Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Zabojniki Humane - podlost MOL, RK in Karitas


apancur
12.05.2009, 17:15
Pred kratkim je Mestni inšpektorat v Ljubljani po naročilu Mestne Občine Ljubljana (v nadaljevanju MOL) z javnih površin odstranil zabojnike Humane, podjetja, ki se ukvarja z zbiranjem odpadnih oblačil. Uradni razlog za odstranitev je bilo neplačevanje najemnine, ki jo je lastnica podjetja kljub nizkim dohodkom bila pripravljena plačati, vendar ji tega MOL ni hotel omogočiti.

V času, ko postajata solidarnost med ljudmi in ekološka ozaveščenost vedno bolj pomembni, je bil tako narejen pomemben korak nazaj. Očitno gre za slabo prikrito akcijo Karitas in Rdečega križa, ki zaradi v preteklosti praznih skladišč pri zbiranju pomoči in sredstev za darovanje ljudem želita onemogočiti vse možne konkurente.

Humana je sedaj zasebno podjetje in bi po mnenju MOL morala postati nevladna organizacija, ki bi delovala pod okriljem obeh največjih humanitarnih organizacij. Zanima me, kje je zakonska osnova za takšno obveznost. Z zbiranjem odpadnih kartuš in tonerjev se prav tako ukvarjajo zasebna podjetja, ne nevladne organizacije, in to ne moti nikogar. Zakaj takšna dvoličnost?

Zabojniki Humane so po mnenju MOL naenkrat postali tudi estetsko moteči. Odgovorni na MOL pa naj mi odgovorijo, zakaj niso moteča tudi neestetska in povečini prazna temnomodra stojala brezplačnega dnevnika, ki stojijo po vsej Sloveniji? Se morda estetika povečuje s plačevanjem visoke najemnine?

Zanimiva je tudi vloga Mestnega inšpektorata. Vsaj v primerih, ki sem jih prijavljala sama, je bil z eno izjemo povsem neučinkovit. V primeru Humane je pokazal čudežno odzivnost, učinkovitost in prizadevnost. Očitno je zabojnik za zbiranje oblačil hujši onesnaževalec okolja kot divje odlagališče odpadkov s salonitkami.

Podla akcija Rdečega križa, Karitas ter MOL je ob velikodušni pomoči Mestnega inšpektorata nedvomno uspela. Za kakšno ceno? Kar nekaj ljudi nas je prikrajšanih, nedvomno bo več oblek romalo v smeti, saj navedene organizacije nočejo razumeti, da mora biti zbiranje sredstev časovno in krajevno dostopno. Humana je to nedvomno bila, zaradi tega je bila med uporabniki priljubljena.

Omenjeni organizaciji z moje strani seveda ne bosta prejeli nobene pomoči več, prej ali slej mi bo uspelo najti druge, boljše, preglednejše in direktne načine pomoči ljudem v stiski.

Lastnici podjetja Humana pa priporočam, naj uredi komuniciranje z javnostjo ter spletno stran. Pri ureditvi slednje ji morda lahko pomagam. Upam, da bo objavila vsaj seznam novih lokacij, saj so zabojniki menda po zaslugi nekaterih, od navedenih organizacij pametnejših posameznikov, ponekod še vedno dostopni.

Babi2
12.05.2009, 18:32
Zadeve ne poznam tako podrobno, kot jo očitno ti, sem pa nedavno nekaj brala na to temo in se spomnim, da je bila ta odstranitev (če podjetje zadeve ne bo uredilo) napovedana.

Imam pa eno pripombo, ki se mi zdi pomembna za tiste, ki morda tega ne vedo:

Oblačila, ki jih ljudje oddajo podjetju Humana (nikar zaradi imena podjetja ne mislite, da gre za humanitarno organizacijo), nikakor niso brezplačna pomoč tistim, ki bi to potrebovali. Ta firma potem te rabljene obleke PRODAJA, ne podarja! Kako lahko torej nekdo enači Karitas in RK z zasebnim trgovskim podjetjem, ki svoj prodajni asortiman dobiva brezplačno, mi pa res ni jasno. :mad:

vučko stručko
12.05.2009, 21:02
karitas in rdeči križ plačujeta davek na pakete pomoči in morata zaradi nadzora imeti preglednost delovanja in poslovanja, kar v primeru humane morda ni bilo tako. ne vem, ne bom sodil.

apancur
07.09.2009, 16:54
Humana resda obleke prodaja, to sem vedela že takrat. A ne za svoj žep, temveč se s tega v državah tretjega sveta gradijo šole in podobno. Njihova prednost je tudi v tem, da je bilo zbiranje oblek bolj dostopno kot denimo pri RK in Karitas. Dopuščam možnost, da s poslovanjem Humane ni vse v redu, vsaj glede komuniciranja z javnostjo je tako. Pa vseeno - kaj vse si lahko privoščijo RK, Karitas, vse jim lahko odpustimo, tretji ustanovi pa se že lahko stopi na prste in se jo uniči ... Čudna logika ...
V tej državi je očitno zaželen monopolizem. Za enega ali dva je plac, tretji je že preveč. Nismo majhni le geografsko, bolj v glavah ...

nattka
12.09.2009, 08:22
kaj pa je narobe, če nekdo zbira stara oblačila in jih nato naprej proda???
a zato še ni human??

zakaj bi Humana bila nehumana ... ker po nizki ceni prodaja oblačila, ki bi sicer končala na smetišču ali pa ležala po omarah in podstrešjih ...

zakaj je RK human? ker si deli dobičke , da boli glava ... zastonj paketi pa so itak donacija države in bogatih donatorjev ... spomnite se krize nekaj mesecev nazaj ... paketov je zmanjkalo ... ampak plače so pa na RK vsi dobili ...

zakaj je Karitas human? .., ker zastonj tala, kar so ljudje podarili? ... saj nič ne dajo iz svojega žepa ...

ko pa gre za humano, ko nekdo zato, da pomaga drugim, z lastnim delom še sebe prehranjuje ... je pa to kar naenkrat pridobitvištvo?
ja koliko pa lahko zaslužiš s starimi cunjami??
koliko od vas hodi kupovat v second hand shop-e?

torej, ko karitas, pa rk, zveza prijateljev mladine nafehtajo dovolj, da odrežejo sebi zalogaj, ostalo pa podarijo ... je to humanost ...
ko pa kdo iz zabojnikov opere in uredi stara oblačila in jih po nizki ceni proda ... je pa to profit ...

z veseljem nosim v humanine zabojnike, ker se s tem rešim oblačil, ki mi jih je škoda zavreči ...
pa občutek imam da sem s tem nekomu pomagala ... ali tistemu, ki je dobil moje krilo ali tistemu, ki je zaradi tega zaslužil evro ali dva ...

RK, karitas in temu podobni pa od mene že dolgo ne dobijo ničesar ... v svojih mondenih palačah živijo samo še za dobiček ...

humana gre v nos predvsem zato, ker predstavlja konkurenco zgoraj omenjenim "humanitarcem" ... ali pa zaradi nekoga, ki bi si želel imeti svoje lepljive prste zraven, pa jih ne more ...

vsi ostali argumenti so samo posledica majhnosti v glavah ... kot je rekla apancur ...
konec koncev poglejte, kaj se je zgodilo s trgovinami za revne ...
cela evropa jih pozna, samo pri nas so problemi okoli tega ...

apancur
22.09.2009, 12:03
Se strinjam, nattka. čudovito si nadaljevala tam, kjer sem jaz nehala. Hvala, upam, da bodo ljudje kaj razmislili o tem.