Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Avtorstvo in knjiga


barbi
28.07.2009, 08:48
Prosim še vas za nasvet. Pišem strokovno monografijo (knjigo), pa ne vem, kako v tem primeru. Naslov bo nekako takšen »Prostorsko digitaliziran prikaz mišic na zadnji nogi prašiča«. Gre za preko 100 lastnih fotografij mišic, ki sem jih pri totalni disekciji izprepariral, fotografiral in jih potem obdelal v PShop-u, dodatno nekoliko spremenil obliko, prikazal vsa izhodišča in nasadišča na kosteh z vsemi kitami in fascijami. To bo vsaj pri nas prva veterinarska predstavitev mišic na delu telesa, ki ne bo shematsko prikazana. Namreč prava predstava mišic je lahko edino, če le ta zgleda taka, kot je v resnici, ne pa shematsko, kar je tudi običajno v humani medicini. Namreč vse meritve in biokemične raziskave se opravljajo na mišicah zadnje noge, pa prihaja do velikih zmed, katera je sedaj tista prava mišica (ne samo pri nas, celo v znanstvenih člankih po svetu smo opazili napačno določeno mišico).

Sedaj pa bistvo. Opis mišic bo iz skripte prof. iz Vet. fakultete, ki je sicer to skripto prevedel. Od tega je že več kot 40 let. Tekst bo sicer spremenjen, vendar je vsebina iz te skripte. Zanima me, ali je dovolj, da se tekst spremeni in se zadaj pač napiše Viri: …..

Hvala za odgovor in oprostite, če nisem našel ta prave tematske strani za ta pravni nasvet.

nattka
29.07.2009, 20:28
http://www.aas.si/index.htm

morda bo kaj pomagalo ...

Lencka
30.07.2009, 09:59
Ni najpomembneje, ali dobesedno prepišeš besedilo ali ne - avtorstvo je avtorstvo. Razlika je le v tem, ali moraš dati v navednice (pri dobesednem citatu) ali ne (pri parafraziranju), vseeno pa moraš navesti vir. Če samo obrneš par besed v stavku, to ni dovolj, da bi spregledal dejstvo, da je to od nekod prepisano...