Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Kako potegniti Slovenijo iz blata?


MihaL
04.10.2011, 12:44
Večletno rajanje elitnih pujskov okrog korita je končno pokazalo rezultate v eksponentno naraščujoči zadolženosti in breuposelnosti. Vrsta državnih podjetij nenehno potrebuje nove in nove dokapitalizacije. Torej zakaj imeti državna podjetja? Država jih več kot očitno ni sposobna voditi. Prodajmo jih!

Banke:
...so kapitalsko podhranjene. Lahko jih znova in znova dokapitaliziramo, da bodo politiki lahko še naprej pomagali svojim pajdašem ali pa jih prodajmo. Če jih prodamo, bodo naše banke dobile nova sredstva za kreditiranje gospodarstva in posledično bi lahko znižali brezposelnost.

Bolnišnice:
...zakaj imamo v Sloveniji največ birokratov na 100 zdravnikov v Evropi? Smo kao socialna država, številne bolnišnice pa bodo v prihodnjih mesecih ostale brez zdravil zaradi dolgov pri Kemofarmaciji in Salusu. Zakaj nihče ne odgovoarja, zakaj nihče ne zareže v to kislo jabolko?

Nepremičnine:
...banke imajo v svojem kapitalu zaplenjene številne nepremičnine. Če te nepremičnine prodajo po nižjih cenah bo to imelo negativen vpliv na kapital bank, ki jim ga že tako primanjkuje. Tako so na trgu že bili izvedeni posli, ko so banke prodale stanovanje po oglaševani ceni, nato so pa preko aneksa del kupnine vrnili kupcu. Samo zato, da je videti, kot da se nepremičninski posli sklepajo po oglaševanih cenah. Mlade družine, zakaj to dopuščate? Zakaj se ne zavzemate za prodajo bank?

Delavci:
...slovenski delvci so idelno igrišče za napihovanje egov sindikalistov in raznih levakov. Proizvodnim delavcem bi moralo biti popolnoma jasno, da bo njihov dohodek realno višji le v primeru visoke gospodarske rasti ali v primeru splošnega znižanja davkov. Torej zakaj delavci podpirate sindikate in politike, ki sploh ne vedo kaj je to gospodarska rast?

Študentje:
...šolnine, zakaj nimamo šolnin? Imamo največ diplomantov v Evropsi s katerimi nimamo kaj početi. Še več, imamo največ ekonomistov, filozofov in pedagogov....kaj, jih bomo začeli prodajati?

...
Predlogi/spremembe so seveda dobrodošli. Nadaljujte...

spartan
27.10.2011, 20:06
Zato ker to rajanje elitnih pujskov "stane". In to ne male denarce.

mglds
29.10.2011, 08:45
Treba je zamenjati vlado ! Koga??? Poglejte 80% vlade v samostojni državi so vladali levi !
In prav levi vladajo in najbolj izkoriščajo poznanstva in veze ! Torej volite desne ! Zakaj desne ? Ker so edini ki imajo možnost ali še niso pokazali vsega kar bi lahko ! Druge ni ! Če bodo pa zasrali bomo pa spet nekoga drugega!

mrki62
25.01.2012, 07:45
Delavci:
...slovenski delvci so idelno igrišče za napihovanje egov sindikalistov in raznih levakov. Proizvodnim delavcem bi moralo biti popolnoma jasno, da bo njihov dohodek realno višji le v primeru visoke gospodarske rasti ali v primeru splošnega znižanja davkov. Torej zakaj delavci podpirate sindikate in politike, ki sploh ne vedo kaj je to gospodarska rast?

Trosiš naumnosti.
Visoka gospodarska rast nima nobene veze z plačo v proizvodnji.
V času Janševe vlade je gospodarska rast bila maksimalna pa se plače niso zvišale.
Ko je Pahor prišel , ko je kriza bila največja se je minimalna plača povečala.
Davek pa sploh ne igra vlogo.
Primer, če bi država ukinila davek, ali bi npr. zaposleni v proizvodnji imeli večje plače ?
Garantiram ti da ne bi.
Osebno sem svojega direktorja uprašal; kaj moram delati v proizvodnji , da zaslužim 1500 € neto plače. Ni znal odgovoriti , niti danes zna.
Ok, sem rekel, kaj moram delati , da bi zaslužil 1000 € neto plače,............ je bil tiho.
Enostavno je miselnost šefov in lastnikov , da mi v proizvodnji ne moremo in ne smemo zaslužiti ne dobro plačo, ampak solidno in vredno življenja.
Govoriti o gospodarski rasti in davku so največje neumnosti.
Vsaka firma je dolžna posredovati podatke o poslovanju ajpesu in ti podatki o firmi so tudi nam dostopni preko http://www.bizi.si/ in če jaz preko te spletne strani dobim podatke o pozitivnem poslovanju , kjer je razvidno da so v igri miliončki , potem ne ti meni ali bilo kdo pametovati o dvigu gospodarstva in o nekakšnih davkih.
Pozanimaj se o storilnosti slovenskih delavcev potem še o storilnosti v bilo kateri državi v EU.
Pozanimaj se kakšne odpravnine dobijo delavci v Austriji in Nemčiji ob odhodu v pokoj a tukaj bi še tistih 4000 ukinuli
Pozanimaj se koliko na zahodu vlagajo v proizvodnjo in tehnologijo a koliko tukaj.
Veš , dobrih 30 let se m po proizvodnjah in predobro vem kako kaj veter piha

mrki62
25.01.2012, 07:48
Treba je zamenjati vlado ! Koga??? Poglejte 80% vlade v samostojni državi so vladali levi !
In prav levi vladajo in najbolj izkoriščajo poznanstva in veze ! Torej volite desne ! Zakaj desne ? Ker so edini ki imajo možnost ali še niso pokazali vsega kar bi lahko ! Druge ni ! Če bodo pa zasrali bomo pa spet nekoga drugega!
Yebo ti in leve in desne.
Kaj je Janša naredil ko je bil na oblasti ?
Dovolil je nespametne kredite , dovolil je delodajalcem neplačanje obveznosti zaposlenim.
Ni se spomnil da bi dvignil minimalne plače, krepko je zmanjšal socialne transferje najšibkejšim, krepko je zvišal najemnine občinskih stanovanj.
Desničarji lastni narod pripravlja v hlapčevstvo

stric.marc
06.03.2012, 18:47
Rešitev ni tako enostavna in problemi so večplastni. Danes v veliki meri niso lastniki podjetij tovarnarji, pač pa skladi in zbiralci premoženja. Ti pa niso nič boljši od države, le da lažjega srca likvidirajo tovarno in jo preselijo na Kitajsko.
Vpis šolnin pomeni, da se bodo izobraževali predvsem premožni in da se odmikamo od načela države enakih možnosti. Se pa o šolninah resno na tiho razmišlja.
Sindikat se mora boriti za pravice delavcev. Ne le zaradi opravičevanja svojega obstoja, pač pa zato, da se vse breme stabilizacije ne zvali na pleča siromakov preveč lahko.
Gospodarska rast in davek sta v neki soodvisnosti. Nižanje davkov je v prvi vrsti vaba za tuj kapital, za tuja vlaganja, saj omogoča lastniku večji neobdavčen dobiček, ki pa ga lahko varno nakaže v bančne oaze, saj je zagotovljen prost pretok kapitala. Ceno dela ( torej plače) pa določajo predpisi, kolektivne pogodbe in seveda konkurenca na trgu delovne sile. Zato je za kapital zaželjena 10-15 % brezposelnost, da vsak zaposleni ve, da na njegovo mesto čaka vsaj eden. Večja stopnja brezposelnost pa postaja nevarna iz varnostnega vidika in za kapital tudi moteča ( Španija, Grčija...)
več konkretnih rešitev pa je na mojem blogu stric.marc.blog.siol.net v volilnem programu Strica Marca in v prispevku Kaj bi morala storiti Slovenija.

mglds
09.03.2012, 11:05
Kolk jih poznate ,da plačujejo vse davke za vse kar postorijo?? Ja vem nobenga !:sleepy: Kaj bomo plačevali davke ,fušajmo, kradimo in goljufajmo! Zato smo tam kjer smo !

mrki62
10.03.2012, 08:21
Rešitev ni tako enostavna in problemi so večplastni. Danes v veliki meri niso lastniki podjetij tovarnarji, pač pa skladi in zbiralci premoženja. Problem je v miselnosti , dej mi najdi bilo katerega delodajalca, ki bi možgansko in dejansko bil pripravljen plačati delavca v proizvodnji cca 1500 € neto.

Ti pa niso nič boljši od države, le da lažjega srca likvidirajo tovarno in jo preselijo na Kitajsko.
Ne, ne rabi jo seliti , samo izčrpa jo in pohopsa denar v svoj žep.
Si direktor podjetja , obenem odpreš neko svoje podjetje , recimo za okna in vrata ,...... v imenu podjetja najameš hipotekarni kredit cca 500.000 € , potem zaposliš tisto svoje podjetje za okna in vrata, da naj v podjetju zamenjajo par vrat in oken in tem podjetju kot direktor nakažeš tisti denar, ki si ga dobil kot hipotekarni kredit.
Torej, tvoje podjetje je zamenjalo okna in vrata za plačilo 500.000 €, hipotekarni kredit se je prelevil v tvoj žep ,.......... pranje denarja,...... potem spet greš na banko po hipotekarni kredit za par sto jurčkov, potem malo pobeliš pisarne in preneseš na svojo firmo zaradi belenja pisarn tistih par sto jurčkov € . To počneš toliko časa, dokler kot direktor lahko najameš kredite , ko pa to več ni možno, ybg , poiščeš si novi šiht :D

Nižanje davkov je v prvi vrsti vaba za tuj kapital, za tuja vlaganja, saj omogoča lastniku večji neobdavčen dobiček, ki pa ga lahko varno nakaže v bančne oaze, saj je zagotovljen prost pretok kapitala.
Vzemimo primer Mercator , država se odloči da ne bo nižala davek , ampak ga bo ukinula, ni ga več !
Kaj se bo zgodilo ???
A bodo trgovke imele večjo plačo zaradi tega ??
Kaj je dobiček ?
Po moje je dobiček nepravilno razporejen denar; ali premalo ulaga v pogoje dela, ali so zaposleni premalo plačani ali so izdelki predragi.
Primer ; čisti dobiček skupine Krka pa predvidoma načrtovano vrednost 162 milijonov EUR. Več na linku http://www.krka.si/sl/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/poslovanje-krke-v-letu-2011
Kaj to pomeni ?
Zdravstvo jamra da ni denarja a Krka ima dobička cca 500.000 € na dan.
A se ne da skleniti pogodbo z Krko za zdravila za neko sorazmerno ceno , ki ne bo tako dobičkonosna ?

Ceno dela ( torej plače) pa določajo predpisi, kolektivne pogodbe in seveda konkurenca na trgu delovne sile. Zato je za kapital zaželjena 10-15 % brezposelnost, da vsak zaposleni ve, da na njegovo mesto čaka vsaj eden. Večja stopnja brezposelnost pa postaja nevarna iz varnostnega vidika in za kapital tudi moteča ( Španija, Grčija...)
več konkretnih rešitev pa je na mojem blogu stric.marc.blog.siol.net v volilnem programu Strica Marca in v prispevku Kaj bi morala storiti Slovenija.
S teboj bi jaz z lahkoto debatiral o realnem stanju in ne o teoriji , ker je v Sloveniji teorija problem , ki se nikakor ne zna povezati z prakso.
Spotoma, yebeš kapitalisto , ki se drži tistih 10 - 15 % brezposlenih in upa da bo prišel nekdo boljši na del. mesto.
Jaz sem človek prakse in za sabo imam dobrih 30 let dela v proizvodnji in na k. mi gredo taki misleci , ki mislijo da z menjavanjem zaposlenih kaj pripomorete v proizvodnji.
Če se jaz matram z novozaposlenim par mesecev ali par let, da bi ga uvedel v sam proces proizvodnje , ki zahteva sprotno prilagajanje strojem in ko se novozaposleni nauči pa slučajno ni všeč šefom in ga otpustijo , ker kao zunaj čakajo?!
Ma kdo čaka ?
Yebem ti šefa , če tako razmišlja, pol naj ga on uvaja.
Teoretiki niste omembe vredni !

stric.marc
19.03.2012, 20:39
Moje pisanje ne govori o tem, kako bi naj bilo in kaj si sam želim, pač pa o tem, kakšna je prevladajoča stvarnost.Iz nekaterih prispevkov na blogu pa namenrno situacijo karikiram, da bi bralcu predstavil sliko bolj plastično in mu prižgal iskrico spoznanja, da tako ne bo šlo v nedogled. Proces proizvodnje pa dobro poznam, saj sem začel kot izmenovodja in tudi bil večina kariere v proizvodno tehničnih službah.

mrki62
21.03.2012, 11:41
Moje pisanje ne govori o tem, kako bi naj bilo in kaj si sam želim, pač pa o tem, kakšna je prevladajoča stvarnost.Iz nekaterih prispevkov na blogu pa namenrno situacijo karikiram, da bi bralcu predstavil sliko bolj plastično in mu prižgal iskrico spoznanja, da tako ne bo šlo v nedogled. Proces proizvodnje pa dobro poznam, saj sem začel kot izmenovodja in tudi bil večina kariere v proizvodno tehničnih službah.
Nihče, ponavljam , nihče proizvodnjo ne pozna - razen delavca v proizvodnji tistega , ki dela za strojem ali v proizvodnji na splošno.
Nikoli ne moremo teorijo enačiti z prakso :)

Sunbeam
07.04.2012, 21:40
Predvsem pri nas nismo nikoli zares vstopili v kapitalizem. Prepletamo socialistične navade s plenilskim kapitalizmom in balkansko mentaliteto. Socialistične navade v smislu, da je služba pravica in da nam pripada full ugodnosti, plačana hrana, plačan čas za malico, plačan prevoz, bolniške, porodniške, dopusti, vsi mogoči in nemogoči prazniki, regres, po možnosti 13 plača, še kakšne bonitete itd. Zelo malo ljudi, ki jih poznam, se vpraša čemu sploh imajo službo. Morda zato, ker naj bi s svojim delom delodajalcu ustvarili več, kot njihova zaposlitev stane? Ne bom nabijal v tej smeri ker resnica ni prijetna.

Plenilski kapitalizem je fenomen v smislu, včeraj družbeno, danes moje. Tako so razmišljali direktorji, najeta delovna sila, ki je čez noč brez evra lastnega vložka želela postati lastnik podjetij. Banke so dale kredit, novopečeni lastnik pa je podjetje izčrpaval za plačevanje kredita. Prišla je kriza in vse gre v propad. Podjetje je vmes postalo zakreditirano, brez razvoja, vizij, trgov. Direktor je spokal kovčke. Banke so ostale s slabim kreditom, ki bo morda moral v odpis. Vsi skupaj pa jamramo, ko pride v državo kdo z dejanskim denarjem in želi kaj kupiti. Grdi, grdi kapitalist, izkoriščevalec, kajne?

yamamoto
12.04.2012, 15:38
Saj kapitalisti sploh niso krivi. Krivi so politiki, ki niso zagotovili pravne države z nadzorom, odgovornostjo in ustrezno kazensko politiko vred. Najbolj žalostno pa je to, da na vsakih volitvah znova tretjina volilcev nasede njihovim lažem, dve tretjini pa ostaneta doma ali gresta na nedeljski izlet, ker nimata koga voliti. :(
In dokler ne bomo v ustavo napisali določbe, da so volitve in referendumi veljavni le, če se jih udeleži več kot polovica volilcev, do takrat mene na teh svinjskih procesijah ne bojo videli. :approve: