Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : fondant


unicorn
03.11.2005, 11:53
Navadni ali (še bolje) v prahu. Ali kdo mogoče ve, kje bi se ga dalo dobiti? Rada bi namreč naredila petits fours za praznike, pa sem ugotovila, da ga letos nisem prinesla iz Francije.

Res prosim za kakšno koristno informacijo.

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

lady_lucifer
03.11.2005, 12:00
a kak leclerc si ze probala?

jst niti ne vem, ce ga majo (oz tud ne vem, kaj to je:blush:), ampak mogoce bi blo vredno poskusit:dontknow:



Sköt dig själv och skit i andra.
http://www.cosgan.de/images/midi/teufel/d030.gif

mrjerry
03.11.2005, 12:00
Fondue, ne fondant

Predvidevam, da te zanima sirov.

Obstaja vec sirovih fondijev. Pri enem se v njem nahaja samo en sir, za katerega mislim, da se mu rece beaufort, nisem pa siguren. Pri nas ga se nisem videl.

Druga moznost pa je mesanica grojerja in ementalerja (grojer pogosto dobis v leclercu ali maksimarketu), zelo fajn je pa se nekaj malega zbrinca (naredi malo bolj "spajsi"). Skratka, potrebujes pol-pol ementalerja in grojerja, ter priblizno cetrtino skupne kolicine zbrinca.

Priprava pa poteka takole. Kozico za fondue dobro namazes s cesnovim strokom (da se nanjo ne prime sir) in jo na stedilniku segrejes. Nato ulijes vanjo priblizno do polovice suhega belega vina in pocakas, da povre alkohol. Nato notri pocasi dodajas nariban sir (lahko je tudi narezan na listice - se lepse topi) in ves cas mesas, da se pocasi topi in mesa z vino. Nato dodas malcek muskatnega oreska in po zelji tudi popra (jaz ga ne dajem). Na koncu si pripravis priblizno 0.3 cesnjevega zganja (kirsch), v katerem si zmesala pol zlicke skroba. To je namenjeno dokoncno homogenizaciji in zgostitivi fondueja. Dobro zmesas in to je to.

P.S.: a morem posebej omenjat, da je pomembno kupiti kvaliteten ementaler?

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

Jelengar
03.11.2005, 12:15
quote:Originalna objava mrjerry

Fonude, ne fondant

Fondue ;)

mrjerry
03.11.2005, 12:21
:blush::blush::blush::blush:

fak no :D:D:D
hvala

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

Hel
03.11.2005, 13:29
Khm...[u]fondant</u> je mešanica vode in sladkorja. Nekaj podobnega, kot sladkorna glazura, le da je zaradi postopka izdelave bolj elastičen. Imam recept, kako naj bi se izdelal, samo nisem še delala po njem.

50dag sladkorja in 2 dcl vode kuhamo toliko časa, da če vtaknemo vanj vilico in nato pihnemo skozjo odleti mehurček. Nato sladkor zlijemo na z vodo poškropljeno marmornato ploščo in mešamo s paleto dokler se ne spremeni v belo maso. Fondant hranimo v porcelanasti posodi. Ko ga potrebujemo ga segrejemo z nekaj kaplicami vode ali limoninega soka.

Lahko pa poskusiš s tičino maso (Massa Tichino). Dobiš jo lahko v Pekarni Vrhnika - Prodajno razstavni center Črnuče. Zadeva je podobna surovemu marcipanu, se prav tako lepo valja in oblikuje, paziti moraš samo, da ne pride v stik z vlago. Ne vem, če prodajajo tudi različico v prahu, lahko pa povprašaš.

Upam, da ti bo tole vsaj malo v pomoč.







Look what they done to my song ma...

Cvetlični deček
03.11.2005, 14:27
quote:Originalna objava mrjerry

Fondue, ne fondant

Predvidevam, da te zanima sirov.

Obstaja vec sirovih fondijev. Pri enem se v njem nahaja samo en sir, za katerega mislim, da se mu rece beaufort, nisem pa siguren. Pri nas ga se nisem videl.

Druga moznost pa je mesanica grojerja in ementalerja (grojer pogosto dobis v leclercu ali maksimarketu), zelo fajn je pa se nekaj malega zbrinca (naredi malo bolj "spajsi"). Skratka, potrebujes pol-pol ementalerja in grojerja, ter priblizno cetrtino skupne kolicine zbrinca.

Priprava pa poteka takole. Kozico za fondue dobro namazes s cesnovim strokom (da se nanjo ne prime sir) in jo na stedilniku segrejes. Nato ulijes vanjo priblizno do polovice suhega belega vina in pocakas, da povre alkohol. Nato notri pocasi dodajas nariban sir (lahko je tudi narezan na listice - se lepse topi) in ves cas mesas, da se pocasi topi in mesa z vino. Nato dodas malcek muskatnega oreska in po zelji tudi popra (jaz ga ne dajem). Na koncu si pripravis priblizno 0.3 cesnjevega zganja (kirsch), v katerem si zmesala pol zlicke skroba. To je namenjeno dokoncno homogenizaciji in zgostitivi fondueja. Dobro zmesas in to je to.

P.S.: a morem posebej omenjat, da je pomembno kupiti kvaliteten ementaler?

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

dej sam še povej, kva sta to kvaliteten ementaler, pa česnovo žganje, pol bomo pa eno zabavo nardil :rolling:

"Ecosystem failing. Need ride off this rock. Pick up at Long 14e3365, Lat 46n2425, Earth."

"White alert. White alert! White alert!! The mercenaries are here, our patrols have spotted 'em in the jungle. Quick, drink the potion, they've come to kill us! Quick! Drink the wine.. Drink the wine! They'll be here with flamethrowers! Drink, drink! In a few seconds you'll feel drowsy.. You'll lie down and go to sleep, sleep forever.." ~ Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones
http://boinc.mundayweb.com/seti2/stats.php/userID:1602/.png

mrjerry
03.11.2005, 14:34
quote:Originalna objava Hel

Khm...[u]fondant</u> je mešanica vode in sladkorja. Nekaj podobnega, kot sladkorna glazura, le da je zaradi postopka izdelave bolj elastičen. Imam recept, kako naj bi se izdelal, samo nisem še delala po njem.

50dag sladkorja in 2 dcl vode kuhamo toliko časa, da če vtaknemo vanj vilico in nato pihnemo skozjo odleti mehurček. Nato sladkor zlijemo na z vodo poškropljeno marmornato ploščo in mešamo s paleto dokler se ne spremeni v belo maso. Fondant hranimo v porcelanasti posodi. Ko ga potrebujemo ga segrejemo z nekaj kaplicami vode ali limoninega soka.

Lahko pa poskusiš s tičino maso (Massa Tichino). Dobiš jo lahko v Pekarni Vrhnika - Prodajno razstavni center Črnuče. Zadeva je podobna surovemu marcipanu, se prav tako lepo valja in oblikuje, paziti moraš samo, da ne pride v stik z vlago. Ne vem, če prodajajo tudi različico v prahu, lahko pa povprašaš.

Upam, da ti bo tole vsaj malo v pomoč.







Look what they done to my song ma...

Tole je pa zame nekaj cisto novega :tongue:

hehe, jest pa o siru :hammer:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

pk
03.11.2005, 17:03
Do sedaj sem ga poznala samo v pralinejih:blush:
Zanimiv recet, enkrat ga moram sigurno sprobat:approve:

Don't worry, be happy !

unicorn
03.11.2005, 17:50
quote:Originalna objava Hel

Khm...[u]fondant</u> je mešanica vode in sladkorja. Nekaj podobnega, kot sladkorna glazura, le da je zaradi postopka izdelave bolj elastičen. Imam recept, kako naj bi se izdelal, samo nisem še delala po njem.

50dag sladkorja in 2 dcl vode kuhamo toliko časa, da če vtaknemo vanj vilico in nato pihnemo skozjo odleti mehurček. Nato sladkor zlijemo na z vodo poškropljeno marmornato ploščo in mešamo s paleto dokler se ne spremeni v belo maso. Fondant hranimo v porcelanasti posodi. Ko ga potrebujemo ga segrejemo z nekaj kaplicami vode ali limoninega soka.

Lahko pa poskusiš s tičino maso (Massa Tichino). Dobiš jo lahko v Pekarni Vrhnika - Prodajno razstavni center Črnuče. Zadeva je podobna surovemu marcipanu, se prav tako lepo valja in oblikuje, paziti moraš samo, da ne pride v stik z vlago. Ne vem, če prodajajo tudi različico v prahu, lahko pa povprašaš.

Upam, da ti bo tole vsaj malo v pomoč.







Look what they done to my song ma...


Hvala ti lepa.:):) Sem že poskusila sama nekaj pacati z malo količino vode in sladkorja, pa mi ni uspelo. Bom poskusila še po tem receptu. Vseeno pa bi bilo bolje, če bi se dal kje kupiti.

Tičina masa verjetno ne pride v poštev, saj jaz fondant za petits fours prej razredčim, in jih oblivam, ne pa oblačim, kot v marcipan - pride bolj sočno.

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

unicorn
03.11.2005, 17:51
quote:Originalna objava mrjerry

Fondue, ne fondant

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.


Fondant, ne fondue. ;)

Pa nič ne maraj, tudi jaz se velikokrat zmotim. Če kje zaslediš, da ga prodajajo, mi pa le sporoči. :kisses:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

solsikke
03.11.2005, 17:59
Se bom povabila na enega. :blush:


Bom šla malo pogledat naokoli, če ga kje imajo. ;)







100% woman and the maraschino cherry on top of everything else.
Good girls get fat, bad girls get eaten http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/e020.gif

unicorn
03.11.2005, 18:23
Lej, tkole zgledajo. :tongue:

Če mi najdeš fondant, jih dobiš cel pladenj. :)


http://img376.imageshack.us/img376/1629/petitsfours4jc.jpg

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

solsikke
03.11.2005, 18:34
Pa Francoza. :approve:







100% woman and the maraschino cherry on top of everything else.
Good girls get fat, bad girls get eaten http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/e020.gif

unicorn
03.11.2005, 18:51
Ja, se bi dal kej zmenit, a ne. Ti kr povej. ;):approve:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

unicorn
03.11.2005, 18:53
quote:Originalna objava lady_lucifer

a kak leclerc si ze probala?

jst niti ne vem, ce ga majo (oz tud ne vem, kaj to je:blush:), ampak mogoce bi blo vredno poskusit:dontknow:



Sköt dig själv och skit i andra.
http://www.cosgan.de/images/midi/teufel/d030.gif


Sem že gledala, pa ga nisem našla, Luci. :dontknow:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
04.11.2005, 10:43
unicorn, ce rabis samo recept za glazuro, mislim, da poznam eno, ki ga zna narest (in to zelo dobrega).

Bom jutri vprasal za recept :tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

unicorn
04.11.2005, 11:20
Prosim. :)

Ampak to ni navadna glazura, veš. Jst to ponavadi kupim v FR v prahu, potem pa samo malo bolj razredčim za preliv, malo manj pa za okraske.

Bistvo fondanta je, da ima drugačen okus kot nekuhane glazure, pa malce biserno se sveti - sej vidiš na sliki.:tongue:

Če mi ga najdeš, bom zelo, zelo hvaležna. Drugač bojo pa odpadli petits fours letos. :disapp:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
04.11.2005, 11:26
Hjah, ne vem tocno, ali je tisto fondant ali ne (se kr malo bojim, da ni...), ampak izgleda pa blazno podobno, kot tole na tvojih slikah. Pa dobro je za popisdit, kar je v koncni fazi tudi najbolj pomembno.

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

unicorn
04.11.2005, 11:51
No, če je podobno in dobro - pol je pa mogoče čas, da sprobam tudi kaj drugega.

Saj mi boš zrihtal recept, a ne? :kisses:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
04.11.2005, 11:55
quote:Originalna objava unicorn

No, če je podobno in dobro - pol je pa mogoče čas, da sprobam tudi kaj drugega.

Saj mi boš zrihtal recept, a ne? :kisses:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me


Bom. Jutri vprasam, v ponedeljek dobis :)

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

unicorn
04.11.2005, 17:24
Zlat si. :)

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

unicorn
07.11.2005, 08:41
Đeri, a si vprašal? :dontknow:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
07.11.2005, 09:19
Sem vprasal in dobim recept napisan.

(smo se videli na enem izletu in mi ga ni znala povedat na pamet).


Je pa rekla, da gre bolj za simple varjanto, ceprav glazura ni trda, kot recimo pri linskem pecivu.

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

unicorn
07.11.2005, 09:21
Sej fondant tud ni trd.

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
07.11.2005, 09:23
Ja sej... Ker sva se kar nekaj casa zgovarjala, ali bi to bilo, ali ne... Ona je recept dobila od svoje stare mame (oziroma nekaj v tem stilu), tko da gre za en preprost kmecki recept, ki je pa dober za popent. Pladenj njenega peciva, prelitega s to glazuro, se zadnjih 10 let se ni ohladil, tko hitro je stvar posla :clown:

U glavnem, ta teden dobis.

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

mrjerry
08.11.2005, 07:51
Evo unicorn, imam recept. Zelo je podoben receptu, ki ga je napisala Hel.

Potrebujes pa:
500g sladkorja
100g glukoze (vem, da se jo dobi v lekarni... v trgovini je se nikoli nisem iskal)
med 1dcl in 1.5dcl vode (po potrebi)

Vodo, glukozo in sladkor pocasi zavres in pri tem ves cas mesas. Ker je mesanica gostejsa od vode, jo lahko zavres tudi nad 100 stopinj. Priporoceno je okrog 115 stopinj, ampak to niti ni tako pomembno. Ko zavre, maso ulijes na marmorno plosco (marmorno zato, ker je hladna in ker ima precejsnjo toplotno kapaciteto) in po njej poskropis malo vode. To preprecuje kristalizacijo. Ko se masa shladi na priblizno 40 stopinj (tega se ze lahko dotaknes z roko), z lopatko zacnes prepogibati sladkor. To storis tako, da postrgas plast sladkorja, jo nalozis na drugo plast in maso spet zgladis. To delaj, dokler masa ne postane gladka. Postopek obicajno traja vec kot pol ure, zato bodi vztrajna. Ko postane gladek in kremast, ga shrani v zaprti posodo (tupperverki).

Na tvojem mestu bi se enkrat lotil dela s polovicno dozo. Edino kamnita plosca zna biti mogoce manjsi problem...

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

unicorn
08.11.2005, 08:24
Najlepša hvala, Đeri.:kisses::kisses::) To je pravi fondant, ja. Samo, ali lahko še vprašaš, ali obstaja kakšna alternativa marmorni plošči, ker je nimam.

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
08.11.2005, 08:28
plocnik, kuhinjske ploscice ali ploscice v kopalnici, kopalna kad, havba avtomobila... :clown:

Saj sem ti napisal... stos je v tem, da se ti fondant hitro ohladi. Dalec najlazje to storis z marmorno plosco, ampak verjamem, da je nimas. Lahko probas tako, da vzames cunjo, nanjo streses karseda veliko ledenih kock in cez postavis narobe obrnjen pekac. na ta nacin dobis en (precej neprakticen) odvajalnik toplote.

Tocno ti pa tezko povem, ker ga sam se nisem delal in nimam obcutka, kaj se v procesu dogaja.


Aja, pa na koncu je tiho dodala, da ti iz prve mogoce ne bo ratalo...

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

unicorn
08.11.2005, 08:30
Ti, še eno neumestno vprašanje. Fondant v prahu ima rok uporabe 5 let. Če je tudi s svežim tako, ali bi ga tvoja znanka mogoče prodala eno zmerno količino? :blush:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
08.11.2005, 08:32
Hm... dvomim... To ona dela za lastno veselje, ne za denar...

A bi ti recimo meni zamesila testo za strudl? ;)

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

unicorn
08.11.2005, 08:34
Bi. :approve: Ker si se zelo potrudil za tale recept.

Drugač pa - najboljše delam biskvit vseh vrst in oblik in barv in okusov. ;)

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
08.11.2005, 08:57
Zlata si :tongue:

Mene je zdej tud zagrabilo, da bi tole probal... :tongue::tongue::tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

Hel
08.11.2005, 09:20
Ok...čist ste me zrajcali s temi prelivi pa petiti pa sploh...:(:clown::blush:

Čeprav raje pečem tiste sladice, pri katerih ni preveč dodatne obdelave in večurnega zafrkavanja z dekorjem, me je premamilo. Pa saj bo kmalu božič, pa obiski, pa da dam nekaj novega na mizo...

Ehm..lahko prosim za recept za biskvit in kremo za filo za petitke? Pa kratek postopek izdelave? Lepo lepo prosim?:shy:






Look what they done to my song ma...

mrjerry
08.11.2005, 09:22
al pa kar protfan petitkov

pa flaso muskatnega cveta :tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

Hel
08.11.2005, 09:36
A ne ne... kititi se s tujim perjem ni lepo! (čeprav je včasih koristno:blush:) Bomo kar sami spekli...;)

In če se dobro spomnim, je nekje v kleti še buteljčica ali dve ali šest rumenega muškata od gospoda Čurina....:tongue:





Look what they done to my song ma...

zvezdica zaspanka
08.11.2005, 09:56
quote:Originalna objava unicorn

Ti, še eno neumestno vprašanje. Fondant v prahu ima rok uporabe 5 let. Če je tudi s svežim tako, ali bi ga tvoja znanka mogoče prodala eno zmerno količino? :blush:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

uni, se bom js spravla nardit fondant....sam recept mi pošl na os;)

unicorn
08.11.2005, 10:10
quote:Originalna objava zvezdica zaspanka

quote:Originalna objava unicorn

Ti, še eno neumestno vprašanje. Fondant v prahu ima rok uporabe 5 let. Če je tudi s svežim tako, ali bi ga tvoja znanka mogoče prodala eno zmerno količino? :blush:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

uni, se bom js spravla nardit fondant....sam recept mi pošl na os;)



ZZ, ti si pa sploh najbolj moja. Grazias - dobiš. :kisses::kisses::kisses::kisses::kisses:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

unicorn
08.11.2005, 10:25
quote:Originalna objava Hel

Ok...čist ste me zrajcali s temi prelivi pa petiti pa sploh...:(:clown::blush:

Čeprav raje pečem tiste sladice, pri katerih ni preveč dodatne obdelave in večurnega zafrkavanja z dekorjem, me je premamilo. Pa saj bo kmalu božič, pa obiski, pa da dam nekaj novega na mizo...

Ehm..lahko prosim za recept za biskvit in kremo za filo za petitke? Pa kratek postopek izdelave? Lepo lepo prosim?:shy:






Look what they done to my song ma...


Ni blema. ;)

Rabiš (približno 45 kosov):

Biskvit:

6 rumenjakov, 80 g surove marcipanove zmesi, naribana lupinica limone, 120 g sladkorja,5 beljakov, 120 g moke.

Pečica mora biti predogreta na 220 C. Rumenjake penasto umešaš z marcipanom, limonino lupinico in polovico sladkorja. Beljake z drugo polovico sladkorja stepeš v trd sneg. Sneg zamešaš med rumenjake, nazadnje dodaš moko - čisto počasi in na roke.

Testo razporediš na peki papir v dva pekača - zelo na tanko. Pečeš cca 8-10 min.


Naprej se malo zakomplicira. Vzameš maslene kreme po svojem okusu, če se ti ne ljubi, je lahko tudi stopljena marelična marmelada.

Biskvite zvrneš s papirja. Ko se ohladijo, namažeš(tenko) s kremo, pokriješ z drugom biskvitom. Po dolgem prerežeš na tri enake dele, jih spet namažeš s kremo, in položiš enega na drugega.

200 g surove marcipanove zmesi zgneteš s 70 g sladkorja v prahu, in ga razvaljaš na velikost biskvitne plasti. Z njo oblečeš biskvit. Nato položiš čez alu-folijo, in obtežiš z desko, ter pustiš počivati 24 ur.

Drugi dan izrežeš kvadrate, pravokotnike,...(glej sliko). Preliješ z razpuščenim mlačnim fondantom. (približno 500 g suhega fondanta). Nekaj ga ne razredčiš toliko, ampak ga pustiš za risanje okraskov - slika. Okrasiš z majhnimi koščki kandiranega sadja.


Jaz ponavadi vzamem vsaj dve do tri vrste kreme, včasih dodam v eno plast biskvita kakav, da potemni - variacije recepra so torej prepuščene tvoji domišljiji.

Veliko uspeha.:2thumbs: Ko se enkrat navadiš, ni več tako hudo, kot se verjetno prvič bere.

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

unicorn
08.11.2005, 10:28
quote:Originalna objava mrjerry

al pa kar protfan petitkov

pa flaso muskatnega cveta :tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.


Te povabim. Resno. ;)

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
08.11.2005, 10:41
Mejdun da bi res tole :tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

zvezdica zaspanka
08.11.2005, 11:02
quote:Originalna objava mrjerry

Mejdun da bi res tole :tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.
đeri v avto in v celje:approve:. zdej pač ni več taki problem, ne:clown:

unicorn
08.11.2005, 11:22
Se strinjam z ZZ. :approve:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

Hel
08.11.2005, 12:26
Heh:blush:..pravkar sem bila zalotena pri risanju kvadratkov in variacijah na temo pisane črke H (kot okrasek)…pa saj se veliki mojstri zmerom podpišejo na svoje umetnine, mar ne?:clown::cool:

Unicorn, res lepa hvala za recept.:2thumbs: Definitivno, absolutno in vsekakor se bodo petitki še letos pojavili na moji mizi. Že sanjam o kombinaciji domače marelične marmelade, pomarančno-rabarbarine packarije in pretlačene brusnične marmelade. Vsaka v svoji plasti, seveda. Maslenih krem ne maram preveč.

Še eno vprašanje: uporabljaš za brizganje okraskov kupljeno brizgo ali zviješ škrnicelj iz peki papirja? Mogoče plastična vrečka?

Pa še to: koliko časa lahko hraniš petitke, da so še dobri? Morajo biti v hladilniku?

Hvala še enkrat.






Look what they done to my song ma...

mrjerry
08.11.2005, 13:16
quote:Originalna objava zvezdica zaspanka

quote:Originalna objava mrjerry

Mejdun da bi res tole :tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.
đeri v avto in v celje:approve:. zdej pač ni več taki problem, ne:clown:

je, ker mam sluzbo :disapp:


Ej... a lahko samo neki vprasam... A bi me kera med vami vzela za sina, ki ga nikdar ni imela? :shy:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

zvezdica zaspanka
08.11.2005, 13:20
zakaj pa to:shy:

mrjerry
08.11.2005, 13:23
ker sem skoz lacen :blush:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

zvezdica zaspanka
08.11.2005, 13:47
trenutno imam 5 forumskih otrok:shy: trije so že samostojni, dva pa se še kr obešata ne mene:dontknow::nonono: mogoče pa bi lahka še tud za tebe poskrbela:dontknow::clown:

mrjerry
08.11.2005, 14:07
aja... bratcev in sestric pa ne bi mel...

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

unicorn
08.11.2005, 14:12
quote:Originalna objava Hel

Heh:blush:..pravkar sem bila zalotena pri risanju kvadratkov in variacijah na temo pisane črke H (kot okrasek)…pa saj se veliki mojstri zmerom podpišejo na svoje umetnine, mar ne?:clown::cool:

Unicorn, res lepa hvala za recept.:2thumbs: Definitivno, absolutno in vsekakor se bodo petitki še letos pojavili na moji mizi. Že sanjam o kombinaciji domače marelične marmelade, pomarančno-rabarbarine packarije in pretlačene brusnične marmelade. Vsaka v svoji plasti, seveda. Maslenih krem ne maram preveč.

Še eno vprašanje: uporabljaš za brizganje okraskov kupljeno brizgo ali zviješ škrnicelj iz peki papirja? Mogoče plastična vrečka?

Pa še to: koliko časa lahko hraniš petitke, da so še dobri? Morajo biti v hladilniku?

Hvala še enkrat.






Look what they done to my song ma...


Petits so bolj tortice, in zdržijo v hladilniku verjetno kakšen teden - pri nas namreč takale porcija ob enem obisku traja en dan, pa dva skrijem za drugi. :dontknow:

Jaz imam brizgo s tenkim nastavkom. Samo, ker fondant ni masten, bi šlo verjetno s škrniclom ravno tako dobro.

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

zvezdica zaspanka
08.11.2005, 14:14
unika recept:shy:

unicorn
08.11.2005, 14:17
os maš ZZ. :kisses:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

unicorn
08.11.2005, 14:24
quote:Originalna objava mrjerry

quote:Originalna objava zvezdica zaspanka

quote:Originalna objava mrjerry

Mejdun da bi res tole :tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.
đeri v avto in v celje:approve:. zdej pač ni več taki problem, ne:clown:

je, ker mam sluzbo :disapp:


Ej... a lahko samo neki vprasam... A bi me kera med vami vzela za sina, ki ga nikdar ni imela? :shy:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.


Obstajajo popoldnevi, petki in vikendi. Pelji drago malce na izlet. ;)

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

3nity
08.11.2005, 14:34
uni, a bi naredila to iz moje moke:shy:





http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/Crta.gifhttp://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/Crta.gif
Where do we go nobody knows
I've gotta say I'm on my way, down
God give me style and give me grace
God put a smile upon my face

unicorn
08.11.2005, 14:37
Lahko, Trini, samo povej mi znamko na os.;)

Veš, kok je to dobr... :tongue::tongue::tongue::tongue::tongue:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

Hel
09.11.2005, 10:12
Mhm...http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/happy/490.gif...ahaa..http://emoticons4u.com/cool/653.gif..ou jeee...http://emoticons4u.com/cool/1237.gif...lalaaaa:D

:shy:Oglaša se vam ponosna lastnica za kurje jajce velike kepe snežno bele in biserno svetleče mase doma narejenega fondanta. Včeraj nisem mogla zaspati, dokler nisem probala...in sploh ni težko!:approve: Priznam pa, da sem prej pogledala v mojo 'čarovniško buklo'(kuharska knjiga od prababice), in našla isti recept pod imenom led za torte iz kuhanega sladkorja. Probala sem iz 10 dkg sladkorja in slabega pol decilitra vode. Kuhalo se je cca 5 minut, mehurčke sem tudi uspešno pihala (in zapackala štedilnik:(), potem sem pa malo improvizirala... Vročo maso sem zlila v plastično posodo, jo dala v večjo posodo na mešanico ledu in vode, ter vse skupaj miksala z električnim mešalnikom. V nekaj sekundah je nastala gosta bela gipsasta zadeva (verjetno sem pretiravala z ledom za tako malo količino). Rahlo razočarana sem že hotela vse skupaj postrgati in vreči stran, pa sem iz čiste trme vse skupaj še malo pognetla s plastično lopatico. Hokus pokus - v par minutah se je vse skupaj spremenilo v gosto, gladko in bleščečo plastelinasto maso, ki se prav nič ne prijemlje na roke ali na posodo, pa tudi okus je čisto pravi. :)

Pričakujem najmanj nagrado za inovatorja leta.;):clown:

Aja..v čarovniških buklah piše še, da se tak kuhan led pred uporabo razmeša v rahlo topli vodni kopeli s par žlicami vode ali limoninega soka ali kakšne žgane pijače. Lahko se ga pa pregnete z malo sladkorja v prahu in se iz tega oblikujejo rožice in metuljčki in podobni okraski.





Look what they done to my song ma...

zvezdica zaspanka
09.11.2005, 10:23
js bom to dans packala....pa bomo vidl kolk bom uspešna:clown:
sam bom pa še dodala malo glukoze, ker mam pač taki recept:approve:

unicorn
09.11.2005, 10:49
quote:Originalna objava Hel

Mhm...http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/happy/490.gif...ahaa..http://emoticons4u.com/cool/653.gif..ou jeee...http://emoticons4u.com/cool/1237.gif...lalaaaa:D

:shy:Oglaša se vam ponosna lastnica za kurje jajce velike kepe snežno bele in biserno svetleče mase doma narejenega fondanta. Včeraj nisem mogla zaspati, dokler nisem probala...in sploh ni težko!:approve: Priznam pa, da sem prej pogledala v mojo 'čarovniško buklo'(kuharska knjiga od prababice), in našla isti recept pod imenom led za torte iz kuhanega sladkorja. Probala sem iz 10 dkg sladkorja in slabega pol decilitra vode. Kuhalo se je cca 5 minut, mehurčke sem tudi uspešno pihala (in zapackala štedilnik:(), potem sem pa malo improvizirala... Vročo maso sem zlila v plastično posodo, jo dala v večjo posodo na mešanico ledu in vode, ter vse skupaj miksala z električnim mešalnikom. V nekaj sekundah je nastala gosta bela gipsasta zadeva (verjetno sem pretiravala z ledom za tako malo količino). Rahlo razočarana sem že hotela vse skupaj postrgati in vreči stran, pa sem iz čiste trme vse skupaj še malo pognetla s plastično lopatico. Hokus pokus - v par minutah se je vse skupaj spremenilo v gosto, gladko in bleščečo plastelinasto maso, ki se prav nič ne prijemlje na roke ali na posodo, pa tudi okus je čisto pravi. :)

Pričakujem najmanj nagrado za inovatorja leta.;):clown:

Aja..v čarovniških buklah piše še, da se tak kuhan led pred uporabo razmeša v rahlo topli vodni kopeli s par žlicami vode ali limoninega soka ali kakšne žgane pijače. Lahko se ga pa pregnete z malo sladkorja v prahu in se iz tega oblikujejo rožice in metuljčki in podobni okraski.





Look what they done to my song ma...



Uau :shock:, carica! Jst pa še nisem probala. Hvala za nasvet. ;)

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

mrjerry
09.11.2005, 10:51
Hel :tongue::tongue::tongue::tongue::tongue:

Bedaki imajo vedno prav, ker so v večini. Žarko Petan.

zvezdica zaspanka
09.11.2005, 13:55
quote:Originalna objava unicorn




Uau :shock:, carica! Jst pa še nisem probala. Hvala za nasvet. ;)

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

sej sem pa ti ga js naredla:shy::blush::approve:

unicorn
09.11.2005, 17:15
Ti si pa itak naj....:kisses::kisses::)

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

Hel
10.11.2005, 09:11
Bravo zvezdica! Kajne, da niti ni tako težko?;)

Unicorn, kar pogumno drugič poskusi sama.:2thumbs:

Danes zvečer se bodo packali...za Martinovo nedeljo...in to dve varianti - prva biskvit z marelično marmelado ter obliv razredčen s contreau-jem (svetli petitki), druga pa biskvit z brusnično marmelado ter obliv razredčen z domačim borovničevcem (temnejši petitki).

Pa naj tašča spet zazija, ko bo na vprašanje....ja kje si pa to kupila...dobila odgovor mojih sončkov...phaaa...mami je to sama naredila!:veryevil:

Hehe...male radosti ki nam lepšajo življenje...;)





Look what they done to my song ma...

unicorn
10.11.2005, 19:49
Povej mi, če so bili dobri. ;)

Pa taščino reakcijo lahko tudi opišeš. :rolling::angel:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

Hel
11.11.2005, 08:49
quote:Originalna objava unicorn

Povej mi, če so bili dobri. ;)

Heh...zdaj mi je jasno, zakaj nisi vedela povedat, koliko časa jih lahko hranimo. Sicer jih imam preštete in pod ključem, samo glede na to, da danes pridem zadnja domov...:nonono:

Okrasila sem s kandiranimi vijolicami (temnejše) in koščki kandiranih češenj (svetlejše), pa na vsakega petitka malo fondanta v kontra barvi, da se je naredil tak cik-cak vzorček. Zgleda slastno:tongue:.

Nekaj fondanta mi je še ostalo, obljubila sem sončkoma, da bosta lahko danes zvečer delala okraske (sta kao prevelika za igranje s plastelinom, pa jima tak izgovor kar prav pride...:D). Sem pa še malo prebirala moje bukle...ali veš, kako so včasih delali barvni sladkor? Sladkor v prahu so zmešali z mešanico špirita in jedilnih barv ter pustili, da je špirit izhlapel. Ker se sladkor v špiritu ne topi.... Zelene fižolove stroke, kuhane v sladkorju ter narezane, so pa imeli naprimer za stebelca rož, male listke ipd. Nisem še zasledila (na taščino srečo:veryevil:), če so kje uporabljali pajkove nožice, samo pomoje bi se tudi kaj našlo....;)




Look what they done to my song ma...

zvezdica zaspanka
11.11.2005, 10:07
wau:clapping::clapping::clapping::clapping::clappi ng:

ja fondant mi je ratal, sam sem se js spravla ga delat iz ene kile sladkorja in sem kar dolgo to packala:rolling::angel:

unicorn
11.11.2005, 11:10
quote:Originalna objava Hel

quote:Originalna objava unicorn

Povej mi, če so bili dobri. ;)

Heh...zdaj mi je jasno, zakaj nisi vedela povedat, koliko časa jih lahko hranimo. Sicer jih imam preštete in pod ključem, samo glede na to, da danes pridem zadnja domov...:nonono:

Okrasila sem s kandiranimi vijolicami (temnejše) in koščki kandiranih češenj (svetlejše), pa na vsakega petitka malo fondanta v kontra barvi, da se je naredil tak cik-cak vzorček. Zgleda slastno:tongue:.

Nekaj fondanta mi je še ostalo, obljubila sem sončkoma, da bosta lahko danes zvečer delala okraske (sta kao prevelika za igranje s plastelinom, pa jima tak izgovor kar prav pride...:D). Sem pa še malo prebirala moje bukle...ali veš, kako so včasih delali barvni sladkor? Sladkor v prahu so zmešali z mešanico špirita in jedilnih barv ter pustili, da je špirit izhlapel. Ker se sladkor v špiritu ne topi.... Zelene fižolove stroke, kuhane v sladkorju ter narezane, so pa imeli naprimer za stebelca rož, male listke ipd. Nisem še zasledila (na taščino srečo:veryevil:), če so kje uporabljali pajkove nožice, samo pomoje bi se tudi kaj našlo....;)




Look what they done to my song ma...


A sem ti rekla, da ne boš prišla do roka uporabnosti petitkov, če ne boš z metlo pred njimi stala. :rolling::rolling::rolling::rolling: Pri nas se isto dogaja. :veryevil:

Aja, tole maš pa ene dobre čarovniške bukle, take taprave, še stare - kaj je to za ena knjiga?:dontknow:

All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me

Hel
14.11.2005, 08:30
Slovenska kuharica od Felicite Kalinšek, izdaja iz prbl. leta 1950.:approve:
Vsa orumenela in malce zapackana, pa cel kup enih jedi in surovin je notri, ki pojma nimam kaj naj bi bilo...:blush:

Kosilo je uspelo. Celo velespoštovana gospa tašča ni imela nič pripomb. Pomoje jo še danes želodec boli zaradi tega...;):veryevil:





Look what they done to my song ma...

zvezdica zaspanka
14.11.2005, 10:20
quote:Originalna objava Hel

Slovenska kuharica od Felicite Kalinšek, izdaja iz prbl. leta 1950.:approve:
Vsa orumenela in malce zapackana, pa cel kup enih jedi in surovin je notri, ki pojma nimam kaj naj bi bilo...:blush:

Kosilo je uspelo. Celo velespoštovana gospa tašča ni imela nič pripomb. Pomoje jo še danes želodec boli zaradi tega...;):veryevil:





Look what they done to my song ma...
se mi je zdelo da boš to rekla:approve: ja to je carska knjiga:2thumbs:

sstane
20.11.2005, 21:04
:shock: Je boljša od moje :shy::(

stane
--------------
EN DRŽAVLJAN - ENA DELNICA - EN GLAS

zvezdica zaspanka
21.11.2005, 06:36
v bistvu ja, ker so tam sbrane vse skrivnosti naših babic in prababic:2thumbs:

solsikke
26.12.2005, 13:55
ZZ!!!!!! A se ti da narest še kej tega fondanta? Bi se jst mal hecala s tem, ko mam lih čas. :blush:

unicorn
26.12.2005, 14:06
Si našla recept, vidim. :kisses:

solsikke
26.12.2005, 14:14
Ja, našla. Zdej še samo fondant rabim, potem pa v nove zmage. :blush: :kisses:

zvezdica zaspanka
27.12.2005, 06:52
pred petkom ga ne dobiš:shy:

solsikke
27.12.2005, 08:01
pred petkom ga ne dobiš:shy:

Sej je kul...v petek spečem biskvitke, pol v soboto ustvarjam. YEEEEEEEEEEEEEEEEEE :clapping:

3nity
03.01.2006, 14:19
Sej je kul...v petek spečem biskvitke, pol v soboto ustvarjam. YEEEEEEEEEEEEEEEEEE :clapping:

in? ali je uspelo?

solsikke
03.01.2006, 14:44
in? ali je uspelo?

Ni, k nisem fondanta dobila. :(

3nity
03.01.2006, 14:46
Ni, k nisem fondanta dobila. :(
:shock::shock::shock: a ti ga ni zz priskrbela?

solsikke
03.01.2006, 14:57
:shock::shock::shock: a ti ga ni zz priskrbela?


Ni imela časa. :shy:

3nity
03.01.2006, 17:57
Ni imela časa. :shy:

škoda :(

solsikke
03.01.2006, 18:03
škoda :(

Sej vem. :disapp: :nonono: