Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Kje je moj ljubljeni iLBC?


schnapsi
06.05.2008, 20:25
Delovanje Siolove telefonije je glede izbora kodekov zelo misteriozno. Eden od mojih zadnjih misterijev je ta, da sistem nikakor ne dela z iLBC kodekom in res bi rad, da nekdo, ki pozna konfiguracija sistema o tem kaj vec napisal na forumu.

Razumem, da ni mogoce uporabljati iLBCja pri klicu na Sagem ali Sinope, ker oba tega kodeka ne podpirata.

V naslednjih primerih imam izbran samo iLBC kodek.

Ce uporabljam iLBC za klice v Telekomovo omrezje, potem slisim samo popacen in nerazumljiv zvok.

Ce uporabljam iLBC za klice med dvema odjemalcema kot sta XLite ali PhonerLite, Twinkle, itd... potem se zveza ne vzpostavi in rece, da napravi nimata skupnega kodeka, ceprav ga imata.

Ce med dvema programskima odjemalcema aktiviram iLBC in se en drug kodek, na primer Speex, se iLBC vedno izbere kot kodek za zvonenje (saj veste tuuuuuuu... tuuuuuuu, ko cakamo, da se druga stran oglasi), potem pa se med pogovorom kodek prestavi na Speex ali G711 ali kar je pac poleg iLBCja izbrano. Ce nimamo aktiviranega iLBCja, potem vcasih zvonneja sploh ne slisimo. Vcasih pa se za zvonenje uporabi privzeti drugi kodek.

Ce imamo iLBC aktiviran z drugim kodekom, na primer G729 ali G711 pride obcasno, vendar ne cisto vedno do tezav pri povezaovanju: neslisanje, prekinjanje. Zato je boljse, da iLBC ni izbran.

V komunikaciji med dvema programskima odjemalcema odjemalec prejme SIP sporocila (iz dnevnika) od Cirpack streznika in ne od drugega odjemalca. Iz tega sklepam, da morda Cirpack strezniki posreduje napacna SPOROCILA drugemu odjemalcu, na primer, najavi, da je iLBC na voljo, ceprav ni in posledicno se nic ne slisi ali pa pride do popacenega zvoka.

Zadeva je skrajno misteriozna. Ali lahko prosim kdo od Siola razlozi, zakaj je tako. Idelna situacija bi bila (i) da bi lahko uporabljali iLBC za klice med dvema programskima odjemalcema; (ii) da bi prisotnost iLBCja ne motila klice na Sagem/Sinope in povzrocala nedosegljivost.

Ali bo slo popraviti? Prosim! Lahko tudi pridem in popravim sam, ce mi daste kljuc do sobe s streznikom!

S

080 Urban
07.05.2008, 07:27
Alo! Daj mi tvojo telefonsko na ZS pošlji pa te bo nekdo poklical...

lp

schnapsi
26.05.2008, 14:50
Alo! Daj mi tvojo telefonsko na ZS pošlji pa te bo nekdo poklical...

lp

Urban, se nihce me ni poklical.

Mislim, da vem, v cem je vic. Tudi, kadar se klicemo iz SiKa na SiK, se glasovni podatki prenasajo preko proxyja voip.siol.net. Proxy voip.siol.net omogoca prekodiranje zvoka, ce odjemalca nimata istega kodeka (zgodilo se je, da sem imel vklopljen G729, klicatelj pa je imel izbrane G711), vendar to prekodiranje vecinoma ne dela oziroma pride do zelo nepricakovanih rezultatov.

Ce klicem iz SiKa na Duo ali v Telekom, je proxy smiseln, ce pa klicem na drugi SiK pa ne. Predstavljate si, da sem v ZDA, pa poklicem nekoga na SiK, ki je tudi v ZDA, to pomeni, da se bo glasovni stream posredoval v LJ in potem nazaj v ZDA. Pa ni cudno, da se ne slisi. Ali imam prav?