Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Koga farbajo sinikati?


kartako
08.09.2011, 21:08
Poslušam proteste javnega sektorja,priteguje jim še Semolič--vse pa naj se zvali na pleča tistih nekaj delavcev, ki še imajo delo.:rolling:Sramota. Ko so proizvodnjo spravili na minimalno plačo, pa javni sektor ni nič protestiral,ko so si dvigali plače,vsako leto spotoma stalno z nekimi usklajevanji,če ne pa z grožnjo o neizdaji spričeval,,kučanov žlahtnik prvi itd.:rolling: Lepo bi bilo, ko bi enostavno nekdo povedal temu javnemu sektorju da ne more imeti plače kakršno si želi ampak tako kot jo naš standard dovoljuje..:d Vsem porezat plače na minimalca-ker niso produktivni,plačani so po papirju,ki jim z delovnim mestom že kar garantira plačo in to višjo kot jo ima delavec,ki dela zato,da ima javni uslužbenec plačo.:nonono: Prav imajo ko pravijo naj vlada sebi in poslancem in drugim pri koritu zniža plačo---ampak treba jo je znižati na raven ---dela.Saj je delo kot delo,kaj bi bili radi neki posebneži, za katere ne velja kolikor je toliko lahko dobiš pa pika.:veryevil:Razvadili so se in samo sebe vidijo, tisoče ljudi,ki nimajo služb,penzij itd pa ne. Niso tako potrebni(vsi) kot se poizkuša prikazati. :dontknow:Spraviti jih na tla,da se zavedo da tudi oni morajo nekaj prispevati za državo,ne samo delavci brez služb.:d

Babi2
09.09.2011, 08:41
Kartako - tebi pa očitno nekaj stvari ni jasnih, prva je najbrž že ta, kdo vse so javni uslužbenci in kakšne delovne pogoje imajo in kakšne plače? Daj no, malo preveri, koliko plače dobi npr. srednja medicinska sestra za to, da dela v treh izmenah, ponoči, ob praznikih in to dela, ki jih marsikdo najbrž ne bi hotel opravljati niti za enkrat večjo plačo. Ali pa policist na terenu, ki tako rekoč vsak dan nosi "glavo naprodaj", prav tako v treh izmenah, ob nedeljah, praznikih ... Mogoče boš presenečen, s koliko denarja ga za to "nagrajujejo".

Druga stvar pa je statistika: Vedno me moti, ko se primerja višino povprečne plače v gospodarstvu in negospodarstvu (javni uslužbenci), in se ob tem ne pomisli na to, da je izobrazbena struktura v obeh sektorjih bistveno drugačna.

Za butalce preprost prikaz: 10 univerzitetnih profesorjev, seveda z diplomo fakultete, z vsaj enim doktoratom znanosti ima seveda zelo drugačno povprečno plačo, kot 10 ljudi s končano osnovno šolo ali niti to ne, ki so zaposleni nekje kot nekvalificirani delavci. (seveda je prikaz karikiran, ampak morda bo kdo le tako razumel, kaj hočem povedati).

kartako
09.09.2011, 08:55
Spoštovana Babi2- marsikaj mi je jasno,saj ravno za to sem tako napisal.Ko bodo javne službe plačane -po delu in ocenjene primerno(ne visokoleteče kot nadljudje),se bo pa marsikaj drugače vrtelo. Vsaka panoga ima svoje specifike. Praviš-izobrazbena struktura? Saj ravno tu je kaveljc. Tisti, ki je šel v šolo za strugarja bo stružil in mu pripada norma ali drug način merjenja dela.V javnem sektorju se te zadeve končajo.Eni kot praviš sama delajo preko svojih zmožnosti,90%drugih pa pride po plačo in zahteva še več.Vsakdo, ki se je odločil za neki poklic je dobro vedel kaj tisti poklic prinaša.Merjenje z nekimi diplomami pa ni na mestu,ker tista diploma, doktorat ali karkoli ti da samo pogoje za zasedbo delovnega mesta. Potem je pa treba še kaj postoriti,ne samo nositi naziv in kasirati.

Na zadnji odstavek pa preprosto butalsko vprašanje:Koliko efekta je iz teh DR.MR.--?

Potem šele bi se dalo meriti,delavec--DR. in ostalih imamo toliko, da bi morali biti zlata država,če bi ti ljudje svoj poklic tudi v praksi izkazali.

Babi2
09.09.2011, 13:10
.Merjenje z nekimi diplomami pa ni na mestu,ker tista diploma, doktorat ali karkoli ti da samo pogoje za zasedbo delovnega mesta. Potem je pa treba še kaj postoriti,ne samo nositi naziv in kasirati.
...
Na zadnji odstavek pa preprosto butalsko vprašanje:Koliko efekta je iz teh DR.MR.--?Kot sem rekla ... očitno ti marsikaj ni jasno. Če ne poznaš dela številnih "DR.MR." (kot jim praviš), ti pač nima smisla razlagati in dokazovati.
Mimogrede - matura, diploma, doktorat niso samo pogoj za zasedbo delovnega mesta, temveč so dokaz znanja. Znanja, ki ga za precej višjo dodano vrednost kot je tista, ki jo prinaša enostavno delo nekvalificiranega delavca, človek koristno uporablja pri svojem delu in ga posreduje tudi ostalim.

kartako
09.09.2011, 14:48
No, pa si skoraj zadela.-----:dNe poznamo dela, vemo da prihajajo(ali pa tudi ne) v službo,ki jo nekateri takoj izkoristijo za postransko dejavnost(predavanja,izdelave raznih projektov--v službi,ki je namenjena???čemu le):clown: in veselo drmajo do penzije. Tvoj zadnji odstavek je pa bistvo.!:rolling:To bi ti ljudje morali delati,jih je pa le par ki (vsa čast jim) to počno, večina pa ne.!Zato sem tudi naslovil temo:koga farbajo sindikati,kajti tam so ljudje,dobro plačani za to, da se nekvalificiranim-po tvoje nevednežam ne bi dogajale take zadeve kot so se in se še. :nonono:Ravno tako velja to za panoge,kjer so prisotni razni DR.MR.,ki naj bi ljudem posredovali--znanja,jih pa uporabijo le za sebe ali morda še koga bližnjega.Tako,da lahko enostavno rečem---če bi to znanje šlo v pravo smer bi bili zlata Slovenija.Pa še to: Brez navadnega-ali pa kvalificiranega delavca,bi tudi DR.MR.-bolj malo imel v žepu,pa še manj v ustih.Saj morda izgleda res grobo ali slabšalno toda kot sem napisal od večine ni efekta in dokler bo tako....:dontknow:

yamamoto
09.09.2011, 22:20
Javnega sektorja ne bi smeli celega tlačili v isti koš. Med njimi je veliko spodobnih in delovnih ljudi, ki delajo predvsem v sektorjih kjer so rezultati njihovega dela vsem na očeh. Voluharji pa so skriti po službah, ki bi jih lahko mirno ukinili že jutri, pa tega nihče še opazil ne bi. :angel:
Zato sem jaz proti proporcionalnemu zmanjšanju plač za 4 %. Namesto tega bi za tak odstotek zmanjšal celotno kvoto za plače in pustil nižje plače pri miru, zmanjšal pa bi tiste visoke, saj so prav šefi krivi za porazno stanje v javnem sektorju in celi državi.
Precej bi lahko prihranili tudi pri ukinjanju sektorjev in služb, katerih delo se podvaja ali pa svoje delo naročajo pri zunanjih izvajalcih. :)

keops
10.09.2011, 07:47
Javni sektor vsak mesec preplača lizing za stavbo NPU za kar nekaj plač.
Malo manj doktorskih oz. malo več minimalnih oz. za nekaj srednjega policajskih.
Zakaj?
Zato, ker si je (bišva) Slovenka leta to zaželela.
A je kdo, da ji da po pi*ki? Policijski sindikat? Ne, ta je za nabavljanje neprobojnih jopičev...

PS:
Prosim, za komentar komentatorje, ki so jo TAKOOOOO hvalili v temi Ali je KK kešpi*ka...da vas vidim:kmet:

treznoglav
22.09.2011, 22:22
Globalizacija, prost pretok vsega ipd neizbežno pelje k nekakšnemu skupnemu imenovalcu in izenačitvi. To pomeni, da bodo plače in socialne ugodnosti v doslej revnih državah rasle, v razvitih pa mirovale, ali celo upadale.
Treba se je prilagoditi in delati več, za manj plače in sociale, ker sicer naši izdelki ne morejo biti konkurenčni.
Druga možnost je ponovno zapiranje in preprečevanje uvoza iz držav, kjer so majhne plače, skromna sociala in kjer dopuščajo neomejeno obremenjevanje okolja. Vendar bi takšno zapiranje pomenilo rast cen.

nattka
24.09.2011, 19:29
zanimivo ... ko se začne pogovor o znižanju plač javnemu sektorju, potem se začne iz omar vleči medicinske sestre... pa tiste revce, ki za manimalca likajo po bolnicah...pa strežnice v domovih ostarelih ...

pravzaprav pa vsi točno vemo, kam je usmerjeno naše nezadovoljstvo ... v zajedalce, ki sedijo po ministrstvih in ne vedo kam naj se dajo v 8 urah delavnega časa ...v nekoristne riti, ki grejejo stole v zavodih za zaposlovanje in ki (vsaj zadnjih 10 let) ne koristijo nikomur več ...v vse nepotrebne xerox bejbe, ki napol gole 3x tedensko skopirajo nekaj strani nekih dokumentov ...pa raznorazne vodje sektorjev, ki nihče ne ve, čemu služijo in razen da potegnejo nekaj tisočakov na leto od njih ni nikakršne koristi ...

če bi večina teh dobro plačanih javnih uslužbencev prišla v neko resno gospodarsko firmo, bi verjetno po enem letu vsi leteli na cesto ...

primerjati nekoga z OŠ z nekom z doktoratom, pa je bizarno ...
potrebno je primerjati medicinsko sestro z dr mr ... pa dobiš pravo sliko, kaj se v javnem sektorju sploh dogaja ...in potem šele vidiš, kake manipulacije se grejo ...

a ko je treba plače znižat, na ljubi nam javni tv najdejo 2 hišnika in dve likarici ... ko si pa dobičke talajo, se pa teh istih ne spomnijo sploh ...

in strinjam se s kartako glede zasedanja delovnega mesta in gretja stolov ... večina tako im diplomantov po naši firmi dela samo napoto ... še največ naredijo ljudje srednjih let, in to tisti, ki imajo primeren odnos do dela ...
za primer... imamo dipl. organizatorko dela, ki ne zna pravilno uporabljati ne rodilnika ne dvojine ...in potem dobiš v roke dopis, kjer piše "saj tudi svoje stanovanje ne pustite odklenjeno "...

Babi2
25.09.2011, 08:32
Ja, Natka, vsakič, ko mi nekdo začne pridigati o nebodijihtreba v javnem sektorju, se spomnim na vse te, ki si jih naštela in še nekatere druge garače za majhne denarje, ki tudi spadajo v javni sektor - in to zato, ker se mi zdi posploševanje in pogrom na celotni javni sektor zavajanje ljudi. Če je pri vseh kritikah mišljena javna uprava, potem naj se tudi govori o javni upravi, ne pa o javnem sektorju na splošno.
PS. Ne, nisem zaposlena v javnem sektorju :).