Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Dva IP naslova za internet


Katsumi
25.03.2008, 09:05
Zanima me, ali se da dobit dva staticna IPja dodeljena na en uporabniski racun? Ce ja, super, ce ne, me pa se zanima, ali pri dinamicnem IPju, ce priklopis dva racunalnika (eventuelno routerja, princip je isti) na modem, oba dobita razlicna IPja?

bluemax
25.03.2008, 10:53
Statični IP nastaviš na servisnih straneh. (http://webmail.siol.net/webedge/do/mail/settings/preferences) Kar se tiče dveh statičnih, vprašaj na 080 1000.
IP računalnika je lahko dodeljen ročno ali pa se določi avtomatsko(TCP/IP settings).
IP s katerim se predstavljaš na medmrežju, pa je določen od strani operaterja. V tvojem primeru je to dinamičen IP k se spreminja na vsakih 24 ur. Torej odgovor na tvoje drugo vprašanje je, da IP ostane enak ne glede koliko računalnikov imaš prikljopljenih na router in se spremija vsakih 24 ur.
Preprosta rešitev je proxy! (zadetki google) (http://www.google.si/search?q=proxy+servers&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a)
Lp B

Katsumi
25.03.2008, 18:03
Trenutno ze mam staticni IP, nanj priklopljen router, vsaka masina ima dolocen IP in promet je pac preroutan tako, kot je treba od masine do masine. Ni problem koliko racunalnikov priklopim na router in kako se bo obnasal njihov IP, marvec ta, ali lahko priklopim dva routerja na obstojec modem in kako bi se to resilo, ce sploh. Mogoce bi ze morala bolj podrobno opisat problem zgoraj...
Sklepam edino, da je princip enak, ce imas priklopljen router, ki klice na internet, ali pa PC, ki dela enako. Router ima tudi nek notranji IP, ki ga ima enako PC, edina razlika je, da se mi za routerjem se nekaj dogaja oz. je tako, kot da bi delila povezavo na internet preko enega racunalnika. Nikoli se nisem vprasala tega, ali se sploh da priklopit dva routerja na modem in kako. Ostalo mi je jasno.
Ena varianta vem, da je dva IPja. Kako pa SiOL to dodeljuje, mi ni jasno. Sem mislila takole prek foruma vprasat, ker mi je lazje (predvsem ne bi rada dolgo casa cakala na telefonu, ker sem dobila ze dostikrat izkljucujoce informacije - ne recem, da tu tega ni, ampak je vsaj prostor za vec glav).
Drugo pa...? Sem ze razmisljala, ce bi bilo tako, da bi se routerja obnasala kot staticna IPja (PCja) in ne bi klicala na internet, ampak bi to storil modem (edino ne vem, ce ima to Sinope, se se nisem poglobila v to...).

Mogoce se moja situacija: trenutno je internet v spodnjem stuku. Modem je tam, router s print serverjem je tam. Po izkusnjah sodec je trenutno modem najbolj stabilen kos mrezne opreme izven racunalnika, ker se ni se nikoli obesil, medtem, ko se je router ze.
Internet moram speljat v 1. nadstropje, kjer nastaja moje novo stanovanje. Print server me je razvadil in, ker bi imeli zgoraj tudi par PCjev, bi bilo idealno imet print server tudi zgoraj. Imam se en identicen router, ki bi ga imela se zgoraj, s povsem enakim namenom kot spodaj: firewall, switch, print server. Seveda lahko potegnem gor en kabel in dam na switch, ampak ce router zamrzne pa moram vedno hodit gor in dol, poleg tega pa imam povsem dober router brez svojega namena.

Moja ideja: modem v spodnjem nadstropju, router v spodnjem, router na zgornjem. Oba routerja priklopljena na modem Sinope (port1, port2). Z enim staticnim IPjem ne bom nikamor prisla, to zdaj vidim, ne vem pa kako je z dinamicnim ali pa ce modem klice in se routerja samo povezujeta nanj in delita povezavo.. Ce je to mozno.

080 Rok
25.03.2008, 18:25
To, kar ti opisujes pri staticnem ip-ju ni mogoce. Sicer je v poslovnih paketih mozno narociti dva ali vec IP-jev, pa vendar je sama konfiguracija popolnoma drugacna (ip-je se vnasa v isti router).

Ce je tezava samo v tem, da bi imela v obeh nadstropjih router in printer server imas 2 opciji.
1) Prehod na dinamicen ip
2) modem skonfiguriras kot router, routerja pa kot switcha.

Poskusi, mogoce bo slo.

Katsumi
25.03.2008, 19:31
To, kar ti opisujes pri staticnem ip-ju ni mogoce. Sicer je v poslovnih paketih mozno narociti dva ali vec IP-jev, pa vendar je sama konfiguracija popolnoma drugacna (ip-je se vnasa v isti router).

Ce je tezava samo v tem, da bi imela v obeh nadstropjih router in printer server imas 2 opciji.
1) Prehod na dinamicen ip
2) modem skonfiguriras kot router, routerja pa kot switcha.

Poskusi, mogoce bo slo.

No, super, ravno to sem hotela vedet :2thumbs: Sem pomislila na obe varianti in bom eno uporabila. Najlepsa hvala. Staticni IP sem pa probala potem in sem videla, da PC, priklopljen direktno na modem, ne vzpostavi povezave, tako da mi je bilo ze malo bolj logicno.
A to, da bi imela en staticni Ip in en dinamicni gre? Samo vprasam. Sicer ni noben problem nastavit kaksen dyndns za dostop do racunalnikov z oddaljene lokacije, samo vprasam. Fant je na T2 in pravi, da ima neuradno tako nastavljeno.. :shy:
Problem pa je dejansko samo v tem, da bi ponucala oba routerja in da ne bi bil en odvisen od drugega oz. bi morala joggat po stopnicah :blush:
...joj, kompliciram :d

080 Rok
25.03.2008, 20:45
Lahko imas samo ali staticni ali pa dinamicni IP, oboje ne gre.
Prakticno vsak router ima zdej vgrajen DDNS service, tako da tu ni tezav.

Ti pa iz lastnih izkusenj povem, da je bolj stabilen recimo modem nastavljen kot router, router pa kot neke vrste switch. Mnoge se da tako skonfigurirati. Gre sicer za isto mrezo, kar mogoce v kaksnih primerih ni tako ok (ce bi recimo rada imela fizicno loceno zgornje in spodnje omrezje).

bejli
26.03.2008, 17:26
router ki kliče daj v zgornje nadstropje in imaš problem z sprehajanjem rešen.

jorginho
01.04.2008, 14:47
Statični IP nastaviš na servisnih straneh. (http://webmail.siol.net/webedge/do/mail/settings/preferences) Kar se tiče dveh statičnih, vprašaj na 080 1000.
IP računalnika je lahko dodeljen ročno ali pa se določi avtomatsko(TCP/IP settings).
IP s katerim se predstavljaš na medmrežju, pa je določen od strani operaterja. V tvojem primeru je to dinamičen IP k se spreminja na vsakih 24 ur. Torej odgovor na tvoje drugo vprašanje je, da IP ostane enak ne glede koliko računalnikov imaš prikljopljenih na router in se spremija vsakih 24 ur.
Preprosta rešitev je proxy! (zadetki google) (http://www.google.si/search?q=proxy+servers&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a)
Lp B

Zanima me, kako pridem do statičnega naslova IP s katerim se moj modem predstavlja na medmrežju. Baje lahko to zahtevam na servisnih straneh SIOL-a? Malo sem gledal, kje bi to naredil pa seveda nisem najdel nič pametnega. Potreboval bi link, če je to možno storiti... Če ne, bo pa 080 1000 treba poklicat. Hvala za odgovor.

bejli
01.04.2008, 15:21
tudi jaz nisem nikjer našel. očitno so dobro skrili.

janezpesec1
01.04.2008, 18:04
Zanima me, kako pridem do statičnega naslova IP s katerim se moj modem predstavlja na medmrežju. Baje lahko to zahtevam na servisnih straneh SIOL-a? Malo sem gledal, kje bi to naredil pa seveda nisem najdel nič pametnega. Potreboval bi link, če je to možno storiti... Če ne, bo pa 080 1000 treba poklicat. Hvala za odgovor.

Poslji dopis na SiOL, najbolje priporoceno.