Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Med


Mesečnica
15.12.2005, 14:09
Pozdravljeni!

V tem času, ko že razsajajo različni prehladi in viroze :dead:, sem se znašla pred pomembnim vprašanjem :wink:: kakšen med kupiti? Včeraj sem stala v trgovini pred polico z medom, pa kar nisem mogla izbrati - ponujajo: cvetlični med, akacijev med, gozdni med, kostanjev med ipd. Katerega bi mi vi svetovali? Kakšna je razlika med njimi?

Smarty
16.12.2005, 07:17
Ok, jst med kupujem na tržnici. Sama jem akacijevga, zato, ker se je kao najbolj primeren za tiste, ki so lahko občutljivi na pelod in podobno...

In če boš tam povedala, zakaj med rabiš, ti bodo tudi najbolje svetovali.
Je pa zdej ena stojnica tut v cityparku in lahko vprašaš tudi tam. :)

iri
16.12.2005, 08:08
a ta med, ki ga kupiš na tržnici (ali na štantu v cityparku) je tak, ki ni segret nad ne vem koliko stopnij, da se ne strjuje več? :shy:

sadie_007
16.12.2005, 08:18
gozdni med :shy:

mrjerry
16.12.2005, 08:21
kostanjevega medu se izogibam v velikem krogu, ker ne prenesem, da je med grenak. Med mora biti sladek in imeti malenkostno kisle note (:clown:), zato mi je se najprimernejsi cvetlicni. Ce se le da, kaksnega domacega proizvajalca, pa trd mora biti (tekocih ne prenesem).

Nekaj cisto specialnega pa so gozdni medovi. Ceprav je nacin `pridelave' gozdnega medu popolnoma drugacen od cvetlicnega.

lady_lucifer
16.12.2005, 09:02
najboljs bos nardila, ce meda ne bos kupvala u trgovinah...najd enga kmeta, k to prodaja :) sama mam najrajs kostanjevega, ker je mal bl grenak :):)

Smarty
16.12.2005, 09:43
a ta med, ki ga kupiš na tržnici (ali na štantu v cityparku) je tak, ki ni segret nad ne vem koliko stopnij, da se ne strjuje več? :shy:


ne strjuje se :)
na kolk je pa segreto pa res ne vem z glave...je bio izdelek :big:

ponga
16.12.2005, 09:45
men so vsi okusi dobri. Včasih sem samo cvetličnega jedla, zdej pa rada mal menjam okuse. :p

kvaka
16.12.2005, 09:59
Med sam po sebi te ne bo obvaroval prehladov in viroz, lahko pa prispeva. Če se prav spomnim zavira razvoj bakterij zaradi visoke vsebnosti sladkorja... ki se najbrž ne razlikuje precej od vrste do vrste medu.

Problem pri medu (ozrioma kupovanju le tega) je lahko predvsem v sredstvih (in količinah le teh), ki jih čebelar uporablja za zatiranje čebeljih parazitov, kar pa težko uganeš po "embalaži" ali po tem, kje med prodajajo (med, ki ga kupiš pod to ali ono blagovno znamko (ne ravno ime čebelarja) je običajno mešanica, ki jo dobijo od različnih čebelarjev).
Najboljše je torej najti čebelarja, ki ima "dober" med (se lahko precej razlikuje že samo zaradi območja, kje ima čebelar čebele), pa če te še prepriča, da ne dela po kmečkem sistemu "rajši preveč pašpricamo kot premalo"...

Še nekaj: trd med? Med ni trd, dokler ni bi skladiščen na hladnem. Je pa to včasih veljalo za "trotlziher" znamenje, da je to res "pravi" med in ne kakšna čudna mešanica.
Pa še malo: a kdo tule ve, s kakšnih cvetov čebele nabirajo gozdni med? :wink:

iri
16.12.2005, 10:19
ne strjuje se :)
na kolk je pa segreto pa res ne vem z glave...je bio izdelek :big: Ampak, a ni tisti, ki se strjuje, res "naraven", ker pač ni bil segret na nevemkoliko stopinj, kar naj bi mu poleg tega, da ga naredi permanentno tekočega, tudi uničilo kar nekaj dobrih učinkovin? :shy:

freya
16.12.2005, 10:22
kvaka, tole bi pa lahko na Zravje nalepil

najraje imam kostanjevega in hojinega, ker nista presladka.res je najboljši med od kakega ljubiteljskega čebelarja, pa čeprav brez morja certifikatov, ki ima čebelnjak v čistem, neškropljenem okolju tudi če je strjen, se kozarec lepo položi v toplo vodo (ogreto na 60 stopinj C), počasi meša in med bo postal tekoč- sigurno pa je brez dodatkov proti strjevanju, kar baje ima medexov cvetlični med.

Sacha
16.12.2005, 10:25
Ampak, a ni tisti, ki se strjuje, res "naraven", ker pač ni bil segret na nevemkoliko stopinj, kar naj bi mu poleg tega, da ga naredi permanentno tekočega, tudi uničilo kar nekaj dobrih učinkovin? :shy:

:2thumbs:

Hitrost kristalizacije je odvisna od sladkorne sestave medu, od količine vode v medu in od temperature hranjenja.

Mesečnica
16.12.2005, 11:05
Hvala za toliko informacij :2thumbs:

Bom že kar danes šla na tržnico po en dober domači med. Rabim ga predvsem za v čaj, moj dragi pa ga menda včasih rad tudi na kruh namaže (to jaz izvem šele po enem letu :nonono:). Aja, pa še kakšne medenjake bom poskusila speči :wink:

Maxus
17.12.2005, 15:48
Najbolj zdrav je žajblov,vendar ga od osamosvojitve ni dosti v Sloveniji.Prej so naši čebeljarji gnali svojo živino
na Hrvaško v Istro in na otoke.Po okusu marsikomu ne bi bil dober,je precej grenak.

Maxus
17.12.2005, 17:38
http://www.telesat.si/~user155a/cebKOENIG.htm

Kar precej čebelarjev ima svoje strani:2thumbs:

TuNina
17.12.2005, 22:03
ron miel takisto :approve:

sicer pa čaj z medom über alles. pa ne me vprašat, kateri med, ker nimam pojma. vem samo, da nam ga doma en stric šenka.

gia
21.12.2005, 18:42
kostanjevega medu se izogibam v velikem krogu, ker ne prenesem, da je med grenak. Med mora biti sladek in imeti malenkostno kisle note (:clown:), zato mi je se najprimernejsi cvetlicni. Ce se le da, kaksnega domacega proizvajalca, pa trd mora biti (tekocih ne prenesem).

Nekaj cisto specialnega pa so gozdni medovi. Ceprav je nacin `pridelave' gozdnega medu popolnoma drugacen od cvetlicnega.
se strinjam. kostanjev je tut meni najslabši.

Zverinica
21.12.2005, 21:03
Hojev med

Alias
23.12.2005, 00:47
se strinjam. kostanjev je tut meni najslabši.

Velja pa sicer za najboljšega. Če je merilo to, kako zdravilno med učinkuje na človeško telo.

Akacijev, o katerem je veliko govora (meno osebno je po okusu všeč, ke rje zelo sladek in nežen), pa ravno nasprotno, velja za precej "reven" med, zaradi čiste sladkosti brez vsake grenkobe pa tudi za "ženski" med.

Osebno imam pa najraje lavandin med, ampak samo, če ga od kakšnega domačina na kakšnem jadranskem otoku izpuliš (takpnega, ki ga ni nameraval prodajati). Kar v trgovinah prodajajo, je vsaj meni zanič.

iri
23.12.2005, 07:33
Kaj pa turški med? Iz česa sploh je in zakaj je trd kot kamen? :shy:

kvaka
23.12.2005, 09:39
Kaj pa turški med? Iz česa sploh je in zakaj je trd kot kamen? :shy:

Tak po občutu je turški med cuker + oreški (lešniki, mandlji) pa bolj malo česa drugega...

iri
23.12.2005, 13:28
ja sej, po mojem občutku tudi, samo če mu je že ime turški med, bi pričakovala za glavno sestavino pač med. :dontknow:

pk
14.01.2006, 09:31
okrog mene jih lepo število kašlja. menda je proti temu odličen apisirup. enkrat sem zvedela, da tudi na infekcijski kliniki dajejo apisirup proti kašljanju kot najboljše sredstvo vsem starostnim skupinam, torej ima prednost pred ostalimi farmacevtskimi sredstvi:dontknow: