|
Religija in filozofija razprave o religiji in .... |
|
Orodja za teme |
|
||
|
![]()
Pred kratkim so se v temi Razlaga Razodetja, zadnje biblijske knjige (po W. Branhamu) pojavila sporočila, ki obravnavajo etiko zunaj okvira tiste teme.
To me je spodbudilo, da odprem temo o etiki, ker si etika zasluži samostojno temo. Po mojem osebnem mnenju si jo pravzaprav zasluži dosti bolj kot marsikaj, ki je tu dobilo stalno domovinsko pravico. Zatorej vabim vse tiste, ki razmišljate o etiki, da tu delite svoje poglede z utemeljitvijo otipljivih vprašanj etike in otipljivih vrednot. Žal tu ni odveč poudariti, da splošnice niso zaželene. Če kaj povemo, se potrudimo to povedati čim bolj utemeljeno in stvarno. Prosim tudi, da čim bolj upoštevate, da ta tema ni verska, seveda se verski pojmi lahko povsem upravičeno pojavijo znotraj filozofske oziroma družboslovne razprave. |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
Evropska etika je dedič ponovno odkritega humanizma, ki je lahko vstal samo v hudih nazorskih in siceršnjih bojih s krščanstvom ter ki se je za časa ameriške in francoske revolucije izrazil z opredelitvijo človekovih pravic, spet s hudim nasprotovanjem cerkve. Šele z drugim vatikanskim koncilom, tj. tako rekoč predvčerajšnjim, je cerkev sprejela nekatera samoumevna izhodišča humanizma, zdaj pa se hvali, da je to njena zasluga. Gre za naravnost gnusen poskus prilaščanja natanko tistega, proti čemur se je cerkev bojevala in ki nazorsko nima nič skupnega s krščanstvom. No, in kaj je pri etiki krščanstvo prineslo novega, česar ni bilo že prej, praviloma boljše? In kaj bi bila evropska etika npr. brez verske svobode, strpnosti do drugače mislečih, človekovih pravic, vladavine prava, suverenosti ljudstva? In ne, tega ni dalo krščanstvo, to so ljudje izbojevali ravno v boju s krščanstvom. |
||
|
|
||
|
![]()
Po mojem mnenju bi morala nova evropska etika temeljiti na kompetentnosti posameznika vis-a-vis družbi. To pomeni, da so posamezniku odprte vse svoboščine, glede presojanja etičnosti njegovega dejanja pa je omejen s svojo bližnjo okolico. Tako imamo subjektivne meje etike.
Svetopiscu bi dodal, da je vprašanje, ali za celotno zadevo res stoji (le) humanizem. Jaz vidim prvič po razsvetljenstvu velik korak naprej, saj se podirajo stari vzorci, pravila, vrednote in podobno. Vsega tega sigurno ni zakuhal le humanizem, ampak tudi kasnejši filozofi (in še kasneje psihologi), ki so zagovarjali in raziskovali vlogo posameznika. |
|
|
|
|||
|
![]()
Hvala. Ti pa si razlagaš vse partijsko.
Citat:
Kar pa si povedal, je le namišljeno ali nebistveno v zvezi z mojimi trditvami, čeprav sem zanje navedel jasne razloge (veš, dohtar, to so drugače objektivna in analitična izhodišča za debato, ah ja, ne tisto enoumno prikimavanje). In z enako jasnim vprašanjem sem dal možnost za 'ispostavo' mnenj, tako "ispostavo" mnenj brez slepomišenja sem v mejah debatnih sredstev celo zahteval. Najbrž je treba biti dohtar za tako ugotovitev: "bistvo judovsko-judovsko-krščanskih etičnih prvin so vendarle vrednote", kot da je kdo kaj rekel o tem (kvečjemu bi se lahko šli, ali so samolastne judovsko-krščanske vrednote etične ![]() Še enkrat te prosim, da poveš, kaj je pri etiki krščanstvo prineslo novega, česar ni bilo že prej, praviloma boljše? Za takega dohtarja to ne bo težko, sploh, ker so zgodovinsko preverljive. Dovolj splošnic. |
||
|
|
|||
|
![]() Citat:
Pač pa me zanima, kaj so prispevali psihologi k evropski etiki. |
||
|
|
||
|
![]() |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
In starogrške (natančneje indoevropske) vrednote, ki so z diametralno nasprotnim položajem človeka in njegove postave omogočile ta razvoj, tudi niso današnje evropske vrednote. |
||
|
|
|||
|
![]() Citat:
Prispevek psihologov je tako predvsem k vse hitrejšemu rušenju globoko zakoreninjenih prepričanj. Danes se vse bolj kaže, da uspeh posameznika v družbi in osebno srečo pogojuje stopnja kompetentnosti. Moj občutek je, da se vedno več ljudi zaveda postaviti svoj temelj na individualizmu. To pa je smer, ki so jo začrtovali Nietzsche, Jung in Adler. Najbrž še kdo drug, vendar žal s svojim zgolj neformalnim znanjem tega področja vem toliko, kolikor uspevam zvečer prebrati. |
||
|
|
|||
|
![]() Citat:
Tako pa, kot ideja o univerzalni gramatiki ne pomeni, da vsi govorimo enak jezik, tudi ta univerzalna gramatika etike ne bo enaka po celem svetu (vsak stavek mora vsebovati osebek, predmet, glagol toda v kakšnem vrstnem redu je odprto). Tukaj je še veliko za raziskati in nedvomno bodo verni prijatelji takoj vstavili vmes svojega boga. Ne glede na to pa nekateri vemo, da je moralna psihologija šele v povojih in zanimive reci lahko šele pričakujemo. |
||
|
|
|||
|
![]() Citat:
Seveda je to nepomembno, ker si spet samo iskal priložnosti za plasiranje oguljenega latinskega reka, ki ne po vsebini ne po rabi nima zveze s tem, najžalostnejši dohtar. |
||
|
Značke |
drugje, družboslovje, etika, evropi, filozofija, filozofskodružboslovna, humanizem, katera, katere, razprava, vrednote |
«
Prejšnja tema
|
Naslednja tema
»
Orodja za teme | |
|
|
Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 19:51.