Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Premajhna sihnorizacija


mattejci
11.11.2013, 20:58
Pozdravljeni!
Pred cc. 1 mescom sem kontaktiral tehnično pomoč, da nastane problem pri brskanju po internetu. Namreč ob večerih so običajno prižgani 3-je tvji in večinoma vsi gledajo HD (planet tv, discovery, Slo 2). In trenutna sihnorizacija 18000/5600 kbps od paketa Top TRIO MEGA HD ne zadostuje, da bi normalno gledal filme na youtubu kljub temu, da so prižgani trije tvje, kar je pri nas stalna praksa.
Sem dovolj blizu centrale tako, da sihnorizacija ni tehnična težava, ampak težava v tem, da gre Telekomu težko od rok višje sihnorizacija. Če boste sedaj nadgradili pakete na 20/5 Mbit/s še vedno to ne bo rešitev. Jaz ne plačujem paketa Top trio Mega HD zaradi tega, da bodo 3je tvji ampak zaradi programske sheme in tudi INTERNETA, ki pripada zraven. Agent 1 mesec nazaj mi je obljubil in je rekel, da naj potrpim in še počakam kakšen mesec, ko bojo novi paketi in bom lahko naročil 6 tv kanalov, če bom hotel. Da je to v pripravi glede TV kanalov in sedaj je to agent na forumu zanikal.

Agenti, kaj vas resnično stane, da ne zvišate sihnorizacije, če je to tehnično mogoče. Razumem, da piše hitrost DO 15 Mbit/s zaradi tistih, ki komaj dosegajo to hitrost. Zakaj nam, ki smo dovolj blizu centrale ne zvišate sihnorizacija, da bi normalno brskali s polno hitrostjo in gledali zraven HD kanale?

Nočem vam težit, ampak zdi se mi, da je to največja problematika Telekoma trenutno. Vse je super in prav, vendar to me resnično moti in upam, da boste to uredili.

Lep pozdrav,
Matej

Veron
11.11.2013, 22:40
Problematiko gledaš preveč ozko in zelo sebično. Poglobi se v tehnične značilnosti omrežja in boš marsikaj dojel.
Drobni tisk bo tudi treba brati in razumeti, kaj pomeni beseda "do".

Sicer če hočeš to kar pišeš, bo pač treba vzeti kabelsko ali optiko.

mattejci
11.11.2013, 22:48
Problematiko gledaš preveč ozko in zelo sebično. Poglobi se v tehnične značilnosti omrežja in boš marsikaj dojel.
Drobni tisk bo tudi treba brati in razumeti, kaj pomeni beseda "do".

Sicer če hočeš to kar pišeš, bo pač treba vzeti kabelsko ali optiko.
Optika mi gre mimo hiše, v ulici je občina pripravila vso potrebno kanalizacijo za optično omrežje. Odgovor Telekoma: imate vdsl2b centralo, ne rabite več.

Glede tehničnih značilnosti dobro vem koliko so parice obremenjene, ker večino uporabnikom SiOLa in Amisa jaz v vasi urejam domača omrežja in majo vsi najnižje pakete, par v vasi nas ma Top Mega HD paket.

cveto
11.11.2013, 22:55
Problematiko gledaš preveč ozko in zelo sebično. Poglobi se v tehnične značilnosti omrežja in boš marsikaj dojel.
Drobni tisk bo tudi treba brati in razumeti, kaj pomeni beseda "do".

Sicer če hočeš to kar pišeš, bo pač treba vzeti kabelsko ali optiko.

Oprosti Veron,tukaj si malo pomešal pojme in imam občutek da ti gledaš ozko in sebično.

Verjetno telekom sam najbolj pozna tehnične znaćilnosti omrežja.Se strinjaš ?

No in sedaj poglej nove pakete in boš videl da so sami sestavili pakete ki vsebujejo hitrost do40Mb.Pa bodi siguren da niso šli na maximum .

In tudi večina nas bi se takoj strinjala da naj bo hitrost interneta omejena z do20MB, samo naj nastavijo sinhronizacijo na cca 30Mb da imaš dovolj rezerve za televizije in internet.
lp

Veron
11.11.2013, 23:28
Odločitev Telekoma, da tega ne stori, tako kot si vidva želita, ima zadaj tehtne razloge, kjer so pojmi veliko širši od želja posameznikov. In sem prepričan, da sem pravilno napisal.

Sicer pa nima smisla z vama razpravljat o tem, ker svoje želje trosita že povsod. Me ne čudi, da ti še Telekomovci ne odpisujejo več.

g33k
12.11.2013, 00:51
Kakšne tehtne razloge prosim? Bullshit. Zakaj je sploh treba omejit sinhronizacijo na modemu, ki ne vpliva na samo hitrost zakupljenega paketa. Pri "oranžnih" imajo tako že od zmeraj pa ni nobenih problemov.

cveto
12.11.2013, 03:12
Veron, sedaj pa res vidim da ne razumeš o čem pišemo.
Sam telekom nam bo sedaj na vdsl ponujal pakete z hitrostjo do 40Mb !!!!

In ti napišeš da telekom že ima tehtne razloge da nam ne omogoči željenega ?

Osebno sem napisal večina nas bi bila zadovoljna že z manj ! Večini nam bi hitrost 20Mb za internet že zadostovala.Pa dodajmo še cca 10Mb da imamo pokrite lahko tudi 4 televizije. In to pomeni do20Mb in 30Mb sinhronizacije na modemu!

In če bi razumel o čem pišemo bi videl da jaz pišem o cca 30Mb telekom pa nam bo dodal sedaj pakete do 40Mb !!!

In ne kvasit bedarij da nam telekom noče odgovarjat. Pa ravno ene par nas je pripomoglo da je telekom začel pripravljati ponudbo z višjimi hitrostmi.Pa ti ne rabim razlagat koliko ene zasebnih mailov in časa je bilo potrebnih da so začeli imeti povratni maili vzpodbudne novice.

Zaradi mene pa lahko imaš ti linijo z 1Mb. Mogoče boš razumel o čem govorimo ko boš želel priključiti 4 televizorje na ene 10Mb sinhronizacije.

lp

mattejci
12.11.2013, 06:37
Točno to kar je napisal Cveto.

Veron
12.11.2013, 12:26
Zadnjič odpišem na to temo.

Kljub vsemu ustrajaš pri svojem, čeprav se ti vidi, da ne poznaš ozadja.
Sicer pa če misliš, da si ti odgovoren, da so povečali pakete, se pa gladko motiš. Brez tebe ali s tabo, bi se zadeve odvijale povsem enako kot se.

Pa potem naroči do 40m, pa boš imel to kar hočeš? Ti hočeš za manj denarja VSE. Ponudili so ti, da imaš to kar hočeš... 20m + 4x HD TV, ampak to ima svojo ceno, kar ti pa spet ni všeč...

Včasih te je težko razumeti... a nisi v eni temi pisal, da ti nočejo odgovarjat in da zahtevaš na forumu javni odgovor? remember? :D

Kakšne tehtne razloge prosim? Bullshit. Zakaj je sploh treba omejit sinhronizacijo na modemu, ki ne vpliva na samo hitrost zakupljenega paketa. Pri "oranžnih" imajo tako že od zmeraj pa ni nobenih problemov.
Ti si pa že sam seb odgovoru, da si še zelo zelen na tem področju...

cveto
12.11.2013, 12:51
Zadnjič odpišem na to temo.

Kljub vsemu ustrajaš pri svojem, čeprav se ti vidi, da ne poznaš ozadja.
Sicer pa če misliš, da si ti odgovoren, da so povečali pakete, se pa gladko motiš. Brez tebe ali s tabo, bi se zadeve odvijale povsem enako kot se.

Pa potem naroči do 40m, pa boš imel to kar hočeš? Ti hočeš za manj denarja VSE. Ponudili so ti, da imaš to kar hočeš... 20m + 4x HD TV, ampak to ima svojo ceno, kar ti pa spet ni všeč...

Včasih te je težko razumeti... a nisi v eni temi pisal, da ti nočejo odgovarjat in da zahtevaš na forumu javni odgovor? remember? :D


Ti si pa že sam seb odgovoru, da si še zelo zelen na tem področju...

Lej, Veron si napisal "zadnjič odgovarjam v tej tem " ? Kolikor jaz razumem se pogovarjamo in imamo pač vsak svoja stališča. Ampak jaz nič ne trdim za brezveze.

Sigurno nisem odgovoren za spremembe sem pa pripomogel z razjasnitvijo kaj uporabniki potrebujemo za brezhibno uporabniško izkušnjo na trio paketih.

Zato pa sprašujem kakšne bodo sinhronizacije da naročim paket ki bo najbližje mojim potrebam. Če bo potrebno bom naročil tudi paket do 40Mb. Osebno potrebujem cca 30Mb sinhronizacije in bom vzel paket ki to omogoča ,ravno zaradi tega da ne bom po tvojem mnenju po nepotrebnem obremenjeval centrale.
Glede cene bi bilo pa priporočljivo da bi višje hitrosti imele primerljivo ceno hitrostim na optiki.

In nenazadnje ,res sem pisal na forumu da nočejo odgovarjat, a če si sledil bi lahko opazil da sem se dokaj hitro umaknil.
Ker sem dobil obvestila da ne želijo javno širit obvestil o spremembah ki so v pripravi in so v teh dneh ugledale luč sveta.
Normalno je bilo tudi higiensko da teh obvestil nisem želel širiti naprej ker bi potem zopet bilo en mali milijon vprašanj.

Nenazadnje moram poudariti da imam zelo dobre izkušnje tako z informacijami in tehnično pomočjo.
Ne vem če je kdo že tolikokrat javno pohvalil obe službi kot jaz.

Res pa je ,da če me neka stvar moti ali si želim boljšo storitev bom to jasno in glasno povedal.

lp Cveto

mattejci
12.11.2013, 18:21
Zadnjič odpišem na to temo.

Kljub vsemu ustrajaš pri svojem, čeprav se ti vidi, da ne poznaš ozadja.
Sicer pa če misliš, da si ti odgovoren, da so povečali pakete, se pa gladko motiš. Brez tebe ali s tabo, bi se zadeve odvijale povsem enako kot se.

Pa potem naroči do 40m, pa boš imel to kar hočeš? Ti hočeš za manj denarja VSE. Ponudili so ti, da imaš to kar hočeš... 20m + 4x HD TV, ampak to ima svojo ceno, kar ti pa spet ni všeč...

Včasih te je težko razumeti... a nisi v eni temi pisal, da ti nočejo odgovarjat in da zahtevaš na forumu javni odgovor? remember? :D


Ti si pa že sam seb odgovoru, da si še zelo zelen na tem področju...
Če bi jaz naročil 40 Mbit/s linijo bi jo naročil zaradi tega, ker bi potreboval večjo hitrost interneta ne zaradi tega, ker hočem normalno gledati tv in srfati po internetu hkrati.

Kot kaže imaš optiko in ti je vseeno za tiste na bakru.

Sawyer
13.11.2013, 16:38
A niso pred casom vprasali kolko TV linij rabis in temu prilagajli sinhronizacije?

cveto
13.11.2013, 16:46
A niso pred casom vprasali kolko TV linij rabis in temu prilagajli sinhronizacije?

To je bilo včasih. In to je bilo pravilno in pošteno.

Zdaj je pa bila sinhronizacija pri paketu do15Mb cca 18Mb pa si imel eno ali pa štiri tv.
Huda logika.

lp

mattejci
13.11.2013, 19:17
Paket Top Trio Mega HD:
Line Rate - Upstream (Kbps): 5647
Line Rate - Downstream (Kbps): 17998

In ob večerih vsi trije boxi laufajo in če imamo dober tv, verjetno ne bomo gledali sd kanalov, kajne?
Sedaj pa računajte 5,4 Mbit/s (mini HD) * 3 = 16,2 Mbit/s

Normalna hitrost ob večerih, ko se gleda tv.
http://www.speedtest.net/my-result/3070524013


Najbolj na živce mi gre, ok razumem, da so nekateri na meji, da imajo komaj ta paket in se resnično ne da nič narediti. Tam pridejo v upoštev DO paketi, jaz imam čez 100 Mbit/s sihnorizacijo s centralo in kaj natančno Telekom stane, če mi dajo tistih 15 Mbit/s več linije?

Pred 1 mescom sem govoril s enim gospodom na Telekomu, ko me je poklical in mi je zagotovil "Ko bodo novi paketi, bo možnost tudi še VEČ tv kanalov in boste lahko naročili 6 tv kanalov, če bo linija omogočala in bo problem rešen tako, da potrpite še nekaj mesecev". Sedaj agenti pravite, da bo še vedno max. 4 tv kanali. A naj sedaj naročim 40/20, da bom imel ob večerih 20 Mbit/s downloada?

Agenti resnično se včasih vprašam, ali dobite manjše plače, če nekomu zvišate sihnorizacijo. Preverite koliko boxov je aktiviranih in boste videli, da ne jamram zarad dolgčasa, ampak z razlogom.

janezpesec1
14.11.2013, 18:17
Se strinjam, kjer linija omogoca visjo sinhronizacija bi lahko to dopustili. Ze leta nazaj sem predlagal da bi tudi narocnikom na bakru posiljali originalne TV streame (brez dodatne kompresije) kjer je to mogoce.

rambo013
14.11.2013, 20:38
Še moja malenkost.
Ob "pridobitvi" ADSL-ja mi je bilo obljubljeno da kljub moji oddaljenosti lahko imam 4 mega interneta. Trajalo je točno 1 dan pa so mi sinhronizacijo znižali zaradi "težav na liniji". Ob vstrajanju so mi jo ponovno dvignili in to je trajalo nekaj časa. Na+to sem pojamral o kockanju in rešitev je bila seveda nižanje sinhronizacije in mpeg4 profil. Ampak se nismo dali, če je prej peljalo mora peljati ponovno in sem zaprosil za še 2 tv kanal ki so mi ga seveda odprli, ter ponovno povečali sinhronizacijo. Nato je prišlo "povečanje" ter variabilen dostop, sinhronizacija nekako ista, 3 tv kanali ob delitvi zmogljivosti z internetom, Sinhronizacija malenkost višja če se ne motim.
No letos smo kupili še en boxS (nabesto dvbt predvajalnika) in ob nakupu sem zaprosil za odprtje 4 tv kanala. Sinhronizacija omogoča in so mi ustregli.

Povzetek, na začetku je bil problem 5 mega sinhronizacije, sedaj jo imam nekaj čez 16 mega.
Sicer pa mi je nekoč "terenec" izmeril tako da vem kje je moja meja, lahko bi vzel še en kanal, čeprav se je takrat čudil da jo sploh toliko dosežem.

Kakorkoli, sinhronizacije ni nikoli dovolj, le če linija omogoča. Razumem da so neke omejitve, ampak omejitve bi lahko bile za internet (tako je sedaj recimo pri meni ker navkljub sinhronizaciji 16, net ne pobere več kot 10 in to mi je zaenkrat čisto dovolj, le UL bi večal če bi bilo mogoče), za TV bi pa lahko pustili malce dodatne rezerve, ostalo pa kolikor komu "nese".

Mogoče v prihodnosti poizkusim z VDSLjem, mislim da je v naši centrali če bi nekaj pridobil za pribl. isto ceno, resda je oddaljenost enaka ampak verjetno vdsl omogoča malce več navkljub enaki liniji, za kakšno malenkost se verjetno ne bom spuščal v menjave. Ampak v tem letu kaj takega ne načrtujem, mogoče naslednjič...

rock
15.11.2013, 06:18
ADSL2 ne omogoča višjega UL. Če/ko ga boš naročil te bodo preklopi na VDSL2b vkolikor je seveda možnost.

cveto
15.11.2013, 07:17
Še moja malenkost.
Ob "pridobitvi" ADSL-ja mi je bilo obljubljeno da kljub moji oddaljenosti lahko imam 4 mega interneta. Trajalo je točno 1 dan pa so mi sinhronizacijo znižali zaradi "težav na liniji". Ob vstrajanju so mi jo ponovno dvignili in to je trajalo nekaj časa. Na+to sem pojamral o kockanju in rešitev je bila seveda nižanje sinhronizacije in mpeg4 profil. Ampak se nismo dali, če je prej peljalo mora peljati ponovno in sem zaprosil za še 2 tv kanal ki so mi ga seveda odprli, ter ponovno povečali sinhronizacijo. Nato je prišlo "povečanje" ter variabilen dostop, sinhronizacija nekako ista, 3 tv kanali ob delitvi zmogljivosti z internetom, Sinhronizacija malenkost višja če se ne motim.
No letos smo kupili še en boxS (nabesto dvbt predvajalnika) in ob nakupu sem zaprosil za odprtje 4 tv kanala. Sinhronizacija omogoča in so mi ustregli.

Povzetek, na začetku je bil problem 5 mega sinhronizacije, sedaj jo imam nekaj čez 16 mega.
Sicer pa mi je nekoč "terenec" izmeril tako da vem kje je moja meja, lahko bi vzel še en kanal, čeprav se je takrat čudil da jo sploh toliko dosežem.

Kakorkoli, sinhronizacije ni nikoli dovolj, le če linija omogoča. Razumem da so neke omejitve, ampak omejitve bi lahko bile za internet (tako je sedaj recimo pri meni ker navkljub sinhronizaciji 16, net ne pobere več kot 10 in to mi je zaenkrat čisto dovolj, le UL bi večal če bi bilo mogoče), za TV bi pa lahko pustili malce dodatne rezerve, ostalo pa kolikor komu "nese".

Mogoče v prihodnosti poizkusim z VDSLjem, mislim da je v naši centrali če bi nekaj pridobil za pribl. isto ceno, resda je oddaljenost enaka ampak verjetno vdsl omogoča malce več navkljub enaki liniji, za kakšno malenkost se verjetno ne bom spuščal v menjave. Ampak v tem letu kaj takega ne načrtujem, mogoče naslednjič...

Sem že enkrat napisal da tudi bakrena parica,če je le kabel dober verjetno dopušča še marsikaj.Res da je potrebna primerna oprema v centrali in pri uporabniku.
Vsem nam so na začetku zatrjevali da 1Mb je pa že čudež.
Zdaj imam pa na dveh kilometrih na vdsl maximum 40Mb.

Če boš izrazil željo po višjem uploadu,boš če je le možno avtomatsko prestavljen na vdsl.
Cenovno za uporabnika nima veze a si na adsl ali pa na vdsl.
Dosedaj je celo bilo da je bila nadgradnja downloada na 15Mb cenejša na vdsl kot na adsl.
Pa tudi stabilnost in zanesljivost sta na vdsl boljša.

lp

rambo013
15.11.2013, 20:44
Vem da ima adsl limitiran UL na 1 mega, ob izmerjeni liniji je bil moj dober 1.5, tko da če je to to se mi ne splača menjavat.
DL pa imam max okrog 20 mega, sej zato mi je bilo na začetku dokaj smešno ko so mi zatrjevali da linija ne dopušča. Ampak če dopusti enkrat dopusti (lahko) vedno.

Sej pravim, bomo videli na spomlad kaj in kako oz. mogoče čez 2 leti ko spet poteče vezava, takrat bo mogoče tudi kakšna zanimiva shema, kdo ve...

janezpesec1
16.11.2013, 18:07
To pa sploh ni res da bo vedno tako stanje. Zaradi presluhov se lahko ob novih priklopih razmere precej spremenijo, sploh ce si bolj oddaljen od centrale.

Sawyer
18.12.2013, 02:25
Problematiko gledaš preveč ozko in zelo sebično. Poglobi se v tehnične značilnosti omrežja in boš marsikaj dojel.
Drobni tisk bo tudi treba brati in razumeti, kaj pomeni beseda "do".

Sicer če hočeš to kar pišeš, bo pač treba vzeti kabelsko ali optiko.

Tudi optika ima predpono Do. :nonono:

asterix
20.12.2013, 08:06
Vem da ima adsl limitiran UL na 1 mega, ob izmerjeni liniji je bil moj dober 1.5, tko da če je to to se mi ne splača menjavat.
DL pa imam max okrog 20 mega, sej zato mi je bilo na začetku dokaj smešno ko so mi zatrjevali da linija ne dopušča. Ampak če dopusti enkrat dopusti (lahko) vedno.

Sej pravim, bomo videli na spomlad kaj in kako oz. mogoče čez 2 leti ko spet poteče vezava, takrat bo mogoče tudi kakšna zanimiva shema, kdo ve...


Bolj kot se dvigajo hitrosti vsem uporabnikom bolj se večajo presluhi in motnje v bakrenem omrežju. Tako, da niti slučajno ne moreš dosegati enakih sinhronizacijskih hitrosti kot si jih npr. 4 leta nazaj ko so po večini imeli vsi 1m interneta in en SD tv.

lp

cveto
20.12.2013, 10:36
Bolj kot se dvigajo hitrosti vsem uporabnikom bolj se večajo presluhi in motnje v bakrenem omrežju. Tako, da niti slučajno ne moreš dosegati enakih sinhronizacijskih hitrosti kot si jih npr. 4 leta nazaj ko so po večini imeli vsi 1m interneta in en SD tv.

lp

Zaradi novejših tehnologij lahko dosegamo na bakru vedno večje hitrosti.

Par let nazaj je bilo 1M ali 4M že luksuz na bakru,danes ob tehničnih zmožnostih ,kar je pa večinoma pogojeno z oddaljenostjo od centrale pa lahko naročiš tudi na bakru 40M.
Tako da tvoje razmišljanje je zmotno.

lp

asterix
20.12.2013, 10:47
Zaradi novejših tehnologij lahko dosegamo na bakru vedno večje hitrosti.

Par let nazaj je bilo 1M ali 4M že luksuz na bakru,danes ob tehničnih zmožnostih ,kar je pa večinoma pogojeno z oddaljenostjo od centrale pa lahko naročiš tudi na bakru 40M.
Tako da tvoje razmišljanje je zmotno.

lp

Govorim o stranki, ki je mela 4 leta nazaj adsl2+ in je imela max sinhr 20mbps. Velika večina priključkov je še vedno na adsl2+. In ta ista stranka bo danes zelo težko dosegala enake sinhronizacijske hitrosti zaradi dosti večjih motenj v omrežju.

Vdsl2 je novejša tehnologija, ki dosega večje hitrosti še vedno pa poleg razdalje močno odvisna od motenj v bakrenem omrežju.
Primer iz prakse:
V kolikor je naročnik na neki razdalji sam v 30 parnem kablu lahko na vdsl2 brez problemov dosega hitrosti 90-100 mbps. Takoj ko vključiš ostalih 29 parov mu ta hitrost zaradi presluhov pade na 65-70 mbps.

lp

cveto
20.12.2013, 11:29
Govorim o stranki, ki je mela 4 leta nazaj adsl2+ in je imela max sinhr 20mbps. Velika večina priključkov je še vedno na adsl2+. In ta ista stranka bo danes zelo težko dosegala enake sinhronizacijske hitrosti zaradi dosti večjih motenj v omrežju.

Vdsl2 je novejša tehnologija, ki dosega večje hitrosti še vedno pa poleg razdalje močno odvisna od motenj v bakrenem omrežju.
Primer iz prakse:
V kolikor je naročnik na neki razdalji sam v 30 parnem kablu lahko na vdsl2 brez problemov dosega hitrosti 90-100 mbps. Takoj ko vključiš ostalih 29 parov mu ta hitrost zaradi presluhov pade na 65-70 mbps.

lp

To je delno res. Samo ne pozabi da pred nekaj leti je bilo tudi 65-70Mb na bakru znanstvena fantastika.

lp

asterix
20.12.2013, 12:01
To je delno res. Samo ne pozabi da pred nekaj leti je bilo tudi 65-70Mb na bakru znanstvena fantastika.

lp

Ja razvoj gre naprej. Počasi bo prišel še vektoring in nato še mogoče G.fast....

rock
20.12.2013, 14:01
Ob 30% slabitvi v kablu se torej splača vleči fiber do stranke.
Čez nekaj let bo 4k TV itd. To bo precej težko komprimirat na 6.5 MB.

asterix
20.12.2013, 14:07
Ob 30% slabitvi v kablu se torej splača vleči fiber do stranke.
Čez nekaj let bo 4k TV itd. To bo precej težko komprimirat na 6.5 MB.

Itak optika je zakon.
V Sloveniji je nastal problem zaradi nesposobnega Apek-a.
T-2 nima za burek in ne more graditi optike. Telekomu pa so nedolgo nazaj optiko razvezali in jo mora dajat v najem T-2 in od takrat naprej se optika skoraj ne gradi več.
Ostanejo še razna OŠO omrežja, ki pa spet gradijo kar nekaj po svoje.

rambo013
20.12.2013, 18:32
Vem da je možno, da pride do zmanjšanja sinhronizacije ampak zato pa moraš težit k čimvišji sinhronizaciji z malce rezerve, pa čeprav občasno prihaja do motenj.

Verjemi da sam sem jih že od prvega dne moral prepričevat kaj hočem in da tudi tehnik ko mi je meril zmošnost linije ni verjel ko sem mu dejal naj nastavi kar na 20 mega (potem so itak prilagodili glede na profil). Lahko pa verjameš da spremembe verjetno ni bilo kaj dosti od prvega dne ADSL-ja ko mi niso hoteli pustiti neta 4/512, do tistega ko bi lahko imel povezavo 20/1.5...
Optika je takrat prišla do omarice, kabli so isti že več kot 20 let, razen ko ga vtrga in ga nadomestijo s kakšnim "novim" kosom vmes...
Da ne bom omenjal "čiščenja linije"...