Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Jedi iz čičerike


freya
15.03.2008, 17:59
Obožujem čičeriko :p
Poznate kake jedi iz nje, kombinacije jedi, da jo poskusime še kako drugače kot v solatkah.

Silence, go ahead.

šnela
15.03.2008, 18:02
čičo lahk pa res kjerkoli uporabiš. jst jo na primer dam h kakim omakcam, na primer namest leče alpa fižola ... kej takega.
drugač je pa zdej sezona regrata s čičo!!! :p

freya
15.03.2008, 18:29
torej kot prilogo, nezabeljeno, le kuhano v slani vodi?

lady_lucifer
15.03.2008, 18:58
čičo lahk pa res kjerkoli uporabiš. jst jo na primer dam h kakim omakcam, na primer namest leče alpa fižola ... kej takega.
drugač je pa zdej sezona regrata s čičo!!! :p

I feel you!!:p:approve::approve:

freya, lahk nardis juho, solato, rizoto, omako, falafel, kvazi-matevz, kruh, namaz za na kruh :p lahko jo uprabis v vseh jedeh na mestu fizola. bohnedej kupvat une ze kuhane u plocevinki. receptov je se pa se na netu;)

TuNina
15.03.2008, 19:02
ravno danes so v tisti kuharski oddaji na PopTV (Desetka?) delali čičerikin pire.

Alias
16.03.2008, 21:15
V paninoteki delajo ful dobro solato iz čičerike - čičerika, paradižnik, čebula, feta sir, črne olive, začimbe (zelišča po okusu), balzamico, olivno olje. Yummi.

mrjerry
17.03.2008, 08:07
Definitivno najboljsa stvar iz cicerke je humus. Gre za `neki za namazat' iz arabskega sveta (Libanon, Jemen, Egipt, Sirija, Palestina...). Jasno ga povsod pripravljajo malo drugace. V principu moras zaobvladati pripravo osnovnega humusa, kateremu potem po zelji dodajas tisto zadnjo res, ki mu da dokoncen okus (posusen paradiznik, paprika, oliva, limona, cesen, ingver...).

Mogoce bi bilo zanimivo: po Wikipedii so humus pripravljali ze stari egipcani.

Primer enega cisto enostavnega (Turcija):
1 cesen
1 zlica olivnega olja (naj bo najboljse, kar premore gospodinja)
1/2kg sveze cicerke
1 zlica tahinija, ce ga imas (tahini = sezamova pasta, morda jo imajo v supermarketih... ce je nimajo, potem nadomesti z dvema zlicama sezamovih semen, sezamovega olja pa rajsi ne dodajati)

Pecico segrej na 180 stopinj. Celemu cesno odrezi zgornji del (toliko, da se vidis posamezne stroke v prerezu). Vrh prelij z olivcem in peci v pecici uro do uro in pol.

Ko se bo cesen ohladil, se lahko njegovo notranjost iztisne kot iz tube (prej je tezje, ker je vroc). Kar se je iztisnilo namestiv multipraktik skupaj s cicerko, tahinijem in ostalimi sestavinami ter stenstaj (verjetno se bo najbolje obnesla funkcija sekljalnika). Na koncu dosoli po okusu. Humus imas lahko v hladilniku nekaj dni. Pase na opecen kruh, zraven pecenja (perutnina, svinjina), celo zraven kaksnega sira.

Ko ti uspe narediti soliden osnovni humus (to je tak, da ga lahko oblikujes po mili volji, a obenem dovolj socen, da se ne lepi na jezik), lahko zacnes nadgrajevati. Vsebino sekljalnika dopolnis s posusenim paradiznikom, dobro ozeto peceno papriko, olivami....

mrjerry
17.03.2008, 12:12
Baje je fajn stvar tudi, da cicerko zmiksas skupaj z jogurtom in zacimbami za jagnjetino (koriander, malo mete, limonina lupina), da dobis mazljivo, se vedno tekozo zmes. Ulijes jo v plasticno vrecko in pridruzis jagnjetino (kaksna noga bi delovala noro), za uro do stiri. Nato speces na mrezi v pecici, nadstropje nizje pa na pladnju kuris krompir, papriko in cebulo ter lovis, kar se nakaplja.

Recept je iz enih starejsih oddaj Jamieja Oliverja. Finta cicerke je pa, da se marinada posteno oprime mesa, med pecenjem pa se napije sokov od pecenke in dobis krasno skorjico. Ce ima kdo namen delat, lahko poskusim izbrskati kolicine.

silence
17.03.2008, 12:27
Ne vem sicer zakaj sem bila glih jest izvana, je pa ze vse zgori povedano; ponucas jo lahko na maljon nacinov; isto kot sojo, leco, fizol... Jest jo pa vcasih tud tko jem, kot kdo drug cips ali kako podobno svinjarijo :p:p

Za ideje dobiti je pa stric google vedno pri roki.:shy:

Za une, ki ne jemo mesa, mora biti pa cicerika nujen del prehrane; poleg lece in soje. :approve:

freya
17.03.2008, 12:51
Zakaj pa ne. Stric google natrosi podatke, meni so ljubši ovrednoteni podatki. Ovrednoteni z lastnimi izkušnjami.

Moram priznat, da ne vem, kako bi moral izgledat falafel :d
Jerry hvala...ti si vir kuharskega znanja. Ti jo uporabljaš?

mrjerry
17.03.2008, 13:56
Redko, pri majhnem gospodinjstvu je z njo prevec komplikacij. Ene dvakrat sem jo delal, hummus pa sem prvic poskusil lani v Egiptu in me je totalno zasvojil. Bil je pa paradiznikov... Na svezem kruhu je stvar bozanska.

Pa kasneje sem se spomnil... Bojda zelo dalec prides tudi s konzervirano cicerko. Svezo moras celo noc namakati (mislim da) v slani vodi.

silence
17.03.2008, 14:02
Konzervirana :nonono: Ne no, ... sej ze tko dost svinjarije pojemo.
Kwa te pa stane, ce jo cez noc namakas? :dontknow: Sicer pa po zelji.

mrjerry
17.03.2008, 14:09
Ni vse kar je iz konzerve ze avtomatsko svinjarija.
Konzervirani pelati, recimo, naredijo mnogo boljso paradiznikovo omako razen tistih nekaj lepih poletnih tednov ko so paradizniki v sezoni. Cicerka je pa sploh, kolikor mi je znano, voda + sol + cicerka.

silence
17.03.2008, 14:19
:) PS sem hotla dodati in sem se premislila, pa vidim, da je bila napaka :d
Samo, sej si si ze sam odgovoru z "razen tistih neki tednov..." :d:d:cool: Cicerika je lohka on non stop :p S paradajzem je res ne gre primerjati.

Zate pa dvomim, da se v zadnjem trenutku spomnis, da bi jedu CICERIKO :angel:

mrjerry
17.03.2008, 15:08
Ce je fejst nafajhtana in s susenim paradiznikom, olivcem in ce si v hotelu s 5 zvezdicami, tudi meni okus zna pocepniti :clown:

silence
17.03.2008, 15:19
Takele fajte se grem pa samo z Mowglico :p:d:d

šnela
17.03.2008, 16:32
Ne vem sicer zakaj sem bila glih jest izvana, je pa ze vse zgori povedano; ponucas jo lahko na maljon nacinov; isto kot sojo, leco, fizol... Jest jo pa vcasih tud tko jem, kot kdo drug cips ali kako podobno svinjarijo :p:p

Za ideje dobiti je pa stric google vedno pri roki.:shy:

Za une, ki ne jemo mesa, mora biti pa cicerika nujen del prehrane; poleg lece in soje. :approve:

lol, sem misnla, da sem sam jst taka :d
drugač pa sem tud jedla že konzervirano čičeriko, sam je razlika očitna, če ješ sveže kuhano. :approve:

Mowgli
17.03.2008, 16:52
Takele fajte se grem pa samo z Mowglico :p:d:d

...ki je čičeriko namakal že pred sedemnajstimi leti daleč stran od doma. :angel:

silence
17.03.2008, 21:47
lol, sem misnla, da sem sam jst taka :d
drugač pa sem tud jedla že konzervirano čičeriko, sam je razlika očitna, če ješ sveže kuhano. :approve:
Itak!:approve:

Cicerika je pa za nas tko kukr lesniki za veverce...nyami :p:d

Alias
17.03.2008, 22:45
Baje je fajn stvar tudi, da cicerko zmiksas skupaj z jogurtom in zacimbami za jagnjetino (koriander, malo mete, limonina lupina), da dobis mazljivo, se vedno tekozo zmes. Ulijes jo v plasticno vrecko in pridruzis jagnjetino (kaksna noga bi delovala noro), za uro do stiri. Nato speces na mrezi v pecici, nadstropje nizje pa na pladnju kuris krompir, papriko in cebulo ter lovis, kar se nakaplja.

Recept je iz enih starejsih oddaj Jamieja Oliverja. Finta cicerke je pa, da se marinada posteno oprime mesa, med pecenjem pa se napije sokov od pecenke in dobis krasno skorjico. Ce ima kdo namen delat, lahko poskusim izbrskati kolicine.

Bemti pa kdaj maš ti to vse cajt kuhat :d:drop:

lady_lucifer
18.03.2008, 06:57
Itak!:approve:

Cicerika je pa za nas tko kukr lesniki za veverce...nyami :p:d

ja, ja, se ena taka kle!:p:approve:

mrjerry
18.03.2008, 08:14
Bemti pa kdaj maš ti to vse cajt kuhat :d:drop:

Premalokrat :( :( :(

lady_lucifer
18.03.2008, 10:11
Zakaj pa ne. Stric google natrosi podatke, meni so ljubši ovrednoteni podatki. Ovrednoteni z lastnimi izkušnjami.

Moram priznat, da ne vem, kako bi moral izgledat falafel :d
Jerry hvala...ti si vir kuharskega znanja. Ti jo uporabljaš?


evo, vse na pladnju...
http://en.wikipedia.org/wiki/Falafel

mrjerry
18.03.2008, 10:14
Matr, kjerkol pise mezze je za po****it dobr :p :p :p

mrjerry
18.03.2008, 10:38
Spomnil sem se se Chana Masala, zelo popularna indijska jed. V bistvu je to cicerka v zacimbni omaki. Deluje nekoliko suho, gre pa takole:

1 skodelica namocene in ocejene cicerke (tukaj rabis svezo)
1 cebula
1 paradiznik
1 zelen cili (pekoc pac toliko, kolikor pase)
2 do 4 cesni
za mozev palec velik kos ingverja
1 cajna zlicka cilijeve mesanice zacimb (Kotanyi bo ok)
3 lovorovi listi
1/2 cajne zlicke kurkume (tudi to ima Kotanyi)
1 cajna zlicka zdrobljenih koriandrovih semen, lahko pa tudi priblizno toliko posusenih koriandrovih listov (slednje je tezje kupit... obcasno ima Maxi nekje spodaj)
1 cajna zlicka mesanice zacimb (glej nizje)
1 cajna zlicka crnega caja (darjeeling ali english breakfast, nikakor pa ne earl grey)
3 zlice olivnega olja
sol po potrebi

Za vecjo kolicino mesanice zacimb rabis:
20g zrn crnega popra
10 klinckov
20g cimeta v prahu (dosti boljsi je tisti, ki je ze zmlet v prah od tistega, ki je v palckah in ki sploh ni cimet ceprav tako pise na etiketi)
15g kardamoma (tole je najtezje dobit, se mi zdi... ampak se da preziveti tudi brez)
10g semen kumine
10g lovorovih listov
5g koriandrovih semen

Vse sestavine razen cimeta stresi na pekac in pod zarom pecice prazi, da zacne disati. Ce slucajno zasmrdi, si zabelezi cas, ponovi vse od zacetka in reagiraj pol minute prej. Vse skupaj stresi v multipraktik z namescenim rezalnikom, dodaj cimet in pretvori v prah. Multipraktik lahko nadomestis z moznarjem in uro zivljenja. Omenjeni prah je dober tudi za zacinjanje jagnjetine ali svinjine, za kaksne eksperimentalne orientalske omakice v smeri curryja. Ce ti cimet ne pase, ga lahko izpustis iz osnovne verzije in dodajas posebej tam, kjer ti pase.


Torej, ce se vrnemo na cicerko. Zavri lonec vode, dodaj caj (ce se le da v kaksnem zascitnem ogrodju, da ga lahko potem vzames ven) in v tem skuhaj cicerko do mehkega. Zaradi caja bo cicerka nekoliko porjavela, na kar indijci se posebej tripajo. V mikserju razmesari cebulo, paradiznik in cili. Pocasi dodajaj cesen in ingver, dokler ne dobis paste. Ce imas moznar, se v njem splaca dofinisirati, da je pasta res gladka.

Na vrocem olju za kake pol minute poprazi lovorove liste. Dodaj pasto in prazi, dokler ne zacne rjaveti. Dodaj kurkumo, zmlet koriander, mesanico zacimb (mislim da se ji recem Garam Masala) in sol. Prazi kake tri minute. Zalij z vodo, toliko, da dobis gosto omako. Naj zavre. Dodaj ocejeno cicerko in kuhaj 5 do 10 minut.

Nekaj slikovnega gradiva - osebno sem za bolj goste variante, od katerih se ne cedi (bolj uzge na zurkah)
http://images.google.si/images?q=chana+masala+recipe&rls=com.microsoft:sl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1&um=1&sa=N&tab=wi

sunnygirl
18.03.2008, 11:20
Kr zelo dober falafel lahko dobis v Kamniku, pri sportni dvorani v kiosku(ceprav savorma je se boljsa).
Najboljsa kombinacija je falafel in grozdni sok(v Izraelu sem zivela od tega), ampak v Kamniku v kiosku ga nimajo.

Alias
20.03.2008, 11:16
Premalokrat :( :( :(

Auffff :shy: Zveniš kot da cedle dneve drugega ne počneš....no, razen...:d

freya
21.03.2008, 13:00
Kr zelo dober falafel lahko dobis v Kamniku, pri sportni dvorani v kiosku(ceprav savorma je se boljsa).
Najboljsa kombinacija je falafel in grozdni sok(v Izraelu sem zivela od tega), ampak v Kamniku v kiosku ga nimajo.

se bojim, da se mi jezik ne zaplete v kako neprimerno besedo, ko bom naročala
:d

ja, hvala za nasvete :)

nobran2
22.03.2008, 21:17
lahko narediš tudi "prebranec",men je ful dober!

mrjerry
25.03.2008, 10:02
Auffff :shy: Zveniš kot da cedle dneve drugega ne počneš....no, razen...:d

Well... I have my ups and downs...
Zadnje case z izjemo bombasticne orehove potice (bolj po sreci kot pameti) bolj downs :(

Alias
27.03.2008, 19:36
Well... I have my ups and downs...
Zadnje case z izjemo bombasticne orehove potice (bolj po sreci kot pameti) bolj downs :(

Ahhh...Sej bo, počak da se sonce premakne v gurmanskega bika :d

leja12
24.04.2008, 20:53
ČIČERIKA V PARADIŽNIKOVI OMAKI

- 250 g suhe čičerike
- 2 čebuli
- 1/2 kg paradižnika
- žlica masla
- pol žličke origana
- pol žličke timijana
- poper, sol
- žlička gorčice

Čičeriko skuhamo do mehkega. Paradižnik prelijemo s kropom, olupimo in narežemo na kockice. Čebulo olupimo in nasekljamo. V kozici jo prepražimo čebulo in dodamo paradižnik. Ko se le ta zmehča, začinimo. Kuhano čičeriko odcedimo in ji dodamo omako.



ČIČERIKA S CVETAČO

- 500g kuhane čičerike
- večja cvetača
- 2 stroka česna
- 2 žlici limoninega soka ali kisa
- 2 žlici olivnega olja

Cetačo očistimo, operemo, jo kuhamo približno 20 minut - ostati mora še nekoliko čvrsta. Nekoliko ohlajeno razdelimo na manjše cvetove in jih stresemo v skledo, enako kuhano čičeriko. Olupimo česen, ga zmečkamo in razmešamo v limoninem soku in kisu, ali olju.



ČIČERIKA V SOLATI

- 500g kuhane čičerike
- večji paradižnik
- večja čebula
- limonin sok
- olje
- hren

Paradižnik poparimo, olupimo in narežemo na kocke, dodamo kuhano čičeriko, začinimo z zabelo in dodamo še nastrgan hren.

Recepti so "sposojeni" iz foruma mavrica (http://www.mavrica.net/forum/)

leja12
26.04.2008, 07:24
Čičerikina juhica

4 skodelice vode ali zelenjavne juhice (lahko iz kocke)
2 skodelici čičerike (lahko iz konzerve, drugače jo je pa treba čez noč namakati)
115 g širokih rezancev
1/3 skodelice olivnega olja
sol

Juhico zavremo skupaj s čičeriko, potem okusimo in solimo. Odvzamemo nekaj čičerike, ostalo pa zmiksamo z ročnim mikserjem. Medtem skuhamo rezance v slani vodi in jih odcedimo. 1/3 teh rezancev damo na stran, ker jih bomo ocvrli. Shranimo tudi skodelico ali dve vode, v kateri so se kuhale testenine.

Segrejemo olivno olje in na njem pražimo rezance, dokler niso lepo hrustljavi. Pazimo, da se olje preveč ne segreje.

Pražene rezance damo v posodo s čičeriko in okusimo, ali je jed dovolj začinjena. Po želji dodamo vodo, ki je ostala od rezancev in malo olivnega olja, ki je ostalo pri praženju rezancev.

Čisto na koncu dodamo v krožnik pražene rezance, da lepo hrustljajo.

Dober tek!

P.s. Pri uporabi ostalih začimb damo svoji domišljiji prosto pot.

partibrejker
03.07.2008, 15:02
felafel

lady_lucifer
03.07.2008, 17:07
ej partibrejkr, mas se kak tak superduperfantasticen recept za katero kol vegi jed, kot si mi dal unga za polnjene melancane? :shy:

partibrejker
04.07.2008, 10:52
ej partibrejkr, mas se kak tak superduperfantasticen recept za katero kol vegi jed, kot si mi dal unga za polnjene melancane? :shy:

ojla lucifer hvala hvala:cool:
:shy:kej bi se pa še najdl samo povej kaj te zanima

lady_lucifer
04.07.2008, 12:04
res karkol...recimo kej z buckami...al pa polento...al pa kvinojo...al pa strocjim fizolom...zeljem...ker enostavnega ampak slastnega :d