Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : recepti likerjev


nattka
23.11.2008, 08:52
spet prihaja zima in se bomo cartali s kakim sladkim likerčkom ...:p
nekdo se je zelo potrudil in mi na mail poslal kar nekaj strani odličnih receptov za likerje ... od kavnega, jajčnega, borovega, čokoladnega ... do jegermaistra ... vse skupaj 149 receptov ...

če koga zanima z veseljem pošljem na mail ...


en recept za pokušino :

Damski liker

Potrebujemo
● 1 l poljubnega sadja (borovnice, višnje, gozdne jagode...)
● 1 l sladkorja
● 1 l vina (rdeče ali belo)
● ¼ l ruma


Vino, sladkor in sadje damo v večjo posodo. Pustimo stati 24 ur, vmes večkrat premešamo. Po 24 urah dodamo rum in vse skupaj segrejemo do vrelišča. Še vroč liker natočimo v ogrete steklenice.

pinky
23.11.2008, 09:07
maš moj mail na os :shy:

Andreea
23.11.2008, 18:49
Ja! :p

Aajm kamiiiing :clown: :p
:rolling:

Moj naslov tudi :blush:

KissMe
23.11.2008, 19:26
Js sem se pa odločila, da bom v kratkem naredila teranov liker:p:p:p

1 l terana
sok 1 pomaranče
sok 1 limone
1 vanilin sladkor
1 palčka cimeta
30 dag sladkorja

vse skupaj segrevamo, da zavre, dobro ohladimo, dodamo 2 dl (ali pa malo več:blush:) ruma, precedimo in to je to:)

Na zdravje;)

mrjerry
24.11.2008, 08:13
Ker imamo doma nekaj kilometrine na teranovem likerju, nekaj nasvetov:

1. Ne uporabljati soka pomaranče ali limone, pač pa samo limonino lupino (pomaranče v ter. liker ne pašejo, kot tudi ne v kuhano vino). Limonina lupina mora biti res samo lupina, brez belega grenkega sranja naokrog. Ni dobro, če je naribana, najboljši so rezanci. Za izdelavo dobiš poseben strgalnik zanje, lahko pa preprosto z nožemo previdno olupiš in potem na grobo nasekljaš.

2. Vanilin sladkor ni potreben oziroma ga je škoda, ker se vanilije v likerju z že tako močnim okusom ne čuti. Če pa že, potem rajši vanilijev strok ali pa večje količine vanilin sladkorja, pa zmanjšati navaden sladkor.

3. Uporabljati kvaliteten rum. Zelo dobri rezultati pridejo z belim kubanskim rumom, ki da nekoliko bolj svež okus od temnega ruma. Nekateri imajo radi, če se rum v celoti ali delno nadomesti z grapo. Vsekakor je bolj avtentično kraško, ker je grapa tam od nekdaj, rum pa ne. Okus je zanimiv, vsekakor pa zelo odvisen od kvalitete grape.

4. Če hočeš res dober liker, upoštevati dvoje: končna mešanica mora imeti okrog 25% sladkorja in okrog 20% alkohola. Iz tega ven se izračunajo dejanske količine. V receptu od KissMe je sladkor kar dobro zadet, ruma pa mora biti več kot 2dl. Ker je koncentracija ruma 40%, je v 1dl ruma 0,4dl alkohola. V litru likerja tako potrebuješ 3 do 4 dl ruma. Vse kar je manj so malinovci :).

5. Čisto čisto na koncu lahko s počasnim dodajanjem limoninega soka uravnavaš kislost. Nekaj ga je običajno treba dodati. Vsekakor pa na koncu in ob ohlajenem likerju, ker samo takrat lahko zadaneš pravi okus.

nattka, vprašanje glede sadnih likerjev. Si kaj poskuašala - ali 24 ur zadošča ali bi bilo treba več? Je kdo že poskušal z zmrznjenim sadjem?

KissMe
24.11.2008, 10:04
Ok, bom poskusla z limonino lupino :2thumbs:
No sej, glede količine ruma se mi je pa zdelo da je 2 dl premalo... to naj bi bil osnovni recept, js itak zmer pol malo popravljam, ampak ne vem koliko česa konec koncev pristane v loncu:blush: saj veš... pokušanje in to :rolling:

mrjerry
24.11.2008, 10:30
Poskusi, boš videla bo okus mnogo bolj jasen. Okus in prijetno aromo po limoni namreč da lupina, limonin sok je zgolj kisel in se uporablja za uravnavanje.

Pa res se ful pozna, ali uporabljaš dober rum ali ne. Naj ne bo škoda tabele Havane.

KissMe
24.11.2008, 10:57
Poskusi, boš videla bo okus mnogo bolj jasen. Okus in prijetno aromo po limoni namreč da lupina, limonin sok je zgolj kisel in se uporablja za uravnavanje.

Pa res se ful pozna, ali uporabljaš dober rum ali ne. Naj ne bo škoda tabele Havane.

Bom poročala:)

nattka
24.11.2008, 14:05
đeri, jaz sem delala teranov liker že nekajkrat z zmrznjenimi borovnicami ...
da bi se pokvaril, pri nas nima časa ... da bi bil bistveno drugačen ( beri slabši) okus, pa tudi nismo opazili ...

pri likerjih, ki jih kuham se držim 24 ur ( kaka ura več ali manj) ... pri tistih, ki jih prej pajcam na soncu pa ponavad 3 tedne ...

mrjerry
24.11.2008, 14:48
đeri, jaz sem delala teranov liker že nekajkrat z zmrznjenimi borovnicami ...
da bi se pokvaril, pri nas nima časa ... da bi bil bistveno drugačen ( beri slabši) okus, pa tudi nismo opazili ...

pri likerjih, ki jih kuham se držim 24 ur ( kaka ura več ali manj) ... pri tistih, ki jih prej pajcam na soncu pa ponavad 3 tedne ...

Teranov liker si delala z zmrznjenimi borovnicami? Si tole v redu napisala? :)

Sprašujem namreč zato, ker sem antropološko gledano več kot očitno presegel lovstvo in nabiralništvo ter nekako obtičal pri kavčevstvu, leklerkovstvu in tržničarstvu :blush:

Andreea
25.11.2008, 07:04
Hvala, nattka! :d

Pod kaj pa spada "sadje v alkoholu"?
:d
Imam par božičnih receprov, ki mi kot laiku od oka izgledajo natričetrt kot likerji... :blush:

mrjerry
25.11.2008, 07:30
Liker je alkoholna pijača z med 18% in 22% alkohola (izjemoma nad ali pod) in 25% - 30% sladkorja. Sadje v alkoholu je... no.... pač sadje v alkoholu :)

Andreea
25.11.2008, 11:14
Liker je alkoholna pijača z med 18% in 22% alkohola (izjemoma nad ali pod) in 25% - 30% sladkorja. Sadje v alkoholu je... no.... pač sadje v alkoholu :)

:d OK
hvala za def.

Wanted
13.12.2008, 20:32
Jaz bi pa domač jegermajster naredu... :)

nattka
14.12.2008, 07:46
Jagermaister tete Pehte
Potrebujemo
● Lapuh - cvet marec
● Trobentice- cvet april
● Trobentice - listje april
● Smreka - vršički april-maj
● Robida - listi april -junij in september-oktober
● Ozkolistni suličasti trpotec april-september
● Navadna marjetica - cvet maj - september
● Lapuh - listje maj-junij
● Kamilica - cvet maj-junij
● Gozdna jagoda - listje maj-junij
● Brin - zelene jagode maj
● Pelin maj-junij
● Bezeg - cvet maj-junij
● Navadni rman - cvet maj-junij
● Žajbelj maj- junij
● Ajbiž maj-junij
● Meta maj-avgust
● Materina dušica maj-september
● Vinska rutica maj
● Akacija - cvet junij
● Borovnice - listi pred zorenjem junij
● Bela detelja - cvet junij-julij
● Janež - zelen junij-julij
● Kumina junij-avgust
● Majaron junij
● Lipa - cvet junij
● Širokolistni trpotec junij-avgust
● Šentjanževka - cvet junij-avgust
● Oreh zelen, zrezan junij
● Rožmarin junij-avgust
● Srčna moč - cvet junij-avgust
● Pravi kostanj - cvet julij
● Arnika - cvet julij-avgust
● Njivska preslica julij-oktober
● Tavžentroža julij-avgust
● Navadna melisa julij-avgust
● Brin - zrele jagode oktober-november
● Sladkor


V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne ½ l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.
Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.

Če ne najdemo ali uspemo nabrati kakšne rastline, lahko damo tudi posušena zelišča, vendar so sveža boljša.

nattka
14.12.2008, 08:04
Teranov liker si delala z zmrznjenimi borovnicami? Si tole v redu napisala? :)

Sprašujem namreč zato, ker sem antropološko gledano več kot očitno presegel lovstvo in nabiralništvo ter nekako obtičal pri kavčevstvu, leklerkovstvu in tržničarstvu :blush:


naša mati so obsedeni z nabiralništvom ... potem pa mi vse te dobrote zmrznjene dostavijo v laibach ...
tako, da pač potegnem ven in skrinje, odmrznem ( al pa tud ne) in delam ...
se sliši grozljivka, ampak v bistvu je čist ok ...

mrjerry
15.12.2008, 07:28
Nikakor ne.

Mimogrede, iz zelo dobro obveščenih virov sem dobil nasvet, da v primeru teranovega likerja nima smisla iti čez 15% alkohola, ker se začne izgubljati nežen okus po vinu. Mislim da se splača spoštovati ta nasvet.

KissMe
16.12.2008, 10:00
No, pol je bil moj originalen recept čist kul. Sam ti si pač mogu neki skritizirat;):p

Js sm teranov liker nardila tko: dala sem 0,75 l terana, 30 dag sladkorja, limonino lupino (sam sem jo sam odrazala od limone, nisem sekljala) pa eno palčko cimeta. Ko je zavrel, sem ohladila in dodala še 2 dl (mogoče mal več) ruma. Pa ne glede na procente alkohola in ostalega bla bla bla, je bil odličen:p:p:p

mrjerry
17.12.2008, 10:51
No, pol je bil moj originalen recept čist kul. Sam ti si pač mogu neki skritizirat;):p

Js sm teranov liker nardila tko: dala sem 0,75 l terana, 30 dag sladkorja, limonino lupino (sam sem jo sam odrazala od limone, nisem sekljala) pa eno palčko cimeta. Ko je zavrel, sem ohladila in dodala še 2 dl (mogoče mal več) ruma. Pa ne glede na procente alkohola in ostalega bla bla bla, je bil odličen:p:p:p

Ja, je ok. Je pač izjema, ki je nisem vedel :shy::blush:

ata hrast
18.12.2008, 13:55
Nikakor ne.

Mimogrede, iz zelo dobro obveščenih virov sem dobil nasvet, da v primeru teranovega likerja nima smisla iti čez 15% alkohola, ker se začne izgubljati nežen okus po vinu. Mislim da se splača spoštovati ta nasvet.

brezveze. jst bi teb dal COCKtail Var E Kina za pit

:kisses:

mrjerry
19.12.2008, 08:36
mmmmmmmmm

COCKtail :p

ata hrast
19.12.2008, 09:55
sej si še bl adijo kokr sem si mislu

Mowgli
19.12.2008, 10:32
There are entities among us who like tasting COCKtails :angel:

KissMe
21.12.2008, 23:50
Eni pa sam cocks, brez tejlov:p

Wanted
29.12.2008, 19:14
Jagermaister tete Pehte
Potrebujemo
● Lapuh - cvet marec
● Trobentice- cvet april
● Trobentice - listje april
● Smreka - vršički april-maj
● Robida - listi april -junij in september-oktober
● Ozkolistni suličasti trpotec april-september
● Navadna marjetica - cvet maj - september
● Lapuh - listje maj-junij
● Kamilica - cvet maj-junij
● Gozdna jagoda - listje maj-junij
● Brin - zelene jagode maj
● Pelin maj-junij
● Bezeg - cvet maj-junij
● Navadni rman - cvet maj-junij
● Žajbelj maj- junij
● Ajbiž maj-junij
● Meta maj-avgust
● Materina dušica maj-september
● Vinska rutica maj
● Akacija - cvet junij
● Borovnice - listi pred zorenjem junij
● Bela detelja - cvet junij-julij
● Janež - zelen junij-julij
● Kumina junij-avgust
● Majaron junij
● Lipa - cvet junij
● Širokolistni trpotec junij-avgust
● Šentjanževka - cvet junij-avgust
● Oreh zelen, zrezan junij
● Rožmarin junij-avgust
● Srčna moč - cvet junij-avgust
● Pravi kostanj - cvet julij
● Arnika - cvet julij-avgust
● Njivska preslica julij-oktober
● Tavžentroža julij-avgust
● Navadna melisa julij-avgust
● Brin - zrele jagode oktober-november
● Sladkor


V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne ½ l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.
Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.

Če ne najdemo ali uspemo nabrati kakšne rastline, lahko damo tudi posušena zelišča, vendar so sveža boljša.


Ej nattka hvala za tole, ko ga naredim, te povabim na stamperli :d

Se enkrat hvala:2thumbs:

nattka
29.12.2008, 19:24
Ej nattka hvala za tole, ko ga naredim, te povabim na stamperli :d

Se enkrat hvala:2thumbs:

se pravi ... ob letu obsorej, ga bova midva žingala ...;)

naj ti rata ... :2thumbs:

ne šparaj na žganju ... res si nabavi dobrega, domačega ... vse skupaj ga rabiš slabih 6 litrov ...

khat
31.12.2008, 16:56
Mater, kolk sestavin v Janegmeistru. Svaka čast!

drstane8
03.02.2009, 23:11
HVALA za tako čudovit recept o domačem Jagermeistru. Letos mi bo prav prišel.

Pa še kaj takega, originalnega.

Še enkrat, hvala.