Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : prodajalec (firma) avtomobila me je zelo "nasral"


6burekov
16.07.2008, 17:56
Kot laik sem sel kupovat rabljeno vozilo. Kupil sem avto, ki glede na oglas, na avto.net, naj ne bi bil razbit (neposkodovano, nekarambolizirano). Prodajalec mi je hkrati zagotovil, da so bili servisi narejeni vsakih 10.000 km in da zamenjava zobatega jermena ne bo potrebna se do naslednjih 50.000 km.

Ko sem kupil avto, mi ga je poznavalec doma pregledal. Vozilo je bilo razbito, airbag ne deluje vec, skrajni cas je za zamenjavo jermen in vse kar spada zraven, zadnjih nekaj 10.000 servis ni bil narejen, tudi zadnji kartoncki o pregledu zadnjih 2 let so kot kaze bili spisani ne dolgo nazaj, zelo verjetno ponarejeni.

Imam kaksne pravne moznosti? Imam moznost povrnitve kupnine in stroskov povezanih z morebitnim sodnim postopkom (moj cas in odvetnik)? A se lahko oglas na internetu steje kot dokaz, ce je firma oddala oglas s svojega racunalnika (je viden IP)?

Hvala

bučka29
17.07.2008, 10:26
Na temle linku maš super obrazloženo kaj in kako je....mislim pa da lahko zahtevaš razveljavitev pogodbe in pa seveda povrnjen denar

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=31&L2_ID=270

lady_lucifer
17.07.2008, 11:06
mas verjetno racun/pogodbo o nakupu in to?

kar navajas izpolnjuje zakonske znake kaznivega dejanja goljufije:

Copy-paste iz nasega kazenskega zakonika:

Goljufija
217. člen
(1) Kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Če je storilec z dejanjem iz prejšnjega odstavka povzročil veliko premoženjsko škodo, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.
(3) Če je z dejanjem iz prvega odstavka tega člena povzročena majhna premoženjska škoda in je šlo storilcu za to, da pridobi majhno premoženjsko korist, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.
(4) Kdor z namenom, da bi drugega oškodoval spravi koga z lažnim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
(5) Pregon za dejanje iz tretjega in četrtega odstavka tega člena se začne na predlog.

6burekov
17.07.2008, 20:22
imam račun vendar ne od podjetja, katero je objavilo oglas ampak od podjetja ki je opravilo komijsisko prodajo. Prodajalec-prvo podjetje, je prepustilo da je posel stekel preko drugega podjetja.

Kdo odgovarja za omenjeni 217. člen če gre za podjetje, direktor?

V pogodbi tudi piše: Komisionar in prodajalec za skrite napake ne odgovarjata. Kupec je vozilo/predmet pregledal, preizkusil in se z njegovim stanjem strinja.

Imam še vedno kakšno možnost ob tem dejstvu?

bučka29
18.07.2008, 07:04
Kupec se mora zavedati, da klavzula »videno-kupljeno« pomeni, da je stvar, ki je predmet prodaje, pregledal in pristal na njeno kvaliteto. Na ta način se izključuje prodajalčeva odgovornost za očitne (vidne) napake. Tudi odgovornost za skrite napake je tu zelo zožena. Kupec lahko skrito napako uveljavlja samo, če je prodajalec zanjo vedel, pa jo je kupcu zamolčal. Če torej kupec po prevzemu rabljene stvari odkrije napako, je potrebno najprej ugotoviti, ali sploh gre za stvarno napako. Napaka mora biti takšna, da odstopa od napake, ki se pojavi pri povprečni izrabljenosti in dotrajanosti toliko stare stvari. Zakon določa, da mora stvar imeti lastnosti, potrebne za njeno normalno rabo in promet, kar pri stvari, ki ni nova, pomeni, da mora imeti lastnosti, ki so običajne za toliko staro stvar. Čeprav kupec morda ne ve točno, koliko je stvar stara, se mora zavedati, da ni nova in da se da približno starost oceniti.

Za ugotovitev, ali gre za skrito napako, je potrebno upoštevati dolžnost skrbnega ravnanja v pravnem prometu. Zakon določa, da je napaka skrita, če je ni mogoče opaziti z običajnim pregledom.

blustar
22.07.2008, 22:46
Zdaj sicer nima pomena zate, pa vseeno. Nimam pojma o avtih in si nisem nikol upala kupvat rabljenih sama. Vedno sem vzela koga, ki se spozna, s sabo. Mene bi ziher nategnil. Tud če bi bil avto sicer ok, pa glede cene.