Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Pivo v sodu (+ točilni avtomat)


genetik
23.04.2009, 18:26
Hoj!

Res nimam nobenih izkušenj s tem, zato me zanima, kako je s hlajenjem piva v sodu. Je zaradi pritiska že ohlajeno (ko se ga toči na avtomat) ali je potrebno imeti sod na hladnem?

hvala za pomoč:)

Aldebaran
23.04.2009, 23:25
če bo sod na hladnem bo pivo še vedno toplo... kar ga ohladi je njegova pot skozi špiralno zavite bakrene cevi, ki so v avtomatu potopljene v vodo. Kompresor nato hladi to vodo, ta hladi cevi in tako priteče na koncu s pipice prijetno ohlajeno pivo.

Točilni avtomat, si lahko sposodiš ali pa kupiš...malo povprašaj ata Gugla:)

tom777
27.04.2009, 09:19
Vodo hladi CO2 v jeklenki.

kinsley
27.04.2009, 10:00
Kolikor vem je pri pivu v sodu najbolj pomembno to da se sod izprazni isti dan!...drugače je bolje da imas pivo v steklenicah ali pločevinkah:drunk:

cucolino
30.05.2009, 11:39
Re#1: Tocno tako je. Kompresor je tam le zato, da ohlaja pivo, ne da ga poganja iz soda do pipce. Za ta ''pogon'' je tam jeklenka CO2 [Co2 ne ohlaja pive.].
Pivo v sodu pa ima temperaturo odvsno od dolgotrajnega! skladiscenja, saj se zaradi pritiska zelo pocasi segreva/ohlaja. Ampak kolikor vem, imajo sodi temperaturo ponavadi med 15 in 20°C. Poleti mogoce malo malo vec. Je pa definitivno za pitje potrebna nizja temperatura! ;)

P.s. za priloznostne ''zure'' ali kakorkoli ze, sem na pikniku prijatelja videl sode pivovarne Laško, ki so nekakšni samoohlajevalni. Sodi so na zunaj-na dotik embalaže-imeli temperaturo okrog 35°C, če ne še kaj več. [fajn je peklo, ni pa pustilo ravno opekline] medtem ko je temperatura pive bila zelo zelo mrzla. Gre za nekakšne sode, ki imajo na vrhu ročico za sprožitev postopka ohlajanja z [tako piše na etiketi] kemikalijami ki so v samem sodu [niso zmešane z pivo :d]. Ohlaja se par urc, drzi pa do 2 dni, kolikor se spomnim... Bom malo pogledal kje se to dobi, ker jh tudi sam ravnokar iščem, ker delamo zaključni žur, pa dopišem. :) [če kdo ve kaj o teh samoohlajevalnih sodih, se priporočam za informacije. :) ]

L.p. Marko

spartan
31.05.2009, 00:03
Hoj!

Res nimam nobenih izkušenj s tem, zato me zanima, kako je s hlajenjem piva v sodu. Je zaradi pritiska že ohlajeno (ko se ga toči na avtomat) ali je potrebno imeti sod na hladnem?

hvala za pomoč:)

...pusti malenkosti......kr ohladi z gasilnim aparatom...CO2:clown: