Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Planinci pozor


doody
16.03.2008, 20:48
Ali je kdo doživel že kaj takega ,kot je videti tukaj?
http://shrani.si/t/1d/PZ/2dETSsc9/planinci.jpg (http://shrani.si/f/1d/PZ/2dETSsc9/planinci.mpg)
Dokaj huda zadeva.

Irina
16.03.2008, 22:59
Imela sem srečo in v letih plezarije tega nisem doživela, so bili pa drugi "pripetljaji", ki so se na srečo dobro končali. Poznam pa tista dva, ki sta kar nekaj let nazaj, v Koglu, z balvanom vred letela proti podnu in rešil ju je čudež - rogelj kamor se je štrik zataknil in sta obvisela, ker če bi prišla do podna, Miha ne bi nikoli napisal knjige Pre(izkušnje).

Na posnetku bi lahko bil primer nedopusto slabo izpeljane vaje "reševanje iz stene", ker drugače si ne predstavljam kaj sta počela dva alpinista na enem štriku. Iz posnetka ni točno razvidno zakaj sta odletela. Kako je bilo pripravljeno sidrišče, kakšen štrik so uporabili, ali je kateri od alpinistov po pomoti odpel karabin, skratka možnosti je veliko, konec samo eden, padec iz stene.

Babi2
17.03.2008, 17:06
Jaz na srečo ne, pač pa moja slabša polovica, pred mnogo leti v severni triglavski steni. "Frčal" je cca 40 m, razen pretresa možgan, obtolčenin in odrgnin in manjše površinske rane na glavi, mu ni bilo nič, v bolnici je le prespal na opazovanju.

Irina
18.03.2008, 21:54
Torej "letel" je za 1/2 dolžine štrika. Dobro jo je odnesel, verjetno je bil direkten let in ni padal s police na polico ali se odbijal od stene kakor žogica.

silence
18.03.2008, 22:04
U bemo mast! :eek:

Jest sem padla samo enkrat, pa se to kot neizkusena smrklja (nezavarovana in po dezju). Koncal se je s storckom u stegnu; pol sivi in pa mal lezanja.... nic hujsega.
Verjetno sem od takrat naprej tolk bl previdna. :cool:

Babi2
19.03.2008, 08:12
Torej "letel" je za 1/2 dolžine štrika. Dobro jo je odnesel, verjetno je bil direkten let in ni padal s police na polico ali se odbijal od stene kakor žogica.

Ja, prav imaš. Če temu lahko rečemo sreča, je to bilo na mestu, kjer je lahko izvedel "direktni polet".

doody
20.03.2008, 08:14
Ker sam nisem planinec,sploh ne vem kako lahko pride do take nesreče pri izkušenih planincih - reševalcih.Morda nepazljivost?Katere si seveda ti ljudje v steni ne smejo privoščiti,po moji logiki.Ali pa morda precenjevanje svojih sposobnosti?Ali pa morda panika reševanca?
hmmmmmm:dontknow:

Vsemogočni
26.03.2008, 22:52
To je tko kot v vsakdanjem normalnem življenu. Pride in doživiš tisto, kar si nikdar ne želiš. Le če se ukvarjaš s športom, ali pa takimi dejavnostmi, ki imajo večji rizik glede poškodb ali še celo kaj hujšega, si bližje temu, da nekaj takega tudi doživiš. Sicer pa ni rečeno, da tisti, ki se kjerkoli nahajajo (magari doma v postelji ali fotelju), nimajo šanse, da se jim nekaj strašnega ne pripeti. Seveda pa imaš recimo, več šans, da si zlomiš hrbtenico pri letanju s padalom, kot pa če doma padeš s stola. Takih stvari si nihče ne želi, nihče nikomur ne privošči, pridejo pa iznenada v določenih pogojih. Ne glede na to kaj si. Kajti že veliko odličnih plezalcev, gorskih reševalcev, smučarjev, avtomobilistov itd. itd., se je ubilo in se še bo. Pač, tako je življenje. Nekateri ne hodijo samo v službo in domov, pa imajo mlace več možnosti, da doživijo kaj bolj neprijetnega. To se je pripetilo na vaji reševanja.