Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : matematična uganka


Lord Tracey
26.01.2009, 12:19
Prosil bi,če mi kdo napiše rešitev te uganke:

Maja obere vrt z jagodami v 21 urah,medtem ko Maša obere vrt v 24 urah. V kolkem času bosta isti vrt obrale skupaj?

Nisem glih podkovan v matematiki :p

Pa če kdo ve kakšno stran s podobnimi ugankami in rešitvami.

Hvala za odgovore!

Beagle
26.01.2009, 12:40
11,2 ure

Lord Tracey
26.01.2009, 13:46
:nonono:11,2 ure

mrjerry
26.01.2009, 14:01
11,2 ure

Lord Tracey
26.01.2009, 14:08
Rešitev je baje 14 ur.
Pa rad bi še videl,kako ste to izračunal.
Hvala
11,2 ure

Beagle
26.01.2009, 14:18
x/21 + x/24 = 1

KissMe
27.01.2009, 09:47
Rešitev je baje 14 ur.
Pa rad bi še videl,kako ste to izračunal.
Hvala

Matematična rešitev je 11,2, v praksi pa 14 ur, zarad tega ker če sta obe na vrtu, se zaklepetata:d

redfax
27.01.2009, 10:08
Resitev je 11,2 ure, tako kot so ze napisali.
Pri takih nalogah si lahko pomagas z "izmisljenim" podatkom, da si lazje predstavljas. Vse kar rabis je, da izracunas, kje se stevili 21 in 24 srecata - prvic je to pri stevilu 168. In tko si "izmislimo", da je 168 jagod (:d). Nato zdelis 168/21=8 in 168/24=7, da dobis koliko jagod nabere vsaka v 1 uri. Prva jih torej v eni uri nabere 8, druga pa 7, skupaj pa v 1 uri 15 jagod. In nato le zdelis skupno stevilo jagod z ucinkom dela v 1 uri: 168/15= 11,2 ure.

:)

Ce pa imas to snov za test, pa se prej raje pozanimaj, ali je za pravilno resitev potrebna enacba, ker potem na to zgoraj raje pozabi, ker ti mogoce ne bodo priznali vseh tock.

Lord Tracey
27.01.2009, 11:31
Ni to za test,to sem prebral v politikinem zabavniku(se ga še kdo spominja?),ampak je bila rešitev 14 ur,zato mi to ne gre najbolj v glavo.

Kakšna bi pa bila enačba?

Pa hvala za dogovore!

Lp



Resitev je 11,2 ure, tako kot so ze napisali.
Pri takih nalogah si lahko pomagas z "izmisljenim" podatkom, da si lazje predstavljas. Vse kar rabis je, da izracunas, kje se stevili 21 in 24 srecata - prvic je to pri stevilu 168. In tko si "izmislimo", da je 168 jagod (:d). Nato zdelis 168/21=8 in 168/24=7, da dobis koliko jagod nabere vsaka v 1 uri. Prva jih torej v eni uri nabere 8, druga pa 7, skupaj pa v 1 uri 15 jagod. In nato le zdelis skupno stevilo jagod z ucinkom dela v 1 uri: 168/15= 11,2 ure.

:)

Ce pa imas to snov za test, pa se prej raje pozanimaj, ali je za pravilno resitev potrebna enacba, ker potem na to zgoraj raje pozabi, ker ti mogoce ne bodo priznali vseh tock.

Beagle
27.01.2009, 12:24
Ni to za test,to sem prebral v politikinem zabavniku(se ga še kdo spominja?),ampak je bila rešitev 14 ur,zato mi to ne gre najbolj v glavo.

Kakšna bi pa bila enačba?

Pa hvala za dogovore!

Lp

x/21 + x/24 = 1

lipek
12.02.2009, 15:01
število 12 razdeli na dva dela: 7 in 7.

kako je to mogoče?

namig: URA;D