Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Parket v kuhinji


jaja3
21.02.2008, 10:32
V bodočem stanovanju imam po tleh povsod parket (lamelni, bukov) (razen v kopalnici) - kar se mi zdi normalno v sobah, v kuhinji me pa malo skrbi, kako se to obnese, mislim z vodo in kakšnimi trdimi rečmi, ki padajo po tleh... Ima kdo od vas tudi parket v kuhinji in kako to izgleda ? Ali je bolje, če ga s čim pokrijem in zaščitim (linolej, pluta) ? :dontknow:

Slowhand
21.02.2008, 11:06
v kuhinji imam laminat - pa ni hudega...
prej so ble ploščice,pa mi jih je izliv vode iz pomivalnega stroja dvignil....zanimivo....
če bo še kdaj prišlo do tega,mam laminat en,dva,tri položen,pa še mojstrov ni treba iskat okrog....
je pa res,da sem fuge tudi lepil (čeprav je klik sistem) - nasvet enga mojstra,ki se poklicno ukvarja s polaganjem laminata....

pinky
21.02.2008, 11:20
jaz mam parket v kuhinji (bil je že, ko sem se vselila) - ampak jaz tega ne bi nikoli več. Povsod drugod je še lep, v kuhinji pa ne več. Nekaj poškodb je od padca kakih ostrih stvari na tla, nekaj pa od tega, ker se tla pod štedilnikom in lijakom pač bolj umažejo in je treba kdaj drgnit in s kakim močnejšim čistilom čistit.

jaja3
21.02.2008, 13:15
ampak laminat je itak bolj odporen na vse kot parket, a ni ?

ce bi cez ta del parketa, ki spada v kuhinjo (prostor se nadaljuje naprej v jedilnico in dnevno sobo, brez vrat), dala recimo pluto, mi bo na prehodu ostal tak rob, kajne ? poleg tega se pluta nalepi na podlago, kar pomeni, da parket spodaj itak unicim, ali kako je s tem ?

Aldebaran
21.02.2008, 13:45
Ja nažalost je tako, da če boš lepila pluto čez parket bo slednji uničen! Moj nasvet bi bil: pusti tako kot je... Še vedno je lašje očititi parket kot pa pluto... Rob, ki bi nastal pri polaganju plute bi te slej ko prej začel zelo motit.
Tudi mi imamo parket v kuhinji in ja, seveda se sem ter tja kaj polije oziroma zasvinja, ampak če takoj počistiš in pobrišeš, ni panike...

Mowgli
21.02.2008, 13:53
Meni letijo stvari po kuhinjskem parketu približno enako, kot po dnevni. Ne preveč, pa vseeno.:blush: Da bi se kaj bolj umazal, pa ni videti. Nenazadnje daš lahko že vedno kak tekač ipd. ob pultu. Če je dobro položen in ustrezno lakiran, ne vidim problema. Računati na to, da bo spustil pomivalni stroj (sploh novejši) ipd. je pa najbrž pretirana skrb. Sicer pa tudi laminati vedno bolje izgledajo, če je kdo v dvomu.

Slowhand
21.02.2008, 15:46
yp,tko kt nov mobilni telefon,ki ne dela (to ugotoviš šele po celodnevnem polnjenju baterije),pa nov dvd player,ki predvaja vse živo,sam dvd-jev ne,tko tud nov pomivalni stroj z vsemi aquastop in oh in ah funkcijami zagvišno ne bo vode spustu....
al mam pa zegn...

laminat je pa res meao bolj odporen na udarce kot parket....
pa mal popaziš,da ti ne letijo stvari iz rok,pomivalni stroj pa vklopiš le,ko si doma (ko ti enkrat vodo ven pljune,se navadiš tud to - ni problema)...

jaja3
25.02.2008, 09:26
:) ok, hvala, bom torej poskusila in videla, kaj se bo zgodilo. kaksen tekac bo najbrz tudi dobra ideja, ja. ce bo pa pomivalni stroj zacel puscat, pa parketu itak ni pomoci, ker je naprej od kuhinje in jedilnice dnevna soba in ce bo teklo, bo teklo povsod... no, upam, da ne.
prijazen soncen dan zelim vsem skupaj :)

spartan
28.02.2008, 06:59
V bodočem stanovanju imam po tleh povsod parket (lamelni, bukov) (razen v kopalnici) - kar se mi zdi normalno v sobah, v kuhinji me pa malo skrbi, kako se to obnese, mislim z vodo in kakšnimi trdimi rečmi, ki padajo po tleh... Ima kdo od vas tudi parket v kuhinji in kako to izgleda ? Ali je bolje, če ga s čim pokrijem in zaščitim (linolej, pluta) ? :dontknow:

jaz bom tudi imel parket v kuhinji....ne ploščic, ker so mi premrzle (po parketu jaz lahko brez težav hodim z bosimi nogami in ne čutim hladu). Če pade posoda na tla, bo ravno tako udarnina na ploščicah.

Drugače pa se lahko parket dodatno zaščiti z extra lakiranjem...v bistvu je potem površina kot plastika. Glede udarnin pa se ne sekirat....ko se jih enkrat dovolj nabere, se parket enostavno pobrusi in na novo prelakira. Če daš lamelnega boš lahko to storila vsaj 2x v njegovi življenjski dobi. Lahko pa daš klasičnega okoli 2 cm debeline; ta pa še bo za daljši čas in ga boš lahko na novo pobrusila večkrat. Pri delovnem pultu pa kupiš kakšno majhno talno oblogo iz umetnega materiala, ki vpija vlago in ščiti pred udarci (kot za kopalnice), s katero zaščitiš najbolj pereč delovni prostor.

Lahko pa v kuhinji dodatno daš delati še leseno podnožje (če poznaš se stvar uporablja v savnah iz eksotičnega lesa, odpornega na vlago). Poleg tega, da je zadeva praktična....še lepo zgleda in poživi kuhinjo. Da pa zaščitiš spodnji parket, pa "nalepiš" gumijaste trakove (ne filz), ampak prav guma. Filz se po enem času odlepi in potem se pojavijo tako nam znane "vreznine" na parketu...ki ne grejo ven.

Glede plute....sem že videl in je tudi dobra rešitev. Ampak občutek imam, kot da so tako prekrita tla nenehno umazana, ker se umazanija "zavleče" v pluto....po enih 6-ih letih je takšna situacija.

Mogoče najboljša rešitev....pa ne več tako "aktualna" je plastični pod. S tem ni težav....pa cenovno najbolj ugoden. Mi ga že imamo kar 20 let, pa je še danes takšen kot nov. Je pa res, da je s parketom standard bivanja (beri: ambient) na višjem nivoju.

V bistvu pa....vsake oči imajo svojega malarja;)

freya
28.02.2008, 10:06
pod ploščice lahko daš talno gretje, če te motijo samo hladna tla

spartan
28.02.2008, 11:29
pod ploščice lahko daš talno gretje, če te motijo samo hladna tla

...no; gre se tudi za ambient. Čeprav je res, da dobiš ploščice tudi v barvi (dekorju) lesa.

Jaz sem tip bolj za les...deluje mi nekako pristno, domače in toplo;)

Vsemogočni
28.02.2008, 21:40
Napačna ni tudi pluta. Sploh ne vidiš kam je kaj padlo, ker enostavno ni videt luknje, pa tudi, če se nož zapiči v tla.
Se pa pridružujem mnenju, lepo pride čez ob delovnem pultu tudi kak tepih ali kaj podobnega.

freya
29.02.2008, 06:52
Odvisno kolk se giblješ ob pultu...meni ni praktično, ;)

Vsemogočni
22.03.2008, 15:03
Vsekakor je bolj tako praktično in znosno kot parket. Mislim le na kuhinjo.