Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Tv LCD Philips in težave s komunikatorjem


fonex03
29.12.2008, 20:20
Kljub temu, da se že več kot 25 let profesionalno ukvarjam z elektroniko sem naletel na problem, ki ga ne znam prav rešiti. Kolega je kupil Philipsov LCD televizor. Ko ga vključi na svojem komunikatorju ne more več premikati programov oziroma ne prime nobena tipka na daljinskem upravljalniku. Čim TV postaviš na Stand-by pa komunikator ponovno deluje. Izklopil sem oba scart kabla in HDMI in zadeva se popolnoma enako obnaša. To pomeni, da lahko prihaja iz TV-ja neka motnja po zraku ali preko električnih priključkov. Imajo dva komunikatorja in sem jih medsebojno tudi zamenjal. Ko sem bil pri njih je stvar delovala po približno pol dneva pa me je klical in mi povedal, da je situacija popolnoma enaka. Baje je enak problem pri njegovem bratrancu, ki pa ima Gorenjev LCD. Danes sem mu naročil naj medsebojno zamenja še napajalnike in bomo potem videli kako bo stvar delovala.

Če ima kdo rešitev za omenjeni tehnični problem ga lepo naprošam, da mi pomaga na poti do rešitve!

Lep pozdrav vsem iz hladnega Tolmina!

rock
29.12.2008, 20:26
Tudi če STB skriješ v senco TV ne pomaga?
Na forumu se bere kot o možni rešitvi o koščku "izolir traka" prek senzonrja na STB-ju.

Izkušenj nimam.

fonex03
29.12.2008, 20:37
Tudi sam sem predvideval, da morda pritisk na tipko za vklop TV (Power) blokira STB ampak temu ni tako. TV sem izklopil iz napajanja in v tem primeru je stvar delovala. Ko sem ga vklopil nazaj in pritisnil isto tipko pa je STB blokiral takoj ko se je TV vključil.

Slowhand
30.12.2008, 03:09
najprej preveri električno povezavo - je ozemljitev res ozemljitev al je "strokovno" brikana faza namesto nule
če sta obe napravi vklopljeni na isti vir elektrike (podaljšek,razdelilec) poskusi s priklopom na različne vtičnice,še najbolje bi bilo,da sta tudi na različnih varovalkah
če pa sta na različnih vtičnicah,pa ju vklopi na isto
ta poskus izvedi brez medsebojne povezave stb/tv

naslednja stvar je pa "prekrivanje" daljincev - zelo podobna frekvenca (koda) daljinca,ki na eni napravi deluje v redu,na drugi pa samo napol in še to narobe zna bit problem - povečanje razdalje med napravama včasih pomaga - stb odnesi magari v drugo sobo in preveri,če je to razlog hecanja
za krmiljenje tv-ja uporabi tv-jev daljinec,za stb pa stb-jev

pol je pa še vprašanje medsebojne povezave med tv in stb (ki je mimogrede mal neznan - amino?) naenkrat naj bi bil povezan le en kabel - ali je to scart ali hdmi - oba naenkrat ne
pol je pa treba na obeh napravah v nastavitvah izbrati način priklopa - avto varianta ni najboljša - konkretno moj lcd monitor ima privzet priklop d-sub,če ga priklopim na dvi,mi ne deluje več pravilno - javi da ni signala in preide v stanje mirovanja (če je izbrana avto funkcija priklopa,d-sub je pa na prvem mestu) - po ročni nastavitvi na dvi,pa deluje brez problema
zna biti haklc tudi v tem
preveri kater način priklopa ima tv za privzet in na kaj je nastavljen stb,pa bo...

naprave naj bi bile pa med povezovanjem s kabli obvezno izklopljene iz napajanja (ne samo ugasnjene)

če nič od navedenega ne pomaga sledi menjava ali tv-ja ali stb...

lintwer
30.12.2008, 07:47
Res čudna zadeva,mislim da ne bi bilo napačno če bi napisal kateri STB je v uporabi.Možno da so na električni napeljavi motnje ki vplivajo na delovanje.Malo nenavaden predlog : kaj če bi STB napajal preko akumulatorja in s tem izključil možnost motenj iz električnega omrežja,ali pa medsebojnega vpliva.Seveda to ni stalna rešitev,ampak samo toliko da se ugotovi kaj je narobe.


Lep pozdrav
lintwer

fonex03
06.01.2009, 19:00
Hvala vsem za odgovore! Res izgleda, da je medsebojni vpliv preko električnega napajanja. Stranka je danes po mojem nasvetu ekran pokrilia z odejo pa kljub temu komunikator ne deluje. Gre pa za komunikator Sagem.
Res čudna stvar. Če bom imel do konca tedna čas bom šel do stranke in napajal iz akumulatorja. Je pa še nekaj zanimivo. Če vklopiš TV in čakaš eni dve minuti in šele nato vklopiš STB ( iz Stand by pozicije) pa stvar normalno deluje.
Pogovarjal sem se tudi z tehnikom od Telekoma pa tudi ni ponudil nobene rešitve.

Lep pozdrav in še enkrat hvala vsem, ki ste odgovorili!

Darko

fonex03
07.01.2009, 20:28
V veselje vsem sporočam, da smo zadevo rešili. Stranko sem sicer včeraj napačno razumel, ko sem pisal, da je TV pokrila z odejo in da je kljub temu isto. Danes sva se ponovno slišala in pravi, da če je ekran televizorja pokrit STB deluje normalno. To je torej tisto kar sem predvideval. Očitno okran oddaja neko infro svetlobo, ki je enake valovne dolžine kot svetloba daljinskega upravljalca STB. Ker informacija od daljinca do STB prihaja tako, da svetloba led diode utripa ( odvisno od željene komande) je dokaj razumljivo, da se informacija ne prenese vkolikor še en izvor sveti z isto svetlobo. Stranka bo morala STB in TV medsebojno oddaljiti in te težave bodo odpravljene.

Še enkrat hvala vsem za odgovore.

Lep pozdrav iz Tolminske!