Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Sparglji


mrjerry
11.04.2008, 07:50
Sezone spargljev je v razcvetu. Ne rad izgubljal prevec besed s frtajo (sparglji z jajci), ker se da te bozanske vrsicke pripravljati se ne mnoge druge nacine.

Rahlo kremna spargljeva juhica je sigurno a must. Fino je tudi, ce samo na hitro poparjen spargelj zavijete v rezino prsuta (fila bo zaenkrat ostala skrivnost :p ). Odlicno se prilegajo tudi beli ribi. Ampak potem pa tudi mene pocasi zmanjka...

Kako jih pa vi spravljate iz cekarja na kroznik?

čudežni
11.04.2008, 11:09
Ej,Jerry, vem,da je tole mogoče izven vsebine, ampak, če boš kdaj odpiral "šolo kuhinja", imaš že enega člana...:angel:

mrjerry
11.04.2008, 15:16
Bom razmislil :d

nattka
11.04.2008, 15:39
lahko bi imel pa kako oddajo takole kak dan na teden ...:approve:

mrjerry
16.04.2008, 08:34
Naslov bi bil pa `Na pultu' (co-starring Sanja Grohar) :clown:

mrjerry
16.04.2008, 09:24
Sparglji iz vroce omake s sladko-kislo salotko

Za 4 porcije

Sladkokisla omaka (agrodolce)
2 zlici ekstradeviskega olivnega olja
500g salotk
1 zlica nasekljane pancete
Strok cesna, olupljen in nasekljan
Lovorov list
2 zlici sladkorja
Pol skodelice belega balzamicnega kisa (oz. bel balzamicni preliv)
2 zlicki sladkorja
1 zlica kokosje osnove
1 zlica zafrana

Agrodolce pripravimo v ponvi ali kovinski posodi z debelim dnom. Ce je posoda teflonska, teflon predhodno temeljito postrgajte stran in zavrzite. V njej na srednjem ognju segrejte olivno olje, nato pa na njem oprazite olupljene in razpolovljene salotke (tako ali tako padejo narazen). Po kaki minuti dodajte nasekljano panceto in previdno prazite kake 4 minute. Dodajte cesen, lovorov list, sladkor (pazite, da se ne zazge!), balzamicni kis in sol, povecajte ogenj in v treh minutah ustvarite sirup. Zalijte s toplo kokosjo osnovo in pokuhajte, da se salotke nekoliko zmehcajo. Odcedite, shranite omako in prelozite salotke na kroznik.

Sparglji v topli omaki
1/2 skodelice agrodolce omake od prej
1/2 skodelice belega vina (renski rizling bo pravsnji)
6 slanih filetov incuna ali sardel
4 stroki cesna
1 zlica dijonske gorcice
1 zlica ribanega gran padana ali parmezana
1/2 skodelice ekstradeviskega olivnega olja
sok ene limone
16 spargljev
2 jajci

Trdo skuhajte jajci. Olupite, odstranite beljake in shranite oba rumenjaka za kasneje.
V pecici nad grillom pecite cesnove stroke 15 - 20 minut. Stroke ohladite in jih sesekljajte v pasto.
V posodi pocasi zavrite agrodolce. Dodajte vino. Ko zacne brbotati, dodajte cesnovo pasto, in slane filete. Naj nezno brbota dve minute. Dodajte gorcico, gran padano, olivno olje in limonin sok. V posodo potisnite palicni mesalnik in miksajte, dokler ne dobite emulzije (2 do 3 minute).

Spargljem odstranite spodnji trdi del.

Na ogrete (nujno!!!) kroznike porazdelite sparglje. Preko njih prelijte vroco omako. Preko omake posujte zdrobljene rumenjake. Dodajte kako salotko za zraven. Pred serviranjem pocakajte minuto ali dve. V tem casu se bodo sparglji skuhali v omaki toliko, da se bodo od zunaj zmehcali, v sredini bodo pa se naprej hrustljavi in socni.

Andreea
18.04.2008, 20:34
sparglji rulz, itak...
js obozujem rizotko z njimi :blush:
ce ima kdo kak dober nov recept se priporocam :shy:

nattka
19.04.2008, 06:42
enostavno in okusno ... ocvrti šparglji v koprovi omaki ...

špraglje nekako 7 minut kuhamo v rahlo (ampak res rahlo) osoljenem kropu ... ohladimo ...

drobtine pomešamo z obilo ribanega parmezana in potegnemo špaglje skozi moko, jajca in drobtine ... ocvremo na ( najbolje oljčnem) olju do hrustave zlate barve, odcedimo na papirnatih brisačkah ...

za dober kg špragljev porabimo približno 2 jajci ...

skuhamo gosto bešamelno omako in ji primešamo žlico, dve kisle smetane ter pest sesekljanega kopra ...

če jih jeste v dvoje, se najbolje jedo z rokami, pomakamo v omakco in hranimo izmečno sebe in partnerja ...;)

vino, ki gre zraven naj bo lahko belo ...

šnela
19.04.2008, 18:24
uuu, šparglji :P jst sem jih do zdej jedla sam v kakšni rižoti alpa kakšni zelenjavni čorbi alpa solati s česnom. mmm, zadah + afrodiziak :d

megica
20.04.2008, 07:02
jaz jih kar v ponvi a la na žaru naredim,ful dobri.še moj sinko star 1,5 leto,mi jih je jemal s krožnika

mrjerry
21.04.2008, 07:03
u nattka :p

sunnygirl
22.04.2008, 12:08
Men je pa zelo zelo dobra špargljeva juha s škampi....

Šparglje(zelene of course) skuhamo v slani vodi, nato jih spasiramo in dodamo malo vode, v kateri so se kuhali. Nato solimo, popramo in še čisto malo pokuhamo. V ponvi medtem popražimo škamkove repke ali pa kozice tko da so fino popečeni, malo solimo. V juho dodamo malo smetane, da je bolj kremasta in nato še popečene škampe. Lahko pa pustimo tut par špargljevih vršičkov celih(jih ne spasiramo) in jih damo zraven.
Mmmmmm

mrjerry
04.05.2008, 21:04
Eko, sem naredil sparglje po mojem napisanem receptu in je blo totalno noro :p :p :p

Je pa mogoce majckeno vec dela, kot sem sprva mislil...

nattka
05.05.2008, 19:34
Eko, sem naredil sparglje po mojem napisanem receptu in je blo totalno noro :p :p :p

Je pa mogoce majckeno vec dela, kot sem sprva mislil...

:2thumbs:

a si razmišlju, da bi začel kuhati na domu ...

občasno samo ... recimo v času špargljev ...
;)