Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Recepti "za telebane"


Sanc the Original
28.11.2004, 19:49
Prišel sem na zanimivo idejo. Kolikor smo seznanjeni, je med nami veliko dobrih kuharic, oz. deklet ki dejansko ZNAJO kuhati in veliko preveč moških, ki tega NE ZNAJO.

Ampak sam sem mnenja, da je nekaj jedi na tem svetu, ki bi jih prav vsak moral znati skuhati/narediti.

Tako da tista/tisti ki ima voljo, naj si vzame pet minut časa in naj napiše recept kako narediti to ali kaj drugega. Ampak naj bo ta recept napisan, kot da se dejansko gre za največjega antitalenta v kuhinji (kar jaz, roko na srce tudi sem). Za primer, ne napisat: Pražiš krompir pet minut, nekateri nimamo blage veze kaj pomeni pražiti itd.

No, Smarty pa bo seveda tako prijazna in to temo dala kot Sticky.

Upam na veliko dobrih receptov=navodil in sem jih že vnaprej zelo vesel, sam bom pa sproti poskušal poročati kaj mi je uspelo skuhati in kakšnega okusa je bilo:angel:



http://www.terrorboys.com/forum/images/smiles/jive.gif a member of net-radio kozmos: www.radio-kozmos.com
& ultras GORICA: www.terrorboys.com

pk
06.12.2004, 18:22
Na hitro sem pospegala, pa se nobenega recepta?

Prav, pa za zacetek:

kako zavreti mleko: vzames cisto kozico, vlijes mleko 1 cm po robom, postavis na el.plosco (ali plin.gorilnik), das na max in SKOZ stojis zraven. Ko se zacne delat mrena, pri el.plosci obrnes knof na nulo, pri plinu ne. Pocakas, da se zacne mleko dvigovati, odstavis (kozica je dovolj vroca, da zavre do konca), pri plinu ugasnes plamen.
Ampak se 1x: Stoj SKOZ zraven!!! Ce ne, bo kot v Butalah:D

Don't worry, be happy !

Goody
06.12.2004, 18:44
evo en praznični recept recimo, pa se mi ne zdi niti tako zahteven :D

Puranji file v smetanovi omaki

Potrebujemo:
4 puranje fileje,
topljeni sir,
sladko smetano,
mleko,
maslo ali margarino,
vodo,
2 stroka česna,
sol,
poper,
muškatni orešček v prahu.

Priprava: Fileje potolčemo, posolimo in popopramo ter na hitro popečemo na maslu.

V lonec nalijemo 2 dcl vode in 2 dcl mleka. Topljeni sir damo v lonec in ga na majhnem ognju mešamo, da se raztopi. Dodamo narezana stroka česna, sol in muškatni orešček po okusu ter popečene fileje. Omako zalijemo s smetano in počakamo, da zavre. :2thumbs:

Goody
06.12.2004, 18:47
še za tiste, ki mate radi malo bolj "zdravo" hrano :D


Zelena solata za osvežitev.

Potrebujemo: 50 dag oprane in zelene solate,
2 žlici majoneze,
2,5 dcl jogurta,
1 žličko gorčice,
1 strok česna.

Priprava: Zeleno solato natrgamo na krpice in jo stresemo v skledo za solato. Majonezo, jogurt, gorčico in narezan česen zmešamo (- lahko dodaste tudi druge začimbe, kis in olje)da dobimo gladek preliv. Majonezni preliv zlijemo na solato in rahlo premešamo :approve:

Goody
06.12.2004, 18:48
in še sladica ;)

Pražene banane z medom

Potrebujemo: 4 banane,
2 žlici medu,
žlico krušnih drobtin,
maslo,
žličko limoninega soka.

Priprava: Banane olupimo, narežemo na kolute in polijemo z limoninim sokom. Na ponvi stopimo maslo ter dodamo narezane banane, med in krušne drobtine. Po potrebi dolijemo malo vode. Na majhnem ognju pražimo še približno pet minut, da se banane razpustijo. Pražene lahko ponudimo z vanilijevim ali čokoladnim sladoledom in stepeno sladko smetano. :approve:

Da bi kar krožnik polizali… :clapping:

Goody
06.12.2004, 18:52
in še praznični napitek, da ne bomo žejni :D

Božični jajčni konjak

Potrebujemo: 6 velikih jajc,
3/4 skodelice sladkorja,
1 1/2skodelice brandyja,
1/2 skodelice ruma,
4 skodelice mleka,
4 skodelice sladke smetane,
muškatni orešček za posip.

Priprava: Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake stepemo, pri čemer počasi dodajamo sladkor. Ko je zmes trdna, dodamo brandy in rum, mleko in polovico sladke smetane. Tik preden postrežemo, zmesi dodamo beljake in sladko smetano ter stepamo, dokler ne postane gladka. Postrežemo v skodelicah in posipamo z muškatnim oreščkom.

:2thumbs:

Goody
06.12.2004, 20:41
aaaa da ne bodo še najmljaši in tisti, ki n amrajo alkohola žejni ;)

Božičkov napitek za najmlajše

Potrebujemo:
2 banani,
1 skodelico mleka,
3 žličke čokoladnih mrvic,
1/2 žličke vanilijeve arome.

Priprava: Banani narežemo in ju pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo mleko, čokoladne mrvice in vanilijevo aromo. Mešamo, dokler zmes ne postane gladka. :approve:

Goody
08.12.2004, 12:53
Štrudl ala Nicka :D - to je moja sestra in ker zna odlično kuhati in peči, dam še en njen recept ... je zelo nazoren :approve:

Greste v trgovino in kupiš listnato testo, pazi, da kupiš tako, ki je že narezano na kvadratke ...

kupiš tudi:
kislo smetano
jajca - rabiš pravzaprav le eno jajce
droptinice
cimet v prahu
jedilno čokolado

ko prideš domov, si pripraviš posode in zmešaš kislo smetano (kakšno žlico ali dve), jajce, droptinice in malo cimeta. To maso namežeš po listnatem testu in nato najn naribate čokolado ali jaz dam kr cele koščke, sej se itak stopi ;)

potem premažeš prekč z maslom, najn položiš štrudelčke in pečeš 10 minut na temperaturi 200 stopinj celzija.

ko je štrudel pečen, ga premažeš še z maslom, da se bo lepo svetil, lahko ga posipaš tudi z sladkorjem v prahu in postrežeš.

Moja sestra še pravi, da je najboljši ko je vroč in pa da je še bolj slasten, če ga postrežeš skupi s sladoledom :tongue:

alister
09.12.2004, 09:43
jst vem še enga za tiste tahitre kuharske mojstre

skuhaš polento (v slani vodi 2 min kuhaš in skoz mešaš instant polento)
jo preliješ v jeno (velikost glede na število lačnih)
na polento daš narezane bučke lohk tut paradižnik (na kolobarčke debele 5 mm) potem nariban sir in čez daš smetano pol pa še potreseš z baziliko (ne preveč ampak glih en prov), pečeš 20 min na 180 v pečici.

;)

Goody
10.12.2004, 11:23
Krompirjeva juha s smetano

Oh, kako paše juhica…

Potrebujemo: 1 kg krompirja,
3 stroke česna,
sol,
poper,
ščepec majarona,
5 žlic kisle smetane.

Priprava: Krompir olupimo, ga dobro operemo in zrežemo na kocke. Skuhamo ga v vreli vodi. Začinimo s sesekljanim česnom, majaronom, soljo in poprom. Že kuhanemu primešamo smetano, skupaj naj vre še nekaj minut. :approve:

Goody
10.12.2004, 11:25
še mal mesa :tongue:

Nadevan puran

Potrebujemo: 4 do 6 kg težkega purana,
sol in beli poper po okusu,
4 žemlje,
narezane na kocke in namočene v mleko in maslo,
1 drobno narezano čebulo,
3 žlice maščobe,
malo naribane zelene,
2 jajci,
sok ene pomaranče,
naribano pomarančno lupino,
1 žlico timijana,
šopek narezanega peteršilja,
ščepec majarona,
10 dag masla.

Priprava: Očiščenega purana naluknjamo z nožem na približno petcentimetrsko mrežo vbodov, z vbodi okoli en centimeter premera. Purana od znotraj natremo s soljo in poprom. Na maščobi opražimo drobno narezano čebulo, ki jo dodamo kruhovim kockam, dodamo vse ostale sestavine in dobro zmešamo ter naredimo neke vrste testo. Če je potrebno, testo zgostimo s krušnimi drobtinicami. Purana nadevamo in ga zašijemo. Potem ga naoljimo in ga s prsnim delom navzdol položimo na rešetko nad moker pekač. Nanj položimo kos folije in ga pečemo 2 do 3 ure. Vsakih 15 do 20 minut ga premažemo z oljem. Po 2 urah odstranimo folijo, ga obrnemo in pečemo še eno uro. Vmes ga pokrijemo s folijo. Nato folijo odstranimo in purana vsakih 15 minut polivamo s sokom, ki se je nabral pri pečenju. Ko je puran pečen, ga pustimo v odprti pečici vsaj pol ure. Sok od pečenja precedimo, ga zgostimo s škrobom, dodamo kapljico vina in ga ponudimo zraven mesa. :approve:

zvezdica zaspanka
17.12.2004, 20:27
lazanja

greš v trgovino in kupiš raznce za lazanjo:approve:

potrebuješ

0,5 kg mletega mesa
0,5 l kisle smetane
eno čebulo
4 stroke česna
10 dag moke
15 dag margarine
sol
10 dag sira



v kozici setgreješ margarino, dodaš moko, rahlo prepražiš(moka ostane bela) zaliješ z vodo, soliš. vode daš toliko, da pride gostljata omaka-to je bešamel omaka. lahko jo izbolšate z kislo smetano

v posodi prepražimo nasekljano čebulo, ko postekleni dodamo česen, da zadiši in mleto meso. meso rahlo podošimo, začinimo, rahlo pomokamo in dodamo kislo smetano.

pekač za lazanjo namažemo z margarino in na dno rahlo namažemo z bešamel omako, po njej damoliste testenin in na te mesno omako. to ponavljamo, dokler ne pridemo do roba, ta zadnjo plast rezancev samo prelijemo z bešamel omako in potrosimo z naribanem sirom

pečico vklopimo na 180 stopinj in lazanjo pečemo približno pol ure. ko je lazanja pečena jo še ohlajamo ene pol ure, da se potem lažje reže

dober tek:2thumbs:

pk
21.12.2004, 12:48
Enostavneje ne gre:
Rabis pol kg kislega zelja ali kisle repe, listek lovora, 3 brinove jagode, 5 zrnc crnega popra, 1 nozevo konico mlete kumine, enako kolicino mlete sladke paprike, 1 srednje velikega ociscenega piscanca (cca 1,5kg) ali 2 manjsi svinjski kraci, sol.

V pekacu razprostres zelje ali repo, posujes s kumuno, das zraven lovor, poper, brinove jagode, gor das s soljo natrto meso, posujes z mleto papriko, porines v pecico, nastavis termostat na cca 180 stopinj in po pol ure obrnes mesovje v pekacu. Spet pustis pol ure, ponovno obrnes in peces se pol ure.

Zraven pase vse kar si zmislis.

Don't worry, be happy !

ponga
22.12.2004, 10:27
quote:Originalna objava Goody

aaaa da ne bodo še najmljaši in tisti, ki n amrajo alkohola žejni ;)

Božičkov napitek za najmlajše

Potrebujemo:
2 banani,
1 skodelico mleka,
3 žličke čokoladnih mrvic,
1/2 žličke vanilijeve arome.

Priprava: Banani narežemo in ju pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo mleko, čokoladne mrvice in vanilijevo aromo. Mešamo, dokler zmes ne postane gladka. :approve:



Če vsemu temu dodaš še kivi ali dva, stvar rata sicer bolj čudne barve, okus je pa dosti boljši! :2thumbs:

Citymamba
03.01.2005, 20:50
Vam še jaz enega navržem? V ponev damo dobro žlico svinjske masti in žlico ocvirkov. Ko je vroča na njej scvremo dve, ali več jajc na oko. Poleg ponudimo še topel bel kruh. Jed "poplaknemo" z dobro domačo knajpovo kavo. Predno se lotimo peke moramo zvrniti šilce domačega žganja. :approve:

__________________________________________________ ______________________________
Opravičujem se za žaljivke in zagotavljam, da je vse napisano laž. http://www.click-smilies.de/sammlung0304/spezial/Fool/crazy.gif Um je čist dokler ga ne pričnete uporabljati.

Citymamba
03.01.2005, 21:20
Za tiste, ki ljubite kaj krepkejšega pa še ena iz domače kuhinje. Skuhate več srednje velikih, neolupljenih krompirjev(v oblicah). Ko so skuhani jih še vroče olupite in postrežete v skledi. Poleg ponudite maslo ter dobro, nepasirano skuto(drobljeno). Da jed lažje zdrkne po grlu običajno poleg postavijo še golido s kislim mlekom, ali pa pinjencem. Odlična, preprosta in nasitna hrana. Pa še "bio" je.:veryevil:

__________________________________________________ ______________________________
Opravičujem se za žaljivke in zagotavljam, da je vse napisano laž. http://www.click-smilies.de/sammlung0304/spezial/Fool/crazy.gif Um je čist dokler ga ne pričnete uporabljati.

arabela
10.01.2005, 10:35
quote:Originalna objava alister

jst vem še enga za tiste tahitre kuharske mojstre

skuhaš polento (v slani vodi 2 min kuhaš in skoz mešaš instant polento)
jo preliješ v jeno (velikost glede na število lačnih)
na polento daš narezane bučke lohk tut paradižnik (na kolobarčke debele 5 mm) potem nariban sir in čez daš smetano pol pa še potreseš z baziliko (ne preveč ampak glih en prov), pečeš 20 min na 180 v pečici.

;)


:approve:Tole se pravkar peče v pečici, me prov zanima kaj bo ratalo...
Sam za smetano pa nisem vedela katero naj dam gor, sladko ali kislo:question:

**********************
***I didn´t start the fire***http://img32.exs.cx/img32/6690/101799ai.gif

Citymamba
10.01.2005, 14:24
Če je ugibala prav je dala "kiselo vrhnje".:approve:

__________________________________________________ ______________________________
Opravičujem se za žaljivke in zagotavljam, da je vse napisano laž. http://www.click-smilies.de/sammlung0304/spezial/Fool/crazy.gif Um je čist dokler ga ne pričnete uporabljati.

Citymamba
11.01.2005, 10:26
Se mi zdi, da je "obloga" malce prepusta. Potrebno bi ji bilo dodati malo pražene čebule, česna, morda še kakšen košček kraške pancete. Pa tudi sama smetana bi se bolje podala v obliki bešamela. No sicer pa gre le za moje lastno mnenje saj so okusi različni.

__________________________________________________ ______________________________
Opravičujem se za žaljivke in zagotavljam, da je vse napisano laž. http://www.click-smilies.de/sammlung0304/spezial/Fool/crazy.gif Um je čist dokler ga ne pričnete uporabljati.

klaudija
23.03.2005, 10:37
Piscancji (al pa puranov) file z mozzarello na paradiznikovi omaki s koruzo
Vam povem, mega dobro!

1 strok cesna
1 konzerva koruze
1 konzerva pelatov
sol, poper
700 g piscancjega fileja
2 zlici masla
250 g mozzarelle
malo sveze bazilike ce gre, ce ne pa pac tiste suhe

Malce visji pekac namazemo z nekaj mascobe in z sesekljanim cesnom. Damo not pelate in koruzo, popopramo in posolimo pa fajn vse skupi premesamo.
Filete narezemo na velike kose, popecemo na maslu, ni treba prevec. Spet posolimo in popopramo, damo v omakico, pa pokrijemo z mozzarello (ki je narezana na ploscice). V pecici pecemo nekje 25 minut. Ko je gotovo pa okrasimo z baziliko ... al pa pac posipamo ce ni sveze!

Zraven pa fuuuul pase kuhan krompircek ki ga se cist na kratko zapecemo v margarini. Posolimo in na koncu se velik petersilja zraven. Et voila!

:approve:

klaudija
23.03.2005, 10:47
Spageti s paradiznikom in slanino

4 stroki cesna
10 dag slanine
20 dag tistega mini paradiznika
petersilj
parmezan
40 dag spagetov
sol
5 zlic olivnega olja
poper

Cesen narezemo na tanke ploscice. Slanino narezemo na trakce. Paradiznik narezemo na polovicke (al pa pac se manjse ce je ta velik paradiznik!). Petersilj nasekljamo in parmezan naribamo.
Spagete seveda skuhamo al dente.
V eni fajn ponvi (jaz stavim na Tefal) zapecemo slanino, dokler ne postane malce hrustljava, sele potem dodamo olje. Ko je olje spet vroce vrzemo noter cesen, paradiznik in petersilj pa se kako minutko pustimo na ognju.
Ko so spageti kuhani jih odcedimo, ampak malce vode naj se kr ostane v loncu. Prelijemo z omakco in vse skupaj dobro premesamo. Damo na kroznike pa se posipamo s parmezanom.

Tak, se mi spet lusta! :D

klaudija
23.03.2005, 11:33
Pa se sladica:

1/2 kg skute
1 kisla smetana
2 jogurta
1 valijin sladkor
1 pecilni prasek
8 zlic moke
8 zlic sladkorja
2 jajci

Vse skupaj zmiksamo in damo v pomascen pekac, pa pecemo 45 min ... skratka tako dolgo, da ko noz potisnemo v testo nic ne ostane na njemu.

Zadeva se imenuje LENA KUHARCA - torej defenitivno za telebane! ;)

Dober tek!

Eva
18.05.2005, 11:05
Ocvrti paradižniki (za 1 osebo)

1-2 paradižnika
sol, poper, vejica peteršilja
moka, 1 jajce(stepeš ga z vilicami), drobtine
olje

Paradižnik narežeš na rezine (pol cm debele).
Posoliš, popopraš, potreseš s sesekljanim peteršiljem (če ga ni, pa ne).
Rezine povaljaš v moki, potem v jajcu in nazadnje v drobtinah. Ocvreš jih v vročem olju, da zlato zarumenijo, obrneš in še po drugi strani ocvreš.
Ješ vroče (pazi, da se ne opečeš) s kruhom.

Eva
18.05.2005, 11:13
Čokoladne banane (za 1 osebo)

1 banana
pol male čokolade

v primerni posodici raztopiš mlečno ali jedilno čokolado - približno 5 dag (čokolado razlomiš na koščke, jih daš v posodo, vse skupaj postaviš v večjo posodo z vrelo vodo in mešaš, da se čokolada raztopi; po potrebi dodaš par kapljic olja, da se ti prehitro ne strdi, ko posodico odneseš na mizo)
olupljeno banano nabodeš na vilice, jo pomočiš v raztopljeno čokolado in takoj neseš v usta :) ... ponavljaj, dokler ne zmanjka banane

O-bala
10.06.2005, 18:18
očistimo kalamare... jih za 3 minute vržemo na žar
ta čas pripravimo peteršilj in česen ( drobno narezano ) v olivnem olju ( tržaška omaka ) .... skuhamo krompir v kosih in ga potresemo s petršiljem

pojemo

bolj za telebane kot tako je lahko samo brez tržaške omake in krompirja

O-bala
11.06.2005, 17:31
quote:Originalna objava pk

quote:Originalna objava O-bala

... kalamare... jih za 3 minute vržemo na žar
ta čas .... skuhamo krompir v kosih


:question::dontknow: krompir kuhan v 3 minutah ? kako miceni pa so pravzaprav ti kosi?

Don't worry, be happy !



lol .... v treh minutah so kalamari narjeni - ne krompir

ta cajt ko pečeš kalamare daš kuhat krompir in ga kuhaš pač dokler ni kuhan ... ko so kalamari narjeni narediš tržaško ( krompir pa se kuha kaj pa vem cca 15- 20 min ? )

Cvetlični deček
16.06.2005, 13:29
quote:Originalna objava bog dan

hotel sem napisat pod jagode , a moram tule na žalost:nonono:

sestavine
1družinski zavitek vanilijevega sladoleda
250g jagod
pest zmletih mandljev

recept

jagode operemo in jim odstranimo peclje
stresemo jih v skledo , oprane seveda;)

v skodelico naložim plast sladoleda, plast jagod
in še plast sladoleda
potresemo z mandlji
in na sredo položim lepo bleščečo jagodo

će slučajno ne zmorete vsega pojest pa hranite v hladilniku:2thumbs:


"Ecosystem failing. Need ride off this rock. Pick up at Long 14e3365, Lat 46n2425, Earth."
http://boinc.mundayweb.com/seti2/stats.php/userID:1602/.png

biba
22.06.2005, 10:37
...babi kašica + hladno mleko :approve:

CaptainBlackAdder
24.06.2005, 09:53
Tunin namaz

- 1 konzerva tune (najboljša kaka riomare z zelenjavo - fižol, pa koruzica in olive)
- 1-2 veliki žlici kisle smetane
- gorčica
- majoneza
- poper

Odpreš konzervo, odcediš olje, streseš vsebino v skodelico, zdručkaš tuno (da ni v kosih), dodaš kislo smetano, malo gorčice in malo majoneze in poper in vse dobro premešaš.

To lahko ješ kar tako, ali pa namažeš na polnozrnat kruh/belo žemljico/krekerje oz. imaš za kanapejčke.



__________________________________________________ ________
Baldrick, believe me, eternity in the company of Beelzebub and all his hellish instruments of death will be a picnic compared to five minutes with me and this pencil if we can't replace this dictionary.

pk
11.07.2005, 17:06
skupaj v ponvi pecena piscancja prsa in mlad krompircek za 2 osebi;)

na max segreti plosci el.kuhalnika v vecji ponvi mocno segrejes cca 1/4 dcl olja (ce das not leseno palcko, se zacnejo delat mehurcki).
Takoj streses vanjo 1/2 dobro opranega (najbolse okrtacenega, vendar z lupinico) in osusenega surovega mladega krompirja, po moznosti cim manjsega tako, da lezijo krompircki en ob drugem. Z obracanjem v olju poskrbis, da je z vseh strani namascen. Pokrijes s pokrovko + peces cca 5 minut, nato krompircke obrnes, ponovno pokrijes + peces nadaljnih 5 minut.Potem jih umaknes na rob ponve. V sredo das 1 vecja piscancja prsa in po 5 minutah pecenja na 1 strani prsa obrnes. Vse skupaj posolis, pokrijes, zmanjsas temperaturo plosce za polovico, peces cca 35 minut, vmes po potrebi obracas. Narejeno!
Zraven serviras tisto, kar ti (vama)pase :)

Don't worry, be happy !

facko
12.07.2005, 10:52
Žrebičja jetrca. Pr konskem mesarji kupš žrebetova jetrca. Konjska so preveč trda. Poj jih pa narežeš na tanše pa za dlan velke rezine. Na ne preveč uročem ol jih popečeš. Na krožnk daš srovo narezano čebulo najno pa položiš vroča jetrca. Zravn gre dobr tud kajmak. Pa svež mehk krh tud paše;). Pijačka pa po ukus. Men so zlo ušeč. Me en mau spominajo na zadeve z roštilja. Lohk jih ješ tud brez sulatke tko so fajn.

==================================================
Slovenija moja dežela. Živim pa na smrek.

pk
01.08.2005, 21:30
1 kg jabolk
1 zavitek vanili pudinga + navodilom ustrezna kolicina sladkorja + mleka
3 jusne zlice sladkorja
1 zavitek zamrznjenega listnatega testa
po zelji 3 cl calvados
stepena sladka smetana, ce jo imas rad:)

skuhas puding po navodilu;)
odtajano listnato testo razvaljas v velikosti pekaca, polozis na dno, nanj razvrstis nalistana izkosciscena jabolka, potreses s sladkorjem + na 220 stopinj Celzija peces 35 minut+ zmanjsas na 200 stopinj. Povrhu enakomerno zlijes gor puding + peces nadaljnih 10 minut. Vzames iz pecice, ce hoces, polijes s calvadosom in flambiras. Mnjami, lahko jes toplo ali hladno, s kupcki sladke smetane ali brez:)

Don't worry, be happy !

gripson
25.08.2005, 14:11
Krucefiks, jaz pa vsak dan berem tele recepte ravno okol treh ko ratam lačen do štedilnika pa je še 20 km....

Torej:

Narediš testo za kruh ali pico(iz pol kile moke..., pa tko naprej....)
potem pa testo razvaljaš v cca. 60x40 cm, nanj položiš filo - šunko (vegiji stran ali pa še malo počakte), pršut, mocarelo, na pol prerezana trdo kuhana jajca, riban sir, olive brez koščic (v bistvu kar vam paše), zarolate v rolado, zvijete v klobčič ali krog, pomažete z olivnim ali navadnim oljem, pustite vzhajati 30 minut, potem pa vržete v pečico na 200° za 10 minut in 180° za 25-35 minut. Pa dober tek!

p.s.: Vegiji pa lahko daste noter banano, nutelo al kva je že tista čokolada..., pa razne sirčke, sadje...

Jaz to delam z ljubeznijo, zato je zmeraj tako...njami...


**** Mečem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...**** Janša je bil čebelar****

Goody
09.11.2005, 11:26
Malinovi mafini s kislo smetano
sestavine:
-maščoba in moka za model
-200g malin (svežih ali zamrznjenih)
-120g mehkega masla
-120g sladkorja
-1 jajce
-300g kisle smetane
-2 1/2 kavne žličke pecilnega praška
-1/2 kavne žličke sode bikarbone
-sol
-sladkor v prahu za posip

1. Pačico segrejemo na 180°C. Vdolbinice pekača za mafine namastimo in potresemo z moko ali pa vanje namestimo papirnate modelčke. Sveže maline preberemo, zamrznjene pa zamo odmrznemo.


2. Penasto zmešamo maslo in sladkor. Primešamo jajce in kislo smetano. V posebni skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in ščepec soli. To dodamo masleni mešanici in jo z metlico za sneg ali kuhalnico le toliko premešamo, da se vse sestavine navlažijo.

3. S testom napolnimo vdolbinice v modelu za mafine, vendar ne več kot do treh četrtin. Na testo razporedimo maline in jih rahlo potlačimo. Mafine pečemo v pečici na srednjem vodilu 20 do 25 minut, da postanejo zlato rjavi. Vzamemo jih iz pečice, pustimo počivati okoli 5 minut, nato jih vzamemo iz modela in ohladimo. Ob koncu jjih še na tanko potresemo s sladkorjem v prahu.

4. Pojemo mafine :tongue:

P.S.: Recept sem preizkusila in so res njamsi!

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Goody
09.11.2005, 11:26
1. OREHOV MAFIN Z LEŠNIKI (masa za 12 mafinov, 20-25 min pri 180 °C)
Mokre sestavine:
125 g margarine
125 g sladkorja
30 g rjavega sladkorja
1 jajce
10 g čokolade v prahu
50 g mletih orehov
50 g mletih lešnikov
230 g jogurta
Suhe sestavine:
250 g moke
1 žlička sode bikarbone
1 žlička pecilnega praška

Različice:
1.a) Orehov mafin z lešniki in rozinami
dodaj 60 g suhega sadja ali 40 g rozin med mokre sestavine


2. KOKOSOV MAFIN (masa za 12 mafinov, 25 min pri 180 °C)
Mokre sestavine:
65 g masla
125 g sladkorja
340 g mleka ali jogurta
2 jajci
Suhe sestavine:
3 žličke pecilnega praška
310 g moke
110 g naribanega ali mletega kokosa
Posip: kokos in sladkor

Različice:
2.a) Kokosov mafin s pomarančami
samo 120 g mleka ali jogurta, dodaj 85 g mlete pomaranče ali 120 g pomarančnega soka, 2 žlički pomarančne lupine med mokre sestavine
2.b) Kokosov mafin s češnjami
dodaj 170 g razkoščišenih češenj med mokre sestavine

2.c) Kokosov mafin z ananasom
samo 240 g mleka ali jogurta, dodaj 160 g narezanega ananasa med mokre sestavine


3. JABOLČNI MAFIN S KOSMIČI (12 mafinov, 20-25 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
100 g rozin
360 g mleka
65 g otrobov
250 g naribanih jabolk
2 jajci
Suhe sestavine:
2 žlički pecilnega praška
190 g moke
65 g rjavega sladkorja (lahko je tudi bel)
1/2 žličke cimeta

Različice:
3.a) Jabolčni mafin s kosmiči in orehi
odvzemi rozine in dodaj 140 g orehov med suhe sestavine

3.b) Jabolčni mafin s kosmiči, orehi in ingverjem
odvzemi rozine in dodaj 90 g orehov, #189; žličke naribanega ingverja med suhe sestavine


4. JAGODNI MAFIN (10-12 mafinov, 20 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
2 jajci
65 g sladkorja
120 g mleka
65 g masla
250 g jagodnega jogurta
Suhe sestavine:
2 žlički pecilnega praška
250 g moke
1/4 žličke sode bikarbone


5. BOROVNIČEV MAFIN (12 mafinov, 20-25 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
125 g masla
125 g sladkorja
2 jajci
200 g borovnic
60 g limoninega soka
240 g mleka
Suhe sestavine:
650 g moke
1/4 žličke sode bikarbone
3 žličke pecilnega praška

Različice:
5.a) Borovničevo-jabolčni mafin
odvzemi 240 g mleka in dodaj 165 g naribanih jabolk med mokre sestavine


6. JABOLČNI MAFIN (12 mafinov, 25 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
350 g naribanih jabolk
125 g rastlinskega olja
1 žlička vaniljevega sladkorja
2 jajci
120 g rjavega sladkorja
Suhe sestavine:
130 g polnozrnate moke
130 g bele moke
1/4 žličke sode bikarbone
3 žličke pecilnega praška
2 žlički cimeta
* opomba: lahko dodaš polovico jedilne čokolade, ki jo nalomiš na majhne koščke

Različice:
6.a) Jabolčni mafin z rozinami in orehi
dodaj 90 g rozin, 50 g zmletih orehov, 1 žličko naribane limone ali pomarančne lupine med mokre sestavine
6.b) Jabolčni mafin z datlji
dodaj 150 g razkoščičenih dateljev, 1 žličko naribane limonine lupine med mokre sestavine

6.c) Jabolčni mafin z otrobi
odvzemi polnozrnato in belo moko, dodaj 90 g otrobov, 200 g bele moke med mokre sestavine


7. BANANIN MAFIN (12 mafinov, 25 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
125 g margarine
65 g sladkorja
3 srednje velike banane
1 jajce
Suhe sestavine:
2 žlički pecilnega praška
220 g moke
1/4 žličke soda bikarbone
1,5 žličke muškatnega oreščka

Različice:
7.a) Bananin mafin z naribano čokolokado
dodaj 50 g naribane jedilne čokolade med mokre sestavine
7.b) Bananin mafin z medom
odvzemi sladkor in dodaj 1 jajce med mokre sestavine in 30 g med suhe sestavine
7.c) Bananin mafin s suhim sadjem
dodaj poljubno mešanico jedrc suhega sadja (posušene marelice ali hruške ali slive ali fige ali rozine ali datlji)
7.č) Bananin mafin z ingverjem
dodaj 70 g zmletih orehov, 1 žličko naribanega ingverja med mokre sestavine in 1,5 žličke cimeta med suhe sestavine



Slani mafini


1. SIROV MAFIN Z JABOLKI (12 mafinov, 20 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
120 g mleka ali jogurta
65 g margarine
165 g naribanih jabolk
125 g grobo naribanega sira
2 stepeni jajci
65 g medu
Suhe sestavine:
2 žlički pecilnega praška
220 g moke
1/4 žličke soda bikarbone

Različice:
1.a) Sirov mafin z jabolki in datlji
dodaj 90 g razkoščičenih datljev med mokre sestavine


2. SIROV MAFIN Z ZELIŠČI (10-12 mafinov, 25-30 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
1 stepeno jajce
2 žlici margarine ali olja
100 g naribanega sira
1 majhna in drobno naribana čebula
2 žlici peteršilja
1 žlička posušenih zelišč
Suhe sestavine:
ščepec čilija
250 g moke
1 žlička soli
1 žlica sladkorja
Posip: cimet in sladkor

Različice:
2.a) Sirov mafin s šunko
dodaj 80 g narezane kuhane šunke med mokre sestavine
2.b) Sirov mafin z lososom
dodaj 30 g narezanega lososa med mokre sestavine
2.c) Sirov mafin
odvzemi zelišča in dodaj 120 g naribanega sira med mokre sestavine


3. BUČNI MAFIN (10-12 mafinov, 20-25 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
165 g zmečkanih bučk
360 g mleka
1/2 drobno narezane čebule
2 jajci
120 g jogurta ali sladke smetane
Suhe sestavine:
3,5 žličke pecilnega praška
310 g moke
1 žlička soli

4. KORENJEV MAFIN (12 mafinov, 20-25 min pri 180°C)
Mokre sestavine:
125 g olja
125 g sladkorja
240 g jogurta
160 g naribanega korenja
3 jajca
Suhe sestavine:
3,5 žličke pecilnega praška
380 g moke
1/4 žličke sode bikarbone
1 cimeta


Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Goody
09.11.2005, 11:27
Muffins

125g rjavega sladkorja
2 jajci
1 vanilin sladkor
125g masla (maslo stopi, da je tekoče)

mešaj

360g moke
#189; pecilnega praška
1 mala žlička sode bikarbone
1 jogurt
2 dcl mleka

dodatki po želji!

Čokolada, višnje, mandeljni

Prvo vmešaj, sladkor z jajci, dodaj jogurt, mleko, potem pa moko in suhe sestavine... za barvo lahko daš kako žlico ali dve kakava. Sama potem vmešam čokolado, mandeljne... kar v maso se lepše pečejo. Pečeš pri 180 stopinjah 15/20 min.



Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Goody
09.11.2005, 11:44
BUREK

Sestavine:
Testo:
250 g gladke moke
sol
1 dl olja
11/2 – 2 dl mlačne vode

Mesni nadev:
40 dag mletega mesa
2 čebuli
začimbe (sol, poper, vegeta, rdeča paprika v prahu in česen)
malo olja

Sirov nadev:
30 dag skute
1 jajce
2 – 3 žlice kisle smetane
ščepec soli


Priprava:
Moko presejemo v skledi, v sredini napravimo vdolbino za sol in olje. Prilijemo mlačno vodo in mesimo tako, da je testo na sredini vedno gladko. Naredimo razmeroma mehak cmok testa. Delovno površino pomokamo in na njej testo temeljito gnetemo (10 minut), da postane bleščeče in gladko. Vmes testo večkrat vržemo v zrak in nato na delovno površino, tako testo postane voljno. Nato damo testo nazaj v skledo, ga premažemo z oljem in pustimo, da na toplem počiva najmanj 1 uro.

Za mesni nadev pripravimo mleto meso. Eno belo in eno rdečo čebulo narežemo zelo na drobno. Meso začinimo z vegeto, poprom, soljo (precej), rdečo papriko v prahu in česnom ter zmešamo. Čebulo popražimo na olju, dodamo meso in dušimo, da se pokuha vsa tekočina. Meso ohladimo. Za sirov nadev vse sestavine dobro zmešamo.

Na mizi razprostremo prt. Testo razvaljamo na tanko. Pri tem ga ovijemo okoli valjarja, da se razteguje. Nato ga namažemo z oljem. Robove preklopimo proti sredini testa, da se namažejo tudi robovi in vrnemo nazaj. Testo pustimo stati na toplem 15 minut, da počiva. Potem ga dobro raztegnemo z rokami preko cele mize, zelo na tanko. Nadev potresemo po robovih testa na samo 10 cm širine (bolj na tanko). Z dvigovanjem prta začnemo zvijati robove. Vmes burek potegnemo večkrat k sebi, da se testo na sredini še raztegne in stanjša. Kmalu se testo na sredini pretrga in burek zvijemo do konca. Burek je sedaj v obliki neprekinjenega obroča okoli cele mize. Prerežemo ga na več daljših delov in zvijemo v klobčič kot kačo, v tako imenovane tufke. Tufke položimo v naoljen pekač. Namažemo jih z oljem ali maslom. Nanje lahko tudi enostavno položimo koščke masla ali margarine, ki se ob peki stopijo. Pečemo jih pri 250 stopinjah, da postanejo rjavo-rdeče (pribl. #189; ure). Proti koncu jih poškropimo z vodo (s škropilom) in še malo popečemo. V posodici zavremo 1 deci vode s kocko margarine (slabih 10 dkg). Ko je burek pečen ga damo iz pečice in takoj polijemo s to vodo. Malo se zakrkne... minutko, potem vso to vodo odlijemo. (Gotove tufke narahlo namažemo s smetano, nevtralno ali kislo, nikoli s sladko).

Za boljši okus in pravi burek 'južnih sosedov' uporabimo namesto olja mast.

in še tukaj: http://www2.serbiancafe.com/kuvar/
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=priloge&id=105

http://maxximum-portal.com/PL/forum/viewtopic.php?t=6115&postdays=0&postorder=asc&start=18&sid=fe7d99ae7c6ba334d32fe0b5485e14a1

http://recepti.najportal.com/recipe.php?recipeid=99

Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Goody
09.11.2005, 11:48
Marmornati šarkelj

25 dag masla
25 dag sladkorja
3 jajca
2 žlici ruma (ampak to tud če mal več zliješ, ni nč hudga, še bolš je :clown:)
50 dag moke
1/8 l mleka
__________________________________________________

3 dag kakava
3 dag sladkorja
3 žlice mleka


Penasto umešaj sladkor in maslo, dodajaj jajca, rum, moko s pecilnim praškom in mleko. 2/3 testa daj v pomaščen pekač za šarklje, presotali masi pa dodaj kakav, sladkor in mleko ter dobro premešaj. Obe masi v pekaču premešaj z vilico, da se masi obarvata in peci v pečici pri 170° C približno 1 uro.


panettone s kandiranim sadjem:


500 g moke
130 g sladkorja
120 g masla
120 ml mleka
70 g rumenjakov
50 g rozin
50 g kandiranega sadja
1 vanilin sladkor
20 g kvasa
70 ml mlačne vode
sol


Kvas raztopimo v mlačni vodi in dodamo 60 g moke. Dobro premešamo in pokrito pustimo vzhajati 2 uri.

Nato zmešamo še 120 g moke, 65 g sladkorja, 60 g zmehčanega masla in malo mlačnega mleka. To testo nato združimo s prvo kepico in zopet pustimo vzhajati dve uri.

Testu nato dodamo preostalo moko, maslo, sladkor in vanilin, zatem še mleko, rumenjake in ščepec soli. Dobro ga pregnetemo in na koncu dodamo še rozine in kandirano sadje. Zopet pustimo vzhajati 2 uri. Nato ga pečemo pri 170 stopinj 60 min.


(nisem še delala ... prepisano s http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&ID=1536)

ali
rumeno testo:
4 jajca
12 dag margarine
18 dag sladkorja
2 dl mleka
2 žlici ruma
30 dag moke
limonina lupina

dodatek za marmorni kolač:
2 žlici kakava
2 žlici mleka
1 žlica ruma

Penasto umešaj margrino, nato počasi med mešanjem dodajaj izmenično rumenjake in sladkor (2 žlici sladkorja prihrani). Prilij mleko in rum ter dodaj polovico moke in naribano limonino lupino.
Beljake z dvema žlicama sladkorja stepi v trd sneg.
Drugo polovico moke zmešaj s pecilnim praškom. Nato previdno zmešaj testo, beljake in moko s pecilnim praškom.

Polovico testa vlij v namazan in z moko potresen model. Med drugo polovico zamešaj kakav, dodatno mleko in rum in vlij v model. Narahlo pomešaj z vilicami; le toliko, da se malo čokoladnega testa pomeša med rumeno.

Za takega s kandiranim sadjem vzameš samo osnovno testo in vanj vmešaš kandirano sadje.


Tole je iz biskvitnega testa; obstaja tud tak iz kvašenega - tega pa še nisem delala.



Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Goody
09.11.2005, 11:49
Pehtranova potica:

Testo:
1/2 kg bele moke
4-5 rumenjakov
3 dkg kvasa
cca 2,5 dcl toplega mleka
žlica sladkorja za kvasec+5 dkg sladkorja
10 dkg masla
1 vanili sladkor
žlica ali dve ruma
limonina lupinica
ščep soli


Iz kvasa, dveh žlic moke, žlice sladkorja in malo mleka zmešamo kvasec, ki naj na toplem vzhaja. V skledo presejemo moko, (ne škodi, če je malo pregreta v pečici na 50 stopinj); v lončku stopimo maslo, dodamo toplo mleko, sladkor, sol, vanili, lupinico, rum, vžvrkljamo še rumenjake. Skupaj z vzhajanim kvascem zamesimo [u]mehko</u> in gladko testo. Jaz vse skupaj gnetem kar z mešalnikom (ročno 'klofanje' testa mi ne diši kaj preveč) toliko časa, da lepo odstopi od posode. Če nisi sigurna, da je dovolj pregneteno, ga pač gneti še malo ;). Vzhaja naj še enkrat na toplem, da naraste na dvakratno količino. Ker je testo kar bogato z jajci in maslom, ne skrbi, če bo vzhajanje trajalo malo dlje – včasih tudi dve uri, odvisno pač od moke in kvasa.

Za nadev imam jaz najraje topljeno smetano – tisto gosto belo zadevo z rjavo skorjico, ki jo prodajajo mamce na tržnici. V približno 30 dkg smetane vmešaš sneg iz beljakov, ki so ostali, lonček ali več kisle smetane – da je nadev lepo mazav, sladkor po okusu, vanili sladkor, lahko tudi malo ruma, poseben okus pa dasta žlica ali dve medu. Če se ti zdi, da je nadev preredek, ga zgostiš z drobtinami. Testo razvaljaš, namažeš z nadevom, po vrhu posuješ z narezanim pehtranom (samo ne pretiravaj, en šopek pehtrana bi moral zadostovati), nekateri posujejo še pest rozin (jaz ne:dead:), tesno zviješ, daš v namaščen pekač in pustiš še enkrat vzhajati. Preden daš v pečico (predhodno segreto na 180-200 stopinj), še enakomerno prebodeš potico z zobotrebcem. Pečeš na drugi višini od spodaj približno eno uro, raje kakšno minuto več, če se ti zdi, da skorja prehitro rjavi, jo pokriješ z alu folijo.

Kar se pa mete tiče...
Pri nas poznamo metovko – potico z meto, ki je pa lahko sladka ali slana. Sladka varianta je v bistvu identična pehtranovi, samo da na koncu posuješ z nasekljano meto, lahko uporabiš tudi grobo zdrobljeno suho meto, če sveže nimaš. Pri slani varianti pa zamesiš malo boljše kvašeno testo kot za kruh – lahko tudi iz polbele moke, za nadev pa scvreš ocvirke, vmešaš jajca in sesekljano meto, malo soliš in še s toplo zmesjo namažeš razvaljano testo in zviješ v potico. Postrežeš še toplo.

Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Goody
09.11.2005, 11:52
Blejska grmada

Za biskvit potrebujemo:
10 jajc
25 dag moke
25 dag sladkorja
2 dag kakava v prahu

Vanili krema:
1 liter mleka
5 jajc
14 dag sladkorja
14 dag moke
1 zavitek vanili sladkorja

Sladkorni sirup:
30 dag sladkorja
1 liter vode
0.5 dl ruma
10 dag rozin

Potrebujemo še 50 dag mletih orehov, sladko smetano in jedilno čokolado







Biskvit pripravimo kot za torto. Pečemo ga v pravokotnem pekaču. Polovica biskvita naj bo temnega (dodamo kakav v prahu ). Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razdelimo na štiri enake rezine.
Sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo prevremo, vanj dodamo rozine in rum. Ohladimo.
Za pripravo vanili kreme najprej ločimo rumenjake od beljakov. V rumenjake vlijemo 2 dl hladnega mleka, dodamo moko in gladko zmešamo. Kot za puding. Dodamo ostalo mleko, ki smo ga zavreli in s polovico sladkorja in vanilijo skuhamo v kremo. V vročo kremo dodamo še sneg beljakov, kateremu smo med stepanjem dodali preostali sladkor, ter vse skupaj narahlo premešamo.
Ostane nam še, da grmado zložimo v primerno posodo visoko 15 cm. Najprej v posodo položimo plast svetlega biskvita , navlažimo s sladkornim sirupom, potresemo z mletimi orehi in rozinami in pokrijemo z vanili kremo.Ta postopek ponovimo s temnim biskvitom, pa zopet s svetlim tako , da končamo s temnim, katerega po vrhu tenko premažemoz vanili kremo, narahlo potresemo s kakavom in ohladimo. Hladno grmado z žlico oblikujemo v manjše grmade, okrasimo s stepeno smetano in po vrhu pokapamo s stopljeno čokolado.

ali

4 dan starim žemljicam oz. 1/2 kg dan staremu kruhu obribaš skorjico, narežeš na po cm debele rezine in namočiš v četr litra mleka. Olupiš l kg ne preveč kislih jabolk in jih nalistaš. Namastiš manjši pekač (recimo 20x25 cm). Na dno položiš plast odcejenih kruhovih rezin. Gor daš plast jabolk, če hočeš,potreseš z v rum namočenimi rozinami, ni pa nujno, lahko tudi z bolj grobo zmletimi orehi, povrh potreseš s cimetom zmešan kristalni sladkor (pač kolikor misliš, da ga je treba), pokriješ z naslednjo plastjo kruha,...ponavljaš, dokler imaš vse sestavine, tako, da je na vrhu krušna plast.
Zmešaš 2 rumenjaka, malo sladkorja in 1 lonček kisle smetane (ok, tudi jugurta je v redu,), preliješ čez po celi površini, pečeš dobre 3/4 ure na 200 stopinj celzija.
Vzameš iz pećice, po celi površini porazdeliš malo osladkan sneg iz 2 beljakov, daš nazaj v pečko in pečeš dalje, dokler sneg ne zarumeni.
Vzameš ven in postrezeš
a) toplo - mljaska!!!
b) hladno - še vedno mljaska, samo havbica iz snega pade skupaj:blush:



Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Goody
09.11.2005, 11:56
Recepti za boranjo

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?prikazi=ABC&ID=3877

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?prikazi=ABC&ID=2750


Recept ni v slovenščini ker je prepisan iz srbske strani.

BORANJA Z JAJCI

Sastojci za 6 porcija
800 g boranije (zelene ili žute)
manja glavica luka crvenog
dve kašičice aleve paprike
puter
brašno
slanina
jaja
1/2 l mleka

Priprema

Na puteru izdinstati luk, zatim dodati boraniju, kad je izdinstana zapržiti je sa brašnom, puterom i alevom paprikom, sipati je u tepsiju. U poseban sud izlupati 4 jaja i pola litra mleka i preliti preko boranije. Odozgo poslagati komadiće slanine i staviti u rernu da se zapeče oko 15 minuta. Prijatno.


ali
Najprej prepražim čebulo, dam notr govedino narezano na koščke in potenstam. Pa solim, popram, rdeča paprika, lohk česen. Pol ko je meso popečeno, dodam stročji fižol, mogoče še kakšno začimbo, zalijem z vodo in dušim. Ko je fižol skuhan pa zadevo še mal zgostiš...lohk z mokco, sama dam rajš mal paradižnikove mezge:blush:.

In pol še pire. :cool::cool::cool:

Dober tek! :tongue:



Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Goody
09.11.2005, 11:59
by pinky: receptki iz listkov

Našla sem ene par starih listkov z recepti ... in da se ne zgubijo sem jih prepisala v računalnik.
Ker pa mogoč še komu kaj prav pride, jih še tule objavim. Vse razen šabese (ki je ne maram) sem tudi sama preizkusila.



Čokoladni liker

0,5 l mleka zavri in nato 3 minute kuhaj in stalno mešaj. Ohladi. Penasto vmešaj 4 rumenjake, 30 dag sladkorja in 15 dag čokolade, nato to počasi primešaj mleku. Na koncu dodaj še četrt litra žganja.



Skutna torta

10 dag surovega masla
10 dag sladkorja
1 zavitek vanilinega sladkorja
6 jajc
14 dag pretlačene skute
10 dag mletih mendeljov
1 žlica moke
1 pecilni prašek
Penasto umešaj maslo, sladkor, vanilin sladkor in rumenjake. Primešaj skuto, mandeljne in nato še sneg in moko s pecilnim praškom. Peci v modelu za torto v srednje topli pečici. Pečeno potresi s sladkorjem.



Šabesa

70 bezgovih cvetov
9 l vode
9 kg sladkorja
15 dag vinske kisline
6 limon
Vse skupaj naj vre 15 minut



Jabolka in kruh

Star bel kruh nareži na tanko in prekrij dno kozice (premer cca 20 cm). Potresi z naribanimi jabolki. Nadaljuj tako do vrha, končaj z jabolki.
Stepi 2 jajci, 2 dl mlačnega mleka in malo sladkorja. S tem prelij jabolka in kruh. Peci 30-45 minut v pečici na 180-200 stopinj.


Krhki flancati

400 g moke
2 dl kisle smetane
2 jajci
40 g sladkorja
šćep soli
pol žličke limoninega soka
1 žlica ruma
2 žlici vina
olje, sladkor

Iz vsega vmesi testo (najprej z vilicami, nato z roko). Pusti da nekaj časa počiva, nato razvaljaj za nožev rob debelo, razreži in ocvri.


Orehove kroglice

120 g čokolade v prahu
120 g sladkorja v prahu
120 g mletih orehov
1 beljak
2 žlici ruma
kristalni sladkor
Zmešaj čokolado, sladkor in orehe. Dodaj beljak in rum ter dobro pregneti s kuhalnico. Oblikuj za oreh debele kroglice in jih povaljaj v kristalnem sladkorju ter pusuši na zraku.



Skutni žličniki

250 g sočne skute
80 g sladkorja
1 zavitek vanilina
100 g ostre bele moke
2 jajci
olje za cvrtje
Vse sestavine dobro zmešaj v gladko testo. Olje segrej na 190 stopinj. Z mastno žlico zajemaj testo, položi v olje in z obeh strani zlato rumeno ocvri. Potresi s sladkorjem v prahu.


Skutna klobasa z zdrobom

500 g skute
5-6 žlic pšeničnega zdroba
2 jajci
1 žlička soli
100 g margarine.
Vse skupaj zmešaj, z mokrimi rokami oblikuj klobaso, jo zavij v moker prtič, povij z nitko in počasi kuhaj 20-25 minut v slanem kropu.
Kuhano razreži in zabeli z drobtinami.



Čokoladno pecivo

Speci čokoladni bisvit. Razreži na dve plasti. Bistvit malo namoči (mleko, rum+voda, rum+mleko, ...). Med plasti namaži čisto navadno kislo smetano. Razreži na koščke.
(jedla sem in je blo tako dobro da sem vprašala za recept ... in kmal dol padla ko sem zvedela da je samo kisla smetana)



Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

CaptainBlackAdder
10.11.2005, 13:46
Goody,

to je tema za (kuharske) telebane - penasto zmešamo? :dontknow::dontknow::dontknow:

Drugače pa :tongue::tongue::2thumbs::2thumbs:!

__________________________________________________ ________
Baldrick, believe me, eternity in the company of Beelzebub and all his hellish instruments of death will be a picnic compared to five minutes with me and this pencil if we can't replace this dictionary.

Goody
10.11.2005, 14:36
ali zmešaš toliko, da nastene pena ... tku k una penca na kapučinu si tole jaz predstavljam :D ... sam zbrala sem teme k so bli posebi recepti napisani, da bo vse skupi, napisali so jih pa drugi spretni kuharji, pa tut verjeme, da bodo z veseljem priskočili na pomoč s kakšnim koristnim nasvetom ...:approve:

Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

mrjerry
10.11.2005, 14:48
penasto se mesa maslo in rumenjake... obojes ruknes v mikser in pustis, da se mesa, dokler ne postane kremasto... vazno, da je homogeno


ni tko, kot na kapucinu

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

pk
11.11.2005, 15:56
brez mixerja je pa umetnost:D
ko moraš ful pazit, da se rumenjaki ne sesirijo, pa 1 po 1 moraš not dajat... nisem ziher, ampak moraš najprej penasto umešat sladkor in puter, da vse skupaj rata belo in naraste, šele pol pridejo rumenjaki na vrsto:dontknow:

Don't worry, be happy !

mrjerry
21.11.2005, 10:54
quote:Originalna objava pk

brez mixerja je pa umetnost:D
ko moraš ful pazit, da se rumenjaki ne sesirijo, pa 1 po 1 moraš not dajat... nisem ziher, ampak moraš najprej penasto umešat sladkor in puter, da vse skupaj rata belo in naraste, šele pol pridejo rumenjaki na vrsto:dontknow:

Don't worry, be happy !

Tocno ja, najprej sladkor in putr...

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

lady_lucifer
16.12.2005, 09:04
sm ze parkrat jedla in mi je toooooook dobra:tongue::tongue: sam hudic je to, kr nimam blage veze iz cesa je vse to in kako se nardi....a kdo ve?:shy: bom zelo vesela :approve:

Smarty
16.12.2005, 09:49
ma po moje to ni tolk težko...namest mesa daš sojo

paradižnik, začimbe, paprika, korenje...

G.GARBO
02.03.2006, 09:52
Kaj vse dajete v tople kruhke ?

Sacha
02.03.2006, 10:00
Topli sendvič


Vrijeme pripreme: 30 min.
Sastojci:
>2 krumpira
>1 tikvica
>50 dag Podravca ili nekog drugog tvrdog sira
>sol,
>vegeta,
>bosiljak,
>origano,
>papar,
>2-3 šnite kruha.
Priprema:
Krumpir nareži na kockice i ubaci u kipuću slanu vodu. Oguli tikvicu i nareži na kockice. Dodaj je u polukuhani krumpir i kuhaj dok ne omekša. Napravi pire od tikvica i krumpira. Dodaj začine po želji i izmiješaj.
Smjesu namaži na šnite kruha, u debljem sloju. Po želji dodaj ketchup.
Podravec nareži na kockice i poslaži po kruhu. Sendviče zapeci 5 do 7 min u pećnici na 180°C.

Smarty
02.03.2006, 10:33
jst mam rada:
toast, maslo, sir, salama (sam, da nima velikih belih pik notr)
pa lohk je mal ajvarja notr :shy:

dvojčica
02.03.2006, 10:41
Men so najljubši s tuno:tongue:

Zmešam tuno, mal majoneze, lahko kisla smetana, nariban sir, koruza, začimbe, potem pa samo namažem kruhke in v pečico, za 15min...njami

Lahko pa namesto tune narežeš salamo na koščke(poli).

Sacha
02.03.2006, 11:04
No men so dobri tkole:

francosko narežem na kolobarčke, namažem z zeliščnim maslom dodam salamo vmes kisle kumarce položim sirčka:tongue:, al pa maslo pa svež paradižnik in mocarelo:tongue:, al pa nardiš česnove krihke pol pa gor po želji, polico pa kislo papriko pa sirčka po vrh pa še mal potreseš origana:tongue: .............................in dam v mikrovele na žar pol pa še mal na mikro in pridejo tko lepo hrustljavi.

GiGi
02.03.2006, 12:46
1. Kupi sestavine ki se pojavijo v naslednjih točkah

2. na toast na tanko namaži malo majoneze

3. zlagaj na namazano rezino v naslednjem vrsten redu: sir(gauda) mortadela ali toast plečka-prešana šunka, rezina kumare(opcija), kolešček ali dva trdokuhane jajčke, sir(gauda) tost namazan na spodnji strani z malo majoneze

4. Ko daš v opekač naj bo le ta na najbolj vroči nastavitvi, takoj ko daš kruhe noter zmanjšal in popače da se sir stopi

5. razreži po diagonali ali na polovico(kako je ljubše) in pojej ob spremljavi najbolj priljubljene pijače.

Alias
04.03.2006, 19:19
Najraje katerakoli kombinacija (alhko tudi vse skupaj) naslednjih sestavin:
paradižnik, mozzarella, pršut, rukola, bučke (popečene po možnosti), rakci, avokado, avokadov namaz, bazilika +
obvezno olivno olje pa grobo mlet poper na koncu :approve:

Aja, pa popečen bel kruhek + maslo + tatarski biftek :tongue:

kletka
13.03.2006, 15:06
mene pa zanima, kak se nardijo tiste drobtine, ki se dajo potem gor na kake cmoke al pa na kake štruklje? hvala za pomoč!

solsikke
13.03.2006, 15:09
Vzameš par dekagramov masla, ga segreješ in na njem popražiš drobtine (lahko tudi iz piškotov, če gre za sladko jed). Ampak pazi, da ogenj ne bo premočan, ker se hitro zažge. Lepo počasi in bo. :)

kletka
13.03.2006, 15:24
kaj pa margarino se tud lahko uporabi, ker masla ponavadi ne kupujem? :shy:

Smarty
13.03.2006, 19:36
ja...mejčkn olja, margarine, masla (kar ti je pač všeč)...mal drobtinc, minutka in je to to...sam da se ne zažge...

BettyLu
16.03.2006, 13:59
Zmešaš kislo smetano, sesekljan česen in peteršilj, pa malo soli. Pa na kruhke namažeš in daš v pečico za deset minut. Kako je to dobrooooooo.....:smile:

sadie_007
17.03.2006, 06:41
jst pa sam par kapljic olivnega olja gor dropnem, pa mal naribanga sira čez, pa origano in za 15 minut v pečico :shy:

BettyLu
20.05.2006, 13:23
Kupiš sojino meso (mleto, v suhem stanju) ga daš v vročo vodo da se namoči, potem pa delaš naprej isto kot z mesom...ni kakšne hude umetnosti..

G.GARBO
05.06.2006, 10:43
Potrebujem recept za bezgov sirup.

Kate
05.06.2006, 18:55
bezgov sirup

300 g bezgovih cvetov
1,5 kg sladkorja
2 limoni



predpriprava
Bezgove cvetove stresemo v cedilo, nato pa jih pod tekočo hladno vodo splaknemo in temeljito odcedimo.

priprava

Bezgove cvetove stresemo v lonec. Prilijemo 2 litra hladne vode, pristavimo, zavremo, prekuhamo in precedimo.

Precejeni sok znova pristavimo. Dodamo sladkor in limonin sok, nato pa med nenehnim mešanjem kuhamo, da se sladkor stopi, tekočina pa dobi primerno gostoto.

Še vroč sirup natočimo v oprane steklenice, dobro zapremo in shranimo v suhem, temnem prostoru.

uporaba

Razredčenega s hladno (mineralno) vodo pripravimo kot osvežujočo brezalkoholno pijačo.

Sirup uporabimo kot nevsakdanje sladilo za sadne solate, sadne kupe, sorbete in druge sladice.




*** copyright za najdenje na netu by pinky :angel: ***

Hel
07.06.2006, 10:49
Po mojih izkušnjah je sirup, narejen po telem receptu, bolj trajen kot tisti, ki vsebuje limonin sok:

10-12 velikih bezgovih cvetov
1 liter vode
1 kg sladkorja
mala škatlica citronke

Cvetove namočiš v vodi za 24 ur. Namakajo naj se v hladnem prostoru (a ne v hladilniku), dobro je, da jih nekajkrat premešaš. Odcediš vodo, dodaš sladkor in kuhaš skoraj do vretja, dodaš še citronko, premešaš in vroče naliješ v steklenice.

Sacha
07.06.2006, 11:17
jest sem glih zanč na TV vidla k jih je ena prpravlala, sam en del sem zamudila upam da bo vseen OK.

kolk česa je blo ne vem, sem pa tole vidla: v posodo je dala vodo, pomarančo na kolobarčke narezano in seveda šugr, to se prevrela, da se je sladkor razpustil, odstavila posodo z ognja in v vrelo to vodo dala suhe cvetove bezga. Še rekla je da se mora bezeg nabirat ko se suh ne moker. Pol k jih je namocila je dodala citronsko kislino in rekla je da je treba pustit stat 24 ur. Nato se to precedi in sirup je nared.

No skor tko kot pri Hel :D

Sacha
07.06.2006, 11:42
Če misliš na napitek iz bezga je Šabesa.

ŠABESA
Sestavine
Priprava 10l vode 1kg sladkorja 4 limone 1dcl vinskega kisa 10 bezgovih cvetov
V velik lonec nalijemo vodo, ji dodamo bezgove cvetove, na kolobarčke narezano limono,vinski kis in sladkor. Dobro premešamo,da se sladkor raztopi. Lonec postavimo v hladen prostor in naj stoji 3 dni. Na vsake toliko časa malo premešamo. Po treh dneh šabeso precedimo in nalijemo v čiste steklenice.

Sacha
07.06.2006, 11:44
ali pa
SESTAVINE
4 dl belega vina
4 l vode
400 g sladkorja
5 bezgovih cvetov
1 košček limone

Postopek
Vse skupaj zmešamo v velikem loncu in ga pokrijemo ter pustimo stati 2-3 dni. Medtem večkrat premešamo in po 2-3 dnevih precedimo.

Sacha
07.06.2006, 11:45
evo še neki na temo bezga

PRAKTIČNI KOTIČEK


ZA VROČE DNI – ŠABESA

Potrebne sestavine:

4,5 litra vode
30 ml jabolčnega ali vinskega kisa
700 g sladkorja
sok in tanko olupljena lupina 1 limone
12 bezgovih cvetov

Bezgovo cvetje naberemo v suhem in sončnem vremenu, ker se kvasovke nahajajo predvsem v cvetnem prahu.

Postopek:

- Zavremo vodo in jo prelijemo v sterilizirano posodo, dodamo sladkor in mešamo, da se ta raztopi.
- Ko se ohladi, dodamo kis, sok in lupino limone, bezgove cvetove. Pokrijemo s krpami in pustimo stati 24 ur.
- Skozi krpo precedimo v steklenice z debelim steklom. Pijača bo gotova čez približno dva tedna.

Ponudimo jo primerno ohlajeno.


OCVRTI BEZGOVI CVETOVI

Zanimivo kulinarično doživetje z zelo enostavnim postopkom priprave.

Priprava:

- Pripravimo testo za palačinke.
- Cvetove bezga narahlo oprhamo in jih namočimo v testo za palačinke.
- Spečemo na vroči maščobi ali olju, ki naj ga bo toliko, da bodo cvetovi plavali.


BEZGOV SOK

Bezeg v parnem sokovniku ne daje izdatnejših količin soka, zato vam raje predlagamo sledečo recepturo.

Postopek:

En kilogram zrelih jagod damo v lonec in dolijemo pol litra vode. Zavremo in pretlačimo skozi cedilo. Na liter dobljenega soka dodamo še 150 g sladkorja. Kuhamo dodatnih 5 minut. Nakar še vroč sok prelijemo v steklenice in zapremo.

Goody
27.06.2006, 10:33
še malo receptov: Najslajši trenutki (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=445&article_id=155445060621102203111&cid=445)

Začimbe in zelišča (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=418&article_id=155418060626143905111&cid=418)

Lahke pijače za vroče dni (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=402&article_id=155402060615084332111&cid=402&pgn=1)

Bela čokolada s pepermintom
Potrebujete: 23 g nasekane bele čokolade, 3,5 skodelic mleka, 6 trdih pepermintovih bonbonov, zelo fino strtih, 1/2 jedilne žlice pepermintovega ekstrakta, 2/3 skodelice stepene smetane.
Ohlajeno stepeno smetano stepite z zdrobljenimi pepermintovimi bonboni, da dobite gosto maso. Za eno uro postavite v hladilnik. Medtem segrejte mleko do počasnega vrenja, dodajte mešanico in čokolado. Z metlico mešajte dokler čokolada ni stopljena ter gladka. Na koncu dodajte še ekstrat, dobro premešajte in postrezite.

Kava z medom

Potrebujete: 2 skodelici vroče kave, 1/2 skodelice mleka, 4 jedilne žlice medu, 1/8 jedilne žlice cimeta.
Sestavine pogrejte dokler niso vroče, vendar ne zavrite. Dobro premešajte, da s med stopi in postrezite.

Kava s kokosovim mlekom

Potrebujete: 1 kokos, 2 skodelici mleka, 4 skodelice močne kave, 1/2 jedilne žlice sladkorja.
Izvrtajte dve luknji v kokos in iztočite tekočino v majhno ponev. Specite kokos v pečici na 150 °C približno pol ure. Uporabite kladivo, da razlomite kokos, spraskajte meso in ga fino nasekljajte. Dodajte mleko in kokosovo meso tekočini v ponvi. Na manjšem ognju segrevajte zmes toliko časa, da ne postane kremasta, nato tekočino precedite, da ločite trde delce. Kokosovo tekočino zmešajte z vročo kavo in sladkorjem, ter postrezite.

Priprava sadnega soka iz sadja

Iz poletnega sadja lahko naredimo okusen naraven sok, ki nam bo lajšal žejo v teh vročih dneh.
- Pomaranče: Iz kilograma pomaranč iztisnemo sok. Nato ga precedimo čez blago, da odstranimo večje delce. Nato zavremo za eno minuto, odstavimo, odstranimo peno in pustimo, da se ohladi. Če boste sok skladiščili dalj časa, bo mogoče čez nekaj mesecev izgubil barvo, okus pa bo še vedno ostal isti.
- Breskve: Breskve olupimo in narežemo na rezine. Dodamo skodelico vode in v pokriti posodi kuhamo približno dvajset minut. Nato breskve zmečkamo in precedimo sok.
- Maline in robidnice: Skuhamo jih z malo vode in pustimo vreti pet minut. Nato precedimo.


Ledena poslastica

Izvirno in preprosto sladico lahko naredite iz skoraj vsakega sadja. Potrebujemo:
- 1 skodelico svežega pretlačenega sadja,
- 1in 1 skodelico vode,
- 2 čajni žlički limoninega soka.
Vse sestavine zmešamo in mešanico nalijemo v plitko posodo. Nato zamrznemo, da postane skoraj trda. Z električnim mešalnikom jo zmešamo le toliko, da nastanejo večji ledeni kosi. Nato ponovno zamrznemo in postrežemo ledeno.

KOKTEJLI:

Blue eyed blonde shooter
Potrebujete:
* 1,5 cl archersa
* 1 cl blue curacaa
* 1,5 cl baileya
* Brizg sirupa grenadine
Sestavine natočite po robu kozarca v zgornjem zaporedju.

Christmas colada
Potrebujete:
* 4 cl ruma c.morgan
* 2 cl kokosovega sirupa
* sveže jagode
Vse sestavine dajte v mikser in zmešajte. Okrasite z jagodo in kandirano češnjo.

Kir royal
Potrebujete:
* 2 cl likerja creme de cassis
* 10 cl penine
V kozarec natočite liker in dotočite penino. Okrasite s kandirano češnjo in limetino lupinico.

Dolce vita
Potrebujete:
* 1,5 cl camparija
* 1,5 cl vodke
* 1,5 cl limoninega soka
* 10 cl penine
Vse sestavine, razen penine zmešajte v shakerju, nato pretočite v kozarec in dodajte penino. Okrasite z rezino karambole, kandirano češnjo in pomarančno lupinico.

Mojito
Potrebujete:
* 4 cl ruma c.morgana
* 2 žlice rjavega sladkorja
* lističe mete
* 1 limeto
* 5 cl sode
Limete in rjavi sladkor pretlačite, dodajte led in rum. Z žlico premešajte. Okrasite z limeto, lističi mete in kandirano češnjo. (Presenetite s koktejli (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=402&article_id=14514004122113141520&cid=402&pgn=2)

spasku
11.11.2006, 19:24
PRIPRAVA ŽOLCA ŽUPCE
Potrebujemo 10l lonec in ga napolnima do 5cm pod vrhom z vodo.(prvo daš sestavine in potem vodo)
SESTAVINE:
Za prvo kuhanje
1.¾ Kg škinka (lahko malo zmajšaš če želiš)
2.½ Kg flama
3. goveja kolena 1do2 kosa
4. en svinski parkelj sveži
5. majaron (malo)
6. eno čebulo veliko
7. eno korenje veliko
8. dve peri pora
9. peteršilj en zavojček (Fašič) in eno koreniko petršilja
10.zelena zelo malo
11.dve peri lojberja
12 dve veliki žlici soli (do roba žlice) Vse skupaj zveži v gazo (razen mesa) Za prvo kuhanje kuhaš dve uri.
Zelo važno svinski parkelj se doda eno uro kasneje v lonec
Po dveh urah kuhanja odmakneš z ognja in spraviš lonec nekam na hladno do drugega dne.
Za drugo kuhanje:
Poberi vso maščobo proč oziroma vse kar je belo in vrečko (gazo) daš na ogenj da zavre.
Dodaš:
1.en ščepec timjana
2.eno kavno žličko do roba popra
3.½dc vinskega kisa
Po eni uri kuhanja vzameš meso ven iz lonca ter poizkusiš okus,da vidiš če manjka kaj soli .
Nato kontroliraš če se župca strjuje tako da daš malo na krožnik. Vse skupaj bi moralo zadostovati za 12 krožnikov.
V vsak krožnik daš po eno perce lojberja in po želji polovico trdo kuhanega jajca.
Na kraju potresi še malo popra po vrhu.

En zimski recep za današnje dni :2thumbs:

ponga
19.11.2006, 13:42
Najhitrejši špageti - in definitvno tudi za največje telebane!
Čas priprave = čas kuhanja špagetov.

1. v krop vržeš špagete
2. odpreš tetrapak paradižnikove mezge (2 - 3 dcl) in zliješ v posodo
3. odpreš (malo) konzervo rio-mare in streseš k paradižnikovi mezgi
4. postaviš na ogenj in občasno pomešaš, vmes na kocke narežeš sir (prb. 8 dag), ga dodaš paradižnikovi mezgi+tuni
5. mešaš 2 minuti, da omaka prevre in se sir razpusti
6. poliješ čez odcejene špagete

Pa dober tek!

Luana
20.11.2006, 04:02
:ja: Ali vrzes Fussille v krop med tem poprazis morske sadeze dodas konzervo pelatov pustis da malo povre dodas baziliko in odcejene svedrce. Premesas in pustis, da se pomesajo okusi. Cas priprave 14 min.

Lencka
20.11.2006, 14:25
Nisem preverjala, ce je ze not - je definitivno hitro in enostavno, cas priprave povp. 5 min (ko prides sestradan s faksa)

BOMBASTICNA JAJCA!
Vzames glavo cebule, v ponev nalijes olje, nasekljano cebulo preprazis, ko porumeni (ali malo kasneje, ce gledas stran ;) ), dodas kocke ze malo suhega kruha. Ce kruh takoj popije vse olje, ga se malo prilijes (ni za tiste, ki pazijo na majhen vnos mascob). KO se kruh popece (1 minuta), polijes gor se jajca, dvakrat premesas okoli in zvrnes na kroznik.
Kolicine odvisne od potreb ;)

Ena hitra verzija SATARASA (tud taka s faksa)
Narezes cebulo, na kocke svez paradiznik, na "nitke" svezo papriko. Cebulo preprazis, dodas paradiznik in papriko. Pocakas, da voda izhlapi. Potem dodas se na kocke narezan narezek (iz konzerve, seveda), pa se jajca. Malo mesas in postrezes. Ce je potreba velika, povrhu potreses se nariban ali na kocke narezan sir.

In potem gres pit! :2thumbs:

Luana
20.11.2006, 23:59
:2thumbs:
Poceni, preprosto in se celo dobro

Skuhas kranjsko klobaso. Nato jo narezes na kolbarje preprazis v teflonski ponvi ali voku dodas konzervo fizola, konzervo koruze malo paradiznikove mezg, zacinis in to je to. Lahko je tudi pekoce.
Cas priprave 25 min.
Podobna je varijanta, ki pa traja malo dlje, da preprazis piscancje meso, dodas fizol, koruzo, pelate, pustis, da tekocina povrein pekoce zacinis s chillijem. Dobis domaco mehisko jed, ki jo lahko zavijes v tortilje.
:njami: :njami:

eleonora
13.01.2007, 17:27
Vidim, da že dolgo ni noben dodal novega recepta. Bom pa jaz začela.
Torej, tu je recept za meni najboljše muffine.

Sestavine:
200g črne čokolade
200g masla
6 žlic sladkorja
2 jajci
3 beljake
2 žlici moke

Priprava:
Nad paro raztopimo maslo in čokolado.

Zmiksamo 2 jajci in 3 beljake, dodamo 6 žlic sladkorja in dve žlici moke (najbolje je, da jo presejemo) in miksamo dalje.
Nato dodamo raztopljeno čokolado in maslo in premešamo.

Maso prelijemo v pekač za muffine in damo v ogreto pečico. Pečemo približno 8 minut na 180°C.
Muffini so najboljši še malo topli.:2thumbs:

Billy (SLO)
11.03.2007, 14:35
Kruh po receptu v otroški slikanici ! (In vendar je dober, u, pa še kako :2thumbs: )

Za vse skupaj boš porabil 2 ure

Sestavine:

500 g bele moke (tip 500) (najcenejša je trenutno v Intersparu okoli 0,29 €)
2 jedilni žlici margarine (cca 65 g )
20 g svežega kvasa (pol kocke)
2 čajni žlički sladkorja (zvrhani)
2 čajni žlički soli (poravnani)
prbl. 1,5 dcl tople vode

Za lažje delo in manj čiščenja rabiš še peki papir. Odrežeš velikost pekača.
Potrebuješ tudi električni mikser z zvitimi palčkami za testo !

V plastično 3 litersko posodo streseš moko. V sredini narediš z žlico jamico, ki naj bo velika za pest. V šalico nalij toplo vodo, dodaj 2 zvrhani čajni žlički sladkorja in nadrobi noter 20 g kavasa. To premešaj, da se kvas in sladkor stopita. OBVEZNO UPORABI PLASTIČNO ALI LESENO ŽLICO Kovina uniči kvasovke !!!
Vse skupaj vliješ v jamioco v moki. Prekrij s čisto kuhinjsko krpo in postavi na toplo (na radiator ali na toplo pečico) za 6 minut. Pazi, da mesto ni prevroče zaradi plastične posode ! !
Po 6-ih minutah odkriješ in v penasto zmes dodaš 2 žlici margarine ( iz hladilnika jo lahko vzameš že na začetku). Po obodu po moki posuješ 2 čajni žlički soli.

Z električnim mikserjem začneš na najmanjši hitrosti in greš lepo naokoli od oboda proti sredini. S tem dosežeš, da je testo enakomerno nasoljeno. Manj moke je v posodi, večjo hitrost lahko uporabiš.
Mešaš približno 5 minut, da postane masa lepo gladka. Če je masa pre-suha in se ne sprime, dodaš malo mlačne vode. Če pa je pre-mokra in se lepi na posodo, pa dodaš malo moke. To lahko vidiš tudi po tem, če se ti lepi na roke. Potem jo vzameš iz posode in jo čim bolj zgneteš (važno je to: bolj ko gneteš bolj mehek bo pol kruh).
Zdaj vrneš testo nazaj v posodo, pokriješ z krpo in postaviš nazaj na toplo, kjer pustiš vzhajati 1 uro.
Po 1 uri testo spet pregneteš, oblikuješ v štručko, položiš na peki papir in jo 4do 5 krat postrani zarežeš v globino 1/2 cm.(štručka je dolga približno 25-30 cm) Zarežeš zato, da kruh ne poči.
Pokriješ s krpo in daš ponovno na toplo, ter prižgeš pečico na 270 °C. Na dno pečice postaviš nizko nepregorno posodo (po navadi kakšno keramično posodo, ki je odporna na visoke temperature) v kateri je 2 prsta vode.
Ko se pečica segreje, postaviš vanjo pekač s testom ( brez krpe) na srednji nastavek. Bodi pozoren pri odpiranju pečice, da ti ne ožge brkov ali trepalnic !( butne ven zrak, ogret na 270°C !!!)
Pečico moraš narahlo zapreti, da ne iztisneš ven preveč zraka. Pečeš približno 15 min. Po 15-ih minutah vzameš ven posodico z vodo, ter prestaviš pekač na predzadji nastavek. Zmanjšaš temperaturo na 250°C.
Tako pečeš še 3 minute.
Bodi hkrati tudi pozoren, da ima kruh lepo zlatorumeno barvo. Nimajo vse pečice popolnoma enakih temperatur.

ŠE ENKRAT: BODI POZOREN PRI ODPIRANJU PEČICE !!!

Ko vzameš pekač iz pečice, bodi previde kam boš to odložil. Tudi pekač ima čez 200°C.
Sedaj prekriješ kruh z čisto kuhinjsko krpo in 2-ma na pol prepognjenima brisačama.
Tako se kruh ne razvlaži takoj in tudi skorja ostane mehka in tanka.
Čez pol ure kruh odkriješ in postaviš na suh prtiček, da se razvlaži spodaj.

Ker mi je takoj prvič uspel ZELO ZELO dober kruh, ga sedaj že 14 dni pečem sam.
Zdaj pa nisem več siguren, a je tako dober recept, ali pa imam jaz tako srečo.

A kako zgleda ?

Takole :

http://shrani.si/thumbs/kruhvid9.jpg (http://shrani.si/?kruhvid9.jpg)

PA DOBER TEK

n...
11.07.2007, 11:01
jaz bi pa potrebovala en recept za telebane za danes zvecer za 2 osebi. kuhati ne znam prevec dobro, testenin ne bi, ker jih jem zelo pogosto, zmrznjenih jedi imam tudi ze dovolj. kaksna ideja? hvala

mrjerry
11.07.2007, 12:52
Malo vec povej o priloznosti? Kuhas zase in za fanta, zase in za otroka, zase in za staro mamo, zase in za tasco...?

Koliko jedi (eno, dve, tri, stiri)? Naj bo jed mesna ali brez mesna? Bi rdece meso, perutnino, ribo, morske sadeze? Bi za prilogo krompir ali riz? Bi solato? Bi sla prej v trgovino ali bi kuhala tisto, kar imas pac na polici?

KissMe
11.07.2007, 13:44
Eeeeeej, mrjerry, to je tema Recepti "za telebane"... mislm da preveč sprašuješ;)

mrjerry
11.07.2007, 13:50
Za vsako od vprasanj imam vsaj eno idejo, ki je lahko zelo preprosta in hitra.
Zato pa tudi sprasujem.

Se opravicujem ker nimam v glavi samo enega recepta ki ga vkljucim vsakic ko je treba na brzino kaj skuhati.

Aldebaran
11.07.2007, 14:54
ok en tak je mogoče sledeč:
vzameš kurja prsa, jih narežeš na manjše koščke (palčke, kdvadratke, ni važno) posoliš in popopraš...
na ponvi stališ veliko žlico masla in vanj potreseš malo curryja, pekoče paprike ter pomešaš... Na to daš meso v ponev, da lepo zakrkne, z obeh strani rahlo popečeš ... (cca 5 minut, oziroma odvisno od debeline koščkov)...

Vzameš korenček, papriko, olive, in vse to lepo narežeš na palčke. Olive pa prerežeš na polovico...

Tako pripravljeno zelenjavo ( aja to pripravi preden se lotiš praženja mesa), nato vržeš k prepraženem mesu in vse lepo pomešaš... paziš, da se ti ne prismodi in da ne razkuhaš zelenjave...

Stvar lahko po želji zaliješ s štamprlom belega vina ali pa z navadno vodo...

Čas priprave cca 20 minut.

P.S.: namesto masla lahko vzameš tudi olivno ali navadno olje...

P.P.S.: lahko uporabiš tudi drugo zelenjavo...

n...
11.07.2007, 15:12
Malo vec povej o priloznosti? Kuhas zase in za fanta, zase in za otroka, zase in za staro mamo, zase in za tasco...?

Koliko jedi (eno, dve, tri, stiri)? Naj bo jed mesna ali brez mesna? Bi rdece meso, perutnino, ribo, morske sadeze? Bi za prilogo krompir ali riz? Bi solato? Bi sla prej v trgovino ali bi kuhala tisto, kar imas pac na polici?

ufff... kuham zase in za fanta ampak nic posebnega ker itak vecerjava vsak dan skupaj.danes sem pac jaz na vrsti. glavna jed in sladica (to ze mam-maline s sladoledom:).ne vem ali bi mesno ali brezmesno.definitivno pa ne morsko.vseeno ali riz ali krompir, imam oboje doma.solato bom.ce je nujno bi sla tudi v trgovino.aja, doma imam cvetaco in bi jo lahko vkljucila v vecerjo.

aldebaran-hvala za idejo, vendar bo morala pocakati na kaksen drug dan.sva ravno vceraj jedla piscanca s curry rizem.hvala vseeno.

mrjerry
11.07.2007, 15:20
Aha ok.

Kaj pa mlad krompircek in svinjska ribica? Oboje lahko skupaj speces v pecici, traja pa cca. pol ure (oz. ribica je se nekoliko hitreje). Vse kar rabis narest je razpolovit krompircke, nasolit in napoprat ribico, zabacit v pecico in to je to.

n...
11.07.2007, 16:21
hm...to bi pa slo.hvala

Irina
11.07.2007, 16:23
Mrjerry, lahko zamenjam svinjski mesek s malimi mehkimi sipami?

mrjerry
12.07.2007, 08:14
Lahko, ce bos ti jedla :d

Irina
12.07.2007, 22:26
Ali mehkužci niso na tvojem jedilniku? Ko sem "prosila" za zamenjavo sem si skoraj v živo predstavljala: v lepi okrogli posodici se skupaj pečejo mladi kifeljčar in sipice.

mrjerry
13.07.2007, 08:34
Mehkuzci so na jedilniku, zal pa je zame najboljsa riba svinjska riba :angel:
Predvsem mi pa ni prevec vsec krompir, ki je prepojen s tem `morskim' okusom. To je pac ena tistih stvari, ki ti pac so ali pa pac niso vsec.

Pa postopek priprave bi najbrz moral biti drugacen kot pri svinjini... Jaz bi na tvojem mestu omenjeno spekel v remertopfu (glineni posodi) z nekaj malvazije, morda kaksno rumeno papriko (ce bi bil prave volje), kosi cebule, cesnom in kaksnimi blagimi zelisci, krhljem limone... Najverjetneje bi dodal rozmarin, ker se tako neverjetno slastno zazre v krompir da glava pece.

nattka
13.07.2007, 12:51
Pa postopek priprave bi najbrz moral biti drugacen kot pri svinjini... Jaz bi na tvojem mestu omenjeno spekel v remertopfu (glineni posodi) z nekaj malvazije, morda kaksno rumeno papriko (ce bi bil prave volje), kosi cebule, cesnom in kaksnimi blagimi zelisci, krhljem limone... Najverjetneje bi dodal rozmarin, ker se tako neverjetno slastno zazre v krompir da glava pece.

in kdaj boš prave volje ...:p

Irina
14.07.2007, 00:11
Mehkuzci so na jedilniku, zal pa je zame najboljsa riba svinjska riba :angel:
Predvsem mi pa ni prevec vsec krompir, ki je prepojen s tem `morskim' okusom. To je pac ena tistih stvari, ki ti pac so ali pa pac niso vsec.

Pa postopek priprave bi najbrz moral biti drugacen kot pri svinjini... Jaz bi na tvojem mestu omenjeno spekel v remertopfu (glineni posodi) z nekaj malvazije, morda kaksno rumeno papriko (ce bi bil prave volje), kosi cebule, cesnom in kaksnimi blagimi zelisci, krhljem limone... Najverjetneje bi dodal rozmarin, ker se tako neverjetno slastno zazre v krompir da glava pece.

Potem velja rek: Ni je tice do prasice.

Tvoj predlog bo to nedeljo vdejanjen, vse je na razpolago. Prosim, dodatne napotke: katera zelišča (blaga) si imel v mislih? Moja misel, jaz ob mladem krompirju dodam timijan, rožmarin uporabljam bolj pri pripravi jedi iz divjačine.

mrjerry
16.07.2007, 07:21
Sicer pozno... Sem bolj a timijan, se posebej ce je zraven mehkuzcev. Ce bi bila bela riba, potem rozmarin.

Irina
16.07.2007, 21:26
Hvala za odgovor, nič ni pozno. Ni še vseh dni konec.

mrjerry
19.07.2007, 09:58
Eko, en skrajno enostaven in vrhunsko okusen receptic za fish & chips. Ce znate pravilno cvreti, garantirano ni mastno :approve:

Osnova je file oslica, ki ga narahlo povaljate v moki ali koruznem skrobu. Ko ga pomokate, ga nezno otresite, da z njega odpade vsa odvecna moka.

Za maso potrebujete:
60g moke
2 zlicki pecilnega praska (poravnani zlicki, ne zvrhani!)
pol zlice soli (enako, poravnane zlicke)
nekaj scepcev zacimb po zelji (kajenski poper, mleta paprika, allspice... karkoli si pac zelite)
2 beljaka
0.33l svetlega piva (ker gre za kuharijo, v vsakem primeru priporocam Lasko, ali pa kaksno ne prekislo uvozeno)

Omenjene sestavine zmesamo, da dobimo tekoce in gladko testo. V to pomocimo pomokane fileje oslica in jih TAKOJ prestavimo v vrelo olje. Cvremo priblizno pet minut oz. dokler ne priplavajo na povrsino.

zverina
19.07.2007, 10:23
saj to je un orly.

mrjerry
19.07.2007, 14:00
Ni. To je variacija ocvrtih rib s pivskim testom, ki je zelo podobno orginalnem fish&chips receptu, s tem da ga je mnogo lazje in zabavneje pripraviti. Orly nima piva, niti kvasa, niti pecilnega praska.

Nekatere variacije tudi jajc ne dodajajo. Predvsem pa se na noben nacin ne sme dodati rumenjakov.

Irina
29.07.2007, 09:13
Eko, en skrajno enostaven in vrhunsko okusen receptic za fish & chips. Ce znate pravilno cvreti, garantirano ni mastno :approve:

Osnova je file oslica, ki ga narahlo povaljate v moki ali koruznem skrobu. Ko ga pomokate, ga nezno otresite, da z njega odpade vsa odvecna moka.

Za maso potrebujete:
60g moke
2 zlicki pecilnega praska (poravnani zlicki, ne zvrhani!)
pol zlice soli (enako, poravnane zlicke)
nekaj scepcev zacimb po zelji (kajenski poper, mleta paprika, allspice... karkoli si pac zelite)
2 beljaka
0.33l svetlega piva (ker gre za kuharijo, v vsakem primeru priporocam Lasko, ali pa kaksno ne prekislo uvozeno)

Omenjene sestavine zmesamo, da dobimo tekoce in gladko testo. V to pomocimo pomokane fileje oslica in jih TAKOJ prestavimo v vrelo olje. Cvremo priblizno pet minut oz. dokler ne priplavajo na povrsino.

Danes bo za kosilo oslič v testu po tvojem receptu.

uroz
06.05.2008, 20:00
kaj pa kakšne hitre jedi s pomočjo samo mikrovalovne pečice?

glih tolk da bi takoj ko zjutraj ustanem hitr neki vrgu u mikrovalovko in bi blo kukr tok dobr?
za hrenovke vem da gre sam jih je treba mal narezat da ne počjo.

rabm neki da ko zjutrej use ostalo stimam da predn grem dam v usta in grem.

sem pa totalen začetnik v kuhinji (ma kaj začetnik, kaj je to kuhinja bi blo bol ;))

nattka
06.05.2008, 20:33
uroz ...tole sem našla zaenkrat ...


Pečena jajca s šunko v mikrovalovni pečici

Potrebujemo: 2 jajci, 1 žlico masla, 2 rezini šunke ali salame, narezane na koščke, ščepec soli, ščepec rdeče paprike, 1 žličko masla, 2 žlici mleka
Šunko narežemo na koščke, ki jih zmešamo s stepenim jajcem. Dodamo sol, rdečo papriko, mleko ter dobro zmešamo. V globoko posodo, namazano z maslom, damo jajca, nato posodo pokrijemo. Jajca pečemo 90 sekund, nato naj počivajo v pokriti posodi 3 minute. Pečena jajca lahko pripravimo tudi brez maščobe, toda preden jih stresemo v posodo, jo ovlažimo z mrzlo vodo.

Pečen kruh z jajci v mikrovalovni pečici

Potrebujemo: 3 jajca, 1/4 skodele sladkorja, 4 rezine kruha, ščepec cimeta, sladkor za posipanje, maslo za mazanje, 4 žlice mleka
Jajca stepemo, dodamo mleko in sol. Krožnik ali steklen pokrov namažemo z maslom in ga minuto segrevamo v MVP. Rezine kruha namočimo v jajcu in jih položimo na segret krožnik. Če imamo posodo za porjavitev, jo pred uporabo 4 minute segrevamo. V MVP pečemo rezine 2 minuti na visoki temperaturi. Pečen kruh potresemo s sladkorjem in cimetom. Če pa želimo slanega, dodamo stolčenemu jajcu drobno narezan drobnjak ali zelenilo mlade čebule (brez sladkorja in cimeta).

nattka
06.05.2008, 20:36
tukaj pa link do sedmih ekspres zajtrkov ...

naj ti rata ...:2thumbs:

leja12
07.05.2008, 18:06
Rajta - bundi
Ocvrte zlate kroglice

Začimbe:
1.) testo: čičerkina moka, sol, asafetida, kurkuma, rdeča parika, voda
2.) jogurt: petršilj, poper, rdeča paprika, sol

Postopek:
Naredimo maso za panirati.
Skozi cedilko zlijemo maso katera kaplja v vroč ghee tako dobimo kroglice, ki jih namočimo v začinjen jogurt. Če želimo da so krogljice hrustljave potem jih zmešamo z jogurtom tik predenj postrežemo.

Burda
18.06.2008, 09:09
kruh narežemo na rezine, gor zmečemo kar najdemo v hladilniku, to je lahko navadna salama, koruza iz konzerve, paradižnik, bučka, sir, nima veze kakšen...
in damo v mikro na žar varianto pečt za ene tri-štiri minute.
na koncu žlička kisle smetane al pa kečap in za prvo hudo lakoto je poskrbljeno.:2thumbs:

freestar
01.07.2008, 08:57
Recept za osvežujoči zajtrk:

- v kislo smetno dobro vmešamo posušeno, mleto čebulo (iz kozarčka),
ščepec soli in sladkorja (sladkor ni nujen).
- sveže korenje olupimo, ali pa dobro operemo (sčetkamo) ter ga narežemo na
podolgovte kose.

Svež in sočen korenček pomakamo v smetano, poleg pa si privoščimo še popečen kruhek. Ni pa nujno. K naštetemu se prileže pomarančni, ali grenivkin sok, kava, oz. kar koli po lastni želji ter okusu.