|
Računalništvo in internet internet, hardware, software ... |
|
Orodja za teme |
|
||
|
![]()
Pozdravljeni!
Imam problem, oz ne jaz ampak znanec, z diskom ki ga računalnik ne prepozna. Mašina je stara, Compaq(dobil zastonj ko so v firmi menjali mašinerijo) procesor Pentium 466 MHz, notri sta dva diska - eden je 6.4 GB drugi 4 GB. Matičana neznana, grafična tudi. OS je Windovs XP. Problem je v tem ker je C disk zabasan do konca - manj kot 100 MB free Probali smo noter montirat povsem nov disk 160 GB pa ga računalnik ni prepoznal oz. je javil da ima disk 6400+nekaj MB...? ? Disk je potem na novejši mašini sproban in je delal povsem normalno. Se da to kako rešit? Hvala za odgovor |
|
|
|
||
|
![]()
tale bios,kolikor mi je znano,ima funkcijo autodetect diska (če ga spozna izberi vrednost,ki ma zraven lba) - poženi in preveri,če ne je treba ročno vpisati podatke o disku (število glav,sektorjev,lba,itd....podatki so napisani na nalepki diska)
xp-ji potrebujejo vsaj 128MB rama - več bi blo dobrodošlo....če rama ni dovolj,raje daj gor windows98 ali kako starejšo verzijo linuxa.... jumper nastavi na master (je bios prestar za auto) disk sformatiraj na ntfs in ponovno namesti xp-je - drugi disk (6.4 oz.4GB) je nepotreben in bo samo OVIRAL zadeve |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
Vse kar je dostopno so vidne nastavitve, spremenit ni možno nič, oz. ni vidna nobena opcija kjer bi nastavitve lahko spreminjal, razen vrstnega reda s katerega pogona se sistem zažene. AMIbios mi je poznan, tega pa vidim prvič in... ![]() |
||
|
|
||
|
![]()
http://majorgeeks.com/download4181.html
naloži everest in poženi,potem pa napiši podatke o kompu (plata itd...) izdelovalec in verzija biosa se ti izpiše ob startu kompa,pa tud kero tipko je treba stisnt,da prideš v bios (Del,F2,F4 al kej podobnga) - če se prehitro zlista pritisi tipko pause/break če je bios slučajno zaklenjen s passwordom,vzami ven baterijo za daljši čas (magari čez noč) |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
![]()
![]() s tistim, da je drugi disk nepotreben in bo zaviral, pa se ne strinjam: je dober kandidat za swap ali page file področje ![]() |
||
|
|
||
|
![]()
post sem malo popravil - v glavnem - dodatnega diska naj ne bi takoj priklopil - le novega in še tega kot master dokler ni le-ta prepoznan in vpisan kot je treba
bios najbrž ni tako star,da ne bi novega diska spoznal - vsekakor pa mora obstajat možnost ročnega vpisa |
|
|
|
||
|
![]()
Kaj pa če bi poizkusil z vgradnjo s kakim 25 - 40 GB diskom. Dvomim (moje mišlenje), da so procesorji 466 in njihovi biosi že takrat vedeli, da bodo šli diski v par sto GB kapacitete, čeprav so neko rezervo sigurno že imeli. Vprašanje le, kje danes dobiti disk s tako malo kapaciteto.
|
|
|
Značke |
compaq, disk, računalniku, večji |
«
Prejšnja tema
|
Naslednja tema
»
Orodja za teme | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Avtor teme | Forum | Odgovori | Zadnje sporočilo |
Snemanje videa direktno na trdi disk | Blednik | Računalništvo in internet | 5 | 22.03.2009 13:55 |
Nedelovanje interneta na drugem računalniku | Gorcy | Tehnična pomoč | 21 | 06.02.2009 09:50 |
Večji disk | Alef | Računalništvo in internet | 8 | 17.12.2007 15:59 |
Večji TV, večji pixli? | warandpiss | SiOL TV | 9 | 18.10.2007 18:40 |
Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 19:17.