Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Napeljava optike, centrale, karkoli


miha113
17.02.2016, 20:37
Pozdravljeni,

Za obcino Ivancna Gorica me zanima, ali je v planu kaksno nadgrajevanje omrezja. Trenutno se gradi tudi kanalizacija. Zanima me kaksne so mozne resitve, za izboljsanje hitrosti interneta recimo v vaseh med Ivancno Gorico in Visnjo Goro? Samo optiko direkt v hiso ne rabi verjetno nihce in verjamem da je s tem veliko dela, bi bili pa veseli kaksne razsiritve VDSL central. Na kaksen princip to sploh gre? Se tako povezavo postavi nekam na zacetek vasi, pripelje optiko samo na centralo in gre potem naprej po obstojecih telefonjskih daljnovodih?

Zanima me kaksne moznosti za kaj takega imamo in ali je morda ze kaj v planu?

lp

koble
17.02.2016, 22:45
Mislim,da bo prej satelitski internet hitrejši od Telekoma na optiki in bakru.

telex
18.02.2016, 08:12
...Samo optiko direkt v hiso ne rabi verjetno nihce...
Narobe razmišljaš- direkt optika v hišo/stanovanje bi morala biti na razpolago vsakemu, kateri so jo želi. Enako kot je z elektriko, vodo...

PS- a rabiš elektriko ali vodo ali optiko ali v hiši/stanovanju je pa povsem drugo vprašanje. Nenazadnje večina ljudi na Zemlji teh priključkov nima pa živijo povsem zdravo in srečno:veryevil:

miha113
18.02.2016, 16:48
Tudi te brezzicne variante so verjetno se najenostavnejsa opcija edino cene bi bile lahko mal sorazmerne pa brez teh omejitev za prenos kot na telefonih pa bi takoj vzel :)

Ce preracunam Telekomovo ponudbo za svoje potrebe:
Na routerju vidim da je porabe gor in dol skupno povprecno na dan dobrih 30GB se pravi 1TB na mesec. Za linijo 10/2Mbps bi moral vzet ''Paket C'' z mesecno narocnino 35,95€ za 16GB podatkov in dokup 1000GB za dodatnih 449€, vzamem pa zraven se opcijo, da bom bolj ziher in ne bo treba dokupovat dodatnih kolicin se 'nocni profil', ki verjetno promet steje polovicno ponoci (po hitrem preletu nisem nikjer nasel kaj naj bi ta nacin pomenil) - torej smo samo s kolicinami na 520,9€ mesecno. Zraven je se treba kupit opremo za 320€, montaza 99€ in vkljucitev 46€ pa se antena za 20€, ki je nimam in verjetno se kaksne spremembe paketov, ki jih tako radi zaracunavajo skupaj nanese se, 485+€ Mal huda a? S tem, da bi za tak denar lahko dal vsaj tisti 22/6Mbit linije a ne... 10/1 imam ze zdaj preko ADSLja 3km od centrale. Cene za posrat se... :)


telex, saj imas prav ampak potrebno se je zavedati, da je takih vasi kot nasa ogromno in ne bi nikamor prisli, ce bi v vsako bajto vlekli optiko, ce jo bo slucajno kdaj rabila. Jaz vem da gigabita nikdar ne bom rabil, ne rabim met filma v sekundi dol. Bi pa vsak bil vesel, da bi dobil VDSL, ce bi bila centrala na zacetku vasi je to do mene nekje 0,8km in bi dobil ven nekje 75Mbps linije. Lahko bi se slo tudi po principu, da se postavi centralo na sredino vasi, in tako tudi tisti, ki so globlje v vasi vec potegnejoin bi bil v tem primeru jaz oddaljen samo se 300m in potegnil ven se vec :)

Sicer tud z 10Mbps linijo prezivim, ker sem dobro in kolikor toliko posteno polimitiral porabnike in ustelal QoS po po svoje dolocenih klasah in straneh.

Do ideje za odpret temo sem pa prisel po tem, ko sem videl ob zelezniski progi skopane luknje in okrog ovit kot ograja 'varovalni' selotejp 'opticni kabel', kateri sicer s tem verjetno nima nic skupnega, ampak sem vseeno nekaj upanja dobil. Druga priloznost pa je tudi gradnja kanalizacije :)

koble
18.02.2016, 17:25
Me res zanima če ne-boš rabil 1gb. Moreš gledat za naprej . Ze sedaj zasedejo filmi 30 gb če hočeš kvalitetno sliko . V prihodnosti bodo ne vem 500gb igre po 1 tb .
1TB film,igra v prihodnosti na 1gb povezavi rabi malo več kot 2 uri kar je dolgo .
Potem bo iptv v 8k se naprej bo 16k. Kar bo vrjetno sam kanal zasedel več kot 100mbps.

bond008
18.02.2016, 20:20
na AKOS strani lahko vidiš načrte za gradnjo optike ali pa kabelske

http://www.akos-rs.si/pozivi-investitorjem

telex
19.02.2016, 10:15
...telex, saj imas prav ampak potrebno se je zavedati, da je takih vasi kot nasa ogromno in ne bi nikamor prisli, ce bi v vsako bajto vlekli optiko, ce jo bo slucajno kdaj rabila. Jaz vem da gigabita nikdar ne bom rabil, ne rabim met filma v sekundi dol. Bi pa vsak bil vesel, da bi dobil VDSL, ce bi bila centrala na zacetku vasi je to do mene nekje 0,8km in bi dobil ven nekje 75Mbps linije. Lahko bi se slo tudi po principu, da se postavi centralo na sredino vasi, in tako tudi tisti, ki so globlje v vasi vec potegnejoin bi bil v tem primeru jaz oddaljen samo se 300m in potegnil ven se vec :)...
Kaj misliš da je optike neki bav bav? Če ti lahko do hiše napeljejo bakreni kabel potem ti lahko tudi optičnega. Ob vstopu v hišo ti namestijo optični vmesnik in ti bakreno instalacijo hiše priklopijo nanj. Pa še optični kabel je verjetno cenejši kot bakreni, da o občutljivosti na motnje, porabo energije in kapaciteti prenosa podatkov sploh ne zgubljamo besed.
Glej, razmišljaš povsem racionalno-bliže centrala in bo propustnost obstoječe linije višja, kar bi tebi v tem trenutku povsem zadostovalo. A takšno razmišljanje je kratkoročno, če že ne gašenje požara. Le zavzemanje za optiko lahko prinese dolgoročne rešitve. In če ti danes postavijo novo bakreno centralo bliže domu si lahko prepričan, da optike ne boš videl še desetletja.

miha113
19.02.2016, 15:23
Saj se zavedam prihodnosti pa vseeno. Ce bi zelel direkt optiko v hiso, ki ima zdaj ADSL, kaj bi bilo potrebno? Vlect 3 km kabla, zamenjat ta telefonski daljnovod komplet? Ne vem sploh kaj, dvomim pa da bi to nekdo delal za eno ali dve hisi? Koliko bi se mi pa to zaracunalo si pa tudi ne predstavljam?

Ima drugace kdo kontakt kje bi to zanesljivo izvedel ali je sploh kaj v planu in ce, kaj? Oziroma lahko bi se tudi tukaj kaksen telekomovec javil.

Hvala bond008, uporaben link, sem na hitro malo preletel prvih nekaj strani in mi obcutek pravi da je nekaj na tem, moram pa vseeno malo bolj pogledat ko bom mel cas :)