Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Še berete časopise? Tiskane ali na spletu?


apancur
22.09.2009, 13:09
Do nedavnega sem bila naročnica enega od dnevnih časopisov, tistega z delovnim imenom ... Vztrajala sem nekaj let, nato sem postala pozornejša na to, kaj sploh plačujem in sem jih imela dovolj.

Novinarji pišejo površno, ne preverjajo informacij, temveč slepo zapišejo to, kar slišijo ... V vseh edicijah, torej tudi v prilogah časopisa, pa se dogaja, da na vaša vprašanja ponavadi ne odgovarjajo. Pri objavi pisem bralcev pa je bralec povsem odvisen do dobre volje urednika. Morda pa bo pismo celo objavil, del, ki pa mu ne bo všeč, pa bo preprosto cenzuriral. V cenzuriranem delu sem namignila na površno delo njihovih novinarjev ...

Odprla sem podjetje in videla, da bo tudi oglaševanje v tem časopisu zame predrago. Ni milosti za vzpodbujanje podjetništva, kaj šele, da bi pokazali sočutje do najdenih živali, ki jh želite oddati ... Želela sem, da bi mi časopis pošiljali na naslov podjetja, pa so sporočilo kar ignorirali.

Potem imajo nekakšen klub, dobite kartico in imate popuste in druga veselja. Ponujali so ogled tiskarne, v kateri tiskajo svoje edicije, a ko sem se prijavila, so prijavo kar ignorirali. Edino, kar mi je koristilo, je bila cenejša vstopnina v enem od ljubljanskih kopališč. Še to, da imam tam sploh popust, sem slučajno odkrila sama.

Pred kratkim sem želela poslati vprašanje v veterinarsko posvetovalnico. Ugotovila sem, da lahko pošljem le kratko vprašanje, čeprav to ni označeno nikjer. Včasih zdravstvenih zadev ni mogoče razložiti v dobesedno treh stavkih.

In za to ignoriranje in nespoštovanje bralcev naj plačujem cca. 30 € na mesec?

Ok, če vi ignorirate mene, bom pa tudi jaz vas. Časopis sem odjavila. Pri odjavi sem odkrila, da uredništva sploh ne morem obvestiti preko elektronske pošte o razlogih, tako pogreznjeni so v svoj svet. Ok, dodaten razlog pač.

Lepše mi je, ni več kupa papirja, nič več ne razgrinjam širokih plaht po vsej mizi. Na spletu je veliko strani, kjer izvem razne novice, in, zanimivo, več časa imam.

Pred dnevi pa me je klicala gospa z naročniškega oddelka tega silnega časopisa. Strašansko prijazna me je vprašala, če bi ga ponovno naročila. Povedala sem ji razloge, zakaj nisem več naročnica. Vprašala me je, če sem od takrat še kupila njihov časopis. Nisem, kar skorajda ni hotela verjeti. Nato mi je predstavila ponudbo, da ga bom kot bivša naročnica lahko do konca leta prejemala kar 40 % ceneje, če ga naročim. Ker praznujejo 50-letnico.

Aha. Zdaj pa naj vriskam zaradi abrahama? Očitno mislijo, da se z denarjem da kupiti vse. Tudi ponos, spoštovanje. Kaj čudnega, če potem upada število naročnikov? Enkrat se bodo morali začeti zavedati, da so odvisni od bralcev, ne bralci od njih, in da bi jih že zato morali spoštovati.
Do tega je še dolga pot ... :think:

Snif
24.09.2009, 10:27
Nazadnje sem prelistal tri časopise: Frankfurter allgemeine, Süddeutsche Zeitung in USA Today (Int. edition). To je bilo začetek septembra. Naših časopisov nisem bral že kar nekaj časa. Če me zanimajo novice prižgem tv - novice, ttx ali pogledam na kakšno spletno stran.

Babi2
24.09.2009, 13:32
Še kar vztrajam pri papirnatem časopisu ob jutranji kavi, čeprav pozneje seveda pogledam še na internet, poslušam radio in pogledam kakšna poročila na TV.
Prebujanje ob kavi in časopisu je zame nekakšen obred, s katerim začenjam dan.

pk
27.09.2009, 17:51
oja, še! iz enega samega razloga: zaradi osmrtnic:angel:

Babi2
28.09.2009, 12:11
Spomnil si me ... seveda grem med prvimi stvarmi pogledat seznam pogrebov (veš, tam jih najdeš več kot zgolj v osmrtnicah) in potem razmišljam, kolikokrat je "blizu usekalo" :d

apancur
28.09.2009, 15:22
Kaj pa pravite na takšen odnos do bralcev?

general lavine eccentric
28.09.2009, 20:01
Časopise bomo vedno brali. Somerset Maugham je nekje napisal, da mora zjutraj ob kavi prebrati časopis in če ga nebi imel, bi pa prebiral telefonski imenik. Telefonskega imenika pa nimamo vedno pri roki, takrat pač beremo Delo.
Lep pozdrav, general.

nejc
02.10.2009, 08:09
Berem.

Med jedjo in na wcju. Čist neki drugega kot bulit v ekran.

larisa
04.10.2009, 17:19
Pri nas beremo enega dnevnih časopisov, pa občasno kupim Jano. Veliko časopisov je nadomestil internet- televizija, ker pred leti smo kupovali časopisov več.

KissMe
13.10.2009, 12:04
Seveda še vedno berem tiskane časopise in revije. Res ni primerjave z internetom. Nekako se dobro počutim, če imam nekaj konkretnega v rokah :angel:

Dalmatinec
14.10.2009, 21:11
Kupujem samo en slovenski tednik in to je Mladina. Drugače pa sem bil naročnik Večera, ki pa sem ga objavil. Od takrat dnevne novice spremljam na spletu, kjer lahko preletim spletne izdaje več dnevnih časopisov. Vzrok za to, da sem odjavil Večer pa je tudi recesija.;) Zakaj bi plačeval tiskan časopis če že plačujem obenem tudi internet?:nonono:

meadow sun
25.11.2009, 14:34
Berem.

Med jedjo in na wcju. Čist neki drugega kot bulit v ekran.


....maš prevelik LCD,da bi ga na wc vlačil?? :rolling:

Šmek
27.11.2009, 23:38
Dnevno kupujem športni časnik, bolj zato, da imam na šihtu med malico počitek od ekrana; ob petkih pa vržem uč na cajteng, ki ga kupim zaradi sporeda, ki je kot priloga zraven časopisu. Pa še to se ustavim zgolj na novicah iz sveta, ki jih je ponavadi za dve strani...

Večino novic pa dobim čez dan z neta.

EDIT: in ja - tudi meni se na WC ne da vleči tehnike in raje uporabim tiskovino, ki morda prav pride tudi za drugi opravek na 'svetem mestu'...

apancur
16.12.2009, 12:27
Eh, hotela sem vaše mnenje o tem, kakšen se vam zdi odnos slovenskih časopisov do svojih bralcev, vi pa samo pišete, katere cajtenge berete. Brezveze. Ok, pa naj bo po vaše - Dalmatinec, ali spremljate kaj časopise na Hrvaškem? Vem, da je bil Feral Tribune žal ukinjen, a morda obstaja kakšen podoben časopis na Hrvaškem? Hvala za odgovor.

peter05
17.12.2009, 09:59
Edini časopis ki ga kdaj preberem je Žurnal, pa še tega zelo poredko. Prav tako na spletu kdaj pa kdaj odprem 24ur.com, toda me ne mika da bi kaj velikokrat, ker so itak sami brezvezni in izmišljeni trači gor.

Na splošno je preveč novinarjev ki nimajo pojma, in pišejo neresnice, za primer lahko dam nek prispevek na 24 ur, v katerem je pisalo kako je letalo izgubilo krilo in še zmeraj uspešno pristalo, zraven pa je bil posnetek na katerem se je že takoj dalo videti da je samo solidna montaža...

apancur
21.12.2009, 15:49
ja, nivo pada.
Po eni strani je dobro, da se daje možnost bralcem, a pri tem bi morala biti selekcija, saj bralci to zlorabljajo z neokusnostjo, primitivizmom, ali kako drugače, denimo na način, kot ste zapisali vi.
Po drugi plati pa so nekateri mediji spet preveč zaprti, kar tudi ni dobro. V marsikateri časopis se ne da napisati niti pisma bralcev, pa tudi, če se da, so pisma skrbno izbrana, ugotovila sem, da včasih tudi cenzurirana.

Dannaja
31.08.2010, 11:50
Prvih 15 let življenja Delo, drugih 15 Dnevnik. Tako pride, malo menjave. Se mi zdi, da se elektronski mediji, ne morejo primerjati s tiskani (predvsem časopisi in tukaj ne štejem brezplačnikov).

spartan
21.09.2010, 22:16
Berem oboje; tiskane in e-verzije. Naročnik pa nisem.

amaze646
28.09.2010, 15:44
Berem vecinoma elektronske medije. Tu in tam kdaj kupim Mladino. Berem pa casopise vedno, ko grem v gostilno na kavo ... tam je zastonj :)

fumek
04.01.2011, 13:39
Branje ( ne samo časopisov) je pomemben in koristen intelektualni napor.Tudi če gre samo za to,da pridobimo kakšno informacijo, je najbolje če to informacijo preberemo in na ta način ponotranjimo.Prebranega se tudi veliko bolje spomnimo kot samo videnega.

Problem pa je pristranost časopisov .Današnje "Delo" je, recimo poročalo o aferi Patrija na Hrvaškem. Novinar je pri tem navedel ,da so v podkupovanje v zvezi z nakupom oklepnikov v Sloveniji vpleteni Janša, Gutman in Erjavec.Tudi če bi res bili, bi moral novinar uporbiti najmanj pogojnik dokler jim krivda ne bi bila dokazana.

V Sloveniji je sicer na načelni ravni zagotovljena svoboda tiska, govora in informacij. Kar pa se tiska tiče pa jo omejuje dejstvo ,da lahko tiskano besedo objaviš če obvalduješ časopis .S tem imaš vsaj deln monopol nad resnico.

Sunshine 77
02.01.2012, 12:34
kar preberem preberem na spletu.:)

Maestro
21.01.2012, 18:45
Doma imava naročeno sobotno Delo. Sam pa rad tudi na letalu prebiram časopise (Dnevnik, Delo, Wall Street Journal, Welt Kompakt). Še najraje pa imam sobotna / nedeljska dopoldneva, ko grem v kak lokal in berem časopise. Luštno mi je, sprostim se.

Drugače, pa je internet moj vladar. Večinoma berem na internetu in sploh zdaj z Ipad-om (funkcija Reader v Safariju je super).

Kljub vsemu pa imam občutek, da še vedno več odnesem, če berem časopise v tiskane obliki. Zakaj? Ker prebereš članek, odložiš časopis za sekundo dve, pa prebrano malo reflektiraš. Na internetu imam občutek, da moram takoj na naslednjo novico. Če ne bom kaj zamudil. Ampak, le kaj?

tomket
21.06.2013, 10:33
Brez branja ni aktivnega državljana. Brez aktivnega državljana ni demokracije. Simpl as pasulj.