Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Telefonija preko trunk porta


illmatic
25.01.2014, 14:50
Pozdravljeni!

Stvar je sledeča. Imam optiko in na Innbox V50U priklopljena 2 telefona (2 telefonski številki). Sedaj bi rad en telefon prestavil na drugi konec hiše, vendar do tega prostora nimam potegnjene telefonske linije.
Do tega prostora imam sicer napeljan utp kabel, ki je povezan z Innboxom preko trunk porta, tako da lahko hkrati gledam TV in uporabljam internet...

Sedaj pa me zanima ali lahko preko tega trunk porta "spravim" tudi telefon in kaj vse od strojne opreme bi pri tem potreboval?

Hvala in lep pozdrav!
Matic

080 Tehnična pomoč
27.01.2014, 11:34
Pozdravljeni!

Stvar je sledeča. Imam optiko in na Innbox V50U priklopljena 2 telefona (2 telefonski številki). Sedaj bi rad en telefon prestavil na drugi konec hiše, vendar do tega prostora nimam potegnjene telefonske linije.
Do tega prostora imam sicer napeljan utp kabel, ki je povezan z Innboxom preko trunk porta, tako da lahko hkrati gledam TV in uporabljam internet...

Sedaj pa me zanima ali lahko preko tega trunk porta "spravim" tudi telefon in kaj vse od strojne opreme bi pri tem potreboval?

Hvala in lep pozdrav!
Matic

Pozdravljeni,

v teoriji je sicer izvedljivo vendar prvi pogoj je, da bi imeli IP telefon, ki podpira VLAN tagiranje, kot drugo pa bi moralo to biti izvedljivo na modemu. In ker nimajo vsi naši modemi v TRUNK nastavitvi tudi voice VLAN-a vam tovrsten priklop odsvetujem, saj vam ob morebitni okvari modema ne moremo zagotavljati, da boste vedno prejeli isti tip modema.

Prav tako, vam tega ne omogoča Innbox modem s tovarniško privzetimi nastavitvami.


Lep pozdrav
Sašo

leonk
05.02.2015, 14:16
Gigaset podpira VLAN tagiranje, kar pomeni da bi zadeva morala delovati če nastavimo VLAN na 3998 in stvar obesimo na trunk port.
Verjetno pa je potrebno SIOL-u podati MAC naslov telefona s katerim bi se prijavili v telefonijo.

Sam bi sicer rad omenjeni telefon skril za NAT naslov tako da bi imel GigaSet v domačem omrežju. Tako bi lahko klical tudi preko drugih providerjev.

Ali je kdo delal kaj podobnega?

Leon

robertts
27.08.2015, 16:17
Tudi jaz imam en problem z trunk vezavo. Iz modema imam speljan kabel do dveh otroških sob, kjer je razdeljen z routerjem, ki je nastavljen na bridge. Tako lahko imata vsak svoj box in gledata siol. Sedaj si je pa sin kupil stacionarni PC in bi rabil internetno povezavo z kablom (wifi povzroča preveč pinga). Poskusil sem iz boxa izklopiti kabel in ga vtakniti v PC, modem pa nastavil na trunk. Problem je, da v hčerini sobi ni več slike , sin pa normalno lahko uporablja internet. Kako bi se dalo rešiti situacijo?

080 Tehnična pomoč
27.08.2015, 19:10
Pozdravljeni,
@illmatic in @leonk kot IP telefonske aparate lahko na našem omrežju priključite vse, ki ustrezajo pogojem, ki smo jih objavili na spletnem naslovu: http://www.telekom.si/pomoc-in-podpora/teme-pomoci/telefonija/telefonija-siol/uporaba/odobrena-komunikacijska-oprema.

@robertts po spremembi priklopa iz VIDEO v TRUNK je treba BOX pogosto ponovno zagnati ali ponastaviti na tovarniške nastavitve, da pridobi informacije glede spremembe njegovega delovanja.
Za podrobnejšo preveritev vašega priklopa pa mi na ZS posredujte vaše uporabniško ime in točnejši podatek o routerju, ki ste ga omenili, da je na povezavi.

Lep pozdrav!
Sandi