Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : [moja] Šola oblikovanja spletnih strani


Strani : [1] 2

dragos
23.11.2005, 17:15
UVOD

Pri želji po oblikovanju lastne spletne strani, si je potrebno najprej zastaviti nekaj vprašanj:
- zakaj bi želel imeti svojo spletno stran;
- kakšen je cilj njene predstavitve;
- ali bom stran objavil v spletu;
- …

Sam sem se imel željo okusiti, kako se tej stvari streže, saj so mi bile strani, ki sem jih srečeval na spletu, mikavne in izziv še bolj izzivalen. Rekel sem si, »treba je v akcijo«.

Omenim naj, da je na »tržišču« ogromno programske opreme, s katero si olajšate ustvarjalnost in ravnotako je ogromno tehnik ustvarjanja. No, ko sem se jaz tega učil, mi je bil znan, tako opevan FrontPage, s katerim si s čarovnikovo pomočjo zmetal posamezne elemente na stran in evo »pejđ« je bil narejen.
Od FrontPage-a sem se kajkmalu poslovil, saj sem spoznal, da so si strani na spletu podobne kot jajce jajcu in slednje ni bil moj izziv.
Radovednost v meni je bila nemirna in zanimalo me je, kaj pomenijo tisti bau-baui v »špičastih oklepajih«. Res je, da je bilo potrebno seči po literaturi, iskati razlage…
Tako sem, kot sem že prej omenil, opustil FrontPage in stopil ustvarjalnim podvigom naproti z beležnico (notepad) v roki, ops na računalniku.:D

No, ko sem v svoje sive celice uskladiščil nekaj malega znanja, sem si na list naredil osnutek, kako naj bi moja stran izgledala. Toplo vam priporočam, da predhodno fajn potrenirate ukaze (tage), ki vam jih bom v nadaljevanju predstavil in se šele potem podate na pot k bolj resnemu ustvarjanju.

Za zaključek uvoda, še odgovor na vprašanje, kaj sploh potrebujem za začetek. Potrebujete le beležnico in spletni brskalnik, s katerim boste spremljali vaše testne izdelke.

Beležnica/notepad – do nje pridete:
Start/Začetek-->Programs/Programi-->Accessories/Pripomočki-->Notepad/Beležnica

Brskalnik/Explorer – do njega pridete:
Start/Začetek-->Programs/Programi-->Internet Explorer

Priporočilo: da programa nebi zaganjali po dolgem postopku, si na namizju/Desktop naredite Bližnjico/Shortcut.

Kako naredim bližnjico na namizju?
Ko pridete do zgoraj opisanega koraka za zagon programa, z desno miškino tipko kliknite nanj, izberite Properties/Lastnosti in nato Send To/Pošlji na… Desktop/namizje.

Elementi strani

Še preden začnemo z ustvarjanjem spletne strani, moramo vedeti, da se vsaka html stran prične pisat z naslednjimi tagi, ki so obvezni, da boste vašo mojstrovino sploh videli preko brskalnika.
Ti so:

<html>
<head>
<title>...</title>
</head>

<body>
.
.
.
</body>
</html>


Poglejmo si podrobno, kaj to pomeni:

taga <html> in </html> označujeta začetek in zaključek "pisanja" spletne strani
taga <head> in </head> označujeta predel "glave" strani, kjer se vnaša razne kode za prikaz teksta strani, css stile, v glavo strani vgnezdimo tudi razne skripte, ki "poganjajo" posamezne elemente v sami strani; npr. datum in ura..., a o tem kasneje.
Hm vprašali se boste, kaj pomeni ta <title>...</title> znotraj "glave". Karkoli boste vpisal med tema dvema tagoma, bo kasneje vidno v "tisti" modri vrstici vašega brskalnika, kjer običajno piše Microsoft Internet Explorer
začetni <body> in končni </body> tag omejujeta prikaz vsebine na spletni strani, kar pomeni, da vse elemente strani "postavljamo znotraj teh dveh tagov. V samem <body> tagu pa lahko določimo barvo ozadja, sliko v ozadju, barvo povezav...


Vaja:
Sedaj, ko smo spoznali tage za začetek oblikovanja, lahko z zgoraj opisanimi tagi naredimo vajo.

Primer:

<html>
<head>
<title>Moja spletna stran</title>
</head>

<body>

Tukaj napišite karkoli in si stran oglejte v vašem brskalniku.

</body>
</html>



Da se boste lažje znajdli v množici map in datotek, vam svetujem, da si ustvarite novo mapo, recimo z imenom mojedelo in vanjo shranite to vajo (save as/shrani kot) in jo poimenujete index.html. Namreč, v večini primerov in zelo pravilno je, da se začetno stran tako poimenuje.
Sedaj vam sledi samo še zagon vašega brskalnika, nato File/Datoteka-->Open/Odpri poiščete vašo index.html datoteko v mapi mojedelo in gumb OK.
In kaj zagledate na strani? Stavek "Tukaj napišite karkoli in si stran oglejte v vašem brskalniku." , ki ste ga vnesli med tagoma <body>...</body>, brez kode oz. tagov.

Opis tagov

Oblikovanje strani v html (hypertext markup language) jeziku je sklop različnih tagov, ki vplivajo na izgled oblikovane strani.

<p>...</p>
označuje odstavek besedila; kar pomeni, karkoli boste napisali znotraj teh tagov, bo tvorilo odstavek.

<b>...</b>
besedilo napisano znotraj teh tagov bo na strani izgledalo kot povdarjeno.

<i>...</i>
besedilo napisano znotraj teh tagov bo na strani izgledalo napisano poševno.

<u>...</u>
besedilo napisano znotraj teh tagov bo na strani izgledalo napisano podčrtanono.

<br>
je eden izmed redkih tagov, ki ga pišemo samostojno to je brez zaključnega taga in pomeni prelom vrstice. Se pravi kadar želite drugo besedo ali stavek zapisati v novi vrstici, ga vstavite na mestu preloma vrstice.

<font>...</font>
je eden izmed tagov, kateremu lahko določimo več parametrov, saj besedilo napisano znotraj samega taga <font>...</font> nebi privzelo nobene lastnosti in bi bilo izpisano navadno. Mi pa kot oblikovalci strani, tega seveda ne želimo. Želeli bi, da bi bilo besedilo obarvano pa recimo tudi določene velikosti in določene vrste pisave.
Če želimo to doseči moramo dodati parametre za vrsto pisave, barvo besedila in velikost črk.
Recimo, da želimo besedo Pozdravljeni napisati s pisavo vrste arial, obarvana naj bo zeleno ter določene velikosti.

Zgledalo bi takole:
<font face="arial" color="green" size="3">Pozdravljeni</font>

S parametrom face smo določili vrsto pisave, s color barvo pisave in size velikost. Priporočljivo je določati vrsto pisave, ki je v garnituri windowsov. Lahko se določi tudi pisava izven Gatesove garniture, sam to je že druga zgodba, malo bolj komplicirana.:blackeye:
Vrednost barv za parameter color se poda v hexadecimalnih vrednostih, z izjemo nekaterih osnovnih. katere vrednost lahko napišete kot ime barve

npr. za rumeno napišete "yellow" vrednost te iste barve je v hexadecimalnem zapisu "ffff00"



...se nadaljuje;)



Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,
nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
da se, lačna, nasiti bližine,
nekomu moraš, moraš,...
(Ivan Minatti)

dragos
24.11.2005, 20:19
Sneti, sramuj se, skrij se al pa glavo v pesek al pa...:rolling::clapping: k šinfaš Špelčino velikost, avatarja da nebo pomote.

btw v temi namizja si objavu pravi đambo plakat ki meri 155792 bajtov, in Špelčina skromnost samo 12720 bajtov, ejga ima Špelči še velik plusa:rolling::angel::clapping::rolling:

Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,
nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
da se, lačna, nasiti bližine,
nekomu moraš, moraš,...
(Ivan Minatti)

pinky
24.11.2005, 20:52
quote:Originalna objava dragos

Sneti, sramuj se, skrij se al pa glavo v pesek al pa...:rolling::clapping: k šinfaš Špelčino velikost, avatarja da nebo pomote.

btw v temi namizja si objavu pravi đambo plakat ki meri 155792 bajtov, in Špelčina skromnost samo 12720 bajtov, ejga ima Špelči še velik plusa:rolling::angel::clapping::rolling:
ja ... ob tem da je vsota velikosti slik njegovga avatarja in podpisa čez 14.000 ... kar je spet več od špeline slike :D:D


http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/Pinky_podpis.gif

Cvetlični deček
26.11.2005, 00:33
jao dragos :disapp: a smo te tko učil (&lt;font face="arial" color="green" size="3"&gt;Pozdravljeni&lt;/font&gt;
)
dej presedlej na CSS
font tag je evil

"Ecosystem failing. Need ride off this rock. Pick up at Long 14e3365, Lat 46n2425, Earth."

"White alert. White alert! White alert!! The mercenaries are here, our patrols have spotted 'em in the jungle. Quick, drink the potion, they've come to kill us! Quick! Drink the wine.. Drink the wine! They'll be here with flamethrowers! Drink, drink! In a few seconds you'll feel drowsy.. You'll lie down and go to sleep, sleep forever.." ~ Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones
http://boinc.mundayweb.com/seti2/stats.php/userID:1602/.png

JohnnyEnglish
26.11.2005, 09:52
Evo, PC Magazine je po njihovih kriterijih izbral 101 najboljšo spletno stran letošnje jeseni. Strani so jasno sortirane po vsebinskih kategorijah -&gt; PC Magazine: Top 101 Web Sites (http://www.pcmag.com/category2/0,1874,7488,00.asp) .

Tko, za lep vzor začetnikom. :approve:

dragos
30.11.2005, 07:34
quote:Originalna objava Cvetlični deček

jao dragos :disapp: a smo te tko učil (&lt;font face="arial" color="green" size="3"&gt;Pozdravljeni&lt;/font&gt;
)
dej presedlej na CSS
font tag je evil

"Ecosystem failing. Need ride off this rock. Pick up at Long 14e3365, Lat 46n2425, Earth."

"White alert. White alert! White alert!! The mercenaries are here, our patrols have spotted 'em in the jungle. Quick, drink the potion, they've come to kill us! Quick! Drink the wine.. Drink the wine! They'll be here with flamethrowers! Drink, drink! In a few seconds you'll feel drowsy.. You'll lie down and go to sleep, sleep forever.." ~ Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones
http://boinc.mundayweb.com/seti2/stats.php/userID:1602/.png
ojla, sem že zdavnaj presedlal na css, sam shodu sem pa s html-jem;)

Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,
nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
da se, lačna, nasiti bližine,
nekomu moraš, moraš,...
(Ivan Minatti)

dragos
30.11.2005, 12:52
quote:Originalna objava Smarty



Dragos, tis zakon! :approve::kisses:





http://freeweb.siol.net/kompar78/Smilies/essen.gif
Kaj bomo dobrega jedli?
tis fajna ustavca:approve::kisses:

Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,
nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
da se, lačna, nasiti bližine,
nekomu moraš, moraš,...
(Ivan Minatti)

eisenhower
01.12.2005, 06:30
jst jih oblikujem v macromediji je trotel program in lahko vse nardiš, bi pa rabil malo inštrukcij iz flasha:blush::blush:

Silent enim leges inter arma

rockstar1707
01.12.2005, 06:54
quote:Originalna objava biba



..eto kaj vem od tega spacala

..beležnica,..bla,..bla

..prevelik avatar,..bla,..bla...

...nekaj od rožnatega,..bla..bla

..smartek se nekje vmes pojavi,..

...kobila,..bosa...bla..bla


..JAZ HOČEM UŠTIMAT SPELTNO STRAN NE PA VAŠE BLA,.BLA...RIDAT :blush:

..ajd dragos nadaljevanje bite :shy:

..simpl štala


Saj, zanimivo je to, da clovek sam svojo temo zasmeti. Sicer s pomocjo drugih, pa vseeno... :nonono::nonono::nonono:

http://freeweb.siol.net/rok20/signature.png

dragos
01.12.2005, 15:33
quote:Originalna objava rockstar1707



Saj, zanimivo je to, da clovek sam svojo temo zasmeti. Sicer s pomocjo drugih, pa vseeno... :nonono::nonono::nonono:

http://freeweb.siol.net/rok20/signature.png
saj zato je pa učenje vsem tako dolgočasno, če so <s>učitelji</s> pisuni resni in strogi:D

Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,
nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
da se, lačna, nasiti bližine,
nekomu moraš, moraš,...
(Ivan Minatti)

igorbuh
15.12.2005, 12:47
a mi zna kdo povedat kateri program je najboljši za izdelavo spletne strani?
in kje se ga da dobiti?

edward
25.12.2005, 14:34
Macromedia Dreamweaver - dobi se ga v trgovini, lahko pa si zgooglaš kak link za free download:wink:

XxSystemxX
25.12.2005, 16:40
BlueVoda se mi zdi okej...

Vsemogočni
28.12.2005, 21:25
Pišuka ne morem se zadržat in zlo nerad piše take zadeve. Ampak ste eni debili do konca. Dragoš je odprl temo IZDELAVA SPLETNE STRANI, ampak neki kr nekej klofate noter al to paše na to temo al ne: Pišuka čist nč boljši ni moderator.

Tist k mate kej druzga za pisat pojdte v drugo temo in tam pište karkol želite, tukej nej pa bo le tema IZDELAVA SPLETNE STRANI. Če eni to že obvladate ne serjite po temi, ampak enostavno preskočte, tisti, ki jih zanima tema, pa naj postavljajo vprašanja na to temo. Enim je res samo to, da serjejo po forumu, pa to bilo kje, ma kej veze na temo al ne.

Sysop pa ko je... veter, tam k je najmanj treba se repenči, v namenskih temah pa pusti da serjete na debelo. A je res samo važno, da se naserjete povsod, al so forumi in določene teme zato, da se obravnava le teme iz naslova? Sej pol zakva pa je na forumu sploh treba tolk naslovov, naj bo en naslov, pa noter bašte svašta. Se mi skoz bolj zdi, da je tole en tak raz***an vrtec, k se kr en čez druzga dere, pa noben ne ve za kva, važen je da se dere pa to čimvečkrat, bolj pomemben je.

Je res bol it pol na slo-tech, ta forum pa pustit otrokom, k še ravno ne razumejo vse stavkov, pa več napiše, bolj pomemeben je, pa če vmes stokrat udar mimo:big:

Sicer pa sej mate prov, tud tak forum je nujen, kjer lahko v njem sodelujejo vsi, ki ravno ne ločjo kaj paše skupaj. :veryevil:

Balonar
03.01.2006, 08:22
:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

pi.zda pa še čisto vse si prav napisal :2thumbs: :2thumbs:

drgač pa za resnejše stvari že dooooolgo uporabljam slotech .. kjer takoj izbrisejo temo ki ne spada v thread .. vse je pregledno

Paganini
27.01.2006, 17:30
dopisniki in dopisnice,

naslov je Šola oblikovanja spletnih strani :big:

vse tisto kar ni bilo povezano z temo, je šlo na Barje :rolling:

Charly
21.02.2006, 18:52
Mene pa zanima kako dam svojo slikico oz. logo al podpis pod besedilo v temi? Tako k ga imajo npr. rockstar1707,Cvetlični deček, pinky...

.:WoLf:.
21.02.2006, 18:55
Mene pa zanima kako dam svojo slikico oz. logo al podpis pod besedilo v temi? Tako k ga imajo npr. rockstar1707,Cvetlični deček, pinky...

Nemogoče :sleepy:

Charly
21.02.2006, 18:57
Kako imajo pa drugi?

Charly
21.02.2006, 19:06
Al jo vskiš posebaj prilepijo pod text?

Karel
14.03.2006, 08:59
No, pa prosim, če mi lohka kdo napiše preprost html program za objavo kake gif animacije.Kako to izgleda?

doody
28.03.2006, 19:33
BlueVoda se mi zdi okej...

Ja res je kar nekaj odličnih programov za izdelavo spletnih strani.Meni osebno se zdi bolje delat spletno stran s kodiranjem.Nekako bolj osebno je,bolj zanimivo,pa šebolj ti priraste k srcu,ko je izdelek narejen.Seveda je potrebno mnogo,mnogo ur učenja,potrpežljivosti in seveda veeeeliiiikoooo dobre volje.Pri izdelavi s kodiranjem,tudi potrebuješ za pomoč kakšen program,sevedanpr.(za obdelavo slik,itd).Tudi pomoč izkušenejših je potrebna,seveda.Dobite jo tudi tukaj,kjer so resnično odlični koderji in programerji.Vprašanje je samo,koliko od teh mojstrov je pripravljeno pomagat začetnikom.Nekateri so,verjemite.
Tudi s programom ni enostavno izdelat spletne strani,dokler ga ne obvladaš.Pa še omejene možnosti ima.(npr.Animirano stran težko narediš s programom,če jo sploh lahko?).
Sicer pa vsak zase ve,kako se bo lotil zadeve.To sem napisal samo kot svojo ugotovitev,kar se tiče programov za izdelavo spletnih strani.

Xara Webstyle je tudi v redu programček.Dobite ga na naslovu www.xara.com (http://www.xara.com)

JohnnyEnglish
04.04.2006, 21:38
http://www.webdesignfromscratch.com/

QL spletna stran na to temo.

rockstar1707
05.04.2006, 18:25
No, pa prosim, če mi lohka kdo napiše preprost html program za objavo kake gif animacije.Kako to izgleda?

GIF animacijo vkljucis v sepltno stran tako kot vsako drugacno sliko. Tole spodaj skopiraj v neko prazno datoteko v Notepadu (Beleznici), ji daj koncnico HTML in shrani. Ce dvakrat kliknes, se ti bo stran odprla v nekem spletnem brskalniku, in pred seboj bos imel GIF animacijo.


<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<title> :: GIF Animacija :: </title>
</head>
<body>
<img src="http://www.gifanimations.com/media/artists.gif" width="63" height="81">
</body>
</html>


Vse ostalo je "sminkarija" in se je lahko naucis iz mnogo spletnih strani.

Sicer imas pa vec napisanega tukaj: http://www.w3.org/MarkUp/Guide/

JohnnyEnglish
06.04.2006, 16:26
http://www.formassembly.com/

Spet ena od super spletnih strani ... :approve:

doody
06.04.2006, 20:44
Rokstar,si edini,ki si mu dopovedal na konkerten način,kako napišeš"kodo" za animacijo.Fant je verjetno želel imeti kodo,ki animacijo povzroči.Verjetno,da ne ve,da animirane slike delajo programi.Zato teh vrst kod ni mogoče napisat ročno.Mogče je edino narest animirano stran,s kodo seveda.Se pravi premikanje slik ali tekstov itd.
Kar se tiče pa linkov za " v redu strani ",so tudi ok.Težava je edino v tem,da vsi ne obvladamo angleščine v tej meri,da bi lahko do potankosti razumeli sporočilo teh spletnih strani.V časih,ko sem še obiskoval šole,še ni bil Angleški jezik tako " Svetovni ",kot je danes.Učili smo se ga seveda v šolah in z ogledom filmskoh predstav.Kdor kasneje ni imel delovnega mesta,tesno povezanega z znanjem angleščine,ta danes tudi ne more obvladat tega jezika tako dobro,kot današnja mladina.Saj ga le ta srečuje na vsakem koraku.Pri igračah,pogovoru na ulici,pri računalniških igricah itd.Zato sem prepričan,da bi bil dobrodošel link takih strani,kjer je obrazlaga v Slovenščini.

doody
06.04.2006, 20:51
No, pa prosim, če mi lohka kdo napiše preprost html program za objavo kake gif animacije.Kako to izgleda?
Če želiš različne animacije,enostavno prekopiraj animirano sliko v svojo mapo in napiši takšno kodo,kot ti jo je napisal Rokstar,seveda z uporabo teh animacij,ki si jih dobil na netu.
To je vsa umetnost.Če pa želi naredit animirano stran,je pa nekaj čisto drugega.
Nekaj podobnega v kombinaciji gif animacij in kode,si lahko ogledaš na linku v mojem podpisu.Odpri ga in klikni tam kjer piše ponudba.Odprla se ti bo stran,ki te morda zanima.Prekopiraj kodo in vsatvi svoje slike,pa boš imel nekaj živega.(aniamcijo),narejeno s kodo.

dzuko
07.04.2006, 12:59
Emm..mene pa neki zanima..kako naredite oz. spravite neki dokument v sliko...npr. imate en dokument v .pdf-ju in zdej bi ga bilo treba objavit na netu med tekstom...?

mrjerry
07.04.2006, 13:02
Keep it simple and stupid. Screenshot ;)

Mene pa zanima, a zna frontpage 2005 preverit, ali so vsi tagi pravilno zaprti...

Iz ene template datoteke (ki dela) sem potegnil vecino oblike, zamenjal tekst, pa so mal drugac pometani objekti po strani... Ze 2 uri zijam v kodi in jih primerjam, pa ne najdem razlike.

Cvetlični deček
07.04.2006, 18:47
mrjerry mogoče ti bo pomagal perforce, za primerjat datoteke - http://www.perforce.com/perforce/loadprog.html

doody
07.04.2006, 18:51
Emm..mene pa neki zanima..kako naredite oz. spravite neki dokument v sliko...npr. imate en dokument v .pdf-ju in zdej bi ga bilo treba objavit na netu med tekstom...?
Če te prav razumem,želiš neki tekst vnest v sliko,oz na sliko.
Sliko daš za ozadje teksta.Upam da sem te prav razumel.
Poizkusi s tole kodo.Slika bo tako velika,kot jo potrbuje tekst za svoje ozadje.
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<body>
<table boreder"0" background="slika.jpg">
<tr>
<td>
Preizkusi s tole kodo.Lahko pa tudi določiš dimenzije prostora,ki ga potrebiješ za svoj tekst.
</td>
</tr>
</table>
</body>
</html>
Če pa želiš sliko dodat v tekst,pa enostavno vdelaš kodo:
<img src="slika.jpg"> in pišeš svoj tekst naprej.
Če sem te napačno razumel,se ti opravičujem.

doody
02.06.2006, 18:35
V uporabi imam sicer HTML-kit, ki ima tudi možnost primerjalnih failov,pomagam si pa tudi z Markup Validation Servicev0.7.2 .

http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.chigor.eu%2F

pteichme
29.06.2006, 12:43
postavil bi spletno stran- zakupil sem domeno( delal bom s siolovim spletnikom)- sedaj moram pa še zakupit prostor
kaj mislte o 50MB placa za spletno stran?- a je to bol malo a?recimo da bi gor dal 50 slik pa uhuhu teksta
koliko recimo povezava zavzema prostora (ker pač ne mislm imeti usega gor, ker vem da nebi zneslo)
kaj pa muska?( kot podlago da ne bo pomote)
pa rad bi imel nekaj društvenih strani( obvestila članom društva)
zmeri bolj ko naštevam, zmeri bolj se mi zdi da bo premalo 50MB
(somebody help me)

dragos
29.06.2006, 13:44
postavil bi spletno stran- zakupil sem domeno( delal bom s siolovim spletnikom)- sedaj moram pa še zakupit prostor
kaj mislte o 50MB placa za spletno stran?- a je to bol malo a?recimo da bi gor dal 50 slik pa uhuhu teksta
koliko recimo povezava zavzema prostora (ker pač ne mislm imeti usega gor, ker vem da nebi zneslo)
kaj pa muska?( kot podlago da ne bo pomote)
pa rad bi imel nekaj društvenih strani( obvestila članom društva)
zmeri bolj ko naštevam, zmeri bolj se mi zdi da bo premalo 50MB
(somebody help me)

Glede postavitve spletne strani oz. predstavitve, je težko reči, ali je 50 MB dovolj ali ne, saj je odvisno od gradiva (predvsem slikovnega), ki ga boš objavljal in od časovnega obdobja postavljenih strani.

Samo besedilo in ustvarjene povezave zasedajo malo prostora, dočim so slike in razni zvočni dodatki, pravi požrešneži.
Dandanes obstaja nekaj programov, s katerimi se da obsežne slike primerno otesat, ne da bi pri tem zgubile kvaliteto za objavo na medmrežju oz. gledanju preko brskalnikov.

No sam nisem pristaš spletnih strani, ki so nakinčane z vse mogočnimi zvočnimi podlagami in efekti, kakor tudi z raznoraznimi reklamnimi pasicami, ki švigajo po dolgem in po čez.
Zavedati se moraš, da pride do izraza informacija, ki jo posreduješ, saj v končni fazi obiskovalca predvsem le-ta zanima. Lagal bi, če bi rekel, da si strani z dobro, predvsem okusno grafično zasnovo, nerad ogledam.

Pa še to: naredi strani prijazne tudi tistim obiskovalcem, ki se pri srfanju po medmrežju ne poslužujejo ADSL povezav in uporabljajo še vedno mlinčke (beri modeme) slabših povezav.

Toliko moje modrosti.:clown: :2thumbs:

pteichme
29.06.2006, 14:11
kaj pa ko jo že izdelaš in še preden zakupiš prostor- ali lahko prej oz. že med samo izdelavo pogledaš kokliko zavzema vse skupaj???
hvala

dragos
29.06.2006, 17:53
kaj pa ko jo že izdelaš in še preden zakupiš prostor- ali lahko prej oz. že med samo izdelavo pogledaš kokliko zavzema vse skupaj???
hvalapo vsej verjetnosti ustvarjaš stran na domačem pc-ju v določeni mapi, ki vsebuje vse datoteke, ki tvorijo stran. Preprosto, z miško se postavi na mapo, kjer imaš vse shranjeno in pokaže se ti okence, kjer piše, koliko je vse skupaj obsežno.

anuša
02.07.2006, 16:00
Men še kr ni jasn kok prideš do svoje lastne spletne strani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pinky
02.07.2006, 16:11
Men še kr ni jasn kok prideš do svoje lastne spletne strani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!glede na tvoje poste mislim da ti je edina možnost, da nekomu plačaš da ti jo nardi :nonono::nonono:

chaser
02.07.2006, 17:57
Ja, dejansko res...:D

anuša
03.07.2006, 14:33
se strinjam
sm ka kdo ve kok stane ta stvar

dragos
03.07.2006, 15:05
se strinjam
sm ka kdo ve kok stane ta stvarstane? zelo malo, če malo prebereš, gugla uporabiš in zraven prideneš še lastne sive celice; drugače je pa kar draga zadeva.:approve:

chaser
04.07.2006, 20:54
In res se splača odštevati denar za še en homepage, na katerem bo cel kup nepotrebnega besedila in slik še ene pubrtetnice.

gogo
04.07.2006, 21:38
kak določm barvo ozadja med tagom body?

dragos
04.07.2006, 21:46
kak določm barvo ozadja med tagom body?


<body bgcolor="hexa vrednost barve">

gogo
04.07.2006, 22:36
tnx:2thumbs:

edit:kr sm šele začeu z web pajđi me še zanima kak bi naredu da bi bila kaka moja slikca na ozadju pejđa?

chaser
05.07.2006, 07:53
<body background="url">

gogo
05.07.2006, 09:21
naj lepša ti dala

edit:pa še ena. kok bi npr. prmaknu eno stvar bl u desno al ap u levo.tok k mam imena pa zravn še msnje, pa en msn ni glih pravnan z ostalimi pa bi ga rad premaknu.
hlp.tnx

dragos
05.07.2006, 12:55
naj lepša ti dala

edit:pa še ena. kok bi npr. prmaknu eno stvar bl u desno al ap u levo.tok k mam imena pa zravn še msnje, pa en msn ni glih pravnan z ostalimi pa bi ga rad premaknu.
hlp.tnxbi lahko kakšen screenshot priložil, da bi bilo bolj razumljivo. V samem body boš bolj težko poljubno poravnaval zadeve, brez da bi uporabil (nevidno) tabelo za osnovo. Za samo pozicioniranje slike imaš na voljo samo align="left" align="center" in align="right" Nalepi kaj gor, da ti lažje svetujemo;)

chaser
05.07.2006, 13:36
Drugače pa če ti ni do kakšnega pretiranega spoznavanja HTML kode, lahko za pomoč uporabiš še kakšen Dreamweaver, za lažje ustvarjanje. ;)

swizc
09.07.2006, 00:01
OK, skratka da nebom nove teme odpirov, mam en uprasanje glede uploadanja slik na server. Skratka zlowdu sm http://www.photocactus.com/, skratka skripta k jo nalozis na server in deluje, samo men ne. Vse dela normalno, odpre vse, samo pa ko recmo izberem sliko, pa dam nalozi potem mi pa butne vn tale error:

Fatal error: Call to undefined function: imagecreatefromjpeg() in c:\web\htdocs\upload\index2.php on line 39

Frend mi je poslov svojo konfiguracijo, isto kot ma on sm jest dal na svoj server in nedela 5 posto. Tko da ce se komu sanja kaj bi blo narobe nej prosm pove. Aja OS je windows XP SP2...

En Fejst Fnt
15.07.2006, 15:53
Na naslednjih naslovih si lahko preberete nekaj člankov o oblikovanju, izdelavi in optimizaciji spletnih strani:

izdelava spletnih strani (http://www.studiostyle.si/izdelava_spletnih_strani_nasveti.html)

oblikovanje spletnih strani (http://www.studiostyle.si/oblikovanje_nasveti.html)

oblikovanje, izdelava in optimizacija spletnih strani (http://www.okvir.net/koristni_nasveti.html)

pinky
15.07.2006, 16:56
pa še ena:

prijazne in uporabne spletne strani (http://www.uporabnost.info/)

En Fejst Fnt
25.07.2006, 11:59
Nove stran o optimizaciji spletnih strani za višje uvrstitve v rezultatih iskanj v iskalnikih.

Optimizacija za iskalnike (http://www.optimizacija-za-iskalnike.studiostyle.si)

pteichme
28.07.2006, 07:31
Ali ima kdo slovenska navodila za Frontpage 2003.
To se zgodi če človek ne obvlada angleščine in računalništva!
Hvala za pomoč

dzuko
31.07.2006, 14:11
Emm..eno vprašanje imam...registriral sem si domeno pri email.si in zdej mi nekaj ni jasno..kako naložim stran in podstrani na njihov strežnik (pač tistih 10 MB, ki jih omogočajo)?.. :shy:

dzuko
01.08.2006, 09:11
ok..recimo da sem ugotovil, kam je potrebno posneti datoteke...

Imam pa še eno vprašanje..kako narediš, da bi te ko vpišeš www.lukajecar.si vrglo na stran www.lukajecar.si/index.html ....ker če ločeno vpišem mi itaq vrže tisto stran, ki je pod index.html..? :shy:

Luka2k
01.08.2006, 09:35
tepec...
če imaš prvo (t.j. vstopno) stran poimenovano 'index.htm', ti jo bo odprl, ko boš kliknil na adreso (t.j. www.lukajecar.si - btw, čestitke za krasno ime domene). Ne vem zakaj bi hotel, da se ti v adresi izpiše še oni grdi index.html...

pa še nekaj... v tej temi dajemo oblikovalci nasvete za oblikovanje in ne za tiste, ki nimajo za knjigo 'Html za telebane'.

swizc
01.08.2006, 10:50
ok..recimo da sem ugotovil, kam je potrebno posneti datoteke...

Imam pa še eno vprašanje..kako narediš, da bi te ko vpišeš www.lukajecar.si (http://www.lukajecar.si) vrglo na stran www.lukajecar.si/index.html (http://www.lukajecar.si/index.html) ....ker če ločeno vpišem mi itaq vrže tisto stran, ki je pod index.html..? :shy:

Index je index, to je osnova strani. Ce mas recmo stran www.kliknitukaj.si, potem je pot do indexa na tej strani www.kliknitukaj.si/index.html. Index je zmeraj skrit...

dzuko
01.08.2006, 11:00
Ja to že razumem...ampak ko vpišem zgoraj npr. www.vegrad.si (http://www.vegrad.si) me pa avtomatsko vrže na stran http://www.vegrad.si//si/index.php..no jst bi rad to dosegel....pa sej ubistvu mi to ne pomeni ničesar, samo tko me zanima kako se to naredi, npr. tudi za kakšno drugo stran...npr. da če bi vpisal www.klikni.si da bi preusmerlo npr. na www.klikni.si/slo/index.html..pač preusmeritev na eno drugo stran, ki je še vedno v sklopu osnovne strani...

dragos
01.08.2006, 15:11
Ja to že razumem...ampak ko vpišem zgoraj npr. www.vegrad.si (http://www.vegrad.si) me pa avtomatsko vrže na stran http://www.vegrad.si//si/index.php..no jst bi rad to dosegel....pa sej ubistvu mi to ne pomeni ničesar, samo tko me zanima kako se to naredi, npr. tudi za kakšno drugo stran...npr. da če bi vpisal www.klikni.si (http://www.klikni.si) da bi preusmerlo npr. na www.klikni.si/slo/index.html..pač (http://www.klikni.si/slo/index.html..pač) preusmeritev na eno drugo stran, ki je še vedno v sklopu osnovne strani...

dzuko, na strani, ki se običajno naloži, vpišeš med

<head>

<meta HTTP-EQUIV="REFRESH" content="0; url=http://www.yourdomain.com/index.html">

</head>

tam kjer piše url=http://www.yourdomain.com/index.htmlvpišeš ustrezno domeno in ime strani, za katero želiš, da se prikaže.

dzuko
01.08.2006, 19:42
dzuko, na strani, ki se običajno naloži, vpišeš med

<head>

<meta HTTP-EQUIV="REFRESH" content="0; url=http://www.yourdomain.com/index.html">
</head>

tam kjer piše url=http://www.yourdomain.com/index.htmlvpišeš ustrezno domeno in ime strani, za katero želiš, da se prikaže.

Hval ti..btw izdelujem eno simpl spletno stran in te bom zihr še kej rabil vprašat.. :approve: :shy:

dragos
01.08.2006, 19:58
Hval ti..btw izdelujem eno simpl spletno stran in te bom zihr še kej rabil vprašat.. :approve: :shy:ti kar vpraš:2thumbs:

dzuko
02.08.2006, 12:01
Ej kako naredim razmak eno vrstico v tekstu pri dreamweaver-ju..ker tudi če pritisnem enter, ga potem pri prikazovanju ni.. :shy:

edit: pa še nekaj..kako lahko vstaviv oz. kje lahko dobim števec za obiskovalce na strani...tak čim manjši in čimbolj enostaven...

edit2: pa v čem je razlika med link in target?

swizc
02.08.2006, 12:27
<br>

ce se ne motm

Luka2k
02.08.2006, 12:55
Ej kako naredim razmak eno vrstico v tekstu pri dreamweaver-ju..ker tudi če pritisnem enter, ga potem pri prikazovanju ni.. :shy:
shift + enter :kisses:

dragos
02.08.2006, 13:02
Ej kako naredim razmak eno vrstico v tekstu pri dreamweaver-ju..ker tudi če pritisnem enter, ga potem pri prikazovanju ni.. :shy:

edit: pa še nekaj..kako lahko vstaviv oz. kje lahko dobim števec za obiskovalce na strani...tak čim manjši in čimbolj enostaven...

edit2: pa v čem je razlika med link in target?

prelom besedila v novo vrsto narediš z <br>
če želiš imeti enovrstični razmak, potem napišeš <br><br>

za števčk ti sporočim:2thumbs:

swizc
02.08.2006, 13:10
Za webcounter(stevec) ti jest priporocam TOLE (http://www.webstats4u.com/)

dragos
02.08.2006, 13:26
Za webcounter(stevec) ti jest priporocam TOLE (http://www.webstats4u.com/)swizc najd kaj boljšega, tukaj pokaže samo "The page canot be displayed":D

swizc
02.08.2006, 13:48
Kaj a nedela? Nemogoce. No sej ni vazn, imenuje se webstats4u, ma pa nasledne opcije:

-Summary (Measuring since …, Total number of page views up till now, Busiest day so far, Page views, itd.)
-Last 10 visitors (pokaze isp od obiskovalca)
-Page views per day
-Country of origin(prikazano je v procentih in stevilu koliko obiskovalcev je prislo po IP naslovu sodec iz posamezne drzave)

dragos
02.08.2006, 14:02
ne, zgleda, da imajo težave s serverjem; url je itak pravilen;)

swizc
02.08.2006, 14:25
cudn cudn, men dela ok...

http://www3.shrani.si/thumbs/evo1.jpg (http://www3.shrani.si/o.php?evo1.jpg)

Cemical
15.08.2006, 13:45
pozdravlejni vsi skupaj!
jst bi rabil pomoč.
namreč sedaj imam statičen ip in isprobavam izdelavo strani.
problem je da jo lahko vidim samo jaz noben drugi.
mam narjen layout,index wse.
kaj naj bi bil problem?

pteichme
20.08.2006, 05:36
Imam nekaj težav pri izdelavi spletne strani s FrontPage 2003.
1/. Gre za obrazce, ki jih FrontPage sicer že ponuja kot narejene, ali si jih narediš lahko tudi sam, vendar server, kjer gostujem ne podpira Fronpage Extension. Tehnična služba domence mi priporoča, naj uporabim kakšnega izmed progra, ki jih ponuja www. download.com, tam sem tudi našel nekaj primernega zame, vendar ne vem, kako tak program vstaviti na svojo spletno stran. Tam nekaj programov ponuja kodo, ki naj jo dam v page, vendar se potem ne zgodi nič!
2/ Pri objavi fotografij v fotogaleriji moje spletne www.teichmeister.eu (http://www.teichmeister.eu) strani in tudi drugače, mi browser Firefox naloži vse fotografije in gotografijice, Internet explorer pa jih nekaj noče naložiti, ostane le prazen okvir z gumbom x, čeprav so formati fotografij isti, velikost ista, zahtevno ista ...
Nimam iluzije, da mi boste s pomočjo odpravili vse težave, zagotovo se bodo pojavile nove, takrat pa kaj več o tem.
Hvala

dragos
21.08.2006, 16:44
Imam nekaj težav pri izdelavi spletne strani s FrontPage 2003.
1/. Gre za obrazce, ki jih FrontPage sicer že ponuja kot narejene, ali si jih narediš lahko tudi sam, vendar server, kjer gostujem ne podpira Fronpage Extension. Tehnična služba domence mi priporoča, naj uporabim kakšnega izmed progra, ki jih ponuja www. download.com, tam sem tudi našel nekaj primernega zame, vendar ne vem, kako tak program vstaviti na svojo spletno stran. Tam nekaj programov ponuja kodo, ki naj jo dam v page, vendar se potem ne zgodi nič!
2/ Pri objavi fotografij v fotogaleriji moje spletne www.teichmeister.eu (http://www.teichmeister.eu) strani in tudi drugače, mi browser Firefox naloži vse fotografije in gotografijice, Internet explorer pa jih nekaj noče naložiti, ostane le prazen okvir z gumbom x, čeprav so formati fotografij isti, velikost ista, zahtevno ista ...
Nimam iluzije, da mi boste s pomočjo odpravili vse težave, zagotovo se bodo pojavile nove, takrat pa kaj več o tem.
HvalaSaj form lahko sam sestaviš oz. povej primer strani s kodo; na pamet je težko govorit.
Pa še nekaj glede sličic pri povezavah. Slike, ki imaš poimenovane z več besedami in presledke vmes, presledke zamenjaj z spodnjim vezajem ( _ ) npr. druga_slika.gif in ne druga slika.gif

Pa še to: pri poimenovanju datotek se izogibaj uporabe šumnikov - so "težko prebavljivi" za strežnike.

swizc
21.08.2006, 16:46
pozdravlejni vsi skupaj!
jst bi rabil pomoč.
namreč sedaj imam statičen ip in isprobavam izdelavo strani.
problem je da jo lahko vidim samo jaz noben drugi.
mam narjen layout,index wse.
kaj naj bi bil problem?

To probavas postavit na svojem racunalniku, oz. na kkaksnem serverju ki ga imas doma? Hmm ce so te racunalniki slucjno za firewall-om(routerjem) potem bos moral odpreti port ki ga uporablja stran, drugace pa ce imas na racunalniku kaksen mocnejsi firewall ali pa AV program probej disable dat pa seenkrat probaj...

pteichme
22.08.2006, 19:12
Spremenil sem vsa imena fotografij (šumnike in sičnike), presledke nadomestil z spodnjim vezajem in - NIČ! Isto, kot prej. Poglej si www.teichmeister.eu (http://www.teichmeister.eu) . Ostalo o skriptih bova reševala kasneje, če boš še pri volji!
Hvala za enkrat

dragos
22.08.2006, 20:58
Spremenil sem vsa imena fotografij (šumnike in sičnike), presledke nadomestil z spodnjim vezajem in - NIČ! Isto, kot prej. Poglej si www.teichmeister.eu (http://www.teichmeister.eu) . Ostalo o skriptih bova reševala kasneje, če boš še pri volji!
Hvala za enkrat

sem preveril in sedaj ti slike normalno prikazuje. Da jih ti ne vidiš, bo verjetno krivo to, da ti vleče strani iz cache-a.
V brskalniku pojdi na Tools-->Internet options--> v sredini imaš odsek Internet temporary files klikni na gumb "delete files" in OK

Nato pojdi še enkrat pogledat svojo stran.

Če bom vedel, ni problema.

pteichme
22.08.2006, 21:37
Težko Te nadlegujem, vendar - v Internet explorerju 7 ostajajo težave pri prikazu fotografij. Poskusiti bo treba še kaj1 Imaš še kakšno idejo. Morda pa Ti nisi gledal v istem browserju kot gledam jaz?! Poglej na explorerju 7 na strani http://www.teichmeister.eu/pompetovi_predniki_v_sliki.htm , pa boš videl veliko praznih okvirčkov.
Ko boš imel čas mi odgovori
LP

dragos
22.08.2006, 21:47
zelo me čudi, gledam v MS IE 6 in firefox in normalno vidim slike - majhne in velike:dontknow:
ostale slike ob srfanju vidiš normalno?

pinky
22.08.2006, 21:55
men pa za karkol na tej strani pokaže samo: "Bad Request (Invalid Hostname)" oziroma "The page cannot be found" v IE

dragos
22.08.2006, 22:03
men pa za karkol na tej strani pokaže samo: "Bad Request (Invalid Hostname)" oziroma "The page cannot be found" v IEprid k men bova skup gledala, pr men lepo pokaže:angel:

dragos
22.08.2006, 22:09
@pteichme nevem, kaj bi to bilo, dej poskusi tej datoteki končnico htm zamenjat s html (sam dvomim) in preveri če se stran nato normalno naloži.

pteichme
23.08.2006, 06:45
Pinky pa pravi, da na tej strani ne vidi nič - da mu je sploh ne odpre> To postaja že misteriozno. Želel bi potrditev Pikya, pa naj še enkrat poskusi in poroča.

pinky
23.08.2006, 06:49
zdaj v službi jo vidim, doma pa ne

In v IE imajo križec tiste slike, kjer je v imenu šumnik - ostale so pa vidne. Teh za linke nikakor ne uporabljaj, ker potem vsakemu, ki uporablja drugo kodno tabelo kot ti ta znak drugače interpretira in ne pride do slike.

pa ženska sem :approve: ... in to prav na računalništvu vsak zgreši :nonono:

pteichme
23.08.2006, 07:23
Pinky sory za spremembo spola
očitno si takrat ko nisi videla cele strani ravno prišla ko sem jih urejal
nisem pa popolnoma razumev ali ti je pokazalo slike ali ne?
to pa zato, ker sem vsem slikam zamenjal ime in so tako brez šumnikov in brez presledkov
( example_example )

pinky
23.08.2006, 08:22
mogoče si popravil ta velike slike - ampak na strani:

http://www.teichmeister.eu/pompetovi_predniki_v_sliki.htm

imaš npr levo od napisa PAVČNIKOV HLEV sliko z imenom
http://www.teichmeister.eu/photogallery/photo00019286/pavčnikova%20štala.jpg

in tisti š ga pri drugačni kodni tabeli zmoti, da ne najde linka

pteichme
23.08.2006, 09:42
Vse sem popravil, kjer je bilo to mogoče. Nič več ni ne šumnikov, ne sičnikov in ne presledkov. Pa kljub temu stvar ne dela! Zanimivo pa je tudi to, da ko kliknem na ta prazen okvirek v fotogaleriji, se mi fotografija povečana pokaže brez težav. Prav tako je zanimivo, da ne razumem algoritma, zakaj samo nekaj fotografij ni vidnih, ki so po svojih lastnostih popolnoma enake (enaka kočnica, fotografirana z istim fotoaparatom, iste velikosti in pixlov ...)

pinky
23.08.2006, 09:52
glej - ti imaš malo sliko, ki se kaže na osnovni strani in velko sliko, ki se odpre ko klikneš malo

velka slika je na http://www.teichmeister.eu/pavcnikova_stala.jpg - kar je v redu

mala je pa na http://www.teichmeister.eu/photogallery/photo00019286/pavčnikova%20štala.jpg - kar ni v redu, ker je noter š

pteichme
23.08.2006, 10:21
Ko sem popravljal imena slik, sem bil prepričan, da bo program popravil to na vseh linkih, vendar očitno to ne naredi. Pokazala si mi pot, poskusil sem in - glej ČUDO. Vse dela. Sedaj bom popravil vse pomanjkljivosti oz. napake. Lepa hvala. Ostajam Tvoj dolžnik!

pteichme
10.09.2006, 06:51
Spet ima težavo. Hyperlinki mi delajo normalno v Firefoxu, v IE pa nočejo.Kako to popraviti?

pteichme
10.09.2006, 10:09
Hvala sem že uredil.. Problem je bil standarden - šumniki in sičniki v imenih dokumentov in map.:)

Srt
17.09.2006, 16:29
dzuko, na strani, ki se običajno naloži, vpišeš med

<head>

<meta HTTP-EQUIV="REFRESH" content="0; url=http://www.yourdomain.com/index.html">

</head>

tam kjer piše url=http://www.yourdomain.com/index.htmlvpišeš ustrezno domeno in ime strani, za katero želiš, da se prikaže.

Men pa to nedela nevem kam točn napišeš ta naslov..<meta HTTP-EQUIV="REFRESH" content="0; url=http://www.yourdomain.com/index.html">,,,,kje to napišeš tam uspod k maš ker head

npr.:

<html>
<head>
<title>Moja spletna stran</title> amogoče tuki napišeš tole (<meta HTTP-EQUIV="REFRESH" content="0; url=http://www.yourdomain.com/index.html">
</head> ali tuki ......

<body>

<p>

<font face="arial black" color="green" size="5">juzni vetar 2</font>

</p>

<p>1 DRAGANA MIRKOVIC-MILO MOJE STO TE NEMA.mp3</p>
<p>2 KEMAL MALOVCIC-REKLA SI MI DA NE VOLIS ZIMU.mp3</p>
<p>3 LUIS-OBRISI SUZE.mp3</p>
<p>4 MARTA SAVIC-GRESNICA.mp3</p>
<p>5 SEMSA SULJAKOVIC-STA ZNACI LJUBAV.mp3</p>
<p>6 SINAN SAKIC-NE TRAZI JE SINE.mp3</p>
<p>7 SRECKO SUSIC-AKO SRCA IMAS.mp3 </p>
<p>8 DRAGANA MIRKOVIC-OPROSTI ZA SVE.mp3</p>
<p>9 INDIRA RADIC-SUZE MOJE.mp3</p>
<p>10 KEMAL MALOVCIC-PEVAJTE MI O VESNI.mp3</p>
<p>11 MARTA SAVIC-NEMOJ BAR TI.mp3</p>
<p>12 MILE KITIC-JASMINA.mp3</p>
<p>13 NEHRU-BUDI HRABRA NA RASTANKU.mp3</p>
<p>14 SINAN SAKIC-KAD SE VRATE SKITNICE.mp3</p>
<p>15 MILE KITIC-A MI SMO BILI.mp3</p>
<p>16 SINAN SAKIC-NASLONI GLAVU NA MOJE RAME.mp3</p>
<p>17 MILE KITIC-S TOBOM VISE NEMA SRECE.mp3</p>

</body>
</html>

Charly
16.10.2006, 01:12
Ko uploadam svojo stran imam nekatere stvari blabla.GIF in jih ne morem upladat. Zakaj ne? Kako naj blabla.GIF spremenim v blabla.gif ali .jpg? jih ne morem uploadatl, mi napiše ''File 'about1.GIF' have bad extension.''

chaser
18.10.2006, 14:09
Velike črke v končnici lahko preprosto preimenuješ v male, format pa lahko zamenjaš z praktično katerim koli converterjem, zadošča pa že slikar (paint) v Winsih. Torej zaženeš slikarja, odpreš željeno sliko, se pomakneš na shrani kot / save as in pod imenom datoteke zamenjaš format (recimo .bmp , .jpg ...).

Vsemogočni
19.10.2006, 15:44
Ko sem popravljal imena slik, sem bil prepričan, da bo program popravil to na vseh linkih, vendar očitno to ne naredi. Pokazala si mi pot, poskusil sem in - glej ČUDO. Vse dela. Sedaj bom popravil vse pomanjkljivosti oz. napake. Lepa hvala. Ostajam Tvoj dolžnik!

Če lahko samo tolko prtaknem, koker je treba. Ko delaš spletne strani (na novo), dej poizkusi vzeti vzorec:

- popolnoma vse pišem z malo začetnico,
- popolnoma vse pišem brez šumnikov,
- čisto povsod pišem brez presledkov. :2thumbs:

Izognil se boš velikim problemom, ki v nasprotnem lahko nastanejo.

Erikfrik
24.10.2006, 00:14
Lep pozdrav vsem.

Z enim programom za izdelavo gumbov sem jih pač nekaj naredil. Posamezen se shrani na sledeč način:
- mapa z gif slikami in
- html dokument kjer ta gumb po kliku spremeni obliko.

Stvar, ki je v bistvu ne znam je kako ta html dokument kjer se gumb spreminja uporabiti v kombinaciji z <A HREF="nekaLokacija.html">?

ervin34
02.11.2006, 19:44
Kje vpišem spletno stran v imenik Yahoo in msn? :dontknow:

ervin34
06.11.2006, 18:22
Sem začetnik v izdelovanju spletnih strani. To je moj prvi izdelek. Kako bi ocenili stran?

http://freeweb.siol.net/tdovgan

andraz.sajn
09.11.2006, 14:10
Sem začetnik v izdelovanju spletnih strani. To je moj prvi izdelek. Kako bi ocenili stran?

http://freeweb.siol.net/tdovgan


S čem si to nardeu ??? S kerim programom, ali s HTML kodo ???

ervin34
09.11.2006, 16:11
macromedia in photoshop :2thumbs:

Paganini
10.11.2006, 08:26
Sem začetnik v izdelovanju spletnih strani. To je moj prvi izdelek. Kako bi ocenili stran?

http://freeweb.siol.net/tdovganzelo dopadljivo :angel:

le v razmislek: tisti zemljevid pod ''lokacija'': bi morda zaradi večje preglednosti dopisal & dorisal ''ljubljana xxx km'' ?!

chaser
11.11.2006, 10:07
Sem začetnik v izdelovanju spletnih strani. To je moj prvi izdelek. Kako bi ocenili stran?

http://freeweb.siol.net/tdovgan
Relativno v redu, čeprav se mi tista temno rjava barva, kot obroba glavnega dela ne dopade najbolj. Mogoče tudi ne bi bilo slabo, če bi vključil "rollover" varijanto za gumbe. Morda, da se zgolj za odtenek spremeni sama barva, pa bi bila še bolj privlačna. ;)

aljazaljaz
11.11.2006, 19:04
Sem pregledal forum in spletne strani v slovenščini pa nisem našel nič o tem.
Na svoji spletni strani hočem postaviti spletni obrazec in sicer tako, da ko bo uporabnik izpolnil polja se bodo podatki poslali meni na e-mail. spletni obrazec sem izdelal z priročnikom za program Dreamweaver. V knjigi pa ni napisano prav dosti o tem kako te podatke dobiti na mail. Piše le da z uporabo formmail-a.

Zdaj pa me zanima če ima kdo izkušnje s tem in bi mi lahko pomagal in mi vsaj malo razložil kako in kaj.

(sam sem nekaj poskušal toda brez uspeha)

Hvala za odhovore! lp. aljaž

Arc
11.11.2006, 19:56
Če imaš htm stran je najbrž najboljše da vanjo dodaš java script. Poguglaj za strani z brezplačnimi java skripti in poišči takega za pošiljanje emailov iz strani. Mogoče je eden takih že tale: http://www.javafile.com/forms/emailform5.php, s tem da bi mu vgradil tvoja vnosna polja.
Če bi imel php stran pa enako obstajajo za to php skripti in strani z brezplačnimi skripti.

Kakšno bolj profesionalno, varno, zaščiteno etc... rešitev ti bo pa morda povedal kdo ki bolj obvlada postavljanje strani.

aljazaljaz
12.11.2006, 17:02
ja samo tukaj se odpre program za pošiljanje pošte outlook, mojo stran pa uporablja veliko ljudi, ki so prijavljeni na brezplačen račun (hotmail....) z outlookom pa tega ne moreš pošiljati. Vem da obstaja druga rešitev z formmail-om sam potem rabiš še en program ki ti preusmeri pošto..... tega pa ne vem

pinky
12.11.2006, 17:25
poizkusi takole:

http://www.htmlgoodies.com/tutorials/forms/article.php/3479081

aljazaljaz
12.11.2006, 20:41
bom poiskusil hvala za odgovor!

amaze646
20.11.2006, 18:41
Mene pa zanima kaksne naj bi bile se sprejemljive velikosti slik za ozadja? Ali pa naprimer slike za obrobe v kaksni tabeli itd.

pinky
20.11.2006, 18:50
Mene pa zanima kaksne naj bi bile se sprejemljive velikosti slik za ozadja? Ali pa naprimer slike za obrobe v kaksni tabeli itd.
mal pobrskaj če tule kaj piše

http://www.uporabnost.info/

amaze646
20.11.2006, 21:16
uf, super. hvala, mi je zlo prav prislo tole.;)


mi bi lahko kdo dal dober prevod v anglescino na tale stavek: strojno vzdrževanje opreme in izdelava nerjevečih instalacij

rockstar1707
21.11.2006, 22:51
dobeseden prevod: Machine maintenance of equipment and making of stainless steel installations

Najbrz pa to ni ravno najboljsi prevod :S

amaze646
26.11.2006, 17:53
Pozdravljeni spet :)

Imam dvoje vprasanj in sicer, zakaj mi stran, ki sem jo naredil v firefoxu in drugih brskalnikih prikaze normalno, ko pa jo odprem v IE pa pride vse drugace. Meni imam narejen z flashom. Ko odprem stran v mozzili je vse ql, ko pa v IE pa se okoli menija naredi okvircek in pojavi se napis
click to activate and use this control. Ali je mozno narediti to tako, da ko bo gost ki uporablja IE prisel na to stran, da te obrobe ne bo? Potem se imam vprasanje glede plasti. Imam narejeno animacjio in sicer napis ki pade v okvircek in se postavi na zeljen polozaj. Opazil pa sem da v IE okvircek gre preko in pride izven tabele. Isto je v mozzili ce odstranim okno za zaznamke. Kako se lahko dolocena plast fiksira?

redkoenig
28.11.2006, 12:14
Pozdravljeni spet :)

Imam dvoje vprasanj in sicer, zakaj mi stran, ki sem jo naredil v firefoxu in drugih brskalnikih prikaze normalno, ko pa jo odprem v IE pa pride vse drugace. Meni imam narejen z flashom. Ko odprem stran v mozzili je vse ql, ko pa v IE pa se okoli menija naredi okvircek in pojavi se napis
click to activate and use this control. Ali je mozno narediti to tako, da ko bo gost ki uporablja IE prisel na to stran, da te obrobe ne bo? Potem se imam vprasanje glede plasti. Imam narejeno animacjio in sicer napis ki pade v okvircek in se postavi na zeljen polozaj. Opazil pa sem da v IE okvircek gre preko in pride izven tabele. Isto je v mozzili ce odstranim okno za zaznamke. Kako se lahko dolocena plast fiksira?

FireFox in IE imata vsak nekaj svojih for, ki delajo v enem v drugem pa ne. Najbolje je da narediš stran s čistim HTMLjem in jo validiras na W3Cju. Če boš uporabljal samo standardne elemente ti bo enako pokazalo v obeh brskalnikih. Drugače si lahko prebereš tudi napotke za oblikovanje dobre spletne strani (http://www.optimizacija.eu/clanki/10-nasvetov-o-optimizaciji-za-graficne-oblikovalce.php) ali pa navodila, kako izdelati dobro spletno stran za Google (http://www.optimizacija.eu/clanki/kako-narediti-googlu-prijazno-spletno-stran.php).

Kar se tiče Flasha v IEju se da to "bedarijo" rešiti z uporabo javascripta, tko da z njim nalovdaš flash kodo v HTML in pol ti ne bo težil s tem "activate.."

milan1
28.11.2006, 13:52
Živijo! Imam 10 MB spletniga prostora, sem uporabnik ADSLja, in sem ta prostor kot vsak uporabnik dobil. Sedaj me pa zanima, če veste za kak program, za ustvarjanje spletni strani (spletnika nočem uporabljati). Prosim, napišite mi nekaj enostavnh programov (ENOSTAVNIH ZA UPORABO:2thumbs: ), in linke za download.
Hvala!

amaze646
28.11.2006, 23:08
redkoenig hvala za odgovor. Bil si zelo koristen ;). Tisto "bedarijo":) sem odpravil z javascriptom.

milan1
29.11.2006, 17:13
Prosim, navedite mi kakšen enostaven program za ustvarjanje spletnih strani. Naj bo enostaven (kakor siolov spletnik), vendar spletnika nočem uporabljat. :2thumbs:
:angel:
HVALA! ;)

:D :D :D :D :D :D :D :D

mckeky
30.11.2006, 15:37
Pozdravljeni!

Rad bi naredil PREPROSTO spletno stran.. In če bi si kdo hotel uzeti mal časa zame, ter mi pomagat bi bil zelo vesel.
Bol kot ne bi to počel prvič(razen mal sem se "igral" z officovim publisherjem), ker pač nikoli nisem imel razloga za to....

Najprej me zanima kateri programček bi bil primeren za začetnike???Mogoče Macromedia Dreamweaver MX2004
ali je pa je že kr kak publisher dovolj za tako???

Potreboval bi malo navodil prosim če se komu da in na kaj moram biti pozoren....

Če pa mi uspe bi nato prosil še za pomoč kako zadevo uplowdati, da jo lahko nato obiskujeje folk???Mogoče je kje kakšen brezplačen prostor za manjše zadeve????
Če ne bi jo pač uplowdal na "prostorček" ,ki mi ga nudi siol brezplačno... -kako bi jo uplowdal sem, da se bo prikazala ko napisem link http://freeweb.siol.net/up.ime/ ??????

aha.... sem pogruntal... nisem vedel da moram stran poimenovat index...

Hvala u naprej!

chaser
01.12.2006, 19:37
Če bi vprašal kakšen se nam zdi, bi ti odgovoril - nepotreben.

Balonar
01.12.2006, 20:47
in v čem se vajina foruma razlikujeta od milijontavznt ostalih?

mckeky
04.12.2006, 00:23
A mi lahko prosim nekdo pomaga.... gre se za muziko (zvok), ki awtomatsko spila v odzadju ko odpres stran.
Taka varianta:

<bgsound src="index_files/sound266.mid" loop=1>

Fajn lavfa v primeru da je brskalnik IE, v firefoxu pa je tisina ...
Mogoce kdo helpaw mi??? :)

amaze646
09.12.2006, 15:24
Ok spet mam eno tezavo.

In sicer, v flashu sem naredil spustni meni, ki vsebuje tipke za izbor podkategorij. Do sedaj sem vkljucil 3 tipke ki lepo delajo ampak tole cetrto pa ne morem spraviti v tek. Deluje samo v IE.
Koda je sledeca:


on (release) {

getURL("kontakt.php", "main");

}

Ostale 3 delujejo in so narejene na isti princip.

amaze646
10.12.2006, 20:48
ok sm ze popravil

amaze646
21.12.2006, 10:10
Ok, spet eno vprasanje. Zakaj mi layer v karerem imam sliko v IE pokaze tako ko bi moralo biti, v firefoxu pa ga potedne v desno?

Balonar
21.12.2006, 10:12
sem prepričan, da je IE tisti, ki ne prikaze pravilno .. to ti lahko dkaze W3C :2thumbs:

amaze646
21.12.2006, 10:18
ok...sm ze zrihtal. V CSS sm imel Float na Right:D. Zdej sm lepo left margin naštimal na 150 in prikaze kot je treba

amaze646
28.12.2006, 13:15
Se eno vprasanje. Na strani imam sliko, ko se klikne na sliko se mora odpreti novo pop up okno na kateri je prikazana druga slika. V IE mi stvar laufa, ampak v firefoxu pa nikakor ne odpre pop up-a. In ja, v firefoxu imam odkljukano blokiraj pop up in imam izbrano omogoci javascript torej to ni problem. Se pravi zanima me, kako lahko naredim, da mi bo firefoxu odpiralo pop up-e?

Hvala

amaze646
28.12.2006, 16:20
ze reseno....

Vsemogočni
29.12.2006, 21:17
ze reseno....

Kok pa??? :dontknow:

SEVER
03.01.2007, 18:11
Pozdrav vsem
Ali ima gdo kakšno idejo kako se spremeni "slikica" pred http://
....konkretno: če odprete http://www.siol.net se namesto IE ikone prikaže rumena "jpg" siol ikona.....
Dela v Firefox in IE7
:dontknow:

SEVER
04.01.2007, 13:25
Sem našel nekaj na to temo
https://www.slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=198068
sem preizkusil in zadeva dela

amaze646
05.01.2007, 17:54
verjetno mislis favicon? Slikica mora biti velikosti 16×16 pixlov in mora imeti koncnico .ico. Imas na netu dodatek za photoshop ali pa kaksno drugo orodje da bos lahko naredil ico slikco. Potem pa jo samo nalozis na streznik v tisti direktorij, kjer imas hostano stran. V hlavo ( head ) strani pa dodas:

<link rel="Shortcut Icon" href="favicon.ico">

parkrat pol refresi in more delat ;)

ervin34
07.01.2007, 22:12
ekola to sem zdej delu

http://www.slosplet.net

:approve: :approve:

ervin34
08.01.2007, 17:49
Kateri sistem uporabljate?:dontknow:

SEVER
10.01.2007, 09:48
Da to je to ......favicon.ico
Moja rešitev je sledeča:
Naredil sem sliko kar v slikarju (mspaint) veliko 10 x 10 cm in shranil sliko kot *.bmp
Na www sem poiskal stran na kateri se iz *.bmp formata skonvertira v *.ico .....online
http://www.html-kit.com/e/favicon.cgi
To ikono sem shranil na web strežniku in v head dodal
<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico">
ALI
<link rel="shortcut icon" href="http://www.ime.com/favicon.ico">
Oboje dela enako
Na firefoxu ni problemov, IE pa dela drugače in se ta ikona ne prikaže takoj....

Imam še en problem : Ali gdo pozna kodo z katero bi naredil disable CTRL+A v Firefox mozilla

ervin34
15.01.2007, 16:34
Kako se izdela banner? :dontknow:

XOL
17.01.2007, 20:05
Mam ene par vprasanj, vem da je tlele dost profijev, glih zato. Namrec z frendm mislmo narest cist svoj template za Mambo portal pa me zanima kako to poteka? Se najprej stran graficno narise v poljubnem graficnem programu (npr. PS) pa potem razreze na koscke al kako to poteka?

Cvetlični deček
17.01.2007, 20:17
ja, narišeš, razrežeš, pol modifajaš en obstoječ templejt, potem pa kolneš ko vidiš, da morš čez 5 php fajlov se prebit, da lahko modifajaš izgled menujev, če niso lih kaki simpl divi za s cssjem spreminjat.

Cvetlični deček
17.01.2007, 20:17
Kako se izdela banner? :dontknow:
odpreš adobe. narediš sliko 468x60 px velko. narišeš not ar hočeš. exportaš v jpg/gif/png.
imaš bener.

XOL
18.01.2007, 09:23
ja, narišeš, razrežeš, pol modifajaš en obstoječ templejt, potem pa kolneš ko vidiš, da morš čez 5 php fajlov se prebit, da lahko modifajaš izgled menujev, če niso lih kaki simpl divi za s cssjem spreminjat.


Seprav za zacetek naprej celo stran narisem v PS-u do potankosti, z meniji in vsem. Kako je pa potem z tem ko bomo recmo v meni vstavl notr vec linkov in se bo moral meni sam od sebe raztegniti ker cene nebo prislo vse njega. Kako je z tem?

Cvetlični deček
19.01.2007, 23:01
menijev ti ni treba vseh narisat. dost je en link, potem moraš pa spisat css tko, da bodo tut naslednji meniji enak dobr zgledal.

amaze646
20.01.2007, 00:54
Stran sem nalozil na en free host in vse dela normalno,dokler ne pridem do prenosa slik na server. Iz baze izpisujem normalno in normalno lahko tudi urejam zapise, ki se v njej nahajajo. Problem je v nalaganju novih zapisov. Reseno imam tako, da ko uporabnik izpolne obrazec se podatki prenesejo v bazo, slika se nalozi v ustrezno mapo in se shrani njen ID.(Hvala Twar za pomoc :D).

Warning: move_uploaded_file() [function.move-uploaded-file]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 18002 is not allowed to access /www/110mb.com/i/g/o/r/_/_/_/_/igor owned by uid 2003 in /www/110mb.com/i/g/o/r/_/_/_/_/igor/htdocs/test1.php on line 55
Napaka pri prenosu datoteke.

Mapo kamor nalagam slike imam chmod 777. Na brezplacnih varjantah pa je skoraj nemogoce dobiti ponudnika, ki ima izklopljen safe mode. Torej ali je kaksna alternativa temu.
Zalomi se pa pri funkciji move_uploaded_file

Aja pa php verzija je 5.1.6 :D

Pa se koda:

Obrazec za vnos:
<html>

<head>
<link href="oblika.css" rel="stylesheet" type="text/css">
<style type="text/css">
<!--

-->
</style>
</head>
<body class="body">

<form action="test1.php" method="post" enctype="multipart/form-data"><br>
Naziv:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<input name="Naziv" type=text>
<br>
Cena: &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<input name="Cena" type=text>
<br>
Komentar:&nbsp;&nbsp; <input name="Komentar" type=text class="polja">
<br>
URL slike:
&nbsp;&nbsp;<input name="URL" type=text class="polja">
<br>
SLIKA:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<input name="picfile" type="File" class="polja" size="59" maxlength="255">
<input name="Poslji" type="submit" class="box" id="Pošlji" value="Pošlji ">
</form>
<br>
<br>
<br>
<a href="obrazec.php">Dodaj nov vnos!</a>
<a href="test.php">Poglej v bazo</a>




</body>
</html>

Prenos podatkov na server (slike v dir):

<?php



$komentar= $_POST["Komentar"];
$naziv= $_POST["Naziv"];
$cena= $_POST["Cena"];
$url = $_POST["URL"];
$ime=$_FILES['picfile']['name'];
$size=$_FILES['picfile']['size'];
$tipe=$_FILES['picfile']['type'];
$pot="../pic/";






mysql_connect("localhost", "xxx", "xxx") or die(mysql_error());
mysql_select_db("stroj") or die(mysql_error());


$aFileNameParts = explode(".", $ime);
$koncnica = end($aFileNameParts);

if($koncnica !="jpg" && $koncnica!="JPG" && $koncnica!="JPEG")
{ die("Slika mora biti tipa JPG!");
}

if($size==0)
{ die("Oprostite, vendar slika $ime ne obstaja! Prosim izberite ustrezno sliko!");
}

if($size > 102400)
{ die("Slike ni mogoce naložiti! Slika $slika je prevelika. Naj bo manjsa od 100K.");
}







if($_FILES['picfile'] == ""){
echo "Ni slike!";
} else {
move_uploaded_file ($_FILES['picfile']['tmp_name'], "$pot/$ime")
or die ("Napaka pri prenosu datoteke.");

}

require_once("./gd.php");

$gd = new GD ( "$pot/$ime" );
$gd->Resize(230,200);
$gd->Save("$pot/thumb$ime");



$query = "INSERT INTO podatki
(Cena, Komentar, Naziv, URL, Thumbnail)".
"VALUES('$cena','$komentar','$naziv','$ime', 'thumb$ime')";

mysql_query($query) or die('Error, query failed');


echo "Podatki vnešeni!";
mysql_close();
?>

<a href="obrazec.php">Dodaj nov vnos!</a>

Izpis iz baze:
<?php

mysql_connect("localhost", "xxx", "xxx") or die ("Ne dela!");
mysql_select_db("xxx");
$resoult = mysql_query("select * from podatki");

while($row = mysql_fetch_array($resoult))
{
$slika=$row['Thumbnail'];
echo("
<table width=462 height=200 id=tabela>
<tr>
<td width=175 height=156><div><img src=pic/$slika></img></div></td>
<td width=275><div>
<table width=275>
<tr>
<td width=136 class=crke> <div align=right>NAZIV:</div></td>
<td width=139><div class=napis_dinamicen>".$row['Naziv']."</div></td>
</tr>
</table>
</div>
<div>
<table width=274 id=tabnaziv>
<tr>
<td width=136 class=crke><div align=right>CENA:</div></td>
<td width=138><div class=napis_dinamicen>".$row['Cena']." EUR</div></td>
</tr>
</table>
</div>
<p></p></td>
</tr>
<tr>
<td height=68 colspan=2><div id=komentar>".$row['Komentar']."</div>
<form action=obrazec_izbrisi.php method=post name=nadzorna class=crke id=nadzorna>
<label>
<div align=left>ID:
".$row['id']."
<input name=Submit type=submit class=gumbi value=Izbrisi />
</div>
</label>
<label>
<input name=Submit2 type=submit class=gumbi value=Uredi />
</label>
</form>
</td>
</tr>
</table>
<br><br>");
}
mysql_close();


echo"<a href=obrazec.php>Vnesi nov stroj</a>";

?>


Potem se mam za urejanje napisane php fajle, ampak tisti pomoje niso tukaj pomembni.
Torej se komu sanja kako bi to popravil=?

Srt
23.01.2007, 18:11
Mene sam zanima kako dodamo eno slikco ali LOGO zraven enega teksta priemer na sliki :dontknow:

http://shrani.si/files/forumrpo2.png

amaze646
25.01.2007, 13:06
Stran sem nalozil na en free host in vse dela normalno,dokler ne pridem do prenosa slik na server. Iz baze izpisujem normalno in normalno lahko tudi urejam zapise, ki se v njej nahajajo. Problem je v nalaganju novih zapisov. Reseno imam tako, da ko uporabnik izpolne obrazec se podatki prenesejo v bazo, slika se nalozi v ustrezno mapo in se shrani njen ID.(Hvala Twar za pomoc :D).

Warning: move_uploaded_file() [function.move-uploaded-file]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 18002 is not allowed to access /www/110mb.com/i/g/o/r/_/_/_/_/igor owned by uid 2003 in /www/110mb.com/i/g/o/r/_/_/_/_/igor/htdocs/test1.php on line 55
Napaka pri prenosu datoteke.

Mapo kamor nalagam slike imam chmod 777. Na brezplacnih varjantah pa je skoraj nemogoce dobiti ponudnika, ki ima izklopljen safe mode. Torej ali je kaksna alternativa temu.
Zalomi se pa pri funkciji move_uploaded_file

Aja pa php verzija je 5.1.6 :D

Pa se koda:

Obrazec za vnos:
<html>

<head>
<link href="oblika.css" rel="stylesheet" type="text/css">
<style type="text/css">
<!--

-->
</style>
</head>
<body class="body">

<form action="test1.php" method="post" enctype="multipart/form-data"><br>
Naziv:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<input name="Naziv" type=text>
<br>
Cena: &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<input name="Cena" type=text>
<br>
Komentar:&nbsp;&nbsp; <input name="Komentar" type=text class="polja">
<br>
URL slike:
&nbsp;&nbsp;<input name="URL" type=text class="polja">
<br>
SLIKA:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<input name="picfile" type="File" class="polja" size="59" maxlength="255">
<input name="Poslji" type="submit" class="box" id="Pošlji" value="Pošlji ">
</form>
<br>
<br>
<br>
<a href="obrazec.php">Dodaj nov vnos!</a>
<a href="test.php">Poglej v bazo</a>




</body>
</html>

Prenos podatkov na server (slike v dir):

<?php



$komentar= $_POST["Komentar"];
$naziv= $_POST["Naziv"];
$cena= $_POST["Cena"];
$url = $_POST["URL"];
$ime=$_FILES['picfile']['name'];
$size=$_FILES['picfile']['size'];
$tipe=$_FILES['picfile']['type'];
$pot="../pic/";






mysql_connect("localhost", "xxx", "xxx") or die(mysql_error());
mysql_select_db("stroj") or die(mysql_error());


$aFileNameParts = explode(".", $ime);
$koncnica = end($aFileNameParts);

if($koncnica !="jpg" && $koncnica!="JPG" && $koncnica!="JPEG")
{ die("Slika mora biti tipa JPG!");
}

if($size==0)
{ die("Oprostite, vendar slika $ime ne obstaja! Prosim izberite ustrezno sliko!");
}

if($size > 102400)
{ die("Slike ni mogoce naložiti! Slika $slika je prevelika. Naj bo manjsa od 100K.");
}







if($_FILES['picfile'] == ""){
echo "Ni slike!";
} else {
move_uploaded_file ($_FILES['picfile']['tmp_name'], "$pot/$ime")
or die ("Napaka pri prenosu datoteke.");

}

require_once("./gd.php");

$gd = new GD ( "$pot/$ime" );
$gd->Resize(230,200);
$gd->Save("$pot/thumb$ime");



$query = "INSERT INTO podatki
(Cena, Komentar, Naziv, URL, Thumbnail)".
"VALUES('$cena','$komentar','$naziv','$ime', 'thumb$ime')";

mysql_query($query) or die('Error, query failed');


echo "Podatki vnešeni!";
mysql_close();
?>

<a href="obrazec.php">Dodaj nov vnos!</a>

Izpis iz baze:
<?php

mysql_connect("localhost", "xxx", "xxx") or die ("Ne dela!");
mysql_select_db("xxx");
$resoult = mysql_query("select * from podatki");

while($row = mysql_fetch_array($resoult))
{
$slika=$row['Thumbnail'];
echo("
<table width=462 height=200 id=tabela>
<tr>
<td width=175 height=156><div><img src=pic/$slika></img></div></td>
<td width=275><div>
<table width=275>
<tr>
<td width=136 class=crke> <div align=right>NAZIV:</div></td>
<td width=139><div class=napis_dinamicen>".$row['Naziv']."</div></td>
</tr>
</table>
</div>
<div>
<table width=274 id=tabnaziv>
<tr>
<td width=136 class=crke><div align=right>CENA:</div></td>
<td width=138><div class=napis_dinamicen>".$row['Cena']." EUR</div></td>
</tr>
</table>
</div>
<p></p></td>
</tr>
<tr>
<td height=68 colspan=2><div id=komentar>".$row['Komentar']."</div>
<form action=obrazec_izbrisi.php method=post name=nadzorna class=crke id=nadzorna>
<label>
<div align=left>ID:
".$row['id']."
<input name=Submit type=submit class=gumbi value=Izbrisi />
</div>
</label>
<label>
<input name=Submit2 type=submit class=gumbi value=Uredi />
</label>
</form>
</td>
</tr>
</table>
<br><br>");
}
mysql_close();


echo"<a href=obrazec.php>Vnesi nov stroj</a>";

?>


Potem se mam za urejanje napisane php fajle, ampak tisti pomoje niso tukaj pomembni.
Torej se komu sanja kako bi to popravil=?


Popravljeno.

Srt
26.01.2007, 13:05
Do zdej mam tko narejeno stran, mogoče bo čez neki časa še veliko bolš, vsaj upam :angel:

http://saba100.freehostia.com/sabapregledlinkovsrt.html

ervin34
26.01.2007, 14:25
Mene pa zanima izdelava bannerja velikosti 88x31. :dontknow:

Srt
26.01.2007, 20:18
Mene pa zanima izdelava bannerja velikosti 88x31. :dontknow:

Kaj pa je baner :dontknow:

ervin34
26.01.2007, 20:21
Pasica :)

Srt
28.01.2007, 12:07
Mene zanima kako ko kej napišeš npr.: LINKI in bi to hotu dat čist na sredino, vem da je neki align="center, ampak mi sam mal premakne od leve, sploh ni čist na sredino.:dontknow:

na sliki lahk pogledate kaj mislim

http://shrani.si/thumbs/000s0xh.jpg (http://shrani.si/?000s0xh.jpg)

dragos
03.02.2007, 21:47
Mene zanima kako ko kej napišeš npr.: LINKI in bi to hotu dat čist na sredino, vem da je neki align="center, ampak mi sam mal premakne od leve, sploh ni čist na sredino.:dontknow:

na sliki lahk pogledate kaj mislim

http://shrani.si/thumbs/000s0xh.jpg (http://shrani.si/?000s0xh.jpg)

imaš tri variante:

<p align="center"><font face="Arial" size="5" color="red">LINKI</font></p>
ali
<div align="center">"><font face="Arial" size="5" color="red">LINKI</font></div>
ali
<center>"><font face="Arial" size="5" color="red">LINKI</font></center>

kateri ti je ljubši, tistega uporabi;)

amaze646
04.02.2007, 01:36
jp....drugace pa google

Srt
04.02.2007, 09:36
imaš tri variante:

<p align="center"><font face="Arial" size="5" color="red">LINKI</font></p>
ali
<div align="center">"><font face="Arial" size="5" color="red">LINKI</font></div>
ali
<center>"><font face="Arial" size="5" color="red">LINKI</font></center>

kateri ti je ljubši, tistega uporabi;)

Sem že pogruntal, ampak vseno hvala :2thumbs:

Srt
05.02.2007, 14:56
kako pa to na sliki poglej za vsak odgovor se zahvaljujem :2thumbs:


http://shrani.si/files/02slwm.png

dragos
06.02.2007, 17:18
kako pa to na sliki poglej za vsak odgovor se zahvaljujem :2thumbs:


http://shrani.si/files/02slwm.png


<a href="http://shrani.si/?dsc01325qgca.jpg"><font face="Arial" color="black" size="4">my work 1</font></a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<a href="http://shrani.si/?dsc00027sltr.jpg"><font face="Arial" color="red" size="4">my work 2</font></a>

rdeče označeno besedilo daje razmak med my work 1 in my work 2
Poduk:
tag left v tvojem primeru je neučinkovit in ne more bit samostojen; boljše je, če celotno kodo vstaviš med tagoma <p align="left">............</p> če želiš poravnavo levo oz. right če želiš poravnavo desno.
Napako vidim tudi na zaključku prikazane kode, kjer imaš 1 tag </font> odveč.

Pa še nekaj: 1 &nbsp; = 1 presledek!

Srt
06.02.2007, 17:22
<a href="http://shrani.si/?dsc01325qgca.jpg"><font face="Arial" color="black" size="4">my work 1</font></a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<a href="http://shrani.si/?dsc00027sltr.jpg"><font face="Arial" color="red" size="4">my work 2</font></a>

rdeče označeno besedilo daje razmak med my work 1 in my work 2
Poduk:
tag left v tvojem primeru je neučinkovit in ne more bit samostojen; boljše je, če celotno kodo vstaviš med tagoma <p align="left">............</p> če želiš poravnavo levo oz. right če želiš poravnavo desno.
Napako vidim tudi na zaključku prikazane kode, kjer imaš 1 tag </font> odveč

Se ti zahvaljujem :2thumbs:

dragos
06.02.2007, 17:28
malenkost ;)

aljazaljaz
28.02.2007, 15:38
jz pa pa vprašu rabi bi pustavt media strežnik. bi lepo prosu če kdo to zna im bi mi opisu al pa če je vsaj kkšn link na to temo ker na siolovih forumih nč o tem ne najdem

hvala!

Octapus
03.03.2007, 14:43
kaj pravite http://kamrca.co.nr/ ?

chaser
03.03.2007, 17:17
Še en nepotreben portal.

zeriX
04.03.2007, 23:34
malo te popravim...
americas army ni možno igrati samo multiplayer
ni treba imeti širokopasovne povezave, z dial-up gre kar fajn igrat, sploh če si nag33kan...preverjeno...

Jevtič je smatran kot eden največjih talentov v svoji starostni skupini, pri 11 letih je že opažen v vseh največjih klubih.
res odličen članek...prebran v 5 sekundah...

Danes sem se odlocil izdat microsoftovo skrivnost
si pa nek insider na microsoftu...ti vohun ti...

skratka neuporaben in barvno grd portal...
vse kar je tukaj se da najt na spletu, opisano dosti lepše itd itd...
in ne se bunit da si/ste se trudli naredit stran
to ni tvoja stvaritev, to je samo php-fusion portal za katerega si dodajal samo dodatke...
za mene...neokusno

pavka
02.04.2007, 22:10
Odločil sem se da bom ustvaril spletno stran in me zanima če kdo pozna kakšen program ali pa ve kako narediti obliko strani (visualno) na pogled čim lepšo?

Matej62
03.04.2007, 11:47
Pozdravljeni

Želim si ustvariti svojo spletno stran. Delam v Wordu. Prvo stran mi je uspelo postavit poskusno na strežnik (index.html). Sedaj bi rad nadaljeval (npr. meni narava, družba, blabla... in tem dodajal podstrani), a od tu naprej sem v temi.
Prosim za pomoč,

Matej

DelDoc
09.04.2007, 19:32
Imam sliko 1024x768 ki jo moram spraviti v 826x156 (header) Vendar brez popačenja ali kar koli drugega. Nekaj sem poizkušal pa sem vedno dobil zmazek. Multi image resizer, photo shop, xara. Uporabil sem te tri programe, pa sem se izgubil. Bi mi kdo kaj predlagal drugega ali pa mi svetoval, kako narediti.

zeriX
09.04.2007, 19:46
najprej sliko prilagodi 1 proti 1 zmanjšanje
torej kolko zmanjšaš X toliko moraš zmanjšat Y(v procentih seveda)
prilagodiš jo da bo 826x(nevem kolko bo ravno to)
potem pa boš moral elemente ki so previsoki malo lepše razporedit
torej jih stisnit bolj na kup
jih pomanjšat
itd itd
nebo šlo samo z navadnim resize, vsak brez zmaska ne
uporabi gimp/photoshop

dragos
13.04.2007, 12:42
Imam sliko 1024x768 ki jo moram spraviti v 826x156 (header) Vendar brez popačenja ali kar koli drugega. Nekaj sem poizkušal pa sem vedno dobil zmazek. Multi image resizer, photo shop, xara. Uporabil sem te tri programe, pa sem se izgubil. Bi mi kdo kaj predlagal drugega ali pa mi svetoval, kako narediti.
najlažje je (zame) v photoshopu, torej
- poženi photoshop
- odpri sliko
- preden začneš karkoli klikni image -->image mode in označi RGB (če pa že imš kljukico pred RGB je itak v redu)
- ptem greš image-->image zize--> in v okencu width določiš širino slike (glej da boš imel kljukico pred constrain proportions, le tako ti bo sliko zmanjšalo tudi po višini)
- pol pa samo še image-->mode-->indexed color in shraniš.

Slika nebi smela bit popačena.

sakic12
17.04.2007, 18:10
Kako narediti internetno stran in ali koliko to stane.Imel bi forum kakšne linke pa da bi lahko sproti urejav stran.
Za odgovore se že v naprej zahvaljujem.

DejanX
17.04.2007, 18:20
Lahko uporabiš že narejen portal, lahko daš izdelati ali sam izdelaš. Najbolje se ti splača da uporabiš že narejen portal.

Potem potrebuješ samo še prostor kjer boš na internetu imel to stran. Obstaja veliko zastonjskih ponudnikih. Bom malo pogledal pa ti sporočil nekatere, ki bi bili primerni za tebe oz. za to kar želiš.

sakic12
17.04.2007, 18:26
Hvala.

zeriX
17.04.2007, 18:43
mah zastonj sux
imaš omejitev na prostor
kakšne popupe
ni phpja
ni sqla
itd itd
boljše plačat in to je to
sicer pa če hočeš zastonj da nebomo mi namesto tebe delali pa greš na google
in vpišeš:
free web hosting za zastonj
plačljivo pa free izpustiš
jaz mam pa svoj server in če hočeš piši na ZS in ti povem ceno ;)

SEVER
17.04.2007, 21:46
Prosim za namig kako vstavit animacijo na oziroma v sliko.
poglejte http://siol.net , tukaj je to kar želim dosečt.
Imam sliko v jpg formtu..za ozadje, imam tudi swf fajl.
Kako se ta animacija vstavi v dreamweaverju ali fireworksu.
Hvala:nonono:

sakic12
18.04.2007, 19:51
Zanima me če kdo pozna kakšen program za izdelavo spletnih strani.

Pirotehnik
18.04.2007, 20:01
microsoft office frontpage 2003-po ta novem expression studio 2007, notepad (morš obvladat html kodo), marcomedia dreamweaver, siolov spletnik (lol)...

sakic12
18.04.2007, 20:09
microsoft office frontpage 2003-po ta novem expression studio 2007, notepad (morš obvladat html kodo), marcomedia dreamweaver, siolov spletnik (lol)...

Mogoče veš kje lahko downloadam microsoft office frontpage 2003-po ta novem expression studio 2007ali
marcomedia dreamweaver

sakic12
18.04.2007, 20:11
pa kako je ta siolov spletnik

Gonzo
18.04.2007, 20:21
Macromedio je predlani kupil Adobe, tako da se orodje zdaj imenuje Adobe Dreamweaver, najnovejša verzija je CS3, če se ne motim. Za začetnika je mogoče lažji Microsoftov Frontpage, Dreamweaver je pa že zelo profesionalno orodje.

Zastonj si lahko snameš 30 dnevno trial verzijo Dreamweaverja, ostalih ilegalnih načinov pridobitve pa ti tule nobeden z zdravo pametjo ne bo razlagal, tako da lahko to idejo jadrno pozabiš.

sakic12
18.04.2007, 20:26
Saj na neke ilegalne poti sploh nočem pomisliti

sakic12
21.04.2007, 10:48
Kakolahko pa na svoji internetni strani naredim forum?

chaser
21.04.2007, 17:18
Najlažje bo, če se odpraviš do kakšnega brezplačnega ponudnika tovrstnih storitev, kot so recimo: http://www.forumer.com/ , http://www.cjb.net/ in http://www.mojforum.si/forumi.html . Tu se da res z zgolj parimi kliki ustvariti brezplačen forum (z reklamnimi bannerji, žal).

zeriX
21.04.2007, 18:33
am...
če je php in sql podpora potem zloadaš phpBB npr. inštaliraš
nastaviš(saj je install file zraven)
in to je to

amadej
24.04.2007, 12:57
Ja lp sem se odločo naresti neko spletno stran in sem kar amater v tem zato bi prosil če ve kdo za kakšo stran kjer majo opisane kake pomoči:p naprimer nekaj podobnega imajo na zmaga.com sam tam je kar premalo vsega:rolling:
hvala:2thumbs:

sakic12
24.04.2007, 14:27
Sem šel na zmago.com malo pogledat pa nikjer ne najdem da bi kaj omenjalo izdelavo internetnih strani.
Prosim če mi napišeš natančnejši link.

amadej
24.04.2007, 20:46
pa nekaj osnov je samo z programa
http://www.zmaga.com/program_spisek.php?id=22

zeriX
24.04.2007, 21:15
http://uporabnost.info/
ampak so kar stare informacije tukaj
ampak kar hitro na to stran
ker mam občutek da se počasi "zapira"

sakic12
25.04.2007, 14:22
Ja samo mene zanima kje so napotki za izdelavo internetne strani.

sakic12
25.04.2007, 14:23
http://uporabnost.info/
ampak so kar stare informacije tukaj
ampak kar hitro na to stran
ker mam občutek da se počasi "zapira"

Joj škoda res nemorem tam več narediti spletme strani..
res škoda..

DejanX
05.05.2007, 17:45
Zanima me katera izmed teh oblik vam je bolj všeč?

1. http://www.portalcek.com/

2. http://www.portalcek.com/noc/

amaze646
06.05.2007, 09:27
Odkrito povedno, nobeden.

glavobol
06.05.2007, 11:18
Živjo!

Rabil bi eno pomoč in sicer kodo za html, da bi se npr. neka povezava odprla v novem oknu ne v istem? sigurno je to eno od osnovnih vprašanj za računalničarje, a zame je to znanstvena fantastika? :)
če bi bil kdo tko prjazn, hvala lepa že v naprej

DejanX
06.05.2007, 13:40
<a href="neka stran.html" target="_blank">nek napis</a>

glavobol
06.05.2007, 14:03
mogoče sem se slabo izrazil :)

to kar si napisal DejanX sem že uporabil, ampak hvala vseeno.

rad bi, da bi se npr. iz domače strani, ko klikneš na povezavo www. siol.net ta siolova stran odprla v novem oknu (npr. odpre se še ena mozzila in tam je ta stran). zdaj se namreč domača stran zapre, "čez" se pa odpre nova. Upam da sem bil bolj jasen.

glavobol
06.05.2007, 14:08
DejanX oprosti :)

si mi čisto prav povedal., samo jest nisem opazil

target="_blank"

tega dela, ki je bil pa kar pomemben. to je to.

Dejan x hvala

DejanX
06.05.2007, 14:48
Saj jaz sem tudi bil takšen...ampak zdaj ko pa znam pa pomagam drugim.

Če boš še imel kaj za vprašati kar vprašaj.

glavobol
14.05.2007, 12:44
Živjo!

Daj mi prosim povejte če se da narediti, da imaš npr. neko stran narejeo na goooglepages (pač zastonj) in je domena www.xyz.googlepages.com in če se da narediti tako, da bi bila domena www.xyz.si odprla bi se pa una stran, domena bi bila pa skoz www.xyz.si

upam da sem prbližn dobro povedal kaj bi rad? :)

a se to da?, kje in kako?

Lp hvala

milan1
14.05.2007, 21:36
ta domena je že zasedena... sicer si pa preberi na http://www.domenca.com (http://www.domenca.com/) pod PREUSMERITVE DOMEN!

Obstaja pa tudi GOOGLE! Link: http://www.google.si/search?hl=sl&q=preusmeritev+domen&btnG=Iskanje+Google&meta=

chaser
18.05.2007, 14:33
Živjo!

Daj mi prosim povejte če se da narediti, da imaš npr. neko stran narejeo na goooglepages (pač zastonj) in je domena www.xyz.googlepages.com in če se da narediti tako, da bi bila domena www.xyz.si odprla bi se pa una stran, domena bi bila pa skoz www.xyz.si

upam da sem prbližn dobro povedal kaj bi rad? :)

a se to da?, kje in kako?

Lp hvala
Ne bi smelo biti problemov. Že brezplačni ponudnik http://www.dot.tk recimo omogoča preusmeritve na drugo domeno.

milan1
19.05.2007, 07:31
ne priporogam .TK (brezplačne različice) ker se najprej odpre neka reklamna stran, pšo 15 sec. pa komaj tvoja, pol pa je še tisti rob na vrhu...

amadej
23.05.2007, 20:59
Imam problem glede dreamweavera:
prilagam sliko:
http://shrani.si/files/poljezad11976.png

tam kjer sem označil z rdečo puščico ne morem vstaviti npr. polja za besedilo,slike kar koli.
ima kdo rešitev?

swizc
30.05.2007, 23:43
Mene pa zanima naslednje. Namrec k sm srfou malo po spletu sm na eni strani(nebom delou reklame za njo) zaslediu nekaksno "statistiko" streznika na katerem je postavljena sama stran, zgleda pa takole:
http://shrani.si/files/tkole11j74.jpg

Mene pa zdej zanima na kaksen nacin je to narjeno, ker bi namrec tako podobno zadevo rad tud jest vstavu na svojo stran, pa me zanima je to slucajno kksna skripta al karkol to pac je, zato me tud zanima. Al pa ce obstaja kksna podobna zadeva z lahko celo malo vec opcijami, vem da nekaj podobnega omogoca nek drug OS tud, uptime, obremenjenost serverja, velikost datotek na serverju skupaj itd. Skratka zelo vesel bi bil ce bi mi kdo lahko pomagu pri tem ker je zadeva res dobra!

Iapetos
31.05.2007, 10:44
Zanima me kako se postavi iskalnik na lastno spletno stran.

swizc
01.06.2007, 20:56
http://www.hotscripts.com/PHP/Scripts_and_Programs/Web_Search/index.html

Ce ti kaj pomaga, sicer pa se zna na googlu to skrivat po: web search engine, al pa nekaj podobnega

kanta
29.08.2007, 14:42
Zanima me kako naj si naredim svojo spletno stran.Rabim svojo e stran, ker bi tam opisal svojega psa.

Hvala

zeriX
29.08.2007, 15:18
Rabiš samo:
http://www.w3schools.com/html/
in notepad.
Če pa hočeš malo udobnosti pa rabiš kak Dreamweaver ali kaj podobnega.
Ter seveda nekje prostor kam boš svojo stran dal.

nejcvajda
15.09.2007, 13:00
Kako lahko v frontpage-u vstavim video v spletno stran? Ko grem pod Tools->Customize->pa hočem vstaviti video mi ne gre, ne morem ga vstaviti:(

sonja
16.09.2007, 12:15
mene pa zanima s kerim programom se da delat preproste animacije?

nejcvajda
16.09.2007, 19:44
Kaj res nihče ne ve? sem šel pod insert pa video pa mi pokaže le tisto ikono za sliko:(

Kako pa se naredi za downloadat datoteko?:dontknow:

V mislih sem imel frontpage...

milan1
17.09.2007, 17:44
hm... kolikor jaz vem, je front page bolj za izdelavo enostavnejših spletnih strani itd... drugač pa deii video objavi na YouTube pol pa kodo prekopiraj v HTML editor

nejcvajda
17.09.2007, 18:25
Kako pa se naredi za downloadat datoteko?:2thumbs:

milan1
17.09.2007, 19:52
ma datoteko uplodaš na spletni prostor, kjer koli ga pč imaš... pol pa daš link v spletno stran, kjer se datoteka nahaja...

in moralo bi jo avtomatsko začet downloadat, ko nekdo pač klikne nanjo ;)

nejcvajda
17.09.2007, 20:52
Bom probu, hvala, vendar me najprej še zanima(nočem bit tečen), če je kakšen free prostor za uploadat stran...pa za čim več prostora(MB)...tnx

nejcvajda
18.09.2007, 15:15
Katere videe podpira frontpage? Vem, da podpira avi za ostale pa ne vem...tnx:2thumbs:

milan1
19.09.2007, 15:13
tukaj maš link do enega brezplačnega slovenskega strežnika ;) Ima 50 MB prostora

KLIKNI TUKAJ! (http://www.slohosting.com/index.php?option=com_wrapper&wrap=free)

miha
24.09.2007, 17:45
mene pa zanima kje loh vidš to stran k jo nardiš na spletniku

bosper
29.09.2007, 06:48
Zanima me nekaj. z microsoft front pageom sem naredu spetno stran. Ko sem pregledal zadevo na računalniku je bilo vse ok. Potem sem vse prenesel na smart ftp ftp.volja.net........ Ko pa sem želel izdelek videti na internetu pa se ni videlo npr. ozadja, linkov...skratka nepopolno. Kdo mi zna pomagat, zakaj je do tega prišlo?

Crusader
30.09.2007, 21:14
Probaj z Dreamweaver CS3,in takoj boš našel napako...Lahko pa tukaj pogledaš KLIK (http://miro.epf.uni-mb.si/zaznamki/)

______________________________________

nejcvajda
01.10.2007, 18:53
kako lahko v frontpageu 2003 naredim tako, da ko bi se končal neki gif v intro-ju, da bi se pokazal gumb, na katerega bi lahko dal hyperlink...da bi naredil intro, in ko bi blo konec, bi lahko kliknil nadaljuj v stran...tnx:2thumbs:

nejcvajda
02.10.2007, 19:40
Kako pa naredim, da se bo gif predvajal samo enkrat?

deniman8
04.10.2007, 16:15
kako se dela s programom




hvala

nejcvajda
05.10.2007, 12:07
Kako lahko v Ftonpage-u ali dramweaverju naredim, da bo za hyperlink označen le del slike? tnx...:2thumbs:

milan1
05.10.2007, 18:47
sliko razkosaš na 2 dela. tisi del, ki bi naj bil hyper link naj bo za sebe, tisti ki pa ne, pa za sebe. Pa shrani kot dve sliki... pol pa ju vstavi v dreamwerju, in tisti del slike, ki bi rad nastavi kot hyperlink

nejcvajda
05.10.2007, 22:05
milan1, hvala, vendar jaz imam .gif slike(animacije)...ko sem mel na dve razkosano, mi je tisto, ki je bila bolj preprosta, prej začelo predvajati in nikakor ni šlo skupaj...pa saj je problem (približno) rešen...tnx

milan1
06.10.2007, 07:37
a misliš gif animacije... to pa ne vem, kak je s tem.

nejcvajda
06.10.2007, 19:23
Ja...sem že naredil...če kdo rabi: http://www.zmaga.com/program_ucenje.php?id=495

bosper
11.10.2007, 09:41
Zanima me kako daš na določeno spletno stran drsnike (iframe). Stran pa sem naredil z microsoft frontpage. Hvala za pomoč

nejcvajda
12.10.2007, 17:15
kako to misliš drsnike(frame)?...misliš ono, da zavrtiš miškin krogec? če misliš to, potem samo narediš dalje dol stran v frontpageu...npr. več slik... http://nbalive2007.webng.com/new_page_002.htm ...kaj takega?

nejcvajda
12.10.2007, 17:17
Kako lahko naredim sliko manjšo(kb)?...ker na moji strani, ko odprem neko stran in je za ozadje slika, mi stran hitro odpre, sliko pa loada 20 sec...tnx:2thumbs:...to vprašanje sem postavil v to temo, ker se tiče spletnih strani

zeriX
12.10.2007, 19:31
Slike na ozadju so velik no no :)
Sicer pa spremeni v .png format ali kateri bolj "lahki" format
Potem pa še lahko probaš scaling izvest nad sliko da jo zmajnšaš vizualno če bo še velikost vedno problem.

zeriX
12.10.2007, 19:34
Zanima me kako daš na določeno spletno stran drsnike (iframe). Stran pa sem naredil z microsoft frontpage. Hvala za pomoč
En nasvet.
Frame-ov se izogibaj kot hudič križa.
Raje uporabljaj tabele kar tudi ni najboljša rešitev.
V modi so CSS ampak ko omeniš frontpage mi je slika že bolj jasna in bo to verjetno pretežko zaenkrat zate ;)

bosper
12.10.2007, 20:23
niste mi lih v pomoč sam thx vseeno

nejcvajda
13.10.2007, 09:48
Zerix, kaj pomeni scaling?tnx

PNG je lahki format???...jpeg je bil velik 377 kb, png pa sedaj 1.51 mb.:rolling:

v acdsee-ju sem shranil v vse formate, kar je možno...najmanjši je wbmp(112 kb), vendar se slika niti prav ne razloči...drugi najmanjši je jp2 in je velik 270 kb...bom probal tega dat v stran

Rešil sem težavo...v photoshopu sem odprl in skranil v manjši kvaliteti, vendar slika na videz ni skoraj nič drugačna...velika pa 94 kb...tnx za pomoč vseeno:2thumbs:

Zakaj mi na moji internetni strani(imam jo na webng.com(brezplačen server)) downloada samo nekatere datoteke?...ko kliknem za download .avi in.zip datotek gre vse super, ko pa hočem dol potegnit .mp4 ali .ncd pa noče...nastavitve v dreamweaverju so iste...:(

mam spletno stran na webng-ju...ko kliknem za download .avi datoteke ali pa .zip datoteke, se mi v firefoxu odpre okno save as in open, ko pa hočem dol potegnit .mp4 datoteko, pa mi odpre webng-jevo domačo stran:(

zeriX
13.10.2007, 20:50
scaling je manjšanje/večanje slike.
Ampak sliko lahko razpotegne oz. skrči.

bosper
15.10.2007, 09:19
Ko sem rekel drsnike in frame sem mislil da bi imel na spletni strani recimo sliko, ki bi bla fiksna ob njej pa tekst, ki bi bil recimo daljši od slike. Tekst pa bi potem z drsnikom lahko preletel, ne da bi premikal sliko. Pa še en problem: v frontpageu dodam hit counter,potrdim in osvežom, na internetu pa mi ga ne pokaže. samo napiše hit counter, števca pa ni. Zakaj?

Vsemogočni
01.11.2007, 18:39
Dva vprašanja imam za izdelavo spletne strani v Dreamweaverju MX.

1. Kako zaporedoma naredim več "praznih" znakov, oziroma presledkov. Program, mi dopušča narediti samo en presledek, potem pa trmasto stoji na istem mestu. Zdaj zadevo rešujem tako, da naredim pike, nato pa jih pobarvam enako kot ozadje.

2. Kako v vstavljeni tabeli naredim, da so vidne samo vodoravne črte. se pravi v tabeli z več vrsticami bi rad imel vidne samo črte v vsaki celici spodaj.


TNX

Cvetlični deček
13.11.2007, 22:10
Dva vprašanja imam za izdelavo spletne strani v Dreamweaverju MX.

ne nimaš. mogoče imaš dve vprašanji, ne pa dva vprašanja, lol.

prvi odgovor. presledek lahko napišeš kot html entiteto: napišeš &nbsp; namesto presledka. kolikokrat hočeš.

drugo... tabeli najprej zbrišeš vse črte, potem pa uporabiš css stil za črte spodaj. najbolj grob primer za to je: <td style="border-bottom:1px solid black;"> namesto samo <td>

lp, pa veliko sreče pri uporabi slovenskega jezika! :sleepy:

nejcvajda
19.11.2007, 18:41
kako lahko naredim(v svoji spletni strani), da bo obiskovalec lahko uploadal kakšno datoteko?...v frontapgeu sem nekaj naredil vendar napiše da neki frontpage server extension pa nekej...tnx(vseeno mi je, s katerim programom se da to naredit(ni nujno da je dreamweaver))

Stane
19.11.2007, 20:01
http://livedocs.adobe.com/dreamweaver/mx2004/using/wwhelp/wwhimpl/common/html/wwhelp.htm?context=Using_Dreamweaver&file=41_for16.htm

nejcvajda
22.11.2007, 19:36
hvala, vendar ne razumem...

_tinchek_
01.12.2007, 19:50
oi!
jst pa rabim eno hitro pomoč. Vsi, ki se spoznate kaj na front page mam na rač. front page 2003 in nikakor nemorem najti noter ikone ko bi potem lahka nosila sliko vse naokoli pri nvu sem našla pri front page pa ne najdem res sem že zelo čemerna vedno je bila nekje na dnu front page sedaj je pa ni pa pri lastnostih za sliko tud ne da ne bo pomote to gre za takšno ikono kot je npr. pri wordu oblikovanje z besedilom-kvadrat
help me:)

Vsemogočni
01.12.2007, 23:44
ne nimaš. mogoče imaš dve vprašanji, ne pa dva vprašanja, lol.

prvi odgovor. presledek lahko napišeš kot html entiteto: napišeš &nbsp; namesto presledka. kolikokrat hočeš.

drugo... tabeli najprej zbrišeš vse črte, potem pa uporabiš css stil za črte spodaj. najbolj grob primer za to je: <td style="border-bottom:1px solid black;"> namesto samo <td>

lp, pa veliko sreče pri uporabi slovenskega jezika! :sleepy:

Sicer hvala lepa za pomoč, ampak v slovenščini za piko vedno pišemo z veliko začetnico. LOL :2thumbs: Samo toliko, če želimo biti do drugih ekstra dosledni, sami pa serjemo klamfe. Te Isti, kot šef v službi !

_tinchek_
02.12.2007, 15:37
v front page se mi napiše ta eror ko hočem shraniti photo galerijo pa nevem kako naj rešim problem prosim help me ker je res nujno!!! no tu je ta napis o napaki:


To save this page and photo gallery, open a FrontPage based web site, and save the page to that site.


sem že brskala po netu pa nisem preveč zaštekala kaj pravzaprav morem narditi prosim pomagajte!!:):veryevil:

rtmktl
05.12.2007, 12:44
LP
Imam problem z Adobe ImageReady 8.0. Ko sliko razrežem z Slice Tool in jo potem shranim File / Save Optimized As / in tu nastavim vrsta datoteke kot html and images. Ko hocem sliko inportat v Dreamweaver Inster / Image object / Fireworks Html in potem tu izberem tisti html file ki sem ga prej shrannil mi napiše:

The selected file is not the correct format. Please select an HTML file which was exported from Fireworks.

Ali zadeva ne dela zato ker je v imagre ready-ju in ne v Fireworksu? Kako pa potem uvozim iz imagre ready-ja??

Hvala

daca
18.12.2007, 16:12
:dontknow:rada bi izdelala svojo spletno stran mi lahko gdo pomaga prosiim***:2thumbs:

dragos
20.12.2007, 18:55
:dontknow:rada bi izdelala svojo spletno stran mi lahko gdo pomaga prosiim***:2thumbs:
daca, prepričan sem, da ti bomo lahko pomagali pri tem, žal pa ne vemo, kolikšno je tvoje (pred)znanje in kaj želiš ustvariti. Obstaja tudi "sticky" tema, kjer si lahko prebereš kaj in kako začeti [click (http://forumi.siol.net/showthread.php?t=6818)]
Če "poseduješ" že toliko znanja, da stran že lahko pričneš ustvarjat, potem je najboljše, da v tej rubriki postavljaš vprašanja... kaj, kako..., ki izhajajo i težav, na katere naletiš.

shower
27.12.2007, 09:51
Emm..mene pa neki zanima..kako naredite oz. spravite neki dokument v sliko...npr. imate en dokument v .pdf-ju in zdej bi ga bilo treba objavit na netu med tekstom...?
Med pregledom dokumenta pritisneš print scrn in potem kar v slikarju edit/paste in voala slika je tu. Le še izvoziš v jpg in objaviš.

Gostoljub
27.12.2007, 11:34
Živjo,

Mene pa zanima, če mi kdo lahko da kakšen konstruktiven predlog na temo izboljšave spletne strani http://piki.kjesi.com/

Nimam nekega predznanja html-ja, pa sem se zaletel... uporabil sem veliko slik tipa png, kar je v firefoxu sicer izgledalo super, ko pa sem zadevo odprl v IE, me je popadla groza :nonono: No, zadevo sem nekako rešil potem z neko skripto.

Obstaja mogoče kakšen enostaven način, da png spremenim v gif skupaj z ozadjem na strani? Ali bo boljša rešitev, če se poslužujem belega ozadja?

mak1
02.01.2008, 04:14
Lep pozdrav !

Sem začetnik pri oblikovanju spletnih strani, zato imam nekaj vprašanj! Izdelujem si spletno stran preko Siolovega programa Spletnik in mi ni nekaj jasno !? Kaj moram vpisati na naslednji strani : meta-oznake
v okvirček ( contents of Internet Presence (Content)), in v okvirček (Keywords). Lepo prosim, če mi lahko kdo sporoči oziroma naredi model kaj v okvirčke vpisati !
Hvala za odgovor

TimiN
02.01.2008, 09:37
Pa tud vsi vemo kak se pride do beležnice pa tega kaj si napiso.

dragos
02.01.2008, 11:08
Lep pozdrav !

Sem začetnik pri oblikovanju spletnih strani, zato imam nekaj vprašanj! Izdelujem si spletno stran preko Siolovega programa Spletnik in mi ni nekaj jasno !? Kaj moram vpisati na naslednji strani : meta-oznake
v okvirček ( contents of Internet Presence (Content)), in v okvirček (Keywords). Lepo prosim, če mi lahko kdo sporoči oziroma naredi model kaj v okvirčke vpisati !
Hvala za odgovor
contents of internet presence/opis strani s katero se predstavljaš
npr. Moja zbirka znamk
keywords/ključne besede značilne za tvoje spletišče
znamke, zbirka, filatelija...itd

zibko
17.01.2008, 15:36
Zanima me, kako bi se dalo sprogramirat, da bi mi na spletni strani dotično sliko v obdobju enega meseca prikazalo točno 1500 krat. Namreč imam več prikazov strani kot 1500 na mesec. Stran je izdelana v .asp . Hvala

jack
17.01.2008, 16:36
Zanima me, kako bi se dalo sprogramirat, da bi mi na spletni strani dotično sliko v obdobju enega meseca prikazalo točno 1500 krat. Namreč imam več prikazov strani kot 1500 na mesec. Stran je izdelana v .asp . Hvala


In kaj se bo zgodilo 1501-vič?

zibko
17.01.2008, 18:39
Mojo stran je dnevno prikazana okoli 4000 krat. (to ne pomeni unikatnih obiskovalcev, temveč tolikokrat je odprta). Torej to znese na mesec 4000*30=120000 ogledov. Želim, da se izmed vseh teh 120000 ogledov strani, pri 1500 prikaže slika, ostali 118500 pa jo ne bodo videli.

Gostoljub
25.01.2008, 20:33
Živjo,

mene pa zanima, če kdo pozna kakšno dobro, brezplačno gostovanje datotek. Se pravi, na svojo stran bi postavil link, ki kaže na neko zunanjo stran, kjer se nahaja datoteka.
Super bi bilo, če ne bi bilo reklam (tako kot mediamax, vendar je ta negotova).

Zadevo rabim za tale projekt: