Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Krvavitev iz črevesja


albrehti
15.04.2006, 08:47
Danes zjutraj se mi je pri opravljanju velike potrebe pojavilo kar močno krvavenje. Kaj bi lahko bil vzrok? Občasno sem že imel hemeroide, samo take obilice krvi pa še ne.

lalika
15.04.2006, 09:17
Vseeno so lahko hemeroidi ali pa polipi lahko gre pa za karcinom ali pa le za razpoke anusa.Ali je primešana sluz ali gnoj?Priporočam ti da greš k zdravniku

albrehti
16.04.2006, 06:42
Samo malo močnejše krvavitve od hemeroidov. Sem se pa že malo prestrašil. K zdravniku pa grem.

april
20.04.2006, 13:24
takoj k zdravniku. Lahko da imaš notranje hemeroide, ki pa so počili in lahko pride do vnetja.

freya
24.04.2006, 06:28
Na tem linku je članek iz revije, opisanih je nekaj vzrokov krvavitve... klik (http://www.viva.si/clanek.asp?ID=1642)
Krvavitev lahko nastane zaradi razpokanja sluznice, poškodbe hemeroida, ki so najpogostejši, da pa eliminiraš vse ostale vzroke, se pogovori z zdravnikom. mogoče te bo napotil k specialistu proktologu na pregled zaradi operativnega posega.
Vsekakor velja, da pazi na prehrano, da bo odvajanje redno in čim mehkejše. Nekaj nasvetov za urejanje prebave je tukaj .... klik (http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/zaprtje_clanek_1.htm)
Za lajšanje težav s hemeroidi obstajajo mazila in svečke ter cel kup domačih zdravil...

jurka
26.02.2008, 18:12
Prvič me je šokiralo dober mesec nazaj - krvav wc papir po veliki potrebi.
In potem vsake par dni podobno.

Bolj ko berem o tem, bolj vidim, da se ni za hecat in da je dobro iti do zdravnika.

Pa me zanima, če ima kdo izkušnje - najprej do splošnega zdravnika, ali pa kar direktno do specialista, saj napotnice ne rabim, ker ne bom čakala par mesecev na pregled.

In če kdo z mano deli izkušnje, kako tak pregled zgleda :dead:, bom sploh vesela. Ne mislim kolonoskopije, mislim osnovni pregled pri specialistu.

silence
26.02.2008, 18:31
Upam, da pri tebi ne bo nic hujsega, samo se res ni za hecat! Imam znanca, ki je bil mesec in pol na intenzivni (skoraj je umrl vmes) in potem se mesec in pol bolnice + razparan trebuh, vak, vrecke... Vneto crevo. Pejt k zdravniku itak bi mogla iti ze vceraj!

hrbt
26.02.2008, 19:28
Velikokrat so vzrok hemeroidi notranji ali zunanji

Vseeno pa bo bolje, da obiščeš zravnika da ti malce pregleda danko :)

In seveda pošlje na kolonoskopijo da dobiš ror v rito

Boš vsak pomirjena da ni kak CA ( rak debelega črevesa )

Lp

ponga
26.02.2008, 21:49
Jurka - tole piše na spletni strani medicinskega centra Iatros. Preberi, mogoče zveš kaj novega.
Sicer pa brez panike, k zdravniku pa seveda le pojdi - jaz bi šla kar direktno do specialista.


Krvavitev na blato

Krvavitev na blato je zelo pogosto opažanje, na katero se različni ljudje zelo različno odzovejo. Nekatere prestraši in se podajo na vsemogoče preiskave, ki naj jih prepričajo, da niso neozdravljivo bolni.

Spet drugi pričnejo živeti s strahom in včasih nerazumljivo dolgo odlašajo s pregledom, ki naj razjasni vzrok krvavitve.

Nekateri pa vzamejo to kot nepomembno, posebno takrat, kadar jih ob tem še nič ne boli. Morda se včasih celo zdravijo; večinoma po nasvetih »izkušenih« znancev ali pa si v lekarni brez pregleda nabavijo zdravila za hemoroide.

Celo zdravniki včasih tej krvavitvi ne posvečajo dovolj pozornosti in zgodi se, da tudi v splošni ordinaciji bolnik včasih celo brez pregleda dobi recept za mazilo ali svečke za hemoroide.

Krvavitev z bolečino pri odvajanju

Takšno stanje je dokaj pogosto in v resnici tudi najlaže ozdravljivo.

Vzrok je najpogosteje razpoka (fisura) sluznice zadnjika. Praviloma nastane pri bolnikih, ki imajo trdo stolico in poredko odvajajo. Ko pa vendarle morajo na stran, iztisnejo vsaj v začetku trdo, zasušeno blato, pogosto tudi v kepicah.Ob napenjanju sluznica poči.

Krvavitev je pri fisuri sveža, ponavadi kot pas krvi povrhu blata, bolniki pa navajajo tudi kri na papirju, ko se po odvajanju obrišejo.

Bolečina pri fisuri je praviloma prisotna že med samim odvajanjem. Bolniki opisujejo, kot da bi jih rezal z nožem. Zelo pogosto pa po odvajanju ostra bolečina traja še razmeroma dolgo časa. Redko, pa vendarle mogoče, je, da tudi ob prisotni razpoki bolnik nima večjih bolečin.

Pri pregledu se običajno odkrije poudarjena kožna guba v zadnjiku, ki jo bolniki ocenjujejo kot povečan hemoroidni vozlič.

Pri iztipanju črevesa pa je, ponavadi predvsem pri sveži razpoki, bolečina zelo izrazita. Prisoten je dobesedno krč mišice zapiralke, tako da takrat preiskave sploh ne nadaljujemo.

Drug, razmeroma pogost vzrok bolečin je nenadna oteklina ob izhodu črevesa. Večinoma gre za ostro omejeno okroglasto oteklino, ki nastane zaradi tromboze - strditve krvi - v enem od zunanjih vozlov. Tu je v začetku prisotna samo oteklina in bolečina, ki bolniku otežkoča tako hojo kot sedenje. Najboljša je čimprej majhna operacija. Če je ne naredimo, po večdnevnih težavah takšna bulica lahko poči, izločijo se krvni strdki, ki se še dalj časa čistijo kot stara krvavitev. Bolečina počasi ponehuje.

Ostala stanja, kjer se bolečina pojavlja ob odvajanju, so redkejša in so opisana v nadaljnjih poglavjih te knjige.

Krvavitev brez bolečine pri odvajanju

Takšno krvavitev praviloma povzročajo hemoroidi. Ker pa se za takšno krvavitvijo skrivajo lahko tudi resnejše bolezni, je pravilo, da naj se vsaka krvavitev temeljito razišče. Če bomo odkrili samo zlato žilo, bo spanje dvakrat mirno - za bolnika in zdravnika.

Če bomo pri pregledu našli vnetje, bomo predpisali ustrezna zdravila.

Nenadna ponavljajoča se kri v blatu pri osebi, ki ima več kot štirideset let, je resen znak. Kar v 20 odstotkih pomeni novotvorbo, na srečo večinoma predstopnjo rakave bolezni - polip (adenom). Manjše polipe, ki so v večini, enostavno odžgemo, večinoma že med samo preiskavo. Zelo redko zahtevajo veliki polipi tudi operacijo. Uporabimo različne instrumente, odvisno od tega, kako globoko v črevesu rastejo spremembe. Z upogljivim optičnim instrumenrtom - koloskopom lahko pregledamo celotno široko črevo.

Pravi smisel vseh zahtevnih preiskav širokega črevesa je v tem, da pri bolniku, ki krvavi, pravočasno odkrijemo rakavo bolezen. Ti bolniki se žal nič bolj ne opazujejo in ne prihajajo k zdravniku nič prej, kot so to delali pred pol stoletja. Ocenjujemo, da se za pregled odločajo v povprečju s polletno zamudo, čeprav jih je kri v izločkih večinoma že prej opozarjala, da se pripravlja nekaj resnega. Pomembno je, da rakavo obolenje odkrijemo čimprej in ga čimprej ustrezno zdravimo. Pravzaprav je sreča, da se v primerjavi z drugimi vrstami raka, rak danke dokaj zgodaj pokaže. In pokaže se največkrat prav s krvavitvijo na blato, ki lahko preneha za krajši ali daljši čas. Včasih pa se rakavo obolenje danke lahko pokaže tudi, kot nenadna sprememba v odvajanju (menjavanje zaprtja in drisk).

Hemoroidi so bolezen, ki si jo ljudje najpogosteje zdravijo sami, običajno na neustrezen način. K zdravniku gredo neradi, ker se jim zdi preiskava zoprna, injekcije boleče, operacija pa sploh nekaj groznega. Kot nalašč je na trgu na pretek pripravkov za zdravljenje zlate žile, od mazil in tekočih razkužil do blažilnih svečk in obetajočih čajev. Žal moramo reči, da zdravljenje na pamet bolj škoduje kot pomaga.

Hemoroidi so žilni vozli v zadnjem delu črevesa. Primerjali bi jih lahko s krčnimi žilami na nogah. V obeh primerih obstaja določena dedna nagnjenost, pri hemoroidih pa k nastanku in poslabševanju bistveno pripomore tudi zaprtje - obstipacija. Trdo blato pritiska povečane vozle proti zadnjični odprtini na enak način, kot iztiskamo vrečko majoneze. Na koncu kri udari iz črevesa. Iz nadražene in počene žile še nekaj časa kaplja sveža kri.

Bolniki opisujejo obilno krvavitev, močno obarvano toaletno školjko, kar jih prestraši. Vendar lahko mirno rečemo, da iz hemoroidov ni še nihče izkrvavel. Res pa je, da ob dolgotrajni krvavitvi vendarle lahko pride do slabokrvnosti.

Hemoroidi sčasoma "zorijo". Če ne pazimo in se ne zdravimo pravilno, se notranji žilni vozli vedno bolj raztegujejo. Pričenjajo izstopati. Takrat je potrebno resnejše zdravljenje. Vendar naj o tem odloči izkušen zdravnik.

V ostalih primerih, predvsem če gre za krvavitev globlje iz debelega črevesa, krvavitev ni vedno tako izrazita. Prav tako ni nujno, da bi bolnik krvavel stalno. Kri je lahko pomešana z blatom. Včasih je pomešana s sluzjo. Morda je kdaj tudi že delno razpadla tako, da je niti ne prepoznamo več kot kri. Z enostavno “preiskavo blata na kri” poskušamo ugotoviti, ali gre za takšno skrito krvavitev. Vendar ta preiskava ni povsem specifična in tudi če je izvid pozitiven, še ne pomeni, da gre za novotvorbo.

Včasih nekateri bolniki, predvsem ob obilnejši krvavitvi, posebej še, če so imeli težave z želodcem, mislijo, da krvavijo iz želodčne razjede. Krvavitev iz takšne rane je povsem drugačna - bolnik odvaja velike količine črnikastega blata. Prisotni pa so še drugi resni znaki nenadne notranje krvavitve.

Nekateri bolniki s cirozo jeter lahko krvavijo tudi iz hemoroidov. Ta venski pletež je ena od stranskih poti za vračanje krvi v srce, kadar je pretok krvi skozi jetra zaradi ciroze oviran.

Neredko prihajajo na pregled bolniki, ki zaradi srčnih ali žilnih bolezni jemljejo sredstva proti strjevanju krvi - antikoagulantno terapijo. Zaradi teh zdravil se kri slabše strjuje, zato že ob drobnih poškodbah v zadnjiku pride do krvavitev, ki bi jih sicer niti ne opazili.

Zaključek

Krvavitev na blato je eden od znakov, ki nas opozori, da je nekaj narobe. Opozorilo vzemimo zares, zdravniku pa prepustimo, da bo ugotovil, kako hudo narobe je v resnici.

Šele ko bo natančno postavil diagnozo, je čas za ciljano zdravljenje. Zato vzemimo krvavitev kot opozorilo. Nikoli pa se ne zdravimo “na pamet”.

BREZ PANIKE OB KRVAVITVI - VEČINA KRVAVITEV JE BENIGNIH - NENEVARNIH. VSAKO KRVAVITEV MORAMO ČIMPREJ RAZJASNITI.
V VSAKEM PRIMERU LAHKO KAKO POMAGAMO.

Irina
26.02.2008, 21:58
Jurka, ne odlašaj, ne razmišljaj kaj je in kaj ni. Proktolog bo ugotovil kaj je vzrok in ti pomagal, da se zadeva uredi. Predlagam ti dr.Košoroga je res specialist na svojem področju.
Pregled ni boleč. Po pogovoru se v ambulanti na terapevtsko mizo vležeš na bok, pokrijejo te, eno nogico skrčiš in zdravnik opravi prvi pregled. Tudii nerodno naj ti ne bo. Proktolog celo življenje pregleduje rite, to mu je posel. Srečno in čim prej pojdi na pregled.

jurka
27.02.2008, 07:33
Hvala za odgovore.
Sem se naročila v IATROS, drug teden me čaka pregled, ne sicer pri dr.Košoroku, ampak pri neki zdravnici.
Upam, da me ne čaka kaj hudega. :(

Irina, a je pri prvem pregledu potrebno klistiranje?

freya
27.02.2008, 14:27
To bi ti morala sestra povedati že pri naročanju - pokliči še enkrat v ambulanto.
;)

Irina
27.02.2008, 18:32
Hvala za odgovore.
Sem se naročila v IATROS, drug teden me čaka pregled, ne sicer pri dr.Košoroku, ampak pri neki zdravnici.
Upam, da me ne čaka kaj hudega. :(

Irina, a je pri prvem pregledu potrebno klistiranje?

Tista "neka" zdravnica je njegova sodelavka, zelo strokovna in nadvse ljubeznjiva gospa. Ne čaka te nič hudega, bodi kar se da sproščena, ko bo pregled končan, resnično ne boš mogla verjeti, da je bilo tako enostavno.

Za prvi pregled ni potrebno klistiranje, če bi bilo, bi te sestra na to posebaj opozorila. Za večerjo pojej kaj lahkega ali jo izpusti in to je to.

jurka
27.02.2008, 19:13
Irina hvala, res si prijazna in mogoče se v enem tednu ob še kakem tvojem postu res znebim strahu. ;)

Sestra mi je rekla, da za prvi pregled pridem "normalno", nisem pa vedela, če ti potem tam dajo kak klistir. Ker ni mi čisto jasno, kako opravijo pregled, če je v črevesju blato?! Vem, da na prvem pregledu pogledajo le zadnji del črevesja, ampak tudi tam je lahko že blato, a ne?!

Mogoče malo kompliciram, ampak ker imam pregled šele popoldan, moja ura za veliko potrebo pa je zvečer..... :dontknow:
Pa ne mi predlagat, naj grem na veliko potrebo pač malo prej, ker to ne morem. Po mojem odvajanju bi lahko uro naštimal. :shy:

Irina
29.02.2008, 21:43
Jurka, nič strahu, bodi vesela, da boš tako hitro pregledana. Verjetno bo zdravnica že pri prvem pregledu lahko ugotovila kaj je vzrok krvavitve in to je najbolj pomembno. Pred pregledom te ne bodo klistirali, ker za to ni potrebe. Zadnji del črevesja ni nikoli tako polno, da pregled ne bi bil mogoč. Zato svojega ritma ne "vznemirjaj", in ga ne sili v neke spremembe.

Meni se ne zdi, da kompliciraš. Vedno kadar imamo zdravstvene tegobe nas je običajno strah, kar je čisto normalno. Če pa nas čaka pregled za katerega niti natančno ne vemo kako poteka in se dotika naše intime je strah in zadrega še toliko večja.

Nisi edina, ki se oglasi na forumu in vpraša kako kak pregled poteka. Glej, pred časom je neki fant spraševal kako bo "preživel" pregled urinarnega trakta. Svoj ponos naj bi prepustil v obdelavo neki sestri, ki bo vanj porinila cevko itd...........si lahko predstavljaš kako je bilo šele njega strah.

mitnica
03.03.2008, 18:20
Brez skrbi, pregled ni prijeten ni pa tako hudo, da se ne bi dalo zdržat. Danes sem se prijavil za drugo podvezovanje hemeroidov, pa ti povem, da je po prvem posegu zadeva precej bolj znosna. Pa še pomirjena boš, ko boš vedela kaj je. Najhujša je negotovost pred diagnozo. Pa dobro opravi.

Irina
06.03.2008, 22:36
Jurka, kje si? Je preiskava že za teboj? Je vse v redu?

jurka
07.03.2008, 16:55
Evo me! Sem preživela, čeprav je bilo pošteno boleče. Na začetku ne, ko pa se je zdravnica odločila, da mi pregleda prvih 30 cm črevesja, sem pa kar jokala tam na mizi.

K sreči mi nagajajo le hemeroidi. Podvezala mi je prvega, čez par mesecev me čaka še drugi in potem še tretji.

Tako da sem pomirjena, novega podvezovaja se sicer ne veselim, a vem, da tako hudo ne bo, kot je bilo prvič, saj ne bo treba spet v globine...:shy:

Irina
08.03.2008, 00:52
Čestitam za pogum. Vesela sem, da so "samo hemeroidi" in, da se bo zadeva uredila brez operacije. Glej, tudi Mitnica je povedal, da je prvi poseg najbolj boleč, česar jaz nisem vedela, in bolje je bilo tako. Sama praviš, da bo v drugo lažje. Če se ne "srečemo" v kaki drugi temi, se imej lepo in se oglasi, ko bo na vrsti druga tretina.

jurka
08.03.2008, 10:45
Hvala, Irina. Tudi jaz sem zadovoljna, da je za mano. Tisti dve podvezovanji pa že še preživim. ;)

Hvala vsem za prijaznost in vzpodbudo.

Irina
08.03.2008, 14:10
Seveda preživiš, saj je bilo še kaj težjega, ali ne? Pogum in novim zmagam naproti.

sulica
16.03.2008, 16:43
Mene pa zanima pred enim tednom se mi je naredila boleča bula pri izhodu iz črevesa močno boli bil sem pri zdravniku,ki me sploh ni pregledal samo kremo faktu mi je predpisal mažem se večkrat na dan vendar bolečine ne ponehajo tudi ko ležim me boli,devam si tudi led gor in izpiram z hladno vodo,bula je v velikosti slive ki iz notanjosti sili na površje.je gdo imel podoben problem in po kolikšnem času mu je to izginlo.

Njuška Trap
16.03.2008, 17:03
Zunanji hemoroid?

Irina
16.03.2008, 17:14
Preberi si nekaj zapisov nazaj. Telefon v roke in se naroči pri proktologu. Karkoli že je, je prav, da zadevo vidi in presodi zdravnik, ki je opravil specializacijo na tem področju. Če te boli zob ni dovolj, da ti splošni zdavnik predpiše nekaj proti bolečinam, ampak je potrebno stopiti do zobozdravnika.

V kolikor bi bil samoplačniški pregled zate prevelik zalogaj, prosi svojega izbranega zdravnika za napotnico, bodi vztrajen. Factu kremo ponavadi predpišejo za hemeroide.

Ne vem če je terapija z ledom in hladno vodo primerna. Morebiti bi bilo bolje s toplo, ne vročo. Sedeča kopel bi ti tudi lahko olajšala čakanje do pregleda pri proktologu. Pripraviš si jo na ta način, da skuhaš dva decilitra močnega kamiličnega čaja, ga vliješ v plastično posodo s toplo vodo in vanjo namakaš rito. Vsekakor si v trgovini kupi "vlažen" toaletni papir; recimo Paloma ali tistega, ki je namenjen za higieno dojenčkov. Sluznica zadnjika je bolj občutljiva kakor si mislimo. Pri hrani se izogibaj pekočih jedi, alkohola in umetnih pijač, prave kave.

Mimogrede poglej, če boš našel še tu kaj, kar bi te pomirilo.
http://www.zdravniski-nasveti.net/?nStran=forum&temaid=28950

sulica
16.03.2008, 18:21
Ja bom mu jutri rekel ko mam kontrolo,ker je res nevdržno bolečina praktično ne popušča ponoči je še huje.

ponga
16.03.2008, 18:42
Predvsem naj ti že osebni zdravnik pogleda, kaj imaš. Saj hemeroide bo že znal ločiti od česa drugega.

Irina
16.03.2008, 19:16
Žalostno, če ne že kar nedopustno je, da si izbrani zdravnik ni vzel niti toliko časa, da bi pacienta pregledal. Enostavno mu je predpisal mazilo, ker je že na osnovi opisa težav, "ugotovil", da so verjetno??? hemeroidi. Pa tudi, če je prav ugotovil, bi si moral zadevo ogledati in se s pacientom pogovoriti. Vsekakor pa je treba problemu priti do dna, se pravi pregled pri proktologu.

Takega izbranega zdravnika bi jaz v najkrajšem možnem času zamenjala. Ničesar ne bi komentirala ali protestirala, enostavno bi začela iskati drugega. Ko bi mi ga uspelo najti, bi prišla po kartoteko in se zahvalila za dosedanje sodelovanje.

freya
16.03.2008, 19:44
Terapija s hlajenjem je kar primerna za vnete hemoroide, vnetje pa traja kak teden. Ko se vnetje pomiri, bolečin ni več, če se poskrbi za redno odvajanje, strogo higieno, nedražilno hrano. Vsekakor ti bo specialist odstranil težavo za zmeraj - dokler se ne pojavi drug hemoroid, ki bo nastal, če se ne boš držal prej naštetih navodil.
Preberi prejšnje poste v temi. Good luck.

sulica
16.03.2008, 20:10
Hvala vam za tako hitre odgovore jutri bo že kaj bolj jasno kako naprej,glede prehrane pa mislim da ni bila vzrok,ker ravno sem imel 40 dnevni post brez alkohola in mesa samo ribe,tudi kafeja ne pijem in ne kadim,je pa res da sem tri dni pred bolečinami še kar veliko kolesaril skoraj eno uro brez podloge na hlačah,seveda po zimskem premoru lahko da sem pretiraval in si s tem nakopal več težav.pa tudi blato je bilo en dan v tistem tednu še kar trdo.No pri meni že to traja 9 dni in se mi zdi da boli zmerom bolj še posebej ponoči.

girl30
21.03.2008, 13:42
Pozdravljeni vsi, ki ste podali vse zelo koristne informacije na forum.
Mene zanima, če te preglede tudi kje v Sloveniji opravlja ženska in kje?
Hvala :)

ponga
21.03.2008, 17:10
http://www.iatros-mc.si/

Na IATROSu so zaposleni tile:

* doc. dr. Pavle Košorok, dr.med, kirurg
* Prof. Tine Velikonja, dr. med., kirurg
* Prof. dr. Slavko Rakovec, dr. med., višji svetnik, kirurg
* Prim. Drago Ažman, dr. med., anestezist
* Marija Wolf, dr. med., anestezistka
* Vlata Gregorc-Novšak, dr. med., kirurginja,
* Vesna Manfreda-Rak, dr.med., kirurginja.

Torej - so tudi ženske. ;)

girl30
24.03.2008, 22:52
Imam napotnico ka koloskopijo in bi mi bilo veliko prjetnejše, če to opravlja ženska.
A veš kdo bo opravil pregled, ko se naročiš in kdo ti da navodila kaj in koliko spit, da se spucas za pregled. :(

Irina
24.03.2008, 23:11
Beseda ni konj, ob prijavi na pregled povej svojo željo, vsa navodila kako se pripraviti na pregled, v kolikor bo to potrebno, ti bo dala sestra, ko te bo naročila za pregled. Sicer pa preberi nekaj zapisov nazaj in vse boš izvedela.

Njuška Trap
25.03.2008, 14:29
Imam napotnico ka koloskopijo in bi mi bilo veliko prjetnejše, če to opravlja ženska.
A veš kdo bo opravil pregled, ko se naročiš in kdo ti da navodila kaj in koliko spit, da se spucas za pregled. :(
Vse podatke, vključno z navodili za "čiščenje", ti da sestra. Če se čistiš z elektrolitsko tekočino ("slano vodo"), ti da pa še steklenice z le-to.

soncnica
08.10.2008, 08:45
js sem za "čiščenje" dobila sirup, ki ga spiješ dan pred preiskavo opoldan, potem pa še praške, ki jih piješ nekaj ur pred preiskavo.