Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : mislite da je Slovenija varna država?


novinec
05.03.2010, 22:43
Se počutite varne v Sloveniji? oz. se lahko brezskrbno sprehajate ponoči po Ljubljani, Kranju, Mariboru, Celju itd..?
Se mi zdi da se Slovenija približuje tisti stopnji varnosti, ki jo imajo v nekaterih delih ZDA, in drugje.
Ko berem razne članke o posilstvih, umorih, ugrabitvah, kazni za takšne kriminalce so pa smešno nizke, se mi zdi kot da bi država podpirala krimalne združbe.(ne vem ali lahko dodajam povezave na druge strani s članki itd.?)
Danes očitno ni več problem dobiti orožje, celo bombe, so metali v Kranju pred diskoteko in sodiščem nekaj mesecev nazaj, kazni pa ni bilo...

kakšno je vaše mnenje, vaši pogledi?
hvala

undisputed
06.03.2010, 03:19
glede varnosti v sloveniji, mislim, da smo še dokaj varni proti ostalim državam na svetu. res se pojavlja vedno več kriminala, ki se ponavdi, zgodijo zaradi obupanosti posameznikov, ker imajo, takšne ali drugačne težave. dokaj pogosti razlogi so pomankanje denarja kateri dan danes pomeni moč in prevlado nad ostalim ( denar je sveta vladar ) v večjo revščino, ko nas bo, država pripeljala ( naši zlati voditelji :) ). več kriminala bomo opažali in velika verjetnost tudi, da bomo sami kdaj vpleteni v kriminal sam. po svoji, bodisi po krivdi drugega. sreča za nas, da nas je samo 2 miljona prebivalcev. s povečanjem prebivalstva pride pomankanje denarja, prostorska stiska, povečanje odpadkov in še in še. moje osebno mišljenje glede varnosti, kako bo v prihodnosti. s takim sistemom razpolaganja s financami in načinom življenja se nam ne, obetajo rožnati časi. kot že prej omenjeno dejstvo, da se danes na črnim trgu dobi čisto vse, če, le veš kje iskat. se bo v sloveniji povprašanje na črnem trgu pri nas povečovalo iz leta v leto, stem pa tudi kriminal in varnost prebivalcev slovenije.

Vsemogočni
06.03.2010, 19:21
Vse grde stvari, ki so se pred leti z našo grozo, dogajale v tisti čudni Ameriki, se sčasoma začnejo pojavljati tudi pri nas. In vedno slabše bo, s to razliko, da imajo tam boljše zakone, pa nič manj kriminala. Pri nas pa kriminalce z našimi zakoni prav vzpodbujajo v kriminaliteto. Pošten državljan na,je,be tako s strani kriminalca, kot s strani zakona, če želi tožiti kriminalca, ali nastopiti kot priča na sodišču.

Zaenkrat mislim, da smo še dokaj varna država, še največjo varnost pred zakoni s pomočjo advokatov pa uživajo kriminalci, lopovi in vsa njihova branža!

Dalmatinec
06.03.2010, 21:40
Varnost je relativna zadeva. Jaz se recimo počutim varnega, če pa ponoči skozi naše malo mestece maršira kakšna 70-letna starka, pa se verjetno glih ne počuti preveč varno.:nonono: Tako da, to je subjektivno.

novinec
06.03.2010, 22:49
skušam biti nepristranski in le poslušati vaša mnenja, izkušnje itd...
nekaj let nazaj sem bil tudi sam takšnega mnenja Dalmatinec, če ne iščeš težav jih ne boš imel, a v resnici ni tako... sam sem sedaj precej bolj previden ponoči ob sprehajanju po mestih, tako da ne vem če se le starke bojijo ponoči sprehajati po mestu.... v sloveniji je organiziran kriminal pa če si še tako zatiskamo oči... pa ne govorim o majhnih kriminalnih dejanjih, ko Janez ukrade kolo "požigalcu", ampak organiziranemu.

če dam primer pa ne bom preveč podrobno opisoval, a kolega je nekega večera videl nekaj mulcev- srednješolci ki so nadlegovali neko punco pa jih je spodil, nič fizičnega ni imel z njimi. od takrat so mu grozili a ne tista mularija temveč starejši ljudje (40 itd let, izkazalo se je da so bili pač otroci albanske narodnosti) in od tistega večera kolega ni imel več miru, dobival je grožnje na vse načine, tistemu dekletu so vzeli denarnico in pogledali ime naslov in zagrozili da se bodo še pozabavali z njo, njemu so sledili, in ga pred kratkim tako pretepli da sem bil brez besed ko sem ga videl v bolnici... on je športnik dobro grajen- v življenju ni muhe udaril!! pa se mu je to zgodilo, le ob napačnem času je bil na napačnem kraju, a če ga ne bi bilo, potem pa vprašanje kaj bi bilo z tisto žensko... policija je pa očitno nemočna, je pa povedal da so tisti moški imeli pištole oz. vsaj 2, zato je toliko bolj prestrašen... vedo kje živi, kje dela itd... on pa o njih ne ve nič, policija jim nič ne more ker ne vedo kdo so, mulariji pa tako ali tako ne morejo nič, oz. še kriminalcem ne, njih on verjetno tudi identificirati ne bi mogel... a kaj naj bi naredil prijatelj?? pogledal stran in naj mularija naredi kar želi tisti večer?.. naslednjič je tista ženska lahko tvoja mama, lahko si ti, in naj se človek obrne stran, da ne bo sam imel težav?
sem bral članek od Jureta Bajde kaj so mu mafijci naredili, pa se sam ne počutim varnega v Sloveniji...
http://m.24ur.com/index.php?article_id=3101153&comments_page=2
z EU širitvijo mej res da nam ni potrebno čakati toliko časa na meji, a tudi ni nadzora kdo vstopi v državo in kdo izstopi... še olajšajo se razne ugrabitve itd... nimam čisto nič proti narodom drugih držav, imam precej prijateljev bivše juge, a vseeno bi morali imeti nek nadzor nad tem koga se spušča v državo, mar ni tako?

undisputed
07.03.2010, 03:53
ja dobro si tole upisu, organiziranega kriminala je res čezdel več ja. ta je prisoten po vseh državah sveta, postal je nemankajoči člen, ilegalne mreže mafie, vsaka država z njimi tvori celoto. organizeran kriminal je po večini po delu in disciplini, pred mnogimi legalnimi združbami, red in disciplina sta tudi glavna dva razloga za takšen uspeh teh združb, ki so razvejali svoje lovke po vsaki naseljeni celini, zapomnili so vsa prazna mesta v vsaki državi. je najbogatejša kourporacija na svetu. in po mojem mnejnu se tukaj nebo kaj preveliko spremenilo.

novinec
09.03.2010, 13:39
ja moram reči da sem kar razočaran nad nezainteresiranostjo javnosti te problematike.... čeprav ne morem reči da sem presenečen, tudi sam sem bil tak dokler nisem slišal kaj se dogaja....
verjetno se pa "blogerji" počutijo varne doma pred zasloni, bi moral to vprašati v kakšni gostilni, a vprašanje tudi kako bi tam potekala debata, v javnosti so ljudje bolj "nevttralni", sklepam da zaradi strahu?... sem slišal pričanja ko priče niso upale na sodišča ker so jim grozili, če se pokažejo tam, kaj sledi, nekaj mesecev nazaj je pred tv kamerami en kriminalec grozil sodnici, tožilki... nimajo enostavnega dela, zato pa je toliko kriminalcev svobodnih ker jim nihče ne upa stopiti na prste... ker ne grozijo le eni osebi ampak celi njihovi druzini, tako je bilo ko so tozilki grozili na poročilih, tako verjetno tudi vplivnim politikom, ko sprejmejo kak "glup" zakon itd.... kam gre ta svet....

Dalmatinec
10.03.2010, 17:51
skušam biti nepristranski in le poslušati vaša mnenja, izkušnje itd...
nekaj let nazaj sem bil tudi sam takšnega mnenja Dalmatinec, če ne iščeš težav jih ne boš imel, a v resnici ni tako... sam sem sedaj precej bolj previden ponoči ob sprehajanju po mestih, tako da ne vem če se le starke bojijo ponoči sprehajati po mestu.... v sloveniji je organiziran kriminal pa če si še tako zatiskamo oči... pa ne govorim o majhnih kriminalnih dejanjih, ko Janez ukrade kolo "požigalcu", ampak organiziranemu.Nikjer nisem zapisal da organiziranega kriminala ni. Ampak je moj comment bolj subjektivne narave. Sam se recimo na sprehodu skozi park v mojem domačem 'malom mistu' čutim precej varen. Mam kar precej razlogov za to, da se tako počutim, vendar o njih ne bi podrobneje.;)
Organiziran kriminal ali pa nočni sprehod skozi park sta dve različni zadevi. Beli ovratniki te ne bodo sredi noči oropali v parku ali starki ukradli torbice. Zdaj mi ni več čisto jasno, ali je mišljena subjektivna varnost ali varnost v širšem pomeni besede...:dontknow: Je pa dejstvo, da se dosti bolj sproščen in varen počutim ob sprehodu skozi naš mali park, kjer se ob poletnih nočeh ravno tako radi zbirajo kakšni 'zeliščarji' ali mladoletni žurerji, kot pa če -hipotetično rečeno- sredi noči marširam skozi Tivoli.

novinec
13.03.2010, 13:45
ja lahko se počutiš varnega v tvojem majhnem mestu, kjer vse poznaš, vse kotičke, a v mestu npr. ko ti enkrat zagrozijo albanci boš hitro spremenil mišlenje, pa četudi bi imel "svojo zaštito", pa kakršnokoli že je to orožje itd...
sem opisal primer kolega kako ga je ena majhna zadeva stala skoraj življenja oz. še vedno ne ve kako in kaj...
sem slišal še veliko primerov kaj so delale oz. še delajo albanske mafije, a policiija jim nič ne more. o konkretnih primerih ne bi govoril, ker "nimam dovoljenja" od virov... grožnje delavcem, šefom, uglednim osebam itd... zeliščarji itd.. ne bodo kaj veliko naredili...
Albanija pa vstopa v EU, še olajšajo jim delo ugledni gospodi...
me pa zanima koliko je albancev v slo.? oz. tujih narodov? sem gledal na sursu pa nikjer ne najdem? mi lahko nekdo pomaga ker me res zanima...hvala :)

Dalmatinec
15.03.2010, 20:53
Glej, z odpiranjem meja je bilo realno pričakovati tudi, da se bo v našo državo razširil organiziran kriminal. Kar smo hoteli imeti pač imamo - z vsemi slabimi stvarmi zraven!:dontknow:
Sem ti pa že napisal, da je varnost relativna zadeva. Nekdo se lahko počuti varen, če gre ponoči skozi kakšen mestni park, nekdo drug pač ne. Odvisno od več okoliščin pač. Nekje je realno pričakovati, da te bo kdo ogrožal, nekje drugje pač ne. Jaz se kakšnih groženj s strani kakšnih mafijcev ne bojim, ker se ne ukvarjam z nobenimi takšnimi posli.:) In nerealno je pričakovati, da bi meni grozili kakšni albanski mafijci, če jih že omenjaš.:d Če bi pa prišlo do kakšnega fizičnega napada name, pa se prav dobro znam branit, tako da glede tega ni panike.

Andreea
18.03.2010, 16:54
prvi lol:
Glej, z odpiranjem meja je bilo realno pričakovati tudi, da se bo v našo državo razširil organiziran kriminal.
prej ga seveda "pri nas" ni bilo, anede...

drugi lol:
Nekdo se lahko počuti varen, če gre ponoči skozi kakšen mestni park, nekdo drug pač ne. Odvisno od več okoliščin pač. Nekje je realno pričakovati, da te bo kdo ogrožal, nekje drugje pač ne. Jaz se kakšnih groženj s strani kakšnih mafijcev ne bojim, ker se ne ukvarjam z nobenimi takšnimi posli.
:) In nerealno je pričakovati, da bi meni grozili kakšni albanski mafijci, če jih že omenjaš.:d
mafijice in ostali orgariziran kriminal zihr najdemo v temačnih parkih, kjer botri s pipci napadajo stare mame...

tretji lol:
Če bi pa prišlo do kakšnega fizičnega napada name, pa se prav dobro znam branit, tako da glede tega ni panike.
še posebej, ko te obstopi ene 15 smrkavcev z noži in kakšno pištolo... si najbrž vidu kak ameriški film (v stilu die hard) preveč...
_________________________________________________
naša država je vedno manj varna, pač v skladu s splošnimi trendi. kdo ve, da 90% posilstev in drugih kriminalnih dejanj ne pride v črno kroniko - uradno z namenom, "da se ne bi vzbujalo preveč panike"?