Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Majhne skrivnosti-velika pomoč


tasa
14.09.2005, 11:21
Veliko je takšnih majhnih skrivnosti, ki jih lahko uporabimo takrat ko se pri kuhi kaj 'sfiži', a jih mogoče ne poznamo. Tako kot npr. ko je juha preslana: dodamo olupljen krompir in ga nekaj minut povremo, pa je juha zopet ta prava. Mogoče poznate tudi vi kaj podobnega?

iri
14.09.2005, 11:50
Ko mama reče, danes sem pa naredila nekaj novega, pripravi prtiček pod mizo. :D


----------------------------
Gravity makes the heart grow fonder.

mrjerry
18.09.2005, 08:23
Pri prekuhavanju paradiznika za razne omake je treba pocasi kuhati cele paradiznike in paziti, da se ne drobijo semena. Semena namrec dajejo grenak priokus, medtem, ko je paradiznik, ki ga kuhas pocasi, da kar sam razpade, blazno okusen (ob res dobrih paradiznikih se soliti ni treba).

Teo
18.09.2005, 08:33
ok, to ne spada lih sm.. ampak nej bo:
čokolešnik se vedno dela tako, da se čokolešnik vsipa v mleko. Če delaš obratno in poliješ toplo mleko čez čokolešnik uničiš vse.
(vem, mam več kot 20 let izkušenj:clown:)

Smarty
18.09.2005, 08:38
čokolino se dela pa z mrzlim mlekom.:approve:




http://freeweb.siol.net/kompar78/Smilies/essen.gif
Kaj bomo dobrega jedli?

pinky
18.09.2005, 09:31
če čebulo med praženjem mal posoliš, se hitrej in lepše spraži







http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/Pinky_podpis.gif

nattka
18.09.2005, 09:36
quote:Originalna objava pinky

če čebulo med praženjem mal posoliš, se hitrej in lepše spraži



če pa jo potreseš s ščepcem sode bikarbone pa popolnoma razpade ...
(nekateri ne marajo plavajoče čebule)...

<h6> lepe ženske so kot ustvarjene za moške brez domišljije ...</h6>

Cvetlični deček
18.09.2005, 13:56
ok, če čebulo pražiš na kupu (da je vsa na enem kupu, ne po celi posodi), se ti ne prismodi

"Ecosystem failing. Need ride off this rock. Pick up at Long 14e3365, Lat 46n2425, Earth."
http://boinc.mundayweb.com/seti2/stats.php/userID:1602/.png

veska
23.09.2005, 20:03
palačinke z vodo namesto z mlekom so bolj zdrave. Mleko=strup.

pk
24.09.2005, 16:24
lahko jim narediš z rizlingom. ampak potem je obvezna kisla marmelada:)

Don't worry, be happy !

Štrudl
24.09.2005, 17:10
čokolešnik + sadni musliji = dobitna :approve:


seveda z mlekom...čist na izi pogretim :D

GiGi
19.12.2005, 16:31
Palačnike so bistveno bolj rahle in penaste če daš zraven gazirano vodo(tempel, radenska)
Potem je samo en problem da niso tako kompaktne in rada kakšna redka marmelada steče skozi pore. So pa res tako mehke da se topijo v ustih.

BMX
08.01.2006, 11:07
Vodo za špagete ipd. se soli šele ko zavre in premeša se jih samo, ko jih daš noter. :kmet: :kmet:

Smarty
08.01.2006, 11:18
čokolado se poje takoj in se je nikoli ne hrani v hladilniku :D

BettyLu
16.03.2006, 13:49
Palačinke so full rehle in mehke, če je namesto mleka jogurt al pa skuta....boljših še nisem jedla

partibrejker
19.05.2006, 13:16
ok pa nej bo:) ena za vas amaterje

če preveč soliš kšno stvar omako , juho kej tazga vržeš notr en kos suhe skorje od kruha za
minuto dve in to mal neutralizira use skupi da ni več tok slano.nism pa še probu če res deluje

partibrejker
19.05.2006, 13:18
ok 'pa še eno preverjeno:approve:

v paradižnikovo omako se da vedno mal sladkorja ker se tako sprosti kislina iz paradižnikov:P

nattka
12.06.2006, 16:37
ok 'pa še eno preverjeno:approve:

v paradižnikovo omako se da vedno mal sladkorja ker se tako sprosti kislina iz paradižnikov:P

še bolje če sladkor najprej karameliziraš in v to potem vržeš olupljene paradižnike ...:P

mturk10
10.08.2006, 17:05
palačinke z vodo namesto z mlekom so bolj zdrave. Mleko=strup.
Zdrave že mogoče,ukusne pa ne.:clown:

zverina
10.08.2006, 19:11
na Slovaškem v vse knedle dajejo slanino.:P

zverina
11.08.2006, 10:20
a tudi v slivove ...:O


:rolling: :rolling: ma ne v slivove...v one z kruhom, skuto, iz testa.....glavno, da so slani.

dadka
13.08.2006, 00:02
Če pečete kruh, je bolje dat kislo smetano in vodo, kakor pa samo vodo ali mleko. Ko oblikujete štručke, jih oblikujte z olivnim oljem. Med peko dajteh kruhu lonček z vodo.

mare66
21.08.2006, 20:20
Ne bo drzalo.

Goody
23.08.2006, 12:57
Ne bo drzalo.

ker?

mturk10
31.08.2006, 16:47
Če špagete z omako iz faširanega mesa, daš čez noč v hladilnik,in jih drugi dan spet segreješ so okusnejši.

nina_nana
01.09.2006, 16:29
če imaš pečica z apečenje kruha...je boljši kruh, če ga samo zmešaš in vzhajaš v pečici...nato pa ga vzmaeš ven, da v pekač in v navadno pečico spečt (mnogo bolji, bolj kompaktn....)...za boljšo barvo kruha v pečici...ga 15 minut pred koncem pečenja namažeš z mlekom...

madmitch
14.09.2006, 10:22
Kadar pečeš meso, predvsem govedino, jo soliš šele tik preden je gotovo. Nikoli se ne soli pred pečenjem. Velja tudi za dušenje.

lana
16.05.2007, 10:52
mi kdo pove, kako narediš sladek preliv za štruklje? (iz drobtinic... in sladkorja)

hvala..

silence
16.05.2007, 11:03
Sej mogoce sem te narobe razumela - preliv? No ja, jaz vem za tole: poprazis drobtine, jih butnes na strulkje in posujes s cukrom.:d

summer
16.05.2007, 11:19
če preveč soliš juho v njo daš en olupljen krompirček, ter počakaš, da se skuha............

Irina
18.05.2007, 22:18
Palačinke se bodo lepše spekle, če daš maso pred peko za cca 1 uro v hladilnik.

mrjerry
18.09.2007, 07:57
Palacinke bodo se posebej slastne, ce jih boste zmesali z roko in ne z mesalnikom ter s cim manj gibi. Finta je v tem, da se zaradi preintenzivnega razbijanja mesalnika proizvede prevec glutena, kar je super za kruh in testenine, ne pa tudi za palacinke.

Kuskus bo mnogo slastnejsi, ce ga boste kuhali na sopari in to tako, da ga po polovici kuhanja (priblizno 15 minut) stresete na hladen pekac in ga z olivnim oljem naoljenimi rokami malo prebirate, dokler se ne ohladi. Potem pa nazaj in skuhat do konca.

nattka
18.09.2007, 14:44
glede palačink se strinjam z đerijem ... tudi žlička sladkorja da palačinlam tiste lepe rjave pikice ...
sicer pa enako velja za biskvite ... finiš je vedno vmešavanje na roko, čim manj gibi in rahlo mešanje v eno smer ...

Odeen
18.09.2007, 16:06
mi kdo pove, kako narediš sladek preliv za štruklje? (iz drobtinic... in sladkorja)

hvala..

emmm, na maslu stopiš rjavi sladkor (ne sme karamelizirat, samo stopit se mora), dodaš ščepec cimeta, malo premešaš in nato gor potreseš krušne droptine. Malo počakaš in potem kar v isto ponev flikneš cmoke ter jih premešaš da se zadeva prime... mmm, za prste polizat.

Upam da je kaj pomagalo.

Aja, glede palačink, jaz dam včasih not bananin puding, ko delam maso namreč. Noro dober okus.

mrjerry
19.09.2007, 16:34
V taksnih primerih jaz uporabljam likerje. Bananin liker v maso ter seveda nic sladkorja. Bistveno manj kemijskega mesetarjenja od pudinga, ki vsebuje skrob, ki se razlikuje od moke, po nepotrebnem veze vodo in se bi lahko nasteval. Glede okusa kot taksnega pa super ideja :2thumbs:

Odeen
20.09.2007, 09:00
Tale z likerjem je pa še boljša kot moj puding :) meni še ni na misel prišlo, vendar naslednjič definitivno vmešam likerček ;) Jerry hvala ;)

mrjerry
20.09.2007, 15:28
Opcija je tudi bananin ekstrakt. Mislim, da se dobi v takih cist majhnih flaskah v skoraj vseh supermarketih. Tudi likerji namrec znajo biti problematicni, ker ne ves tocno kaj zaene sladkorje imajo notri, zaradi cesar se med kuhanjem lahko zgodi kaj nenavadnega...

Moje najljubse palacinke so pa seveda flambirane v mesanici karameliziranega sladkorja, masla, pomarancnega soka, malenkosti pomarancne lupinice in grand marnierja kot zazigalno sredstvo :p

robot_from_1984
21.09.2007, 07:00
Men so pa najljubše palačinke iz polnozrnate moke in kazeina... tko krhke da jih je že obračat težko. Notr pa namazan borovničev jogurt:2thumbs: :2thumbs: :rolling:

Njuška Trap
10.03.2008, 20:48
Že skuhan riž zmešajte z malo olja, v katerem ste prepražili pol stroka česna (katerega koščke ste prej odstranili), lahko tudi z dvema ali tremi klinčki poleg.

Da se testenine med kuhanjem ne sprimejo, v vodo (tik preden zavre) dodajte žlico olja.

Krompir se hitreje skuha, če pustite, da zavre v neslani vodi (in mu kisle snovi - limonin sok, vino ipd.) dodate, ko je že napol skuhan.

Irina
10.03.2008, 22:05
Nekaj dobrih sadnih izvlečkov se dobi v Muellerju.

mrjerry
12.03.2008, 09:57
Že skuhan riž zmešajte z malo olja, v katerem ste prepražili pol stroka česna (katerega koščke ste prej odstranili), lahko tudi z dvema ali tremi klinčki poleg.

Da se testenine med kuhanjem ne sprimejo, v vodo (tik preden zavre) dodajte žlico olja.

Krompir se hitreje skuha, če pustite, da zavre v neslani vodi (in mu kisle snovi - limonin sok, vino ipd.) dodate, ko je že napol skuhan.

njuska, dodajanje olja v vodo je ena najvecjih nacinov metanja olja stran.

Testenine se sprimejo zato, ker, ko odlijes vodo, z njih zacne izparevati se tisto nekaj vode, kar je ostane na povrsini. Tako se prekomerno posusijo in posledicno zlepijo skupaj. Testenine se nikdar ne bodo sprijele, ce naredis eno od naslednjega:
- pri odcejanju zadrzis nekaj vode, v kateri so se kuhale in testenine vrnes vanje
- testenine takoj po odcejanju prestavis v omako

Slednje je bolj njamsi, ker testenine nenaden padec vlaznosti kompenzirajo tako, da vase posrkajo del omake. Jaz testenine tik preden so dokoncno kuhane, prestavim v toplo/vroco omako, vse skupaj pokrijem, odstavim z ognja in pocakam pet minut. Testenine so mnogo okusnejse.

Predvsem pa, za bolzjo voljo, ne splakovat testenin z vodo.

nattka
12.03.2008, 16:16
njuska, dodajanje olja v vodo je ena najvecjih nacinov metanja olja stran.

Testenine se sprimejo zato, ker, ko odlijes vodo, z njih zacne izparevati se tisto nekaj vode, kar je ostane na povrsini. Tako se prekomerno posusijo in posledicno zlepijo skupaj. Testenine se nikdar ne bodo sprijele, ce naredis eno od naslednjega:
- pri odcejanju zadrzis nekaj vode, v kateri so se kuhale in testenine vrnes vanje
- testenine takoj po odcejanju prestavis v omako

Slednje je bolj njamsi, ker testenine nenaden padec vlaznosti kompenzirajo tako, da vase posrkajo del omake. Jaz testenine tik preden so dokoncno kuhane, prestavim v toplo/vroco omako, vse skupaj pokrijem, odstavim z ognja in pocakam pet minut. Testenine so mnogo okusnejse.

Predvsem pa, za bolzjo voljo, ne splakovat testenin z vodo.

še manj pa takoj pod hladno vodo izpod pipe ...:o
le odkod ljudem ta grešna navada ...

sama takoj polijem čeznje 2 zajemalki omake in rahlo potresam lonec, da se omakca prime vsakega primerka ... pokrijem in počivajo do serviranja ... se pravi največ 2 do 3 minute ...

velikokrat se testenine, sploh špageti, sprimejo zato ... ker se jih kuha v premalo vode ... torej pol kile pašte v največji lonec ...

mrjerry
12.03.2008, 21:10
ne, kolicina vode sploh nima veze... sem sprobal :d

ideja o hladni vodi je logicna: 1. spagete se rehidrira in 2. spagete se ohladi (po prenehanem izpiranju se manj susijo)
zal se obenem tekstura testenin zaradi temperaturnega soka unici, povrsina postane klejasta, izpira se sol in plast oligosaharidov, kar naredi prazen okus...

Sprijemanje je posledica susenja testenin... To sem zasledil v vec kuharskih knjigah in oddajah, mnenja so izredno konsistentna.

Majhna skrivnost je tudi, da je (sveza oz. domaca) paradiznikova omaka okusnejsa, ce je postrezena topla in ne vroca. Oziroma, s paradiznikovo omako politi makaroni so najbolj slastni, ko so topli, ne pa vec vroci.

nattka
13.03.2008, 05:16
pr ns na prmorsk´m smo sezi paštu zlu ahtavu djel´li... sam se sezi lejti člouk nauči en´h svoj´h prijemu ...:)

mrjerry
13.03.2008, 08:48
:d :d :d :d