Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : internetna povezava se prekine po izklopu računalnika - težko vzpostavit nazaj


sasquatch
29.11.2012, 17:45
imam modem Sinope568+ R3, kateri je stalno povezan na internet. na računalniku je nameščen operacijski sistem Windows 7

pred pred približno pol leta sem opazil, da je na modemu indikator "Data" ugasnil, čeprav je bil modem stalno povezan na internet, medtem ko sta indikatorja "Broadband" in "Phone" svetila normalno (telefon je delal brez težav). ko sem zagnal računalnik se internetna povezava ni vzpostavila. kot razlog za prekinitev internetne povezave je pomoč v windowsih navajala, da je kabel, ki povezuje modem in računalnik iztaknjen oz. da ti dve napravi nista povezani, kar ne drži. čez približno 5, 10 včasih tudi 15 minut je internet začel normalno delovati. ko je bila povezava z internetom enkrat vzpostavljena, med delovanjem interneta ni nikoli prišlo do prekinitve povezave oz. je zadeva delovala normalno. a samo dokler nisem računalnik ugasnil. ko sem računalnik ugasnil je na modemu indikator "Data" še 15 - 20 min svetil, nato pa je ugasnil. povezava je spet padla. ko sem naslednjič zagnal računalnik, se je zgodba ponovila. kljub temu, da sem večkrat resetiral računalnik se povezava ni vzpostavila dokler se pač "ni njej zahotelo". to se je dogajalo skoraj konstantno skoraj en mesec. potem pa je brez vsakršnega posega in ob normalni uporabi modem oz. internetna povezava nenadoma začela zopet normalno delovati. ampak samo par mesecev.
včeraj in danes se je vsa zadeva ponovila, le da čas od zagona računalnika do vzpostavitve povezave ni več 10-15min, ampak traja tudi 1 uro. diagnostika težave pa je enaka - računalnik in modem nista povezana oz. je kabel, ki ju povezuje iztaknjen, kar pa ne drži. poskusil sem z drugim kablom, kabel priklopil na različne izhode na računalniku in modemu, preveril kontakte na kablu, kakor tudi na računalniku, ampak vzroka napaki, katero javlja diagnostika nisem našel. glede na to, da po vzpostavljeni povezavi le-ta deluje brezhibno vse dokler je računalnik prižgan (tudi cel dan), menim, da je težava ravno v modemu. ko računalnik ugasnem, pa je spet vse po starem oz. povezava se prekine.

vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč pri odpravi težave.

krepki
29.11.2012, 18:55
Kabel si priklopil na različne izhode,kakšne ali maš več mrežnih kartic v računalniku.

sasquatch
29.11.2012, 19:28
imam samo eno mrežno kartico. vidim, da sem se prej narobe izrazil oz. sem narobe navedel to podrobnost. kabel kateri vodi od računalnika do modema sem poskusil priključiti na oba izhoda (ethernet1 in ethernet2) na modemu, pa ni spremenilo ničesar.
čudno mi je, ker se opisana težava pojavlja vsake toliko, vmes pa vse deluje normalno, potem pa začne spet.

prej ko se je to zgodilo sem opazil, da je bila onemogočena tudi LAN povezava v omrežnih mestih. poskusil sem tudi posodobiti gonilnik mrežne kartice, pa ni pomagalo. a je možno, da je težava v mrežni kartici?

080 Tehnična pomoč
29.11.2012, 22:20
Najverjetneje je težava v UTP-kablu ali mrežni kartici. Možno pa je tudi, da so okvarjeni ethernet izhodi na modemu. Predlagam, da preverite z drugim UTP-kablom in računalnikom. Če se težava ponovi tudi v tem primeru, nam na ZS sporočite uporabniško ime SiOL storitev in kontaktni telefon.

Lp,
Marko

cveto
30.11.2012, 07:54
imam samo eno mrežno kartico. vidim, da sem se prej narobe izrazil oz. sem narobe navedel to podrobnost. kabel kateri vodi od računalnika do modema sem poskusil priključiti na oba izhoda (ethernet1 in ethernet2) na modemu, pa ni spremenilo ničesar.
čudno mi je, ker se opisana težava pojavlja vsake toliko, vmes pa vse deluje normalno, potem pa začne spet.

prej ko se je to zgodilo sem opazil, da je bila onemogočena tudi LAN povezava v omrežnih mestih. poskusil sem tudi posodobiti gonilnik mrežne kartice, pa ni pomagalo. a je možno, da je težava v mrežni kartici?

Najverjetneje je težava v mrežni kartici.Če imaš v uporabi integrirano poskusi vstaviti drugo in preveri kako bo delovalo z drugo kartico.
Gonilnike pišeš si posodobil,kaj pa nastavitve kartice si kaj spreminjal ?
Poskusi ustvariti novo povezavo.
Nenezadnje kaj pa kakšen virus. ?

l.p. Cveto

sasquatch
30.11.2012, 17:21
nastavitve kartice nisem nič spreminjal. antivirusni programi niso našli ničesar.
malo sem v dilemi glede mrežne kartice in kabla, ker ko računalnik dela in se internetna povezava vzpostavi, dela normalno vse dokler računalnika ne ugasnem. tudi po cel dan. medtem ko računalnik dela, se povezava nikoli ne prekine. edino vzpostavit se ne more.

bom poskusil z drugo mrežno kartico oz. z drugim kablom.

hvala vsem, ki mi pomagate rešiti težavo.

cveto
30.11.2012, 17:57
Najbolje da res probaš z drugo mrežno.
Tako lahko potem vsaj nekaj izključiš.
Seveda pa tudi kabel,če ga še nisi poskusil zamenjati.
l.p. Cveto

sasquatch
08.12.2012, 12:27
po večdnevnem iskanju na netu sem našel rešitev, ki deluje. opisal jo bom spodaj za tiste, ki se bodo morebiti soočili z isto težavo.

- izberemo "Control Panel", nato "Network and Internet", potem pa še "Network Connections". v tej mapi imamo povezavo "Local Area Connection" (LAN);
- z desnim klikom kliknemo na LAN povezavo in izberemo "Properties";
- v zavihku "Networking" izberemo ukaz "Configure";
- aktiviramo zavihek "Advanced" in med nastavitvami poiščemo "Speed/Duplex settings"* in z enojnim klikom označimo to nastavitev;
- na desni strani imamo to nastavitev avtomatsko nastavljeno na "Auto negotiation";
kliknemo na puščico ob tej nastavitvi, da se nam odpre spustni meni z večimi možnostmi oz. nastavitvami;
- nastavitev "Auto Negotiation" zamenjamo z nastavitvijo "100 Mb Full Duplex" in shranimo oz. potrdimo nove nastavitve.

v večini primerov naj bi pomagal zgoraj opisani postopek. avtor rešitve tega problema navaja, da je ob pojavu te težave za vsak računalnik "tista prava" ena izmed nastavitev v spustnem seznamu. najpogosteje je to ravno "100 Mb Full Duplex". če tudi ta ne deluje, pa je v najslabšem primeru potrebno poskusiti z vsako možnostjo posebej, dokler ne najdemo prave.

hvala vsem, ki ste mi pomagali in poskusili najti rešitev za mojo težavo.

*nastavitev "Speed/Duplex settings" se lahko v različnih verzijah windowsov imenuje drugače (npr. "Link Speed and Duplex settings", Link Speed/Duplex Mode",....). zgornji opis se nanaša na OS windows 7.