|
||
|
![]()
Mobilna telefonija je v zadnjih 10 letih postala ena najbolj donosnih gospodarskih panog in v normalnih državah imajo največji operaterji tja do 30% tržni delež. Mobitel je imel dolgo pri nas 80%, kar je samo dokaz, da sodimo med bolj ortodoksne poskomunistične države in to je spoznala tudi Vega, ki je spakirala kovčke.
Vendar pa se, kot opažam sam, sedaj pri nas zadeve hitro spreminjajo. Namreč očitno uspeva Simobil z poceni klici znotraj omrežja privabiti čedalje več uporabnikov in danes moram že kalkulirati, pri katerem operaterju se sploh splača imeti GSM telefon. Včasih so bili vsi Mobitel in te dileme ni bilo. Včeraj srečam znanko z družino. Vsi so šli na Simobil, imajo pa še vedno eden dodaten Mobitelov telefon, ki ga uporabljajo za zvezo z ostalimi, ki so še pri Mobitelu. Potem grem preverit še ostale telefone v mojem imeniku, ki jih že dolgo nisem klical. In ugotovim, da večina ni več uporabnih, ker so zamenjali operaterja. Tisti ki še niso imajo večinoma problem z pogodbo, ki jih zavezuje. Mobitel se mi zdi, da se obnaša še vedno kot bi živel v času, ko ni imel resne konkurence in dela smešne reklame za UMTS, namesto da bi se prilagodil razmeram na trgu. |
|
|
|
||
|
![]()
Sam sem šaltal pred enim mescom na simobil. Ker mi pač ni zneslo več ure in ure govorit po 39sit/min(punca je na simobilu). Se zelo pozna. Tudi več kolegov in znancev je šaltalo. Ampak obstajajo razlike. Prva je ta, da ma simobil vendarle manjšo pokritost kot mobitel. Se mi je večkrat zgodilo, da na kakšni odročni cesti ni signala. Poleg tega zna bit zelo zoprno za nekoga, ki ne živi v mestu(poznam ljudi, ki doma v hiši sploh nimajo signala, kar ni ravno praktično). Druga zadeva je pa ta, da zdj pri simobilu aparat večkrat išče signal(verjetn ravno zarad manjše pokritosti oz. šibkejšega signala), kar se odraža v nadležnih zvokih v zvočnikih(ali računalniški ali v avtu... nisem edini, ki je to opazil in ga moti).
Sicer pa dr.onyx, odkar je možno obdržat številko, je operaterja zamenjalo in tudi obdržalo številko le 50.000 ljudi. Večina je verjetno zapustila mobitel. Neki je verjetn tud takih, ki so si pri recimo simobilu priskrbeli drugo številko, staro mobitelovo pa zavrgli. Ampak vseeno je to med 800.000+ naročniki mobitela majhna cifra. Po moje bo mobitel zmanjšal tarife, ko bo potrebno. Zaenkrat očitno še ni. |
|
|
|
||
|
![]()
Mobitel, Siol, NLB...a še kdo vidi paralele? Dražje (celoten nivo storitve sicer ni le iz cene sestavljen) je praviloma tam, kjer ima država še vedno svoje prste v lastniški strukturi. Saj bo konkurenca normalnejša, ko bodo upravljali z dejansko lastnim denarjem.
|
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
Meni se zdi zanimiva tudi primerjava na področju UMTS telefonije. Mobitel je zmetal 22 MRD SIT za koncesijo za UMTS, pri čemer ima morda nekaj 10 kilo naročnikov na UMTS (1.1.2006 jih je imel 25.000). Za Simobil ne vem koliko je plačal za koncesijo (nekje sem bral da okrog 1.5 MRD SIT), verjetno pa bistveno manj denarja. Kje je tu kakšna ekonomska logika mi ni jasno. Mobitelove reklame za UMTS večina ljudi niti ne pošteka takoj, kaj šele da bi si množično želela to storitev. |
||
|
|
||
|
![]()
Ponavadi pogodbe podpisujejo polnoletni, ki naj bi znali pred podpisom preračunati, kaj pomeni vezava za dve leti. Zakaj zameriti nekomu uporabo trikov, če je folk glup, da vse požre zaradi trenutnega sijaja???
|
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
Lep primer je post zgoraj, ko je Mobitel odkeširal za licenco UMTS 22 MRD, Simobil in T-2 pa samo nekaj let zatem morda 1.5 MRD SIT. To, da bi Mobitel pri recimo 30.000 naročnikih na UMTS naredil v nekaj letih za 20 MRD dobička ... ![]() ![]() ![]() |
||
|
|
||
|
![]()
Ne vem zakaj imajo še za rezervo en mobitel za klicanje v Mobitelovo omrežje, če je pa iz Simobila v Mobitelovo omrežje ceneje kot iz Mobitelovega omrežja v Mobitelovo omrežje samo pri naročnini je treba izbrati opcijo mobilni. Drugače pa sploh ni nobene dilema kaj se izplača vsekakor Simobil. Pol leta sem član Simobila pred tem 10 let bil naročnik mobitela in so mesečni stroški nižji za 40%.
|
|
|
|
||
|
![]()
Kar se tiče višjih cen za pogovore pri operaterju Mobitel, bi pa samo rada povedala, da vse operaterje nadzoruje APEK (Agencija za pošto in elektronske komunikacije), ki med drugim skrbi tudi za konkurenčnost trga in zato Mobitel zaenkrat ne sme prav drastično spreminjat cen.
|
|
|
|
||
|
![]()
Apek gor Apek dol Mobitel je drag pa pika.
|
|
|
|
||
|
![]() |
|
|
Značke |
mobitel, simobil |
«
Prejšnja tema
|
Naslednja tema
»
Orodja za teme | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Avtor teme | Forum | Odgovori | Zadnje sporočilo |
Najbolša izbira mobilnika ...(predlogi, vprašanja) [Brez reklam] | fancy | Mobilna telefonija | 217 | 09.11.2015 11:45 |
Pri katerem mobilnem operaterju ste? Mobitel, Simobil, druga podjetja.. | porota3 | Mobilna telefonija | 43 | 27.07.2007 23:17 |
Kaj storiti ce mobitel zalije voda | swizc | Mobilna telefonija | 26 | 29.10.2006 14:00 |
Mobitel d.d. VOIP | Tommy Kebab | Mobilna telefonija | 0 | 24.08.2006 00:26 |
Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 16:37.