Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Nacionalizem ustvaril in obranil Slovenijo?


Kajtimar
23.08.2009, 07:26
"V trenutku, ko utemeljujemo nastanek in predvsem ohranitev države z nacionalizmom in ko to počne minister, pristojen za vzgojo in izobraževanje narodovega podmladka, se odpovedujemo upanju v bolj strpno, odprto, napredno, večkulturno in na človeku ne glede na njegovo raso in narodni izvor, temelječo družbo."

(Aurelio Juri v kritiki izjave šolskega ministra Igorja Lukšiča)

kartako
23.08.2009, 11:26
Saj ,komunisti-ali socialisti bivšega režima ne bodo nikoli priznali, da so bili pravi patrioti ravno domobranci. Oni so (oz že TIGR) bili za zedinjeno Slovenijo. Kaj je pa potem nastalo pa....
Po drugi strani pa ni nič narobe z to izjavo. Smo Slovenci -pa če to označujejo negativno ali kakor hočejo smo nacija.

Svetopisec
23.08.2009, 13:16
Saj ,komunisti-ali socialisti bivšega režima ne bodo nikoli priznali, da so bili pravi patrioti ravno domobranci. Oni so (oz že TIGR) bili za zedinjeno Slovenijo. Res moraš biti pravi patriot, da se bojuješ za okupatorja, ki ima izrecen načrt, da te izbriše kot narod, in na tem tudi pospešeno dela.
In ne mešaj tigrovcev s tem, Primorcem so bile prednosti jasne, malo si poglej zgodovino, s kom so sklenili dogovor za skupno obrambo naroda. Ah ja, zedinjena Slovenija je v programu OF.

Juri seveda ne ve, kaj pomeni nacionalizem, z njim pa tudi vsi tisti, ki ga nerodno povezujejo z nekim 'patriotizmom' ('zadnjim pribežališčem malopridneža'). Pa tudi Lukšič se ni kdovekako odrezal, ker ga ni jasno ločil od etikete nacionalizma, ki se uporablja v vsakdanjem jeziku.
Lukšičeva utemeljitev (in njegovo akademsko področje) jasno kažeta, da je govoril o nacionalizmu kot nacionalni ideji, tj. načelu politične legitimacije, ter njeni vlogi pri nastanku moderne države in današnjih držav.

behemoth
23.08.2009, 13:33
Kartako ima prav v trditvi, da se 'komunjare' niso borili za Slovenijo in Slovence, plan je bila sovjetska republika)PROPADLO), potem jugorepublika (tudi PROPADLO) in jim tudi sedaj ta država le molzna krava .

Me pa zanima, kaj misli tov.Juri o strpni, napredni, odprti in večkulturni politiki Republike Italije, kjer grdih nacionalistov ne najdeš nikjer, tudi če jih iščeš z lučjo pri belem dnevu.
O tej politiki lahko priča vsak Slovenec, ki slučajno živi preko meje.

Svetopisec
23.08.2009, 13:43
Kartako ima prav v trditvi, da se 'komunjare' niso borili za Slovenijo in Slovence, plan je bila sovjetska republika)PROPADLO), potem jugorepublika (tudi PROPADLO) in jim tudi sedaj ta država le molzna krava.Načrt je bil združena Slovenija kot narodna država znotraj (svetovne) zveze sovjetov oziroma znotraj jugoslovanske zveze. Iz tega cilja ni razvidno, da se niso bojevali za Slovenijo in Slovence, nasprotno.

behemoth
23.08.2009, 14:05
Načrt je bil združena Slovenija kot narodna država znotraj (svetovne) zveze sovjetov oziroma znotraj jugoslovanske zveze. Iz tega cilja ni razvidno, da se niso bojevali za Slovenijo in Slovence, nasprotno.

Znova v nek imperij (zla), če imaš prav ali pa ne pa nej presodijo še drugi.

Danes zjutraj sem pregledoval poročilo Komisije RS. ki se ukvarja s prikritimi grobišči, ki niso le iz povojnega obdobja, ker se ob odkritju medvojna in povojna gtobišča ne ločijo po nekih zunanjih znakih.
Dobro je, da nisem zajtrkoval zraven, ker zgubiš tek, v najboljšem slučaju.

Nekaj me stalno bega, kako se lahko boriš za Slovenijo in hkrati PRETEŽNO pobijaš domače nedolžne civiliste, moške, ženske in otroke?
Po trenutno znanih podatkih je razmerje med domobranci in partizani zelo v korist slednjih, kar osem proti ena, partizani so bili bolj 'pridni' in so pomorili cca. osemkrat več nedolžnih Slovencev.

Je to tudi borba za Slovenijo?

Vprašanje je za obe sodelujoči strani.

Svetopisec
23.08.2009, 14:39
Nekaj me stalno bega, kako se lahko boriš za Slovenijo in hkrati PRETEŽNO pobijaš domače nedolžne civiliste, moške, ženske in otroke?
...
Po trenutno znanih podatkih je razmerje med domobranci in partizani zelo v korist slednjih, kar osem proti ena, partizani so bili bolj 'pridni' in so pomorili cca. osemkrat več nedolžnih Slovencev. Nekaj me stalno bega, kako da vsakič, ko kdo nima pravega argumenta, začne preštevati kosti mrtvih? Nimam namena braniti komunističnih pobojev, zame ste vsi isti.

Komunistični načrt za rešitev narodnega vprašanja, o čemer je bil govor, je pravzaprav bolj malo povezan z državljansko vojno, ki jo je sprožila ideološka mobilizacija okupiranega prebivalstva (ta je botrovala tako kolaborantstvu kot komunistični uzurpaciji narodnoosvobodilnega boja).

kartako
23.08.2009, 15:55
Večina v vseh teh debatah meša cel kup zadev. Prvič zavzemanje za Slovenijo, drugič obrambo (vaške straže )-domobrance pred roparskimi skupinami, ki so se imenovale kakor kdo želi. Bile so zakonite. Tretjič -pravi partizanski boj, ki ga tudi ni bilo malo in potem še godljo, ki jo je skuhala KP. Ne bom našteval še posameznih ( tipa črna roka, četnikov itd ) organizacij , ki so delovale na področju,ki je bilo večje od sedanje Slovenije. Ker večina sploh ne ve za kup formacij se pač vse obeša okupatorju. Toda saj ni bil le eden ????? Kar se pa vodilne ideje Slovenstva tiče je pa OF samo prepisala sokolski pamflet. Tako, da ideja o zedinjeni Sloveniji ni od KP.

nejc
23.08.2009, 18:46
Saj ,komunisti-ali socialisti bivšega režima ne bodo nikoli priznali, da so bili pravi patrioti ravno domobranci.
:nonono::nonono::nonono:

Mislim, komunisti se niso bojevali za zjedinjeno Slovenijo, ker so nas hoteli priključit Sovjetom. Je to tvoje mnenje? Hkrati pa trdiš, da so se sodelavci okupatorja borili za Slovenijo. Ista logika, samo enkrat uporabljaš ene vatle, drugič druge. Oboji so se borili za avtoriteto neslovenskega izvora.

Kajtimar
23.08.2009, 18:46
Saj ,komunisti-ali socialisti bivšega režima ne bodo nikoli priznali, da so bili pravi patrioti ravno domobranci. Oni so (oz že TIGR) bili za zedinjeno Slovenijo. Kaj je pa potem nastalo pa....
Po drugi strani pa ni nič narobe z to izjavo. Smo Slovenci -pa če to označujejo negativno ali kakor hočejo smo nacija.
Beseda NACIJA je SRBIZEM. :approve:Lep večer vsem skupaj... :)

nejc
23.08.2009, 18:50
Kartako ima prav v trditvi, da se 'komunjare' niso borili za Slovenijo in Slovence, plan je bila sovjetska republika)PROPADLO), potem jugorepublika (tudi PROPADLO) in jim tudi sedaj ta država le molzna krava .


Saj ,komunisti-ali socialisti bivšega režima ne bodo nikoli priznali, da so bili pravi patrioti ravno domobranci.

Seveda kartako trdi, da komunisti niso bili patrioti, če patriotizem pripisuje sodelavcem okupatorja.:nonono::nonono::nonono:

btw., patriotski je bil NOB, ne komunizem.

Kajtimar
23.08.2009, 19:13
Prosim navzoče, da nehajo po temi svinjati s partizani in domobranci! Kolikor pomnim je diskusija o njih s strani moderatorja še vedno PREPOVEDANA zaradi nezmožnosti kulturnega dialoga med udeleženci foruma. :nonono: Pustimo torej zgodovino zgodovinarjem in raje diskutirajmo o slovenskem nacionalizmu DANES. Mi zna mogoče kdo povedati, čemu sploh potrebujemo slovenski nacionalizem?Lep večer vsem skupaj... :)

Svetopisec
23.08.2009, 19:30
Ker večina sploh ne ve za kup formacij se pač vse obeša okupatorju. Toda saj ni bil le eden ????? Kar se pa vodilne ideje Slovenstva tiče je pa OF samo prepisala sokolski pamflet. Tako, da ideja o zedinjeni Sloveniji ni od KP.Držal se bom samo vprašanj, ki so povezana z narodno mislijo (kot jaz razumem Lukšičevo omembo nacionalizma).
Nazorska mobilizacija okupiranega prebivalstva je bila pravzaprav novost in je pomenila prelom z dotedanjo samoumevno zavezanostjo prebivalstva svoji državi oziroma narodu (slednje predvsem s 1. sv. vojno). To je neodvisno od števila okupatorjev. S tem ne trdim, da nič, kar ni ustrezalo partizanom, ni bilo kdaj lahko tudi upravičeno in včasih dobronamerno (strategija partizanskih gibanj ponavadi širi fronto). Vendar z narodnega stališča je sodelovanje z okupatorjem pri njegovih vojaških ciljih v imenu nekega drugega ali tretjega nazora jasno zavržno dejanje.

Menda ni nihče trdil, da si je KP zamislil zedinjeno Slovenijo, ki se kot politično program oblikovala med marčno revolucijo. Gre pa priznati, da se je zaradi primorske izkušnje, kjer so se zavedni Slovenci zatekli v komunizem zaradi narodne obrambe pred fašizmom, slovenski in jugoslovanski komunizem prekvasil z narodnoodrešilno mislijo, ki je bila tedanjemu mednarodnemu komunizmu pravzaprav precej tuja. Mdr. jim gre priznati, da so v nasprotju z drugimi komunističnimi strankami slovenski komunisti pozivali k boju proti nacifašizmu tudi pred nemškim napadom na SZ ali kvečjemu Jugoslavijo.

Svetopisec
23.08.2009, 19:33
Beseda NACIJA je SRBIZEM. :approve:Ah, dej no, je latinski mednarodni izraz, ki so ga - resda brez potrebe - v slovenski jezik uvedle družbene vede.

Svetopisec
23.08.2009, 19:46
Pustimo torej zgodovino zgodovinarjem in raje diskutirajmo o slovenskem nacionalizmu DANES.Sorči, tema je o zgodovinski vlogi nacionalizma pri nastanku in obrambi Slovenije, drugače bi jo bil zastavil, pa bi bilo ... :veryevil:

Mi zna mogoče kdo povedati, čemu sploh potrebujemo slovenski nacionalizem?No, to je dobro vprašanje, bom poskusil odgovoriti, čeprav že vem, da ne bom zadel žebljice na glavico.
Dokler je svet urejen z nacionalnimi državami in se svetovna kultura nujno izraža v nacionalnih oblikah, slovenski nacionalizem (kot nacionalna misel) zavaruje slovensko kulturo in s tem vse tiste, ki smo se v njej oblikovali.

Vsemogočni
23.08.2009, 20:12
Da bi se debata lažje odvijala v pravi smeri, naj prpopam značilnosti nacionalizma iz Wikipedije: Kaj več lahko preberete v Wikipediji. Tema je obširna, lahko razumljiva in se jo ni težko držati v pravi smeri.

Ekole, tako razlaga:
[uredi] Značilnosti
Ker je nacionalizem mogoče zaslediti tako v demokraciji kot v fašizmu in komunističnih gibanjih, nekateri družboslovci menijo, da ni mogoče najti splošne teorije nacionalizma.

Tako je nemogoče poiskati enotno opredelitev tega fenomena, vendarle pa je v sodobni družboslovni znanosti dosežen konsenz, da ima nacionalizem naslednje značilnosti[1]:

- temelji na zahtevi, da naj oblast deli enako kulturno identiteto kot vladani,
- kulturni nacionalizem, ki teži k ohranjanju in ponovni oživitvi tradicije (npr. jezika), je podlaga za politični nacionalizem, ki teži k samoodločbi naroda in politični nadvladi;
- sodobni sistemi množičnega komuniciranja pripomorejo k razširjanju združevalnih nacionalističnih ideologij;
- nacionalistične ideologije so zanimive predvsem za podrejene razrede, ker nudijo elemente varovanja pred nepripadniki nacije;
- nacionalizem je bil sredi dvajsetega stoletja povezan predvsem z dekolonizacijo in gospodarskim razvojem držav v razvoju;
- proti koncu dvajsetega stoletja pa so se predvsem v Vzhodni Evropi pojavili nacionalizmi, ki temeljijo predvsem na etničnih in verskih razlikah.

redfax
23.08.2009, 20:20
da so bili pravi patrioti ravno domobranci. Oni so (oz že TIGR) bili za zedinjeno Slovenijo. Kaj je pa potem nastalo pa....


smesno, da bolj ne more biti...
Domobranci za Zedinjejo Slovenijo? Japajade... Samostojno republiko Slovenijo so razglasili nekaj dni pred koncem vojne maja 45, potem ko jim je oblast v roke dal mirovnik Rosener... :rolling:

redfax
23.08.2009, 20:23
Po trenutno znanih podatkih je razmerje med domobranci in partizani zelo v korist slednjih, kar osem proti ena, partizani so bili bolj 'pridni' in so pomorili cca. osemkrat več nedolžnih Slovencev.


a kar toliko, da je razmerje... Jah bo treba kako raziskavo INZ-ja pogledat, ane? Npr clanek od Rihtar Tominskove v Slovenskem zborniku 2007... kaj pa bos potem napisal? :dontknow:

Kajtimar
23.08.2009, 20:32
Ker je nacionalizem mogoče zaslediti tako v demokraciji kot v fašizmu in komunističnih gibanjih, nekateri družboslovci menijo, da ni mogoče najti splošne teorije nacionalizma.

Tako je nemogoče poiskati enotno opredelitev tega fenomena, vendarle pa je v sodobni družboslovni znanosti dosežen konsenz, da ima nacionalizem naslednje značilnosti[1]:

- temelji na zahtevi, da naj oblast deli enako kulturno identiteto kot vladani,
- kulturni nacionalizem, ki teži k ohranjanju in ponovni oživitvi tradicije (npr. jezika), je podlaga za politični nacionalizem, ki teži k samoodločbi naroda in politični nadvladi;
- sodobni sistemi množičnega komuniciranja pripomorejo k razširjanju združevalnih nacionalističnih ideologij;
- nacionalistične ideologije so zanimive predvsem za podrejene razrede, ker nudijo elemente varovanja pred nepripadniki nacije;
- nacionalizem je bil sredi dvajsetega stoletja povezan predvsem z dekolonizacijo in gospodarskim razvojem držav v razvoju;
- proti koncu dvajsetega stoletja pa so se predvsem v Vzhodni Evropi pojavili nacionalizmi, ki temeljijo predvsem na etničnih in verskih razlikah.
In nacionalisti s temi lastnostmi naj bi bilo nekakšni "pozitivci"? Ne me hebat! :nonono:Lep večer vsem skupaj... :)

Svetopisec
23.08.2009, 22:35
In nacionalisti s temi lastnostmi naj bi bilo nekakšni "pozitivci"? Ne me hebat! :nonono:Ja, je res neverjetno,
da nasprotujejo, da jih ožema kaka tuja aristokracija (ta novotarija, kako ji že rečejo, aja, demokracija, bo samo greh in pohujšanje prinesla);
da si prizadevajo za ohranjanje tradicij in jezika, za samoodločbo narodov in - pregroza - celo oblast (aaaah, spet ta pošast, demokracija!);
da zlorabljajo medije za zmanjševanje krajevnih razlik ter ustvarjanje enotne visoke kulture in vključne politične skupnosti (to pa spet smrdi po pošasti);
da podrejeni skušajo osmišljati in po možnosti preseči svojo podrejenost (to je pa že preveč! smrdljivi demokrati);
da nasprotujejo tujim kolonizatorjem in si prizadevajo za gospodarski razvoj nerazvitih (zdaj je že višek, spet ista lajna);
nazadnje pa se celo drznejo prepoznavati v politični skupnosti, ki je nastala na podlagi drugačne kulturne pripadnosti kot pripadnost državi (aja, zakaj niste vsi že zdavnaj Nemci, Madžari in Turki?).

Drugače je seznam bolj opis pojavnih lastnosti nacionalizma kot njegove vsebine, pa še to mestoma hudo diletantski in žaljivo okcidentocentričen, je pa vsaj tvoja pripomba prav posrečena ... :d:d:d

Kajtimar
24.08.2009, 06:16
Ja, je res neverjetno,
da nasprotujejo, da jih ožema kaka tuja aristokracija (ta novotarija, kako ji že rečejo, aja, demokracija, bo samo greh in pohujšanje prinesla);
da si prizadevajo za ohranjanje tradicij in jezika, za samoodločbo narodov in - pregroza - celo oblast (aaaah, spet ta pošast, demokracija!);
da zlorabljajo medije za zmanjševanje krajevnih razlik ter ustvarjanje enotne visoke kulture in vključne politične skupnosti (to pa spet smrdi po pošasti);
da podrejeni skušajo osmišljati in po možnosti preseči svojo podrejenost (to je pa že preveč! smrdljivi demokrati);
da nasprotujejo tujim kolonizatorjem in si prizadevajo za gospodarski razvoj nerazvitih (zdaj je že višek, spet ista lajna);
nazadnje pa se celo drznejo prepoznavati v politični skupnosti, ki je nastala na podlagi drugačne kulturne pripadnosti kot pripadnost državi (aja, zakaj niste vsi že zdavnaj Nemci, Madžari in Turki?).

Drugače je seznam bolj opis pojavnih lastnosti nacionalizma kot njegove vsebine, pa še to mestoma hudo diletantski in žaljivo okcidentocentričen, je pa vsaj tvoja pripomba prav posrečena ... :d:d:d

Glede na to, da obstajajo različne demokracije, komunizmi, totalitarizmi... obstajajo tudi različni nacionalizmi. Mene ne zanima noben hrvaški, slovaški, avstrijski, nemški... zanima me zgolj SLOVENSKI nacionalizem, saj se na tem prostoru srečujemo predvsem z njegovimi pojavnimi oblikami (z ostalimi najpogosteje le preko medijev)

- izrazita ksenofobičnost (Čifurji raus!...)
- poudarjanje ruralne kulture kranjskega kozolca (predvsem "južnjaške" kulture so nezaželjene)
- poudarjanje kulturnih in značajskih odlik Slovencev naspram drugim narodom
- stalno iskanje "patrona" (po Avstro-ogrski kraljevina Jugoslavija, nato SFRJ, sedaj EU in NATO)
- beg od slovanskih k venetskim prednikom ter s tem dokazovanje starosti naše kulture

Seznam lahko vsak po potrebi dopolni... Čemu vse to? Recimo ksenofobija, če pa že iz zgodovine vemo, da smo Slovenci hudičevo uspešni asimilatorji... nesprejemanje oz. že skoraj odbojen odnos do drugih kultur... večno iskanje "gospodarja", ko pa smo majhen a trden narod... iskanje zgodovinsko utemeljene starosti naše kulture, da bi se z njo ponašali? Pred kom? Vsi ti napisi SLOVENIJA... saj menda vsi vemo, da je tu Slovenija in da v njej živi 83,06% Slovencev (popis prebivalstva iz leta 2002)?
Torej... meni nihče ne rabi poudarjati ali dokazovati slovenstva. Vem, da sem Slovenec, da živim v Sloveniji in s tem bi se ponašal edino v tujini pred tujci, ne pa pred svojimi rojaki. Kakšno pa je vaše mnenje?Lep dan vsem skupaj... :)

nejc
24.08.2009, 13:56
Dokler s povdarjanjem svojega ne posegaš v drugega, je to dopustno. Velja na vseh ravneh življenja.

To je edino pravilo, ki bi ga bilo potrebno vcepit tako čapcem kot tuje.si-jevcem.

behemoth
24.08.2009, 14:35
Nekaj me stalno bega, kako da vsakič, ko kdo nima pravega argumenta, začne preštevati kosti mrtvih? Nimam namena braniti komunističnih pobojev, zame ste vsi isti.Poleg abotnosti o pomankanju argumentov priznam, da je zaključek izjave pravilen, vsi morilci so enaki, uniforme in ideologije odpadejo.

Svetopisec
24.08.2009, 18:21
Glede na to, da obstajajo različne demokracije, komunizmi, totalitarizmi... obstajajo tudi različni nacionalizmi. Mene ne zanima noben hrvaški, slovaški, avstrijski, nemški... zanima me zgolj SLOVENSKI nacionalizem, saj se na tem prostoru srečujemo predvsem z njegovimi pojavnimi oblikami (z ostalimi najpogosteje le preko medijev)
Najprej ironiziraš osnovni civilizacijski minimum, potem zavračaš neke tuje nacionalizme, ki jih ni nihče omenil (?), potem trdiš, da se "na tem prostoru" (kje? v tvoji dnevni sobi?) s tujim nacionalizmom ne srečujemo (meddržavni odnosi, nadnacionalna skupnost, globalni trg, čezmejni stiki, narodne in narodnostne manjšine, emigracija, turizem, kulturna produkcija idr. so zaznamovani z odnosi, ki so tako ali drugače nacionalno zavarovani), nazadnje pa pod domnevnim slovenskim nacionalizmom navajaš vse in nasprotje vsega z enim samim skupnim imenovalcem, slovenofobijo. Najbrž teh sporočil ne gre jemati preresno ...

- izrazita ksenofobičnost (Čifurji raus!...)To ni nacionalizem, pravzaprav je prav nasprotje nacionalizma kot nacionalne misli, ki utemeljuje vključno politično skupnost s sprejemom in obvladovanjem nacionalne kulture. Natančneje je to nativizem, prednost (etničnega) rodu pred (političnim) narodom, ki torej nujno ruši narod ter njegovo poenotujočo, vključujočo silo.

- poudarjanje ruralne kulture kranjskega kozolca (predvsem "južnjaške" kulture so nezaželjene)Ne vidim, kaj ima zveze standardizirana kmečka dediščina, ki pripada meščanski graditvi naroda med romantiko povsod v Evropi, z večjo ali manjšo zaželenostjo druge kulture. Očitno je vsako omenjanje slovenskih simbolov že sporno za slovenofobna ušesa.

- poudarjanje kulturnih in značajskih odlik Slovencev naspram drugim narodomZanimivo, jaz bi rekel, da je prej nasprotno. Drugače so to vzorci, ki vzpostavljajo in vzdržujejo skupino (in samospoštovanje posameznika), in so lastni dinamiki katere koli človeške skupine. Smo Slovenci zdaj krivi tudi za filogenetske lastnosti?

- stalno iskanje "patrona" (po Avstro-ogrski kraljevina Jugoslavija, nato SFRJ, sedaj EU in NATO)
Mislim, da je pri tej pripombi - ki mimogrede izhaja neposredno iz šovinistične orožarne tujih nacionalizmov - sovražnost do Slovencev najjasnejša. Drugače naj bi bilo vstopanje v večnarodne skupnosti kvečjemu dokaz, da slovenski nacionalizem ni ksenofobičen, vendar je najbrž za koga vsak slovenofobni argument dober, pa če ga pes na repu privleče.

Slovenci nismo nikoli iskali "patrona" - v Avstro-Ogrski smo se znašli na podlagi plemiških zvez v 8. (!) stoletju (po Bavarski državi, ki je postala del Frankovske države, potem Svetorimsko cesarstvo nemškega naroda oz. Habsburške dežele, Avstrijsko cesarstvo in nazadnje, v 2. polovici 19. st. Avstro-Ogrska). Slovenci smo pravzaprav v tistih tvorbah nastali in smo, v vseh pogledih, najbolj avstrijski (staro)Avstrijci. V Jugoslavijo ali EU nismo vstopili, ker smo iskali "patrona", ampak smo zelo neeksluzivno in neksenofobno verjeli v enakopravno politično udeležbo in dostop do družbenih virov. Za NATO pa vprašaj tistih 60 %, ki so zanj glasovali, težko bi temu rekli narodni projekt.

- beg od slovanskih k venetskim prednikom ter s tem dokazovanje starosti naše kultureIn kaj ima prgišče burkežev zveze s slovenskim nacionalizmom? Mdr. delajo škodo tudi v tem, da s temi neslanostmi preusmerjajo pozornost od dejanskih prvin staroselske kontinuitete znotraj slovenske kulture, ki je nacionalno nesporno in konstitutivno slovanska.

Čemu vse to? Recimo ksenofobija, če pa že iz zgodovine vemo, da smo Slovenci hudičevo uspešni asimilatorji... Kje? Kar je bilo kake resne asimilacije, je bilo pred nacionalnim obdobjem brez vsakršnih nacionalnih pomenov. Lahko pojasniš, na kaj se nanašaš?

nesprejemanje oz. že skoraj odbojen odnos do drugih kultur... večno iskanje "gospodarja", To je pa res že ogabno. :nonono:
S tem pa tudi neham, ta cvetober protislovenskih stereotipov mi je že dodobra zdelal želodec, in vidim, da jih je v nadaljevanju še veliko ... :dead:

kartako
24.08.2009, 18:33
Za konec ali piko na i bom rekel tole : Kdor se bori za svoj jezik, svojo zemljo, svoje imetje- je po mnenju nekaterih nepotreben na tej zemlji, tisti, ki mu je zemljo in imetje vzel,pravico do izražanja svoje nacionalne pripadnosti omejil z nekim " nacionalizmom ", ne more biti merodajen za in v kakšni obliki naj posameznik izraža svojo prvobit. Lukšič ima popolnoma prav.:2thumbs:

Kajtimar
24.08.2009, 20:29
Za konec ali piko na i bom rekel tole : Kdor se bori za svoj jezik, svojo zemljo, svoje imetje- je po mnenju nekaterih nepotreben na tej zemlji, tisti, ki mu je zemljo in imetje vzel,pravico do izražanja svoje nacionalne pripadnosti omejil z nekim " nacionalizmom ", ne more biti merodajen za in v kakšni obliki naj posameznik izraža svojo prvobit. Lukšič ima popolnoma prav.:2thumbs:
Kdor se bori za to, kar navajaš (čeprav mi ni jasno, proti komu naj bi se Slovenci borili), je en tak, čisto lep in pošten PATRIOT, DOMOLJUB, ne pa nek zakrknjem in frustracij poln NACIONALIST, ki se čuti povsod in od vsakega ogrožen. :approve:Lahko noč vsem skupaj... :)

kartako
25.08.2009, 18:46
No vidiš, in tako si sam potrdil, da so domobranci - bili patrioti in domoljubi.

Kajtimar
25.08.2009, 21:54
No vidiš, in tako si sam potrdil, da so domobranci - bili patrioti in domoljubi.
Za tebe in tebi podobne že mogoče, za večino ostalih pa so bili izdajalci, ki so si pustili izplačati judežev denar. :approve:Lahko noč vsem skupaj... :)

Svetopisec
25.08.2009, 22:47
Kdor se bori za to, kar navajaš (čeprav mi ni jasno, proti komu naj bi se Slovenci borili), je en tak, čisto lep in pošten PATRIOT, DOMOLJUB, ne pa nek zakrknjem in frustracij poln NACIONALIST, ki se čuti povsod in od vsakega ogrožen. :approve:Ja, no, opravičujem se, nisem razumel, da si čisto lep in pošten PATRIOT, DOMOLJUB (da vpijem, kot je treba v teh primerih, naj še trkam po prsih?), ko si obsojal prizadevanja za enakopravnost, kulturni in gospodarski razvoj ter nizal negativne stereotipe o slovenskem narodu, in to s prikrajanjem zgodovine za domnevno dokazovanje narodnih značajskih slabosti (venetologi vsaj prikrajajo zgodovino za pozitivne stereotipe).

Svetopisec pomni za naprej: večkratna sovražna agresivnost je lepa in poštena, če zraven vpiješ PATRIOT, DOMOLJUB, druge pa zmerjaš s psihiatričnimi oznakami (po možnosti prilepi še samovšečen smeško).

Svetopisec
25.08.2009, 23:00
No vidiš, in tako si sam potrdil, da so domobranci - bili patrioti in domoljubi.O tem ni dvoma, da Kajtimarov pomen patriotstva & domoljubja dobro opiše domobrance.

Ampak kako pa si ti razlagaš, da se boriš za svoj jezik, svojo zemljo, svoje imetje, če se bojuješ za okupatorja, ki ti je kot okupator odvzel zemljo, na večjem delu tvoje domovine odpravil vse jezikovne pravice, drugje pa omejil; predvsem pa moril, preganjal, razseljeval, razlaščal tvoje rojake in v njihove domove naseljeval svoje ljudi z izrecnim in neprekritim ciljem, da te kot narod zbriše z obličja zemlje? Je bilo tudi takrat dovolj, da si zraven vpil patriot & domoljub, ne glede na dejanja?

Kajtimar
26.08.2009, 11:41
Razmišljam... nekako se mi zdi kaj malo verjetno, da bi minister Lukšič, ko je govoril o "nacionalizmu" napovedoval kakšno nacionalistično frakcijo v SD.
Formula: SD + nacionalizem -> socialni nacionalizem (obrat) nacionalsocializem -> nacizem -> neonacizem, po mojem skromnem mnenju tu res ne pride v poštev. Prej bi dejal, da je pri Lukšiču šlo za navaden lapsus lingue in da je govoreč o nacionalizmu, imel v mislih pravzaprav patriotizem:
nacionalizem -zma m [fr. nationalisme iz nacionalen + -izem] idejno, politično delovanje, povezano z obstojem (lastnega) naroda ter uveljavljanjem njegovih pravic in potreb; fig. narodni egoizem, povzdigovanje svojega in zaničevanje drugih narodov

patriotizem -zma m [fr. patriotisme iz gr.] domoljubje, rodoljublje, ljubezen do domovine

VIR: Veliki slovar tujk / 1.izd., 1.natis - V Ljubljani: Cankarjeva založba, 2002


Lep dan vsem skupaj... :)

Svetopisec
26.08.2009, 12:28
Razmišljam... :rolling::rolling::rolling::rolling::rolling:

nekako se mi zdi kaj malo verjetno, da bi minister Lukšič, ko je govoril o "nacionalizmu" napovedoval kakšno nacionalistično frakcijo v SD.
Formula: SD + nacionalizem -> socialni nacionalizem (obrat) nacionalsocializem -> nacizem -> neonacizem, po mojem skromnem mnenju tu res ne pride v poštev. Prej bi dejal, da je pri Lukšiču šlo za navaden lapsus lingue in da je govoreč o nacionalizmu, imel v mislih pravzaprav patriotizem:Ne, je mislil prav nacionalizem. To je tisti nacionalizem, ki je opisan v že navedenem geslu Wikipedije in v pomenu, ki ga celo sam navajaš, ampak se ti ga nikakor ne posreči videti:
nacionalizem -zma m [fr. nationalisme iz nacionalen + -izem] idejno, politično delovanje, povezano z obstojem (lastnega) naroda ter uveljavljanjem njegovih pravic in potreb;

ker kot bik pri bikoborčevem mahanju vidiš samo figurativni, tj. drugotni, nepravi, preneseni pomen:
fig. narodni egoizem, povzdigovanje svojega in zaničevanje drugih narodov

"Patriotism is the last refuge of a scoundrel." Samuel Johnson

kartako
26.08.2009, 13:56
O tem ni dvoma, da Kajtimarov pomen patriotstva & domoljubja dobro opiše domobrance.

Ampak kako pa si ti razlagaš, da se boriš za svoj jezik, svojo zemljo, svoje imetje, če se bojuješ za okupatorja, ki ti je kot okupator odvzel zemljo, na večjem delu tvoje domovine odpravil vse jezikovne pravice, drugje pa omejil; predvsem pa moril, preganjal, razseljeval, razlaščal tvoje rojake in v njihove domove naseljeval svoje ljudi z izrecnim in neprekritim ciljem, da te kot narod zbriše z obličja zemlje? Je bilo tudi takrat dovolj, da si zraven vpil patriot & domoljub, ne glede na dejanja?
__________________________________________________ _____________________________________
Enaka dejanja ,izrecno bi danes rekli genocidno je izvrševala zmagovalna stran. Toda to ni opravičilo. lahko je vzrok. Drugače pa izhajam iz osnovnih-začetnih stanj, ne kasneje reproduciranih- Za domovino z Titom naprej itd. Od začetka- iz kakšnega vzroka je kdo stopil v vaške straže, k domobrancem, za kaj so se borile določene skupine, ki so jih "partizani "izločili-pobili, to je bilo bistvo obešanja na nacionalizem, patiotizem. Brez tega ne gre.

Kajtimar
26.08.2009, 14:08
:rolling::rolling::rolling::rolling::rolling:

Ne, je mislil prav nacionalizem. To je tisti nacionalizem, ki je opisan v že navedenem geslu Wikipedije in v pomenu, ki ga celo sam navajaš, ampak se ti ga nikakor ne posreči videti:


ker kot bik pri bikoborčevem mahanju vidiš samo figurativni, tj. drugotni, nepravi, preneseni pomen:


"Patriotism is the last refuge of a scoundrel." Samuel Johnson
Seveda, seveda, kajti le Blut und Boden je ideologija, ki ohranja zdrave narode... in Bora Đorđević v eni od pesmi prepeva: "Za ideale ginu budale..."
PS: od kdaj beseda figurativen pomeni nepravi pomen? :rolling::rolling::rolling:


Lep dan vsem skupaj... :)

Svetopisec
26.08.2009, 14:31
Seveda, seveda, kajti le Blut und Boden je ideologija, ki ohranja zdrave narode... in Bora Đorđević v eni od pesmi prepeva: "Za ideale ginu budale..."Hohoho, zdaj me že naravnost z nacistkom zmerjaš, poslednji dokaz popolne argumentativne impotence ... :rolling::rolling::rolling:

... ki seveda izhaja iz popolnega nerazumevanja nacionalizma v Lukšičevem (ali enciklopedijskem, slovarskem, akademskem) pomenu. Kot sem že (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1427884&postcount=24)napisal, prvenstvo rodu ruši narod, zato je Blut isto protinacionalna zabloda kot Boden (=zemlja, domoljubje, patriotizem ...), s katerim zabeliš svoje nize sovražnih stereotipov & zmerljivk.

In prvenstveno ne gre za nobene ideale (zakaj si jih pravzaprav privlekel???); to je preprosto načelo politične legitimacije, po katerem je urejen svet suverenih nacionalnih držav. Osebno pa ne vidim nič slabega v demokratičnih idealih kulturnih pravic, politične enakopravnosti, enakopravnega dostopa do družbenih virov ipd. Seveda je patriotom&domoljubom tvojega kova to nepojmljivo.

PS: od kdaj beseda figurativen pomeni nepravi pomen? :rolling::rolling::rolling:Ja, imaš prav, preneseni pomen je pravi pomen izraza ... :sleepy:
Če ne bi že pokazal, da ne znaš razumeti slovarskih gesel, bi ti svetoval, da si v SSKJ (http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html) pogledaš pomene za 'pravi', z nikalnico pa - ne boš verjel - zanikaš želeni pomen ali pomene.

Kajtimar
26.08.2009, 14:34
__________________________________________________ _____________________________________
Enaka dejanja ,izrecno bi danes rekli genocidno je izvrševala zmagovalna stran. Toda to ni opravičilo. lahko je vzrok. Drugače pa izhajam iz osnovnih-začetnih stanj, ne kasneje reproduciranih- Za domovino z Titom naprej itd. Od začetka- iz kakšnega vzroka je kdo stopil v vaške straže, k domobrancem, za kaj so se borile določene skupine, ki so jih "partizani "izločili-pobili, to je bilo bistvo obešanja na nacionalizem, patiotizem. Brez tega ne gre.
Ko se že nikakor ne moreš ločiti od domobrancev... na, tu imaš intervju z enim od njih. Ti lahko kar iz prve roke pove za kaj so se borili!

http://www.mladina.si/tednik/200911/v_belo_gardo_so_novacile_zupnije

Nobenega nacionalizma ne vidim pri njih, saj bi se v nasprotnem primeru morali prej sklofati z Italijani in Nemci, kot pa z rojaki Slovenci. :approve:Lep dan vsem skupaj... :)

Kajtimar
26.08.2009, 15:06
Hohoho, zdaj me že naravnost z nacistkom zmerjaš, poslednji dokaz popolne argumentativne impotence ... :rolling::rolling::rolling:

... ki seveda izhaja iz popolnega nerazumevanja nacionalizma v Lukšičevem (ali enciklopedijskem, slovarskem, akademskem) pomenu. Kot sem že (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1427884&postcount=24)napisal, prvenstvo rodu ruši narod, zato je Blut isto protinacionalna zabloda kot Boden (=zemlja, domoljubje, patriotizem ...), s katerim zabeliš svoje nize sovražnih stereotipov & zmerljivk.

In prvenstveno ne gre za nobene ideale (zakaj si jih pravzaprav privlekel???); to je preprosto načelo politične legitimacije, po katerem je urejen svet suverenih nacionalnih držav. Osebno pa ne vidim nič slabega v demokratičnih idealih kulturnih pravic, politične enakopravnosti, enakopravnega dostopa do družbenih virov ipd. Seveda je patriotom&domoljubom tvojega kova to nepojmljivo.
"Nacistka" si si pa lepo kar sam napopal, jaz ga namreč nisem nikjer omenjal. :clown:
Trdiš, da gre po nacionalizmu preprosto za načelo politične legitimacije, po kateri je urejen svet suverenih nacionalnih držav. OK in kaj naj preprostim ljudem razumljivo pomeni ves ta tvoj akademski bla-bla?
Do sedaj sem še v večini primerov naletel zgolj na to, da ljudje nacionalizma niso pojmovali drugače kot figurativno. Nacionalizmu so pridajali slabšalen pomen ali drugače: če te je kdo imenoval za nacionalista s tem sigurno ni mislil, da odobrava tvoje početje.
Seveda pa dopuščam možnost, da sem se celo življenje gibal v napačnih sredinah ter družil s popolnoma nerazgledanimi in neizobraženimi ljudmi...kot obstaja možnost, da nek krog akademikov v pojmu nacionalizem vidi obliko političnih odnosov med skandinavskimi lemurji in avstralskimi koalami.Lep dan vsem skupaj... :)

Svetopisec
26.08.2009, 15:32
"Nacistka" si si pa lepo kar sam napopal, jaz ga namreč nisem nikjer omenjal. :clown:
No, glede na vse napisano, ti celo verjamem, da se ti res ne sanja, kaj je Blut&Boden (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-H1215-503-009,_Walther_Darr%C3%A9_bei_einer_Kundgebung.jpg) ... :sleepy:

Trdiš, da gre po nacionalizmu preprosto za načelo politične legitimacije, po kateri je urejen svet suverenih nacionalnih držav. OK in kaj naj preprostim ljudem razumljivo pomeni ves ta tvoj akademski bla-bla?
Ali je razumljivo ali ne, to pomeni to: Izhajajoč iz Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ter temeljnih človekovih pravic in svoboščin, temeljne in trajne pravice slovenskega naroda do samoodločbe, in iz zgodovinskega dejstva, da smo Slovenci v več stoletnem boju za narodno osvoboditev izoblikovali svojo narodno samobitnost in uveljavili svojo državnost, sprejema Skupščina Republike Slovenije Ustavo Republike Slovenije (Preambula).

Do sedaj sem še v večini primerov naletel zgolj na to, da ljudje nacionalizma niso pojmovali drugače kot figurativno. Nacionalizmu so pridajali slabšalen pomen ali drugače: če te je kdo imenoval za nacionalista s tem sigurno ni mislil, da odobrava tvoje početje.To mi je povsem jasno, kot sem že na začetku omenil (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1427747&postcount=3).

Seveda pa dopuščam možnost, da sem se celo življenje gibal v napačnih sredinah ter družil s popolnoma nerazgledanimi in neizobraženimi ljudmi...Očitno ...

nejc
26.08.2009, 15:42
__________________________________________________ _____________________________________
Enaka dejanja ,izrecno bi danes rekli genocidno je izvrševala zmagovalna stran. Toda to ni opravičilo. lahko je vzrok. Drugače pa izhajam iz osnovnih-začetnih stanj, ne kasneje reproduciranih- Za domovino z Titom naprej itd. Od začetka- iz kakšnega vzroka je kdo stopil v vaške straže, k domobrancem, za kaj so se borile določene skupine, ki so jih "partizani "izločili-pobili, to je bilo bistvo obešanja na nacionalizem, patiotizem. Brez tega ne gre.
Ko že popamo definicije.

genocid -a m (i) knjiž. načrtno
uničevanje narodnostnih, rasnih ali
verskih skupin: zagrešiti genocid;
rasistični genocid; zločini genocida
Definicija genocida nikjer ne omenja uničevanja političnih nasprotnikov.;)

Svetopisec
26.08.2009, 15:55
Definicija genocida nikjer ne omenja uničevanja političnih nasprotnikov.;)No, za genocid uporabljamo opredelitev OZN (http://www.hrweb.org/legal/genocide.html), ki pa isto (namerno) izpušča poboj političnih nasprotnikov.

Kajtimar
26.08.2009, 17:23
No, glede na vse napisano, ti celo verjamem, da se ti res ne sanja, kaj je Blut&Boden (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-H1215-503-009,_Walther_Darr%C3%A9_bei_einer_Kundgebung.jpg) ... :sleepy:

Ali je razumljivo ali ne, to pomeni to: Izhajajoč iz Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ter temeljnih človekovih pravic in svoboščin, temeljne in trajne pravice slovenskega naroda do samoodločbe, in iz zgodovinskega dejstva, da smo Slovenci v več stoletnem boju za narodno osvoboditev izoblikovali svojo narodno samobitnost in uveljavili svojo državnost, sprejema Skupščina Republike Slovenije Ustavo Republike Slovenije (Preambula).

To mi je povsem jasno, kot sem že na začetku omenil (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1427747&postcount=3).

Očitno ...
Po tvoje se mi tako ali tako o ničemer ne sanja... važno je le, da je tebi vse kristalno jasno. Pa ti je res? Ko si si dovolil nas patriote, kar Slovenci v večini primerov vsekakor smo, imenovati za malopridneže (čemu drugače citat Samuela Johnsona!) si pokazal ves svoj "akademski" doseg, z dajanjem preambule ustave kot primer nacionalizma, pa od kje se napaja tale tvoja "kakademija". Od tukaj: (http://www.hervardi.com/nacionalizem_in_demokracija.php)
Navaden filozofski Bull shit, ki bo obdržal značaj in vrednost smeti, vse dokler se ne bo (a se sploh bo kdaj?) uresničil zadnji odstavek Škrinjaričeve kolumne. :approve:


Lep dan vsem skupaj... :)

Svetopisec
26.08.2009, 18:31
Po tvoje se mi tako ali tako o ničemer ne sanja... važno je le, da je tebi vse kristalno jasno. Pa ti je res? Ko si si dovolil nas patriote, kar Slovenci v večini primerov vsekakor smo, imenovati za malopridneže (čemu drugače citat Samuela Johnsona!) si pokazal ves svoj "akademski" doseg, Hahahahahaha še malo napada na osebo pa skrivanje za večino :rolling::rolling::rolling::rolling: Zdaj sem pa jaz žalil Slovence :rolling::rolling::rolling:
Malopridnost tvojega in drugačnega patriotstva, ki se uporablja za opravičevanje največjih podlosti, si sam izčrpno dokazal z zasmehovanjem prizadevanj za enakopravnost (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1427795&postcount=19) in gnusnimi negativnimi stereotipi o Slovencih (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1427825&postcount=21).

z dajanjem preambule ustave kot primer nacionalizma, pa od kje se napaja tale tvoja "kakademija". Od tukaj: (http://www.hervardi.com/nacionalizem_in_demokracija.php)Ne vem, kaj o tem pišejo hervardi, ampak če pišejo isto, vejo, kaj pišejo. Skušaš diskvalificirati (napačni) vir, ker ne moreš diskvalificirati vsebine ... :sleepy::sleepy::sleepy:

Če se prav spominjam virov iz študija, sem te stvari povzemal predvsem iz knjig:
Ernesta Gellnerja: Nations and Nationalism (http://www.amazon.com/Nations-Nationalism-New-Perspectives-Past/dp/0801475007);
Benedicta Andersona: Imagined communities (http://www.amazon.com/Imagined-Communities-Reflections-Origin-Nationalism/dp/1844670864/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251307355&sr=1-1)
Anthonyja Smitha: Nationalism and Modernism (http://www.amazon.com/Nationalism-and-Modernism/dp/B000OT8086/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1251306310&sr=8-2), Nationalism: Theory, Idealogy, History (http://www.amazon.com/Nationalism-Theory-Idealogy-History-Concepts/dp/0745626599/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251306310&sr=8-1); idr.;
Erica Hobsbawma: Nations and Nationalism since 1780: Programme, Myth, Reality (http://www.amazon.com/Nations-Nationalism-since-1780-Programme/dp/0521439612/ref=pd_bxgy_b_img_c), The Invention of Tradition (http://www.amazon.com/Invention-Tradition-Canto-Eric-Hobsbawm/dp/0521437733/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251306563&sr=1-1);
Jamesa Kellasa: The Politics of Nationalism and Ethnicity (http://www.amazon.com/Politics-Nationalism-Ethnicity-Second/dp/0312215533/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1251306672&sr=1-3) (ta je bolj splošni učbenik)
in še marsikoga. Toplo priporočam branje. Seveda vem, da tega ti ne boš bral.

Navaden filozofski Bull shit, ki bo obdržal značaj in vrednost smeti, vse doklerSorči, prepozen si, nacionalizem je temelj mednarodne in državnih politik že nekaj stoletij ... Mi je žal, da si zamudil svet. :d

kartako
26.08.2009, 19:17
Ni kaj dodati.:2thumbs::2thumbs::2thumbs:

Kajtimar
27.08.2009, 20:38
Hahahahahaha še malo napada na osebo pa skrivanje za večino :rolling::rolling::rolling::rolling: Zdaj sem pa jaz žalil Slovence :rolling::rolling::rolling:
Malopridnost tvojega in drugačnega patriotstva, ki se uporablja za opravičevanje največjih podlosti, si sam izčrpno dokazal z zasmehovanjem prizadevanj za enakopravnost (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1427795&postcount=19) in gnusnimi negativnimi stereotipi o Slovencih (http://forumi.siol.net/showpost.php?p=1427825&postcount=21).

Ne vem, kaj o tem pišejo hervardi, ampak če pišejo isto, vejo, kaj pišejo. Skušaš diskvalificirati (napačni) vir, ker ne moreš diskvalificirati vsebine ... :sleepy::sleepy::sleepy:

Če se prav spominjam virov iz študija, sem te stvari povzemal predvsem iz knjig:
Ernesta Gellnerja: Nations and Nationalism (http://www.amazon.com/Nations-Nationalism-New-Perspectives-Past/dp/0801475007);
Benedicta Andersona: Imagined communities (http://www.amazon.com/Imagined-Communities-Reflections-Origin-Nationalism/dp/1844670864/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251307355&sr=1-1)
Anthonyja Smitha: Nationalism and Modernism (http://www.amazon.com/Nationalism-and-Modernism/dp/B000OT8086/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1251306310&sr=8-2), Nationalism: Theory, Idealogy, History (http://www.amazon.com/Nationalism-Theory-Idealogy-History-Concepts/dp/0745626599/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251306310&sr=8-1); idr.;
Erica Hobsbawma: Nations and Nationalism since 1780: Programme, Myth, Reality (http://www.amazon.com/Nations-Nationalism-since-1780-Programme/dp/0521439612/ref=pd_bxgy_b_img_c), The Invention of Tradition (http://www.amazon.com/Invention-Tradition-Canto-Eric-Hobsbawm/dp/0521437733/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1251306563&sr=1-1);
Jamesa Kellasa: The Politics of Nationalism and Ethnicity (http://www.amazon.com/Politics-Nationalism-Ethnicity-Second/dp/0312215533/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1251306672&sr=1-3) (ta je bolj splošni učbenik)
in še marsikoga. Toplo priporočam branje. Seveda vem, da tega ti ne boš bral.

Sorči, prepozen si, nacionalizem je temelj mednarodne in državnih politik že nekaj stoletij ... Mi je žal, da si zamudil svet. :d
Ja, ja, ja... med vire bi lahko mirno pripisal še:

- Richarda Wagnerja (ne kot skladatelja, temveč kot filozofa)
- Frierdicha Nietzscheja (H genealogiji morale - Zur Genealogie der Moral, Volja do moči - Der Wille zur Macht...)
- Alfreda Rosenberga (Mit 20. stoletja - Der Mythus des 20. Jahrhunderts)
- Benita Mussolinija ( Država je vse, ničesar ni zunaj nje, nič ni proti njej. - Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato.)
- Adolfa Hitlerja (Moj boj - Mein Kampf)... ;)

Ne prijateljček, "mojstrovin" teh tipčkov nisem bral in jih tudi v prihodnosti ne nameravam. Kot sem že dejal, zame je vse vse to navaden filozofski Bull shit na katerega se lepijo razni frustriranci. Hudič šalo vzame, če se ti z nacionalizmom obsedeni frustriranci v nekem času in prostoru uspejo povzpeti po družbeni lestvici in dokopati oblasti. Tedaj ima ta filozofski Bull shit pogosto tragične posledice, kar se je v zgodovini že udejanjilo.

Tako torej ostaneva lepo vsak na svojem bregu - ti z nacionalizmom kot pozitivizmom, jaz z nacionalizmom kot negativizmom, vsak zase prepričana v svoj prav... :approve:

Za konec bi rekel samo še tole: če je Igor Lukšič, kot ideolog SD, z govorjenjem o potrebnosti nacionalizma za ohranitev Slovenije, mislil resno (kot ti trdiš) ter pri tem ni šlo za lapsus lingue (kot domnevam jaz), potem je svojo stranko pripeljal na zelo, zelo spolzka tla. Slovence (ne samo Aurelija Jurija) je vzpodbudil k razmišljanju, da Socialni demokrati morebiti le niso to, za kar se proklamirajo, slovenski desnici pa je naredil ogromno uslugo. Bomo videli koliko časa bo Janša s svojimi "pucfleki" zadevo še tiho premleval, preden bodo v medijih in parlamentu začeli javno gobcati o "nacionalsocialistih"... :dontknow:Lahko noč vsem skupaj... :)

Svetopisec
27.08.2009, 23:17
Ja, ja, ja... med vire bi lahko mirno pripisal še:

- Richarda Wagnerja (ne kot skladatelja, temveč kot filozofa)
- Frierdicha Nietzscheja (H genealogiji morale - Zur Genealogie der Moral, Volja do moči - Der Wille zur Macht...)
- Alfreda Rosenberga (Mit 20. stoletja - Der Mythus des 20. Jahrhunderts)
- Benita Mussolinija ( Država je vse, ničesar ni zunaj nje, nič ni proti njej. - Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato.)
- Adolfa Hitlerja (Moj boj - Mein Kampf)... ;)Wooha, če bi se za***aval, se ne bi dalo boljše sestaviti. :d:d:d Komaj čakam, da se poglobim v nacionalno vprašanje z branjem Wagnerja kot filozofa (hahahahh) ali preslavnega Mussolinijevega dela Tutto nello Stato ... (Musso ni zares pisal o fašizmu, to je zgolj njegov izrek o totalitarni državi, kot ti sam pove, ne o narodu ali nacionalizmu) in da spet berem Nietzscheja (http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_Friedrich_Nietzsche#Nietzsche.27s_cr iticisms_of_anti-Semitism_and_nationalism).

Moj seznam navaja klasično študijsko literaturo za vprašanje nacionalizma, kot že sam iz glave dobro veš, so to sami zagrizeni nacionalisti. :rolling::rolling::rolling:

Hudič šalo vzame, če se ti z nacionalizmom obsedeni frustriranci v nekem času in prostoru uspejo povzpeti po družbeni lestvici in dokopati oblasti. Tedaj ima ta filozofski Bull shit pogosto tragične posledice, kar se je v zgodovini že udejanjilo.Torej sam vidiš, da ni filozofsko nakladanje, ampak politično dejstvo z močnimi posledicami, sploh če zraven upoštevaš, da živimo v nacionalnih državah, ki nosijo ime po narodu in so utemeljene na pravici naroda, narodnem jeziku ipd.

Tragične posledice pa so, ko se oblasti dokopljejo 'patrioti', ki pod domnevno pozitivno oznako 'domoljubja' zagrešijo vse mogoče svinjarije. V tej temi je dovolj nazornih primerov.

Tako torej ostaneva lepo vsak na svojem bregu - ti z nacionalizmom kot pozitivizmom, jaz z nacionalizmom kot negativizmom,Kje sem napisal, da je nacionalizem pozitiven? :dontknow:

Slovence (ne samo Aurelija Jurija) je vzpodbudil k razmišljanju, da Socialni demokrati morebiti le niso to, za kar se proklamirajo, slovenski desnici pa je naredil ogromno uslugo. Bomo videli koliko časa bo Janša s svojimi "pucfleki" zadevo še tiho premleval, preden bodo v medijih in parlamentu začeli javno gobcati o "nacionalsocialistih"... Kdove, izkušnja s tabo je bila zelo poučna, tako da zdaj kar verjamem, da bi se to lahko zgodilo, saj SDS jaha natanko na takih patriotih. To pa ne pomeni, da v SDS ne vejo, kaj je Lukšič mislil, ker so to osnovna politološka znanja.