Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Razvite vs. nerazvite družbe


Jullito
15.07.2008, 09:46
To temo odpiram, ker sem v neki drugi temi zasledil nekatera mnenja, da je nehumanost današnje družbe, pač zgolj posledica, da je človek že od nekdaj egoistično bitje (kot pač vsaka žival), ki ima v prvi vrsti roke obrnjene proti sebi in bo najprej poskrbel zase in šele ko bo njegova rit sita bo mogoče začel misliti še za druge itd. in, da torej današnja družba zato sploh ni tako posebna.
Sam se s takšnim razmišljanjem namreč niti pod razno ne strinjam. Veliko potujem in lahko zatrdim, da so ljudje na drugih koncih sveta, ki so »manj razviti«, 100krat bolj humani, prijazni, neegoistični, so vedno pripravljeni na pomoč itd. Predvsem so me zelo pozitivno presenetile države kot so Sirija, Peru, Mongolija,… Tu človek resnično spozna, da je sveto bitje in, da je čaščenje te svetosti glavni smoter družbe.
In kar se znanosti in tehnike tiče, ki naj bi nas tudi naredila bolj razvite od drugih. Mislim, da je očitno, da zaradi nje nismo postali kaj bolj humani, prej ravno nasprotno. Res pa je, da je zato znanosti še ne rabimo smatrat kot vir vsega zla. Mislim, da znanost lahko dobro dopolni naše vedenje, nevarno pa je ko z njo želimo razlagat čisto vse. Znanost se namreč še zdaleč ne more in ne sme postavljat kot najvišje vedenje. Šele ko bomo to spoznali, se bomo po moje lahko rešili iz današnje nehumanosti. Življenje ni zgolj rasurz, ki služi za gospodarsko rast, kot se to vse prevečkrat smatra danes, ampak je nekaj sveta, nekaj kar je potrebno častit iz sekunde v sekundo, iz odnosa do odnosa.

Winglet1
15.07.2008, 18:41
no, če bi bilo to res potem nebi imel darfurja....ali pa izjemnih socialnih razlik v mestih v državah v razvoju....pa lista se nadaljuje....

shem_me_zion
13.08.2008, 09:37
To so romanticne fantazije. Dejansko si edinole v "razvitem svetu" obranjen pred umorom, ce naj uporabim ekstremen primer. Manjse kot je pleme, vecji je odstotek umora - v N. Gvineji, npr, je umor najbolj pogost razlog smrti!

Mimogrede: tudi Hitler je sanjal o velecini "nerazvitiv drzav", med drugim tudi, ko je iskal prisotnost nemskega duha v neokrnjeni naravi te svete zemlje....

shem_me_zion
13.08.2008, 09:43
Aja...Mongolijcev sicer ne poznam veliko, lahko pa pricam, ca so Sirijci in tisti delavci iz Peruja, ki jih poznam, dobri ljudje.

Mimogrede: turistu je tudi v Peklu lahko lepo.