Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Davčna uprava samo »v zobni ambulanti«, kaj pa odvetniki?


Miha48
26.09.2009, 19:33
Berem, da so zobozdravniki na sistematskem pregledu pri davčni upravi. Od 161 zobozdravnikov jih je tretjina kršila predpise. Najpogostejša napaka je poslovanje brez računa. V davčni upravi, ki jo vodi generalna direktorica Mojca Centa Debeljak, je mogoče izvedeti še, da pri zobozdravnikih načrtujejo še tretjo stopnjo nadzora, med katero bo davčna uprava začela posebne postopke prijave premoženja ter odmere in ocene davka pri zobozdravnikih, pri katerih bo ugotovila občuten razkorak med njihovim premoženjem in trošenjem ter med dohodki, ki so jih napovedali davčni upravi.
Kaj pa odvetniki, ki naj bili tudi »zavetniki državljanov«, eden stebrov pravne države?
Berem poročilo Varuha človekovih pravic iz leta 2001 (!): »Veliko je pritožb varuhu, da odvetnik stranki ni izdal potrdila o plačilu, da ji ni izstavil obračuna ali računa. Če je potrdilo o plačilu izdano, pa je to v obliki blagajniškega prejemka z zgolj pavšalno navedbo, da gre za “plačilo opravljenih storitev”, kar ne omogoča prepoznati, katero odvetniško storitev je stranka tako plačala. Stranka, ki zatrjuje nepravilno ravnanje odvetnika, običajno poda prijavo odvetniški zbornici šele po koncu pooblastilnega razmerja, ko ni več strahu, da bi prijava lahko negativno vplivala na zaupnost razmerja med njo in odvetnikom.«
Letos, 8 let pozneje (!), Varuhinja človekovih pravic RS, dr. Zdenka Čebašek Travnik, nedavno javno pove:«Vsi odvetniki tudi ne izdajajo računov za svoje storitve, kar je protipravno. Državni organi pa ne spoštujejo odločitev drugih državnih organov.«
Odmeva ne zasledim! Kakšna je potem lahko pravna, ekonomska, socialno varnost, enakopravnost,.., svoboda državljanov? Kako se potem lahko uresničujejo človekove pravice?
Kakšno pravno državo torej imamo? Kdo je najbolj odgovoren za pravno državo se ve?
Ali pa res še vedno velja rek Cankarjevega hlapca Jerneja: »Ne prerekajte se s pravico, kakor je; ljudje so jo ustvarili, ljudje so ji dali silo in oblast. Kadar vas biča, upognite hrbet in zaupajte v Boga…« Ali res državljani »Sami volimo postave in oblast«. Žal ne!
Kdo nam je torej »podtaknil« takšno »pravno« državo? Volivci gotovo ne!