Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Združenje SAZAS in Zavod IPF


Mowgli
14.02.2008, 17:42
Že nekaj časa predvajanje glasbe v javnih prostorih "kasirata" poleg javne RTV še dve združenji., ki se sklicujeta vsaka na svojo pravno podlago. Gostincem, trgovcem in raznim storitvenim dejavnostim tako za enkratno poslušanje radijskega programa zaračunajo trije. In čez leto ali dve, se bo združilo novih deset izvajalcev, ki bodo izstavili četrti račun prebivalcem "pravne države" na sončni strani Alp.

Minister Gregor pa nič... :dontknow:


Zavod IPF je bil ustanovljen leta 1997, novembra leta 2000 pa je od Urada RS za intelektualno lastnino (http://www.uil-sipo.si/) prejel dovoljenje za kolektivno uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov v Sloveniji.

Člani Združenja SAZAS so vsi glasbeni avtorji - od tistih, ki si šele utirajo pot v svet glasbe do znanih imen domače in tuje glasbene scene in to ne glede na zvrst glasbe, ki jo pišejo. Združenje SAZAS je njihova skupna organizacija, ki zagotavlja uveljavljanje njihovih materialnih in moralnih avtorskih pravic.

Tanatie
15.02.2008, 00:11
kokr sem proti vsemu temu v principu, mislm da se mamo se vedno dost fajn, kokr mamo piratskih stvari...ene 10 let nazaj sem hodu po enmu online radiu iz los angelesa, kjer so mel tut live chat...in smo skos dajal DJu glasbene zelje...in smo hotl met tri komade od gn'r zaporedoma...pazi, dokaj kr-ena internet postaja...po tretjem komadu je dobu DJ klic z RIAA-e in so mu zagrozil da ce spusti se en komad od gn'r bo placal kazen...

Mowgli
15.02.2008, 08:47
Ni vprašanje upravičenosti izvajalskih avtorskih pravic, ampak nesposobnosti ministrstva trenutnih borcev proti tajkunom, kot prejšnjih graditeljev zgodbe o uspehu, da bi tovrstne dajatve pobirali transparentno in organizirano. Enkratno! Zdaj pa skoraj vsak samooklicani umetnik skače okoli s svojo culico. Pravna država my S.

mrjerry
15.02.2008, 09:37
Za zastrupljanje atmosfere z bedo od muzike ki se rola v 95% primerih ni mogoce izstaviti dovolj visokega racuna :approve:

Tanatie
15.02.2008, 10:39
you go girl!

Mowgli
15.02.2008, 10:53
They do it anyway. Če že nihče ni pripravljen kupiti njihovih izdelkov, je treba najti drugo pot, da "umetnost" preživi.
Čudno, da projektanti oz. arhitekti ne trkajo po blokih in ne kasirajo... In da Trontelj, v deževnih dneh od petka do srede, ne hodi naokoli in ne kasira ljudem z marelami...

Tanatie
15.02.2008, 11:01
ne jim idej dajat...

Mowgli
15.02.2008, 14:29
Moje forumske nebuloze so posledica lastne kreativnosti in kot take povsem avtorsko delo. Rabim le še naslove uporabnikov, pa enega ali dva partnerja, da ustanovim Forum's Authors Klub, pa grem kasirat od vrat do vrat.

'benti banana republjik

lana
15.02.2008, 15:22
ja, in tukaj je še ZAMP. (www.zamp.si), ki ravn tko kot sazas, ipf in rtv pošiljajo položnice.. :nonono: ne vem kdo bo jih ustavu :nonono:

Mowgli
18.02.2008, 10:57
ZAMP pokriva le delno področje, kot zgoraj omenjeni združenji, ki podvajata zaračunavanje istega. Hiter pregled njihovih "nalog" je:

Ta pravilnik se nanaša na uporabo avtorskih del oziroma primerkov avtorskih del iz repertoarja Združenja ZAMP v naslednjih primerih:
– javno priobčevanje del (male pravice),
– reproduciranje avtorskih del za privatno in drugo lastno uporabo,
– kabelska retransmisija avtorskih del,
– reproduciranje književnih del na fonograme in videograme (mehančne pravice),
– dajanje v najem in javno posojanje primerkov avtorskih del, fonogramov in videogramov s temi deli, vključno s CD-romi,
– reproduciranja avtorskih del v čitankah in učbenikih,
– ponatis aktualnih člankov v dnevnem in periodčnem tisku,
– ponatis odlomkov ali krajših pisnih del s področja leposlovja v dnevnem in periodičnem tisku,
– reprodukcija in javna priobčitev del v okviru propagandnih sporočil, ki trajajo do 60 sekund.

Ne poznam sicer prakse, se mi pa dozdeva, da bi kaj lahko pošiljali kakšne račune frizerskim salonom za "javno prebiranje" Jane, Lady in ostale strokovne literature... in pa posojanje frizerkinih CD-jev službenemu CD playerju. Je v praksi morda to to?