Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Rogu grozi deložacija


Njuška Trap
21.03.2008, 05:05
Mobilizacija!

Iz Socialnega Centra Sporocajo, Da Je Jankovic Osebno
Napovedal Delozacijo Roga!

Trenutno So Na Vratih Varnostniki, Ki Preprecujejo
Vhod V Tovarno. Po Besedah Samooklicanega Zupana Je
Dovoljen Le Izhod!

Cas Je, Da Se Mobilizira Skupnost Roga! Vsi Ki Smo
Bili Kadarkoli Povezani Z Osvobojeno Tovarno In Ki
Zelimo Skupaj Se Naprej Ustvarjati Pristore Svobode,
Se Vidimo Danes (cimprej) V Rogu!

Solidarnost!

TuNina
21.03.2008, 09:55
samooklicani župan?

mrjerry
21.03.2008, 10:00
Zakaj pa se rajsi ne naselijo kaksnemu pobudniku v dnevno sobo ali dvorisce? Sigurno je lazje prepricati oceta in mamo kot pa samooklicane skorumpirance, ka li?

nattka
21.03.2008, 12:51
eni so pa res prisotni na vsaki pasji procesiji ...

Njuška Trap
21.03.2008, 16:21
eni so pa res prisotni na vsaki pasji procesiji ...

Ja, eni v Rogu dejansko ustvarjamo.

Mowgli
21.03.2008, 16:30
Pa ni vrag, da če se je za Strojane našlo, da se ne bi na obrobju Ljubljane (kjer ne teži gradbeni lobi) tudi kakšna čumnata za mlade ustvarjalce, potrebne vsesplošne družbene podpore, našla....

bluesy
21.03.2008, 23:38
Glede na odzive nekaterih tule bi bilo najbolje če bi porušili oz izselili čisto vsak alternativni center, plac, koncertni klub z muziko ki jo drugje NI in bi bili eni zelo veseli, Ljubljana pa edina prestolnica v EU ki sploh ne bi imela kaj drugačnega za ponudit, kar se različnih področij kulture tiče (razstav, ekshibicij, koncertov, umetniških inštalacij in vsega kar paše zraven...) in vsega kar ti prostori in centri pokrivajo ki jih drugi ne, oz ljudi ki jih privabijo in jih to dejansko zanima bolj kot kaj drugega kar Ljubljana ponuja.

Najprej Rog, potem cela Metelkova in namesto njih McDonaldsi, fensi centri in same "megaprofitabilne" ustanove iz katerih se bo samo bleščalo in da bo Ljubljana ena sama šminkerija (v različnih ozirih), kot že drugače itak večinoma je. Kar se raznolikosti in odprtosti do drugačnosti tiče pa ena sama mal vas. Danes Rog, jutri pa...?

Plus ene tule vidim da sem dolgo cajta precenjeval, i wonder why...

Njuška Trap
22.03.2008, 02:19
Zakaj pa se rajsi ne naselijo kaksnemu pobudniku v dnevno sobo ali dvorisce? Sigurno je lazje prepricati oceta in mamo kot pa samooklicane skorumpirance, ka li?
Gre za čisto simple princip - začasna raba zapuščenih objektov, s čimer se ustvarjalcem odpre možnost ustvarjanja (ateljeji, koncertna dvorana, socialni center, galerija, prostor za plesne in gledališke vaje, indoor skate park, vadbišče za žonglerje - naštevam samo stvari, ki se tičejo Roga), ki je drugače nimajo.

Dejavnosti v Rogu so striktno neprofitne narave (vsi prispevki grejo za izvedbo programa in z njo povezane stroške), zelo pogosto prihaja do finančnega primanjkljaja, ki ga ustvarjalci in izvajalci programa krijejo z lastnim denarjem, saj od MOL-a ali države ne dobivajo nobenih subvencij ali donacij (in zanje niti ne zaprošajo).


http://tovarna.org/

Njuška Trap
22.03.2008, 15:56
Poziv k podpisu podpore avtonomni, svobodni in samoupravni uporabi nekdanje tovarne Rog!


Tovarna Rog, četrtek, 20. marec ob 22.30. Ljubljanski župan Zoran Janković se odloči za nepričakovan obisk. Uporabnikom, ki so tedaj v Rogu, sporoči, da bo v pol ure odredil izpraznitev in zapečatenje Roga. Na vprašanje, kaj je povod njegove odločitve, odgovori, da so uporabniki kršili dogovor z MOL, da nihče ne sme bivati v tovarni. Vzrok njegove odločitve naj bi bilo gostovanje »Bratov svobode«, nemškega srednjeveškega rokodelskega ceha, ki ima ta vikend kongres v Rogu. Gre za staro združenje, katerega absolventi morajo za pridobitev obrtnega certifikata v različnih krajih več mesecev s svojim delom prispevati k javnemu dobru in so zaradi svojega plemenitega poslanstva z dobrodošlico sprejeti povsod po Evropi. Ker je gostovanje tovrstnih skupnosti v skladu s poslanstvom odprtega Roga, je županova zahteva, da jim uporabniki in uporabnice Roga odrečemo gostoljubje, nemogoča.

Rog proti Bratom svobode ne bo postavil zidov. Proti njim ne bo naščuval varnostne službe ali policistov. Svet zidov, varnostnih služb, izključevanj in diskriminacije je svet župana Jankovića. Rog je drugačen svet. V njem so mnogi končno našli prostor, kjer se lahko svobodno izražajo. Mnogi so v njem našli dostojanstvo in vrednost svojega življenja. Torej vse tisto, kar jim svet župana Jankovića odreka. O tem priča bogat program, izjemna bera dogodkov in izjemna družbena angažiranost Roga, o čemer se je mogoče prepričati na spletnih straneh www.tovarna.org in www.njetwork.org.

Napad župana Jankovića na Rog je obenem simbolen in realen. Formalen vzok izbruha samovolje in avtoritarnosti je gostovanje Bratov svobode. Resničen razlog pa je sovraštvo do vseh oblik ustvarjalnega življenja, ki aktivno zavračajo, da bi se podredile oblasti podjetja MOL - podjetja, v katerem peščica samovoljnih in avtoritarnih mogočnežev tepta svobodo izražanja, človekovo dostojanstvo in raznolikost.. Gre za načrtno uničevanje redkih možnosti avtonomnega in samodoločnega delovanja posameznikov in skupin, ki zavračajo, da se dela zgolj tisto, kar od njih pričakuje hegemonski model organizacije družbenega življenja. Za menedžersko ideologijo mestnih oblasti je že sam obstoj tovrstne možnosti drugačnega ustvarjanja problematičen.

Zato je pomembno, da podprete svobodno, samoupravno in avtonomno uporabo prostorov Roga. Uprite se zoper uničenje enega redkih prostorov, v katerem so mogoče drugačne oblike skupnega delovanja in življenja. S svojim podpisom in drugimi oblikami podpore sporočite, da to mesto, ta dužba in ta svet potrebujejo prostore, kakršen je Rog.

Prosimo vas, da na županov elektronski naslov in faks pošiljate sporočila podpore Rogu. Peticija se lahko podpisuje na http://www.njetwork.org/spip.php?article67. Jankovicevi kontakti so mail: zoran.jankovic@ljubljana.si, fax: 013061214. Prosim, dodajte te podatke v tekst in ga razposiljajte naokoli.Začasni uporabniki in uporabnice Roga

monster
22.03.2008, 16:42
support! :approve:

monster
24.03.2008, 18:38
Aktivnosti v ROGu potekajo nemoteno naprej, kljub poskusom MOLovskih oblasti, da bi jim zagrenila življenje.

Odpira pa se seveda veliko širše vprašanje celotne socilano/kulturno/urbanistične politike v našem mestu, ki zadeva veliko večji krog ljudi, kot so Rogovci ... :o

monster
26.03.2008, 19:07
podpora Rogu je vedno širša :)

čekirajte ... http://www.njetwork.org/spip.php?article67&debut_signatures=15#pagination_signatures

Njuška Trap
27.03.2008, 13:48
Deklaracija evropskih socialnih centrov in drugih kulturnih, političnih in univerzitetnih mrež v podporo SC Rog


Socialnemu centru Rog.

Našim prijateljem in prijateljicam, ki so v zadnjih dveh letih vzpostavili evropski kulturni in politični prostor.

Lokalnim oblastem Ljubljane.

Zadnje dni dobivamo alarmantne novice, da je župan mesta Ljubljana, g. Zoran Janković, obiskal Socialni center Rog, in zaukazal izpraznitev prostorov in izrazil namen takojšnje deložacije Socialnega centra. Tovarna Rog, ki je bila prazna in neuporabljena več let, je v zadnjih 24 mesecih postala izjemno aktiven socialni center, ki vključuje kulturne, politične, socialne dejavnosti. Postala je prostor proizvodnje vednosti, s katerim samoupravljajo študenti, umetniki, prekerni in migranti. Izkušnja Socialnega centra Rog je tako postala izjemno ustvarjalen spoj evropskega prostora.

Za kulturne, politične, izobraževalne mreže in kolektive iz različnih delov Evrope, ki smo soustvarjali v Socialnem centru Rog, so zahteve SC Rog, da bi obdržali prostore za delovanje, naše zahteve. Obenem obljubljamo, da bomo glas SC Rog ponesli v različne evropske metropole.

Župana mesta, Zorana Jankovića, pozivamo, da premisli. Zdaj ni čas za manipuliranje in samovoljo. Čas je za realizem. Stvaritev kot je SC Rog ne zasluži tovrstne obravnave. Zlorabljanje tistih, ki ustvarjajo urbane prostore za skupno in javno uporabo in dobrikanje tistim, ki želijo obogateti s prilaščanjem teh prostorov, ni niti najmanj dostojno nekoga, ki pravi, da predstavlja meščane. Treba je spremeniti mnenje, se usesti z uporabniki SC Rog in zagotoviti prostor ter podporo aktualnemu projektu. Drugačen pristop pomeni postaviti se zunaj zdrave pameti, zunaj realnosti, na stran tistih politikov, za katere je edini smisel opravljanja javne službe upravljanje v korist »velikih« interesov, ki niso nikoli interesi večine. Ponovno premislite.

Na koncu želimo poslati najbolj bratske, sestrske in tople pozdrave prijateljem in prijateljicam v SC Rog. Smo z vami in vas bomo podprli. Vaš projekt je naš – projekt Evrope pravic, ki jo bomo dosegli z ustvarjanjem novih javnih prostorov za vsakogar in vsako.

Evropa, 24. marec 2008

Njuška Trap
27.03.2008, 13:51
NIKDAR VEČ NE BOMO STOPALI SAMI!

JAVNA TRIBUNA
TOVARNA ROG / SOCIALNI CENTER
V ČETRTEK, 27. MARCA 2008 OB 17. URI

Na vprašanje o usodi javnih prostorov, ki delujejo na področjih neodvisnih kulturnih, umetniških, izobraževalnih, raziskovalnih in socialnih dejavnosti, vladajoča politika tako na mestni kot na državni ravni (tudi v času predsedovanja Evropski Uniji in letu t.i. medkulturnega dialoga) odgovarja z enostranskimi odločitvami in izvaja ukrepe, ki nas eksistenčno ogrožajo. Zato sestavljamo mednarodno avtonomno solidarnostno mrežo, ki se odziva s pismom podpore Tovarni Rog v Ljubljani in vabilom na javno tribuno.

Obširneje na: http://tovarna.org/node/1463

monster
27.03.2008, 14:13
Se vidimo :)

Njuška Trap
27.03.2008, 14:30
Se vidimo :)
Odlično. :approve:

Aja, ZS ti pošljem.

keops
27.03.2008, 17:20
Na koncu želimo poslati najbolj bratske, sestrske in tople pozdrave prijateljem in prijateljicam v .... Smo z vami in vas bomo podprli. Vaš projekt je naš – projekt Evrope pravic, ki jo bomo dosegli z ustvarjanjem novih javnih prostorov za vsakogar in vsako.

Njuška Trap
28.03.2008, 15:49
Honourable Mr. Mayor,

In the beginning of March, at the occasion of Slovene presidency, the GUE/NGL political group at the European Parliament organised his study days in Ljubljana. Among many questions dealt during these days, our group visited the former bicycle's factory, currently hosting the ROG social centre.

In our perception, the reality of ROG centre is in line with many other experiences spread all over Europe, where creativity, event's self production, cultural and social activities meet with the contest of contemporary European cities, contributing to the creation of "independent spaces", a social enriching practise.

Direct knowledge of similar experiences in Italy, Germany, Greece, Spain shows that a straight and clear dialogue with local institutions creates positive effects, both for the institutions themselves and for the whole population. The existence of plural and independent spaces represents a value for European democracy; their promotion should an objective of the formal and informal politics, by including this question in all practises at every level.

We therefore believe the experience of ROG centre should be preserved. The only mean to attain this goal is a real and clear confrontation with Ljubljana's local authority. The ROG centre's shutting down will be a negative fact and would determine a damage not only for city of Ljubljana, but also for all Europe.

As Members of the European Parliament, we will continue constantly to monitor the situation of the ROG centre, and we'll promote every possible step aiming at promoting an open dialogue and the successful solution of the whole question.

Best Regards,

.....


MEP Francis Wurtz, Chairman of GUE/NGL Parliamentary group

MEP Luisa Morgantini, Vice-President of the European Parliament

MEP Giusto Catania, Vice-chairman of the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

MEP Roberto Musacchio, Head of the Party of Communist Refoundation's delegation at the European Parliament

Njuška Trap
28.03.2008, 15:55
Dear Sir or Madam

We have received the notice that the ROG Center will be cleared. We, the International Network for Urban Research and Action INURA, a network of professionals in Universities, city administrations and NGOs, have visited and studied the role of social centres all over Europe and abroad and know about the importance of such spaces for the local societies in several aspects. Among them are the emergence of cultural development, the possibility of non-commodified creativity, the importance for local actors to initiate solidary and social projects and many more.
We strongly recommend the maintainance and support of infrastructures and institutions such as social centers

Philipp Klaus,
Secretary of the International Network for Urban Research and Action
INURA

monster
30.03.2008, 12:16
mreža se širi :)

nattka
31.03.2008, 13:00
v časopisu "dobro jutro ljubljana" je bila predstavljena tudi stran "ustvarjanja" v rogu ...

kako komentirate ... oz. protiargumenti? ...

Njuška Trap
31.03.2008, 19:00
v časopisu "dobro jutro ljubljana" je bila predstavljena tudi stran "ustvarjanja" v rogu ...

kako komentirate ... oz. protiargumenti? ...
Mnja, glede na to, da časopisa Dobro jutro Ljubljana nisem prebrala (to je spet kak zastonjski časopis, sponzoriran od "nekoga"?), bi bilo fino, če bi lahko izvedela, kaj v članku sploh piše... :dontknow:

bluesy
31.03.2008, 22:41
v časopisu "dobro jutro ljubljana" je bila predstavljena tudi stran "ustvarjanja" v rogu ...

kako komentirate ... oz. protiargumenti? ...


Tole: http://www.dobrojutro.si/?stran=novice&tip=11&id=11708 ?

Drugače če je tale članek kot argument proti ("prihajajo pijani in zadrogirani"...ipd cvetke) Rogu, potem lahko kar vse place v Lj pozaprejo oz porušijo kjer se podobne stvari dogajajo redno, samo ker so pač "elita" jih noben ne bo šel rušit seveda, še Lipa bo ponovno obratovala in Global tudi brez problemov deluje pa so tam ljudje umirali v nasprotju z Metelkovo, Rogom kjer se kaj takega ni dogajalo....

Njuška Trap
01.04.2008, 00:54
Okej... S čim naj začnem? Z dogovorom, ki je bil sklenjen, spisan in nikoli podpisan s strani Jankovića (mimogrede, pogodbo je spisala oseba iz njegove administracije)? Ali z razlaganjem tega, da aktivni ljudje iz Roga nikakor ne moremo biti odgovorni tudi za osebke, ki si na lastno pest tam urejajo prostore, v katerih ljudje (prav tako zgoroženi in nezadovoljni kot mi) potem odkrivajo injekcijske igle? Da nimamo absolutno nobene pravice ali pristojnosti, da jih vržemo ven (dobesedno)? Ti osebki že zaradi svoje pasivnosti nimajo prav dosti skupnega z nami, so pa del realnosti - Roga, Ljubljane, Slovenije in ostalega sveta. In njihovih eventuelnih kriminalnih in motečih dejanj pač ni pošteno posplošiti na vse. Ja, tudi za nas so moteči, dvema slikarkama (obe študentki na ALUO) so vlomili v atelje, pokradli vsa olja in čopiče, celo par nedokončanih slik, ampak, kot sem že napisala, prav dosti možnosti za neko trajno rešitev sami nimamo.
Prav tako je praktično nemogoče 24 ur/dan nadzorovati vse, ki hodijo naokoli, pa naj bodo to grafitarji, ali drugi ljudje s slabimi nameni. Večina od ljudi, ki ustvarja v Rogu, je normalno zaposlenih (ali pa študirajo), zato je tudi konstantno dežuranje otežkočeno. Žal.
Kar se tiče bivanja v Rogu, gre pa za namerno manipulacijo s strani župana - v pravilniku o začasni rabi prostora (objavljenem na Rogovi spletni strani) je zapisano, da bivanje v Rogu ni dovoljeno, kar je bilo ob sprejemanju določil mišljeno kot bivanje v prostoru, na podlagi katerega bi oseba lahko zahtevala nadomestno stanovanje oz. odškodnino. V Rogu pač ne enačimo pojmov "bivati" in "prenočiti". Janković sam je ob priliki (na začetku delovenja Roga kot takega) rekel, "da ni nobenega problema v tem, če se nekdo preveč napije, potem pa prespi v Rogu" (nekateri imamo očitno malce boljši spomin kot on).
Ja, v dveh letih se je v Rogu zvrstilo ogromno dogodkov, koncertov, jam sessionov, gledaliških in plesnih predstav, raznih razstav, preko programa Art of Living se tam izvaja jogo in meditacijo, v okviru Socialnega centra pa se tam rojevajo in izvajajo socialni programi, kot so npr. urejevanje problematike z Izbrisanih, delavcev v samskih domovih, prosilcev za azil, itd. Da bi na račun tistih, ki kazijo izgled Roga in počnejo nezaželene stvari v njem in v njegovi okolici, spregledala ostale projekte (in projektom na ta način zmanjšala vrednost)? Absolutno ne. Kljub šikaniranju s strani MOL-a (postavljanju nesmiselnih in neproduktivnih ultimatov, mimogrede, težko rečem "pripravljenost na dialog") in nekaterih ljudi znotraj Roga (že prej omenjeni moteči osebki) projekti tečejo, rojevajo se novi... Pa čeprav nam MOL onemogoča priključitev na električno omrežje in reden odvoz odpadkov.
In zato sem na te projekte še toliko bolj ponosna.

Njuška Trap
01.04.2008, 01:10
Se pa strinjam, da so argumenti v stilu, da jim je znanec povedal več kot dovolj (in da iz tega razloga lastna izkušnja ni bila potrebna), bolj kot ne "rekla-kazala" varianta. Stigme, ki se nas drži, se zavedamo, ampak z njo nismo obremenjeni - če ima človek čisto vest, mu niti ni treba biti obremenjen z njo, a ne? Če se poleg tega aktivno ukvarja s stvarmi, ki ga zanimajo in verjame, da so dobre, pravilne in pravične, pa sploh.

petpalckov
16.07.2011, 10:35
Kot novinar časopisa Kralji ulice, pesnik in prostovoljec: predvsem pa kot človek popolnoma podpiram delovanje Socialnega centra ROG.
Mesto Ljubljana = Jankovič bi morali dati Socialnemu centru Rog ne samo sredstva za njegovo delovanje in razvoj ampak tudi veljavo. Saj po tistem kar poznam vem, da se Socialni center Rog ukvarja z mnogimi koristnimi dejavnostmi in umetnostjo. O tem sem v časopisu Kralji ulice napisal tudi članek o tem, o desetem bratu slovenske kulture.