Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Pričakovan dohodek


Lencka
06.03.2008, 13:58
Brskala sem, vendar kakih uporabnih podatkov nisem našla, tako da prosim, če kdo ve, da mi malo namigne.

Imam VII. stopnjo izobrazbe. Po diplomi sem kar dolgo neuspešno iskala zaposlitev, sedaj sem našla potencialnega bodočega delodajalca. Za en mesec bom preko Zavoda za zaposlovanje na delovnem preizkusu (v tem času ne bom zaposlena, mi pa bo Zavod kril določen del minimalne plače) in po tem času naj bi se dogovarjali naprej, v kolikor bo vse ok, za zaposlitev za nedoločen čas. Delodalajec se ukvarja s turizmom in trgovino, moje področje pa bo komerciala, trženje, deloma tudi turizem. Ker delodajalec nima ostalih zaposlenih in se konkretno o plači nismo dogovarjali, me zanima, ali kdo ve, v katerih okvirih imam možnosti za "pogajanja" (ok... v realnosti - upanje) o višini plače.

Iskala sem, na primer, povprečno plačo glede na stopnjo izobrazbe in področje dela (da imam vsaj kak argument, ker, odkrito rečeno, določeno minimalno ceno si pa le moram tudi sama postaviti, trenutno mi je resda najpomembneje, da sploh kaj dobim, vprašanje pa je, s čim se še naj sprijaznim), vendar tega na stat.si nisem našla - našla sem le povprečne plače po regijah in dejavnostih, vendar si s tem nimam kaj dosti pomagati.

Seveda upam, da bomo na koncu vsi zadovoljni, zanima pa me le. Hvala za info.

silence
06.03.2008, 14:05
Ce bos u komerciali; pol bos pomojem dobila min placo + provizijo od narejenega. Good luck (!!); me pa veseli, da si najdla siht in upam, da ga res dobis za nedolocen cas!

Odgovort ti pa ne znam, ker je tko da se vsakic na frisn dealas; tud s VII st. imas lohk bivsih 80 jurjev place :d

Lencka
06.03.2008, 14:12
Hvala :blush: tudi jaz držim pesti.

Saj vem, da se ne da točno rečt, ampak neko približno osnovno megleno sanjanje bi bilo pa vseeno ok.

(Kar pa se tistega "imaš lahko" tiče... mhm, in potem ti kdo tupi, da se ne osamosvojiš, ker se nočeš... :veryevil: )

silence
06.03.2008, 14:17
Ja, zal. Sej na svoje itak prides samo se ce kaj podedujes al pa ce mas starse bogate in ti lohka stanvane/bajto kupijo. :d (govorim o obdobju ko diplomiras in naj ne bi bil vec prisesek)

Lencka
06.03.2008, 14:30
Jst upam, da če ene pet let bom že imela štirikolesno prevozno sredstvo, ne le kolo (na podeželju brez avtobusov je to pač nuja) in dovolj denarja za najem malega domka :shy: (sanjam sicer o precej krajšem obdobju, samo realnost je kruta dandanes :d). Precej preračunavam, kako bi se mi kaj izšlo, samo bemtiš, ko me tale matematika zafrkava. Premalo je v plus in preveč v minus :d :d :d

Pa tud si nisem čist na jasnem, kakšno je razmerje med minimalno (da torej manj kot dobrih 500 € mesečno ne morem dobivat) in izhodiščno plačo (po splošni kolektivni pogodbi - če je to sploh kaj relevantnega?)...

prijateljica
06.03.2008, 16:11
Tudi jaz sem iskala dobrih 7 mesecev delo in ga končno dobila. Glede plače nisem preveč zadovoljna, čeprav je boljše kakor pa nič, ker tisti trije meseci, ko dobivaš nadomestilo za brezposelnost (če imaš manj kot 5 let delovne dobe) zelooo hitro minejo. Opažam pa tudi, da če si na zavodu, ti večina delodajalcev ponuja res neko minimalno plačilo, ker se predobro zavedajo, da si v šitu brez ficka. Še posebej to velja za kadrovske agencije, ko si pri njih zaposlen. Na enem od razgovorov so za VII. st. izobrazbe ponujali 420 EUR neto, ki bi ga sicer takoj sprejela, samo me niso izbrali. Stopnja izobrazbe sploh ni več merilo za višino plače, vse je odvisno od podjetja in tudi od tega, kakšne delovne izkušnje imaš, koliko si s svojim specifičnim znanjem "iskan" na trgu dela, pa tudi koliko si se sposoben spogajati (če si sploh v poziciji, da se lahko). Vsaj za zasebni sektor to velja, v javnem so bolj definirane zadeve, čeprav se pa tam dogajajo hitra napredovanja po principu "ti si naš".

Drugače pa je minimalna plača 538,53 EUR bruto, kar znese 391,85 EUR neto.

Winglet1
08.03.2008, 15:38
Če te zaposli s VII. stopnjo ti mora dat tam nekje 900-1000 € bruto.....je pa odvisno od podjetja....če gre za majhno podjetje (ker kao nima ostalih zaposlenih) potem ne pričakuj preveč....lahko se pa zmenite za kakšen delež v firmi (kot nadomestilo za začetno nižjo plačo;)).....

.....aja pa še nekaj....vedno,vedno vprašaj za plačo....kaj se ljudje tako malo cenite, da vas niti ne zanima koliko vas delodajalec tržno ocenjuje?....

Irina
09.03.2008, 00:11
Lenčka, v podjetju z dvema ( šef in ti) zaposlenima bo kar precej raznovrstnega dela, ki ga bo treba postoriti, zato manj kakor za € 1.000 ne pristani. Kasneje boš začetni znesek zelo težko premaknila bistveno višje. Bodi korektna do delodajalca, ampak spoštuj sebe in svoje znanje. Vse kar se bosta dogovorila; plača, prevoz, pehrana, regres, božičnica, nagrada itd, daj na papir, od obljub še nihče ni imel koristi.

nattka
09.03.2008, 05:47
bi se kar strinjala z irino ... okoli tisočaka neto bi bila glede na izobrazbo in delo čisto solidna plača ...
čeprav je realno pričakovati tam okoli 800 ... vsaj na začetku ...

pa winglet ima prav ... že na razgovoru je treba te stvari razčistiti ... saj so razgovori tudi zato, da imata obe strani potem čas za zadnji premislek ...

Katrin
09.03.2008, 08:51
Mene so v prvo službo sprejeli za 600 eur neto in še nisem prišla do številke, ki jo navajate zgoraj (VII. stopnja). Lencka, želim ti vse najboljše pri pogajanju...

Lencka
09.03.2008, 15:29
Hvala vsem.

Kar pa se tiče tega, da se takoj vse dogovoriš - verjetno res, če imaš službo in iščeš drugo. Če pa je nimaš, pa rade volje vzameš ponujeno priložnost za enomesečno delo preko zavoda s kasnejšim dogovarjanjem... ker sicer mesečno dobivaš precej manj kot je minimalna plača... je res, da se je treba cenit, sploh, če se gre potem za redno delovno razmerje. Ampak če si vesel, da si našel vsaj nekaj, za kratek čas ne gledaš predvsem na to, koliko se ceniš - zato pa zdaj sprašujem, kje bi si lahko postavila mejo.

nattka
09.03.2008, 15:49
se popolnoma strinjam, da je bolje s slabo službo iskati boljši job ... kot sedeti brez službe doma ...

čestitam za službo ... :2thumbs:
ko pa boš naslednjo iskala, pa le vprašaj ... koliko bi dali ... da ne boš šla z dežja pod kap ...

lady_lucifer
09.03.2008, 16:00
ne morm verjet, 600 EUR za VII. stopnjo! :o:o

Andreea
09.03.2008, 16:02
Ja, večna dilema :d
Po mojih izkušnjah - imam 640€ neto za del. mesto z zahtevano izobrazbo IV. stopnje (sicer imam V. stopnjo). Skupaj z malico in prevozom ter stimulacijo dobim okoli 1000€ neto. Sem čisto mirno pristala na to, da dobim manj kot 500€ neto (brez dodatkov), ker so mi zagotovili pošten kos stimulacije - ki seveda tudi redno prihaja. Aja - sem bla popolnoma brez izkušenj, ko sem delo sprejela :dontknow:

Svetujem ti, da se pri pogajanjih osredotočiš na neto znesek z dodatki, ker je konec koncev vseeno (no, vsaj meni) če bi imela 50€ neto plače in zraven 2000€ stimulacije :d :blush: Kot pravi nasvetek iz Financ: "Raziskave kažejo, da najbolj zadovoljni niso zaposleni z najvišjo plačo, ampak tisti z najboljšimi ugodnostmi. Te so pogosto nadomestek za nižjo plačo, zato bodite vztrajni in odločni pri pogajanjih, predvsem pa pred začetkom razčistite, kaj si želite." (Vir: Finance (http://www.finance.si/148229)) Pri pogajanjih o bruto plačah bodi pozorna, da ti ne "podtaknejo" bruto 2 (ker je razlika med bruto 1 in 2 16%) ;) če ti kaj ne bo popolnoma jasno, raje vprašaj... se pa "po pravilih" za plačo pogaja ponavadi šele po določitvi nalog in obveznosti vseh udeleženih.

Predvsem ti (po mojem) podatek o "povprečni" plači za neko področje ne pomaga nič, ker se vrednosti zelo razlikujejo glede na regijo, sektor, podjetje, sposobnost posameznika, izkušnje, "jajcih" (jajčnikih :angel:) pri pogajanjih, itd... ampak se mi zdi, da s VII. stopnjo izobrazbe, vse kar je pod 1500€ neto, skupaj z vsemi dodatki, slabo (sploh za tvoje področje). :nonono:

Ne popusti prehitro ;) Sicer pa imaš v skrajnem primeru, če je stiska s financami, še vedno možnost sprejeti malenkost nižjo plačo in še naprej aktivno iskati boljšo zaposlitev. :dontknow:

Winglet1
09.03.2008, 16:04
v malih podjetjih, splh pa v primeru, ko si edini zaposlen se ne moreš ravno "pogajat".....vzameš ali pa greš.....tukaj ni neke rezerve....

Andreea
09.03.2008, 16:05
ne morm verjet, 600 EUR za VII. stopnjo! :o:o

tudi jaz :nonono:
to se mi zdi obupno :dontknow: osebno bi zaprosila za povišanje in če mi ne bi ugodili, bi čimprej pobegnila stran :dontknow:

brez skrbi - delodajalci težijo k temu, da dobiš čimmanjšo plačko in če ne pritisneš ponavadi niso navdušeni nad zvišanjem :d ampak - če sami ne veste koliko ste približno vredni, ni realno pričakovat, da vas bodo drugi cenili ;)

Andreea
09.03.2008, 16:09
v malih podjetjih, splh pa v primeru, ko si edini zaposlen se ne moreš ravno "pogajat".....vzameš ali pa greš.....tukaj ni neke rezerve....

tudi ultimat: višja plača ali grem stran, je pogajanje ;)
in tudi delodajalec malega podjetja zna cenit vrednost delavca - ne boš verjel - v večini primerov še bolj kot v velikih podjetjih (sploh ker si v majhnem ponavadi "deklica za vse")
vsekakor imam kar se pogajanj tiče boljše izkušnje pri majhnih podjetjih, tudi kar se višine plače in ugodnosti tiče.

in nenazadnje - majhno hitrorastoče podjetje je idealna priložnost za začetnika, ker so taka podjetja bolj odprta za novosti in sveže ideje kot velika. In je lahko tudi odlična referenca za naprej. :)

Winglet1
09.03.2008, 16:15
tudi ultimat: višja plača ali grem stran, je pogajanje ;)
in tudi delodajalec malega podjetja zna cenit vrednost delavca - ne boš verjel - v večini primerov še bolj kot v velikih podjetjih (sploh ker si v majhnem ponavadi "deklica za vse")
vsekakor imam kar se pogajanj tiče boljše izkušnje pri majhnih podjetjih, tudi kar se višine plače in ugodnosti tiče.

in nenazadnje - majhno hitrorastoče podjetje je idealna priložnost za začetnika, ker so taka podjetja bolj odprta za novosti in sveže ideje kot velika. In je lahko tudi odlična referenca za naprej. :)

absolutno...pa še več se naučiš, ker nisi tako omejen pri delu.....samo ok kaj je za tebe majhno podjetje....če nekdo zaposli prvo osebo verjetno plača ne bo ne vem kakšna....če pa ma tam nekaj 10 ljudi zaposlenih je pa zgodba druga.....

silence
09.03.2008, 16:16
Hvala vsem.

Kar pa se tiče tega, da se takoj vse dogovoriš - verjetno res, če imaš službo in iščeš drugo. Če pa je nimaš, pa rade volje vzameš ponujeno priložnost za enomesečno delo preko zavoda s kasnejšim dogovarjanjem... ker sicer mesečno dobivaš precej manj kot je minimalna plača... je res, da se je treba cenit, sploh, če se gre potem za redno delovno razmerje. Ampak če si vesel, da si našel vsaj nekaj, za kratek čas ne gledaš predvsem na to, koliko se ceniš - zato pa zdaj sprašujem, kje bi si lahko postavila mejo.Za prvi siht ti meje sploh ni treba postavljat, lohka gres po par mesecih. Vazn, da zacnes. Resno, ce si brez delovne dobe, nimas kaj pogojev postavljati. Ce se kako leto pri starsih zivis, te pa tud nau konec =sklepam, da ne bos rabla biti najemnica. (uni, ki tole narobe razumete; ne pravim nej gre delat za 155 € na mesec)
Bedno je pa pisati koliko mi zasluzimo; jest mam 2,2 jurja, so faking what. :sleepy:
Lencka, prvi siht je itak ful tezko dobiti brez vez, ...z neki UPORABNE delovne dobe, mas pa ful bols izhodisca. :2thumbs: Jest navijam zate!!!:approve:

Andreea
09.03.2008, 16:39
Bedno je pa pisati koliko mi zasluzimo; jest mam 2,2 jurja, so faking what. :sleepy:

u missed the point... ni bil namen v hvaljenju, ampak v tem, da tudi brez izkušenj ni nujno pristati na karkoli in imaš kljub temu normalno plačo (ker zame plača katrin NI normalna za VII. stopnjo - tako pač jaz vidim stvari :dontknow:). To, da zagrabiš prvo reč (če seveda ni res nujno) ki se ti ponudi in greš čez 3 mesece stran (v tem času niti ne vidiš, kako stvari "laufajo"), pa zna biti tudi past, ker lahko hitro dobiš nalepko "nezanesljivega". :dontknow:


absolutno...pa še več se naučiš, ker nisi tako omejen pri delu.....samo ok kaj je za tebe majhno podjetje....če nekdo zaposli prvo osebo verjetno plača ne bo ne vem kakšna....če pa ma tam nekaj 10 ljudi zaposlenih je pa zgodba druga.....
Mejhno podjetje je relativen pojem, res. :) Ampak tudi v tem, da si edini zaposleni, vidim prednost - ko spoznaš firmo v podrobnosti in skrbiš za večino stvari, lahko čez čas, seveda ne takoj, pritisneš z dvigom plače, ker če greš stran, je delodajalec malo naje.bal, ker ne bo imel koga, ki bi zanj delal (ker nihče drug ne pozna situacije) :d
Poleg tega - velika podjetja imajo dostikrat kolektivne pogodbe, majhni znajo bit pri plačah bolj fleksibilni. :)

silence
09.03.2008, 17:02
u missed the point... ni bil namen v hvaljenju, ampak v tem, da tudi brez izkušenj ni nujno pristati na karkoli in imaš kljub temu normalno plačo (ker zame plača katrin NI normalna za VII. stopnjo - tako pač jaz vidim stvari :dontknow:). To, da zagrabiš prvo reč (če seveda ni res nujno) ki se ti ponudi in greš čez 3 mesece stran (v tem času niti ne vidiš, kako stvari "laufajo"), pa zna biti tudi past, ker lahko hitro dobiš nalepko "nezanesljivega". :dontknow:Jest tvojih postov sloh nisem brala. :d:d:d Sploh pa nisem napisala nej menja siht na tri mesece - jest tazga cloveka nikoli ne bi zaposlila. ;):)
So, u missed the point.

No, pa da ti razjasnim moje napisano in prebrano u temle tvojem postu; bohnedej, da primes za vsaka jetra (ce ni nujno) ... Samo Lencki je ocitno ponujeno delo vsec; ce pa pogrunta po poti, da jo izkoriscajo in nima nobenih moznosti razvoja, pa vedno lohka gre.

Andreea
09.03.2008, 17:18
Jest tvojih postov sloh nisem brala. :d:d:d Sploh pa nisem napisala nej menja siht na tri mesece - jest tazga cloveka nikoli ne bi zaposlila. ;):)
So, u missed the point.
Smotka. ;) potem pa beri poste pred svojimi :angel::d;)

No, pa da ti razjasnim moje napisano in prebrano u temle tvojem postu; bohnedej, da primes za vsaka jetra (ce ni nujno) ... Samo Lencki je ocitno ponujeno delo vsec; ce pa pogrunta po poti, da jo izkoriscajo in nima nobenih moznosti razvoja, pa vedno lohka gre.
Se strinjam s tem.
Ampak še vedno mislim, da se je tudi pri prvi službi dobro in potrebno pogajat... Ravno za službenega BMW-ja in 2-tedensko križarjenje pač ne moreš zaprosit :d ampak je pa dobro, če si zmoreš izborit osnove, recimo, odmor in plačano malico (saj vem, da ti naj bi nekatere stvari kot delavcu pripadale, sam je realnost dostikrat drugačna :d ), kritje prevoza po kilometrini (ne samo po ceni javnega), in podobno. :) Če drugega ne, že zato, da imaš boljši občutek sam pri sebi in da boš vedel za naslednji razgovor, kje si delal napake in bo drugič bolje. :)

silence
09.03.2008, 17:46
Smotka. ;) potem pa beri poste pred svojimi :angel::d;)

Se strinjam s tem.
Ampak še vedno mislim, da se je tudi pri prvi službi dobro in potrebno pogajat... Ravno za službenega BMW-ja in 2-tedensko križarjenje pač ne moreš zaprosit :d ampak je pa dobro, če si zmoreš izborit osnove, recimo, odmor in plačano malico (saj vem, da ti naj bi nekatere stvari kot delavcu pripadale, sam je realnost dostikrat drugačna :d ), kritje prevoza po kilometrini (ne samo po ceni javnega), in podobno. :) Če drugega ne, že zato, da imaš boljši občutek sam pri sebi in da boš vedel za naslednji razgovor, kje si delal napake in bo drugič bolje. :)Prevec kilometrine mam, da bi se mi dalo brati vse. :blush:

Te stvari so pa jasne vsem; pomojem no (:dontknow:) ... povracilo za malico, kilometrina, pavza vsake 4 ure ... ti pripadajo po zakonu. Samo tole ni bila debata; ce jest Lencko kej stekam, nej bi tole dobila, sej bo zaposlena za nedolocen cas. :) In kot ze napisano, ce ne bo, lohka spyzdi!
Ce ji kdo tega ne bi namenil, tudi ce bi zahtevala pri pogajanjih za prvi siht (brez vez!!) , ne bi dobila (nikakor pa tole NI stvar pogajanj; za stalni 8 urni redni siht. To mora priti zraven)

Ej, pa ker se mi glede te bede dobivanja prvega sihta ze dolg ne da vec meniti, je tole konc, OK. :) Jest sam Lencki odgovarjam... je mlada pa bistra.... :2thumbs:

lila5
09.03.2008, 19:18
Ja, večna dilema :d
Po mojih izkušnjah - imam 640€ neto za del. mesto z zahtevano izobrazbo IV. stopnje (sicer imam V. stopnjo). Skupaj z malico in prevozom ter stimulacijo dobim okoli 1000€ neto. Sem čisto mirno pristala na to, da dobim manj kot 500€ neto (brez dodatkov), ker so mi zagotovili pošten kos stimulacije - ki seveda tudi redno prihaja. Aja - sem bla popolnoma brez izkušenj, ko sem delo sprejela :dontknow:

Svetujem ti, da se pri pogajanjih osredotočiš na neto znesek z dodatki, ker je konec koncev vseeno (no, vsaj meni) če bi imela 50€ neto plače in zraven 2000€ stimulacije :d :blush: Kot pravi nasvetek iz Financ: "Raziskave kažejo, da najbolj zadovoljni niso zaposleni z najvišjo plačo, ampak tisti z najboljšimi ugodnostmi. Te so pogosto nadomestek za nižjo plačo, zato bodite vztrajni in odločni pri pogajanjih, predvsem pa pred začetkom razčistite, kaj si želite." (Vir: Finance (http://www.finance.si/148229)) Pri pogajanjih o bruto plačah bodi pozorna, da ti ne "podtaknejo" bruto 2 (ker je razlika med bruto 1 in 2 16%) ;) če ti kaj ne bo popolnoma jasno, raje vprašaj... se pa "po pravilih" za plačo pogaja ponavadi šele po določitvi nalog in obveznosti vseh udeleženih.

Predvsem ti (po mojem) podatek o "povprečni" plači za neko področje ne pomaga nič, ker se vrednosti zelo razlikujejo glede na regijo, sektor, podjetje, sposobnost posameznika, izkušnje, "jajcih" (jajčnikih :angel:) pri pogajanjih, itd... ampak se mi zdi, da s VII. stopnjo izobrazbe, vse kar je pod 1500€ neto, skupaj z vsemi dodatki, slabo (sploh za tvoje področje). :nonono:

Ne popusti prehitro ;) Sicer pa imaš v skrajnem primeru, če je stiska s financami, še vedno možnost sprejeti malenkost nižjo plačo in še naprej aktivno iskati boljšo zaposlitev. :dontknow:

V gospodarstvu je malo drugače kot v javni službi......tam dobiš plačo za delovno mesto, ki ga opravljaš in ne na stopnjo izobrazbe kar si tudi ti izpostavila v začetku.......ni mi pa jasna tvoja stimulacija......pišeš najprej o netu 640 EUR nato pa o netu 1000 EUR, kjer vključiš prevoz, malico in stimulacijo......malica in prevoz, izgleda da tudi tvoja stimulacija, ti ne gre v bruto plačo in to tudi ni neto plača in ker imamo v Sloveniji sistem bruto plač pomeni, da če boš šla na porodniško kaj več od 640 EUR neto ne boš dobila.....in če si precej oddaljena od delovnega mesta ti prevoz znese lahko kar precej že po zakonu in ni stvar nobenih pogajanj.......res je pa, da si v manjšem podjetju lažje "izboriš" plačilo prevoza po kilometrini in plačilo maksimalnega zneska za prehrano......kar je tudi za delodajalca ugodneje, ker ti lahko da na ta račun manjši bruto........

Andreea
09.03.2008, 20:09
Uh, sm se zatipkala - 640 je bruto "gol" znesek po pogodbi :blush: z vsemi dodatki mi pa nanese 1000.
Stimulacija (ali variabilni del plače) se šteje v bruto znesek in delodajalec od tega plačuje davek (kolikor je meni znano), od malice in prevoza... pa ne (do določenega zneska). Se mi zdi pa nekak logično, da če si na porodniški, ne moraš dobivati variabile, ki je dodatek ali nagrada za uspešnost pri delu :d

Saj - to je stvar pogajanj - trenutno (še precej časa) ne nameravam na porodniško, zato mi tak način ustreza, sicer mi pa ne bi. :) Znesek na katerega pristaneš, je odvisen verjetno tudi od načrtov, ki jih imaš za prihodnost. Če si nameravaš kmalu ustvariti družino, odpotovati v tujino... boš sprejemal drugačne odločitve kot sicer. :)


Drgač pa, Lenči, ti želim vse najboljše, pa čimvišjo plačo, itak!! :2thumbs:

P.S.: Sicer pa, kolkr sm jst zastopla Lenčka ni (ne bo) v javni službi, ampak ji zavod samo krije del plače ko bo na "poizkusnem" delu? :dontknow:

lila5
09.03.2008, 20:21
Uh, sm se zatipkala - 640 je bruto "gol" znesek po pogodbi :blush: z vsemi dodatki mi pa nanese 1000.
Stimulacija (ali variabilni del plače) se šteje v bruto znesek in delodajalec od tega plačuje davek (kolikor je meni znano), od malice in prevoza... pa ne (do določenega zneska). Se mi zdi pa nekak logično, da če si na porodniški, ne moraš dobivati variabile, ki je dodatek ali nagrada za uspešnost pri delu :d

Saj - to je stvar pogajanj - trenutno (še precej časa) ne nameravam na porodniško, zato mi tak način ustreza, sicer mi pa ne bi. :) Znesek na katerega pristaneš, je odvisen verjetno tudi od načrtov, ki jih imaš za prihodnost. Če si nameravaš kmalu ustvariti družino, odpotovati v tujino... boš sprejemal drugačne odločitve kot sicer. :)


Drgač pa, Lenči, ti želim vse najboljše, pa čimvišjo plačo, itak!! :2thumbs:

P.S.: Sicer pa, kolkr sm jst zastopla Lenčka ni (ne bo) v javni službi, ampak ji zavod samo krije del plače ko bo na "poizkusnem" delu? :dontknow:

Upam, da tudi za daljši čas na bolniško ne boš šla..........;)

Res je, Lenčka ni v javni službi.......mislila sem le na to, da plača ni odvisna od stopnje izobrazbe ampak od delovnega mesta, ki ga bo opravljala.......

Če si pa na porodniški (in na bolniški) pa dobiš tisto od česar si plačeval prispevke, torej od bruto zneska..........v tvojem primeru izgleda od 640 EUR......;)

Hja, kar se pa tiče načrtov, ti se pa lahko kaj hitro porušijo........

Andreea
09.03.2008, 20:28
Upam, da tudi za daljši čas na bolniško ne boš šla..........;)
Hja, kar se pa tiče načrtov, ti se pa lahko kaj hitro porušijo........

Kukr se vzame, moja služba je začasna :) potem grem naprej :) že od začetka ni blo mišljeno dolgoročno in je taka tudi pogodba....

Tudi če imaš 5000 bruto in zaposlitev za nedoločen čas se to lahko od danes do jutri poruši, tko da so take špekulacije tko al tko frataprata :d

lila5
09.03.2008, 20:31
Kukr se vzame, moja služba je začasna :) potem grem naprej :) že od začetka ni blo mišljeno dolgoročno in je taka tudi pogodba....

Tudi če imaš 5000 bruto in zaposlitev za nedoločen čas se to lahko od danes do jutri poruši, tko da so take špekulacije tko al tko frataprata :d

Seveda.

nattka
09.03.2008, 20:56
Uh, sm se zatipkala - 640 je bruto "gol" znesek po pogodbi :blush: z vsemi dodatki mi pa nanese 1000.
Stimulacija (ali variabilni del plače) se šteje v bruto znesek in delodajalec od tega plačuje davek (kolikor je meni znano), od malice in prevoza... pa ne (do določenega zneska). Se mi zdi pa nekak logično, da če si na porodniški, ne moraš dobivati variabile, ki je dodatek ali nagrada za uspešnost pri delu :d
Saj - to je stvar pogajanj - trenutno (še precej časa) ne nameravam na porodniško, zato mi tak način ustreza, sicer mi pa ne bi. :) Znesek na katerega pristaneš, je odvisen verjetno tudi od načrtov, ki jih imaš za prihodnost. Če si nameravaš kmalu ustvariti družino, odpotovati v tujino... boš sprejemal drugačne odločitve kot sicer. :)


Drgač pa, Lenči, ti želim vse najboljše, pa čimvišjo plačo, itak!! :2thumbs:

P.S.: Sicer pa, kolkr sm jst zastopla Lenčka ni (ne bo) v javni službi, ampak ji zavod samo krije del plače ko bo na "poizkusnem" delu? :dontknow:

tudi v penzijo se ti bo štel samo "gol" znesek ... pa če bi šla slučajno kdaj na zavod ... pa ko boš želela stanovanjski kredit ... pa podobne limonade ...

naj me kdo popravi če se motim ...

Lencka
09.03.2008, 21:10
Kolikor je meni jasno, je res, kot pravi nattka.

Sicer pa hvala za razmišljanja. No, vsekakor sem optimistična, ker mi delovno mesto "zveni" zanimivo in ok, delodajalec tudi, tako da upam, da se bo vse kar najbolje izšlo.

Seveda pa je jasno - kakšni "ne, za pod 1000€ neto pa ne grem delat" so lahko realistične le iz ust tistega, ki mu je ok, če nima službe. Kdo drug pač ne more igrati na to "loreal-anje" "ker se cenim". Hkrati pa je tudi jasno, da je težko preživeti s polovico manj, sploh, če moraš začeti iz nule in sam. Ampak, hej, kam pa pridemo brez optimizma.

Bom čez en mesec povedala, če je šlo skozi in kako se bo (o, vesolje, usmili se me!) izšlo zame :d :d :d Seveda, če bi se izkazalo, da ni ok, in da delo in dohodek res nista sorazmerna, ni zacementirano, da bi ostala. A do takrat vsaj lahko računam na vsaj majhen dotok denarja in boljše izhodišče pri iskanju službe. Niti ne mislim, da bi se realno lahko kaj kruto pogajala (ja, jaz se že zavedam, da kar delam, delam dobro, ampak že to, da nimam delovnih izkušenj, je dovoljšen minus za moja izhodišča), zanimalo me je le, kje približno se lahko vrtim...

Ko se enkrat znajdeš v situaciji, ko mesece in mesece in mesece pišeš prošnje in dobivaš negativne odgovore ali sploh nobenih, ti pač ne pride niti na kraj pameti, da bi se pri nekom, ki ugotovi, da bi te lahko zaposlil, takoj začel pogajati za svojo ceno in dodatke pri plači. Mislim pa, da se bo že v tem mesecu delovnega preizkusa lahko dokaj dobro videlo, zame in zanje, koliko kdo komu nudi, in na podlagi tega bomo lahko ocenili drug drugega....

Vseeno pa - informacije, s katerimi se lahko vsaj deloma orientiraš, niso slabe. Tudi, če iščeš prvo zaposlitev, ali še posebej takrat, ker še ne veš točno, kako delo izgleda in koliko lahko zanj pričakuješ.

Andreea
09.03.2008, 21:42
tudi v penzijo se ti bo štel samo "gol" znesek ... pa če bi šla slučajno kdaj na zavod ... pa ko boš želela stanovanjski kredit ... pa podobne limonade ...

naj me kdo popravi če se motim ...

Joj, tetica nattka, iz katerega stoletja si pa ti uletela na tale forum :rolling:
kaj ga kronaš :d

nekaterim očitno še vedno ni jasno - generacija (moja in lenčkina) smrkavcev, ki smo šele začeli iskat službe ne bomo NIKOLI dočakali penzije, ki jo poznate zdajšnji 50 in 60-letniki (in starejši)
imel bo samo tisti, ki si bo nahrčkal ali mu bodo pomagali lastni otroci...
"bonitete" ala malica, (tako dolga) porodniška, tako visoko plačana bolniška... se bodo le še ZMANJŠEVALE
sanjati o 200€ podpore in 500€ nadomestila za brezposelnost, ki jo lahko dobiš sedaj, bo kmalu utopija...

(temu se reče kapitalizem... :angel: )

zatorej - težiti k čimvečjemu končnemu (fizičnemu) izplačilu in sam pametno vlagat denar... sicer bomo pa gagali... :(

silence
09.03.2008, 22:00
Kolikor je meni jasno, je res, kot pravi nattka.

Sicer pa hvala za razmišljanja. No, vsekakor sem optimistična, ker mi delovno mesto "zveni" zanimivo in ok, delodajalec tudi, tako da upam, da se bo vse kar najbolje izšlo.

Seveda pa je jasno - kakšni "ne, za pod 1000€ neto pa ne grem delat" so lahko realistične le iz ust tistega, ki mu je ok, če nima službe. Kdo drug pač ne more igrati na to "loreal-anje" "ker se cenim". Hkrati pa je tudi jasno, da je težko preživeti s polovico manj, sploh, če moraš začeti iz nule in sam. Ampak, hej, kam pa pridemo brez optimizma.

Bom čez en mesec povedala, če je šlo skozi in kako se bo (o, vesolje, usmili se me!) izšlo zame :d :d :d Seveda, če bi se izkazalo, da ni ok, in da delo in dohodek res nista sorazmerna, ni zacementirano, da bi ostala. A do takrat vsaj lahko računam na vsaj majhen dotok denarja in boljše izhodišče pri iskanju službe. Niti ne mislim, da bi se realno lahko kaj kruto pogajala (ja, jaz se že zavedam, da kar delam, delam dobro, ampak že to, da nimam delovnih izkušenj, je dovoljšen minus za moja izhodišča), zanimalo me je le, kje približno se lahko vrtim...

Ko se enkrat znajdeš v situaciji, ko mesece in mesece in mesece pišeš prošnje in dobivaš negativne odgovore ali sploh nobenih, ti pač ne pride niti na kraj pameti, da bi se pri nekom, ki ugotovi, da bi te lahko zaposlil, takoj začel pogajati za svojo ceno in dodatke pri plači. Mislim pa, da se bo že v tem mesecu delovnega preizkusa lahko dokaj dobro videlo, zame in zanje, koliko kdo komu nudi, in na podlagi tega bomo lahko ocenili drug drugega....

Vseeno pa - informacije, s katerimi se lahko vsaj deloma orientiraš, niso slabe. Tudi, če iščeš prvo zaposlitev, ali še posebej takrat, ker še ne veš točno, kako delo izgleda in koliko lahko zanj pričakuješ.:approve::approve::approve: Optimizem za vedno!

Navijam za to, da ti bo siht pasal - poznam uno: 20 prosenj na dan. :(
BTW: jest sem se vpisala se za en let na faks, da sem imela status in lohk dobila tale siht - beda, nede :dead::sleepy: (zato nimam pojma kolk lohk zahtevas; drgace sem zacela)

Katrin
09.03.2008, 22:55
ne morm verjet, 600 EUR za VII. stopnjo! :o:o

Kot je že omenila Lencka, s službo v žepu veliko lažje iščeš drugo kot pa to počneš na suho.

nattka
10.03.2008, 05:20
Joj, tetica nattka, iz katerega stoletja si pa ti uletela na tale forum :rolling:
kaj ga kronaš :d

nekaterim očitno še vedno ni jasno - generacija (moja in lenčkina) smrkavcev, ki smo šele začeli iskat službe ne bomo NIKOLI dočakali penzije, ki jo poznate zdajšnji 50 in 60-letniki (in starejši)
imel bo samo tisti, ki si bo nahrčkal ali mu bodo pomagali lastni otroci..."bonitete" ala malica, (tako dolga) porodniška, tako visoko plačana bolniška... se bodo le še ZMANJŠEVALE
sanjati o 200€ podpore in 500€ nadomestila za brezposelnost, ki jo lahko dobiš sedaj, bo kmalu utopija...

(temu se reče kapitalizem... :angel: )

zatorej - težiti k čimvečjemu končnemu (fizičnemu) izplačilu in sam pametno vlagat denar... sicer bomo pa gagali... :(

no dobro da si tako moderna ... da maš občutek, da bo vedno tako ok s tvojo službo, kot je sedaj ...

ti je že lila dobro napisala ... ne bom ponavljala ...

sploh pa je zanimivo tvoje moderno videnje, ki sem ga odebelila ... ja ja ... otroci bodo komaj čakali da te futrajo na stara leta ...

Andreea
10.03.2008, 08:17
no dobro da si tako moderna ... da maš občutek, da bo vedno tako ok s tvojo službo, kot je sedaj ...
tega nisem nikjer napisala... ;)
se mi je celo zdelo, da sem dovolj jasno poudarila, da se (tudi pri zaposlitvi za nedoločen čas) lahko vse hitro podre...

sploh pa je zanimivo tvoje moderno videnje, ki sem ga odebelila ... ja ja ... otroci bodo komaj čakali da te futrajo na stara leta ...
Potrudi se prebrat cel stavek, če se že trudiš odgovarjat na post...
Ja - še vedno mislim, da kdor si ne bo sam nič prišparal (ali znal dobro denarja vložit), dobesedno ne bo mogel preživeti, razen če ne bo imel nekoga, ki mu bo zmogel (in hotel) pomagat. Kako in koliko drži rek "žlahta, strgana plahta" sem pa tudi sama preizkusila na lastni koži - in verjemi, da ne drži samo zgodba o otrocih, ki nočejo vzdrževat staršev, ampak zna bit tudi obratno... :dontknow:
Ker žal, pokojninska politika, ki se jo gremo, in smo tudi sami primorani (oz. naši delodajalci po zakonu) krepko prispevati na ta kupček, naslednjih 30, 50, 70... let ne bo vzdržala. Kajti mladih, ki bi "vlagali" vanjo je vedno manj, upokojencev pa vedno več. Denarja pa ne bo od kje vzet (vsaj ne iz "pokojninske blagajne). :dontknow:

Oziroma - ne vem, od kje si ti predstavljaš, da bodo zdajšnji 25-letniki dobivali pokojnino??? :shy:

nattka
10.03.2008, 08:30
tega nisem nikjer napisala... ;)
se mi je celo zdelo, da sem dovolj jasno poudarila, da se (tudi pri zaposlitvi za nedoločen čas) lahko vse hitro podre...

Potrudi se prebrat cel stavek, če se že trudiš odgovarjat na post...
Ja - še vedno mislim, da kdor si ne bo sam nič prišparal (ali znal dobro denarja vložit), dobesedno ne bo mogel preživeti, razen če ne bo imel nekoga, ki mu bo zmogel (in hotel) pomagat. Kako in koliko drži rek "žlahta, strgana plahta" sem pa tudi sama preizkusila na lastni koži - in verjemi, da ne drži samo zgodba o otrocih, ki nočejo vzdrževat staršev, ampak zna bit tudi obratno... :dontknow:
Ker žal, pokojninska politika, ki se jo gremo, in smo tudi sami primorani (oz. naši delodajalci po zakonu) krepko prispevati na ta kupček, naslednjih 30, 50, 70... let ne bo vzdržala. Kajti mladih, ki bi "vlagali" vanjo je vedno manj, upokojencev pa vedno več. Denarja pa ne bo od kje vzet (vsaj ne iz "pokojninske blagajne). :dontknow:

Oziroma - ne vem, od kje si ti predstavljaš, da bodo zdajšnji 25-letniki dobivali pokojnino??? :shy:

na sloveniji je že odprta tema, kjer sem se razpisala ...

v glavnem ... podpiram tvoje razmišljanje da že zdaj razmišljaš o penziji ...

da si moderna sem dodala, ker si me vprašala, iz katerega stoletja sem pritekla ... drugače pa imaš eno obširo temo zgoraj ...

pa za informacijo ... tudi tisti, ki gremo v penzijo čez 15 let že danes krepko nalagamo ... tudi nam so penzije že pohrustali ...

ampak tole je tema o pričakovanih dohodkih ...

Andreea
10.03.2008, 08:40
pa za informacijo ... tudi tisti, ki gremo v penzijo čez 15 let že danes krepko nalagamo ... tudi nam so penzije že pohrustali ...

aja, pardon... šele čez 15 let :blush: pol pa nisi tolk stara, kot sem mislila :angel: :kisses:

Res, je, o dohodkih... Hotela sem povedat, da se je po moje pri pogajanjih bolje osredotočiti na nižji bruto znesek z višjimi dodatki (če je tako plača večja), kot na višji bruto z manjšimi dodatki. Razlog - ker od davka ki ga plačujemo (za zdravstvo, pokojnino, itd.) bomo imeli bore malo, oz. nič, in bomo morali skrbeti sami zase. Zato se mi zdi (skoraj) nepomembno, koliko od neto plače gre za (ne)bodočo pokojnino. :dontknow:

Dokler delodajalec NI na zgubi, mu je verjetno vseeno, na kateri konec gre denar (k tebi, ali za davke)... :shy:

nattka
10.03.2008, 08:59
aja, pardon... šele čez 15 let :blush: pol pa nisi tolk stara, kot sem mislila :angel: :kisses:

Res, je, o dohodkih... Hotela sem povedat, da se je po moje pri pogajanjih bolje osredotočiti na nižji bruto znesek z višjimi dodatki (če je tako plača večja), kot na višji bruto z manjšimi dodatki. Razlog - ker od davka ki ga plačujemo (za zdravstvo, pokojnino, itd.) bomo imeli bore malo, oz. nič, in bomo morali skrbeti sami zase. Zato se mi zdi (skoraj) nepomembno, koliko od neto plače gre za (ne)bodočo pokojnino. :dontknow:

Dokler delodajalec NI na zgubi, mu je verjetno vseeno, na kateri konec gre denar (k tebi, ali za davke)... :shy:

nerodno je le to, da se dejansko ne da dobiti kredita za nepremičnino, če imaš osnovni bruto majhen ...

drugače pa zelo dobro razmišljaš ... ker se denar dejansko izgublja že na poti v banko ... in je treba že na začetku kariere misliti na njen konec ...

nattka
10.03.2008, 09:02
aja, pardon... šele čez 15 let :blush: pol pa nisi tolk stara, kot sem mislila :angel: :kisses:

:

ni panike ... bi morala videt kako staro zgledam ...
:d:d:d

lila5
10.03.2008, 09:52
aja, pardon... šele čez 15 let :blush: pol pa nisi tolk stara, kot sem mislila :angel: :kisses:

Res, je, o dohodkih... Hotela sem povedat, da se je po moje pri pogajanjih bolje osredotočiti na nižji bruto znesek z višjimi dodatki (če je tako plača večja), kot na višji bruto z manjšimi dodatki. Razlog - ker od davka ki ga plačujemo (za zdravstvo, pokojnino, itd.) bomo imeli bore malo, oz. nič, in bomo morali skrbeti sami zase. Zato se mi zdi (skoraj) nepomembno, koliko od neto plače gre za (ne)bodočo pokojnino. :dontknow:

Dokler delodajalec NI na zgubi, mu je verjetno vseeno, na kateri konec gre denar (k tebi, ali za davke)... :shy:

O katerih dodatkih, ki ne "gredo" v bruto govoriš.......? Malici, navideznih potnih stroških, navideznih dnevnicah in kilometrinah......? :dontknow:

Lencka
10.03.2008, 20:30
Hm. No, meni ni vseeno, koliko je osnova in koliko dodatki. Vem, da bi mi delodajalec najraje dal čisti minimum od minimuma za osnovo... samo... hja, morda pa bom kdaj zbolela, morda pa si bom kdaj želela kupiti avto za več kot 1000 evrov... in morda bom kdaj spet na zavodu (bohnedaj)... čeprav sem mlada... in 550 bruto osnove bo kaj slabo izhodišče. Torej lahko le upam. Bemtiš, to ni kul občutek :d

Irina
10.03.2008, 21:58
Lenčka se popolnoma strinjam s teboj, da so sicer visoki dodatki dobrodošli, ampak kamor koli se boš obrnila (kakor si sama naštela) bodo pogledali na plačo in ne dodatke. Zato bi bilo kar prav, da se izpogajaš, kolikor se da, za dobro osnovo. Držim pesti, da ti uspe tisto, na kar upaš.

Andreea
10.03.2008, 23:11
nerodno je le to, da se dejansko ne da dobiti kredita za nepremičnino, če imaš osnovni bruto majhen ...

drugače pa zelo dobro razmišljaš ... ker se denar dejansko izgublja že na poti v banko ... in je treba že na začetku kariere misliti na njen konec ...
Kredit je res težko dobit :shy: amapk kredit ne vidim kot dobre izbire (razen po sili razmer)... se mi zdi bolje, da denar vlagaš in magari 10-x obrneš, ampak to pa vem, da NI slovenska lastnost :) smo (so) navajeni še bankam zaupat in socialnim aparatom (kljub temu, da je treba že zdaj vse plačat, če želiš bit kmalu na vrsti)... :dontknow: js jim ne. Recimo, če kupiš nov avto srednjega razreda vsake 5 let (to je samo zelo banalen primer, vstavi poljubno dobrino) na kredit, si bil( po mojih izračunih pred par leti) na izgubi za 1 mio. SIT, v primerjavi s tem, da bi 5 let šparal in potem kupil avto, pa spet 5 let šparal... :nonono:
Je pa res, da brez kredita včasih ne gre. :)

@lila5: ne govorim o izkoriščanju bonitet, ampak o božičnicah, nagradah, stimulacijah... ki se ne štejejo v osnovo. In poznam ljudi, ki jim osnovna neto plača predstavlja komaj dvajsetino ali celo manj celotnega dohodka (plače z dodatki).

Winglet1
11.03.2008, 00:56
Ma tukaj na forumu ste po moje preveč fiksirani na plačo....na začetku pri prvi zaposlitvi je bolj pomembno v kakšno podjetje prideš.....da dobiš npr. nekoga, ki ti malo pokaže kako pa kaj v businessu, te uči in "vodi".....to je mnogo bolj pomembno kot pa zdaj 600,800,1000 neto...pa ta dodatek pa on.....

Cifra
11.03.2008, 05:39
Ma tukaj na forumu ste po moje preveč fiksirani na plačo....na začetku pri prvi zaposlitvi je bolj pomembno v kakšno podjetje prideš.....da dobiš npr. nekoga, ki ti malo pokaže kako pa kaj v businessu, te uči in "vodi".....to je mnogo bolj pomembno kot pa zdaj 600,800,1000 neto...pa ta dodatek pa on.....

To je načeloma res, vendar če nameravaš dlje časa ostati v tem podjetju, se je potrebno že na začetku malce pogajat, sicer ostaneš na isti plači. Kasneje barantat se ponavadi ne obnese najbolje. Saj ni potrebno it ravno v skrajnost, pač pa malo namigneš, da imaš več ponudb in da se odločaš med njimi. Pri meni je to delovalo in so mi sami dvignili ponudbo.

lila5
11.03.2008, 08:02
@lila5: ne govorim o izkoriščanju bonitet, ampak o božičnicah, nagradah, stimulacijah... ki se ne štejejo v osnovo. In poznam ljudi, ki jim osnovna neto plača predstavlja komaj dvajsetino ali celo manj celotnega dohodka (plače z dodatki).

Vse to kar si navedla povečuje bruto osnovo in se od vsega plačajo davki in prispevki.......razen davka na izplačane plače, ki se od nekaterih elementov ne plača, ta davek pa se tako ukinja........

Kot je pa bilo že prej zapisano je pri prvi zaposlitvi pomembneje to, da se pridobijo izkušnje, ker fakulteta ti teh ne da......večina pa je fokusirana samo na to, da vsak, ki konča faks mora dobiti najmanj 1000 EUR neto takoj prvi mesec zaposlitve na roko, drugače je neumen, da sploh dela.....ker izgleda je boljše sedeti dve in tri leta doma in čakati na 1000 EUR......kot pa se zaposliti za 600 EUR, si nabrati izkušnje in se čez dve leti pogajati za več, ko imaš že itak bistveno boljšo pogajalsko pozicijo, ker imaš poleg papirja tudi izkušnje.........

Andreea
11.03.2008, 11:43
Ma tukaj na forumu ste po moje preveč fiksirani na plačo....
najbrž zato, ker je deklica vprašala kakšno plačo naj "zahteva" za začetek???

Vse to kar si navedla povečuje bruto osnovo in se od vsega plačajo davki in prispevki.......razen davka na izplačane plače, ki se od nekaterih elementov ne plača, ta davek pa se tako ukinja........

lila5, malo si zakone preberi (ta ej sicer star, ampak nekaj še velja)...
"Izplačilo plače na podlagi uspešnosti poslovanja družbe, ki zajema tako izplačilo 13. plače, kot izplačilo tako imenovane božičnice, katerima je skupno to, da gre za izplačilo izključno na podlagi uspešnosti poslovanja družbe, od vrste dogovora pa je odvisno, za katero vrsto in obdavčitev plačila gre. Če je božičnica ali 13. plača (vseeno kako jo poimenujemo):
• del izrednega dogovora po sklepu poslovodstva ali tudi izraz dobre volje, pa se takšno izplačilo šteje za drug prejemek iz delovnega razmerja (npr. kot regres), kjer se plača akontacija dohodnine, ne pa tudi prispevki in davek na izplačane plače. Ker gre za drug prejemek iz delovnega razmerja, pa se takšno izplačilo ne všteva v pokojninsko osnovo. V skladu s 5. odstavkom 28. člena ZDDPO-1 pa se plače ali druga izplačila na osnovi udeležbe v dobičku davčno ne priznajo. Pri tem pa naj opozorimo, da bodo od 1. januarja 2007, v skladu s 35. členom ZDDPO-2, plače ter vsa druga izplačila v zvezi zaposlitvijo davčno priznan odhodek."
Vir: Finance
in takih "fint" je še ogromno, tudi pri drugih izplačiluh... :) se splača zakone poznat :d

lila5
11.03.2008, 13:21
najbrž zato, ker je deklica vprašala kakšno plačo naj "zahteva" za začetek???lila5, malo si zakone preberi (ta ej sicer star, ampak nekaj še velja)...
"Izplačilo plače na podlagi uspešnosti poslovanja družbe, ki zajema tako izplačilo 13. plače, kot izplačilo tako imenovane božičnice, katerima je skupno to, da gre za izplačilo izključno na podlagi uspešnosti poslovanja družbe, od vrste dogovora pa je odvisno, za katero vrsto in obdavčitev plačila gre. Če je božičnica ali 13. plača (vseeno kako jo poimenujemo):
• del izrednega dogovora po sklepu poslovodstva ali tudi izraz dobre volje, pa se takšno izplačilo šteje za drug prejemek iz delovnega razmerja (npr. kot regres), kjer se plača akontacija dohodnine, ne pa tudi prispevki in davek na izplačane plače. Ker gre za drug prejemek iz delovnega razmerja, pa se takšno izplačilo ne všteva v pokojninsko osnovo. V skladu s 5. odstavkom 28. člena ZDDPO-1 pa se plače ali druga izplačila na osnovi udeležbe v dobičku davčno ne priznajo. Pri tem pa naj opozorimo, da bodo od 1. januarja 2007, v skladu s 35. členom ZDDPO-2, plače ter vsa druga izplačila v zvezi zaposlitvijo davčno priznan odhodek."
Vir: Finance
in takih "fint" je še ogromno, tudi pri drugih izplačiluh... :) se splača zakone poznat :d

Vendar pa je božičnica lahko tudi del dogovora po pogodbi o zaposlitvi ali kolektivni pogodbi in v tem primeru je z davčnega vidika enaka plači, kar pomeni, da se od nje plačajo prispevki, dohodnina in tudi davek na izplačane plače in se všteva tudi v pokojninsko osnovo.......in večina podjetij kar jih jaz poznam in izplačujejo božičnico dela na ta način........ker edina razlika je ta, da se pri "tvojem" načinu izplačila ne plača davka na izplačane plače in se ne všteva v pokojninsko osnovo.......

Sicer pa imaš prav, vsak je svoje sreče kovač in od vsakega posameznika je odvisno, na kakšen način sklene pogodbo o zaposlitvi........

Mowgli
11.03.2008, 13:43
Lenčka, naberi si izkušenj na tisti turistični kmetiji (pa mlek' tud' prodaja, ne?), ker ti bodo, če že ne takoj napolnile žepe, pa vsaj pomagala pri samozavesti, ko boš v poziciji izbire naslednje službe. Verjemi, z vsako bo lažje preceniti svojo vrednost in vrednost začetnih obljub...

Lencka
11.03.2008, 18:35
:rolling: Mowgli, veš, jst ne molzem mleka :blush: oprosti, ker sem ti morala ubiti sanjarije :blush:

Sicer pa, kdo pa pravi, da si ne želim, da bo bila to služba za dlje časa? Zaenkrat se dobro počutim, in to mi veliko pomeni. In pač ne želim ciljati na tisto "ok, bom pa čimprej iskala naprej", ampak ciljam na to, da bom rekla "kul, res je tako fajn in nimam nobene želje po drugem". In spričo tega, Winglet, ne vem, od česa živiš ti, običajni smrtniki pa pač od plače :blush: sej bi živela od zraka in ljubezni, samo... kaj ko mam mal večje potrebe :veryevil: požrešna sem, ja :veryevil:

Ne vem, zakaj tako poudarjate, da ni važno, koliko dobim, saj bom lahko iskala naprej. Bemtiš no, a vi na ta način hodite v službo? Da mislite samo na to, kdaj boste zamenjali? NI škoda volje, energije in let, ki vam tako tečejo??? (In, po drugi strani, do takrat pa naj me očka pa mamica sofinancirata, ha? Joj meni joj, ki mi nista kupila avta za maturo pa stanovanja za diplomo :nonono:)

Zakaj bi bilo torej slabo, če sem našla nekaj, kar me privlači, kjer se dobro počutim, pa me ob tem zanima še, kako bom od tega živela? :dontknow: A ni to smisel službe?

Morda sem pa pač prevelika optimistka... :p

Pa... mogoče sem tudi jaz iz napačnega stoletja, ker me bolj kot nezanesljivi dodatki, ki so ali niso, zanima, od česa bom vsak mesec lahko živela. Ja, ja, čudna sem, ker bi se rada postavila na svoje noge. In to z nule.

p.s. In ja, vem, lahko bi se pogovorila preprosto z delodajalcem. Ampak vraga, zakaj pa so forumi :rolling: si pač širim poznavanje :rolling:

Winglet1
11.03.2008, 21:05
:rolling: Mowgli, veš, jst ne molzem mleka :blush: oprosti, ker sem ti morala ubiti sanjarije :blush:

Sicer pa, kdo pa pravi, da si ne želim, da bo bila to služba za dlje časa? Zaenkrat se dobro počutim, in to mi veliko pomeni. In pač ne želim ciljati na tisto "ok, bom pa čimprej iskala naprej", ampak ciljam na to, da bom rekla "kul, res je tako fajn in nimam nobene želje po drugem". In spričo tega, Winglet, ne vem, od česa živiš ti, običajni smrtniki pa pač od plače :blush: sej bi živela od zraka in ljubezni, samo... kaj ko mam mal večje potrebe :veryevil: požrešna sem, ja :veryevil:

Ne vem, zakaj tako poudarjate, da ni važno, koliko dobim, saj bom lahko iskala naprej. Bemtiš no, a vi na ta način hodite v službo? Da mislite samo na to, kdaj boste zamenjali? NI škoda volje, energije in let, ki vam tako tečejo??? (In, po drugi strani, do takrat pa naj me očka pa mamica sofinancirata, ha? Joj meni joj, ki mi nista kupila avta za maturo pa stanovanja za diplomo :nonono:)

Zakaj bi bilo torej slabo, če sem našla nekaj, kar me privlači, kjer se dobro počutim, pa me ob tem zanima še, kako bom od tega živela? :dontknow: A ni to smisel službe?

Morda sem pa pač prevelika optimistka... :p

Pa... mogoče sem tudi jaz iz napačnega stoletja, ker me bolj kot nezanesljivi dodatki, ki so ali niso, zanima, od česa bom vsak mesec lahko živela. Ja, ja, čudna sem, ker bi se rada postavila na svoje noge. In to z nule.

p.s. In ja, vem, lahko bi se pogovorila preprosto z delodajalcem. Ampak vraga, zakaj pa so forumi :rolling: si pač širim poznavanje :rolling:


point je v tem, da je zelo pomembno katerega delodajalca dobiš....saj prva plača je to...prva plača in z leti dela v različnih podjetjih različno hitro napreduješ.....ni vseeno, če danes vzameš neko službo z 1000 neto pa si za 10 let na istem ali pa 800 neto pa si za 10 let nad tistimi prej omenjenimi 1000.....pomembno je kakšna znanja dobiš in kako hitro ti je omogočeno da napreduješ.....pa saj ne nasprotujem nobeni tvoji trditvi....nekaj vzameš potem pa itak vidiš kako laufa....

....saj majhna podjetja so iz tega vidika zelo zanimiva...delaš marsikaj...si bolj vpeta v te ključne stvari.....

Mowgli
12.03.2008, 07:47
Lencka, o konkretnem kešu je težko govoriti, ker so razlike med firmami ogromne. Kot osnovo imamo sicer zakonsko postavljeno minimalno plačo, imamo še kup druge papirologije, ki pa jo določeni delodajalci mrtvo hladno prezrejo in plačujejo del zaslužka "na roko", ne izplačujejo nadur, dodatnega dela, neizkoriščenih dopustov ipd. Od posameznika je pač odvisno, če se s tem strinja ali se zbuni in tvega knjižno nagrado. Sam imam občutek, da je narod zadnje čase tako preplašen, da si ne upa uveljavljati niti osnovnih zakonskih pravic. Strah sicer z izobrazbo premosorazmerno pada, pa vseeno...

Glede na stanje stvari je pač moje skromno mnenje, da so ponavadi pričakovanja začetnikov po plačilu višja, kot pripravljenost delodajalca na nagrajevanje še nepokazanih znanj in pripravljenosti za delo. Najprej se je treba izkazati, potem se šele začne borba za povišice. Formalna izobrazba je le obljuba nekega plačila, ki pa ni vedno izpolnjena. Vsekakor ti pa želim čimbolj nabasan tošl.


btw; a potem ne bo mleka? :o :d

blustar
15.03.2008, 07:43
Kot so že drugi pisali, pri službi so pomembnejše stvari od plače. Tam boš preživela najmanj 8 ur na dan (verjetno pa več). Če ti je služba všeč, če ti je všeč, kaj boš delala, če se boš lahko kaj naučila, potem naj ti plača ne bo toliko pomembna. Tudi delodajalcu, ko se boš pogovarjala z njim, bo bolj všeč, če tega ne boš izpostavljala.

Potem po določenem času pa se le vprašaj o plači - malo primerjaj med drugimi v isti službi, med sabo takoj na začetku in prijatelji.

Soleil
15.03.2008, 08:47
najbrž zato, ker je deklica vprašala kakšno plačo naj "zahteva" za začetek???lila5, malo si zakone preberi (ta ej sicer star, ampak nekaj še velja)...
"Izplačilo plače na podlagi uspešnosti poslovanja družbe, ki zajema tako izplačilo 13. plače, kot izplačilo tako imenovane božičnice, katerima je skupno to, da gre za izplačilo izključno na podlagi uspešnosti poslovanja družbe, od vrste dogovora pa je odvisno, za katero vrsto in obdavčitev plačila gre. Če je božičnica ali 13. plača (vseeno kako jo poimenujemo):
• del izrednega dogovora po sklepu poslovodstva ali tudi izraz dobre volje, pa se takšno izplačilo šteje za drug prejemek iz delovnega razmerja (npr. kot regres), kjer se plača akontacija dohodnine, ne pa tudi prispevki in davek na izplačane plače. Ker gre za drug prejemek iz delovnega razmerja, pa se takšno izplačilo ne všteva v pokojninsko osnovo. V skladu s 5. odstavkom 28. člena ZDDPO-1 pa se plače ali druga izplačila na osnovi udeležbe v dobičku davčno ne priznajo. Pri tem pa naj opozorimo, da bodo od 1. januarja 2007, v skladu s 35. členom ZDDPO-2, plače ter vsa druga izplačila v zvezi zaposlitvijo davčno priznan odhodek."
Vir: Finance
in takih "fint" je še ogromno, tudi pri drugih izplačiluh... :) se splača zakone poznat :d

Božičnica in 13. plača nista isto.

13. plača je tolikšna kot je tvoja plača, božičnica pa ni omejena oz. opredeljena z nekim zneskom. Za božičnico ti recimo lahko dajo 100 € bruto ali pa 1000 € bruto. Lahko pa dobiš celo oboje.

Soleil
15.03.2008, 08:59
Sicer pa ne morete gledati, koliko je povprečna plača za vašo stopnjo izobrazve (7.) v določeni panogi, ker to je samo povprečje. Tu so zraven tudi plače direktorjev, ki precej kvarijo povprečje.

En začetnik ne more "zahtevati" 1000 € neto plače samo zato, ker ima končan faks. Kje pa živite eni ... Če vi ne boste sprejeli tega dela za 700 € (pa to je že veliko za začetnika), ga bo pa veš kolega s faksa. Sprejmeš delo, si nabiraš izkušnje in predvsem točke pri delodajalcu. Čez leto ali dve se ti plača definitivno zviša na povprečno. Tako to je.

Tudi jaz ne vam ne bi dala kar 1000 € neto v štartu, sploh če ste z ekonom faksa (ker vas je cca. 400 komadov prijavljenih na zavodu), ali pa pravnik (cca. 300 na zavodu), ali pa komunikolog (cca. 50 na zavodu). Šit, a ne?

Winglet1
15.03.2008, 14:25
Tudi začetniki iz ekonomskega faksa dobijo na začetku 1000 neto in prav je tako.....je pa res, da moraš k dobri prošnji dat še par priporočil in potem se ti odprejo marsikatera vrata.....

....pa ni fora v tem, da nekega začetnika plačaš nizko samo zato ker je začetnik.....ključno je kakšen potencial lahko ima tak novopečenec in da se to dobi je treba dat boljše začetne pogoje....ti prinesejo več prijav in tako večjo možnost prave izbire....saj če hoče podjetje imeti dober kader ga mora tudi bit sposobno poiskat....se pa tega zavedajo redki....zato pa je večina podjetij povprečnih.....

...to da pa je ekonomistov dosti pa ni nič slabega.....večja izbira prinese boljše posameznike......

Andreea
15.03.2008, 15:46
Božičnica in 13. plača nista isto.
tega nikjer ne trdim...

13. plača je tolikšna kot je tvoja plača...
ni nujno. kolektivna pogodba (ali "dogovor", če 13. plače ne opredeljuje kolektivna pogodba) lahko določa drugače.