|
||
|
![]()
zgleda, da je to samo mit...
http://www.brainconnection.com/topic...=fa/brain-myth |
|
|
|
||
|
![]()
Še tistih 10% ne vem kako koristno uporabit
![]() |
|
|
|
||
|
![]()
A ta mit še vedno pohajkuje okrog?
Uporabljamo 100% svojih možganskih kapacitet. Je pa zanimivo, da uporabljamo 100% možganov, ampak ne pa miselnih oz. mentalnih kapacitet... Zdej, kaj je s tem stavkom mišljeno? Nevroni al mentalne sposobnosti? Pod zadnje mislim predvsem trening spomina, iskanje inovativnih rešitev, reševanje problemov, logično sklepanje, prostorska predstavljivost in orientacija... To so stvari, ki se jih da natrenirat oz. izboljšat z vajami. Glede tega je pa po moje čisto res, da večinoma ljudje svoje mentalne kapacitete uporabljamo znatno manj, kot bi jih lahko. Proncentualno se pa tega NE DA ocenit, ker ne moremo zanesljivo določit zgornje meje kapacitet vsakega posameznika za vsako mentalno področje posebej, niti se ne da točno določit kriterijev "izpolnjevanja" kapacitet. |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
||
|
|
||
|
![]()
A ni številka še manjša? Tam okoli 7 %?
![]() ![]() |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
||
|
|
||
|
![]()
Twar :big:
Hmnja...če mal špekuliram, bi se po moje zlo težko dal zmerit kapacitete, ker majo možgani eno ful zanimivo lastnost. Ful so fleksibilni ![]() Tko da po moje je isto pri treningu t.i. "mentalnih kapacitet". Ti lahko maš eno določeno vrojeno sposobnost učenja možganov (ne moremo zanikat, da se eni hitrej učijo in se boljš znajdejo v okolju kot drugi - čist biološka zadeva) ampak me zanima, če se ta vrojena sposobnost nanaša tudi na medsebojno fleksibilnost delov možgan (ne samo na fleksibilnost organizma kot takega na okolje). Se pravi - ali to, da si bolj inteligenten, pomeni, da se bolje kot drugi znajdeš v okolju in tudi to, da so se tvoji možgani bolj sposobni prilagajat na razne spremembe znotraj njih samih. Ker če fleksibilnost oz. inteligentnost pomeni tudi to zadnje, potem lahko recimo eno veščino (npr. reševanje problemov) načeloma streniraš čez svoje osnovne kapacitete za to določeno sposobnost (če že hočemo vkalupljat) in s tem zmanjšaš kapacitete za kako drugo sposobnost al pa veščino (recimo). Ampak o nevrončkih vem premalo za kako bolj natančno in realno razlago, tole kar sem napisala mi je ravnokar padlo na pamet ![]() |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
Kot je rekel Nimda z malo vaje se da:wink: |
||
|
|
|||
|
![]() Citat:
|
||
|
|
|||
|
![]() Citat:
![]() ![]() Drgač bi pa morala mal raziskat, ker tok podrobno ne vem. ![]() |
||
|
Značke |
10%, možgan, samo, uporabljamo |
«
Prejšnja tema
|
Naslednja tema
»
Orodja za teme | |
|
|
Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 12:21.