Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Paradoksi osebnega razvoja


samomobilnost
23.01.2011, 14:14
Kaj je sedaj to 'osebni razvoj'?

Ker se zdi, da se je razvoj kot pojem povsem izenačil z rastjo, v smeri, da mora vse neprestano rasti, postajati večje in hitrejše ter lepše, je vprašanje, kaj to pomeni za osebni razvoj, beri 'osebno rast' ?

A to pomeni, naj bomo vse hitrejši, vse daljši, čim višji, imeti čim večje trebuhe, čim večja usta...od drugih imeti več in boljših vrednot....?

Naj mi to kdo pojasne, če uspe.

Spričo splošnih gospodarskih in siceršnih razmer je veliko govora o tem, da je potrebna sprememba v naših glavah, v našem načinu razmišljanju. Sploh, gledano iz vidika etike in morale, ki nam jo tako primanjkuje. S tem vzporedno, da nam primanjkuje ljudi, ki bi prevzeli odgovornost za ključna politična in druga mesta in pri tem ne mislili zgolj nase in za svoj žep.

Gornjemu ne gre oporekati, se tudi lepo in všečno sliši, vendar, zakaj je tako težko priti do spremembe v načinu našega razmišljanja, če se pa o tem ponavadi tako radi strinjamo... Zdi se, da bi radi, da bi se tudi etiko in vredntoe dalo kupiti na tržnici, še bolje, v trgovskem centru, za cenejšo ceno.

S tem, ko o potrebi po vredotah govorimo, jih promovirano v šolah ali preko raznih projektov, delamo posvete na to temo, že kar mislimo, da je to dovolj in da so vrednote tu..Skratka, tudi logiko vrednot in etike bi radi spravili v konktekst fetišiziranja rasti v smeri 'več, bolje, hitreje, višje..'.

Gre zagovarjati znano stališče, da bo potrebno za premik v naših glavah malo več dela, razmišljanja, kontemplacije, s strani slehernega izmed nas, kaj smo, kam gremo, kje se vidimo v bodoče......

Sicer bo govoričenje o odgovornosti, etičnem, vrednotah zgolj govoričenje :nonono:

yamamoto
09.02.2011, 22:40
Jaz pa sem se odločil, da ne bom začel pri sebi, iz enostavnega razloga, ker je pri meni vse v redu. :approve:
Začeti je treba pri krivcih za tako stanje, to pa so politiki, Cerkev in pravosodje. Se pravi ravno tisti, ki so poklicani, da za stanje etike in morale v naši družbi prvi poskrbijo. In kaj se je zgodilo? Ravno oni so nas s svojim obnašanjem potisnili v to sra :censored: nje. :(
Zapravili so naše zaupanje in čas je, da se poberejo delat in prepustijo skrb za etiko in moralo novim nepokvarjenim ljudem - če je še kdo kje. :dontknow:

Dalmatinec
11.02.2011, 20:03
Ravno o tem je napisal dober članek M. Štefančič v današnji številki Mladine.:2thumbs:

samomobilnost
12.02.2011, 10:08
Bo treba pogledat, kaj je gospod Štefančič napisal, pa da po-komentiramo in spravimo v kontekst razprave..

Še prej pa gre izpostaviti en svež primer, kjer bi bil potreben premik v naših glavah, ki se tiče zdravstva, in kjer lahko govorimo o razvojnih paradoksih, ne osebnih, temveč bolj družbenih.

Današnja izjava aktualnega ministra v Delu, kjer zagovarja svoje reformne teze, gre nekako takole 'Če želimo, da bo zdravstvo razvojna dejavnost, so reforme potrebne, če pa želimo, da zdravsto propade, pa naj ostane kot je..':nonono:

Na prvi pogled izjava, ki ni sporna, vendar pa 'kaj pomeni, da je zdravsto razvojna dejavnost,,,, verjetno to, da se razvija, kako pa se lahko razvija, tako da potrebuje bolne ljudi, to pa pomeni vse več zaposlenih v zdravstvu, to pa je dobro za davke in BDP, torej bolezen je dobra za državo. Taka izjava na ravni vizije zdravstva kot takega v svoji biti promovira bolezen.....Seveda si na konkretni ravni vsi želimo kvalitetnih zdravstvenih uslug in dobrih operacij, dobrih zdravnikov in medicinskih sester, vendar zdravstvo nikoli ni bilo in sme biti razvojna dejavnost. Stremeti bi morali, da zdravstvo propada, v smislu vizije, da bi bilo čim manj ljudi bolnih in potrebnih zdravstvenih uslug. To je pravi pomen razvoja in tu je potreben naš premik v mišljenju, ker vidimo, da so javne dejavnosti padle v razvojno paradigmo fetišizacije stalne rasti......: :nonono:

:o Za BDP že lep čas omenjajo, da naj ne bi več ostal ključno merilo za merjenje zadovoljstva državljanov, po principu; velik BDP, posledično socialna država, zdravo prebivalstvo, dobro izobraževanje, s tem pa zadovoljno ljudstvo...


:nonono: Občasno se omenja, da bi pri ljudstvu namesto BDP merili srečo in zadovoljstvo. Zdi se na prvi pogled zanimivo, tudi zabavno, vendar pa nikar ne hitimo. Oblast utegna to hitro izkoristiti, v smeri; res je, da nimamo socialne države, od plač ni penzij se ne da živeti, mladi nimajo službe, ljudje si ne morejo privoščiti zdravstvenih uslug itd; vendar to ni pomembno; naše ljudstvo je srečno in zadovoljno, nič nimajo, a so srečni..

Torej, naj še nekaj časa ostane BDP v igri..... :2thumbs: