Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Ustavite sls-ove razbijaČe slovenije


treznoglav
22.10.2011, 19:38
Dolgoletno novinarsko spodbujanje starinske deželne pripadnosti s pisanjem o Mariboru, kot štajerski prestolnici rojeva zle sadove. Ob tem je treba vedeti, da je dolga stoletja bila prestolnica celotne Štajerske dežele Graz (Gradec), Maribor pa le eno izmed mest, vse do srede 19. stoletja manj pomemben od Ptuja in Celja.
In tako si mariborski župan drzne omenjati odcepitev z mejo na Trojanah, ostali veljaki iz SLS, sicer ne ravno to, vendar celjski pogreva regionalizacijo. Takšne izjave veljakov lahko jemljemo, kot neresne. Vendar se je tudi osamosvojitev Slovenije pričela s povezavami Alpe-Adria, Geosom, lipovim listom, šalah o meji na Kolpi ipd.
Pokrajine oz dežele izvirajo iz srednjega veka in zavedni Slovenci iz vseh dežel so že od srede 19. stoletja zaman zahtevali združitev dežel v zedinjeno Slovenijo, resda kot deželo v sestavu Avstrije oz kasnejše Avstro-Ogrske. Dežel je bilo konec šele s propadom Avstro-Ogrske novembra 1918. Proglas Narodnega sveta iz tistih dni: Odslej nismo več Kranjci, Štajerci, Primorci, Korošci temveč samo še Slovenci.
Nespametno in škodljivo je po skoraj 100 letih obnavljati dežele oz pokrajine. Ustvarjanje in razmejevanje takšnih tvorb bi odprlo neštete spore. Vrsta območij oz manjših središč pogojuje pokrajine s tem, da bodo tudi oni pokrajina, s sedežem v določenem kraju. Tako na primer majhen drobec nekdanje Koroške dežele, ki je danes v Sloveniji noče biti ne v mariborski, niti v celjski temveč lastni pokrajini, pri čemer je sporen sedež oz ti “prestolnica”. Slovenjgradec namreč ni bil nikoli v Koroški deželi temveč v Štajerski deželi. Tudi drugod je sporno in vprašljivo skoraj vse: Spodnje Podravje s Ptujem, Spodnje Posavje, Zasavje, Notranjska, ki naj bi imela sedežv Postojni, ki jo sicer jemljejo Primorsko, Goriška, ali cela Primorska itd.
Drobitev države je sedaj, pa tudi v bodoče, zadnje kar Slovenija potrebuje. Ustavimo razbijače!

kartako
23.10.2011, 08:00
Potem bo treba začeti v Ljubljani:rolling:,pri nekih drugih strankah.!:nonono:

treznoglav
23.10.2011, 12:29
Že res, začeli so levičarji, Ribičič mlajši je hotel razbijati Slovenijo že takoj po osamosvojitvi. A potem, ko SLS obvladuje veliko (pre)majhnih občin na SV Slovenije za leve regionalizacija ni več tako pomembna. Sedaj so glavni javno nastopajoči razbijači iz SLS: Kangler, Šrot itd

kartako
23.10.2011, 16:51
In tudi nadaljujejo levičarji.:rolling:Če samo pogledaš kdo koga podpira pri kandidaturah...:nonono:

Leni
24.10.2011, 12:10
Predvsem mediji in celo kulturniki sejejo sovraštvo med slovenskimi ljudmi, tako je recimo v slovenskih filmih opaziti, da ta "slabi ali zlobni" govorijo v štajerskem narečju.
Ker v Ljubljani delijo denar?

treznoglav
25.10.2011, 21:48
Morda res kulturniki mar si Štajerka, da zaznavaš to?. Meni se zdi da so predvsem novinarji tisti ki poudarjajo te relikte in arhaizme iz srednjega veka. Govora je o zmanjševanju uradništva, delitev pa bi pomenila povečevanje in gradnjo ali preurejanje razkošnih stavb deželnih, pokrajinskih ipd glavarjev in njihovega uradništva. Nadalje bi to potegnilo za seboj nujno dvodomnost, državni svet bi bil svet pokrajin. Skratka nova Juga.:nonono: