ukvarjajo z varnostjo na cestah. veš koliko nesreč je bilo pod vplivom trave? te najbrž tudi ne zanima, ane? hebat ga - trava je droga, ki popači zaznavanje (medtem ko recimo kokakola zaznavanja realnosti NE popači, in v tem je razlika med drogo in vsemi ostalimi stvarmi, ki "ravno tako škodijo"), ti pa si navaden drogiranček, ki verjetno pri 50ih letih ne boš sposoben reševati najenostavnejših logičnih problemov (razen če nisi kako superiorno bitje, ki se obnašaš v nasprotju z izsledki VSEH raziskav) :d
potem se pa ljudje ne čudite, da imamo urinske teste v službah (in šolah) - kajti nihče noče odgovarjat zaradi nesreč ali zločinov, povezanih z zadrogiranimi.

in da ne bo pomote - ne pravim, da so vsi odvisniki kriminalci (sploh tisti, ki so "samo" na travi, ponavadi niso).
sicer pa - tudi ljudje pod vplivom nekaterih zdravil NE SMEJO voziti, itd. ker imajo ta udravila ENAK učinek kot nekatere droge (vsaka farmacevtska ind. ima seznam za svojo kemijo). zakaj bi torej zadrogirance spuščali na ceste?

monster
04.06.2008, 18:26
key živi o oblačkih ... ;)

kar kar veselo na delo ... se slišiva čez 5 let :)

Snif
04.06.2008, 19:17
Vsak, ki kadi travo pravi, da ni droga. Drugi pravimo, da je. :d

KissMe
04.06.2008, 20:47
Ne pozabimo, da je droga je tud kava, cigarete in še marsikaj:d

monster
04.06.2008, 20:54
pa res ...ne pozabimo ;)

keyCaSh
04.06.2008, 22:33
Ne pozabimo, da je droga je tud kava, cigarete in še marsikaj:d
hvala:p pa alkohol...pa je bolj škodljiv kot pa marihuana...

monster v smeh me spravljaš čez 5 let bom šele v formi..kljub marihuani..

monster
04.06.2008, 22:52
itaq ... samo, da si dobre volje :rolling:

keyCaSh
05.06.2008, 10:26
itaq ... samo, da si dobre volje :rolling:
ee too vidiš;):approve::veryevil:

Dalmatinec
06.06.2008, 07:07
Ne pozabimo, da je droga je tud kava, cigarete in še marsikaj:dŽe, ampak težko bi rekli, da kava in cigarete razdirajo družine, povzročajo propad osebnosti in vzpodbujajo kazniva dejanja...

sch0ll7
17.07.2008, 19:19
Problem je v druzbi in v vzgoji, ker tesko vrjamem da otrok, ki ima 16. let zna sam presoditi o dobrem in slabem ampak mu je vse zabava, dogodivscina, ki se spremeni v odvisnost!

1. Primer druzbe oz. okolice....na Jesenicah poznam vsaj 20 najstnikov [od kakih 16. do 20. let], ki so se sli zdravit zaradi odvisnosti od drog in to so samo tisti, ki jih js poznam...ampak to ni niti 10% "drogerasev" ali zasvojencev pri nas!
Tukaj je kot prvo kriva druzba [ policija, obcina, sosescina, itd.], ki se niti ne zmigajo da bi naredili kaj glede drog na Jesenicah!
Kako je lahko mesto varno za zivljenje, ce Policijska Postaja Jesenice zmore najvec 10 policajev, zvecer po 22. uri so mogoce trije na terenu [beri: nekje se skrivajo]...in normalno, da bo droge na vsakem koraku, ce se ne znajo spravt skupaj pa zapret dilerje in podobne tipe.

To ne govorim zato, da bi delou propagando na temo Jesenic [kako smo hudi pa to] ampak zato, ker na dnevniku vidite le 1% stvari, ki se dogajajo na Jesenicah...ker policija zaradi svoje sramote in neucinkovitosti prekriva podatke in se raje skriva kot pa da povejo, da je kriminal velik problem!
Primer : mogoce 2 mesca nazaj sta 2 modela razbila policaja ker ju je ustavil in jima zatezil da stopita vn iz auta...sta sla vn in opravila stvar....ne tega ni bilo na 24ur, ker noben ni prijavil!...in takih primerov je prevec.

2. Pri vzgoji pa drugi pac ne moremo kaj prevec pomagat...vsaka druzina ima svoje in vzgaja otroka kot se ji zljubi.

japaja
12.08.2008, 22:03
O Babi2 in vsi ostali. Odvisniki ogrožajo svojo okolico? Ne morem verjet, da kljub vsemu še vedno obstaja na svetu človek, s tako ozkim pogledom. Se morda kdaj vprašate, kaj je pa njega OGROŽALO, da je sploh postal odvisnik? In ne mi rečt, da ste se vi pač odločili rečt temu sranju 'ne', ker bi bilo naravnost primitivno. Ne zagovarjam nikogar. Zavedam pa se, da je odvisnost bolezen in ne nekaj, kar bi si nekdo izbral za prosti čas ali zato, da bi hotel ogrožati koga. In vzroke za vse splošno zadevanje (na katerkol način) je treba iskat drugje. Je kriva družba, je kirv posameznik? Vsi.

Hmm...ko bi res misla tk..v resnici si se pokazala v čistem nasprotju.Zakaj si potem mnenja, da "odvisnik" ogroža mene? tud js sm sestavni del družbe oz. okolice.
Glede primitivnosti..kdo je primitiven? vprašanje je retorično, kar že verjetno veš.
Sama veš kako je, če si odvisen od neke stvari, da ti "tisto" kontrolira življenje, te omejuje, da se ne razvijaš, kot "normalni" ljudje, kot večina tvojih vrstnikov.
Upam, da boš še kdaj prebrala svoj post in se ga začela zavedat...če bi že prej tako misla, ne bi prišlo do določenih situacij v preteklosti.
škoda.

Pujsi
02.10.2008, 20:26
Sama veš kako je, če si odvisen od neke stvari, da ti "tisto" kontrolira življenje, te omejuje, da se ne razvijaš, kot "normalni" ljudje, kot večina tvojih vrstnikov.

Lep pozdrav. Sem nov na forumu in tale tema me nekako pritegne, sploh ta stavek, ki ga je napisal/a japaja. Zanima me razlaga za razvijanje kot "normalni ljudje". Kako se pa "normalni" ljudje razvijajo? Je za "normalne" ljudi normalno da jim avto, hiša in denar pomenijo vse? Sebe pa zanemarjajo?
Sam sem mnenja, da je trava rastlina, katera lahko reši našo družbo pred propadom, če se seveda sveta zel uporablja s pravilnimi nameni. Drugace pa obstaja velika razlika med drogami in zelišči. Kokain, heroin, ecstasy,...so droge...

Toliko o tem..

Love & Unity

pecnikr
02.10.2008, 21:12
Lep pozdrav. Sem nov na forumu in tale tema me nekako pritegne, sploh ta stavek, ki ga je napisal/a japaja. Zanima me razlaga za razvijanje kot "normalni ljudje". Kako se pa "normalni" ljudje razvijajo? Je za "normalne" ljudi normalno da jim avto, hiša in denar pomenijo vse? Sebe pa zanemarjajo?
Sam sem mnenja, da je trava rastlina, katera lahko reši našo družbo pred propadom, če se seveda sveta zel uporablja s pravilnimi nameni. Drugace pa obstaja velika razlika med drogami in zelišči. Kokain, heroin, ecstasy,...so droge...

Toliko o tem..

Love & Unity


bolš da sploh nisi napisal tega odstavka ker mam pritisk na max...se vidi da plenice nosiš in pojma nimaš kaj govoriš....:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::ma d::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::ma d:

Andreea
03.10.2008, 14:14
zelišča :rolling: :rolling:

v srednjem veku so tiste ženske, ki so se preveč z zelišči ukvarjale, zažigali na grmadah, zdaj jih pošiljamo pa v zapore :) nič se ni spremenilo, še vedno jih preganjamo, ubožce. kako smo necivilizirani. :rolling:
poznam 3 deklice, ki so preveč "zeliščale"... punce imajo (po več letih zakajanja) probleme z reševanjem osnovnih logičnih problemov iz vsakdanjega življenja, recimo z deljenjem 2,5/50 :(

in je res... odvisnik se ne začne drogirati z namenom, da bi nekoga ogrožali - ampak žal to počnejo. če nekdo krade, pušča uporabljene igle na otroških igriščih in v WC-jih, ropa po cestah mamce in jim krade torbice, se večina t.i. normalnih ljudi počuti ogroženih.
in seveda - nihče se ne začne drogirat, ker bi ga nekaj ogrožalo, ampak je to njegova osebna izbira (očitno niso zasvojeni vsi, ki odraščajo v težkih razmerah).

je pa po drugi strani nekaj đanksov med klošarji in se v njihovi bližini nisem še požutila ogroženo. glede na statistike in glede na to, koliko takih klošarjev videvam, je takih manjšina.

droge bi bilo tgreba legalizirat, njeno ceno spraviti na "normalno" (nižjo) raven, tako kot pri alkoholu, in ukiniti metadon. centri, kjer bi se lahko te osebe v miru zadevale, tudi niso slaba ideja. v takem primeru, bi bilo tudi s tem povezanega kriminala velilko manj.

lila5
06.10.2008, 09:56
Problemi z deljenjem recimo 2,5/50 se pojavijo tudi pri večletni neomajni uporabi kalkulatorjev.......;)

Meni se pa vseeno zdi, da tisti, ki tu pa tam kaj prepovedanega pokadi še ni takoj đanki......

In kot opažam predstavlja alkohol bistveno večji problem kot se ga sploh zavedamo.....in večji problem kot priložnostno kajenje prepovedanih substanc......ali pa si pred problemom alkoholiziranosti samo zatiskamo oči.......ker lažje je reči, ker alkohol je legaliziran, marihuana in trde droge pa ne.....da so đankiji problem in nevarnost za družbo.......pijanci, ki pa v stanju pijanosti pretepajo in terorizirajo svoje družine pa niso problem, ker napije se ga kdaj pa kdaj vsakdo od nas......pikanje v žilo pa pač ni tako pogosto kot opijanje......

KissMe
06.10.2008, 10:24
98% socialnih problemov povzroča alkoholizem, ampak to nam je domače in tega večina ne obsoja toliko, kot pa če kdo pokadi kakšen đoint... je že tako, da se manj znanih stvari/snovi bolj bojimo, kot pa tistih, ki jih imamo skoraj vsi doma in jih lahko kupimo povsod (legalno) :dontknow:

pecnikr
06.10.2008, 20:18
Problemi z deljenjem recimo 2,5/50 se pojavijo tudi pri večletni neomajni uporabi kalkulatorjev.......;)

Meni se pa vseeno zdi, da tisti, ki tu pa tam kaj prepovedanega pokadi še ni takoj đanki......

In kot opažam predstavlja alkohol bistveno večji problem kot se ga sploh zavedamo.....in večji problem kot priložnostno kajenje prepovedanih substanc......ali pa si pred problemom alkoholiziranosti samo zatiskamo oči.......ker lažje je reči, ker alkohol je legaliziran, marihuana in trde droge pa ne.....da so đankiji problem in nevarnost za družbo.......pijanci, ki pa v stanju pijanosti pretepajo in terorizirajo svoje družine pa niso problem, ker napije se ga kdaj pa kdaj vsakdo od nas......pikanje v žilo pa pač ni tako pogosto kot opijanje......

ne to ne bo držalo tudi alkohol je droga pa še kakšna.....ampak neki moraš vedet da v življenju lahk nevem koliko alkohola spiješ še vedno boš bolj dolgo živel kot pa če drogo jemlješ tu je razlika...po eni strani misliš da niso tko nevarne če pa na količino gledaš pa hito ugotoviš da ena tabletka te lahko takoj v smrt spravi napram alkoholu ki ga lahk spiješ količinsko dosti več......vedno lahko neko stvar primerjaš po učinku če je v enakih količinah če ne pa to ne moreš primerjat :nonono::nonono:

lila5
06.10.2008, 20:53
Pa probaj spiti naenkrat vsaj pol litra slivovke.......;) Res pa je, da količinsko težko primerjaš tableto in kozarec tekočine.......

Res je, malo večja doza te lahko pri drogi hitro spravi v smrt......pri alkoholu hiraš počasneje........vendar pa alkohol, preden alkoholiku jetra odpovedo, povzroča mnogo socialnih in družbenih problemov, družinskih tragedij.......

Andreea
06.10.2008, 21:15
Oprosti, ampak človek, ki ima 2 faksa, ni še star 30 let in s pomočjo papirja in svinčnika ne zna zdelit takih dveh števil (opravilna nesposobnost sicer tu zajema cel kup takih "pripetljajev", ki jih ne bom omenjala), je zame tumpast nesposobnež. Koliko kdo uporablja računalnik, je njegova stvar...

To da je alkohol tudi droga, radi poudarjajo tisti ubožčki, ki so (s čimerkoli že) zasvojeni, ostalim nam je to že (dolgo) jasno. Bistvena razlika je v tem, da je alko legaliziran in je s tem odpravljena cela vrsta kriminalnih dejavnosti, ki jih za sabo povleče prohibicija. Osebno imam zelo nizko toleranco do vseh zasvojencev z alkoholom, travo, itd. - to pa še zdaleč ne pomeni, da sem proti temu, ker se nepoznanih substanc bojim, ker naj jih ne bi poznala. Učinke trave, heroina, itd. ter posledice zasvojenosti so mi namreč zelo jasne. Tistemu, ki trdi, da je trava neškodljiva, očitno niso. :veryevil:

Andreea
06.10.2008, 21:22
Pa probaj spiti naenkrat vsaj pol litra slivovke.......;) Res pa je, da količinsko težko primerjaš tableto in kozarec tekočine.......

Res je, malo večja doza te lahko pri drogi hitro spravi v smrt......pri alkoholu hiraš počasneje........vendar pa alkohol, preden alkoholiku jetra odpovedo, povzroča mnogo socialnih in družbenih problemov, družinskih tragedij.......

seveda, kaj pa heroinski zasvojenci? pred katerimi starši vse zaklepajo, ker bi sicer odnesli še parket iz stanovanja? tisti, ki grozijo staršem in drugim, da jim dajo denar? vlamljajo v stanovanja? alkohol ni "večji" problem (je kvečjemu bolj razširjen). če misliš, da nelegalne droge ne povzročajo družinskih dram, se krepko motiš. problem sta OBE zasvojenosti.

sicer pa še vedno zadovarjam tezo, da oseba, ki ima pod streho zasvojenca, podpira njegovo stanje in ženske (in moški), ki trpijo nasilje še niso prišli do klika v glavi, ki pravi "dovolj je". vsak se sam odloča, da bo še naprej živel z nasilnežem (z izjemo otrok, seveda).

nejc
06.10.2008, 21:35
ne to ne bo držalo tudi alkohol je droga pa še kakšna.....ampak neki moraš vedet da v življenju lahk nevem koliko alkohola spiješ še vedno boš bolj dolgo živel kot pa če drogo jemlješ tu je razlika...po eni strani misliš da niso tko nevarne če pa na količino gledaš pa hito ugotoviš da ena tabletka te lahko takoj v smrt spravi napram alkoholu ki ga lahk spiješ količinsko dosti več......

Alkohol je droga. Že samo s tem, ko si pokazal, da alkohola ne šteješ med droge, si dokazal lilino poanto.:)

Od marihuane še nihče ni umrl (ne se haklat na zmešan tobak, marihuano se da uživati tudi v trdi in tekoči obliki npr.). Vsaj ni znano. Koliko jih letno umre od posledic alkoholizma?

Narobe gledaš, če ločiš alkohol od vseh ostalih drog. Čisto vse, z marihuano vred, imajo svoje posledice. Fizične in psihične.

Po moje je povsem vseeno, katerih drog se poslužuješ, če jih ne zlorabljaš. Če gre za občasno popestritev. Najsi gre za alkohol, marihuano, cigarete, koko, kemijo itd.. Razen morda horsa. In najpomembneje, da se uživalec zaveda tako pozitivnih kot negativnih posledic. Najboljš je itak, da se ne bi ničesar posluževal.

Kot zanimivost, v Rusiji nekje imajo vsako leto tekmovanje v pitju vodke. Lanskoletni (ali predlanski) zmagovalec je umrl(nekaj čez 5l vodke je eksal). Resno (blo med zanimivostmi na TTX pred časom).

.vedno lahko neko stvar primerjaš po učinku če je v enakih količinah če ne pa to ne moreš primerjat
Ni res. Lahko primerjaš dve različni alkoholni pijači, ampak še vedno obe vsebujeta isto substanco.

nejc
06.10.2008, 21:38
seveda, kaj pa heroinski zasvojenci? pred katerimi starši vse zaklepajo, ker bi sicer odnesli še parket iz stanovanja? tisti, ki grozijo staršem in drugim, da jim dajo denar? vlamljajo v stanovanja? alkohol ni "večji" problem (je kvečjemu bolj razširjen). če misliš, da nelegalne droge ne povzročajo družinskih dram, se krepko motiš. problem sta OBE zasvojenosti.
Seveda jih povzročajo, najverjetneje enako travmatične kot alkoholiki. Vprašanje, koliko Slovencev je alkoholikov in koliko heroinskih zasvojencev, ti bo dalo odgovor na to, katera droga povzroča več socialnih problemov.

Vsekakor je potrebno preventivno delovati pri obeh.

lila5
07.10.2008, 10:31
seveda, kaj pa heroinski zasvojenci? pred katerimi starši vse zaklepajo, ker bi sicer odnesli še parket iz stanovanja? tisti, ki grozijo staršem in drugim, da jim dajo denar? vlamljajo v stanovanja? alkohol ni "večji" problem (je kvečjemu bolj razširjen). če misliš, da nelegalne droge ne povzročajo družinskih dram, se krepko motiš. problem sta OBE zasvojenosti.

sicer pa še vedno zadovarjam tezo, da oseba, ki ima pod streho zasvojenca, podpira njegovo stanje in ženske (in moški), ki trpijo nasilje še niso prišli do klika v glavi, ki pravi "dovolj je". vsak se sam odloča, da bo še naprej živel z nasilnežem (z izjemo otrok, seveda).

Seveda.....in ker je alkohol bolj razširjen, je lahko zaradi tega tudi večji problem......mislila sem zgolj povedati, da problem alkohola zanemarjamo, ker je legaliziran in nisi kriminalec, če ga uživaš kot pri ostalih drogah…….

Kar se pa tiče klika v glavah pri tistih, ki trpijo zasvojenca in mogoče tudi nasilje………če si zunanji opazovalec je dosti lažje, če je pa tvoj oče, mati, partner ali kateri od otrok kakršenkoli odvisnik, ki je še nasilen povrhu pa dvomim, da ga bomo tako neomajno in ponosno postavili pred vrata in prekinili vse stike z njim……

Andreea
07.10.2008, 11:54
Seveda.....in ker je alkohol bolj razširjen, je lahko zaradi tega tudi večji problem......mislila sem zgolj povedati, da problem alkohola zanemarjamo, ker je legaliziran in nisi kriminalec, če ga uživaš kot pri ostalih drogah…….

Kar se pa tiče klika v glavah pri tistih, ki trpijo zasvojenca in mogoče tudi nasilje………če si zunanji opazovalec je dosti lažje, če je pa tvoj oče, mati, partner ali kateri od otrok kakršenkoli odvisnik, ki je še nasilen povrhu pa dvomim, da ga bomo tako neomajno in ponosno postavili pred vrata in prekinili vse stike z njim……

problem alkohola se ne zanemarja, pozanimaj se, koliko institucij se ukvarja z odvisnostjo te vrste in koliko je že TV oglasov, ki oglašujejo treznost. "saj je tudi alkohol droga, pa kaj" ponavadi ponavljajo tisti, ki konzumirajo še kaj drugega (nelegalnega). trdim, da je alkohol manjše zlo, ker je z njim povezanega zelo malo kriminala. za zasvojenca je pa seveda vse enako "morilsko".

in brez skrbi, da bi partnerja ali sorodnika postavila pred vrata, če bi bil odvisnik. stike z enim takim primerkom sem že prekinila. sorry. postavljanje pred ultimat je velikokrat edini način, ali da se bedak strzezni ali imaš ti mir še naprej - brez njega.

lila5
07.10.2008, 13:36
Veš vsak posameznik ima lahko svojo tragično zgodbo.......tako tisti, ki ga pijan oče dnevno pretepa......ali pa tista mati katere otrok uživa heroin......vsak zase misli, da je njegova zgodba bolj tragična od druge.......:(

Andreea
07.10.2008, 20:11
In vsak od teh to prostovoljno prenaša. Simpl. Vsak je v prvi vrsti in pred vsemi ostalimi odgovoren zase in za svoje življenje.
Če nekateri mislijo, da so tako zelo dobri, ker celo življenje trpijo (in bodo zato šli v nebesa) - naj. Vse institucije in organizacije delujejo brez učinka, če ženska noče zapustiti nasilneža in če se nek osel ne želi nehat "špikat v žilo".
Temu se ne reče "najbolj tragična zgodba" ampak "krščanska neumnost" in/ali samopodoba na 0 stopinjah Kelvinov...

lila5
08.10.2008, 08:20
Mogoče kakšen simpl nasvet za otroka, ki ga doma pretepajo.......in mater, katere otrok je narkoman........? :dontknow:

vez med otroci in starši je ponavadi zelo močna.......močnejša kot med partnerji......in ni tako simpl rešiti problem na ta način, da mati otroku zaloputne vrata na način jaz sem pa opravila s tabo in te prepuščam ulici.....kradi, prostituiraj se, jaz ti ne dam nič več.......res da s tem, da prodaja vse kar ima, da otroka ne prepusti ulici dela verjetno napako, dela pa v dobri veri, da otroku pomaga.......in je nima pravice nihče obsojati, da je neumna, ker podpira narkomana........

Otrok, ki pa je zaradi alkohola žrtev zlorabe pa je bolj kompleksen primer in je še manj simpl rešljiv.......:( odvisen je predvsem od matere, ki vse to prenaša in gleda, katere sampodoba je, tako kot otrokova, zaradi moževe zlorabe verjetno zelo nizka, dohodkov nima, nasilnega moža se boji.......ni vse tako simpl......

Andreea
08.10.2008, 08:39
Mogoče kakšen simpl nasvet za otroka, ki ga doma pretepajo.......in mater, katere otrok je narkoman........? :dontknow:
nasvetov tistim, ki jih nočejo slišat, ne dajem. zgornje je samo moje osebno mnenje

vez med otroci in starši je ponavadi zelo močna.......močnejša kot med partnerji......in ni tako simpl rešiti problem na ta način, da mati otroku zaloputne vrata na način jaz sem pa opravila s tabo in te prepuščam ulici.....kradi, prostituiraj se, jaz ti ne dam nič več.......res da s tem, da prodaja vse kar ima, da otroka ne prepusti ulici dela verjetno napako, dela pa v dobri veri, da otroku pomaga.......in je nima pravice nihče obsojati, da je neumna, ker podpira narkomana........
v nasprotnem primeru pač odvisnika starš, ki "deluje v dobir veri", podpira in podpira njegovo zadevanje. ddd? ne obsojam takih staršev, ampak je samo moje osebno mnenje - da so neumni. mislim, da je lahko vsakemu tepčku jasno, da s tem, da mulcu drogirnacu daješ denar za šus, NE POMAGAŠ. pomagaš mu lahko edino in samo tako, da mu daš podporo, ko se sooča s svojim (največjim) problemom, lahko tudi finančno (če gre za komuno), itd. kako se zasvojenim ossebam POMAGA, lahko zveš marsikje, najuspešnejši način pa je (vsaj kar se alkohola tiče) imel Rugelj...

Otrok, ki pa je zaradi alkohola žrtev zlorabe pa je bolj kompleksen primer in je še manj simpl rešljiv.......:( odvisen je predvsem od matere, ki vse to prenaša in gleda, katere sampodoba je, tako kot otrokova, zaradi moževe zlorabe verjetno zelo nizka, dohodkov nima, nasilnega moža se boji.......ni vse tako simpl......
seveda, v takem primeru je trapasta ženska, ker ji ni mar za otroka, ampak samo za svojega dragega ljubčka, ji jo ima "v resnici rad". in dedca prfűknenega še zagovarja pred policijo (ki jo kličejo sosedi)...

lila5
08.10.2008, 10:09
nasvetov tistim, ki jih nočejo slišat, ne dajem. zgornje je samo moje osebno mnenje
v nasprotnem primeru pač odvisnika starš, ki "deluje v dobir veri", podpira in podpira njegovo zadevanje. ddd? ne obsojam takih staršev, ampak je samo moje osebno mnenje - da so neumni. mislim, da je lahko vsakemu tepčku jasno, da s tem, da mulcu drogirnacu daješ denar za šus, NE POMAGAŠ. pomagaš mu lahko edino in samo tako, da mu daš podporo, ko se sooča s svojim (največjim) problemom, lahko tudi finančno (če gre za komuno), itd. kako se zasvojenim ossebam POMAGA, lahko zveš marsikje, najuspešnejši način pa je (vsaj kar se alkohola tiče) imel Rugelj...

seveda, v takem primeru je trapasta ženska, ker ji ni mar za otroka, ampak samo za svojega dragega ljubčka, ji jo ima "v resnici rad". in dedca prfűknenega še zagovarja pred policijo (ki jo kličejo sosedi)...

Saj jaz za zdaj nasveta ne rabim.......;) se še na srečo nisem znašla v takem položaju, da bi ga.......

In če bi se slučajno znašla v taki tragični situaciji, si danes ne upam trditi, kako bi reagirala........zato skušam čim manj obtoževati tiste, ki reagirajo drugače kot mislim, da bi jaz in jih skušam razumeti......ne jih pa imeti za trape in neumneže......

Andreea
08.10.2008, 21:10
btw, naslov teme je "...vaš pogled na zadeto družbo..."
to pač je moj pogled. nikoli se nisem vtikala v nasilje v družini, v tiste klošarje, ki prosijo za svojo dozo, niti v matere, ki se bolano oklepajo svojih otrok in partnerja (temu se med drugim reče zasvojenost z odnosi - pa smo spet tam). dlje od namiga, da tako ravnanje ni OK, nisem šla, razen če je ta oseba konkretno vprašala za pomoč (za izhod iz situacije).
ker to, kako nekdo reagira ko se na vsak način želi uničit, SPLOH ni moja stvar (dokler se ne zadeva mene konkretno - in zelo pazim, da se me čim manj). si pa o zasvojencih ustvarim neko mnenje, ki je pač tako, kot je. tega ne vidim kot obsojanje. osebe, ki jamrajo noč in dan o "tragičnih situacijah", "kako je njim hudo", bla, bla... in pri tem ne mignejo z mezincem, da bi kaj spremenile, niti nimajo želje po spremembi (ker to zahteva "preveč napora"), mi grejo na jetra.
verjamem, da za čisto vsako situacijo obsta rešitev/izhod. za ene se je treba bolj potrudit, za druge manj. in če nekdo res želi rešit tako zadevo, se mora SAM potruditi (in za tiste, ki so mu blizu "se spodobi", oz. je prav, da mu pomagajo). če zasvojenec ne želi končati s svojim početjem, se mu samo na daleč izognem. nagon po preživetju pa to...

KissMe
10.10.2008, 17:28
nasvetov tistim, ki jih nočejo slišat, ne dajem. zgornje je samo moje osebno mnenje

v nasprotnem primeru pač odvisnika starš, ki "deluje v dobir veri", podpira in podpira njegovo zadevanje. ddd? ne obsojam takih staršev, ampak je samo moje osebno mnenje - da so neumni. mislim, da je lahko vsakemu tepčku jasno, da s tem, da mulcu drogirnacu daješ denar za šus, NE POMAGAŠ. pomagaš mu lahko edino in samo tako, da mu daš podporo, ko se sooča s svojim (največjim) problemom, lahko tudi finančno (če gre za komuno), itd. kako se zasvojenim ossebam POMAGA, lahko zveš marsikje, najuspešnejši način pa je (vsaj kar se alkohola tiče) imel Rugelj...

seveda, v takem primeru je trapasta ženska, ker ji ni mar za otroka, ampak samo za svojega dragega ljubčka, ji jo ima "v resnici rad". in dedca prfűknenega še zagovarja pred policijo (ki jo kličejo sosedi)...


In s tem ko praviš, da so neumni, ne obsojaš. Ja, to je tvoje osebno mnenje, ki je obsojajoče.
Načeloma se čist strinjam s tabo, ampak svaka čast če ti rata vedno v vsaki situaciji delovat tako odločno in premišljeno, brez kančka dvomov in dilem, kot pišeš. Težko verjamem, da človek lahko deluje samo na podlagi razuma. Med ljudmi se ustvarjajo odnosi, ki so tudi čustveni. Če ti uspe, da človeka, ki ga imaš rada in si nanj navezana, odpikati kar tako, brez problema, potem si res svetla izjema.
In če se boš kdaj znašla v taki ali drugačni podobni situaciji, ko boš v dilemi (dvomim, da je komu to prihranjeno) in ti bodo ljudje odgovarjali na tak način (da si neumna, ker ravnaš tako kot ravnaš) boš najbrž spoznala, da moraliziranje nikomur ne koristi (razen mogoče samemu moralizatorju, da si fila ego:dontknow:). Ljudje, ki so v stiski, rabijo podporo (ne potuho), ne pa da jim nekdo reče da so neumni. To je menda jasno vsakemu:dontknow:

Andreea
10.10.2008, 18:52
In s tem ko praviš, da so neumni, ne obsojaš. Ja, to je tvoje osebno mnenje, ki je obsojajoče.
Načeloma se čist strinjam s tabo, ampak svaka čast če ti rata vedno v vsaki situaciji delovat tako odločno in premišljeno, brez kančka dvomov in dilem, kot pišeš. Težko verjamem, da človek lahko deluje samo na podlagi razuma. Med ljudmi se ustvarjajo odnosi, ki so tudi čustveni. Če ti uspe, da človeka, ki ga imaš rada in si nanj navezana, odpikati kar tako, brez problema, potem si res svetla izjema.
In če se boš kdaj znašla v taki ali drugačni podobni situaciji, ko boš v dilemi (dvomim, da je komu to prihranjeno) in ti bodo ljudje odgovarjali na tak način (da si neumna, ker ravnaš tako kot ravnaš) boš najbrž spoznala, da moraliziranje nikomur ne koristi (razen mogoče samemu moralizatorju, da si fila ego:dontknow:). Ljudje, ki so v stiski, rabijo podporo (ne potuho), ne pa da jim nekdo reče da so neumni. To je menda jasno vsakemu:dontknow:

Očitno posta, ki si ga citirala, ali nisi prebrala ali ga ne razumeš.
Ne glede na to, koliko imam človeka rada, če me bo ta (na primer) vsak teden parkrat pretolkel, ne bom ostala z njim. Očitno je, da ima tak človek težave - ampak je moje življenje (zate verjetno žal) bolj pomembno.
Ne vem, od kje miselnost da je sprejemljivo zasvojencu dajati denat (ker na to se je nanašal post, ki si ga citirala). Najbrž nobenemu (odgovornemu) staršu ni mala malica postaviti potomca pred vrata... ženski zapustiti nasilnega partnerja... ženam postavljati ultimate možem pijancem. Ampak zame, ne glede na to, kako mi je hudo, obstaja samo ena možnost. Ali se spremeni oseba, ki uničuje sebe in vse okrog njega, ali pa se najino razmerje konča. "Podpora" osebi, ko se le-te nima namena spremenit, pa ni nič drugega kot - potuha.

kepca
11.10.2008, 14:29
Mislim, da medsebojni odnosi niso čisto tako enostavni kot si jih predstavljaš andreea!
glej narkoman se ni nekega dne zbudil in si rekel "kaj čem pa danes počet, kaj če bi bil narkoman" Postal je iz določenih vzrokov.In večina narkomanov, alkoholikov, čustveno nestabilnih oseb izhaja iz razpadlih družin, kjer ni bilo nekega ljubečega odnosa med njimi.Zato če poznaš človekovo zgodovino, ne moreš človeka obsojati ali na 100 % ali nič. veliko sem se pogovarjala z njimi in verjemi, da v svojem bistvu ni nihče od njih hudoben, neumen ali karkoli druzga.Tako kot ni nasilen alkoholik v svojem bistvu zloben. Je samo alkoholik!
Torej pa naj te,Andreea, postavim v vlogo narkomankine matere. Za 14 rojstni dan ji najdeš v žepu travo.
Kaj storiš?
a jo naženeš od doma?! Ker če je tako kot praviš ti potem bi jo ti kar odslovila.( ta primer navajam ker se v večini primerov narkomanstvo začne prav pri travi )
Vendar dvomim da bi jo, saj bi njaprej pomislila da trava ni njena, da to sploh ni trava, da je vendar hči še premlada za te stvari, da to pa ziher ni njeno saj tvoja hči tega ne dela!Medtem pa bi hči zapadla v slabšo družbo, pustila šolo..itd (to se dejansko dogaja )
Kar hočem povedati je to da je potrebno razumet problem čustvovanja ljudi, čustvenega stanja žrtve nasilja ( žene od nasilnega alkoholika). potrebno je razumet da nasilje (psihično in fizično) pusti posledice na človeka - človek izgubi voljo do življenja, postane nezaupljiv, nesamozavesten, indiferenten do vsega..ni enostavno. v času stiske se podzavest vsakega posameznik različno odziva - nekateri iščejo izhod drugi prilagoditev.

Nekako sem skušala samo povedat, da ne obsojaj žena, ki nočejo oditi od nasilnih mož. Namreč razlog tiči v tem da še same ne uvidijo drastičnega stanje, dojemajo nasilje kot normalno in tudi če vedo, da kar se jim dogaja ni pravilno, si ne znajo pomagat. razlogov za to pa je veliko, recimo samo nekateri: nimajo denarja, ne želijo zapustiti ljubljenih oseb, nimajo nekega čustvenega zatočišča.

Kot mati narkomanke nikoli ne boš obrnila hrbta otroku - če si normalen človek seveda. pomagala boš na tisti način, za katerega ti smatraš da je najboljši. vsekakor mislim, da trda roka in ogromno ogromno časa z narkomanom lahko pripomore k rešitvi.

Zmotilo me je tvoje pisanje Andreea, to pa samo zato ker sem ob prebiranju tvojega posta dobila občutek da nimaš pojma o življenju in razmerah v katerih živijo osebe s problemi ( pa kakršnimi koli že ).

Ne želim ti življenja Žrtve - nikakor, vendar kakšen dan v komuni ali kakšnem zavodu. Da bi odšla zgodlj na pogovor z narkomanom ali pretepeno ženo - bolje bi razumela vse skupaj.

prav imaš v delu, kjer praviš da je potrebno v taki situaciji potrebno pomislit nase in steči stran kolkor te noge nesejo. Vendar verjemi, da je do točke kjer boš rekla "Tega imam zadosti, grem stran za vedno" dolga in težka pot!!

KissMe
12.10.2008, 11:56
Očitno posta, ki si ga citirala, ali nisi prebrala ali ga ne razumeš.
Ne glede na to, koliko imam človeka rada, če me bo ta (na primer) vsak teden parkrat pretolkel, ne bom ostala z njim. Očitno je, da ima tak človek težave - ampak je moje življenje (zate verjetno žal) bolj pomembno.
Ne vem, od kje miselnost da je sprejemljivo zasvojencu dajati denat (ker na to se je nanašal post, ki si ga citirala). Najbrž nobenemu (odgovornemu) staršu ni mala malica postaviti potomca pred vrata... ženski zapustiti nasilnega partnerja... ženam postavljati ultimate možem pijancem. Ampak zame, ne glede na to, kako mi je hudo, obstaja samo ena možnost. Ali se spremeni oseba, ki uničuje sebe in vse okrog njega, ali pa se najino razmerje konča. "Podpora" osebi, ko se le-te nima namena spremenit, pa ni nič drugega kot - potuha.

Zakaj že? Da bi mi blo žal da ti je tvoje življenje bolj pomembno:rolling: ti pa maš ego ej:)

Andreea
12.10.2008, 21:01
In večina narkomanov, alkoholikov, čustveno nestabilnih oseb izhaja iz razpadlih družin, kjer ni bilo nekega ljubečega odnosa med njimi.
glede na to, da je št. ločitev pri nas procentualno izredno veliko, precej odnosov tistih, ki so ostali skupaj, pa je en drek vrednih, bi lahko bilo vsaj 80% narkomanov... precej je tudi takih, ki izhajajo iz t.i. ljubečih družin, in se vseeno zadevajo. "odsotnost ljubečega odnosa" je prelaganje odgovornosti na druge. za svoje drogiranje je odgovoren samo in edino narkoman, saj mu nihče ni igle na silo zasadil v rit.

Zato če poznaš človekovo zgodovino, ne moreš človeka obsojati ali na 100 % ali nič. veliko sem se pogovarjala z njimi in verjemi, da v svojem bistvu ni nihče od njih hudoben, neumen ali karkoli druzga.Tako kot ni nasilen alkoholik v svojem bistvu zloben. Je samo alkoholik!
in vino veritas :rolling:
prav imaš, nasilneži so v bistvu dobri ljudje, ane... božčki.

Vendar dvomim da bi jo, saj bi njaprej pomislila da trava ni njena, da to sploh ni trava, da je vendar hči še premlada za te stvari, da to pa ziher ni njeno saj tvoja hči tega ne dela!Medtem pa bi hči zapadla v slabšo družbo, pustila šolo..itd (to se dejansko dogaja )
ne, žal, na takšne stvari pomislijo tisti, ki si radi zatiskajo oči pred dejstvi. poleg tega mi je jasno, kako trava zgleda...
in ja, če smrklja ne bi nehala s temi "zelišči" in pustila šolo, jo v 1. vrsti zagotovo ne bi z denarjem zalagala, ob (logičnem) stopnjevanju kriminalitete pa bi ji pokazala vrata...

Namreč razlog tiči v tem da še same ne uvidijo drastičnega stanje, dojemajo nasilje kot normalno in tudi če vedo, da kar se jim dogaja ni pravilno, si ne znajo pomagat.
torej - če ženska dojema nasilje kot normalno - zakaj za vraga potem jamra, da jo cepec pretepa? še sama naj se z valjarjem 2x po buči vseka, mogoče se ji bo potem posvetilo...

razlogov za to pa je veliko, recimo samo nekateri: nimajo denarja, ne želijo zapustiti ljubljenih oseb, nimajo nekega čustvenega zatočišča.
izgovori, izgovori, izgovori, izgovori, izgovori, izgovori, izgovori... bla bla
če želiš oditi - greš.

prav imaš v delu, kjer praviš da je potrebno v taki situaciji potrebno pomislit nase in steči stran kolkor te noge nesejo. Vendar verjemi, da je do točke kjer boš rekla "Tega imam zadosti, grem stran za vedno" dolga in težka pot!!
če bi prebrala moje prejšnje poste, bi videla, da sem to ŽE storila.

kepca
14.10.2008, 09:53
ok, imaš svoj pogled.
mogoče če boš kdaj imela čas in voljo si preberi knjigo "družinske vezi na zatožni klopi" oz.. preberi si kakršno koli podobno knjigo, zanimiva zadevica boš vidla ;)
LP!

Andreea
14.10.2008, 11:32
Mogoče bi morala ti (še kaj drugega) prebrati in se vprašati, zakaj "ujčkajoči" psihologi in ostali strokovni delavci nimajo uspeha pri zdravljenju (če predpostavimo, da se jih nekaj vendarle želi odvaditi). Recimo knjigo Zlatka Blažiča. Fant lepo pove - niso bili krivi starši (odraščal je v eni izmed t.i. ljubečih družin), ne držba, ne šola. Bil je kriv SAM IN EDINO ON.
Predvidevam, da je bil Rugelj tako uspešen iz ravno tega razloga - zasvojencu je pokazal ogledalo in mu v obraz povedal, da je gnoj, in kot odvisnik nevreden česarkoli, mamin sinček, impotentnež in izmeček. Ker edino odvisnik, ki se zaveda, da odvisnost iz človeka naredi nulo na vseh področjih (in si tudi prizna, da to je), se tega lahko reši. Klub temu, da so bile njegove metode oziroma izjave velikokrat za preobčutljivce sporne (tudi jaz se z vsemi ne strinjam), je veliko ljudi potegnil iz dreka. Nekaj (2) jih osebno poznam in priznavata, da nikomur drugemu, vključno z ostalimi doktorji in socialci, ne bi uspelo.

Seveda pa odvisniku zelo godi, ko ga prekladajo iz ene strokovne družbe do druge, in mu delavci s prstki kažejo: "glej, mamica je kriva, pa oči je kriv". Buhuhu.

monster
14.10.2008, 15:21
berem in berem in se sprašujem, če je res kdo med vami kdaj delal z đankijem na njegovem odvajanju. Seveda ima Zlatko prav, na koncu si ti in igla ali ne-igla in če bi bilo vse okolje bi vsi sorojenci dveh staršev končali kot đanksipa ni tako .... vendar ...malo več razumevanja za človeške različnosti bi pa kolegice in kolegi forumaši tudi lahko premogli!

Vsaka zgodba je drugačna in kot taka zahteva tudi individualno obravnavo. Rugelj je bil 100% uspešen bojda (ha!), razen za tiste, ki njegovega programa niso zmogli - tako so vseeno ostali alkosi, njegov program pa brez napake ... ne iščimo dlake v jajcu, uspešnost programa odvajanja lahko dejansko presojamo na podlagi posameznika, za katerega je lahko uspešen ali ne in tam nam nobena statistika ne pomaga ...cilj je večja kvaliteta bivanja in življenja za posameznika, poti za doseganje tega so pa različne ... ker smo ljudje po definiciji očitno netolerantni, vsak svojo "kravo" hvali preko vsake mere ...

Za nekatere so edino trdi/avtoritarni pristopi pravi, drugi se ob tem lahko povsme zlomi ... eni so daleč daleč od "normalnega" življenja in jim suportiraš čiste igle, če že imajo hepatitis, da ne bodo dobili še HIV in da ne bodo okužili drugih ...

Ali sploh veste, kateri poskus zdravljenja je uspešen pri posamezniku? Običajno tam 4 ali 5, za vse ostale neuspešne pa bi težko rekli, da so posledica neuspešnih programov ...

eh ... lepo se imejte pa pazite nase ...pa da ne kdo s temi pametnimi mislimi prišel do vsakega đankija :)

Andreea
14.10.2008, 20:29
Vsaka zgodba je drugačna in kot taka zahteva tudi individualno obravnavo.
točno to je bistvo - niso za vse krivi starši in drugi, ampak je lahko odvisnik sam, ali pa kaj tretjega, da nekoga, ki enkrat ali dvakrat "malo" kiksne (pri nekaterih drogah je to dovolj), to (vsaj začasno) pokoplje. marsikje k temu prispevajo tudi medsebojni odnosi, sploh v družini, vendar je odvisnik na koncu sam, ki se tako odloči. večne teorije, da je za vse kriva vzgoja in družina (od seksualnih odklonov, odvisnosti, nasilja in uspeha v šoli), pa ne držijo vode. sploh ker se priporočila, kako je treba vzgajati, spreminjajo skoraj iz leta v leto - od trde vzgoje, permisivne vzgoje,... do "indigo otrok", ki zajemajo kar cele generacije in jim je že od rojstva dano, da so hiperaktivni in ne prebavljajo avtoritete... čez kaki 2 leti se bodo pa kaj novega spomnili.
ali ni bistveno, da se nekdo ki je zabredel, na poti iz odvisnosti ponovno ali na novo nauči sprejemanja odgovornosti in spopadanja z življenjskimi problemi?


Rugelj je bil 100% uspešen bojda (ha!), razen za tiste, ki njegovega programa niso zmogli - tako so vseeno ostali alkosi, njegov program pa brez napake ...
če pustimo procente ob strani, bi bilo zanimivo vedeti koliko ljudem številčno so različni posamezniki pomagali do ozdravitve. seveda ne gre primerjati "prisilnega" zdravljenja (zaradi grožnje z odpovedjo, ločitvijo...) in zdravljenja, za katerega moraš izpolnjevati hude pogoje že v začetku.

ne iščimo dlake v jajcu, uspešnost programa odvajanja lahko dejansko presojamo na podlagi posameznika, za katerega je lahko uspešen ali ne in tam nam nobena statistika ne pomaga ...cilj je večja kvaliteta bivanja in življenja za posameznika, poti za doseganje tega so pa različne ... ker smo ljudje po definiciji očitno netolerantni, vsak svojo "kravo" hvali preko vsake mere ...
statistika za posameznika ne pomaga - ampak če se nekdo želi odvaditi, bo najbrž izbral program, ki ima ozdravitve procentualno v vrhu. ne vem... vsaj jaz se verjetno ne bi odločila za enega, ki ima 0,0001% uspešnost, tudi če bi se mi zdelo, da bi program odgovarjal moji osebnosti ;)
rugelj seveda ni bil 100% uspešen, kljub njegovemu dolgemu jeziku :d pa vseeno mislim, da je bil bolj uspešen od ostalih programov (vsaj glede na številne zgodbe ljudi, ki so pred njim "poskusili vse")... hm?

Ali sploh veste, kateri poskus zdravljenja je uspešen pri posamezniku? Običajno tam 4 ali 5, za vse ostale neuspešne pa bi težko rekli, da so posledica neuspešnih programov ...
in je po drugi strani spet nemogoče na splošno določiti, posledica česa so neuspešna zdravljenja - zaradi zanič programov, premalo trdne volje, spleta nesrečnih življenjskih okoliščin, da nekdo pade spet nazaj, itd.
še veliko več pa se jih odvaja več kot 4 ali 5-x in jim nikoli ne rata :(

mrjerry
15.10.2008, 10:36
berem in berem in se sprašujem, če je res kdo med vami kdaj delal z đankijem na njegovem odvajanju. Seveda ima Zlatko prav, na koncu si ti in igla ali ne-igla in če bi bilo vse okolje bi vsi sorojenci dveh staršev končali kot đanksipa ni tako .... vendar ...malo več razumevanja za človeške različnosti bi pa kolegice in kolegi forumaši tudi lahko premogli!

Moje razumevanje se konča v trenutku, ko začnejo te stvari posegati v moje življenje. Velja za narkomane, klošarje, alkoholike, kogarkoli.

Poleg tega nikomur ne dajem pravice vrednotiti in primerjati mojo zgodovino z zgodovino kogarkoli. Ne jaz ne on si svojih staršev nisva izbirala in tudi če bi si jih lahko, je pomembno, koliko si iz svojega začetnega položaja napredoval. Kdor ostane na istem, pa naj bo otrok samohranilke na robu bankrota ali multimilijonarja - če od začetne točke ne raste in se razvija, je v obeh primerih propalica.

mrjerry
15.10.2008, 10:53
glej narkoman se ni nekega dne zbudil in si rekel "kaj čem pa danes počet, kaj če bi bil narkoman"

Ne, rekel je "kaj čem pa danes počet... u tamle franci ponuja en prašek ki ga potegnem skoz nos... je kar luštno, dan bo minil kot bi trenil z očesom".


Postal je iz določenih vzrokov.In večina narkomanov, alkoholikov, čustveno nestabilnih oseb izhaja iz razpadlih družin, kjer ni bilo nekega ljubečega odnosa med njimi.Zato če poznaš človekovo zgodovino, ne moreš človeka obsojati ali na 100 % ali nič.

Veliko ljudi izhaja iz nestabilnih in razpadlih družin brez ljubečega odnosa. Danes imajo solidno izobrazbo, redno službo, ženo in otroke.


Veliko sem se pogovarjala z njimi in verjemi, da v svojem bistvu ni nihče od njih hudoben, neumen ali karkoli druzga.Tako kot ni nasilen alkoholik v svojem bistvu zloben. Je samo alkoholik!

Kdo pa trdi, da so zlobni? So zgolj sebične in zakompleksane reve, ki niso sposobni reševati svojih problemov.


Torej pa naj te,Andreea, postavim v vlogo narkomankine matere. Za 14 rojstni dan ji najdeš v žepu travo.
Kaj storiš?
a jo naženeš od doma?! Ker če je tako kot praviš ti potem bi jo ti kar odslovila.( ta primer navajam ker se v večini primerov narkomanstvo začne prav pri travi )

Najprej razčistimo z začetkom narkomanstva pri travi. Ta trditev je zavajujoča in jo lahko postavim ob bok izjavi, da se vsaka debelost začne z materinim mlekom. Prav res - čisto vsak debeluh se je začel prehranjevate z materinim mlekom. Logično sklepanje je povsem napačno.
Kaj storiti s tako hčerko? Pokličeš policijo in poveš, da si v hčerkinem žepu našla travo, kaj pa drugega.


Vendar dvomim da bi jo, saj bi njaprej pomislila da trava ni njena, da to sploh ni trava, da je vendar hči še premlada za te stvari, da to pa ziher ni njeno saj tvoja hči tega ne dela!Medtem pa bi hči zapadla v slabšo družbo, pustila šolo..itd (to se dejansko dogaja )

Kar hočem povedati je to da je potrebno razumet problem čustvovanja ljudi, čustvenega stanja žrtve nasilja ( žene od nasilnega alkoholika). potrebno je razumet da nasilje (psihično in fizično) pusti posledice na človeka - človek izgubi voljo do življenja, postane nezaupljiv, nesamozavesten, indiferenten do vsega..ni enostavno. v času stiske se podzavest vsakega posameznik različno odziva - nekateri iščejo izhod drugi prilagoditev.

Ne uspeva ti povedati tistega kar hočeš. Lahko ti povem, kako jaz razumem to, kar tukajle govoriš: dajajmo si potuho in si zatiskajmo oči pred problemi toliko časa, da nam ne zrastejo preko glave. Ko pa pridemo v brezizhodno situacijo, pa iščimo ljudi, ki se jim bomo smilili.


Nekako sem skušala samo povedat, da ne obsojaj žena, ki nočejo oditi od nasilnih mož. Namreč razlog tiči v tem da še same ne uvidijo drastičnega stanje, dojemajo nasilje kot normalno in tudi če vedo, da kar se jim dogaja ni pravilno, si ne znajo pomagat. razlogov za to pa je veliko, recimo samo nekateri: nimajo denarja, ne želijo zapustiti ljubljenih oseb, nimajo nekega čustvenega zatočišča.

Obsojati ljudi brez hrbtenice je odločitev vsakega posameznika. Jaz recimo jih.


Kot mati narkomanke nikoli ne boš obrnila hrbta otroku - če si normalen človek seveda. pomagala boš na tisti način, za katerega ti smatraš da je najboljši. vsekakor mislim, da trda roka in ogromno ogromno časa z narkomanom lahko pripomore k rešitvi.

Sama s sabo prihajaš v konflikt. Zgoraj trdiš, da narkomani izhajajo iz razpadlih družin , kjer ni bilo ljubečega odnosa med njimi. Tu pišeš, da bo mati narkomanki pomagala iz njenih težav. Ja porkaduš, res lepo da se je kar naenkrat tale mati razpadle družine iz neljubeče osebe spremenila v reševalko enega najtežjih oblik odvisnosti, kar jih poznamo.

V družini, ki narkomanstva absolutno ne tolerira obstajata samo dve opciji:
- otroci ne bodo postali narkomani
- otroci bodo postali narkomani, zaradi česar jih kot starš postaviš pred vrata.
Drugih možnosti ni.


Ne želim ti življenja Žrtve - nikakor, vendar kakšen dan v komuni ali kakšnem zavodu. Da bi odšla zgodlj na pogovor z narkomanom ali pretepeno ženo - bolje bi razumela vse skupaj.

Ne pa ne bi. Samo nekaj časa bi poslušal na stonine izgovorov, kako je svet grozen in kako so oni žrtve in da se ne da priti iz situacije. Kozlarija.


prav imaš v delu, kjer praviš da je potrebno v taki situaciji potrebno pomislit nase in steči stran kolkor te noge nesejo. Vendar verjemi, da je do točke kjer boš rekla "Tega imam zadosti, grem stran za vedno" dolga in težka pot!!
Ja je. In kaj potem?

lila5
15.10.2008, 11:33
V družini, ki narkomanstva absolutno ne tolerira obstajata samo dve opciji:
- otroci ne bodo postali narkomani
- otroci bodo postali narkomani, zaradi česar jih kot starš postaviš pred vrata.
Drugih možnosti ni.

O ja, so druge možnosti......in običajno starši uberejo tiste druge možnosti........:(

Tudi v moji družini narkomanstva ne toleriramo......vendar si ne upam dati izjave, kot sem že prej povedala, da pa moja hčera, ko nekoliko odraste ne bo zabredla.......in blagor tebi, da veš vnaprej, da pa se to tvojemu otroku nikakor ne more zgoditi......oz. če se mu že, da že veš kaj boš storil........zaprl vrata in naj ga ulica živi.......

šnela
15.10.2008, 12:10
Đizusfakinkrajst, kako tipično. Najbolj se oglašajo in pametujejo ravno tisti, ki o teh stvareh nimajo pojma oziroma za 'te stvari' slišijo pri Poročilih, pri prebiranju črne kronike in podobno. Ja, lahko je biti pameten za drugega, v tem smo vsi najboljši.

In ne, odvisnost ni nekaj, za kar se odločiš, ker pač nimaš nič drugega za početi. In krivdo iskati v družini, vzgoji, okolici je totalno nesmiselno. Vsak starš se trudi otroka vzgojit v odraslega, odgovornega človeka, če pa bo otrok to res postal, je pa odvisno od njegove osebnosti. Vsi pa iz najosnovnejše psihološke teorije vemo, kaj vse vpliva na osebnost. Ergo?
Totalno na bruhanje mi gre tole stigmatiziranje in da je vse v redu, dokler me ne cukajo za rokav mojega puloverja iz kašmirja.

Nihče noče imeti takšnega življenja, niti odvisniki sami ne. In če bi bilo tako lahko prenehati, ne bi potrebovali institucij niti se ne bi razvila specifična stroka.
Nihče ne išče opravičil, samo trudi se poiskati vzroke in razloge za 'odklonskost', kakor radi tovrstna dejanja poimenujemo.

mrjerry
15.10.2008, 12:24
O ja, so druge možnosti......in običajno starši uberejo tiste druge možnosti........:(

Tudi v moji družini narkomanstva ne toleriramo......vendar si ne upam dati izjave, kot sem že prej povedala, da pa moja hčera, ko nekoliko odraste ne bo zabredla.......in blagor tebi, da veš vnaprej, da pa se to tvojemu otroku nikakor ne more zgoditi......oz. če se mu že, da že veš kaj boš storil........zaprl vrata in naj ga ulica živi.......

O naši družinski izkušnji ne bi razglabljal, je pa zadeva v bistvu zelo preprosta. Predpogoj za to, da si dober starš je, da imaš pri sebi razčiščenih nekaj stvari: 1. sam po sebi s svojim načinom življenja si v redu, 2. otroci niso nujno enaki staršem in 3. otrok za svoj normalen razvoj potrebuje okolje.

Ogromno staršev propade že tukaj.

Nadalje se moraš kot starš zavedati, da imaš svoje življenje. V tem svojem življenju hodiš v službo, se soočaš s problemi, premaguješ stres in tako dalje. V zameno za to imaš svoje premoženje, ki ga koristi tudi otrok. Ko otrok doseže stopnjo, ko ni več biološko odvisen od staršev, se začne prava vzgoja: vključevanje v družbo. To je najstniško obdobje. V njem mora otroku postati jasno, da je način življenja staršev zgolj eden od mnogih možnih načinov življenja. Otrok se ima načeloma pravico samostojno odločiti za kateregakoli. Dober starš naj bi:
1. Otroka podpiral pri vsaki njegovi odločitvi v smislu, da iz tega ne dela cirkusa.
2. Otroku jasno povedal, da obstajajo določena hišna in družinska pravila (eden od njih je recimo ta, da nismo narkomani). V kolikor otrok ŽELI živeti v tej hiši, pač mora SPREJETI in UPOŠTEVATI ta pravila. Enako, kot to velja za vse ostalo (tudi starše).
3. Otroku jasno povedal, da se lahko odloči za kakršno koli življenjsko pot, vendar se mora zavedati, da so določene poti, na katerih kot starš nima izkušenj in si jih tudi ne želi imeti. V kolikor se bo otrok odločil za takšno pot, naj ne računa na pomoč od staršev. Ne takrat, ko je na poti, ne takrat, ko prijoka nazaj.

Kot vidiš, jaz sploh ne vidim opcije, da bi otrok zabredel. Gre se pač za sosledje odločitev in za okvire, v katerih pač funkcioniramo. In vsakič je potrebno najprej skrbeti za svoje interese in potrebe. Če pridemo v navzkriž s tem, smo v navzkrižju s samim sabo. Kako pa bomo kot takšni lahko dobri starši?

Del vzgoje je, da posameznika seznani s tveganji določenih odločitev. Uživanje drog potegne za sabo nekaj direktnih tveganj, na primer: povezovanje s preprodajalci, ki so v bistvu kriminalci, prej ali slej po verigi navzgor povezani z mafijo, nevarnost vedno pogostejšega uživanja in pot v: nezdravo življenje, razmetavanje s časom in denarjem ter vedno večja odvisnost, najprej od droge nato pa od družbe. V kolikor se moj otrok vseeno za to odloči, imava sicer lahko še nekaj pogovorov, da se zadeve razčistijo - ampak končna odločitev je njegova. Moja odločitev pa je, koga bom gledal pod svojo streho. In jaz o tem še posebej temeljito razmislim vsakič, ko moram državi odriniti davek za nepremičnine, pa zavarovalnici kos pogače če doživim Katrino, pa ko je treba prenoviti centralno namesto da bi si privoščil luksuzen teden v Dubaju (pa še ostalo bi...).

šnela
15.10.2008, 12:34
Predpogoj za to, da si dober starš je, da imaš pri sebi razčiščenih nekaj stvari: 1. sam po sebi s svojim načinom življenja si v redu, 2. otroci niso nujno enaki staršem in 3. otrok za svoj normalen razvoj potrebuje okolje.

Potemtakem 97 % staršev ne bi smelo imeti otrok. Hočem reči, da zelo malo ljudi obstaja, ki imajo vse tako lepo razčiščeno, kot imaš ti, očitno (ne gre za norčevanje!). Vsak človek nosi s sabo culo, v kateri so stvari, ki so ga izoblikovale v to, kar je (od travm, od privzgojenih vrednot, načina življenja ...). Z vsem tem, kar je, vpliva na potomstvo. Ali bo stvari, ki ga omejujejo, razčistil, je pa vprašanje. Enako velja za otroke. Koliko bodo sami sposobni uvideti v lastnosti, ki so jih 'prevzeli' od staršev, ampak se z njimi ne da funkcionirati. Je pa teorija nekaj drugega kot realno življenje ...

lila5
15.10.2008, 12:38
O naši družinski izkušnji ne bi razglabljal, je pa zadeva v bistvu zelo preprosta. Predpogoj za to, da si dober starš je, da imaš pri sebi razčiščenih nekaj stvari: 1. sam po sebi s svojim načinom življenja si v redu, 2. otroci niso nujno enaki staršem in 3. otrok za svoj normalen razvoj potrebuje okolje.

Ogromno staršev propade že tukaj.

Nadalje se moraš kot starš zavedati, da imaš svoje življenje. V tem svojem življenju hodiš v službo, se soočaš s problemi, premaguješ stres in tako dalje. V zameno za to imaš svoje premoženje, ki ga koristi tudi otrok. Ko otrok doseže stopnjo, ko ni več biološko odvisen od staršev, se začne prava vzgoja: vključevanje v družbo. To je najstniško obdobje. V njem mora otroku postati jasno, da je način življenja staršev zgolj eden od mnogih možnih načinov življenja. Otrok se ima načeloma pravico samostojno odločiti za kateregakoli. Dober starš naj bi:
1. Otroka podpiral pri vsaki njegovi odločitvi v smislu, da iz tega ne dela cirkusa.
2. Otroku jasno povedal, da obstajajo določena hišna in družinska pravila (eden od njih je recimo ta, da nismo narkomani). V kolikor otrok ŽELI živeti v tej hiši, pač mora SPREJETI in UPOŠTEVATI ta pravila. Enako, kot to velja za vse ostalo (tudi starše).
3. Otroku jasno povedal, da se lahko odloči za kakršno koli življenjsko pot, vendar se mora zavedati, da so določene poti, na katerih kot starš nima izkušenj in si jih tudi ne želi imeti. V kolikor se bo otrok odločil za takšno pot, naj ne računa na pomoč od staršev. Ne takrat, ko je na poti, ne takrat, ko prijoka nazaj.

Kot vidiš, jaz sploh ne vidim opcije, da bi otrok zabredel. Gre se pač za sosledje odločitev in za okvire, v katerih pač funkcioniramo. In vsakič je potrebno najprej skrbeti za svoje interese in potrebe. Če pridemo v navzkriž s tem, smo v navzkrižju s samim sabo. Kako pa bomo kot takšni lahko dobri starši?

Upam, da ne posegam preveč v tvojo zasebnost, če te vprašam ali imaš otroke......?

To te pa sprašujem zato, ker se te tri točke, ki si jih napisal zelo enostavno slišijo..........in verjamem, da se jih vsi starši zavedamo in so se jih zavedali tudi naši starši......malo težje pa je vse to teoretiziranje pri otroku udejaniti.......pa je recimo sosedov mulc postal narkoman, hči pa ne........

mrjerry
15.10.2008, 12:45
Kje sem napisel, da jih ne bi smelo. Napisal sem samo svoje mnenje o tem, kaj naj bi dobro starševstvo vključevalo. Še vedno si pač lahko slab starš - odločitev je tvoja.

Ko se otrok rodi, ne ve ničesar. Vse njegovo znanje je privzgojeno. Prvi zgled so starši. Če delajo starši napake, jih bo delal tudi otrok.

Otroku je to opravičljivo. Odraslemu človeku pa ne. Vedno je primeren čas za spoznanje, da delaš nekaj narobe in to spremeniti. Trmarije v smislu "jaz sem imel pač tako vzgojo", "kamor je šel bik naj gre še štrik", "u tej familiji smo že pet generacij tesarji pa bomo še 5 generacij" so kozlarija. Ravno v tem je bistvena razlika med odraslimi in otroci: odrasel človek je v celoti sam odgovoren za svoje odločitve, otrok pa ni. Izjema je samo odnos med čisto konkretnim staršem in njegovim otrokom: v obdobju najstništva bi ga moral starš začeti obravnavati kot odraslo osebo, vendar z odpustki. Enako, kot človeka učiš plavati.

mrjerry
15.10.2008, 12:49
Upam, da ne posegam preveč v tvojo zasebnost, če te vprašam ali imaš otroke......?

To te pa sprašujem zato, ker se te tri točke, ki si jih napisal zelo enostavno slišijo..........in verjamem, da se jih vsi starši zavedamo in so se jih zavedali tudi naši starši......malo težje pa je vse to teoretiziranje pri otroku udejaniti.......pa je recimo sosedov mulc postal narkoman, hči pa ne........

Jaz jih nimam, smo pa imeli problem z drogami v družini. Pa še prej smo imeli probleme z alkoholom. Pa ena družina nam je razpadla v sorodstvu, pa ena veja nam je od****ila, ker se je folk stalno hotel kregati.

Problem ki smo ga rešili, je bil ta z drogo. Ni bilo lahko, mama je veliko jokala, fotr je veliko grdo gledal, vsake toliko časa se je malo tulilo... Meni se je srce trgalo, ko sem gledal mamo, kako se njej srce trga lastnemu otroku v faco povedati, da ima en teden časa, da uredi par stvari. Kako se je srce trgalo mami, si ne znam predstavljati.

Ampak smo to premagali in danes se lahko vsa familija vsedemo skupaj v dobri gostilni in se imamo resnično lepo.

mrjerry
15.10.2008, 12:50
Koliko bodo sami sposobni uvideti v lastnosti, ki so jih 'prevzeli' od staršev, ampak se z njimi ne da funkcionirati. Je pa teorija nekaj drugega kot realno življenje ...
Če se s svojimi (že odraslimi) otroki ne da funkcionirati, se pač ne da funkcionirati. So what?

šnela
15.10.2008, 12:52
Z lastnostmi ne z otroki.

mrjerry
15.10.2008, 12:55
Aja sorry, slabo prebral :D

lila5
15.10.2008, 13:02
Jaz jih nimam, smo pa imeli problem z drogami v družini. Pa še prej smo imeli probleme z alkoholom. Pa ena družina nam je razpadla v sorodstvu, pa ena veja nam je od****ila, ker se je folk stalno hotel kregati.

Problem ki smo ga rešili, je bil ta z drogo. Ni bilo lahko, mama je veliko jokala, fotr je veliko grdo gledal, vsake toliko časa se je malo tulilo... Meni se je srce trgalo, ko sem gledal mamo, kako se njej srce trga lastnemu otroku v faco povedati, da ima en teden časa, da uredi par stvari. Kako se je srce trgalo mami, si ne znam predstavljati.

Ampak smo to premagali in danes se lahko vsa familija vsedemo skupaj v dobri gostilni in se imamo resnično lepo.

Evo, tudi pri vas je eden "zabredel" drugi pa ne.......in je teoretiziranje v prvem delu propadlo........ker sta oba otroka imela enake družinske predispozicije, da zrasteta v odgovorna mlada človeka........

In prej me je pri tebi zbodlo to, da si napisal, da sploh ne vidiš opcije, da bi otrok zabredel.......jaz jo vidim........trudim se sicer po svojih najboljših močeh, da bi tiste teoretične točke kar najbolje udejanila v resničnem življenju......vendar smo starši tudi samo ljudje......in včasih je dovolj zgolj to, da za kratek čas malo odpoveš.......upoštevati pa je potrebno, da so tudi otroci osebnosti, ki se med seboj razlikujejo pa čeprav so v sorodu.......

mrjerry
15.10.2008, 13:10
Evo, tudi pri vas je eden "zabredel" drugi pa ne.......in je teoretiziranje v prvem delu propadlo........ker sta oba otroka imela enake družinske predispozicije, da zrasteta v odgovorna mlada človeka........

In prej me je pri tebi zbodlo to, da si napisal, da sploh ne vidiš opcije, da bi otrok zabredel.......jaz jo vidim........trudim se sicer po svojih najboljših močeh, da bi tiste teoretične točke kar najbolje udejanila v resničnem življenju......vendar smo starši tudi samo ljudje......in včasih je dovolj zgolj to, da za kratek čas malo odpoveš.......upoštevati pa je potrebno, da so tudi otroci osebnosti, ki se med seboj razlikujejo pa čeprav so v sorodu.......

Jaz na to ne gledam, kot da bi "zabredel". Gre se preprosto za to, da otroci počnejo nekaj, s čimer se starši ne strinjajo.

Se strinjam, tudi starši ste ljudje. In ljudje so tudi otroci. Lastnost ljudi je, da hvatajo krivine in iščejo kratkoročno rešitev problemov. Razlike med uspešnimi in neuspešnimi ljudmi pa je, da uspešni ljudje znajo razmišljati strateško in dolgoročno pustijo, da razum prevlada nad čustvi.

kepca
15.10.2008, 13:14
ne,niste razumeli bistva kar sem želela povedati z mojim prvim postom.
Torej..
Govorim o stvareh o katerih dobro vem kako potekajo in vem kako se odvisnost razvija, vem kam vodi in vem kako in kje tičijo razlogi za njihov nastanek. Nisem prevzetna, niti si ne domišljam da vem vse. ampak moj govor je vsaj osnovan na vsaj nekaterih dejstvih in ima nekje svoj temelj, glede na to da sem svoj prosti čas posvetilu pomoči odvosnikom.

dopuščam svoje razmišljanje vsakomur, skušam pa predstaviti zadevo iz druge perspektive.

Ne bom o procentih toda dejansko večina izhaja iz družin, kjer ni bilo "normalnega odnosa" VEČINA!
Kaj to pomeni?! Pomeni da se z "odvisnikom" ni hiče ukvarjal, v otroštvu niso imeli jasno zastavljenih meja med tem kaj je zanje dobro in kaj ni, ni bilo nikogar ki bi otroku povedal kaj lahko in česa ne sme početi, ni bilo nikoli nikogar ki bi mu dal vedeti, da je otrok lahko koristen in pomemben. To so pa v večini starši. STARŠI so prvi krivec za nastanek odvisnosti, nato je družba, osebnost odvisnika in miljon drugih razlogov.
Zakaj sem spraševala o tem kaj storiti ko hčerki najdeš travo! Bravo Andreea - brcni jo iz hiše, to bo rešilo problem :clown:, bravo pokliči policijo!! Policija popiše, da zadevo na sodišče, ta pa izreče opomin!!!!!!
zadeva pa ostaja! hčer ste porinili tretjim osebam, na ta način se VAM ( oz. staršem ) ni potrebno ukvarjati z vprašanji zakaj je prišlo do tega!!!! Medtem bo pa hči pridno eksperimentirala naprej :nonono:

Da veliko oseb izhaja iz razpadlih družin in veliko jih je uspešnih - se popolnoma strinjam! Govorim o tem iz kje izhaja VEČINA ODVISNIKOV.

Obsojanje ljudi..tudi PRAV..Jaz jih pač ne! Ker skušam narediti razliko - skušam jim pomagati in razumeti iz kje odvisnost izhaja!! Ko najdeš vzrok lahko odpraviš posledice!

prepričana pa sem da ima vsak od nas svojo odvisnost, lahko je blažja lahko pa težja! In ko bom začutila da je čas da potrebujem pomoč si močno želim, da ne bom srečala takšnih ljudi kot ste vi! ( mimogrede sem strastna kadilka :blush: )

In zato mi gredo dlake pokonci ko slišim izjavo v stilu " mater je una baba neumna, ker enostavne ne gre stran od nasilneža"
Ne ni neumna - čustveno je odvisno od moža oz. njunega odnosa!! njena osebnost je enostavno poteptana in nima moči za ukrepanje! Blagor enim, ki so tako močni da vidijo pravilno rešitev, nekateri jo pač ne, ker nimajo te čustvene moči, zato jim sama ne obrnem hrbta temveč jim skušam pokazati pravilno pot razmišljanja. Odločitev je še vedno na njih oz. nas!!!

In mimogrede Andreea ker te ne želim obsojati, ampak dvomim o tem koliko dejansko veš o zdravljenju dr. Ruglja, te vljudno prosim, če mi o tem lahko kaj več napišeš. Sama nekaj vem o njegovem zdravljenju, ne pa toliko da bi si upala to pisati na forum.

mrjerry
15.10.2008, 13:24
Preden ti dam kak pametnejši komentar, bi samo nekaj rekel.

1. Kar se tiče policije, ne gre samo za predajanje zadeve tretji osebi. Problem ostaja. Ti pa povem, da se 16 letni mulc pošteno poserje, ko se pred hišo pripelje belomoder avto z lučkami na strehi in ko mora popolnemu neznancu v uniformi razlagati, kaj bi dotična zadeva lahko bila.
2. Opominu sledi kazen. Kazen je treba plačati...
3. Problem ostane in treba ga je reševati naprej. Začel bi pri tem, da kot starš izgubim zaupanje do mladostnika, kar pomeni da ne verjamem več ničemur, kar mi reče. Njegove obljube gredo mimo mene, vse kar bo storil bom za njim preveril oziroma mu nečesa ne bom dovolil, preprosto zato, ker pač nima mojega zaupanja. Lahko se seveda odseli, si najde službo ali kakršenkoli drug vir prihodkov in si ustvari življenje tako, kot to pač njemu paše. Zakaj pa ne?

Zdaj pa bolj resna zadeva. Žal ti ne uspeva povedati tisto, kar očitno želiš povedati. Tvoji odgovori in mnenja so osnovana na izkušnjah s situacijo, do katere v bistvu sploh ne bi smelo priti. Ti imaš izkušnje z REŠEVANJEM situacije, torej s kurativo. Starši niso za to, da probleme rešujejo, ampak morajo delovati proaktivno po svojih močeh, da se jim to pomaga. Me prav zanima, kako bi te pogledala moja mama, ko bi ji ti rekla "ah dejte no gospa, ne sekirajte se da se vaš otrok drogira, konec koncev sem tudi jaz strastna kadilka, pa vidite da sem čisto v redu". Pa še tako prijetno bi zardela in pogledala v luft.

mimogrede - vsak problem ima rešitev. Vprašanje pa je, ali je ta rešitev tudi za nas (ali recimo starše) sprejemljiva.

lila5
15.10.2008, 13:30
Jaz na to ne gledam, kot da bi "zabredel". Gre se preprosto za to, da otroci počnejo nekaj, s čimer se starši ne strinjajo.

Se strinjam, tudi starši ste ljudje. In ljudje so tudi otroci. Lastnost ljudi je, da hvatajo krivine in iščejo kratkoročno rešitev problemov. Razlike med uspešnimi in neuspešnimi ljudmi pa je, da uspešni ljudje znajo razmišljati strateško in dolgoročno pustijo, da razum prevlada nad čustvi.

In del strateškega razmišljanja uspešnih ljude je tudi to, da se zavedajo, da tudi njihovi otroci lahko hvatajo takšne in drugačne krivine.......in če so na to pripravljeni, se bodo s takim hvatanjem tudi lažje spoprijeli.......in ne bodo reagirali na način "ne, moj pa že ni tak, mi ga nismo tako učili" ter se prepozno zavedli, da pa njihov je tudi lahko "tak".......

mrjerry
15.10.2008, 13:30
Agree. S problemom se moraš soočiti, ko se pojavi.

kepca
15.10.2008, 13:34
no..
nisem starš oz. nimam otrok
v družini smo imeli in imamo problem z alkoholom - oče je odvisnik

vseeno mislim, da ti ne vidiš poanto v mojem razmišljanju.
Sej pravim-izkusila stvari, se izšolala za podobne zadeve, svoj prosti čas namenjam izobraževanju na tem področju, delam na zelo podobnem področju..pa to ni zdej bistvo -želela sem samo povedati, da vem o čem pišem.

jam... a poznaš postopke policije in sodišč?.jaz jih in ti povem, da kazni za mladolenike ni- ni globe, ni kazni, niti pridig ti policija ne spiha na dušco. Sodišča izrekajo v večini opomine, opozorila v smislu "ti lump ti, tega ne počni nikoli več"Sploh pa danes storiš prekršek čez 2 leti si obravnavan, če seveda zadeva ne pade v vodo, ker se stvar zavrže.

Pa lep pozdrav!

mrjerry
15.10.2008, 13:52
Ko smo mi imeli ta problem, so moji starši poklicali na policijo in najprej prijavili problem.
Ko je policaj prišel in storil svoje po uradni dolžnosti, sta ga prosila, če lahko ostane 5 minut, ker se želita z njim v miru pogovoriti. Povedala sta mu, da z drogo nimata in nočeta imeti izkušenj in da to presega njune sposobnosti. On jima je razložil nadaljnji postopek in jima obljubil, da ju bo kontaktiral kriminalist, ki mu bo ta primer predan. Mimogrede - to so se pogovarjali v normalnem tonu za mizo - brez histerije, vpitja in brez da bi mati kričala in lezla skupaj, fotr pa med zobmi stiskal "ubil bom smrkavca, majkemi". Jasno?

To se je dejansko zgodilo, starša sta se z njim zmenila za razgovor. Dobili so se, on jima je razložil, kaj lahko kot policist stori sam in kaj jima kot človek z izkušnjami na tem področju svetuje. Povedal je tudi, da je v naši okolici nekaj primerov droge in da se nekaj ljudi (brez da bi izdajal kakšne konkretne podatke, nas tudi ni zanimalo) že dalj časa opazuje.

Kaj se je s tem doseglo? Prvič, starša sta se pomirila toliko, da sta lahko sploh začela normalno razmišljati, brez da bi bila v afektu. Nadalje sta dobila nekaj nasvetov od človeka, ki ima prav tako družino in drugačo izobrazbo od njiju - pač svoj vidik. Nasvete sta premlela, nekaj sta jih upoštevala, nekaj pa pač ne. Kaj želim povedati: ne sme se prenašati odgovornosti na druge. Lahko pa se drugje poišče pomoč.

Človeku pa, ki se sam pri sebi ne sprijazni z dejstvom, da je za***al, da njegovi prijemi niso pravilni in da bo potrebno spremeniti SVOJE navade, poglede in dejanja, pa ni pomoči. Ne alkoholiku, ne narkomanu, ne staršu, ne faliranemu študentu, ne nekomu ki mi propadajo razmerja, ne gamblerju... NOBENEMU.

šnela
15.10.2008, 15:04
Jerry, a se lahko vpraša, kako si je ta družinski član pomagal. Mislim, s komuno, s hospitalizacijo, samo z ambulantnimi terapijami, čisto sam?

Meni se zdi pomembno, tako kot je že omenila lila5, da nihče ni 'čist', čisto vsakemu se lahko zgodi odvisnost, nihče ni imun. Če se zna kdo temu izogniti, mu lahko samo aplavdiram ter čestitam, ker se je uvrstil med tistih nekaj procentov ljudi, ki se znajdejo čisto sami brez pomoči. Pomembna pa je tako preventiva kot tudi kurativa.

mrjerry
15.10.2008, 15:10
Na srečo to ni bilo potrebno - nismo prišli do odvisnosti, ker je bil problem odkrit dovolj zgodaj in ker se je že takoj odreagiralo tako jasno in načelno, brez možnosti odstopanj in argumentiranj. Bilo je pač tako - ali se podrediš pravilom ki tukaj veljajo (in v zameno živiš z nami in dobivaš, kar nudimo), ali pa mnogo uspeha v življenju, kakor si ga zastavljaš. Plus to da smo uvedli enoletni program pridobivanja zaupanja nazaj. Pač v stilu: trenutno ti ne zaupamo v ničemer in če si želiš povrniti zaupanje, lahko to narediš tako in tako ter konsistentno. In smo šli po tej poti, dejansko se je zaupanje povrnilo že prej.

In poglejmo drugo plat. Nihče ni čist, to je jasno. Tudi jaz imam svoje razvade, odvisnosti itd. Ampak razlika med mano in narkomanom je, da jaz lahko ob tem normalno funkcioniram. Pa še pri meni so nekatere izmed razvad prešle vse razumne meje in reševati sem jih lahko začel šele po tem, ko sem se pogledal v ogledalo (tako in drugače) ter si priznal, da sem v tem vidiku gnoj. In ker ne želimi biti gnoj, sem pač spremenil določene svoje navade. Cilja še nisem dosegel, sem pa na dobri poti.

šnela
15.10.2008, 15:45
Heh, če bi zdaj posegali v zasebnost, bi sledilo vprašanje o razlogih in vzrokih, da bi lahko ovrgli trditve, ki pravijo, da je vsak sam kriv za svoja dejanja (kar je sicer res, ampak!).

Drugače me pa veseli. Da se ni razvila odvisnost in da 'ne želiš biti gnoj' :d :approve:

mrjerry
15.10.2008, 15:58
Hjah, kar se mene tiče - ja, počel sem stvari, ki so me pripeljale do točke, ko z nekaterimi stvarmi glede sebe nisem zadovoljen. S tem da sem že v naprej vedel, da se bo to zelo verjetno zgodilo. Ergo - kaj naj se zdaj, sklicujem na slabo vzgojo, nepozornost staršev, prepir ki sta ga oče in mama imela ko sem jih imel 11, smrt starih staršev, zlom borze...??? Bo to odpravilo moje nezadovoljstvo? Dvomim.

šnela
15.10.2008, 16:14
S tem da si že vnaprej vedel, da se bo to zgodilo? To pa ni ravno v stilu MrJerryja, ki ima vse vse pod nadzorom ;) Nočem cepati sramnih dlak, daleč od tega, ampak se mi (nehote) spet porodi vprašanje, zakaj potem se to ni ustavilo že prej. Pa to so čisto retorična vprašanja, da ne bo pomote ali zadrege. In ne gre za sklicevanje na karkoli oziroma kogarkoli, že poprej sem napisala (in s tem se verjetno ne strinjam samo jaz), da cilj zdravljenja (takšnega in drugačnega) ni poiskati krivca, ker krivca sploh ni. So pa razlogi in nadalje sprožilni vzrok, ki rezultira v kakršnokoli motnjo, s katero se ne da funkcionirati, kot si že sam napisal, ključnega pomena za odpravljanje in za pomoč pri soočenju določenega vedenja.

mrjerry
15.10.2008, 22:01
Jah ***iga. Je pač nekaj prevladalo nad razumom. S to razliko, da se jaz ne zgovarjam na zunanje faktorje. Sicer pa ne želim, da bi to zdaj postala debata o mojih zadevah. Stvar pač ni tako pereča, kot je problem narkomanije, dal sem le kot primer, da se v bistvu vse življenjske za***e v svojem bistvu da tretirati na enak način. Najprej moraš razčistiti pri sebi in se vprašati, ali si sam res naredil dovolj za to, da se nezaželena situacija ni pojavila. Ne pa da takoj začneš jokati, da nisi imel ne vem kakšnih preddispozicij.

Andreea
16.10.2008, 00:10
wow, ne morem verjet :d z vsem se strinjam z mrjerryjem.

mislim, da ima vsak človek svoje "zasvojenosti", s katerimi se tolažimo. čokolada, šoping, telefoniranje, kava, tek, itd. problem nastane (oz. bi nastal), ko začnejo take razvade usmerjati tvoje življenje. nekateri samo znajo kotalečo se kepo ustaviti, preden doseže velikost plazu. "ustavljanje" je normalen življenjski proces in je posledica racionalnega razmišljanja (in seveda ravnanja), ki zahteva več napora, kot prepuščanje toku. najbrž res več kot 80% ljudi "ne bi smelo" imeti otrok (seveda jim tega ne moreš prepovedat). kako naj nekdo pomaga in usmerja razvijajočo se osebo, ko še sam svojih potreb ne more kontrolirati in nima nikakršne mentalne in fizične higiene?

zanimivo, da se nekaterim klicanje policije in postavljanje ultimatov v stilu "nehaj ali izgini", klovnovsko početje. zato, ker v knjigi tega ne piše in profesor na faksu ni te metode uvrstil v svoj miselni vzorec "Kaj storiti, ko se mladostnik drogira?"? življenje ni instant psihologija...

šnela
16.10.2008, 10:36
Ha. Ha. Življenje ni instant psihologija. Seveda ni, prav tako pa je teorija v smislu, da mora imeti vsak človek pospravljeno podstrešje, preden se odloči za vzgojo otroka, nerealna 'želja'. Čisto vsak starš na svojega otroka prenese kakšno 'nečedno' lastnost, je pa res, da ni nujno, da se potem to manifestira v odklonskem vedenju ali čem podobnem.
Sicer pa to menda že ni več tema te debate.

Policija pa tudi v primerih, ki jih sama poznam, ni naredila kaj dosti. Pridejo, popišejo prekršek, zasežejo sporno 'lastnino' in je to pretty much vse. Kar se tiče pa zastaranje primera, je pa tako, da v resnici noben primer ne more zastarati, ker se na novo osveži vsakič, ko se ga pravni organi dotaknejo (to je: ali pošljejo kakšen opomin, pa čeprav se potem lahko obtoženec pritoži, kar doprinese k še večjemu zavlačevanju, whatever), vsaj tako je bilo meni nekaj tednov nazaj razloženo.

mrjerry
16.10.2008, 12:12
Bistvo klicanja policije ni v tem, da bi oni zate rešili problem. Gre za način izvajanja psihološkega pritiska nad mladostnikom. Avtoriteto nad njim ima starš zelo dolgo časa, zato si lahko privošči, da ga postavlja v čustveno neprijeten položaj.

monster
16.10.2008, 14:22
vključitev policije je pri nekaterih zelo smiselno početje. Stereotip "da se nič ne zgodi" je samo stereotip, ki ne upošteva motiva za klic policiji in predvidenega efekta takega klica. :)

Pričakovanje, da bo zaradi klica policiji mladostnik prenehal recimo z zlorabo droge, je iluzija. V posameznih priemrih pa nudi dovolj "mehkega" pritiska v smislu motivacije za spremembo vedenja. To je vse.

lila5
16.10.2008, 15:15
wow, ne morem verjet :d z vsem se strinjam z mrjerryjem.

mislim, da ima vsak človek svoje "zasvojenosti", s katerimi se tolažimo. čokolada, šoping, telefoniranje, kava, tek, itd. problem nastane (oz. bi nastal), ko začnejo take razvade usmerjati tvoje življenje. nekateri samo znajo kotalečo se kepo ustaviti, preden doseže velikost plazu. "ustavljanje" je normalen življenjski proces in je posledica racionalnega razmišljanja (in seveda ravnanja), ki zahteva več napora, kot prepuščanje toku. najbrž res več kot 80% ljudi "ne bi smelo" imeti otrok (seveda jim tega ne moreš prepovedat). kako naj nekdo pomaga in usmerja razvijajočo se osebo, ko še sam svojih potreb ne more kontrolirati in nima nikakršne mentalne in fizične higiene?

zanimivo, da se nekaterim klicanje policije in postavljanje ultimatov v stilu "nehaj ali izgini", klovnovsko početje. zato, ker v knjigi tega ne piše in profesor na faksu ni te metode uvrstil v svoj miselni vzorec "Kaj storiti, ko se mladostnik drogira?"? življenje ni instant psihologija...

V vsakem primeru razvada usmerja tvoje življenje........ko ne moreš dan začeti brez kofeta.......ko moraš pokaditi cigareto, ko te šef znervira.......ko si moraš na razprodaji kupiti bluzo, ki je ne rabiš, ker stane 10 EUR manj.......ko moraš vsak dan ob isti uri na aerobiko ali tečt.......in vse to so zasvojenosti.......sigurno ne vplivajo v taki meri na življenje in smrt uživalca kot zasvojenost z drogo in ne obremenjujejo okolice v taki meri.......vendar so razvade in nam usmerjajo življenje......

in po tvoji teoriji vsak tak človek nima pospravljenega podstrešja in zato naj ne bi imel otrok, ker ne more kontrolirati svoje potrebe po kavi, nikotinu, nakupovanju, rekreaciji....:nonono:

Hvala bogu, da obstaja vsaj 20 % mentalno in fizično čistih ljudi......samo kaj, ko se pa ti ne odločajo za otroke, pa bi bili najbolj primerni......da dobimo čisto raso in ljudi brez napak.......:d

mrjerry
16.10.2008, 17:02
V vsakem primeru razvada usmerja tvoje življenje........ko ne moreš dan začeti brez kofeta.......ko moraš pokaditi cigareto, ko te šef znervira.......ko si moraš na razprodaji kupiti bluzo, ki je ne rabiš, ker stane 10 EUR manj.......ko moraš vsak dan ob isti uri na aerobiko ali tečt.......in vse to so zasvojenosti.......sigurno ne vplivajo v taki meri na življenje in smrt uživalca kot zasvojenost z drogo in ne obremenjujejo okolice v taki meri.......vendar so razvade in nam usmerjajo življenje......

in po tvoji teoriji vsak tak človek nima pospravljenega podstrešja in zato naj ne bi imel otrok, ker ne more kontrolirati svoje potrebe po kavi, nikotinu, nakupovanju, rekreaciji....:nonono:

Hvala bogu, da obstaja vsaj 20 % mentalno in fizično čistih ljudi......samo kaj, ko se pa ti ne odločajo za otroke, pa bi bili najbolj primerni......da dobimo čisto raso in ljudi brez napak.......:d

Mislim da jemlješ stvari močno preveč dobesedno. Jaz nisem nikogar razumel, da enači odvisnost od drog z odvisnostjo od jutranjega kofeta. Še posebej pa ne, da kdorkoli ne bi smel imeti otrok.

KissMe
16.10.2008, 18:38
wow, ne morem verjet :d z vsem se strinjam z mrjerryjem.

mislim, da ima vsak človek svoje "zasvojenosti", s katerimi se tolažimo. čokolada, šoping, telefoniranje, kava, tek, itd. problem nastane (oz. bi nastal), ko začnejo take razvade usmerjati tvoje življenje. nekateri samo znajo kotalečo se kepo ustaviti, preden doseže velikost plazu. "ustavljanje" je normalen življenjski proces in je posledica racionalnega razmišljanja (in seveda ravnanja), ki zahteva več napora, kot prepuščanje toku. najbrž res več kot 80% ljudi "ne bi smelo" imeti otrok (seveda jim tega ne moreš prepovedat). kako naj nekdo pomaga in usmerja razvijajočo se osebo, ko še sam svojih potreb ne more kontrolirati in nima nikakršne mentalne in fizične higiene?

zanimivo, da se nekaterim klicanje policije in postavljanje ultimatov v stilu "nehaj ali izgini", klovnovsko početje. zato, ker v knjigi tega ne piše in profesor na faksu ni te metode uvrstil v svoj miselni vzorec "Kaj storiti, ko se mladostnik drogira?"? življenje ni instant psihologija...

Zanimivo, da se ta stavek prebere ravno v tvojem postu. Življenje pa tudi ni tako poenostavljeno, kot pišeš ti... Kdo je za instant:dontknow:

lila5
16.10.2008, 18:47
Mislim da jemlješ stvari močno preveč dobesedno. Jaz nisem nikogar razumel, da enači odvisnost od drog z odvisnostjo od jutranjega kofeta. Še posebej pa ne, da kdorkoli ne bi smel imeti otrok.

Če ti nisi nikogar tako razumel še ne pomeni, da je to kako ti razumeš prav.......tako kot ni nujno, da je moje razumevanje pravilno........jaz sem pač napisala svoje videnje odvisnosti......

in če nekdo za funkcioniranje nujno rabi kavo takoj, ko odpre oči, je od kave odvisen......prav tako kot sem jaz odvisna od cigareta.......torej tako meni kot nekomu drugemu ta odvisnost uravnava življenje.....tako kot narkomanu uravnava življenje njegova odvisnost.......seveda je pa razlika že med odvisnostjo od kave in odvisnostjo od cigareta......ena je zdravju bolj škodljiva kot druga.....:dontknow:kot tudi je razlika med odvisnostjo od droge in odvisnostjo od cigareta......vse pa je odvisnost, ki vpliva na tvoje življenje, tako z zdravstvenega vidika, finančnega itd.......

Ta Adreein del "najbrž res več kot 80% ljudi "ne bi smelo" imeti otrok (seveda jim tega ne moreš prepovedat). kako naj nekdo pomaga in usmerja razvijajočo se osebo, ko še sam svojih potreb ne more kontrolirati in nima nikakršne mentalne in fizične higiene?" pa se mi zdi sploh nerealen in skoraj smešen.....idealnega človeka, brez napak ni......ne vem, izgleda da Andreea pozna 20 % takih, ki imajo VSE poštimano na podstrešju.......;)

Andreea
16.10.2008, 19:45
Bistvo klicanja policije ni v tem, da bi oni zate rešili problem. Gre za način izvajanja psihološkega pritiska nad mladostnikom. Avtoriteto nad njim ima starš zelo dolgo časa, zato si lahko privošči, da ga postavlja v čustveno neprijeten položaj.
Točno to, in najbolj pomembno pri tem se mi zdi, da je sporočilo, ki ga tako podaš, jasno. Večina staršev (predvsem mam) rado "igra" trpečo in žrtvujočo se osebo z vreščeče-histeričnimi izpadi v stilu "kako si mi mogel to naredtit, veš čemu vse sem se morala zate odpovedati...". Kljub temu, da je v resnici za starša to velik pretres, in mu je hudo. Če kaj ne zaleže, je to vzbujanje krivde za neprijetne občutke, ki jih imajo starši.

Če ti nisi nikogar tako razumel še ne pomeni, da je to kako ti razumeš prav.......tako kot ni nujno, da je moje razumevanje pravilno........jaz sem pač napisala svoje videnje odvisnosti......
je že on prav razumel ;)

in če nekdo za funkcioniranje nujno rabi kavo takoj, ko odpre oči, je od kave odvisen......prav tako kot sem jaz odvisna od cigareta.......torej tako meni kot nekomu drugemu ta odvisnost uravnava življenje.....tako kot narkomanu uravnava življenje njegova odvisnost.......seveda je pa razlika že med odvisnostjo od kave in odvisnostjo od cigareta......ena je zdravju bolj škodljiva kot druga.....:dontknow:kot tudi je razlika med odvisnostjo od droge in odvisnostjo od cigareta......vse pa je odvisnost, ki vpliva na tvoje življenje, tako z zdravstvenega vidika, finančnega itd.......
bistvo mojega "ne bi smeli imeti" je bil v tem, da je zasvojenemu staršu težko "grozit" otroku, da bo "letel iz bajte" če ga zalotijo s cigaretom, težko je otroka ali mladostnika prepričati, da je odvisnost nekaj slabega - ko pa vendar tudi sami to počnejo. težko je staršu, ki je lena rit in čepi vse dneve pred TV-jem, prepričati otroka, naj bo bolj delaven... itd. zame je recimo odvisnost od cigaret in kave nehigienična in oseba, ki to počne ima malo samokontrole in šibko voljo. da ne začnem s tistimi, ki imajo 50 kil preveč in jih redita samo voda in zrak... da ne bo napačnega razumevanja - taki ljudje me ne motijo, četudi sama ne bi rada tako živela (in tudi ne živim tako), ampak vsak otrok prej ali slej začuti, da je rahlo hipokritično, če starš eno govori, drugo pa dela, in se vpraša na čem sploh slonijo ("na ničemer?") njihovi argumenti.

kepca
17.10.2008, 07:47
kaj pa mislite o metadonskem zdravljenju?

Mene enostavno preseneča da država to tolerira!!
Pranje denarja in popolnoma neučinkovita zadeva!!!!

mrjerry
17.10.2008, 09:16
in če nekdo za funkcioniranje nujno rabi kavo takoj, ko odpre oči, je od kave odvisen......prav tako kot sem jaz odvisna od cigareta.......torej tako meni kot nekomu drugemu ta odvisnost uravnava življenje.....tako kot narkomanu uravnava življenje njegova odvisnost.......seveda je pa razlika že med odvisnostjo od kave in odvisnostjo od cigareta......ena je zdravju bolj škodljiva kot druga.....:dontknow:kot tudi je razlika med odvisnostjo od droge in odvisnostjo od cigareta......vse pa je odvisnost, ki vpliva na tvoje življenje, tako z zdravstvenega vidika, finančnega itd.......


Govorili smo o možnostih, kaj lahko starši storijo ko ugotovijo, da so se njihovi otroci začeli drogirati.

Poleg tega jaz zaradi jutranje želje po kavi ne bom šel na ulico delati ekscesov.


kepca, metadonsko zdravljenje lahko obstaja samo zato, da se narkomane v trenutkih abstinenčne krize toliko pomiri, da preostalih ljudi ne zadane kap, ko jih vidijo na ulici. To, da narkomani na metadonu potem ropajo trgovine zato, da si lahko kupijo pravo zadevo, pa kot kaže nikoga ne zanima...

kepca
17.10.2008, 10:08
ja sej!

Metadonsko zdravljenje poteka tako, da se odvisnika psihološko ter zdravstveno oceni, nato pa predpiše zdravljenje. Poteka pa tako ( bom kr na kratko ) da začnejo z določeno dozo metadona, pri čemer ne smejo uživati drugega,..nato pa to dozo zmanjšajujeo na tak način, da se odvisnost omili nazadnje pa prekine. Vendar poanta vsega je ( in meni je to nesmisel in zavajanje davkoplačevalcev, saj delček proračuna gre tudi v ta namen), da to zdravljenje poteka tako kot praviš ti- narkomani se vpišejo v program, tako dobijo tisto dozico metadona, da lahko preživijo krizo alpa jo imajo kot posladek po kosilu :veryevil:
in ko se pozanimaš o tem programu vidiš da je majstr v takem programu že 12 let o tem da bi vedel zakaj hodi po metadon pa še sam ne ve..ker je fajn zadeva pravi :rolling:

po drugi strani pa mi gredo kocine pokonc, ko vidiš koliko denarja v zvezi s tem programom se pretaka in obrača, kako si določeni osebnki polnijo žepe ... :mad:
:mad::mad::mad:

mrjerry
17.10.2008, 10:33
Odpri oči. Koliko stane metadonsko zdravljenje za posameznika? Koliko stane zdravljenje v pošteni komuni za posameznika? Si lahko tudi drugo reč privoščimo iz proračuna?

Spet pridemo namreč na isto zadevo. Družba se z metadonskim zdravljenjem ne strinja iz razloga, da bi se jim narkomani smilili, pač pa zato, da omilijo njihov vpliv na okolico - torej nase. Seveda je beseda "zdravljenje" slabo izbrana. Narkomani se na metadonu ne zdravijo, pač pa se jih zgolj ustvarja malenkost bolj znosne. Da pa bi se nek narkoman dejansko pozdravil, pa ni v interesu družbe. To mora biti v njegovem interesu, in to pretty faking deep and serious v interesu, tako močnem da bo to prevladalo nad potrebo po drogiranju. Kakih 7 let komune nekje v kontroliranem okolju ima pri tem sigurno večjo šanso.

In hm... To da si nekateri polnijo žepe... Koliko si pa kriminalci polnijo žepe pri preprodaji heroina? ;)

KissMe
17.10.2008, 10:40
Ne smemo pozabit, da državi še kako prav pride določen procent odvisnikov, zato tudi ni v njenem interesu, da bi vse "pozdravili". Bolj ko je folk zadet, bolj se da z njim manipulirat... v tem je državni interes. Sploh pa ubijejo dve muhi na en mah pri alkoholikih, saj se od prodanega alkohola stekajo v državno blagajno kar lepi denarci.

mrjerry
17.10.2008, 10:43
Kako točno lahko manipuliraš z narkomani? Lahko z manipulacijo njih obrneš volitve sebi v prid ali pometeš pod tepih debakel pediatrične klinike?

Andreea
17.10.2008, 22:53
edina korist metadona, ki jo vidim, je ta, da trenutno zmanjša kriminaliteto, ki jo za sabo povleče prepovedana droga. lahko je učinkovit kot začasna in kratkotrajna (zelo kratkotrajna) pomoč pri odvajanju tik pred odhodom na detoksikacijo.

se mi pa zdi, da je pri tem vse (pre)več minusov:
- đanki skoči na metadon za intermezzo, ko slučajno nima za šus, da ne krizira v takem momentu
- za eno merico metadona na črnem trgu dobiš precej heroina, ki zaleže za daljši čas kot prodani metadon
- đankiji so na njem leta ali celo desetletja in jim tudi slučajno ni v interesu odvajanje
- tisti, ki so se odvajali od metadona pravijo, da je v primerjavi z njim (fizično!) odvajanje od heroina prava mala malica (torej je po moji provincialni logiki metadon še bolj uničujoč)

dejansko si farmacevtska industrija polni žepe tudi s popolnoma nepotrebnimi stvarmi, ki jih velika večina konzumira: asprirn (ko se ti "zdi" da te bo zvečer bolela glava), razni sirupi, "jajca" za povečevanje odpornosti, prašek ta, prašek oni... itd. tablete proti celulitu, plešavosti, nespečnosti in potem še tablete za bolečine v želodcu (od preveč tablet). ddd?
obračanje in pranje denarja z mtadonom? o tem, zakaj policija v izjemnih akcijah odkriva pri posamezniku "2,16 g prepovedane droge, za katero sumijo, da je marihuana", ne bi izgubljala preveč besed :veryevil:

@mryerry: a ni odvajanje v komunah velikokrat "zastonj", vsaj za odvisnika (recimo Don Pierino Gelmini, ), ker naj bi bila le-ta do ene mere samozadostna, ostalo pa financirana s strani (večinoma verskih) institucij?

lila5
18.10.2008, 11:29
Točno to, in najbolj pomembno pri tem se mi zdi, da je sporočilo, ki ga tako podaš, jasno. Večina staršev (predvsem mam) rado "igra" trpečo in žrtvujočo se osebo z vreščeče-histeričnimi izpadi v stilu "kako si mi mogel to naredtit, veš čemu vse sem se morala zate odpovedati...". Kljub temu, da je v resnici za starša to velik pretres, in mu je hudo. Če kaj ne zaleže, je to vzbujanje krivde za neprijetne občutke, ki jih imajo starši.


je že on prav razumel ;)

bistvo mojega "ne bi smeli imeti" je bil v tem, da je zasvojenemu staršu težko "grozit" otroku, da bo "letel iz bajte" če ga zalotijo s cigaretom, težko je otroka ali mladostnika prepričati, da je odvisnost nekaj slabega - ko pa vendar tudi sami to počnejo. težko je staršu, ki je lena rit in čepi vse dneve pred TV-jem, prepričati otroka, naj bo bolj delaven... itd. zame je recimo odvisnost od cigaret in kave nehigienična in oseba, ki to počne ima malo samokontrole in šibko voljo. da ne začnem s tistimi, ki imajo 50 kil preveč in jih redita samo voda in zrak... da ne bo napačnega razumevanja - taki ljudje me ne motijo, četudi sama ne bi rada tako živela (in tudi ne živim tako), ampak vsak otrok prej ali slej začuti, da je rahlo hipokritično, če starš eno govori, drugo pa dela, in se vpraša na čem sploh slonijo ("na ničemer?") njihovi argumenti.

Zakaj pa je težko........? mogoče res nekoliko težje, vendar vzgoja otroka pač ni enostavna.......vendar se verjetno nekako da razložiti otroku, da pa pri 12 letih ne sme kaditi, čeprav starš to dela.......tako kot se da deklicam razložiti, da pa se pri 10 in 12 letih ne morejo še šminkati in pudrati, čaprav mama to počne vsak dan.......in fantkom, da pri 14 še ne morejo voziti avta, čeprav ga oče vozi :dontknow:

Sprašujem pa se nekaj......mogoče se bo slišalo za nekoga nesramno, zate verjamem da ne.......vendar mi res ni jasno......kako si ti sploh lahko bila v vezi z "težkim odvisnikom".....kako si si sploh lahko dovolila, da so čustva prevladala nad razumom in nisi spoznala vseh znakov zasvojenosti......

lila5
18.10.2008, 11:36
Govorili smo o možnostih, kaj lahko starši storijo ko ugotovijo, da so se njihovi otroci začeli drogirati.

Poleg tega jaz zaradi jutranje želje po kavi ne bom šel na ulico delati ekscesov.


kepca, metadonsko zdravljenje lahko obstaja samo zato, da se narkomane v trenutkih abstinenčne krize toliko pomiri, da preostalih ljudi ne zadane kap, ko jih vidijo na ulici. To, da narkomani na metadonu potem ropajo trgovine zato, da si lahko kupijo pravo zadevo, pa kot kaže nikoga ne zanima...

Saj sem napisala, da se odvisnosti med seboj razlikujejo......in če potrebuješ zjutraj kavo, da funkcioniraš si odvisen od nje.......

Govorili smo o marsičem.......jaz sem se vključila v debato s tem, da sem povedala, da zame priložnostno kajenje trave še ne pomeni da si đanki...... in da predstavlja odvisnost z alkoholom veliko večji problem kot se ga zavedamo.......in potem se je nadaljevalo z marsišem in prišlo do vzgoje otrok in reakcije staršev in ostalih odvisnosti.......;)

Andreea
18.10.2008, 13:15
Zakaj pa je težko........?
res, kdo bi vedel, zakaj težko.
ne glej kaj delam, poslušaj kaj govorim... kaj se pa potem razburjate, če to počnejo politiki, cerkev in druge javne osebnosti? očitno se celo vam, kot odraslim, take enostavne stvari ne da dopovedati?

Sprašujem pa se nekaj......mogoče se bo slišalo za nekoga nesramno, zate verjamem da ne.......vendar mi res ni jasno......kako si ti sploh lahko bila v vezi z "težkim odvisnikom".....kako si si sploh lahko dovolila, da so čustva prevladala nad razumom in nisi spoznala vseh znakov zasvojenosti......
nikoli nisem bila v zvezi z odvisnikom od drog, ampak sem ZAČELA hoditi z nasilnežem (kar zame tudi spada pod odvisnosti na psihološki ravni). ne vem, ali je očitno, da ugotoviš, da je človek nasilen šele ko JE nasilen... ampak po dveh mesecih me je focnil. sploh ne močno in zaradi brezvezne stvari. in to je bil tudi moment, ko sva imela stik zadnjič, če ne štejem njegovega moledovanja po SMSih in grožnjah, da se bo ubil... z moje strani je odnos s takim cepcem končan za vedno in vselej in me BOLI, ali ima ta cepec probleme ali ne.

tako da - tvoje "vprašanje" je bil popolni mimosunek. kljub temu se vsakemu lahko zgodi, da z nekom hodi in ne prepozna odvisnosti, sploh če se ne videvata redno (recimo vsak dan; pri meni je praktično nemogoče videvat me vsak dan, celo če živimo v isti hiši), ali pa nekdo zapade v odvisnost šele potem, ko sta nekaj časa v zvezi. nepotrebno.

Andreea
18.10.2008, 13:21
Govorili smo o marsičem.......jaz sem se vključila v debato s tem, da sem povedala, da zame priložnostno kajenje trave še ne pomeni da si đanki....

si pa priložnostni zadetek, se v prostem času ukvarjaš s kriminalom in rad bežiš pred realnostjo - se pravi si reva (s kavo nobena teh stvari ne gre skupaj). a tudi človek, ki se " samo" 1x na mesec na mrtvo napije in spotoma premlati ženo in otroke ni pijanec?

lila5
18.10.2008, 19:05
res, kdo bi vedel, zakaj težko.
ne glej kaj delam, poslušaj kaj govorim... kaj se pa potem razburjate, če to počnejo politiki, cerkev in druge javne osebnosti? očitno se celo vam, kot odraslim, take enostavne stvari ne da dopovedati?

nikoli nisem bila v zvezi z odvisnikom od drog, ampak sem ZAČELA hoditi z nasilnežem (kar zame tudi spada pod odvisnosti na psihološki ravni). ne vem, ali je očitno, da ugotoviš, da je človek nasilen šele ko JE nasilen... ampak po dveh mesecih me je focnil. sploh ne močno in zaradi brezvezne stvari. in to je bil tudi moment, ko sva imela stik zadnjič, če ne štejem njegovega moledovanja po SMSih in grožnjah, da se bo ubil... z moje strani je odnos s takim cepcem končan za vedno in vselej in me BOLI, ali ima ta cepec probleme ali ne.

tako da - tvoje "vprašanje" je bil popolni mimosunek. kljub temu se vsakemu lahko zgodi, da z nekom hodi in ne prepozna odvisnosti, sploh če se ne videvata redno (recimo vsak dan; pri meni je praktično nemogoče videvat me vsak dan, celo če živimo v isti hiši), ali pa nekdo zapade v odvisnost šele potem, ko sta nekaj časa v zvezi. nepotrebno.

Pa saj o tem cel čas govorim........VSAKEMU se lahko zgodi......da hodi z nasilnežem, da postane nasilen, da začne kaditi travo, da mu otrok postane đanki, da si prereže žile, da se ga napije, da se kdaj pa kda zasmili sam sebi.....;)

lila5
18.10.2008, 19:21
si pa priložnostni zadetek, se v prostem času ukvarjaš s kriminalom in rad bežiš pred realnostjo - se pravi si reva (s kavo nobena teh stvari ne gre skupaj). a tudi človek, ki se " samo" 1x na mesec na mrtvo napije in spotoma premlati ženo in otroke ni pijanec?


Kar se tiče bega pred realnostjo.......a je kaj narobe, če kdo kdaj pa kdaj beži pred realnostjo.......? preveč namreč vsi težimo k nekemu idealu popolnosti, ki ga itak ne bomo dosegli in se nam takšen beg kdaj pa kdaj nekaterim prileže........;)

priznam, da sem se ga jaz v življenju že tudi kdaj napila.......včasih mi je bilo zaradi tega žal (ker sem pač imela drugi dan mačka) včasih pa ne.......zaradi tega se nimam za pijanko in odvisnico od alkohola, ker ga pač uživam priložnostno, tu in tam......imam se pa za cigaretnega odvisnika in odvisnika od kave, ker pač to "potrebujem" vsak dan......:blush:

O nasilništvu pod vplivom alkohola pa sem že v prejšnjih postih govorila........ti pa si odgovorima med drugim sledeče....."trdim, da je alkohol manjše zlo, ker je z njim povezanega zelo malo kriminala" .......in ne razumem, zakaj si sedaj spet stresla iz rokava ponovno nasilne alkoholike.........:dontknow:

Andreea
18.10.2008, 20:38
Pa saj o tem cel čas govorim........VSAKEMU se lahko zgodi......da hodi z nasilnežem, da postane nasilen, da začne kaditi travo, da mu otrok postane đanki, da si prereže žile, da se ga napije, da se kdaj pa kda zasmili sam sebi.....;)

seveda, vsakemu se lahko. razlika je samo v tem, ali z nasilnežem ostaneš ali ne. tako kot se lahko vsakemu zgodi, da se začne opotekati proti odvisnosti. razlika je v tem, da reve ostajajo na tej poti, ljudje s hrbtenico pa se, prej ali slej, odločijo za ČISTO POT.

in ja, NAROBE je, če človek beži pred realnostjo. vedno. če kdor ne beži pred realnostjo, ne pomeni, da ne teži k popolnosti, ampak ravno nasprotno.

lila5
18.10.2008, 20:50
Andreea, saj jaz ti verjamem, da težiš k popolnosti in da imaš hrbtenico........

Luka2k
21.10.2008, 21:09
Droga v življenju se mi zdi kot sol v hrani.
Bolj okusna je, če solimo,
če pa solimo preveč,
ni užitna oz. nam je slabo.
Navadimo se soliti zelo malo,
zmerno ali pa močno.
Če vedno veliko solimo,
se nam zdi skoraj vse brez okusa,
prikrajšamo pa se za isti užitek
ki ga zmernejši doseže z veliko manj soli.
Težko je preiti na manj slano hrano,
nekaj časa pri jedi ne uživamo,
sčasoma pa začutimo pravi okus, za kar se je treba truditi.
Ko to dosežemo, nam je hrana spet bolj všeč,
izjemoma pa lahko kdaj pa kdaj spet malo bolj posolimo,
če nam to zapaše.

(Dekleva, ekstazi in sintetične droge, Intervju, 1999)

Andreea
22.10.2008, 00:45
Bolj malo jih poznam (beri: nikogar), ki bi lahko malo sem in tja s heroinom solili :d

mrjerry
22.10.2008, 09:01
Govori o drogi na splošno, ne specifično o heroinu.
Ko se drogiraš, se vedno drogiraš z nečim specifičnim.

V navezi z zgornjo prispodobo tako obstajajo pač droge, ki so vedno premočne soli.

Se strinjam s tem, kar je Luka napisal. Dokler ostaneš v okviru zavedanja, da je odgovornost na tvoji strani, ne vidim problemov. Če se zares zavedaš zadeve, si znaš tudi postaviti meje v okviru tveganj, ki si jih pripravljen/sposoben prenašati.

Use matches and you'll get warm. Play with matches and you'll get burnt.

nejc
22.10.2008, 09:04
Droga v življenju se mi zdi kot sol v hrani.
Bolj okusna je, če solimo,
če pa solimo preveč,
ni užitna oz. nam je slabo.
Navadimo se soliti zelo malo,
zmerno ali pa močno.
Če vedno veliko solimo,
se nam zdi skoraj vse brez okusa,
prikrajšamo pa se za isti užitek
ki ga zmernejši doseže z veliko manj soli.
Težko je preiti na manj slano hrano,
nekaj časa pri jedi ne uživamo,
sčasoma pa začutimo pravi okus, za kar se je treba truditi.
Ko to dosežemo, nam je hrana spet bolj všeč,
izjemoma pa lahko kdaj pa kdaj spet malo bolj posolimo,
če nam to zapaše.

(Dekleva, ekstazi in sintetične droge, Intervju, 1999)
:2thumbs:

Andreea
22.10.2008, 10:32
Govori o drogi na splošno, ne specifično o heroinu.
Ko se drogiraš, se vedno drogiraš z nečim specifičnim.

V navezi z zgornjo prispodobo tako obstajajo pač droge, ki so vedno premočne soli.
s tem se strinjam

Dokler ostaneš v okviru zavedanja, da je odgovornost na tvoji strani, ne vidim problemov. Če se zares zavedaš zadeve, si znaš tudi postaviti meje v okviru tveganj, ki si jih pripravljen/sposoben prenašati.
s tem pa ne nujno. določene prepovedane droge (dam za primer tiste na mehkejši strani) povlečejo s sabo navzkrižje z zakonom, kljub temu, da uporabo kontroliraš (dajmo zanemarit take in onake dolgoročne posledice, ki se jih zavedaš... recimo). s tem hote ali nehote vmešaš še svojo družbo/družino. haklc je v tem, da bi se jaz osebi, ki bi me "rada" vmešala, želela izogniti (ne glede na to, ali odobravam njeno početje ali pa mi je vseeno), pa se nekaterim moje izogibanje zdi moralno sporno :dontknow:

mrjerry
22.10.2008, 10:50
s tem pa ne nujno. določene prepovedane droge (dam za primer tiste na mehkejši strani) povlečejo s sabo navzkrižje z zakonom, kljub temu, da uporabo kontroliraš (dajmo zanemarit take in onake dolgoročne posledice, ki se jih zavedaš... recimo). s tem hote ali nehote vmešaš še svojo družbo/družino. haklc je v tem, da bi se jaz osebi, ki bi me "rada" vmešala, želela izogniti (ne glede na to, ali odobravam njeno početje ali pa mi je vseeno), pa se nekaterim moje izogibanje zdi moralno sporno :dontknow:

Gre za krasno moralno dilemo. Odpovedati se / odsloviti nekoga zaradi lastnih načel ali se mu podrediti ker gre pač za to osebo.

Tukaj si v "loose" situaciji. Ali si potegnjena v to, da se moraš proti svoji želji ukvarjati s ****arijami (kot jih ti vidiš), ali pa prekiniti stike z nekom, ki ti je bil do tega trenutka čisto okej. Odločitev za to, kaj od tega boš storila, je povsem tvoja. Odločitev je priporočljivo sprejeti tako, da se potem do konca življenja ne utapljaš v mislih tipa:
1. Če le se moja družba ne bi drogirala...
2. Ko bo moja družba odrasla in se nehala drogirati, bo super...
3. Skrbi me, da bo moja družba razpadla zaradi drog...

Za tistim kar se odločiš, moraš stati. Lahko se odločiš za to, da prekineš vse odnose z argumenti, da zadetkov pač iz principa ne maraš. Poiščeš si novo družbo, kjer zadetkov ni in to je to. Če ti tvoji bivši prijatelji pricurljajo nazaj z obtožbami, jih pač odsloviš - lej prjatu, meni gre pač na živce da moramo vsakič ko se dobimo najprej pol ure iskat "skrit" plac za pohat. Po drugi strani lahko ostaneš z njimi z argumenti: to da se drogirajo, me ne moti; biti v njihovi družbi me zabava/kratkočasi; če se njim paše drogirati, naj se, jaz se ne bom - obstajajo še druge stvari ki nas družijo in nad tem prevladajo.

Kot vidiš gre za velikansko razliko v pogledu na isto stvar. Prvo opisan pogled sprevrača odgovornost in krivdo za neko zoprno situacijo na svojo okolico. Drugi so krivi da je tako, ko se bodo drugi spremenili bo tudi meni v redu, skrbi me za druge... Spodaj opisani pogled obrne odgovornost nate. Izbral sem si družbo, ki mi odgovarja. S prijatelji se razumemo ker imamo veliko skupnih stvari in medsebojno spoštujemo svoje razlike. In v končni fazi: če se je moj prijatelj odločil, da se bo začel drogirati preko vseh normalnih meja, je to pač njegova odločitev. Jaz mu lahko kot nejgov prijatelj o tem povem svoje mnenje, izrazim zaskrbljenost, mu povem da bo na tak način nekatere prijatelje tudi izgubil - ultimativno gledano pa je odločitev njegova. Se boš zato sekirala? Se boš zaradi kratkoročne bolečine, da si izgubila prijatelja, rajši podredila njegovim neodgovornim odločitvam in rinila v situacije, ki ti ne pašejo?

Ko pridemo do družine, je seveda ta problem še mnogo hujši, ker je osebni interes posameznika po ohranitvi družine kot skupnosti bistveno močnejši. Ta potreba je lahko kdaj koristna, kdaj pa zelo slaba. V primeru drogiranja je prej slaba kot dobra, saj nas ta osebni interes privede do točke povečane tolerantnosti, ki pa dejansko otroku lahko samo škoduje.

Andreea
22.10.2008, 20:17
Kaj bi naredila, če bi bila v taki situaciji s svojo hčerjo/sinom, ne morem odgovoriti.... Bi ga pa verjetno (lahko je govoriti, dokler nisi v taki situaciji) postavila pred zelo trd ultimat.

Lahko pa povem, kaj bi (ber: sem) naredila z družbo/prijatelji. Zame NI velike moralne dileme, ko neka družba zabluzi v droge in kriminal. JAZ se tega ne grem (zaradi tega se ne žrem, ali če hočeš, stojim za svojo odločitvijo) in je posledično nujno, da se naše poti razidejo - razen, če se oni odločijo za drugačno življenje. Ko sem govorila o takem ravnanju (da se družbi odpoveš) kot "moralno spornem", sem mislila na mnenje nekaterih, ki gre nekako tako: "tisti, ki se zadevajo, so žrtve, ki jim je treba pomagati; če jih zapustiš, si brez srca".
Osebkom s free-willy-sindromom se zaradi takega odnosa najbrž zdim ena egoistična hladna čarovnica s prevelikim egom :dontknow: In pri vsem tem se gre samo za to, da zelo ne maram drog na splošno, še manj pa ljubim aktivnosti zaradi katerih bom sodno preganjana.

kepca
23.10.2008, 09:18
Pozdrav!
Ne zdiš se nam "ena egoistična hladna čarovnica s prevelikim egom"!
Si pa dejansko mislimo, da živiš v nerealnem svetu. Namreč, občutek imam da razumeš edino in LE samo sebe!
Ne, narkomani niso nikakršne žrtve v pravem pomenu besede! Vendar način tvojega odzivanja na takšne in drugačne probleme me je dejansko zmotilo! - Lastnega otroka bi postavila pred ultimat! .. ja in kaj zdej, a ga boš rešila vsega al kaj?! Četudi je tvoj otrok bo razmišljal s svojo glavo in ko bo dojel da lahko sam upravlja samega sebe, tvoje besede ne bodo imele nikakršnega učinka! Sploh pa pri otroku, ki ima nekje težave..in ultimat se ti zdi idealna rešitev?! Ma dej ga srat,a mi lahko razložiš kaj bi s tem rešila no?!
Ne zdiš se mi nobena čarovnica le tvoj pogled ne razumem to je vse!In Andreea - da, prav imaš - včasih bi lahko komu pomagala, mogoče boš nekoč tudi ti potrebovala pomoč!!

Če sem čisto odkrita pa tukaj ne mislim nikogar žaliti.. Taki pogledi me jezijo, saj niso osnovani na ničemur! Dokazujejo to, da smo postali odtujeni in nam ni mar za nikogar! Nekje se vsaka odvisnost začne in nič te ne bo ubilo če skušaš komu pomagati ne pa kot nekateri jim obrnit hrbta. Niso nikakršne žrtve, saj ljudje v njihovi bližini trpijo, vendar če bi jim vsi obračali hrbet bi bilo takih odvisnikov vedno več!
Samo ne mi pa bluzit, da bi svojemu otroku postavljala ultimate--ma dej nehi..in kaj bi naredila če jih nebi upošteval?!?! odvrgla na cesto!

No in..ne zdiš se mi "egoistična hladna čarovnica s prevelikim egom"...zdiš se mi samo hladna .

Se opravičujem če sem bila morda žaljiva, saj ni bil to moj namen, kritiziram samo besede - ne osebe za njimi!!
Lep pozdrav!

mrjerry
23.10.2008, 12:39
kepca, idealno gledano obstajata dve vrsti ljudi.

Prva vrsta so tisti, katerih odločitve izhajajo iz njih samih, na podlagi racionalnega razmisleka in upoštevanja dejstev, ki so na voljo.

Druga vrsta so tisti, ki brez racionalne utemeljitve potegnejo z avtoriteto. Avtoriteta je lahko marsikaj, lahko tudi "notranji jaz", če poenostavim.

V realnosti je vsak človek mešanica obojega. Uspešnost človeka je odvisna od tega, ali si več prve ali druge vrste.

Narkomani so primeri ekstremnega nagnjenja k drugi vrsti ljudi in jih lahko smatramo kot skrajno neuspešne. Če želijo premagati odvisnost, se morajo premakniti proti prvi vrsti. To pomeni, da morajo znati kontrolirati tisti del notranjega jaza, ki jih žene v uničenje. To pa pomeni, da morajo znati razmišljati o sebi, postaviti svoje cilje in delati na tem, da jih dosežejo.

Ni človeka, ki bi videl le sebe. LE sebe v resnici vidijo samo poraženci, torej tisti, ki so v drugi skupini. V prvi skupini so tisti, katerih dejanja so takšna, da jim omogočajo dolgoročen razvoj, napredek in samostojnost. Sami lahko izbirajo, kdaj bodo gledali samo na sebe in kdaj bodo gledali na druge. Če uporabljaš lastno pamet, boš potegnila s skupino ko boš videla prednosti tako za skupino kot celoto kot tudi zase. Če je nimaš, imaš lahko kvečjemu srečo, da si v pravi skupini, ali pa smolo da si v napačni (v ekstremnem primeru se ti lahko zgodi, da se znajdeš z 10 kilami raztreliva okrog pasu, na skupinskem samomoru ali v prostovoljnih enotah smrti). Ali ne vidiš, da je misliti nase v svojih mislih upoštevati sebe, nuja, misliti LE nase, pa neumnost?

V tem kontekstu si namreč težko zamislim osebo, ki bi bolj mislila le na sebe od narkomana z abstinenčno krizo. Pomisli na to, preden nekoga, ki izpostavlja osebno odgovornost, obtožuješ, da misli LE nase.

Snif
23.10.2008, 13:31
V realnem svetu, ne moreš kar skakat naokrog in vseh reševat.
Nočejo vsi tvoje pomoči oz., če že od tebe hočejo denar. Tudi na kolenih in z objokanim obrazom, če je treba. Je že kdaj kdo od vas, ki bi pomagali odvisnikom za vsako ceno, imel opravka z njimi?
Mislim, da tisti, ki pišete o nekakšnem reševanju še ne. Razen, ko ste gledali kakšen dokumentarec / film po tv-ju.

Preden bo kdo jokal, da se to ne dogaja... govorim za odvisnika, ki brez droge ne more živeti niti en dan. Vem, da je težko ampak kaj naj naredim, naj se z njim vsedem in še sam kaj vzamem / posnifam /pokadim? ... Naj grem z njim na drink? Svetujte mi pol, da bom za drugič vedel. Lahko pa skupaj jokava o nepravičnosti življenja, čez pet minut, ko bo šel po svoje pa bo itak šel v nabavo... Lahko mu stisnem še kakih 5 € v roko...

Andreea
24.10.2008, 02:31
Preden bo kdo jokal, da se to ne dogaja... govorim za odvisnika, ki brez droge ne more živeti niti en dan. Vem, da je težko ampak kaj naj naredim, naj se z njim vsedem in še sam kaj vzamem / posnifam /pokadim? ... Naj grem z njim na drink? Svetujte mi pol, da bom za drugič vedel. Lahko pa skupaj jokava o nepravičnosti življenja, čez pet minut, ko bo šel po svoje pa bo itak šel v nabavo... Lahko mu stisnem še kakih 5 € v roko...

ikzektli...
mi je zanimivo, ženske se razburjajo zaradi moje "hladnosti":
Lastnega otroka bi postavila pred ultimat! .. ja in kaj zdej, a ga boš rešila vsega al kaj?! Četudi je tvoj otrok bo razmišljal s svojo glavo in ko bo dojel da lahko sam upravlja samega sebe, tvoje besede ne bodo imele nikakršnega učinka!
Kaj pa naj BI imelo učinek? Tako kot je rekel snif? Simpatiziranje z đankijem? Kepca, misliš, da boš s takim ravnanjem "rešila" zasvojenca in koliko ti jih je že uspelo rešiti z odnosom, drugačnim od mojega?
Velika razlika je med tem, da ti je vseeno in med izkazovanjem neodobravanja nekega početja. Meni je jasno, da rešiti ne morem nikogar, ki sam tega ne želi (in če želi, bo za pomoč vprašal). Lahko mu le namignem, kam človeka težka odvisnost pripelje: do kriminala, izgube vseh prijateljev, strehe nad glavo in najhuje, človeškega dostojanstva.
Seveda, če kritiziraš "samo besede", kritiziraš tudi mene osebno. ;) Jaz se, v nasprotju s tabo, ne razburjam zaradi različnih pogledov (prave rešitve za rešitev problema tako ali tako nimava ne ti ne jaz, ker le-ta ne obstaja) in debato jemljem samo kot prostor za izražanje svojih pogledov in hipotez o mojem ravnanju v takih primerih. Če bi resnično verjela, da lahko nekomu pomagam, bi nekaj NAREDILA. Odprla center za samopomoč, organizirala skupine, odprla kliniko za odvajanje, karkoli. Se ti ne zdi, da je najhujša oblika brezbrižnost zavedanje, da lahko nekaj narediš, pa tega nočeš narediti?

kepca
25.10.2008, 07:05
Lahko se marsikaj stori, pa se tega žal ne počne.
Mrjerry ne strinjam se s tabo..obstaja žal velika vrsta različnih ljudi, nekateri se odločajo na podlagi razuma ali instinkta, nekateri na podlagi prirojenih oz. priučenih navad..itd..sicer pa je glede tega veliko različnih študij..vsak jih lahko razvršča v tiste ki se mu zdi..osebno ljudi ne razvrščam nikamor..ne žrtve, ne narkomane, ne pijance, ne nasilneže...

Če človek želi nekomu pomagati še ne pomeni da z njim simpatizira, to je bistvo, kar mislim, da ste zgrešili v mojem postu.

Zmotilo me je to ( in v resnici me to moti nasplošno ), da nekateri delujejo tako, da postavljajo ultimate, trdijo da je edino pravilno to, da odkorakaš stran iz neželene situacije. In tu se strinjam!! treba je pomislim nase in preiti na svojo pot.Vendar pa zaradi tega, ker nekateri tega niso zmožni se jih ne sme in ne more obtoževat!! ( v mislih imam žrtev dolgoletnega nasilja ) Ženska ne bo odšla iz danes na jutri stran od nasilneža in pika, še nobena ni šla!!
Razlog pa tiči v tem, da je v ozadju cela paleta čustvovanja osebnosti ter priučenih navad, zlom psihičnega zdravja....itd..

Jezijo me ljudje ki take osebe obtožujejo! Normalno je, da se z njimi ne moreš poistovetiti, vendar tudi obtoževati ne!
Lahko je biti odločen in postavljati ultimate, realnost je pa druga stvar.

Andreea
25.10.2008, 08:47
Lahko se marsikaj stori, pa se tega žal ne počne.
Kaj pa ti? Komu ti pomagaš? Saj ni važno, kaj ostali počnejo, ali pač?

Če človek želi nekomu pomagati še ne pomeni da z njim simpatizira, to je bistvo, kar mislim, da ste zgrešili v mojem postu.
Tega nihče ne trdi, podano je bilo samo kot opcija. Vprašanje je bilo: kaj bi TI NAREDILA (ker pač nisi konkretno povedala kaj, ampak omenjaš samo "pomaganje", kar zna biti zelo širok pojem). Namreč, zelo lahko je filozofirat o tem, da se da pomagati in kaj bi bilo treba narediti. Tako zadevo dejansko izvesti, je pa zelo težko.
...trdijo da je edino pravilno to, da odkorakaš stran iz neželene situacije.
Če bi pozorno prebrala, bi opazila, da tega nihče ne trdi. Debatiramo o opcijah, ki bi se jih vsak posameznik (v tem primeru jaz) posluževal v takih situacijah in ne o "edini pravilni izbiri". Poleg tega s postavitvijo ultimata otroku ne "odkorakaš iz" neželene situacije, saj s tem odnos še zdaleč ni končan! To tudi slučajno ni in ne more biti dejanje s katerim se kot starš izogneš posledicam zasvojenosti...

Snif
25.10.2008, 14:18
Beri moj zadnji post, saj je skoraj vse isto. Ne bom 10x pisal ene in iste stvari...

Andreea se strinjam.

mrjerry
27.10.2008, 08:16
Lahko se marsikaj stori, pa se tega žal ne počne.
Mrjerry ne strinjam se s tabo..obstaja žal velika vrsta različnih ljudi, nekateri se odločajo na podlagi razuma ali instinkta, nekateri na podlagi prirojenih oz. priučenih navad..itd..sicer pa je glede tega veliko različnih študij..vsak jih lahko razvršča v tiste ki se mu zdi..osebno ljudi ne razvrščam nikamor..ne žrtve, ne narkomane, ne pijance, ne nasilneže...

Kam sodijo narkomani? Na podlagi razuma se gotovo ne odločajo. Kdo pa jih je naučil biti narkoman?
Sploh pa nisem trdil, da vsi ljudje razmišljamo na podlagi razuma. Trdil sem, da je potrebno pri svojih odločitvah upoštevati razum, ker je ta tisti, s katerim lahko obvladujemo tveganja.
Lahko ti tudi priporočim kako knjigo kakega priznanega psihologa, ki v detajle razglablja o tem, kdo razmišlja in se odloča na kakšen način in kam to vodi. Stvari ki jih tukaj govorim, namreč niso zrasle na mojem zelniku.


Zmotilo me je to ( in v resnici me to moti nasplošno ), da nekateri delujejo tako, da postavljajo ultimate, trdijo da je edino pravilno to, da odkorakaš stran iz neželene situacije. In tu se strinjam!! treba je pomislim nase in preiti na svojo pot.Vendar pa zaradi tega, ker nekateri tega niso zmožni se jih ne sme in ne more obtoževat!! ( v mislih imam žrtev dolgoletnega nasilja ) Ženska ne bo odšla iz danes na jutri stran od nasilneža in pika, še nobena ni šla!!

To kar si napisala na koncu, niti pod razno ni res. Tiste, ki so šle, so rešile svoj problem in ne jokajo okrog takšnih kot si ti, proseč za pomoč. Tudi tisti, ki so rekli drogi ne oziroma ki so jo uspeli spraviti pod kontrolo in občasno kadijo travo, pojedo en x na 2 leti ali zategnejo linijo amfetaminov, niso tema tega pogovora. To so tisti, ki so zavozili življenje zato, ker so se drogirali takrat, ko bi morali biti pri sebi in delati za lasten razvoj vsaj do te mere, da se ne bi plazili po ulicah in ropali trgovin. Je to res tako težko?


Jezijo me ljudje ki take osebe obtožujejo! Normalno je, da se z njimi ne moreš poistovetiti, vendar tudi obtoževati ne!
Lahko je biti odločen in postavljati ultimate, realnost je pa druga stvar.
Jaz obsojam (ne obtožujem) tiste, ki se zanašajo na to, da bodo drugi rešili svoje probleme. Vsak, ki pride k meni s problemom, mu lahko povem svoje mnenje o njem in dam določene nasvete. Povem mu tudi, da bo delati drugače moral sam. Jaz se ne morem ne-drogirati namesto narkomana in ne morem prepričati moža, naj neha pretepati svojo ženo. Če nekdo po vsem tem še vedno misli, da mu bo pomagal nekdo drug, je slabič. In to je tisto, kar je obsojanja vredno.

kepca
04.11.2008, 13:48
pa dobr no..

ne vem al nihče noče razumeti teh ljudi al kaj...

a je težko razumeti dejstvo, da smo si ljudej različni..tako kot obstajajo odločni, prepričati vase, v to kar želijo doseči, obstajajo tudi ljudje, ki so neodločni, nesamozavestni, izgubljeni itd..in vsak nosi s seboj prirojene vzorce iz otroštva in tam se nam razvijajo določeni pogledi na svet oz. velik del le-teh!

Pa kaj potem naredite ko vam npr. najbojša prijateljica potoži da jo že 10 let mož pretepa in da ne najde izhoda, skratka nima moči da bi od njega odšla, vas pa prosi za pomoč?!?!
Hvala lepa, si sama neumna ker se ne postaviš zase in adijo?!?!
Čudim se vsej vaši odločnosti, hkrati pa predvidevam, da se niste še srečali s takimi primeri..in ne razumem kako lahko take ljudi obsojate ali obtožujete ali kaj vem kaj!

Kaj je težkega tu za razumet?!
Pa ja pojdimo do drogerašev.. so taki kot so in dobro jih poznam..
dokler človeka ne poznaš si lahko zelo odločen kaj bi sam naredil, ko pa se s človekom zbližaš spoznaš probleme s katerimi se srečuje, kaj je njegov problem, skratka kaj je z njim narobe..
Če bi bili vsi mnenja " ***i ga, sam si je kriv, s****i čimbolj stran od mene, ko te j.." da ne rečem še kaj več, bi jih okoli nas bilo dosti več! In pika!

Nekateri s(m)o čistih glav in imamo svoje telo in misli pod kontrolo, nekateri pa tega nimajo ali ne znajo imet- takrat lahko stopiš zraven nakažeš pot in upaš na najbolje! Nikakor ne rešuješ in odločaš za ostale!
Lahko pa seveda obrneš glavo, stečeš stran in pametuješ o idelanem načinu življenja!
:(

KissMe
04.11.2008, 14:02
a je težko razumeti dejstvo, da smo si ljudej različni..tako kot obstajajo odločni, prepričati vase, v to kar želijo doseči, obstajajo tudi ljudje, ki so neodločni, nesamozavestni, izgubljeni itd..in vsak nosi s seboj prirojene vzorce iz otroštva in tam se nam razvijajo določeni pogledi na svet oz. velik del le-teh!


S tem se popolnoma strinjam in tud sama sem želela opozorit na to (no ja, razen, da vzorci niso prirojeni ampak pridobljeni).
In po mojem je večina ljudi vsaj na nekaterih področjih življenja (služba, družina, družba) neodločna in nesamozavestna. Ampak očitno redki to priznajo (vsaj na forumu):dontknow:
Ok, verjamem da obstaja nekaj zelo svetlih in bleščečih izjem, ampak večina ljudi se pa v določenih primerih težko postavi zase (npr. žena alkholika, mati narkomana...) Če bo to moja prijateljica/prijatelj, ji bom poskušala stati ob strani, čeprav me bo kdaj jezilo, da pusti, da drugi manipulirajo z njo, ampak takemu človeku jaz pač ne obrnem hrbta in ga tudi ne obsojam (obsojanje je ena fina krinka da izpadeš kul in se ti ni treba z ničemer ukvarjat).
Res je, da smo za svoje življenje odgovorni sami, ampak ni vse odvisno samo od nas (SAMO od nas je odvisno prekleto malo).
Jaz rada gledam na razne probleme s konstruktivnega vidika, je pa vaša pravica da gledate na stvari kakor hočete. Ampak vsak se mora vprašat kako to gledanje vpliva nanj in na ljudi okrog njega.

mrjerry
05.11.2008, 13:03
a je težko razumeti dejstvo, da smo si ljudej različni..tako kot obstajajo odločni, prepričati vase, v to kar želijo doseči, obstajajo tudi ljudje, ki so neodločni, nesamozavestni, izgubljeni itd..in vsak nosi s seboj prirojene vzorce iz otroštva in tam se nam razvijajo določeni pogledi na svet oz. velik del le-teh!

Sem drugačen. Sem nesposoben reševati svoje probleme. Se odločam za to, da počnem stvari, pred katerimi obstajajo objektivni in subjektivni razogi, da jih ne bi. Priključen sem na pipico miloščine. Ne ustvarjam dodane vrednosti. Stare mame in prodajalci mini trgovinic se me bojijo že na 100 metrov. Kljub temu hočem, da me ljudje razumejo in spoštujejo, kot tiste, za katere zgornje trditve ne veljajo.

Vzorci iz otroštva pa niso prirojeni, ampak so privzgojeni v otroštvu. Nekateri (redki) so imeli srečo in so tedaj dobili vzorce, s katerimi srečno živijo vse življenje. Drugi se morajo sami prevzgojiti. Eni se, drugi se ne. Odločitev, delo, odgovornost in zasluge so lastne.


Pa kaj potem naredite ko vam npr. najbojša prijateljica potoži da jo že 10 let mož pretepa in da ne najde izhoda, skratka nima moči da bi od njega odšla, vas pa prosi za pomoč?!?!

Najprej bi jo vprašal, za kakšnega prijatelja ima mene, če ima osebne probleme že 10 let in zakaj mi gre to razlagati šele zdaj, po 10 letih. Vprašal bi jo, če se ji je to prvih 10 let zdelo normalno, da se je šele zdaj obrnila name. Naprej bi ji povedal, da sem lahko njen prijatelj še naprej in da ji lahko iz tega pomagam, kakor bom pač mogel. Z nasveti, z denarjem (če bo v moji moči), družbo, pogovori. Nikakor pa ne bom naslednjih 10 let poslušal njenega jokanja, kako ima groznega moža in zavoženo življenje, ampak oh boga reva nima moči, da bi karkoli spremenila. Potem naj se pa pač sprijazni s tem in se še naprej pusti mlatiti, kot je bilo to prvih 10 let.


Pa ja pojdimo do drogerašev.. so taki kot so in dobro jih poznam..
dokler človeka ne poznaš si lahko zelo odločen kaj bi sam naredil, ko pa se s človekom zbližaš spoznaš probleme s katerimi se srečuje, kaj je njegov problem, skratka kaj je z njim narobe..

Oprosti, ampak tipično za narkomane (in alkoholike). V resnici ko jih spoznaš imajo vsi za seboj grozne izkušnje, stiske in težave in podzavestno igrajo na noto, da se človeku špilajo. Poznam primere ljudi, ki so se iz tega izvlekli. Imeli so pogum, da so sami iz tega šli, pa tudi srečo, da so jih obkrožali ljudje, ki se jim niso smilili in jih trepljali po ramenih češ "joj si pa res bogi", ampak so jim direktno povedali, da štejejo dejanja in ne misli.


Če bi bili vsi mnenja " ***i ga, sam si je kriv, s****i čimbolj stran od mene, ko te j.." da ne rečem še kaj več, bi jih okoli nas bilo dosti več! In pika!

Se ne strinjam.


Nekateri s(m)o čistih glav in imamo svoje telo in misli pod kontrolo, nekateri pa tega nimajo ali ne znajo imet- takrat lahko stopiš zraven nakažeš pot in upaš na najbolje! Nikakor ne rešuješ in odločaš za ostale!
Lahko pa seveda obrneš glavo, stečeš stran in pametuješ o idelanem načinu življenja!
:(
Ravno v tem je tvoj problem. Svet deliš na dva pola. Na enem smo eni, ki ustrezamo nekim kriterijem, na drugi so oni, ki jim ne. Izhajaš iz tega, da smo mi tukaj srečni in oni tam nesrečni. Trdiš, da je naloga srečnih omiliti mizerijo nesrečnih z dejanji usmiljenja.

Moj pogled je drugačen. Kakšen je, sem že povedal in se ne bom ponavljal. Strnem lahko samo, da ljudi delim zmagovalce in na poražence vis-a-vis samih sebe. Tisti, ki sami nad sabo obupajo in se vržejo na milost in nemilost družbi, so poraženci. Takih ljudi ne maram, ne morejo biti moji prijatelji in nad njimi nimam nikakršnega upanja, da se bo njihova situacija kadarkoli obrnila na bolje. Smilijo se mi ne. Zmagovalci so tisti, ki znajo konstruktivno reševati probleme, ki so pred njimi. Nihče ni v celoti zmagovalec ali poraženec, meni zadošča, da ga je zmagovalca 51%.

mrjerry
05.11.2008, 13:08
Ok, verjamem da obstaja nekaj zelo svetlih in bleščečih izjem, ampak večina ljudi se pa v določenih primerih težko postavi zase (npr. žena alkholika, mati narkomana...) Če bo to moja prijateljica/prijatelj, ji bom poskušala stati ob strani, čeprav me bo kdaj jezilo, da pusti, da drugi manipulirajo z njo, ampak takemu človeku jaz pač ne obrnem hrbta in ga tudi ne obsojam (obsojanje je ena fina krinka da izpadeš kul in se ti ni treba z ničemer ukvarjat).


Vse lepo in prav. Vzemimo hipotetično mamo narkomana, ki je slučajno že 20 let moja odlična prijateljica. Lepega dne me pokliče vsaj v solzah in na robi z živci, ker je ugotovila, da je njen sin odvisen od heroina.

Hm... Od heroina ne postaneš odvisen z danes na jutri. In ne me basat, da je bilo z njenim sinom do včeraj vse ok - bil je odgovoren, vesten, prijazen, urejen, točen, čez noč pa je shujšal za 20 kil in postal okostnjak, dobil po 10 vbodov na vsaki roki, izgubil vse premoženje...? Ženska, ki je 20 let kao moja odlična prijateljica mi v tem celotnem procesu ni poklicala in rekla "ti poslušaj, tale moj bojan se pa nekam čudno vede zadnje čase...". Potem ko ji je pa vse sfrlelo iz rok pa "joj, na pomoč". Fakt: ta moja "prijateljica" je ravno tak slabič kot njen sine.

Ko mi ta ista prijateljica pove, da jo mož že 10 let mlati, imam iste občutke.

Vestni starši opazujejo svoje otroke in se jim ne pustijo metat na poceni finte. Dobri prijatelji si zaupajo probleme. Kdor ne dela enega ali drugega, nima poštimanih stvari v svojem podstrešju in s tem daje potuho tistemu, ki dela sranje (narkoman ali pa agresiven mož).

lila5
05.11.2008, 13:45
Hipotetično.....če sta dva odlična prijatelja, bi eden pri drugem morala opaziti neko spremembo......tako kot naj bi vestni starši opazovali svoje otroke, tako naj bi se tudi odlični prijatelji odlično poznali med sabo.......:dontknow:

torej, če nadaljujem tvojo teorijo si hipotetično tak slabič kot narkoman in mati narkomana in žena nasilneža, ker pri odlični prijateljici si sicer videl, da nekaj ni ok, vendar si uvidevno (mogoče tudi užaljeno) molčal, ker te sama ni prosila za pomoč.......

mrjerry
05.11.2008, 13:49
Hm... Z mojimi prijatelji se pogovarjam. Z njimi ne živim in za njimi ne oprezam. Če na njih ni nobene spremembe, ne morem opaziti problema. Če se me prijateljica izogiba nekaj dni, da ji izgine modrica z očeca, potem se pa dela, kot da ni nič - kaj naj storim?

Se mi je že zgodilo, da je zelo dober prijatelj dejansko imel precej hude probleme. O njih ni govoril in nihče od nas ni vedel, da jih ima. Šele enkrat po tem, ko se je vse razrešilo, mi je te stvari povedal.

Če pa si slučajno hotela reči, da bi isto stvar lahko tudi otroci naredili svojim staršem - ja, v tem primeru sem na prijateljevi starševi strani. Bistvo je, kdaj predaš informacijo. Ali takrat, ko je že vse prepozno, ali pa v nekem zglednem času o trenutka, ko je za to izvedel.

lila5
05.11.2008, 14:14
Res je.....s prijatelji se pogovarjaš.......družiš......in ker so tvoji dobri oz. kot si povedal odlični prijatelji in ne zgolj znanci s kave, s katerimi se tudi pogovarjamo, zaznaš, da nekaj ni ok, tudi če ti direktno ne povedo......je pa stvar posameznikove odločitve kako reagira......ali je užaljen, ker se prijatelj v svojem trpljenju ni takoj obrnil nanj, ali je uvideven in spoštuje prijateljevo zasebnost, ali se noče vtikati, ali pa vseeno skuša priti stvari do dna, kar pa zahteva čas, energijo, podlaga pa mora biti res iskreno prijateljstvo.......

Me je pa presenetilo to tvoje vprašanje Če se me prijateljica izogiba nekaj dni, da ji izgine modrica z očeca, potem se pa dela, kot da ni nič - kaj naj storim?.....torej veš razlog zakaj se te izogiba in kljub temu ne storiš nič ampak se delaš kot, da nič ni......obenem pa obsojaš tiste starše, ki zavzamejo isto pasivno pozicijo pri svojem otroku narkomanu, kot slabiče.......

mrjerry
05.11.2008, 14:18
Očitno ne razumeš kaj želim povedati. Moja prijateljstva temeljijo na zaupanju. O stvareh, ki se nam zdijo čudne, se pogovarjamo. Zato lahko predpostavljam, da nekdo, ki mi ne razlaga svojih problemov in je moj prijatelj, tega ne razlaga z določenim razlogom, ali pa problema sploh nima.

Če velja drugo, problema itak ni. Če velja prvo, me bo pa gotovo zanimalo, zakaj se je v neki točki po tem, ko problem že obstaja, nenadoma odloči, da mi bo to stvar zaupal. In zakaj mi je ni takrat, ko je bila zadeva še sveža, ker je takšne praviloma lažje rešiti. Vsekakor se ne gre za to, da bi bil jaz užaljen, ker mi nekdo ničesar ni povedal. Me pa vedno zanima, s kakšnim razlogom se nekdo kar naenkrat obrača name. Iz tega razloga lahko tudi potegnem sliko o tem, kako si sam predstavlja rešiti problem. Mi zgolj malo jamra (in v bistvu ni pripravljen storiti nič konkretnega), ali mu je pa resnično dojadilo in zraslo čez glavo in se name obrača zato, ker mi zaupa in meni, da mu lahko pomagam.

Naj dodam še nekaj glede čitanja negovornih sporočil. Seveda lahko zaznaš, da kaj ni ok.In lahko vprašaš. Lahko tudi zaznaš, da z nekom konsistentno nekaj ni ok... Zadnje pol leta je lahko bolj zamorjen, tih ali bilokar, kar prejšnjih X let ni bil. To lahko izpostaviš, ampak če na drugi strani naletiš na zid ali pa odgovor da ne, da je pač v redu oziroma da ima pač neke skrbi in da bo vse ok - drugega kot to da mu pustim odprta vrata ne morem narediti.

lila5
05.11.2008, 14:34
mrjerry......razumem kaj želiš povedati.......

Prijateljstva običajno temeljijo na zaupanju......vendar pa, vsak ima nek delček zasebnosti, ki ga v določenem trenutku še ni pripravljen deliti s sebi najbližjimi.....vzrok zakaj ne pozna samo on......

zato sem pa napisala, da je potrebno v takih primerih, ko se naleti na zid, bistveno več angažiranja, če želiš prijatelju pomagati kot pa če ti takoj pove "ej, moj sine je shujšal 2 kili in je malo zasanjan, misliš da je na dieti, je zaljubljen ali pa se nemara drogira"......

mrjerry
05.11.2008, 15:10
Ko sem pisal svoje stvari sem mislil, da je to samo po sebi umevno. Vsekakor se strinjam s tabo, ima pa vsako takšno drezanje svoje meje.

Andreea
06.11.2008, 11:22
pa dobr no..

ne vem al nihče noče razumeti teh ljudi al kaj...

a je težko razumeti dejstvo, da smo si ljudej različni..tako kot obstajajo odločni, prepričati vase, v to kar želijo doseči, obstajajo tudi ljudje, ki so neodločni, nesamozavestni, izgubljeni itd..in vsak nosi s seboj prirojene vzorce iz otroštva in tam se nam razvijajo določeni pogledi na svet oz. velik del le-teh!
ja dej no, ne se farbat! ti dejansko razumeš, da je nekdo pripravljen za dozo prodat lastno mater? da je pripravljen zabosti s kemičnim svinčnikom nekoga, ki ga je zalotil pri kraji in mu hotel vzeti denar?
hej, kdo pa mene razume? :rolling: kdo razume, da sem zaradi naše prijazne zakonodaje prisiljena delat preko ŠS napol zastonj (in brez varnosti, ki ti jo daja redna zaposlitev), namesto da bi delala redno ob faksu? pač "nimam izbire", če ne želim ostati pri srednji šoli! naši asistenti imajo čez 200 študentov/letnik, nihče se ne more in ne sme samo z mano ukvarjat. koga briga, da po 3 noči ne spim, da lahko opravim vse obveznosti in da sem vsako leto oktobra popolnoma psihično in fizično skurjena?
Kdo razume mlade mamice z otročki, ki se z nikakršno plačo komaj prebijajo? Kdo razume te otroke, ki jim starši ne morejo niti 2x na mesec kake čokoladke kupit? In ti jadaš o "razumevanju odvisnikov"?
Super, dajmo se začet fiksat ali pa se deklarirajmo za cigane... moje življenje bo tako zagotovo takoj lažje (vsaj šolo mi boste davkoplačevalci plačali) :veryevil:

Jaz popolnoma razumem, da nekdo ne more skrbeti sam zase, da ne more prevzemati odgovornosti in se ne more postaviti na lastne noge. Brez želje po tem, da bi SAM spremenil situacijo, tak človek pri meni nima kaj iskati - ne empatije, ne finančne pomoči, ne trepljanja po rami.

Pa kaj potem naredite ko vam npr. najbojša prijateljica potoži da jo že 10 let mož pretepa in da ne najde izhoda, skratka nima moči da bi od njega odšla, vas pa prosi za pomoč?!?!
Tudi mene je zmotilo:
"najboljša prijateljica" + "10 let neopaženega nasilja".. wtf?

Nekateri s(m)o čistih glav in imamo svoje telo in misli pod kontrolo, nekateri pa tega nimajo ali ne znajo imet- takrat lahko stopiš zraven nakažeš pot in upaš na najbolje! Nikakor ne rešuješ in odločaš za ostale!
Lahko pa seveda obrneš glavo, stečeš stran in pametuješ o idelanem načinu življenja!
:(
ok, oprosti, ampak jaz se nekomu, ki nima nobenega svojih dejanj pod kontrolo, ne bi preveč približala. nikoli ne veš, kdaj te bo po buči s kolom usekal - kar konec koncev sploh ni nič tragičnega in nepričakovanega. saj se, revček ubogi, ne zna imeti pod kontrolo. :veryevil: sem mislila, da imamo zato pri nas zapore. ali pa vsaj kak zaprti oddelek.

ok, najprej trdiš, kako "večina" odvisnikov izhaja iz nefunkcionalnih družin, nato pa govoriš o "zgodbi vsakega posameznika", ki bi jo bilo treba razumeti, kar je čudno, saj jih sama tlačiš v isti koš.
ravno tako lahko jaz rečem, da velika večina socialnih delavcev in psihologov izhaja iz razbitih in nefunkcionalnih družin, saj gredo na tak fax, ker želijo pomagati sebi in iščejo izgovore za očija pijančka, ki v resnici ni bil nasilni zasvojen terorističen norec, ampak ubožček, ki mu nihče ni pomagal. po končani diplomi špilajo wnb heroje in so presunjeni nad krutostjo sveta, realno pa ne ukrenejo ničesar, ker so "njihovi resursi omejeni". (zdele me bo monsti za vuhe :blush: sam, monsti, to je samo hipoteza, ne trditev, ki se jo da izpeljati po principu "iz-nefunkcionalnih-družin-izhajajoči-đankiji")
tako predalčkanje nikomur ne pomaga. še najmanj pa nekomu, ki bi se rad z vso hvaležnostjo oklenil "krivca" za svojo mizerijo. vsak odgovarja sam zase in nosi, kar si je naložil.

kepca
06.11.2008, 13:41
Se strinjam s tabo mrjerry - vsako drezanje ima svoje meje.
po mojem mnenju, nekdo ne sprejme ponuje pomoči če je sam ne želi!.. tako da vsaj zvečine mislim, da nima smisla drezat v človeka, ker ima tako dejanje prej nasprotni učinek. tako se bo oseba samo še bolj zaprla vase.in se strinjam ko praviš, da jim v tem primeru lahko pustiš samo odprta vrata..vendar je to zelo veliko - vesela sem, ko vem, da lahko grem kadarkoli do prijatelja in mu povem, kar me tare..pa čeprav tega danes ne bom naredila..lepo pa je vedet da tam zunaj nekdo čaka na stand-by - ju :p

Mislim pa, da imamo prirojene in pridobljene vzorce. Samo da se prirojenih ne znebiš, saj se jih ne zavedaš, avtomatika pač ..mogoče pa tudi zato ker nanje nimaš vpliva..teoretično pa si s pridobljenimi vzorci lahko zelo olepšamo življenje ali pa zagrenimo, ker so v večji meri (bolj kot prirojeni) pod našim vplivom..

Čeprav to je vse skupaj bolj tako tako... s tem se človek vsakodnevno ne opominja in se s tem ne ubadamo... Ker smo pač taki kot smo..
Verjamem pa, da nas vse to na nek način določa!!

Mimogrede, Andreea - s tvojim pisanjem si potrdila točno temu, kar sem napisala v prejšnjem postu..in sem na koncu le sklenila, da mogoče pa se le ne motiš in določene ljudi težko spreminjaš in nam lahko škodujejo- se jih je bolje izogibat!!!!
Pa s tem ne mislim na pijance, pretepače, narkomane... :veryevil::p:2thumbs:
Lep pozdrav!

KissMe
06.11.2008, 18:33
Pa s tem ne mislim na pijance, pretepače, narkomane... :veryevil::p:2thumbs:
Lep pozdrav!

:clapping: :veryevil:

Andreea
06.11.2008, 22:53
Mimogrede, Andreea - s tvojim pisanjem si potrdila točno temu, kar sem napisala v prejšnjem postu..in sem na koncu le sklenila, da mogoče pa se le ne motiš in določene ljudi težko spreminjaš in nam lahko škodujejo- se jih je bolje izogibat!!!!
Pa s tem ne mislim na pijance, pretepače, narkomane... :veryevil::p:2thumbs:
Lep pozdrav!
Ne vem, zakaj bi bila rada "mimogrede" užaljena zaradi hipoteze.
Ravno tako je lahko užaljen narkoman, ki ga ti potiskaš med osebke iz razpadlih in nefunkcionalnih družin.

kepca
07.11.2008, 09:41
mogoče bo komu uporabna tale stran urada za droge....je sicer "uradna", vendar mogoče pa le koristna ( uradna pravim zato, ker velikega zaupanja v državne "uradne" institucije nimam :mad: )

http://www.uradzadroge.gov.si/droge3.php?PHPSESSID=cccca46d28be263c16c75453c2481 5be

mrjerry
07.11.2008, 10:43
drugs are bad, m'kay

Kobilči
10.12.2008, 22:04
Na vsake dva tedna se s prijatelji zapuhamo, pa se mamo fajn.

Živcira me, da ljudje vidijo legalne droge kot nekaj varnega, nelegalne pa nekaj prekleto smrtnonosnega.

Whitezero
14.12.2008, 16:22
Bravo Kobilči, ti si res biser inteligence.
Misliš da bo fajn ko se pohaš vsake 2 tedna, boš videl ko boš pohal 1x na teden, nato pa vsake 3 dni in na koncu pa vsak dan, seznam se ne bo zaključil.

Zaključil se bo z živčno in fizično razvalino, zato je bolje, da ne jemlješ nobenih drog, niti cigaret, ker so prekleto zasvoljive, čeprav ne kadim.

Edino zmerno pijem alkohol, pa še to le občasno.

Res, lepo je biti zadet, še lepše pa je biti razvalina zaradi odvisnosti.

KissMe
14.12.2008, 20:24
Bravo Kobilči, ti si res biser inteligence.
Misliš da bo fajn ko se pohaš vsake 2 tedna, boš videl ko boš pohal 1x na teden, nato pa vsake 3 dni in na koncu pa vsak dan, seznam se ne bo zaključil.
Zaključil se bo z živčno in fizično razvalino, zato je bolje, da ne jemlješ nobenih drog, niti cigaret, ker so prekleto zasvoljive, čeprav ne kadim.

Edino zmerno pijem alkohol, pa še to le občasno.

Res, lepo je biti zadet, še lepše pa je biti razvalina zaradi odvisnosti.

Se vidi, da nimaš pojma o tem. Če pohaš (ne se pohaš) enkrat na 14 dni, še ne pomeni, da se bo pogostost povečala. In tudi ne pomeni, da "se seznam ne bo zaključil". Buče, samo to lahko rečem:nonono::nonono::nonono: iz lastnih izkušenj.

tony6
14.12.2008, 23:10
Če imaš karater in veš kje je tvoja meja preko katere ne greš, se mi zdi da je čisto vseeno kaj, kje in kdaj potegneš, pokadiš, navlečeš... Ne zagovarjam drogiranja in nobenih drog, ampak ljudje bi se veliko manj po mojem s tem ukvarjal, če bi bille dovoljene. Ker pa niso je pa že občutek, da nekaj kršiš in malo adrenalina lahko povod jemanja drog, ki pelje do hoje po tankem ledu.:dontknow:

kepca
19.12.2008, 19:46
pa sej to pohanje sploh ni tak problem..nastane pa takrat ko te zadevica tolk pritegne da te prične dolgočasit..potem pa pride prijatelj na dobri žurki do tebe in ti ponudi neki čist novga k zažge k k ****a..pa probaš...no.. ( mimogrede saj to, da skušam samo na enem bustastem primeru stvar prikazat, je vsem jasno ane :d )
o drogah in kam vodijo pa nebi razlagala..heroin je recimo zadevica k te pri tretjem šusu lahko že fajn not potegne ..

o karakterju praviš..pomisli samo nase in pomisli na kakšno tvojo navado, katere bi se rad znebil ( ne pospravljaš, grizeš nohte, kadiš, preveč govoriš po telefonu, ne umivaš si zob, :d :d)..vzami si teden dni časa in se takšne navade dejansko znebi za vedno!!

A gre?! ;)

vučko stručko
09.05.2009, 21:52
alkoholizem, narkomanija, pornografija, nevrotičnost, zloba, večina psihičnih bolezni, večina kriminala, avtodestrukcij itd. imajo največkrat svoj vzrok v avtoritarni vzgoji,okuženi z lažno krščansko moralo, ki otroku prepoveduje spoznavanje lastne spolnosti, " šlatanja tam spodaj" itd., torej užitka. otroku se vsadijo inkvizitorski programi s tem, ko je psihično in dostikrat tudi fizično kaznovan,kadar prekrši prepoved! od stopnje in intenzivnosti kaznovanja je odvisna stopnja in intenzivnost patološkega odziva,ki se lahko izrazi na veliko načinov. v vsakem primeru je prizadeta družba, ki temelji na avtoritarni vzgoji in ima lažno krščansko moralo vtkano v javno moralo.( upam, da ne bom sežgan na grmadi:sleepy:).
na začetku mojega pisanja navedene anomalije in bolezni imajo en predznak: nadomestilo za o r g a z e m.
ps.: v zvezi s tem sem napisal že nekaj člankov na forumih. lahko prebere,če kdo želi.:)

oprostite, pozabil sem v prejšnjem odgovoru omeniti" najredkejši " patološki , iztovzročni pojav (pri)zadete družbe: depresivnost in odtujenost od samega sebe in svoje prave narave( nenaravni, " izumetničeni ljudje") .

KissMe
10.05.2009, 07:59
Aha, nadomestilo za orgazem... Js sm se pa že spraševala kaj ima pornografija zraven, ker si naštel odvisnosti in bolezni, kar pornografija sama po sebi ni :dontknow:

User
01.06.2009, 13:26
Bolj, ko opazujem našo družbo ugotavljam, da je odvisna od različnih substanc do različnih navad in ritualov brez katerih se življenje zdi nemogoče. Kakšen je vaš pogled na odvisnost? V naši družbi se malo govori o drogah (legalnih in ileganih) in ostale odvisnosti (recimo za primer vzemimo hazarderstvo), vsekakor pa vemo, da problemi ostajajo in vsi samo zatiskamo oči. Težko nam je pogledati nekoga, k je odvsen od alkohola oz. drugih drog ali nasploh odvisen. Če se samo spomnim režočega odvisnika, ki ne more drugače kot po novo dozo se vprašam zakaj družba to dopušča? Je naša družba res tako kruta do posameznika, da si z drogami celi rane? Ali pa so nekateri samo preobčutljivi in jih komentarji in dejanja prizadanejo bolj?

Za razmislek in komentar še:

A walk with a junky in warsaw part 1 (http://www.youtube.com/watch?v=HvVWZSx1WLg)
A walk with a junky in warsaw part 2 (http://www.youtube.com/watch?v=FP80Fjh7Ktg)

(zgleda dovolj realistično, da si lahko predstavljamo kako to izgleda - ogled na vašo odgovornost -> da ne bo potem pritožb. )

zadeva je čist stvar posameznikov, eni jemljejo droge iz firbca, drugi iz navade, tretji jih jemljejo zarad tega k mogoče v tem vidjo edin izhod iz svojih problemov brez da pomisljo da si lahk s tem naberejo nove, še večje probleme. moj pogled na to je pač da tist k se misl drogirat pa mu to paše, nej se, sam nej pol ne teži in grozi drugim,napada nej jih tud ne, pa tud ostalih nej ne vleče v to, ker je dost da ma že tak človk bleme sam s sabo, ne rab svojih blemov prenašat na druge, k nau nč boljš na svetu. v odrasli dobi pa itak odgovarja vsak sam zase, zato če se ker od mojih frendov, znancev hoče drogirat, nej se če že misl da ni drugga izhoda, preprečt pač ne morem tega nobenmu, lohk mu rečem nej se ne spušča v to al pa mu ene 2 prpelem, sam če ga to ne strezne ga nau nč.

mrjerry
01.06.2009, 13:55
zadeva je čist stvar posameznikov, eni jemljejo droge iz firbca, drugi iz navade, tretji jih jemljejo zarad tega k mogoče v tem vidjo edin izhod iz svojih problemov brez da pomisljo da si lahk s tem naberejo nove, še večje probleme. moj pogled na to je pač da tist k se misl drogirat pa mu to paše, nej se, sam nej pol ne teži in grozi drugim,napada nej jih tud ne, pa tud ostalih nej ne vleče v to, ker je dost da ma že tak človk bleme sam s sabo, ne rab svojih blemov prenašat na druge, k nau nč boljš na svetu. v odrasli dobi pa itak odgovarja vsak sam zase, zato če se ker od mojih frendov, znancev hoče drogirat, nej se če že misl da ni drugga izhoda, preprečt pač ne morem tega nobenmu, lohk mu rečem nej se ne spušča v to al pa mu ene 2 prpelem, sam če ga to ne strezne ga nau nč.

Če bi gledal samo na svojo rit, potem bi se z večino stvarmi, ki si jih napisal, strinjal. Dejansko tisti, ki gleda samo na svojo rit, težko debatira v tej temi, ker pač bodisi jemlje droge, bodisi jih ne. In karkoli že od tega počne, mu ne paše.

Prvo: drog iz firbca ne JEMLJEŠ ampak jih VZAMEŠ. Enkrat, dvakrat, mogoče desetkrat. Potem se firbec konča, ker si dobil novo izkušnjo.

Drugo: drogiranje paše po defaultu. Vprašanje, koliko ti pašejo stvari, ki jih drogiranje potegne za seboj. Tisti, ki jemljejo droge in so v mizeriji, pač ne vidijo cele slike. Ali pa je niso videli dovolj zgodaj.

Tretje: ne, dejansko ne moreš preprečit. Lahko poskusiš vplivati. Ne z dresuro, ne s prepovedjo, ne s silo. Morda z vprašanjem (ko je človek še na začetku), ali res ne vidi v življenju drugega kot to, da se vsako popoldan zakadi do mrtvega? Se ne počuti neumno, ko stalno telefonari naokrog nekim čudnim modelom in se z njimi pogovarja v šifrah? Se ne počuti kot *****, ko nekje nekoga čaka, da mu bo prinesel paket, kot sta se zmenila, onega pa ni od nikoder? Da ne govorim o stalnem skrivanju itd. Tukaj se lahko začneš pogovarjati s tistimi, ki so ravno prešli stopnjo firbca, niso pa še zakopali pregloboko. Kar se mene tiče - tisti ki jih matra firbec, naj probajo. Več kot povedati jim, da so na tankem ledu, jim ne moreš. Tistim pa, ki so čez to mejo, pa verjetno nihče od nas tukaj ne more več pomagati.

vučko stručko
06.06.2009, 08:29
Če bi gledal samo na svojo rit, potem bi se z večino stvarmi, ki si jih napisal, strinjal. Dejansko tisti, ki gleda samo na svojo rit, težko debatira v tej temi, ker pač bodisi jemlje droge, bodisi jih ne. In karkoli že od tega počne, mu ne paše.

Prvo: drog iz firbca ne JEMLJEŠ ampak jih VZAMEŠ. Enkrat, dvakrat, mogoče desetkrat. Potem se firbec konča, ker si dobil novo izkušnjo.

Drugo: drogiranje paše po defaultu. Vprašanje, koliko ti pašejo stvari, ki jih drogiranje potegne za seboj. Tisti, ki jemljejo droge in so v mizeriji, pač ne vidijo cele slike. Ali pa je niso videli dovolj zgodaj.

Tretje: ne, dejansko ne moreš preprečit. Lahko poskusiš vplivati. Ne z dresuro, ne s prepovedjo, ne s silo. Morda z vprašanjem (ko je človek še na začetku), ali res ne vidi v življenju drugega kot to, da se vsako popoldan zakadi do mrtvega? Se ne počuti neumno, ko stalno telefonari naokrog nekim čudnim modelom in se z njimi pogovarja v šifrah? Se ne počuti kot *****, ko nekje nekoga čaka, da mu bo prinesel paket, kot sta se zmenila, onega pa ni od nikoder? Da ne govorim o stalnem skrivanju itd. Tukaj se lahko začneš pogovarjati s tistimi, ki so ravno prešli stopnjo firbca, niso pa še zakopali pregloboko. Kar se mene tiče - tisti ki jih matra firbec, naj probajo. Več kot povedati jim, da so na tankem ledu, jim ne moreš. Tistim pa, ki so čez to mejo, pa verjetno nihče od nas tukaj ne more več pomagati.

Popolnoma se strinjam s teboj. Imam 1,5 leta mlajšega brata, ki mu na faxu manjka 1 izpit in diploma. Star je 48 let in nesposoben za življenje, uničen od drog in alkohola. Le žal mi je lahko zanj...

Moja najstarejša otroka sta imela in še imata "direktno izkušnjo" z njegovim primerom. Predvsem zaradi tega jima še na misel ne pride, da bi sledila primeru mojega brata. Ne pijeta alkoholnih pijač, ne drogirata se in se ne družita z narkomani.
LP

fumek
31.12.2010, 17:23
Uporabo drog je v zahodne družbe naplavila rockovska glasba.Bolj ko se je ta uveljavljala v vsakdanjiku bolj so se, zlasti mladi, zgledovali po svojih idolih. Večina teh idolov je tudi umrla zaradi zlorabe drog, pa kljub temu niso izgubili pozitivnega ugleda .Droge in rock so enostavno povedano nerazdružljiv socialni pojav, ki ga ne more preprečiti še tako ostra zakonodaja in še tako sofisticirani carinski in policijski ukrepi.Če v zahodnem svetu ne bi bilo porabnikov droge nebi cvetel mak na afganistanskih poljih

Sunshine 77
02.01.2012, 12:38
ma u glaunem.....vsak naj bi vedu zase da je jemanje drog in drugih substanc škodljivo.
ampak vedno bolj ko jim to razlagaš bolj bodo to počeli.:(
vsak ima svobodno voljo.
in če pogledam proizvodnja je kriva samo delno.
reklamira in prodaja izdelke.
kupci pa sami odločajo o sebi,ali jih bodo kupili in poskusili ali jih ne bodo ane?

tanya21
21.05.2013, 08:56
Imam 2 kolega, ki sta bivša odvisnika in pri odnosu ljudi do njiju opažam naslednje; ljudje se vedno lažje zgražajo in obsojajo, kot pa da bi se vprašali, zakaj in kako je do tega prišlo.
Nihče namreč noče biti zasvojen, to je po mojem mnenju le posledica težav iz preteklosti, sedanjosti, ali pa le izvira iz slabe družbe.
Kaj mislite?