Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Evropski standardi zmanjševanja avtomobilskih emisij C02


e_rider04
26.08.2008, 20:33
Sedanja povprečna emisija osebnih avtomobilov v EU je 160g CO2/km, Evropska unija si prizadeva za 125g CO2/km za nove avtomobile do leta 2015. Na evropskih cestah je trenutno 220 milijonov avtomobilov, ki v zrak izpustijo 12 odstotkov skupnih emisij ogljikovega dioksida v EU. Cestni promet je tako drugi največji sektor po izpustih toplogrednih plinov v Evropi.

Sprejetje predloga uredbe, o kateri bo oktobra glasoval Evropski parlament, bi za prebivalce EU in Slovenije pomenilo, da bi se v bližnji prihodnosti vozili z manjšimi, manj luksuznimi in manj zmogljivimi avtomobili, ki pa bi bili po drugi strani varčnejši, cenejši in prijaznejši okolju. Prav tako bi se izboljšala energetska varnost EU, povečale bi se ekološke inovacije in kvalitetna delovna mesta.

O teh in drugih vprašanji sprejemanja Evropskih standardov emisij C02 za nove osebne avtomobile bo potekala javna razprava v četrtek, 28. avgusta s pričetkom ob 18.30 uri v prostorih Okoljskega centra, Trubarjeva cesta 50, v Ljubljani.

Več informacij o razpravi je dostopnih na spletni strani http://www.sodeluj.net/EU-CO2/eu-co2.html, na kateri sta omogočena prenos razprave v živo in posredovanje vaših vprašanj ter mnenj Odboru Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane.

Vljudno vabljeni k sodelovanju!