Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Dostop do modema prek ruterja. ??


cveto
15.12.2012, 08:24
Zanima me,kako dostopati do modema preko ruterja.?
Poizkusil sem že z enostavno povezavo s kablom med LAN izhodi.
Sicer sem trenutno lahkodostopal do modema,a sem po nekaj minutah moral kabel izključiti,ker je nekako čisto zabilo ruter in se interneta sploh ni dalo normalno uporabljati.

Modem ima IP192.168.1.1. in ruter IP192.168.1.5.

Povezavo vzpostavlja ruter.


l.p. Cveto

mnheia
15.12.2012, 12:45
Če povezavo vzpostavlja usmerjevalnik in imaš na njem nameščen DD-WRT potem lahko dostop do modema omogočiš z naslednjim ukazom:

Administration > Commands >

ifconfig `nvram get wan_ifname`:0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0

in pritisni na Save Startup

iptables -t nat -I POSTROUTING -o `nvram get wan_ifname` -j MASQUERADE

in pritisni na Save Firewall

Če na usmerjevalniku nimaš DD-WRT potem preveri če proizvajalec omogoča dvojno povezavo (TP-Link recimo jo omogoča in lahko ima vzpostavljeno PPPoE povezavo istočasno pa še lokalno).

Sicer pa zaradi načina priklopa (ker povezavo vzpostavlja usmerjevalnik ne vidi modema) ti kaj drugega ne preostane.

cveto
15.12.2012, 15:34
Zdravo,

sem naredil tako kot si napisal ,oba ukaza potrdil.
Poskusil sem tako,da in modem in ruter vzpostavljata povezavo.

Vendar sedaj ali vpišem ip od modema ali ruterja vedno me vrže v meni ruterja ???

V meni modema pa še vedno ne pridem prek ruterja ?
A sem kaj pozabil ??

l.p.
ruter je tp-link741nd in je nadgrajen na dd-wrt

mnheia
15.12.2012, 19:07
Sem si kar mislil, da bo tako zaradi konfiguracije, ki jo imaš. Ali želiš tako usmerjevalnik kot modem imeti na istem omrežju?

Če ne potem spremeni IP naslov modema na 192.168.0.1 in s tem tudi ukaz iz:

ifconfig `nvram get wan_ifname`:0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0

na

ifconfig `nvram get wan_ifname`:0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0

Če pa želiš imeti oboje na istem omrežju potem boš moral usmerjevalnik preklopiti v drug način delovanja in bo služil samo kot prehod.

mnheia
15.12.2012, 19:19
Pri meni doma je recimo SiOL modem nastavljen kot modem in usmerjevalnik kar pomeni, da vzpostavlja internetno povezavo in hkrati skrbi za vse naprave na omrežju.

Ta naprava ima IP naslov 192.168.100.1, vzpostavlja PPPoE in ima vključen DHCP.

Za njim imam en usmerjevalnik, ki deluje samo kot brezžični preklop za podaljševanje brezžičnega signala.

Ta naprava ima IP naslov 192.168.100.2 in vse ostale funkcije izključene.

-------------------------------------------------

Mislim, da želiš ti narediti sledeče:

Pri sebi doma hočeš imeti SiOL modem nastavljen samo kot modem kar pomeni, da internetno povezavo vzpostavlja druga naprava. Sam lahko izbereš če želiš, da z DHCP skrbi za druge naprave na omrežju ali ne (predvidevam, da tega ne želiš).

Tej napravi določiš IP naslov 192.168.0.1, izključiš vzpostavljanje povezave in DHCP.

Za njim imaš en usmerjevalnik, ki deluje kot centralna enota za dostop do interneta v tvojem domu. Če imaš SiOL Box ali SiOL Box S moraš nastaviti posredno povezavo (http://www.siol.net/Pomoc_in_podpora/Televizija/SiOL_BOX/Namestitev_box/Posredni_priklop/WIFI_Router.aspx).

Tej napravi določiš IP naslov 192.168.1.1, vključiš vzpostavljanje povezave in DHCP ter nato z trikom zgoraj omogočiš dostop do modema.

Več o dostopu do modema preko usmerjevalnika najdeš tukaj (http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Access_To_Modem_Configuration).

cveto
15.12.2012, 20:02
Zdravo,

mislim da sva se kar dobro razumela.Ker v bistvu ruterja ne rabim za drugo kot za podaljševanje signala za prenosnike.Za tv imam ruckuse.Sem pa opazil,da ima vsaj pri meni modem innbox boljši signal od prejšnjega sinope.
Tako da sem v bistvu sedaj vse prestavil na modem ,iz enega data lan-a pa sem dal kabel na wan routerja in je to sedaj za prenosnike.
Povezavo vzpostavlja sedaj modem,v ruterju sem pa povezavo prekinil.
Sedaj pa preko preko prenosnika normalno dostopam preko ip-jev v modem in ruter.

To je tudi bil moj cilj.
Ta tvoja druga rešitev tudi deluje,a ker ne potrebujem drugega kot podaljševanje signala bom ostal pri enostavni verziji.
Hvala za pogovor.
l.p. Cveto

mnheia
15.12.2012, 23:02
Odlično - sem vesel, da si zadevo spravil v red. Če si boš želel bolj napredno konfiguracijo najdeš zelo dobra navodila na DD-WRT Wiki oziroma tukaj (http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Linking_Routers).

Moje domače omrežje je nastavljeno zelo podobno temu (http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Repeater_Bridge) če boš morda želel preizkusiti. Gre za brezžično povezavo med modemom in usmerjevalnikom, ki služi tako za brezžično in žično povezavo naprav seveda z razpolovljeno hitrostjo.

Opomba: Innbox ima kar dobro brezžično povezavo, ki pa rada povzroča težave če recimo z dvema prenosnikoma istočasno shranjuješ na strežnik ali zunanji disk (npr. Windows Backup). Izgleda kot, da se naprava preobremeni.