Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Slovenska himna


kartako
05.09.2010, 11:50
Sem gledal boks. :) Ob igranju in petju Slovenske himne je sodelovalo kar precej publike, pa mi pokaže našega predsednika vlade z zaprtimi usti. :d (Ko je jedel potem kokice jih je pa odpiral ) :clown: Pa se mi je porajalo vprašanje: Ali Pahor zna Slovensko himno ? :dontknow:

Vsemogočni
12.09.2010, 18:42
Takole ti bom odgovoril.
Meni je učitelj glasbe, ko smo peli v zboru v osnovni šoli, rekel: "Ti si čisto brez posluha, prosim, da niti ne odpreš ust, ko pojemo".

Glede na to, da je Pahor mlajši kot sem sam, verjamem, da je imel istega učitelja glasbe.

treznoglav
04.10.2010, 21:30
Takšne himne sploh ni vredno znati in peti "žive naj vsi narodi....". Predsednik Pahor upravičeno upošteva mnenje starega tržaškega Pahorja. Saj je to formalno resda himna Slovenije, a takšno besedilo bi se veliko bolj prileglo k himni OZN, če oz, ko jo bodo imeli.

kartako
05.10.2010, 08:14
Ne vem no,če se gremo demokracijo, je daleč najbolj demokratična himna v vsem svetu ?? Seveda cela, ne samo kitica ali segment. V Zdravljici je zajeto vse o čemer nam nakladajo politiki in razni dušebrižniki .

treznoglav
06.10.2010, 08:58
Pa saj ravno zato, ker se ti naša himna zdi najbolj demokratična bi bila najbolj primerna za OZN. Himna ne omenja Slovenije, slovenstva, domovine ipd., kar k himnam sodi. Torej je nekakšen internacionalistični zmazek, nasledek proletarskega internacionalizma.
Škoda, da je to bedo, ki simbolizira pomankanje narodne zavesti oz državotvorne drže zaznal in skritiziral šele tržaški Pahor, pa še on skoraj 20 let prepozno.

kartako
06.10.2010, 10:20
Ne vem, če se ravno razumeva. Zdravljica vsebuje vse to. Pahor je povedal le to, da bi bilo potrebno dodati še omembo Slovenije,kar v Zdravljici je. Tako, da bi imeli morda še kitico več.Kje vidijo tu težave določeni, ne vem.( Ali si slučajno že kdaj prebral celo Zdravljico ? )

treznoglav
06.10.2010, 11:57
Odkar sem celo Zdravljico nekoč prebral, je že cela večnost. Sem pa v sobotni prilogi Dela pred kratkim prebral podrobno analizo Zdravljice, ki jo je napisal Crnkovič in se z njo strinjam. V SLO pa se poje izključno tista, po tvoje demokratična kitica, ki se meni zdi dobrohotno naivno mirovniška, internacionalistična, z okusom po neuvrščenosti ipd, brez vsake povezave s Slovenijo.
Iz praktičnih razlogov celotne Zdravljice, kot himne ne moremo peti niti igrati. Torej bi bilo najbolje zamenjati besedilo , ki se poje, z drugim, slovenski himni primernejšim besedilom, lahko tudi kakšno primernejšo kitico iz Zdravljice.
Ali se ti ne zdi nekako nenavadno, da nas mora šele ostareli zamejski slovenski pisatelj spomniti na neprimernost besedila? Kakšna žirija, ali komisija je takrat to besedilo odobrila?! In da vrnem vprašanje, si prebral crnkovičevo analizo? Zadnjo besedo ti prepuščam. (razmerje objav 1525:25 kaže tvojo medijsko premoč)
Današnja SLO ima veliko hujše težave od bednega besedila himne in vladno popuščanje sindikatom priviligiranih uslužbencev bo na dolgi rok težave še povečalo. In predvsem o tem velja pisati.

kartako
07.10.2010, 08:37
No ,ne bi sedaj razpravljal o himni,-jo pojejo, deklamirajo, mrmrajo, vse mogoče počnejo z njo-vendar jo uporabljajo. Temo sem peljal v smer,če jo Pahor zna ??

yamamoto
07.10.2010, 11:20
Jaz mislim, da Pahor takrat sploh ni imel časa misliti na himno, ampak na to, kako javni sektor koplje jamo vladi in samemu sebi. :veryevil: