Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : napeljava telefona v hiši


mao
19.09.2008, 18:06
zanima me je kaka "omejitev" glede napeljhave telefona v hiši?
lahko postavim 5 priključkov v novi hiši, v vsakem nadstropju par?pa da bo ista številka?
lp

Vsemogočni
19.09.2008, 18:39
Ja, a je hiša tvoja, a si samo najemnik? Če si najemnik, moraš za vsa dela, ki jih misliš narediti na ali v hiši dobiti dovoljenja lastnika. Če si lastnik, vprašaj mamo ali ženo :2thumbs: kaj lahko in kaj ne smeš! :veryevil:

Danes je tehnika že tolko napredna, da mislim, da ni omejitve, le če kupiš pravo tehniko.

Večji problem bo, ko se bodo javili na telefonski klic tisti, ki pogovor ne bo za njih (ista številka zvoni vsem istočasno, potem je odvisno le še, kdo je hitrejši pri prevzemu klica). Potem imajo ostali neprizadeti delo s prevezovanjem, možno pa tudi s prisluškovanjem pogovora. Odvisno od izvedbe!

Restraint
19.09.2008, 20:22
Če imaš samo eno številko in boš na enak kabel obesil 5 telefonov, bo šlo, vendar bodo ob dohodnem klicu zvonili vsi telefoni. Kako boš vedel za koga je?
Ob klicu ven bo ob dvigu druge slušalke možno pogovor poslušat (razen če kupiš kaj elektronike-ampak tudi ob tem prvi problem ostaja nerešen).
Lp

tom777
19.09.2008, 20:41
Škoda je napeljevati kable za 1 samo telefonsko številko. Predlagam nakup 1 brezžičnega telefona in nato samo še dodate slušalke, ki so lahko razporejene po hiši čisto poljubno, vendar morajo imeti zraven električno vtičnico za polnitev baterije. S tem ubiješ 2 muhi na en mah; imaš vse aparate brezžične (kar je dandanes že skoraj nuja in nobeden več nima žičnega), in ni ti treba napeljevati kablov.

Predlagam kaj takega+dodatne slušalke (http://etrgovina.mobitel.si/front/katalog/klasicna-telefonija/brezvrvicni-aparati/289) po potrebi.

rock
19.09.2008, 21:01
Gre za novo hišo! Potegni raje kak kanal več kot manj. Pa ne le za "telefon" pač pa tudi za UTP (podatkovne) kable.

Telefonijo je res najbolje reševat kar brezžično a kak kanal ne bo odveč, tudi če ga takoj ne boš rabil. IP telefonija pa se bo s časom tudi razvila in mislim, da kmalu ne bo problem dobit za vsakega člana družine lastno št. ob nekaj linijah v svet za malo denarja.

Restraint
20.09.2008, 15:29
Predlagam kaj takega+dodatne slušalke (http://etrgovina.mobitel.si/front/katalog/klasicna-telefonija/brezvrvicni-aparati/289) po potrebi.
Ja, boljša ideja kot vlečenje kablov okrog. Z večino takih telefonov se je nato možno iz enega na drugega tudi klicati...

mao
20.09.2008, 21:28
ja sj prenosni telefon bo seveda v hiši. Pravzaprav sem računal vsaj 2. s podnjem eden in zgornjem še eden.
le da sem nameraval 2 različna brezžična telefona, tisti ki si mi jih predlagala meni niso všeč, stvar okusa...zato pač zgoraj en model spodaj drug...(hvala za link vseeno :) )
To ni problem če vsi zvonijo hkrati. Zanimala me je napeljava. Torej povezati oba kabla in v "vsaki" sobi da bi naredil še priključek za UDP kabel?-samo s UDP kable je problem če se ne motim da so lomljivi in če je "vgrajen" v steno je to potem zelo težko menjat.

Ta "priključek" za telefon je torej obvezen, če e ne motim nujen če želiš imeti internet in televizijo recimo pri npr. amisu?-malo smešno vprašanje pa vseeno:blush:
pa priključek za televizijo..Ker za internet sem razmišlja da bi imeli wireless router v hodniku, a bi bil slab signal v drugih sobah..itd...pa bo bolje kar povezan z udp kablom..
hvala za predloge :)

tom777
21.09.2008, 00:58
Obstaja veliko vrst telefonov, ki se jih da povezati na zgoraj omenjen način. Najbolje je namestiti več cevi (tudi če so prazne) in dobro premisliti kje bomo potrebovali internet, jaz osebno bi jih napeljal tudi v kuhinjo, saj so nove naprave sposobne komunicirati preko interneta...

mao
22.09.2008, 21:46
hvala za nasvete...:)
lp

Vsemogočni
03.10.2008, 23:04
hvala za nasvete...:)
lp

In kako si rešil to zadevo :dontknow:

mao
04.10.2008, 16:22
Ni še, a bo spodaj prenosni telefon, zgoraj prenosni telefon. zgoraj v hodniku bo router, kamor bodo vsi kabli UTP povezani iz vsake sobe. oz še ne vem, mogoče bo router v eni od sob, kjer bo PC, tako da v primeru težav bom vsaj vedel da je eden kabel OK, tisti ki bo s glavnim PCjem pvezan, UTP kabli bodo na tleh(v betonu) v vsako sobo povezani...

AndrejD
04.10.2008, 20:50
Ni še, a bo spodaj prenosni telefon, zgoraj prenosni telefon. zgoraj v hodniku bo router, kamor bodo vsi kabli UTP povezani iz vsake sobe. oz še ne vem, mogoče bo router v eni od sob, kjer bo PC, tako da v primeru težav bom vsaj vedel da je eden kabel OK, tisti ki bo s glavnim PCjem pvezan, UTP kabli bodo na tleh(v betonu) v vsako sobo povezani...

Vse kable daj v požirke. Napelji FTP kabel, če imaš preveč denarja pa kar STP sam tisti je mislim da je kar nekaj dražji.

UTP: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/UTP_cable.jpg/180px-UTP_cable.jpg

FTP: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/FTP_cable3.jpg/180px-FTP_cable3.jpg


STP:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/TwistedPair_S-FTP.jpg/800px-TwistedPair_S-FTP.jpg

Vsemogočni
04.10.2008, 21:47
Pohvalno če boš spravil kable v tla. Samo glej da bodo v cevi, da jih boš po potrebi brez problema menjal. Samo zaliti jih z betonom je noro dejanje!

mao
04.10.2008, 22:44
hmmm ne vem če sem sedaj to sliko razumel? prva slika UTP kabla?-na koncu manjka tisti "čepek", ki je prisoten na STP. A požirek je tista votla cev, ki je na prvi sliki?
na tej strani je mislim UTP kabel in "stikalo", ki bo v steni, v vsaki sobi bo eno stikalo za en takšen priključek utp
http://images.google.si/imgres?imgurl=http://www.keline.eu/images/PkableUC6.jpg&imgrefurl=http://www.keline.eu/en/keline6.html&h=546&w=715&sz=39&hl=sl&start=17&um=1&usg=__rKBu9hOcq5bOtgwVJUCEjsfyTuc=&tbnid=_MMC4TkB-GQ-RM:&tbnh=107&tbnw=140&prev=/images%3Fq%3DUTP%26um%3D1%26hl%3Dsl%26sa%3DN
(sory oznak itd ne poznam tako dobro)-vem le kaj je UTP kabel, standard, ki ga uporabljajo npr, v podjetjih za LAN internet in tako bi imel tudi doma....
malo me skrbi le če bom te UTP kable spravil vse do ene sobe, pa se izkaže čez 1 leto da je en kabel zanič, bom moral tla podrat da zamenjam kabel?!....:/
torej v zgornjem nadstropju bosta 2 priključka za telefon-v enem bo telefon, v drugega bo še en navaden telefonski kabel, ki bo povezan z modemom->modem bo naprej povezan v router z tudi telefonskim kablom, nato pa iz routerja bodo sledili 4 UTP kabli in sicer 2 za zgornje nadstropje in 2 za spodnje...

tom777
05.10.2008, 09:01
UTP je brez opletov, FTP je z opletom okoli vseh paric, SFTP je pa z opletom okoli vseh + še z opletom okoli posamezne parice.

V beton daj raje malo večji premer cevi, da ni potem problemov z zamenjavo in napeljavo kablov. Do telefonov mirno pripelješ navadne UTP kable, tudi za računalnike so v redu, vendar ker ni neke bistvene razlike v ceni bi ti priporočal, da vzameš vsaj FTP.

UTP trda žila, cat 5 je 0,31 €
FTP trda žila, cat 5 je 0,52 €

Priporočam nakup zadnjega. Upoštevati moraš še FTP konektorje 1 kom stane 0,75 €, za UTP pa 0,30 €

AndrejD
05.10.2008, 12:18
Požirka je plastična nagubana cev. Ne vem kako točno se reče :S Katero se položi v beton, po njej pa se vlečejo kabli. V večini primerov se v požirko davajo čisto vsi kabli, ki se napeljujejo po hiši/stanovanju ravno iz razloga: potrebe po menjavi.

Potegni minimalno FTP kabel, o drugem sploh ne razmišljaj, ker je cenovno premajhna razlika da bi si delal probleme s tem ko bi potegnil nezaščiten UTP kabel.

Vse drugo pa ti je tom777 povedal :)

Z750
21.10.2008, 00:33
če bo več telefonov v hiši:
1. dect brezvrvično do 6 slušalk - najbolj elegantna rešitev
2. centrala za več apartaov - kabel do centrale, potem pa razvod do vsakega aparata IYSTY 2x2x0,6 mm - najbolj ziher rešitev