Citat:
Objavil-a nejc
Treba je ločit med dobrodelno organizacijo Bill Gatesa in Microsoftom. Microsoft je delniška družba, ki ustvarja dobiček za svoje delničarje. Lahka se sicer naslajamo nad tem, kako so dosegli vse uspehe iz preteklosti. Dejstvo vendarle ostaja, da zaenkrat se M$ še vedno "zna it". Moralno oporečno ali ne. Zakonske penale so tudi že večkrat dobili. Če druge firme ne znajo lobirat, to ni M$ov problem, mar ne?  Zdj sicer deluje, da sem zagovornik m$, kar nisem, vendarle pa tako enostransko gledat na vse to ni pravi način. Mimogrede paradox, pred leti je bil na RTV SLO ciklus oddaj o razvoju računalništva. V eni izmed oddaj je bilo povedano, da je Gates DOS kupil za cca (po spominu) 70.000$. To je v nasprotju s mnenjem, ki si ga ti objavila. To, kar si ti objavila, je le mnenje posameznika iz pitaj boga kje(ti že veš, če si copy/pastala). Želim povedat, da objavi avtorja tega "članka", da vidimo, če gre za kredibilno osebo.:D
|
...ah, ja vazen je, da se "zna it", ce pa v procesu za***emo nas planet pa naj bo...morda pravis etika je za filozofe, ne za business-world? Osebno mislim, da bo v prihodnosti morala postati zelo pomemben del business vocabulary-ja, ce hoce razviti svet res izboljsati zivljenje, environment, itd. te nase globalne vasi.
Jao, ce bi se res posteno investiral v to, da popucamo sranje v nasem okolju bi bilo dela dovolj za vse...in kar je se pomembnejse - prihodnost in upanje za tiste, ki danes niti slucajno nimajo nobenega...
"Zna it" bi moral biti kriterij, ki vkljucuje odgovornost korporacij do povzrocene skode in ne samo filanje cekinov v zepe bodocih filantropistov ala Billy...in razne charity foundations, katerih vecina je le krinka za odpis davkov, ker so registrirana kot dobrodelniska podjetja, je pomoje vse premalo za dejansko velike spremembe, ki bodo prej ali slej nuja v kolikor se danasnji veliki-players v ekonomskih in politicnih arenah v resnici ne pozvizgajo na miljone/miljarde folka, ki placuje v zepe tistih, ki jih dobesedno spravljajo v prerani grob...
Da znajo lobirat (MS) res ni njihov problem, prav tako kot ne njihovih shareholders, ki uzivajo v svojih dividend-ih. Ce shareholders ne zanima kaj njihove investicije podpirajo/unicujejo koga naj bi...politike? CEOs garniture korporacij? Banke? itd.??? ...you tell me
Citat:
Kar se tiče njegove dobrodelne organizacije, je blo že omenjeno, da j elani izplačala cca milijardo$. Js sm nekje bral, da s skladom cca 30 milijard $ mora letno izplačati v dobrodelne namene cca 3 milijarde $, da obdrži pravni status dobrodelne organizacije/sklada. Osebno sem sicer prepričan, da za to "dobrodelnostjo" stojijo finančni razlogi(ki jih sicer ne poznam, si pa mislim, da je kej v zvezi z davki...tudi male procentualne razlike so pri tako velikih cifrah ogromni prihranki). Vendarle pa njegova organizacija donira letno več denarja kot vse nemške dobrodelne organizacije skupaj(bral v istem članku kot prej omenjen podatek). Ta denar sigurno prav pride mnogim ljudem posredno in neposredno in nima zveze z Mircosoftom, razen tega, da je med ustanovitelji obojega isti človek.
|
...imas prav, tam nekje od $40 - $100K je 'uradna' verzija...kar sem objavila je le mnenje nekega yenkija iz Bostona in njegova kredibilnost nii potrjena z imenom. Sicer se pa v razpravo MS-ove zgodovine ne bi spuscala....Bill-ove business practices kolikor sem o njih slisala od kredibilnih in manj kredibilnih virov mi niso vsec...in, ce malo pobrskas po netu bos tudi sam nasel kaksen kredibilen vir, ki te bo sokiral, ce te ze sama praksa uporabnika MS masin nadvse razveseljuje
...no se en link o Gates Foundation...ni vse zlato kar se sveti. In Bill se vedno prakticira na isti nacin, ki mu je prinesel financni uspeh - tukaj je pa zveza, ki pravis, da ni bistvena.
http://www.latimes.com/news/nationwo...home-headlines