Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : zakon o del: razmerjih


square
02.10.2008, 09:33
LP

Mene zanima če delodajalec lahko odredi nadurno delo delavcu kateri živi 70 km(v eno smer) od delovnega mesta kar pomei da delavec ustane ob3:30-pride na delovno mesto ob 6:00(1/2 ure vožnje do del.mesta in nazaj) potem terensko delo kar pomeni da nazaj na sedež firme pride okoli 15:30 ter se odpravi nazaj domov in pride k svoji družini okoli 17:00 ure.

zanima me če delodajalec mora isplačati določene dodatke zraven, naj se povem da se nadurno delo odvija vsaki dan .

Potni stroški so plačani in sicer 60% cene avtobusne karte čeprav ni avtobusne povezave za taksen delovni čas.

lila5
02.10.2008, 14:07
Delodajalec ti lahko odredi nadurno delo ne glede na to, ali živiš 70 km vstran od službe ali pa 7 m vstran od službe, vendar pa mora upoštevati določbe Zakona od delovnih razmerjih....


143. člen
(nadurno delo)(1) Delavec je dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa - nadurno delo:


v primerih izjemoma povečanega obsega dela,
če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bi se preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravje ljudi,
če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela,
če je potrebno, da se zagotovi varnost ljudi in premoženja ter varnost prometa
in v drugih izjemnih, nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

(2) Delodajalec mora delavcu nadurno delo po prejšnjem odstavku odrediti v pisni obliki praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti nadurnega dela delavcu pisno pred začetkom dela, se lahko nadurno delo odredi tudi ustno. V tem primeru se pisno odreditev vroči delavcu naknadno, vendar najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu.(3) Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev.(4) Nadurno delo lahko s soglasjem delavca traja tudi preko letne časovne omejitve iz prejšnjega odstavka, vendar skupaj največ 230 ur na leto. V primeru vsakokratne odreditve nadurnega dela, ki presega 170 ur na leto, mora delodajalec pridobiti pisno soglasje delavca.


(5) V primeru odklonitve pisnega soglasja iz prejšnjega odstavka, delavec ne sme biti izpostavljen neugodnim posledicam v delovnem razmerju.

square
03.10.2008, 06:17
Ja, ja sicer v službi imamo registrator delovnega časa ampak delodajalec pravi da se nadure ne štejejo po 15,30,40,50, minut ampak samo polna ura hm, vsaki mesec imam po števcu cca 30-36 nadur.

Zakaj sploh imamo registrator?

lila5
03.10.2008, 09:26
Mogoče delodajalec izkorišča možnost začasne prerazporeditve delovnega časa.....ko imaš nekaj časa ure "v dobro", določeno obdobje, ko pa ni toliko dela pa te ure "v dobro" koristiš, da prideš na nulo......:dontknow:

square
07.10.2008, 06:31
Nikaj ne koristim v dobro

lila5
07.10.2008, 10:39
Vsako delo preko polnega delovnega časa je nadurno delo.......vendar to je po zakonu, v praksi pa so stvari dostikrat drugačne......

če prihajaš na delo 30 ali 40 minut pred pričetkom delovnega časa in odhajaš 30 ali 40 minut po koncu delovnega časa poskusi narediti tako, da ostaneš uro in pol ali pa prideš uro in pol prej.....če pa te možnosti nimaš pa se poskusite nekako s sodelavci in delodajalcem pogovoriti vsaj o koriščenju nadur, če vam že plačati noče.....

king16
08.10.2008, 05:35
Nikaj ne koristim v dobro

Iz tvojega posta pa ni razbrati, ali prihajaš na delo 16 ali 30 minut prej ker ti je to oredil delodajalec ali samovoljno, ker si se pred fabriko pač pripeljal od doma malo prej.