Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Čas za evolucijsko revolucijo?


samomobilnost
03.03.2011, 23:19
:nonono: Sedanji čas , imajoč v mislih aktualno gospodarsko in vse bolj socialno krizo doma in po svetu, upore proti režimom v arabskem svetu, nemire znotraj EU, na Hrvaškem, poudarjanje FB revolucij, FB pozivanja k ulici tudi na naših tleh, nas težko pušča hladne zaradi aktualnega dogajanja doma in po svetu.

Če pogledamo sosednjo Hrvaško, se očitno opazi, izhajajoč iz poročanja medijev, da imajo njihove demonstracije konfuzni značaj. Po eni strani se njihovi mladi FB-ovci želijo zgledovati po arabski FB mladini, ki je baje inicirala upore, hkrati pozivajo vlado k predčasnim volitvam, čeprav se iz njihove demonstracij začuti, da zares ne verjamejo v volitve kot rešitev. Čeprav pozivajo k novim volitvam, se zdi, da se zares borijo proti neo-liberalnemu razvojnemu modelu, v katerega je povsem vpeta politika in kateri omogoča nebrzdano korupcijo. V navezavi na arabski svet, poznavalci trdijo isto, da se tamkajšnja ljudstva že hočejo znebiti svojih režimov, vendar je njihov gnev v isti sapi usmerjen predvsem v neo-liberalno logiko, ki je prežemale te režime, ki so koketirali z interesi razvitega zahoda. Hkrati pa se povsod po svetu vse bolj širi zavedanje o prepletenosti raznoraznih elitnih mrež, še posebej na globalnih ravneh, ki naj bi baje imele interes upravljati svet čim bolj nadzorovano in centralizirano, iz enega globalnega centra.

Skratka, imajoč v mislih vse te revolucionarna vrenja, se res zdi, da gre za sinergijo različnih energij in bojev. Za boj proti neo-liberalnemu razvojnemu modelu, boj proti režimom, boj za socialno ekonomsko varnost, boj proti vse večjemu elitizmu na različnih ravneh. Tudi če bi do uličnega dogajanja prišlo pri nam, kar se napoveduje po socialnih omrežjih, bo to dogajanje prav tako imelo razpršen značaj, in sicer borbo proti elitam, lokalnim in globalnim, borbo proti vladajoči politiki ob hkratnem zavedanju, da ni prave alternative, boj proti odpravi socialno-ekonomskih pravic, boj proti neo-liberalizmu.

Tu se zato kar samo postavlja vprašanje, ali prihaja čas za revolucijo ali čas za evolucijo. Razlika med njima je že iz zgodovine poznana, revolucija privlači množice in njen boj s sistemi, evolucija se bolj nanaša na boj posameznika s sistemi, boj z mlini na veter. Ko smo del revolucije, smo del množice, del skupne energije, revolucija je vedno opazna, prinese vidne spremembe (pogosto menjavo oblasti ipd.), vendar se hitro konča, ko prinese te zunanje spremembe. Evolucija je neopazna in proizvaja notranje spremembe, ki navzven niso vidne, a te vseeno bolj neopazno vplivajo na družbena razmerja.

Rajši smo del revolucije, ker smo del množice in dogajanja, osebna evolucija v smeri kako civilizirati in plemeniti sebe, nam ne diši, je preveč dolgočasna in prinaša počasne rezultate, pa še neopazni so. Kaj nam je torej storiti v teh revolucionarnih časih, kako združiti potrebno revolucijsko in evolucijsko energijo?

Postati morda 'evolucijski revolucionar', kar bi pomenilo, da evolucijsko plemenitimo sebe iz vidika osebnega razvoja, se pa hkrati gremo revolucijo, vendar ne na način, kar se od nas pričakuje (ulica, konflikti, nasilje…ker baje da to močne elite od nas želijo kot vzvod za močnejši nadzor in policijsko državo), temveč revolucija v smeri, da čim manj trošimo, opustimo vse nepomembna opravila, se posvečamo zgolj prioritetnim in pomembnim stvarem, se opiramo čim bolj na lastno pamet, potenciale ipd….Krajše, da revolucija kot akt delovanja postane akt nedelovanja, da ne 'glodamo več kosti, ki nam jih mečejo', temveč se gremo revolucijo na način, da se ne gremo več. Taka kombinacija omogoči, da kot evolucionist postanemo hkrati množični revolucionar, del revolucije, hkrati pa še evolucijsko plemenitimo svoj samorazvoj. Evolucijsko se razvijamo, a hkrati smo del revolucijske množice, ki dela revolucijo na nerevolucionaren način. Zato dilema med (r)evolucijo verjetno ni odveč. :dontknow:

kartako
07.03.2011, 09:45
Če??? :clown:prav razumem kar si napisal--naj bi se upirali sami sebi ! ?:veryevil::dontknow:

samomobilnost
07.03.2011, 10:05
Problem je res v tem, da je bilo napisano narobe razumljeno. :nonono:

Razen, če bi se poigravali z besedami in pojem 'upiranje samemu sebi' poskušali razumeti na neki metaforični ravni oz. ga postaviti v nek konktest, ki pa bi potreboval hkratno razlago.. Če je temu tako, je treba 'prijeti za lopar in odbiti žogico'. :dontknow:

yamamoto
07.03.2011, 10:50
Zadeva je res malo filozofsko napisana. Osnovna napaka pa je v predpostavki, da smo ljudje poštena, altruistična in delovna bitja. Na taki napačni predpostavki sta pogrnila in se hudo opekla že komunizem in socializem. ;)
Dejstvo je, da brez žandarjev stvar ne funkcionira, sploh pa sedaj ne več, ko so človeštvu uspeli dokazati, da je, evolucijsko gledano, vsake toliko časa nujno potrebna giljotina ali strelski vod. :(