Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Do kdaj so mladostniki zvečer zunaj


jaja3
11.05.2009, 10:04
Zanima me vaše mnenje o tej temi.

Hči jih ima 15, 1. letnik srednje šole, v šoli ji gre dobro, je zanesljiva, imava dober odnos in se o večini stvari lahko pogovoriva.
Zdaj počasi prihajajo na dnevni red teme o večernih izhodih, razred organizira prvo žurko. V OŠ ni izrazila želje, da bi zvečer kam hodila, zdaj pa bi rada šla. Ob dogovorjeni uri jo bom šla iskat, tako da sam povratek domov ni problem.

Kakšne izkušnje imate, do kdaj puščate svoje otroke zvečer zunaj, s kakšno uro ste začeli ?

Hvala :)

User
11.05.2009, 14:35
to je čist odvisn od posameznih staršev kolk majo tolerance, pa kolk so otroc pridn tko, ne sam po uspehu. mene ricimo starši po 22 uri niso spustil več vn pa sm bil pridn pa use, sestro so pa recimo pustil da je visila zunej kolkr ji je pasal, ne glede al je pršla dam trezna nalita al pa zadeta. kar se pa tiče splošnih zadev je pa prav da so otroc čim bolj zgodej doma , da se slučajn ne mendrajo med sabo do smrti k so kkšne žurke, pol so pa lastniki klubov krivi starši pa otroci pa ne.

jaja3
11.05.2009, 18:02
Ja, saj, starsi bi radi cimbolj zgodaj, otroci pa cimkasneje - ampak mene zanima, kje je zdaj tista meja, kjer se vecinoma srecajo. Mene so moji, ko sem bila smrklja, drzali zelo na kratko, takrat se mi je zdelo na smrt krivicno, zdaj pa vem, da mi ni nic skodilo. Je pa tudi res, da pred leti taka mladina ni visela zunaj do jutranjih ur, danes pa. No, ampak zdaj je drugace in me je zanimalo, kako. Vidim, da je ogledov dosti, pove pa nihce nic... :dontknow:

Vsemogočni
11.05.2009, 20:06
Meje ni. Bistvena je bolj družba v kateri se giblje in koliko ji zaupaš, ter kako jemlje tvoje zaupanje.
Ne sme se samo obsojati mladih, vendar je potrebno biti vseeno previden. Imaš prav, ob določenem času pojdi ponjo.

Z menoj je včasih delala sodelavka, ki je vedno pustila hči v družbo, vendar je ob dogovorjeni uri vedno šla ponjo in jo pripeljala domov. Še danes trdi, da ji za nobeno pot ni bilo žal.

Če ima zjutraj šolo, potem verjetno ne more žurirati do 7 ure. Mora se naspati, da v šoli ne bo kimala ali kdaj zadela v mizo.

Slowhand
11.05.2009, 21:18
nimam občutka,da bi starši kakorkoli omejevali čas izhoda potomcem...
še posebej ob vikendih...
teden mladih pa naj se raje preimenuje v teden zapitih in zadetih (dejanskemu stanju primerno)
pa brez heca in brez zamere - takšno je pač stanje :censored:

Aldebaran
11.05.2009, 21:35
pri 15ih? niti minute dlje kot do 22ih.
je pa vse odvisno v kakšni družbi se giblje... če je družba ok, pol super, v drugem primeru te pa lahko skrbi tako tekom dneva kot tudi če je zunaj samo do 21ih.

Wanted
11.05.2009, 22:45
Hmm, hecno tole, jaz sicer pri petnajstih sploh nisem smel ostajat dlje kot do 21 ure. Čez teden sem bival v internatu, kjer si ob 21. uri že moral bit noter. Če si bil priden si dobil enkrat na teden dovolilnico do 22ih.

Pri petnajstih ji komot omogočite izhod do 22 ure, čez čas pa boste vidla če se tega res drži in ji lahko parkrat podaljšate celo do 23 ure. Tako bo dobila občutek, da ji zaupate.

Je pa res, da se morjo tamladi zgodaj zdivjat, ker to "divjanje" v vsakem primeru enkrat pride, če pa starš to "divjanje" zavira, mu lahko to otrok čez čas vrne in sponaša v drugi obliki...govorim na splošno.

Kaja
12.05.2009, 06:31
Preko tedna sploh ne bi smeli hoditi ven (ja, sanjam, saj vem), konec tedna pa, kot so rekli že predhodniki, več kot do 22.00 ure ni govora. Problem se pa zna pojaviti, ker se marsikje žurka takrat šele prične.

Na srečo jaz takih težav nisem imela, pri meni je bolj problem, ker nikamor nočeta it :). Hčerka je pri 15-ih šla enkrat ven za novo leto, pa ji je še danes žal, ker se je prijateljica napila, ko jo je preko celega mesta privlekla tako domov, jo je pa njena (se pravi od prijateljice) mami nadrla, da je ona kriva in jo vrgla ven (čeprav smo bili zmenjeni, da bo pri njih prespala). Takrat je potem s temi stvarmi račistila.

Sine je pa sploh zgodba zase (Pri 17-ih gre ven samo ob petkih, ko hodi v mladinski klub, kjer igrajo neke karte), domov pride med 22.00 in 23.00 uro, s tem, da ga ob 22.10, če ga še ni, jaz že kličem:).

Je pa tako, probajte...če te bo izigrala, potem bo pač nosila posledice! Najbolj žalostno je, ko gre človek zvečer (recimo po Kranju, sedaj, ko je teden mladih) in se ne 15-letniki, ampak 13-letniki valjajo zadevi po njem.

jaja3
12.05.2009, 07:38
Ja, seveda gre za izhod ob koncu tedna, tudi slucajno ne med tednom.
Hvala za vasa mnenja, nekaj takega sem tudi sama imela v mislih.
Lep dan zelim vsem :)

Lencka
12.05.2009, 08:38
Med vikendom do 22h... Pridna ali ne pridna, 15 let je vseeno še precej smrkavo za celonočne žure.

Ravno tale vikend me je malo vrglo po tleh in prvič sem se počutila staro. Sva se namreč z mojo babo odločila, da greva po miljavžnt letih malo "v lajf", ker je bil pri nas en tak "dogodek" - mah, pijanica, očitno, koncerti pa to si bili samo za ozadje. Parkirava avto v parkirni hiši in se preko reke sprehodiva do odra in glavnega dogajališča... pa nisva srečala nikogar nad 18 let, in najbolj tipičen primerek je bil pokovec, ki je meni (katere telo je pozabilo rasti tam nekje na sredo OŠ) segal do pasu in imel po moji oceni približno 13 let, ki je razlagal prijateljem, s katerimi se je opotekal skozi vso to grozno gužvo: "Ej stari, sam men je pa že pira zmanjkaaaaaaaal". In če bi se taistemu detetu kaj zgodilo, bi bili krivi prireditelji, družba, šola z učitelji in nevemkdoše, samo starši ne bi nosili nobene odgovornosti. Hm.

Saj ne moreš potomcu dihati za ovratnik, ampak mislim, da je 22h čisto razumna meja, poleg tega pa se je potem tega potrebno držat. In ne "joj, sem pozabila na uro" ob 4h zjutraj.

Skylar
12.05.2009, 09:25
Pri 15ih letih je bila moja ura v zimskih mesecih 21:00, v poletnih pa 22:00 :approve:. Od 17. leta do 18. mi je uro uspelo raztegniti tja do 23:00.:2thumbs:

Kaja
12.05.2009, 10:15
No, ko že spomine obujamo............moja ura je bila takrat, ko je Marija zvonila (doma sem z vasi, in ura v turnu je bila pokazatelj)? Pozimi je bilo to, kaj pa vem, mislim, da okoli 18.00 ure, poleti pa tudi ne kasneje kot ob 20.00 uri. Pa sem živela na vasi, kjer so vsi vedeli za vse, kje so - tudi nismo imeli kam zahajati.......in enkrat, ko nisem bila ob uri doma, je ata prišel pome k sošolki in mi tako pripeljal okoli ušes (nikdar prej in nikdar kasneje), da mi tudi na misel ni več prišlo, da ne bi prišla točno domov. Saj vem, drugi časi (uffff, kar daleč nazaj), ampak jaz sem pri tej naši nadobudni mladini vseeno za malo manj permisivnosti pri vzgoji!

KissMe
14.05.2009, 18:30
Strinjam se z večino predhodnikov, 22. se mi zdi primerna ura. Je pa res, da je bolj kot ura, pomembno to, kakšno družbo ima. Napiješ ali zadaneš se ga lahko tudi ob dveh popoldne, pa še kaj drugega. Ne jo pa preveč omejevat, zasliševat ali celo detektiva špilat, ker to samo poslabša stvar. Če je bila vzgoja v otroštvu ok, je zelo malo verjetnosti, da bo "zašla na kriva pota", tudi če kdaj naredi kaj narobe. Pomembno je zaupanje.

nattka
14.05.2009, 19:33
pri tem vprašanju smo starši ponavadi pred velikim zidom ...

naš mladostnik je razpet med lastnimi željami in pričakovanji ... med družbo, v kateri so tudi zelo "liberalni" vrstniki ... in nami, straši, ki se dostikrat ne znamo pravilno odločiti v korist otrok ali pa, še huje, ne znamo na svojih zahtevah vztrajati ...

daleč najboljši način, po tem ko boš prebrala naša mnenja, je ta ... da sedeš z mlado gospodično ...
ji lepo natančno in razumljivo razložiš, kako ti na vso stvar gledaš ... i
n potem tiho in natančno poslušaš njene želje ...nato poveš, kaj pričakuješ od nje v šoli ...
poveš realno, trezno a odločno, kam jo lahko pripelje neupoštevanje pravil ( ne samo tvoja kazen... tudi hujše posledice so) ...
jo prijazno, a odločno povprašaš s kom namerava preživeti večerne ure ...
in kar je tudi pomembno, da zveš, kaj ona od večerne zabave sploh pričakuje ... ker včasih bi šla dekleta samo na sprehod in sladoled, starši pa rišemo droge v glavo ... ali obratno, zatiskamo oči pred resnico ...

in koš ti zvedela vse, kar želiš in ko bo otrok povedal jasno in brez strahu svoje ... določita meje in pravila ... ampak določiš jih TI ne hčera ... ona mora najprej spoznati sebe in svet ... potem opravičiti tvoje zaupanje in se držati pravil ...
ti pa moraš vztrajati na svojih zahtevah ...

nič ni narobe, če gre mladostnik kdaj domov s težkim srcem, ker se je zabava šele prav začela ... in on bi ostal ...
vse to so izkušnje, ki ji bodo v življenju še kako prav prišle ... včasih je pač treba ubogati avtoriteto ... v lastno dobro ...

in ni pomembno do kdaj je sosedova punca zunaj ... pomemben je zdrav odnos med tabo in tvojo hčerjo ... in samo tako bo dekle pridobilo pravilen odnos do zabave ...
zabava je v našem življenju pomembna ... a gotovo ni na prvem mestu ...

mrjerry
15.05.2009, 14:25
:approve:

Tommo
31.05.2009, 00:35
Čudno, jaz sem bil z družbo pri 15-ih že morju (za 3 dni, brez staršev). In ob velikih žurkah (RD, novo leto, 1. maj) smo bili zunaj po cele noči že od 13-ega (7. razred) dalje. Saj so doma včasih oziroma ponavadi malo nergali, ampak da bi imeli take ostre zahteve (do 22.00) pa ne. Pa nis(m)o imeli mobitelov.

Vsemogočni
31.05.2009, 22:29
So starši, ki jim ni vseeno kaj je z njihovimi otroki in so straši, ki komaj čakajo, da se znebijo svojih otrok. Kasnejša leta pokažejo zakaj so nekateri postali barabe, lopovi, morilci, mamilaši, itd., drugi pa so čisto spodobni ljudje z delovnimi navadami.

Seveda se začne vse s strani staršev (kdor pičakuje, da mu bodo otroka začeli vzgajati v vrtcu ali osnovni šoli je že zamudil kar nekaj neponovljivih let in jih sigurno ne bo mogel več nadoknaditi, lahko pa bo imel kup preglavic s sinovi ali hčerami) in dam zelo prav, kar je zapisala nattka :2thumbs:

Čim več se pogovarjati z otroki, jim dati vedeti, da so enakopravni člani družine, vendar morajo pri tem upoštevati določen red družine in določene zahteve staršev, dokler ne bodo samostojni. Seveda je precej odvisno tudi od tega v kakšni družbi se gibljejo, kar starši, ki jim ni vseeno za otroke, kaj hitro pogruntajo. Seveda, ni pa vedno vse tako enostavno, kot se bere, vendar je potrebno upoštevati, da se otroci šele razvijajo in ne morejo dojeti sveta v enem zamahu, predvsem pa, da so starši sami prvi vzgled svojim otrokom.

Snif
01.06.2009, 12:06
Najboljš pri vsem tem je, da policaj reče k so sredi noči mulca privlekli na dom je bila mama bolj pijana k tamau...
Aja tko mimogrede tamau je bil 13 star.

jaja3
29.06.2009, 08:08
Lep dober dan vsem,
samo sporocam, da smo "ognjeni krst" odlicno prestali; dogovorili sva se za uro in kraj, kamor jo pridem iskat, in je bila obakrat do minutke tocno tam; vsa sijoca in zadovoljna. Jaz pa tudi :)
Pa lepo poletje vsem :)

KissMe
29.06.2009, 21:01
Kul :2thumbs:

Vsemogočni
29.06.2009, 23:17
Lepo. Čestitke obema.

Onejash
28.09.2009, 13:24
Med mojimi vrstniki je trenutna uspesnost/nivo izobrazbe vecinoma premosorazmerna permisivnosti vzgoje.

Slabe kadilske in pivske ter morda se kake drugacne navade si je pridobilo vec tistih, ki so jim starsi to na vsak nacin hoteli prepreciti, kot tisti, ki smo imeli kredit zaupanja.

Coincidence?

jaja3
29.09.2009, 13:54
Ja, se strinjam, da je lepo in prav, da starsi otroku zaupajo. In obratno.
Ampak obenem menim, da starsi, ki svoje se osnovnosolske otroke puscajo zunaj do zgodnjih (in manj zgodnjih) jutranjih ur in ob njihovem povratku mirno spijo, tako da niti ne vejo, ali se je mularija vrnila pijana in prekajena - ne izkazujejo zaupanja, ampak popolno brezbriznost.
Lansko leto me je recimo ob petih zjutraj zbudilo vpitje s ceste. Na plocniku so bili trije mulci, ze zelo mlecnozobi, pijani tako, da se ocitno niso vec zavedali, kaj pocnejo. Najprej so sedeli na plocniku in stegovali noge na vozisce, avtomobili pa so se jim v loku izogibali; potem pa sta se dva kar pocez ulegla cez cesto. Ce voznik ne bi pravocasno opazil, pravocasno zavrl... kdo bi bil kriv ? Formalno najbrz on, v resnici pa... ???