Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Popoldanski s.p. ter trgovina


dj_deep
05.01.2009, 15:17
Najprej srečno novo leto 2009.

Zadeva je sledeča...rad bi odpru popoldanski s.p. in da bi imel trgovino na debelo in drobno z elektronskimi deli...zanima me pa točno kaj vse potrebujem da lahko to izvajam...ker kamor koli se obrnem samo "mencajo"...rad bi vedu če rabiš skladišče, kakšne poslovne prostore ali lahko to kot da imaš doma??Zelo prosim za pomoč!!

Aldebaran
05.01.2009, 16:05
mislim da bi moral na tejle povezavi in povezavah naprej najti vse kar te zanima o popoldanski obrti. Klik (http://www.google.si/search?q=popoldanski+s.p.&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a)

dj_deep
05.01.2009, 16:15
ma nikjer ne najdem točno kaj vse rabim pri popoldanskem s.p.-ju glede trgovine na drobno in debelo!!

dj_deep
06.01.2009, 14:37
sej pravim če je kje nekdo ki ve kaj točno rabim-ne da bom odpru firmo potem me bo pa kakšen inšpektor v rit brcnu:) pa kazen napisu??

Aldebaran
06.01.2009, 22:23
Glede na to, da na netu ne najdem nič uporabnega, bi ti svetoval, da se telefonsko obrneš na območno obrtno zbornico in se dogovoriš za sestanek s svetovalcem ali pa vsaj telefonsko zveš kaj in kako... pomojem bo to najhitreje in najbolj točno:)

dj_deep
07.01.2009, 17:45
dobro sem registriral s.p preko e-vem točke na internetu...mogoče kdo ve kje potem izbereš da si popoldanski s.p ne celodnevni??

Odeen
07.01.2009, 19:24
Na tvoje vprašanje ne znam odgovorit, ker jaz sem lani septembra urejal (no, uredil, sem bil samo enkrat tam ;)) kar osebno na točki vem- meni najbližji upravni enoti.

Na tem linku imaš spisek točk, zraven so tudi telefoni- najbrž ti bodo najbolj znali pomagat.

http://evem.gov.si/sp/infoVstopneTocke.evem

Kar se tiče celodnevnega ali popoldanskega sp-ja; pomembno je samo, da na davčni, kjer boš moral tudi urejat zadeve ne zamraziš... Pomembno je tudi, da si malo preračunaš predvidene dohodke, da boš že v naprej vedel, ali pašeš med "davčne zavezance" ali ne. Predvidevam, da na začetku ne boš davčni zavezanec...

Tako ali tako boš te zadeve urejal, ko dobiš sklep od AJPES-a, da si vpisan v poslovni register.

Potlej, kot že rečeno, te čaka še obisk davčne uprave, kjer si registriral dejavnost- tam si pridobi potrdilo o poravnanih davčnih obveznostih, tega kasneje rabiš v banki.

Sledi odprtje "poslovnega" računa na kateri koli banki pač želiš- poanta je, da ne moreš uporabljat osebnega, ker mora bit poslovanje ločeno. Svetujem ti, da odpreš poslovni račun na isti banki, na kateri imaš odprt osebni račun- je potem manj komplikacij pri prenosih na osebni račun.

In preden boš šel na davkarijo, se odloči, ali boš vodil računovodstvo sam, ali bo to opravljala kaka pooblaščena firma. Samo nasvet, da ne boš potem zgubljal časa in živcev, ko boš letal sem in tja ;). Fino je, če imaš te podatke že prej.

In ne vem, če ne bo potrebno stopit še do Zavoda za zdravstveno zavarovanje. ker tudi če boš samo popoldanski sp moraš plačevat neke prispevke. Te zadeve pač urediš tam.

Aja, še ena zadeva- od januarja letos (2009) se poslovanje prek davkarije in pa oddaje napovedi in stuff (glede poslovanja) oddaja prek spleta (eDavki)- jaz sem si zato šel na upravno enoto priskrbet "digitalno potrdilo". Postopek je brezplačen in hiter, samo eno prošnjo izponiš, potlej dobiš dve ločeni gesli (eno po mailu, drugo po klasični pošti), obe pa sta potrebni za aktivacijo.

Ne vem, če je tole kaj pomagalo. Poišči na zgornjem linku tebi najbljižjo eVem točko, se zapelji do tja pa ti bodo vse razložli. Tako je najmanj možnosti, da kaj "zaserješ" ;).

Ne vem pa, kako delo sicer opravljaš- ker če je to ravno tako prodaja (enakih ali podobnih artiklov), potem rabiš tudi soglasje, oziroma izjavo tvojega delodajalca, da se strinja, da ti oravljaš tako dejavnost.

Eh ja, potem so tu še varstvo pri delu, in požarna varnost..., samo oni te potem, ko si enkrat v registru kar sami pokličejo, nič bat.


Sicer pa ti želim vse najboljše pri tvojem poslu- sreča se drži hrabrih, ne pozabit tega. Kar pogumno, pa bo.

Srečno.

monster
08.01.2009, 13:33
dobro sem registriral s.p preko e-vem točke na internetu...mogoče kdo ve kje potem izbereš da si popoldanski s.p ne celodnevni??

popoldanski sp kot tak ne obstaja ;)

gre samo zato, ali si nekje že zaposlen, kjer plačuješ prispevke za pokojninsko zavarovanje in zraven odpreš sp, ki bo imel značaj "popoldanskega" in bodo prispevki temu primerno nižji ...

... ali pa je novo odprti sp tvoj edini vir dohodkov in se v tem primeru ne boš mogel nič odločiti, da je "popoldanski", saj dopoldanskega drugega dela v tem primeru ni :) tako plačuješ vse prispevke za pokojninsko in socialno zavarovanje samo preko sp-ja.

btw: dobri in konkretni nasveti Odeeona :approve: